Το ιστολόγιο του/της RigasP

Mountain bike στη Σενεγάλη για φιλανθρωπικό σκοπό

Το Μάρτιο του 2011 θα πάμε με μια ομάδα 30 ατόμων στη Σενεγάλη όπου θα διασχίσουμε τη χώρα με mountain bikes. Το επιχείρημα λέγεται Velo Afrique

500 km σε 10 μέρες στη σαβάνα και την έρημο, ανακαλύπτωντας την Αφρικανική φύση και βλέποντας από κοντά τον πολιτισμό στο ρυθμό του ποδηλάτου.
Ταυτόχρονα κάθε συμμετέχοντας συλλέγει χρήματα με το δικό του τρόπο με σκοπό να χτιστεί ένα σχολείο σε μια φτωχή γειτονιά της Σενεγάλης.

Αν θέλετε να με βοηθήσετε στην προσπάθειά μου αυτή μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας τυχερό κοχύλι. Έχω ζωγραφίσει 1000 κοχύλια τα οποία μπορείτε να αποκτείσετε κάνοντας μια δωρεά για το καθένα 2 ευρώ. Κάθε κοχύλι έχει επίσης έναν αριθμό τυπωμένο από το 1 εως το 1000. Μετά το τέλος του ταξιδιού θα γίνει κλήρωσει και ένας τυχερός θα κερδίσει το πιο εντυπωσιακό πράγμα που θα έχω δεί στη Σενεγάλη και που θα έχω αγοράσει.
Διαβάστε λεπτομέρειες και οδηγίες για τη συμμετοχή

Categories: 

Μετακομιση με ποδηλατο

Στην Ολλανδία συναντάς πολύ συχνά ποδήλατα που χρησιμοποιούνται για μεταφορές, τα λεγόμενα bakfietsen (carriertricycles). Μια και έπρεπε να μετακομίσω, λοιπον, και δεν είχα ιδιαίτερα έπιπλα, απλά κιβώτια είπα να δοκιμάσω να κάνω τη μετακόμιση κυρίως με ποδήλατα με τη βοήθεια και φίλων.
Μετακόμιση με ποδήλατο

Ποδηλατόδρομοι - Θέλω να είναι φαρδείς και με ποιότητα!

Bike to Work στη Ζυρίχη

Bike to work Ο Ιούνιος είναι μήνας Bike to Work στην Ελβετία. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Pro Velo Schweiz - Συνδέσμου ποδηλατών (πολύ ενδιαφέρον το site τους επίσης). Κάθε εταιρία που συμμετέχει (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου που επισκέφτηκα) προτρέπει τους υπαλλήλους της να πηγαίνουν στη δουλειά με το Ποδήλατο. Στο τέλος του μήνα, ανάλογα με τις συμμετοχές κάθε εταιρίας κερδίζουν οι συμμετέχοντες διάφορα δώρα. Φυσικά αυτό που κερδίζουν όλοι είναι η υγεία και η ευχαρίστηση από τη βόλτα. Παρεπιπτώντος η ενοικίαση των δημοσιων ποδηλάτων στη Ζυρίχη είναι δωρεάν κάθε μέρα μέχρι τις 9.30 το βράδυ αν υπάρχει διαθεσιμότητα ποδηλάτων, οπότε κανείς δεν έχει δικαιολογία.

Ποδήλατα στο Παρίσι

Μετά από τη βόλτα στο Λονδίνο, λέω να γράψω για τις ποδηλατικές μου εντυπώσεις από τη σύντομη επίσκεψή μου στο Παρίσι. Οι υποδομές είναι ενδιαφέρουσες και αρκετά διαφορετικές από αυτές του Λονδίνου.
Τι είδα λοιπόν στο Παρίσι...

Αερόσακοι που σώζουν ποδηλάτες

Στην Ολλανδία ένας στους 4 νεκρούς από τροχαία είναι ποδηλάτης. Ένας απλός ειδικός αερόσακος στο αμάξι θα έκανε τη διαφορά μεταξύ ενός νεκρού και ενός ζαλισμένου ποδηλάτη, σώζοντας ετήσια 60 νεκρούς και 1500 βαριά τραυματισμένους ποδηλάτες. Με χρηματοδότηση του υπουργείου μεταφορών, έγινε έρευνα για τα ατυχήματα μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλατων. Μελετήθηκε ένας νέου τύπου αερόσακος που θα βρίσκεται στο καπό του αυτοκινήτου και ανήγει μετά την πρόσκρουση με ποδηλάτη.

Αερόσακος ποδήλατο

Ένας κλεμένος τροχός και ένα σπασμένο εξάρτημα

Τις προάλλες πήγα να πάρω το ποδήλατο για να πάω στη δουλειά αλλά μόλις το είδα κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο πίσω τροχός έλειπε. Ένας άλλος τροχός ήταν πλάι στο ποδήλατο. Αρχικά σκέφτηκα μήπως ήταν ο δικός μου αλλά δυστυχώς δεν ήταν. Πιθανώς επίσης ο "ευγενικός" κλέφτης άφησε το δικό του σκασμένο λάστιχο μόλις πήρε το δικό μου. Νόμιζα ότι το πράγμα θα τελείωνε απλά αγοράζοντας ένα καινούριο τροχό από τον ποδηλατά, αλλά δυστυχώς δεν ήταν τόσο απλό. Ο ποδηλατάς διαπίστωσε (ίσως θα έπρεπε να το 'χα δει και εγώ) ότι το εξάρτημα που κρατάει την πίσω ρόδα και τον σκελετό έχει σπάσει.Και επειδή τα λόγια είναι περιττά, ιδού και οι αποδείξεις.

H πανελλήνια ποδηλατοπορεία στον Ολλανδικό τύπο

Μια βόλτα στο Λονδίνο

London cyclingΤον τελευταίο χρόνο είχα ακούσει μερικές φορές οτι το Λονδίνο κάνει στροφή στο ποδήλατο. Είχα σπουδάσει εκεί και τότε, το 2001, τα ποδήλατα που κυκλοφορούσαν ήταν ελάχιστα, ενώ κυριαρχεί η κουλτούρα του Μετρό. Αυτό το Σαββατοκύριακο ήμουν Αγγλία και είδα από κοντά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θέμα του ποδηλάτου στο Λονδίνο. Όσοι γνωρίζετε περισσότερα, αφήστε ένα σχόλιο.

Τι είδα λοιπόν στο Λονδίνο..

Categories: 

Ποδηλατόδρομος Κλειστός λόγω έργων;

Η συντήρηση των ποδηλατόδρομων δεν θα πρέπει να διαφέρει από αυτή των αυτοκινητόδρομων.
Ποδηλατόδρομος κλειστός λόγω έργων;
Μου έχει κανει εντύπωση στην Ολλανδία ότι όταν γίνονται έργα σε ποδηλατόδρομους, υπάρχουν πάντα παρακάμψεις, ώστε τα ποδήλατα να μην χρειάζεται να βγούν από τον ποδηλατόδρομο, μπαίνοντας π.χ. στον αυτοκινητόδρομο.

Categories: 

5000 km με ποδήλατο στον Καναδά (ταινία)

Χθες γνώρισα τον Louis-Philip από τον Καναδά, που μου είπε για την ταινία του σχετικα με το ταξίδι που έκανε με ποδήλατο. Μαζί με 2 φίλους του, πήγαν από την ανατολική ακτή του Καναδά, το Μόντρεαλ στον Ατλαντικό εώς τη δυτική, το Βανκούβερ στον Ειρηνικό, μια διαδρομή 5000km με ποδήλατα. Η ταινία του λέγεται "One less car", διαρκεί 60 λεπτά και περιγράφει τις εμπειρίες που ζήσανε, τις οικολογικές τους ανησυχίες και την αίσθηση της ελευθερίας που τους έδωσε το ταξίδι αυτό.
Τρέιλερ της ταινίας

Links:

Κλειστοί Χώροι Στάθμευσης για Ποδήλατα

LockerΤα δημοτικά φυλασσόμενα κλειστά ποδηλατικά γκαράζ, Locker στο Αμστερνταμ δημιουργήθηκαν ώστε οι ποδηλάτες να μπορούν να αφήνουν το ποδήλατό τους χωρίς να έχουν άγχος για την κλοπή του. Είναι συνήθως υπόγεια σε κεντρικά σημεία της πόλης και σταθμούς τρένου και χωρούν μέχρι και 25000 ποδήλατα. Πολλά παρέχουν και άλλες υπηρεσίες όπως ενοικίαση, επισκευές, πωλήσεις. Η στάθμευση είναι δωρεάν, αλλά η 24-ωρη παραμονή κοστίζει 0,50 ενώ η ετήσια συνδρομή 55 Ευρώ.

Παράλληλα υπάρχουν καταχωρημένα όλα τα μικρότερα ιδιωτικά ποδηλατικά γκαράζ (stallingen) τα οποία μπορείς να αναζητήσεις στην περιοχή σου και να κάνεις κράτηση online. Αυτό που χρησιμοποιώ που είναι απέναντι από το σπίτι μου έχει περίπου 80 θεσεις και κοστίζει 10 Ευρώ το μήνα.

Μια πραγματική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Φέτος είχα την ευκαιρία να δώ στο Αμστερνταμ πώς γιορτάζεται μια πραγματική Μέρα χωρίς αυτοκίνητο.
- Οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν.
- Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορευόταν στο κέντρο (όχι δια ροπάλου βέβαια)
- Ο δήμος και τοπικοί φορείς οργάνωσαν 50 εκδηλώσεις μέσα στην πόλη
- 4 από αυτές ήταν μια πορεία για ποδήλατα, μία για πεζούς, μία για skate και μια για άλογα
Δυστυχώς δεν πρόλαβα την ποδηλατοπορεία γιατί ξεκινούσε στις 10 (σε αντίθεση με τις δικές μας που "θεωρητικά" ξεκινάνε στις 12), αλλά πήγα λίγο με τους πεζούς μέχρι ένα σημείο, γιατί μετά απαγορεύανε ακόμα και τα ποδήλατα και μετά ακολούθησα τους skaters.
Το απόγευμα μίλησα με τους γονείς μου και ο πατέρας μου μου είπε "χρόνια πολλά" λόγω της ημέρας :) έχοντας διαβάσει το άρθρο της Ευριδίκης στην καθημερινή.

Ποδηλατώ για καθαρό αέρα (και παίρνω και ένα φιλάκι!)

Ενώ ποδηλατούσα στο Άμστερνταμ, με σταματάνε 2 κορίτσια και μου λένε οτι επειδή κάνω ποδήλατο βοηθάω για να έχουμε καθαρότερο αέρα στην πόλη και για αυτό μου αξίζει και ένα φιλί. Μου δίνει λοιπόν επί τόπου το φιλί και ένα αυτοκόλλητο...
Το αυτοκόλλητο έλεγε "Ik fiets voor gezondere lucht" που σημαίνει "Ποδηλατό για έναν πιο καθαρό αέρα": Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο του Άμστερνταμ κάνει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με διάφορες εκδηλώσεις και πέρνει μέτρα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέχρι το 2010. Οι δράσεις κορυφώνονται αυτή τη βδομάδα και αύριο, Κυριακή, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

H πρώτη μου ποδηλατόβολτα

Μετά από περίπου 10 μέρες στο Άμστερνταμ, ήρθαν χτες και τα πράγματα μου από Ελλάδα και μαζί το ποδήλατο! (Ναι τελικά αποφάσισα να μην το πουλήσω και να το μεταφέρω εδώ. Σήμερα έκανα και την πρώτη μου ποδηλατόβολτα στο κέντρο και σε άγνωστα προάστια. Μπορώ να πω οτι μία βόλτα με το ποδήλατο άξιζε όσο 10 μέρες πεζός και με μέσα μεταφοράς στο Άμστερνταμ σε ότι αφορά το πως είδα την πόλη, ενώ μου έδωσε μια πιο αισιόδοξη οπτική της πόλης.

Επιδότηση Ποδηλάτου από εταιρία στην Ολλανδία

Στην εισαγωγική παρουσίαση από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρία μου μου είπαν οτι δικαιούμαι επιδότηση για ποδήλατο! Αυτό σημαίνει οτι μπορώ να αγοράσω ποδήλατο μέχρι 750 Ευρώ και 250 Ευρώ Accessoires τα οποία θα πληρωθούν εξολοκλήρου απο την εταιρία (στην ουσία μειώνεται ο μικτός μου μισθός κατά αυτό το ποσό). Προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιώ το ποδήλατο τουλάχιστον τις μισές φορές του έτους για να πηγαίνω στη δουλειά. Αν η απόσταση είναι πάνω από 15 km, αρκεί να πηγαίνω μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό τρένου με το ποδήλατο. Πιθανώς το κράτος δίνει κίνητρα στις εταιρίες για τέτοιες δράσεις ή είναι σημαντικό για τις εταιρίες να δίνουν τέτοια benefits στους υπαλλήλους τους.

Ποδηλατική Ενημέρωση από Άμστερνταμ

Μετακόμισα λοιπόν σε μια κατεξοχήν ποδηλατική πόλη, το Άμστερνταμ, αφήνοντας πίσω για άγνωστο πόσο τις ποδηλατικές δράσεις στην Αθήνα, για αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το ποδηλατικό blog για καινούρια πράγματα που βλέπω εδώ και αφορούν το ποδήλατο.

Γενικές ποδηλατικές πληροφορίες για την Ολλανδία