Βύρωνας - Νίκος Χαρδαλιάς

Ποιά είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

Ο συνδυασμός μας «Εποχή Δημιουργίας - Συνεργασία Πολιτών» είναι υπέρμαχος όλων των ήπιων μορφών μετακίνησης και όλων των μέτρων που ενθαρρύνουν τον πολίτη να τα επιλέγει, καθώς πιστεύουμε ότι συμβάλλουν τόσο στην προάσπιση του περιβάλλοντος όσο και στη βελτίωση του τρόπου ζωής (λιγότεροι ρύποι, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση κ.ά). Μάλιστα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τους συνδημότες μας να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου, δημιουργήσαμε τη δημοτική συγκοινωνία, η οποία συνδέει όλη την πόλη και είναι δωρεάν. Πρόσφατα ενισχύσαμε το «στόλο» της με τέσσερα νέα mini bus αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Οι ήπιες μορφές μετακίνησης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που αποτελούν και τις βασικές μας προτεραιότητες.

Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

Στη μάχη που δίνουμε καθημερινά, με στόχο να κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη, εντάσσονται και τα έργα που αφορούν στη βελτίωση και ασφάλεια του οδικού δικτύου. Το γεγονός ότι το ποσοστό της χρήσης ποδηλάτου αυξάνεται, εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κινείται με ασφάλεια ο ποδηλάτης.

Ποιός είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πώς θα τον επιτύχετε;

Είμαστε υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου και θέλουμε να την ενθαρρύνουμε. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί ανεξάρτητοι από τη βούλησή μας, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική φυσιογνωμία κάθε περιοχής. Στην περίπτωση του Βύρωνα, μιλάμε για μία περιοχή με πολλές ανωφέρειες και κατωφέρειες, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομων από γειτονιά σε γειτονιά. Παρόλα αυτά όμως, στο πλαίσιο δημιουργίας της μεγαλύτερης πράσινης διαδρομής στην Ευρώπη, μήκους 4,2 χλμ., η οποία εκτείνεται από το κέντρο της πόλης μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού, δημιουργούμε ένα δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων (μήκους 4 περίπου χλμ.) και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που πιστεύουμε ότι πρόκειται να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότεροι συνδημότες μας το ποδήλατο.

Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

Εκ των πραγμάτων η δημιουργία της πράσινης διαδρομής εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τη χρήση του ποδηλάτου και θέτει τις βάσεις για να λειτουργήσει ως κίνητρο ενθάρρυνσης και παρότρυνσης των πολιτών. Επιπλέον, δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές και προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλάτων. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τους καλύτερους κατά το δυνατό όρους προκειμένου να διευκολύνουμε τη μετακίνηση όλων των πολιτών. Δεν κλείνουμε το δρόμο στο αυτοκίνητο. Ανοίγουμε το δρόμο στο ποδήλατο και δίνουμε διέξοδο και επιλογή σε όλους τους πολίτες, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της εικόνας σε κάθε γειτονιά, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας.

Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

Η τοποθέτησή σας είναι πάρα πολύ σωστή και μας βρίσκει σύμφωνους. Όπως όμως προανέφερα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τη μορφολογία τής κάθε περιοχής. Δυστυχώς, ο Βύρωνας είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με στενούς δρόμους, ανηφόρες και κατηφόρες, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εμπόδιο. Ωστόσο, εξετάζουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε, κατά το μέγιστο δυνατό, το πληρέστερο δίκτυο ποδηλατόδρομων, παρά τους γεωφυσικούς περιορισμούς. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και επιλογή που υπάρχει για να γίνει η πόλη μας πιο οικολογική και λειτουργική, για να αποκτήσει η γειτονιά μας πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Θέλουμε οι… ορθοπεταλιές να αφορούν μόνο στο ποδήλατο και σε καμία περίπτωση να μην μεταφράζονται σε δυσκολίες για την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Σε ποιές άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ.)

Η δημιουργία των ποδηλατόδρομων στο πλαίσιο της πράσινης διαδρομής αποτελεί μια δράση που πιστεύουμε ότι πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση του ποδηλάτου αλλά και να λειτουργήσει ενθαρρυντικά προκειμένου περισσότεροι πολίτες να το βάλουν στη ζωή τους. Από ‘κει και πέρα, κάθε δράση που αφορά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το θέμα και κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο, μας βρίσκει σύμφωνους και σύμμαχους. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν για εμάς και ένα ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά μας.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon PodilatesGR.doc33 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι