Τροχολογίες πλεξίματος: το πόδι του κόρακα [crow’s foot]

16 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Μιας που ξημεροβραδιάζομαι καθημερινά σ’ αυτά εδώ τα φόρουμ και μιας που αρκετοί συμμετέχοντες προσφέρουν αφιλοκερδώς τη συμβουλή τους, προστρέχω κι εγώ προσδοκώντας τΖάμπα άποψη και γνώση μαζί με συμβουλή και ψυχοθεραπεία. Κι εξηγούμαι πάραυτα:

Αυτό το χειμώνα φτιάχνω το ντρημ-μπάϊκ μου, την όμορφη και μαύρη Molly για την οποία θα σας μιλήσω κάποια άλλη φορά, μιας και τώρα φτάνω στο σημείο εκείνο που η τέχνη κάνει παρέα με τη ανάγκη και οι δυό μαζί φιλοσοφούν για την αισθητική, την άποψη και την πρακτική.

Με άλλα λόγια κοντεύω στο νευραλγικά σημειολογικό σημείο ισορροπίας, που με μια λέξη ονομάζεται ΤΡΟΧΟΣ και αποτελεί την μια εκ των δύο αρχών βάση των οποίων αναπύχθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός (η άλλη ήταν η φωτιά αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται ν’ ασχοληθώ μαζί της!).

crows foot

Το λοιπόν βασική αρχή (από ανάγκη αλλά και από μεράκι) είναι να φτιάξω μόνος μου όσα περισσότερα μπορώ, με μόνο όριο το κόστος που μπορεί να φτάσει μια παταγώδη αποτυχία. Κι έτσι το δίλημμά μου έγκειται στις εξής δυό επιλογές:

1. Πηγαίνω στον κατέχοντα τη γνώση, ζωσμένος με τα κέντρα και τα στεφάνια, ζητώντας του να βάλει ακτίνες και να φτιάξει τους τροχούς,

Ή

2. Παίρνω τις ακτίνες και φτιάχνω τον τροχό μόνος μου και κατόπιν πηγαίνω γεμάτος χαρά ν’ ακούσω τα σχολιανά μου στον μάστερ που θα κάνει την ακτινολόγηση στο σχεδόν τετράγωνο σχήμα που θα έχω φτιάξει!

Χωρίς δισταγμό θα διάλεγα τη κουρτίνα Νο2, μόνο αν ήμουν ένας φυσιολογικός άνθρωπας που τον νοιάζει η πρακτική και θέλει να φτιάξει μόνος του τους τροχούς του. Αλλά εγώ έχω κι ένα άλλο –πρόσθετο- κόλλημα. Μου βιδώνεται μια ιδέα στο κεφάλι και μ’ ακολουθεί σαν εφιάλτης, ορίζει τον δρόμο μου και βάζει στην άκρη την συνηθισμένη πρακτική, ορμώμενη μάλλον από την μερική μου φιλοσοφική αλλά ατέρμονη αναζήτηση, που μου δίνει όμορφες μέρες ονειρικού ψαξίματος αλλά λειψή γνώση και χωρίς πρακτική εφαρμογή αποτελέσματα –τις περισσότερες δε φορές, ρετρό. Αλλά κάποιες λίγες –είναι αλήθεια- έχει πλάκα!

Με άλλα λόγια αν δεν με λέγανε scrabler θα με λέγανε google αλλά με λένε scrabler ακριβώς επειδή ποτέ δεν θα μπορούσε να με λένε google.

- Τα καταλάβατε ως εδώ και να συνεχίσω απτόητος ή να περιμένω ν’ ανοίξετε ακόμα μία μπύρα?

Θέλω λοιπόν να φτιάξω μόνος μου τους τροχούς. Αλλά όταν έχεις τα κέντρα και τα στεφάνια μένουν οι ακτίνες, οι οποίες βασίζονται στο σχέδιο που θες να ακολουθήσεις κι εδώ προστίθεται ακόμα ένας άγνωστος Χ: CROW’s FOOT, αυτό θέλω να φτιάξω.

crows foot

Φυσικά κάθισα και διάβασα όσες –λίγες- πηγές μπόρεσα να βρω. Αν και παλιά –βλέπε δεκαετία 50- συνηθιζόταν ως σχέδιο, εγκαταλείφθηκε λόγω των πολλών διαφορετικού μήκους ακτίνων που χρησιμοποιούσε, κάτι που έκανε την κατασκευή/επισκευή δυσκολότερη. Αλλά ρε παιδιά μου αρέσει να το βλέπω και θα ήθελα να το δοκιμάσω, πολύ δε περισσότερο να είναι το σχέδιο πλέξης των ακτίνων της όμορφης και μαύρης Molly, για την οποία σας μίλησα λίγο πριν...

crows foot

- ρε σεις, με παρακολουθείτε τώρα ή κοιτάζετε τις φωτό και με γράφετε, ε?!

Αλλά ΔΕΝ έχω την γνώση του αν ο τροχός θα είναι το ίδιο δυνατός ούτε την εμπειρία να ξέρω αν το συγκεκριμένο πλέξιμο αντενδείκνυται για συγκεκριμένες καταστάσεις. Το μόνο στοιχείο που μπορώ να ξέρω είναι πως δεν βρήκα πουθενά να μην συνίσταται όταν οι τροχοί πλέκονται «καθρέφτες», όταν δηλαδή η απόσταση κέντρου και άκρου του κέντρου του τροχού είναι ίδια, όπως συμβαίνει με την περίπτωσή μου που πίσω θα χρησιμοποιήσω ένα alfine 8. Αντίθετα, λένε οι «ειδικοί» πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Συμπερασματικά ερωτήματα:

  • Γνωρίζει κάποιος αυτό το πλέξιμο?
  • Έχει πλέξει κάποιος αυτό το σχέδιο σε υπάρχον πίσω κέντρο?
  • Θα επέλεγε κάποιος που έχει ήδη πλέξει τροχό αυτό το πλέξιμο από πρακτική άποψη?
  • Μήπως είναι καλύτερα να τα πάρω όλα αγκαλιά και να πάω σε κάποιον ήδη «σοφό» με το ανάλογο τίμημα αντί να αποτύχω πρώτα?
  • Ρε λες να ‘χει δίκιο ο κολλητός χλapache που με κοροιδεύει και μου λέει να μη χάνω τον καιρό μου ή τα φράγκα μου και να φτιάξω κάτι συμβατικότερο?
  • Τελευταίο αλλά σημαντικότερο: Έχετε υπόψη περισσότερες πηγές για το συγκεκριμένο πλέξιμο?

crows foot

- Ακόμα στην πρώτη μπύρα μείνατε? Ευκαιρία για μία ακόμα!

Πηγές:

http://spokeanwheel.110mb.com/lacingcf.htm
http://spokeanwheel.110mb.com/lacingsr.htm
http://www.terminalvelocity.demon.co.uk/WheelBuild/crows.htm
http://www.ratrodbikes.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=38396
http://forum.ctc.org.uk/viewtopic.php?f=15&t=34542&start=4575

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Athws
Απών/απούσα

scrambler μ αρέσει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα,
αλλά δεν μου αρέσει το Crows foot (που πρώτη φορά το βλέπω)..
κατ αρχήν, από τα λινκ που έβαλες, δεν είναι όλα τα πλεξίματα ίδια,
αλλά όλα έχουν το πρόβλημα του "σταυρώματος" τριών ακτίνων στο ίδιο σημείο, που σημαίνει ότι οι ακτίνες θα "λυγίζουν" στο σημείο αυτό, άρα μειωμένη αντοχή.
για παράδειγμα σ αυτό το λινκ http://spokeanwheel.110mb.com/lacingcf.htm
η 1η και 3η φωτό είναι το χειρότερο κατά τη γνώμη μου πλέξιμο, πολύ στρίμωγμα και μονόπλευρη πίεση της φλάντζας. αν το φτιάξεις βάλτο μόνο μπροστά και μόνο αν η φλάντζα σου είναι κοντή.
στη 2η φωτό είναι λίγο καλύτερα, υπάρχει λίγο περισσότερος αέρας..
η 4η φωτό είναι μιά βελτιωμένη παραλλαγή της 2ης, εδώ μία ακτίνα περνάει απ τη μέσα μεριά.
αυτά για τις 36άρες,
η 5η φωτό είναι για 32άρα, ομοίως προβληματική
συμπέρασμα: δοκίμασε το πλέξιμο της 4ης φωτό, τουλάχιστον για πίσω, και ο Θεός βοηθός..

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

φιλε scrabbler, δεν παιζεσαι. Δεν λεω τιποτα απλως διαβαζω και απολαμβανω.

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Σύντροχε Athws,

ένα από τα -πολλά- κολλήματά μου είναι τα high flange κέντρα και μιας που το πισω ειναι alfine το μπροστά είναι κι αυτό υψηλού προφίλ, ένα sturmey archer HBT. Και τα δυό έχουν 36 τρύπες, δηλαδή στρίμωγμα όπως ανέφερες...

Ιδανικά θα ήθελα να δοκίμαζα το παρακάτω με τις διασταυρώμενες ακτίνες να εξέρχονται από τις τρύπες του κέντρου από διαφορετική πλευρά σε σχέση με τις κάθετες.

crows foot

Πέραν όμως του αισθητικού -που είναι υποκειμενικό- προσπαθώ να καταλάβω ποιά είναι τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας πλέξης αφού -θεωρητικά- οι ακτίνες διασταυρώνονται ανά δυό και υπάρχει ελαστικότητα αλλά και εξισσορόπιση των δυνάμεων ενώ υπάρχει και η τρίτη που ανεβαίνει ακτινικά, στερώντας ίσως λίγο από την ελαστικότητα που θα υπήρχε από ένα κανονικό πλέξιμο αλλά τόσο ώστε να σπάνε πολύ εύκολα οι ακτίνες?

Επίσης με τρομάζει το γεγονός ότι ο θεός έχει άλλες δουλειές αυτή την εποχή και δεν φαίνεται πρόθυμος να συνδράμει ιδιαίτερα -πολύ δε περισσότερο να γίνει βοηθός μου!- γι΄αυτό φίλε kktsol θέτω ερωτήματα, μπας και μάθω τίποτα παραπάνω!

Athws
Απών/απούσα

το πλέξιμο στην παραπάνω εικόνα είναι λίγο καλύτερο από αυτό της 1ης - 3ης φωτό που είπα, γιατί απ την τριάδα οι δύο ακτίνες πιάνουν από την μέσα πλευρά της φλάντζας και η μεσαία από την έξω και έτσι δε θα έχουν τόσο μεγάλο ζόρι στο σημείο του "σταυρώματος"

ωστόσο, ξέχασα να πω πριν, ότι ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα του πλεξίματος είναι ότι στα σημεία ανάμεσα σε αυτές τις τριάδες η φλάντζα "έλκεται" από τις ακτίνες και αυτό δημιουργεί εκεί κίνδυνο ρωγμής και σπασίματος ιδιαίτερα στα σημερινά - αλουμινένια - κέντρα (στο συμβατικό πλέξιμο η φλάντζα "πιέζεται" σε όλα τα σημεία της και δεν "έλκεται" πουθενά)
τελοσπάντων αν το θέλεις βάλτο μόνο μπροστά, δεν μπορεί να αναλάβει τις ροπές πίσω

κάπου θυμάμαι ότι είχα δεί στο νετ φωτογραφίες από τέτοιες αστοχίες αλλά τώρα δεν τις βρίσκω

το πλέξιμο της "2ης και 4ης φωτό" που είπα είναι καλύτερα γιατί εκεί δεν υπάρχουν σημεία "έλξης"

δεν είναι εύκολη η απόφαση..

Athws
Απών/απούσα

σημειώνω στην εικόνα σου το σημείο "έλξης" (πράσινο) όπου υπάρχει ο κίνδυνος ρωγμής
εδώ

http://www.flickr.com/photos/69514674@N05/6435369423/in/photostream

(γμτ τι πρέπει να κάνω για να φαίνονται οι φωτό ? )

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Καλό παιδί αυτός ο Scrabbler....ας τον βοηθήσουμε λιγάκι (ή μήπως όχι?)
..
..
..
συνήθως αφήνω το πλέξιμο τροχών σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΕΣ. Υπάρχουν, δεν χρεώνουν πολλά, και το αποτέλεσμα κρατάει και κρατάει ΚΑΛΑ για πολλά - πολλά χλμ.
.
.
.
πέραν αυτού, και επειδή σε είδα προβληματισμένο (και διάβασα και προβληματισμένα σχόλια άλλων εδω μέσα).... σου προτείνω το παρακάτω σχέδιο....(χεχε... βοήθεια... ναι καλά.... εφιάλτης....χεχεχε)
http://www.instructables.com/id/Twisted-Spoke-Bicycle-Wheel-Lacing---flo...

η σωστή ακτίνα, στο σωστό στεφάνι (για την "σωστή" χρήση) στα χέρια του σωστού ΜΑΣΤΟΡΑ....δεν έχει φόβο για τίποτα.
Πλέξτην, λύγισέ την, κάψτην, βάψτην, κόφτην σε κύβους και σε λωρίδες....()

Σιγά μην είναι πρόβλημα να πλέξεις 3χ με άνισο μήκος ακτίνων...!!!! Ειδικά σε τροχό χωρίς το "dishing" που απαιτούν τροχοί με κασέτες....!!!!!
.
.
.
και για να το λήξουμε κάπου εδώ, κάνε μια βόλτα και μια ερώτηση σε κανα-δυο ποδηλατάδες (ΜΑΣΤΟΡΕΣ) που εμπιστεύεσαι ή που έχεις διαβάσει καλά λόγια εδω μέσα. Θα την βρείς την άκρη.
[....αλλά μόνος σου? σε κάτι λιγουλάκι πιο πολύπλοκο από το ήδη πολύπλοκο θέμα του πλεξίματος εξ αρχής νέου τροχού.... χμ....χμ...εχμμμ...]

Athws
Απών/απούσα

υπάρχει κανένας μάστορας που να ασχολείται με παράξενες πλέξεις ?
αν βρεθεί ενημερώστε τι θα πεί για το κορακοπόδι..

όσο γι αυτό, http://www.instructables.com/id/Twisted-Spoke-Bicycle-Wheel-Lacing---flo...
είναι μιά χαρά να το κρεμάσεις στον τοίχο για διακόσμηση, αλλά για να το βάλεις στο ποδήλατο, σίγουρα πλάκα κάνεις..

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Athws wrote:
(γμτ τι πρέπει να κάνω για να φαίνονται οι φωτό ? )

Απ οσο γνωριζω στο flickr δεν μπορεις να εχεις το direct link της φωτο σου για να τις ενσωματωσεις αλλά όρκο δεν παίρνω. Αν παρόλα αυτά το ήξερες τοτε θα ακολουθούσες τις οδηγίες στο FAQ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το site).

Αν πάλι είσαι της αφελούς παραβατικότητας όπως εγώ (με συγχωρείται κύριε πόλιςμαν, δεν το είδα το κόκκινο, ούτε τα 123 ποδήλατα την ώρα που οδηγούσα το τριαξονικό μιλώντας στο κινητό με τη Σούλα) τότε θα έβρισκες το λινκ κι ακολουθώντας τις οδηγίες θα εμφάνιζες αυτό:

athws

Το οποίο βέβαια έχει ένα point αλλά αν για παράδειγμα ήταν ένα πλέξιμο 2Χ τότε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα δεν θα υπήρχε?

Μέχρι στιγμής, από τα πολλά που μαθαίνω και τα λίγα που καταλαβαίνω σε αυτή τη ζωή είναι πως αφενός ο κ. Rockarolla μου βάζει ιδέες για το chopper που θα φτιάξω την επόμενη φορά (αν επιζήσω και δεν φάω τα μούτρα μου με τους τροχούς που θέλω) και αφετέρου πως όλα είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ βάρους, ευκαμψίας και αντοχής. Δηλαδή radial πλέξιμο = ακαμψία + δύναμη/αντοχή και απο εκεί και πέρα, όσο μεγαλώνει η κλίση και το μήκος των ακτίνων αποκτούμε περισσότερη ευκαμψία μειώνοντας την δύναμη με παράλληλη αύξηση του βάρους, κάτι που χρειαζόμεστε για τα δυναμικά φορτία που ασκούνται στον τροχό.

Μ@ΣΤΟΡ@Σ wrote:
Ρε τροχο-πρήχτη, ασε με να σου πλέξω ένα τροχό δυνατό, όπως γνωρίζω εγώ τόσα χρόνια κι εσύ άντε τράβα να μάθεις να πλέκεις κανα σεμεδάκι για αρχή κι αν το πετύχεις έλα μετά να το συζητήσουμε!

...θα μου πει ο μάστορας που θα καταφύγω και θα 'χει δίκιο ο άνθρωπΑς αλλά -χωρίς να είμαι και σίγουρος- έχω την αίσθηση πως τα σεμεδάκια είναι πιο πολύπλοκα (άσε που δεν έχω τηλεόραση να βάλω από πάνω) γι' αυτό είπα να δοκιμάσω πρώτα τον τροχό... εκτός δηλαδή αν μου λέτε ν' αγοράσω τηλεόραση πρώτα...

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Αν η Molly είναι κατσίκι τότε δεν νομίζω
να πετύχει το πλέξιμο αυτό. Αν είναι μια
καθως πρέπει κυρία που κυκλοφορεί μόνο σε
άσφαλτο τότε δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα.
Eπιπλέον το Alfine είναι γκουμούτσα και δε
νομίζω να έχει θέματα με ρωγμές στη φλάτζα.

Στο πρακτικό κομμάτι, βρες μια παλιά ρόδες
και κάνε τις δοκιμές σου να δεις τα υλικά,
πως συμπεριφέρονται κλπ κλπ. Μην ξεκινήσεις
στη ρόδα που θα βάλεις στο ποδήλατο. Με το
μήκος των ακτίνων θα παιδευτείς λίγο αλλά
μέχρι εκεί.

Επίσης θες και ένα κάτι για βάση ακτινολόγησης.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Athws wrote:
.....όσο γι αυτό, http://www.instructables.com/id/Twisted-Spoke-Bicycle-Wheel-Lacing---flo...
είναι μιά χαρά να το κρεμάσεις στον τοίχο για διακόσμηση, αλλά για να το βάλεις στο ποδήλατο, σίγουρα πλάκα κάνεις..

μόλις ολοκληρωθεί το project του φίλου, θα σας καλέσω στην παραλιακή για πολλά - πολλά χλμ παρέα με τις μαργαρίτες.....

Ρε σεις, ακτίνες ΑΤΣΑΛΙΝΕΣ είναι.
Δεν είναι συρματάκι τηλεφωνικού καλωδίου.....

Αν το πλέξιμο γίνει σωστά και οι τάσεις ελεγθούν όπως πρέπει ΜΙΑ ΧΑΡΑ θα πηγαίνουν οι τροχοί. Προφανώς δεν είναι για να κάνεις downhill, ούτε για να τις καβαλήσει ο πλάννετ.... αλλά ούτε μόγο για διακόσμηση.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

scrabler wrote:

radial πλέξιμο = ακαμψία + δύναμη/αντοχή

Αν ίσχυε αυτό τότε όλοι στο βουνό θα είχαμε
τέτοιο πλέξιμο :) Μόνο για κούρσες τα έχω
δει και μόνο στον μπροστά ή οριακά στον
πίσω στη μεριά που δεν έχει κασέτα.

Συμφωνώ με Rocka, αν μιλάμε για χαλαρή χρήση
σε άσφαλτο τότε δεν θα έχεις θέμα.

Athws
Απών/απούσα

scrabler, thanks για τη φωτό, ελπίζω να τα καταφέρω την άλλη φορά,

λοιπόν αν ήταν σε δυάδες (και όχι τριάδες) το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο (υποθέτω δηλαδή) γιατί έχει μεγάλη σημασία η γωνία με την οποία "τραβάνε" οι ακτίνες,
ακραίο παράδειγμα αυτή η περίπτωση http://bikexprt.com/witness/product/wheels.htm
(στο μπαρμπα-Sheldon τη βρήκα) που οφείλεται στο ίδιο φαινόμενο "έλξης"
(βέβαια είναι πίσω δεξιά σε 16 ακτίνες - πολύ μεγάλη τάση - αλλά δίνει το point)

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Δεν μπορώ δυστυχώς να συνεισφέρω στις φιλοσοφικές παύλα τροχοπλεκτικές αναζητήσεις του σκράμπλερ...
Έχω όμως να δηλώσω πως διάβασα ένα από τα σπάνια πιά, ενδιαφέροντα θρέντς εδώ. Αναμένω την απάντηση κάποιου άλλου αρχαιοκάπηλου που έχω υπ' όψην μου.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

επ, περίμενα και δική σου τοποθέτηση πάνω στο θέμα.
... αλλιώς θα βάλω τη Στρουμφίτα να σε στρουμφίξει....

Frazier
Εικόνα Frazier
Απών/απούσα

Φίλε δεν έχω ιδέα για το τι πρέπει πρέπει να κάνεις και όλα αυτά φαντάζουν στα μάτια μου σαν διάλεκτο των αρχαίων Μανδαρίνων,αλλά πάραυτα το θρεντ σου το βρήκα απολαυστικό(Ήπια και δύο μπύρες διαβάζοντας το αλλά δεν φταίει αυτό που δεν καταλαβαίνω τίποτα!!!)

contact