Τζόγκινγκ και ορθοπεταλιές μέσα στην πόλη

Εκδότης: 
ΤΑ ΝΕΑ

Ο χάρτης των ελεύθερων χώρων που προσφέρονται για σωματική άσκηση ή και για έναν απλό περίπατο

«Όταν οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν, ανεβαίνω στον Υμηττό με το ποδήλατο. Κάνω περίπου μισή ώρα για να φτάσω στην κορυφή και άλλη τόση για να κατέβω. Επί μία ώρα όμως κάνω ποδήλατο άλλοτε σε χαλαρό ρυθμό και άλλοτε πιο έντονα, αφού το πετάλι αποτελεί πρώτης τάξης γυμναστική».


Για την κ. Λυδία Χατζηαλεξίου, το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής. Παρ΄ ότι οι κατάλληλες περιοχές για ποδήλατο είναι ελάχιστες στην Αθήνα, υπάρχουν, όπως λέει στα «ΝΕΑ», χώροι στους οποίους μπορούν να εξασκήσουν όσοι ενδιαφέρονται το αγαπημένο τους χόμπι. «Η Πάρνηθα ή ο Υμηττός είναι ιδανικοί τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους πιο έμπειρους ποδηλάτες», τονίζει η κ. Χατζηαλεξίου, γραμματέας του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου».

Μπορεί η Αθήνα να μη διαθέτει τις μεγάλες άπλες, τα τεράστια πάρκα και τις εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις για τους πολίτες, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: υπάρχουν χώροι ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό για έναν αναζωογονητικό περίπατο, ένα χαλαρό τρέξιμο ή μία ποδηλατάδα.

Λίγες οι οάσεις

«Πράγματι, οι χώροι για άθληση και αναψυχή μέσα στις πόλεις είναι ελάχιστοι. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ο κόσμος να βγει έστω και λίγο έξω από το σπίτι του. Σίγουρα θα βρουν τον δικό τους χώρο, ένα πάρκο, ένα άλσος, για να κάνουν τον περίπατό τους ή για να τρέξουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Σκουλαρίκης, δρομέας και ένας από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας http://www.runningnews.gr. Στο φόρουμ της σελίδας αρκετοί πολίτες κανονίζουν καθημερινά ραντεβού για τρέξιμο ή προτείνουν νέες διαδρομές με χάρτες και άλλες χρηστικές πληροφορίες.

Οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα ολοένα και λιγοστεύουν, σημειώνει από την πλευρά του και ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων δρ πολεοδόμος- χωροτάκτης (http://www.asda.gr/elxoroi) κ. Ηλίας Γιαννίρης. «Χώροι για περίπατο ή τρέξιμο, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός, είναι το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι ή το Αττικό Άλσος. Ακόμα και στο κέντρο όμως οι Αθηναίοι μπορούν να περπατήσουν στον λόφο του Φιλοπάππου ή στα Αναφιώτικα, κάτω απ΄ την Ακρόπολη». Στα δυτικά προάστια λύση δίνει το πάρκο Τρίτση, τονίζει, «το οποίο όμως εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης». Συμπληρώνει δε, πως η Αθήνα θα πρέπει να αποκτήσει δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, πάρκων πρασίνου και όχι... σημειακό πράσινο, όπως έχει σήμερα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος, η γυμναστική στη φύση βοηθά τους ερασιτέχνες, «ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός ανοίγει και είναι δύσκολο όσοι θέλουν να αθληθούν να κλειστούν σε ένα γυμναστήριο». Όσο για το ποια είναι η ιδανική... συνταγή για τους αρχάριους, ο κ. Παπαγεωργίου απαντά: «Σε ό,τι αφορά το περπάτημα, καλό είναι να κάνουμε καθημερινά 30 λεπτά βάδισμα ενώ για το τζόγκινγκ θα πρέπει να κρατούν σχετικά χαμηλά τους σφυγμούς- περίπου στους 120 σφυγμούς το λεπτό». Μία ώρα ποδηλατάδας είναι σύμφωνα με τους γυμναστές ιδανική.

Βάδισμα και τζόγκινγκ στην παραλία

ΤΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, είναι ο μόνος ασφαλής χώρος στη Θεσσαλονίκη που έχει απομείνει για περπάτημα, γυμναστική και ποδηλασία, αφού η υπόλοιπη πόλη έχει καταστεί απροσπέλαστη από το κυκλοφοριακό, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τα τραπεζοκαθίσματα.

Η παραλία, γνωστή και ως «λεωφόρος του μπαϊπάς» (καθημερινά συγκεντρώνονται σ΄ αυτήν οι καρδιοπαθείς για τον καθημερινό- υποχρεωτικό περίπατο) αποτελεί τη μόνη διέξοδο για περίπου ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους, αφού παρά τη μορφολογία, το φυσικό κάλλος και την ιστορία της, η Θεσσαλονίκη είναι από τις πλέον αφιλόξενες πόλεις για πεζούς, ποδηλάτες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κατά μήκος της νέας παραλίας (από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής) λειτουργεί και ο υποτυπώδης ποδηλατόδρομος, ο οποίος όμως πολλές φορές γίνεται επικίνδυνος, αφού πολλοί οδηγοί παρκάρουν παράνομα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα πάνω στο πλακόστρωτο.

Εναλλακτική λύση για τους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια αποτελούν και οι χώροι γύρω από το Καυταντζόγλειο Στάδιο.

ΠΑΤΡΑ

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ που εκτείνεται από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έως την ανατολική παραλία της πόλης επιλέγουν οι Πατρινοί για την εντός πόλης άθλησή τους. Εξίσου δημοφιλές είναι το πάρκο του Φάρου.

ΛΑΡΙΣΑ

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ χρησιμοποιούν περισσότερο για τρέξιμο και περπάτημα την περιοχή του Αλκαζάρ δίπλα από την κοίτη του Πηνειού.

ΧΑΝΙΑ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ των Αγίων Αποστόλων, 4 χλμ. έξω από τα Χανιά, αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης.
Καθημερινά εκατοντάδες Χανιώτες- και το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες- πηγαίνουν για περίπατο στο αλσύλλιο ή για τρέξιμο γύρω από αυτό.

Αρθρογράφος: 
Μάνος Χαραλαμπάκης, Εύη Σαλτού
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 6 Μάρτιος, 2009
ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon tanea_06032009_1.jpg266.45 KB
Image icon tanea_06032009_2.jpg246.9 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι