Φίλοι Κλασικού Ποδηλάτου

1 καταχώριση / 0 νέα/ο
gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

Το σωτήριον έτος 1885 το πρώτο ποδήλατο κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα... οι αθλητές της ποδηλασίας Κωνσταντινίδης και Παρασκευόπουλος κερδίζουν στους Ολυμπιακούς του 1896 τα Ολυμπιακά μετάλλια στις κατηγορίες 85 χλμ και 320 χλμ αντίστοιχα.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 130 χρόνια, αν αναλογιστούμε πως ο άνθρωπος τότε ζήλευε τα πουλιά που πετούσαν ενώ σήμερα με την τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες, θα καταλάβουμε και την τεχνολογική πρόοδο που θεωρούμε εμείς σήμερα ως δεδομένη.
Μέσα στο πέρασμα των χρόνων το ποδήλατο υπέστει μεγάλες αλλαγές (νέες τεχνολογίες και υλικά, βελτιωμένη γεωμετρία κ.λπ.), οι οποίες το έκαναν πολύ πιο γρήγορο, πιο ελαφρύ, με απίστευτα φρένα, αναρτήσεις κ.α. Τα σημερινά ποδήλατα κατεβαίνουν πλέον βουνοπλαγιές και πηγαίνουν μεγάλα ταξίδια...
Και όμως... παρ' όλη την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προτιμούν να βολτάρουν, να συντηρούν ή απλά να καμαρώνουν ποδήλατα από άλλες, περασμένες εποχές.

Έχω κάτσει και έχω αναλογιστεί τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει εμάς με τα κλασικά να μας αρέσουν αυτά τα ποδήλατα... μην περιμένετε απάντηση, δεν γνωρίζω...
Έχω αρχίσει και πιστεύω ένα φίλο μου, που μου λέει πως έχω κάποιο πρόβλημα μέσα στο μυαλό μου, γιατί δεν είναι δυνατόν –κατά την άποψή του– να μην δίνω σημασία σε ένα υπερσύγχρονο Cube ή Fuji... και να μαρμαρώνω μπροστά σε ένα Rudge ή σε ένα Adler του 1930. Αυτό που με παρηγορεί όμως είναι ότι δεν είμαι ο μόνος... υπάρχουν και άλλοι πολλοί που αγαπούν αυτά τα ποδήλατα... τα συντηρούν, τα γυαλίζουν, τα προσέχουν! Γνωρίζω ποδηλάτες που ενώ έχουν καινούρια υπερσύγχρονα ποδήλατα, συντηρούν με ευλάβεια και το κλασικό τους, άλλοι έχουν συλλογές με διάφορους τύπους ποδηλάτου και το έχουν αναγάγει σαν το βασικό τους χόμπι... αυτό που τους κάνει να αισθάνονται όμορφα, να ξεκουράζονται όταν τα συναρμολογούν με ευλάβεια, κομμάτι – κομμάτι.

Είναι καιρός πια... να μαζευτούμε όλοι εμείς που αγαπάμε αυτά τα ποδήλατα, άσχετα εάν έχουμε ένα ή πενήντα... πανάκριβο ή καθημερινό, κούρσα ή παιδικό... γιατί όλοι μας έχουμε το ίδιο πάθος και αγάπη για αυτά τα ποδήλατα και πρέπει να μάθουμε και στους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται, πως ήταν, πως τα αναπαλαιώνουμε και πως τα συντηρούμε.
Όλοι πρέπει να μάθουμε για την ιστορία τους αλλά και τη λαογραφία του ποδηλάτου στην Ελλάδα.
Επομένως εάν έχετε και εσείς την ίδια αγάπη για το κλασικό ποδήλατο ελάτε να μας βοηθήσετε...

Φιλικά gpiter


Η λέσχη/ομάδα «Φίλοι κλασικού ποδηλάτου» δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2011 με σκοπό την προβολή του κλασικού ποδηλάτου μέσω εκδηλώσεων, φεστιβάλ, εκθέσεων, εκδρομών αλλά και την ενημέρωση όσων κατέχουν αντίκες σε μηχανολογικά θέματα, τεχνικές αναπαλαίωσης κ.λπ.
(Ας αναφέρουμε ότι υπήρξε και παλιότερη πρόταση/προσπάθεια παρόμοια με τη φετινή.)

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι