Πως θα τρέξεις το πρώτο σου τρίαθλο. Οδηγίες για άσχετους.

2 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
ex_hustler
Απών/απούσα

Καλησπέρα σας φίλοι ποδηλάτες,

Έχοντας ξεφύγει "λίγο" από το ποδήλατο και με την εμπλοκή μου λίγο με το κολύμπι και το τρέξιμο -πιο συστηματικά- σκέφτηκα να γράψω κάτι για όσους ακούνε "τρίαθλο" και τους φαίνεται... "κάπως κομματάκι αδύνατο"

!!!
;-)

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
ex_hustler
Απών/απούσα

Τι χρειάζεσαι για να πάρεις μέρος σε ένα τρίαθλο;
Ένα πράγμα είναι το απόλυτο εργαλείο για να σε σπρώξει ως τη γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα τριάθλου.
Ένα όραμα.

Το όραμα της στιγμής που και περνάς τη γραμμή του τερματισμού. Κάτι που προϋποθέτει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, μια γενναία δόση αυτοπεποίθησης, θάρρος, μια ελαφριά δόση τρέλλας αλλά και πίστη στον εαυτό σου ως σύνολο σώμα, ψυχή και πνεύμα ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να το καταφέρεις.
don't wait tomorrow. start now.

Οι συνθήκες που θα συντρέξουν, ο χρόνος, η διάθεση, οι συναστρίες αλλά τα ερεθίσματα που θα ταιριάξουν ώστε να δεις κι εσύ αυτό το όραμα είναι διαφορετικές από ότι για τους άλλους. Άλλος βλέπει ένα αφιέρωμα στη τηλεόραση, άλλος στιγμιότυπα από τους Ολυμπιακούς, άλλος ένα πόστερ και αρκετοί δρούμε παρορμητικά από τους γύρω μας.

Τώρα τα απλά και εύκολα. Τα υλικά μέσα που απαιτούνται για να τρέξεις σε ένα αγώνα τριάθλου είναι μόλις ... τέσσερα αντικείμενα. Ένα μαγιώ, ένα ποδήλατο, ένα κράνος και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Δε θεωρώ ότι πρέπει να ξοδέψεις χρήματα σε εξοπλισμούς, ειδικά σε μια πρώτη αναγνωριστική συμμετοχή. Καλύτερα να τρέξεις με ΟΤΙ έχεις και να εστιάσεις στο πιο σημαντικό. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να κοιτάξεις να διασκεδάσεις. Πρόκειται για μια νέα εμπειρία οπότε η καλύτερη επένδυση είναι το να το διασκεδάσεις. Σε καμία περίπτωση το να μη μπεις στη δίνη του άγχους των επιδόσεων και των εξοπλισμών.

Εξοπλισμός
Κράνος. Ένα κράνος ποδηλασίας με κατάλληλο μέγεθος για το κεφάλι που εφαρμόζει χωρίς να πλέει ή σφίγγει το κρανίο ενώ αντίστοιχα το λουράκι του θα πρέπει να μην είναι δεμένο έτσι ώστε να μη δημιουργεί δυσφορία στην αναπνοή.

Παπούτσια. Αθλητικά παπούτσια τρεξίματος. Δε χρειάζεται να είναι το ακριβότερο μοντέλο της αγοράς.

Μαγιώ. Ένα μακρύ αθλητικό μαγιώ/βερμούδα/κολάν είναι ιδανικό μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ποδήλατο αλλά και στο τρέξιμο.

Ποδήλατο. Το ποδήλατο μπορεί να είναι οτιδήποτε μας είναι άνετο και ασφαλές στην οδήγηση. Συνιστάται να υπάρχει εξοικίωση και να έχει συντηρηθεί πρόσφατα ώστε τα λάστιχα και τα φρένα να είναι σε καλή κατάσταση.

Προετοιμασία - Προπονήσεις.

Και αφού καλύφτηκε τόσο απλά το κομμάτι του εξοπλισμού τώρα το κομμάτι της προετοιμασίας. Πως θα έρθεις σε φυσική κατάσταση να το ολοκληρώσεις με μια ανάσα.

Κολύμβηση
Υποτίθεται ξέρεις να κολυμπάς ε; Αν όχι εννοείται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κολυμβητήριο & μαθήματα δίχως δεύτερη κουβέντα.
Αν ξέρεις τώρα και έχεις άνεση με τα "βαθιά" αλλά και τη θάλασσα και οτιδήποτε πιθανό έχει από κάτω, φύκια, βράχια, ξέρες κλπ μπορείς να κάνεις εξάσκηση κολύμβησης στη θάλασσα, φυσικά με τη συνοδεία κάποιου για λόγους ασφαλείας.

Για το πρώτο μου τρίαθλο τον Ιούνιο του 15' έκανα προπονήσεις στη θάλασσα τον Μάη τρεις φορές τη βδομάδα. Φορούσα τα γυαλάκια μου, εξοπλιζόμουν με αρκετό θάρρος και βουτούσα. Γρήγορες χεριές για να ζεσταθώ και να συνηθίσω τη θερμοκρασία του νερού. Έβαζα ένα στόχο απόστασης σε σχέση με τη στεριά ή κάποια σημαδούρα και κολυμπούσα βγάζοντας το κεφάλι πάνω από το νερό κάθε 7-8 χεριές για να βεβαιωθώ ότι κολυμπάω σε ευθεία. Μετά από μερικές φορές κάλυπτα την απόσταση και την επιστροφή χωρίς στάση.

Ποδηλασία
Νομίζω είναι κάτι που δε θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και όλοι μπορούν να καταφέρουν να καλύψουν αυτό το κομμάτι ΧΩΡΙΣ να τρελαθούν ιδιαίτερα για το πως θα τα πάνε. Μέσα σε όλους αυτούς, κι εσύ! Σιγά, το πολύ να κάνεις το κομμάτι της ποδηλασίας εντελώς τουριστικά, ποιος σε κυνηγά, δε καταλαβαίνω? Αγώνας γίνεται? ω ναι ε?

Λοιπόν εντάξει. Θα χρειαστεί να μπει ΚΑΙ ποδηλασία στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να συνηθίσεις και την οδήγηση του ποδηλάτου αλλά και τον εαυτό σου να μένει στη σέλα σε συνθήκες έντασης. (tip : η αναγκαιότητα του να ανασηκώνεσαι σε ορθοπέταλο κάθε 5-6 λεπτά για να αιματώνεται η περιοχή στη λεκάνη είναι πολυτιμότερη κι από την πιο ακριβή σέλα)

Αν παρόλα δεν βολεύει η ποδηλασία έξω λόγω κρύου, κίνησης, χρόνου η άλλων παραγόντων και έχεις πρόσβαση σε προπονητήριο/στατικό ποδήλατο τότε μια ματιά σε ΑΥΤΗ την ανάρτηση μπορεί να σου δώσει μια ιδέα πως μπορείς να περάσεις την ώρα αυτή ΟΧΙ τραγικά βαρετά. Γιατί κακά τα ψέμματα, κάνοντας έξω ποδήλατο τα μάτια είναι εστιασμένα στη διαδρομή και το τοπίο και η ώρα περνά ευχάριστα. Μέσα? Τι γίνεται?

Τρέξιμο
Για μένα το πιο δύσκολο στο τρίαθλο ήταν το κομμάτι του τρεξίματος καθώς δεν έτρεχα και έπρεπε από την αρχή να μάθω να τρέχω όπως έκανα στο Λύκειο πριν 17 χρόνια. Ως εντελώς άσχετος από αυτή τη διαδικασία έψαξα που αλλού? Στο Google! Εντάξει, δε πρόκειται για φάρμακα/ιατρικές συμβουλές/κατασκευές πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής οπότε οτιδήποτε άλλο μπορείς να το αναζητήσεις εκεί! Ψάχνοντας και ψάχνοντας έπεσα σε ένα πρόγραμμα που μου φάνηκε "υποφερτό" και το ξεκίνησα. Και τόσο χαζά και χωρίς άλλη καθοδήγηση μετά από 8 εβδομάδες κατάφερα να τρέξω 5 χιλιόμετρα σε μισή ώρα. Ναι, ήταν κατόρθωμα ένας άνθρωπος του καναπέ που έκανε ως τώρα μόνο ποδήλατο το να τρέξει για πρώτη φορά μισή ώρα συνεχόμενα και να καλύψει πέντε χιλιόμετρα.
Αν είσαι άσχετος με το τρέξιμο μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ το πρόγραμμα 8 εβδομάδων. Είναι χωρίς χρέωση, χωρίς υποχρέωση φυσικά, (αν δε νιώθεις άνετα να πας σε μια επόμενη βδομάδα μένεις στην ίδια, δε χάθηκε ο κόσμος).
(tip : Eφαρμογή πάγου σε αρθρώσεις, αστραγάλους, γόνατα ακριβώς μετά από κάθε προπόνηση. Must!!!)

Έτοιμος; Όχι ακόμη!
(συνεχίζεται)

Το πλήρες άρθρο με εικόνες και συνδέσμους βρίσκεται στο ιστολόγιο μου.