Νέα Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα - Χάρης Τομπούλογλου

Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

Αλίμονο αν στις ημέρες μας κάθε δημοτική αρχή (και δη υποψήφιος συνδυασμός) δεν υποστηρίζει τις ήπιες μορφές μετακίνησης προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Μόνο όταν η εκάστοτε εξουσία δώσει κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η μετακίνηση με το ποδήλατο και τα Μέσα Μεταφοράς θα έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά χρειάζονται και σχετικές δράσεις ενημέρωσης και αφύπνισης των πολιτών ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά.
Στις προτάσεις του γενικότερου προγραμματισμού μας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία δικτύου ΜΜΜ που θα συνδέει τη δημοτική συγκοινωνία με τον ΟΑΣΑ από και προς το κέντρο της πόλης.

Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

Στην πόλη μας, βλέπουμε αρκετούς δημότες (παιδιά και ενήλικες) να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους περισσότερο ως μέσο άθλησης και διασκέδασης δυστυχώς όμως όχι τόσο ως μέσο μετακίνησης. Αυτό οφείλεται προφανώς στο ότι οι δρόμοι της πόλης μας δεν είναι τόσο ασφαλής και φιλικοί προς τους ποδηλατόφιλους. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εκ νέου μελέτες σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ μιας και που σε δήμους που έχουν γίνει σχετικές συνεργασίες έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

Το σίγουρο είναι ότι επιθυμούμε όλο και περισσότεροι δημότες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο όλο και περισσότερο ειδικά για κοντινές αποστάσεις. Κάποιες προτάσεις σχετικά με αυτό είναι:
• Συνεργασία με τοπικούς φορείς (αθλητικό γυμνάσιο, ποδηλατικός σύλλογος Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, τμήμα ποδηλασίας ΑΕΚ)
• Δημιουργία ειδικής καμπάνιας, ακόμη και εκπαιδευτικού υλικού για την σχετική ενημέρωση μικρών και μεγάλων.
• Τοποθέτηση ειδικών ραμπών σε πεζόδρομους
• Τοποθέτηση ειδικών stands για ποδήλατα κοντά σε σχολεία και σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
• Δημιουργία ειδικών χώρων για στάθμευση ποδηλάτων
• Ενημέρωση-οργάνωση δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ποδηλάτων αλλά και να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια και χώρους διέλευσης ποδηλάτων.
• Ολοκληρωμένη πολιτική στάθμευσης

Τις απαντήσεις του στα ερωτήματα του συλλόγου «Ποδηλάτες» σχετικά με τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη, δημοσιεύει ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Καλημέρα Όμορφη Πόλη» Χάρης Τομπούλογλου.
Σημειώνεται ότι ο σύλλογος έχει αποστείλει το ίδιο ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους της Αττικής.

Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

Το 2005 είχε γίνει μια μελέτη στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων η οποία δυστυχώς έμεινε μόνο στην θεωρητική της υπόσταση. Στις προθέσεις μας είναι το να δούμε εκ νέου αυτή τη μελέτη, να ανανεωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και να δημιουργηθεί αμφίδρομος ποδηλατόδρομος κατά μήκος και πλάτος της πόλης. Όπου χρειαστεί και είναι εφικτό θεωρούμε πως μπορεί να αφαιρεθεί και οδικός χώρος από τα αυτοκίνητα.

Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

Αν και τα τελευταία χρόνια, από την απερχόμενη δημοτική αρχή έγιναν κάποια έργα οδοποιίας στην πόλη, μετά λύπης μας είδαμε πως δεν υπήρξε καν η διάθεση για την δημιουργία λωρίδας ποδηλάτου ή για τον σχετικό σχεδιασμό.
Είναι δίκαιο και ορθό σε κάθε νέο έργο μιας σύγχρονης πόλης να προβλέπεται λωρίδα ποδηλάτου όπου είναι δυνατό.

Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

• Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον δράσεις άλλων δήμων εντός και εκτός Αττικής που έχουν εφαρμόσει δράσεις για τον δανεισμό ποδηλάτου. Κάτι το οποίο υπό τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Με την εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων έχουν γίνει ποδηλατόδρομοι αλλά και έχουν αγοραστεί ποδήλατα ειδικών προδιαγραφών από δήμους, κάτι το οποίο αποτελεί για εμάς παράδειγμα προς μίμηση.
• Στον δήμο μας λειτουργεί αθλητικό γυμνάσιο το οποίο είναι πρόθεση μας να αναβαθμιστεί και να συνεισφέρει στην προώθηση των ήπιων τρόπων μετακίνησης.
• Μέλη του δικού μας συνδυασμού πριν λίγα χρόνια είχαν φέρει τον δήμο σε επαφή με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για εφαρμογή της δράσης «πολιτιστικές διαδρομές με ποδήλατο». Θεωρούμε πως αυτή η συνεργασία δεν αξιοποιήθηκε ουσιαστικά και δεν είχε κανένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Θα επιδιώξουμε εκ νέου την συνεργασία με φορείς που έχουν εμπειρία και προτάσεις, που αφορούν στην μετακίνηση με το ποδήλατο (ελπίζουμε και στην συνεργασία με τον δικό σας φορέα για τον οποίο έχουμε ενημερωθεί ότι πραγματοποιεί ενδιαφέρουσες ποδηλατοβόλτες και άλλες ενημερωτικές παρεμβάσεις για την χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης).
• Δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης ακόμη και σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος
• Εκδηλώσεις για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών
• Γενικότερα πιστεύουμε στο ότι η σωστή ενημέρωση των δημοτών και η συνεχής αφύπνιση τους μέσα από ανάλογες δράσεις (εκδηλώσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα) θα βοηθήσει όλους μας σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

Με εκτίμηση,

Χάρης Τομπούλογλου
Υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon filadelf.doc43 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι