απόβαση στον Θερμαικό bsa airborne

14 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
tsouknemaniak
Εικόνα tsouknemaniak
Απών/απούσα

καλησπέρα σε όλους

1

2

3

4

5

6

7

8

Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο τύπο ποδηλάτου. BSA AIRBORNE BICYCLE
(Birmingham Small Arms)

Κατασκευάστηκε από την εταιρία BSA στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο 1939 – 1945 για να χρησιμοποιηθεί από τους βρετανούς στρατιώτες.

Είναι πτυσσόμενο (σπαστό) ποδήλατο με μικρό μέγεθος για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλματα με αλεξίπτωτο από τα αεροσκάφη. Η BSA εγκατέλειψε το παραδοσιακό σχήμα ρόμβου στο σκελετό με ένα ελλειπτικό πλαίσιο δίδυμων παράλληλων σωλήνων. Τα πεντάλ είναι γυμνά για να μπορούν να αντιστρέφονται και να αποφευχθούν σκαλώματα.

Το ποδήλατο είχε χρησιμοποιηθεί από τους Βρετανούς και τους συμμάχους στις αποβάσεις στην Νορμανδία(D-Day) και στη μάχη του Arnhem.

Ανάλυση των σειριακών αριθμών δείχνουν ότι πάνω από 70.000 έγιναν. Θεωρούνται σπάνια και συλλεκτικά. Τα πρώτα 8000 εμφανίζονται με δυο στήλες κάτω από την σέλα,τα μεταγενέστερα με έναν σωλήνα.

Αυτά τα ποδήλατα συχνά αποκαλoύνται "parabikes" από τους συλλέκτες, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αυτό είναι μια λανθασμένη έννοια. Σε στρατιωτικά εγχειρίδια πολέμου το αποκαλούν «αέρα ποδήλατο". Το ποδήλατο είχε σχεδιαστεί για να διπλωθεί στο μισό και να μεταφέρεται στο αεροσκάφος. Δεν το είχαν στην πλάτη τους οι αλεξιπτωτιστές, όπως συχνά αναφέρεται από κάποιους ιστορικούς.
Τα ποδήλατα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην μάχη αλλά όχι τόσο όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στο δεύτερο κύμα της απόβασης στην Νορμανδία. Υπάρχουν φωτογραφίες ότι μερικά από αυτά τα ποδήλατα μεταφέρονται από καταδρομείς σε επιδρομές. Στις( D-Day), 6 Ιουνίου 1944, κάθε μονάδα καταδρομών φαίνεται να είχε μια διμοιρία με ποδήλατα αν και φαίνεται να έχουν απορριφθεί και εγκαταλειφθεί μέσα σε λίγες ημέρες από τους στρατιώτες στους οποίους μάλλον βάρος θα αποτελούσε.
Έτσι περιορίστηκε η χρήση τους σε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όταν ο χρόνος και οι περιστάσεις το επέτρεπαν το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες σαν όχημα αναψυχής και σαν ένα μικρό όχημα για να τρέχουν σε θελήματα.

Επίσης αναφορές έχουν γίνει ότι χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη εναέρια επιδρομή στη Νορβηγία, καθώς και στην εισβολή της Σικελίας το 1943.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
kougioum77
Εικόνα kougioum77
Απών/απούσα

Πανεμορφο κ ωραια παρουσιαση

Sotos62
Εικόνα Sotos62
Απών/απούσα

συγχαρητήρια για την ωραία παρουσίαση.

όταν το αντηληφθεί, η απόβαση θα γίνει απ τον gpiter!

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Παρόλο που τρέφω μια αντιπάθεια για τα army-look γενικά, ωστόσο το ποδήλατο αυτό, όταν το είχα βρει στο δίκτυο, το χάζευα με τις ώρες.

kougioum77
Εικόνα kougioum77
Απών/απούσα

Αντε να μαζευομαστε σιγα σιγα οι βορειοι

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

Απλά φανταστικό... έτσι για την ιστορία να πω πως υπάρχει και ποιο παλιό μοντέλο με διπλό κάθετο σωλήνα που έβγαινε μέχρι το 1942 .

το ποδήλατο.. παρόλο που κατασκευάστηκαν 70.000 κομμάτια, αποτελεί ποδηλατικό φετίχ καθώς είναι στόχος και όσον συλλεκτών μαζεύουν στρατιωτικά αντικείμενα. Υπάρχει και το μοντέλο με κίτρινο πιρούνι της ιρλανδικής εθνοφρουράς... μετά το τέλος του πολέμου η bsa κράτησε και σε πολιτική μορφή το ποδήλατο χωρίς άρθρωση όπως υπάρχει και παιδικό, άκρος συλλεκτικό φυσικά και αυτό.

tsouknemaniak..... να σου πω πως είσαι πολύ τυχερός έστω που απλά το είδες ζωντανό και το φωτογράφισες.

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

...ο Veloeska, να δεις τι εχει να γινει...

tsouknemaniak
Εικόνα tsouknemaniak
Απών/απούσα

καλήσπερα σε όλους

χαίρομαι που ήταν ενδιαφέρον η παρουσίαση γιατι ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάζω ένα ποδήλατό μου.
Είπα να ξεκινήσω με αυτό που θα χρειαζόταν την μικρότερη επέμβαση μου για να μπορέσει να παρουσιαστεί.

Έχει έρθει στην κατοχή μου πριν 2 περίπου χρόνια,τα περισσότερα είναι αυθεντικά εκτός απο την σέλα που δεν έιναι bsa 40 αλλά μια εξίσου ωραία, μάρκας middlemore made in england και ο πίσω τροχός του οποίου το κέντρο είναι bayliss wiley.

Στον πίσω τροχό αναγκάστηκα να αλλάξω όλες τις ακτίνες και τις 40.Προσπάθησα να κάνω ακτινολόγηση άλλα ήταν αδύνατον είτε λόγω έλλειψη τεχνογνωσίας έιτε γιάτι πολλές έσπασαν στην προσπάθεια να ρυθμιστούν.
Μετά την αντικατάσταση τις έβαψα χάκι ,ήταν η μοναδική χρωματική παρέμβαση που έκανα στο ποδήλατο το προτιμώ με τις φθορές του και τις γρατζουνιές του,θα ήταν παράταιρο το συγκεκριμένο να είναι φρεσκοβαμένο και γυαλισμένο(που ξέρεται μπορεί να έχει και καμιά πτώση από αεροπλάνο) .

Ελπίζω σύντομα να παρουσιάσω άλλο ένα ποδήλατο άλλα λόγο καιρικών συνθηκών και έλλειψη χρόνου το βλέπω να αργεί.

Σημείωση ότι τις πληροφοριές της παρουσιάσης τις έχω συλλέξει από το διαδύκτιο ,και ψάχνοντας βρήκα οτι η pashley έχει ένα ποδήλατο το οποίο είναι βασισμένο στο bsa airborne,το έχει ονομάσει parabike http://www.pashley.co.uk/products/parabike.html

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

εντάξει..... δεν χρειάζεται άλλο ποδήλατο, κλείσαμε, ή μάλλον όχι περιμένουμε, μπορεί να μας δείξεις έτσι απλά κανένα ADLER του 30΄ ή και κανένα Raleigh X-Frame No 20A του 1908 ... εντάξει βρε και τι έγινε, σιγά.
Ρε συ tsouknemaniak βάλθηκες να μας τρελάνεις εντελώς, θες να αρχίσουμε να κόβουμε φλέβες? ... αυτό το ποδήλατο είναι για μουσείο ώστε να περνάνε οι κομμένοι.. -ονόματα δεν λέμε-... να παίρνουν τζούρες.
Σε καλό σου βραδιάτικα... δεν το κατάλαβα ότι ήταν δικό σου.

Υ.Σ .. εννοείται ότι δεν ακουμπάς τίποτα.... εκτός από το χρυσό ρεγουλαδόρο στο φρένο.

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Στο λινκ ΕΔΩ φαίνονται οι φωτό από τις 3 "γενιές" του parabike. Η πρώτη, όπως έδειξε ο gpiter, με το διπλό κάθετο σωλήνα (προσέξτε τα πετάλια), η δεύτερη και βασική, όπως το εικονιζόμενο, που παρήχθησαν για τις ανάγκες του πολέμου και, τέλος, η τρίτη και άγνωστη, το δανικό μοντέλο που παρήχθηκε σε λίγα κομμάτια το '50, ήταν βελτιωμένο στα σημεία με μόνο φρένο κόντρα πίσω και που αποτέλεσε και τη βάση για το "σύγχρονο" parabike, δηλαδή το tube rider της Pashley. Περισσότερες πληροφορίες για το δανέζικο ΕΔΩ.

Παράκληση: φίλε tsouknemaniak, όταν ανοίξει ο καιρός και δεν έχεις τι να κάνεις σ' αυτή τη ζωή, πάρε τη κάμερα και ξανατράβα ένα σετάκι να πάρω ακόμα μια γερή τζούρα γιατί κόλλησα!

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

κυκλοφορεί και η TRUSSARDI ένα που μάλιστα -χωρίς να θέλω να φανώ ιερόσυλος- μοιάζει αρκετά στο πλαίσιο με το πρωτότυπο.
http://en.advisto.com/auctions-classifieds-sale/bicycles-51065.htm

veloeska_
Εικόνα veloeska_
Απών/απούσα

......χμμμμ airborne......μια χαρα!!!!αν ειναι ελλαδα το ποδηλατο και καταλαβα καλα-να κανει παρεα με τα δικα μου χαχα!!!!μια που υλοποιησα ενα ονειρο ζωης πριν μερικες μερες..τα bsa mark iv και v ειναι πλεον 4 και αναπαυονται σπιτι μου,μαλακωνουν με λαδι ωστε να ξεκινησει σιγα σιγα η επι 4 ανακατασκευη....με περιμενει πολυ δουλεια και θα περασει καιρος να τα δουμε ετοιμα,οποτε θ αργησει η παρουσιαση.....

Sotos62
Εικόνα Sotos62
Απών/απούσα

καλημέρα Τάσο,

χαίρομαι που σε...ξαναβλέπω!

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο μεγάλο σου έργο και να μας κρατάς
ενήμερους (όσο μπορείς)στο κάθε στάδιο ετοιμασίας.

zorzilia
Εικόνα zorzilia
Απών/απούσα

Εξαιρετική παρουσίαση για ένα εξαιρετικό ποδήλατο!
Συγχαρητήρια για το απόκτημά σου!!!

Περιμένουμε την επόμενη παρουσίαση.....

contact