Πεντέλη - Πεντέλη Εν Δράσει

Προς Ποδηλάτ(ισσ)ες

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

Πεντέλη Εν Δράσει, υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Φειδοπιάστης

1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
Όπως αναφέρουμε και στο πρόγραμμά μας, ειδικά για τις μετακινήσεις, το σύνθημά μας είναι: Κατεβάζουμε ταχύτητα και …περπατάμε!
Για αυτό, προωθούμε την ιδέα της λειτουργικής πόλης, που θα διευκολύνει τους κατοίκους της να περπατούν και να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους. Σε συνεργασία με τους όμορους δήμους προχωρούμε στην λήψη μέτρων σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και την δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, όπου αυτό είναι εφικτό. Θεωρούμε βασικό τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών και την πύκνωση των δρομολογίων καθώς και την ανταπόκριση με τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ από τα κέντρα και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε σταθμό του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή μας, αξιολογούμε την δυνατότητα δημιουργίας δημοτικής συγκοινωνίας και προωθούμε την διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και δημόσια κτίρια για ΑμεΑ και μητέρες με καρότσια. Επίσης, θέλουμε τα ρέματα της περιοχής μας προσβάσιμα στους δημότες, με την δημιουργία ζωνών περιπάτου.

2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
Φυσικά και όχι. Ο ποδηλατόδρομος που ένωνε την περιοχή των βορείων προαστίων δεν κατασκευάστηκε τελικά στην περιοχή μας, με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων. Ταυτόχρονα όμως, πέρα από λίγες πλατείες και κάποιους λίγους δρόμους με μικρή κίνηση, δεν υπάρχει πουθενά χώρος ασφαλής διέλευσης ποδηλατών.
Σίγουρα δεν βοηθάει το ανάγλυφο σε πολλές περιοχές του ενιαίου Δήμου Πεντέλης, με τις μεγάλες ανηφόρες, αλλά ακόμη και δρόμοι χωρίς κλίση δεν διαθέτουν λωρίδες για τα ποδήλατα.

3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
Ο στόχος είναι όποιος/ α θέλει να χρησιμοποιήσει ποδήλατο, είτε για ψυχαγωγικούς, είτε για αθλητικούς λόγους, είτε για να κινηθεί προς την εργασία του, να νοιώθει ασφάλεια να το πράττει. Οι παρεμβάσεις σε δρόμους όπου είναι αυτό εφικτό, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους και τους ποδηλατικούς συλλόγους, είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξή του.
Μια άλλη πρότασή μας είναι η αξιοποίηση του βουνού της Πεντέλης από τους ποδηλάτες και τους περιπατητές. Προωθούμε τη δημιουργία χάρτη μονοπατιών και διαδρομών στην Πεντέλη, ώστε ο κόσμος να την γνωρίσει, να γεμίσει ξανά ζωή το βουνό, φυλλάσοντάς το ταυτόχρονα από επιτηδείους, αλλά και να προωθηθεί η αθλητική ποδηλασία.

4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
Σε συγκεκριμένα σημεία όπου αυτό επιτρέπεται από το ανάγλυφο της περιοχής και με σωστές μελέτες, είναι δέσμευσή μας. Καλώς ή κακώς, πολλοί δρόμοι του νέου Δήμου Πεντέλης έχουν πλάτος μόλις 4 μέτρων, που σημαίνει ότι χρειάζεται να εξεταστεί προσεκτικά η ασφαλής διέλευση όλων: πεζών, ποδηλατών, αυτοκινητιστών.

5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στον Δήμο υπάρχουν δρόμοι 4 μόλις μέτρων, στους οποίους εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Στους κεντρικούς δρόμους και όπου αλλού αυτό είναι εφικτό, πάντα σε συνεργασία με μελετητές και φορείς, αποτελεί προτεραιότητά μας.

6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ).
Η σωστή δράση είναι οι υποδομές του Δήμου, να μπορεί ο ποδηλάτης δηλαδή να κινείται με ασφάλεια. Ειδάλλως, ότι καμπάνια και να εξαγγείλει ένας Δήμος, είναι δώρον άδωρο. Παράλληλα όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενημέρωση και πληροφόρηση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν, αναφορικά με την αξία του ποδηλάτου, την προώθηση μιας υγιέστερης και πιο «πράσινης» στάσης απέναντι στη ζωή. Ταυτόχρονα, παραδείγματα άλλων πόλεων, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με την δωρεάν ή επί μικρού αντιτίμου διάθεση ποδηλάτων, την κατασκευή σημείων φύλαξης κλπ., πρέπει να εξεταστούν σοβαρά.

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι