Αθήνα - Νικήτας Κακλαμάνης

Αθήνα, 4-11-2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ
www.podilates.gr

1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ) ;
Για μας οι ήπιες μορφές μετακίνησης είναι σημαντικές, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων με Ι.Χ., αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στη στάση των ΜΜΜ της γειτονιάς σου κάθε πρωί γνωρίζεις γείτονες και όταν περπατάς ή γυρνάς την πόλη με το ποδήλατο γνωρίζεις και την πόλη και τους ανθρώπους της.
2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς ;
Οι δρόμοι της πόλης μας σε σημαντικό ποσοστό (μεγαλύτερο από άλλους δήμους), εντάσσονται στο βασικό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με λεωφορειολωρίδες και γραμμές τραμ. Σε συνάντηση με το Υπουργείο, αλλά και τους αρμόδιους φορείς των ΜΜΜ θέσαμε σαν Δήμος το ζήτημα της ασφάλειας των μετακινήσεων για ποδηλάτες, αλλά και για πεζούς.
3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πως θα τον πετύχετε ;
Σε πρώτη φάση ο στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τα 18 χλμ. ποδηλατοδρόμων που έχουμε ήδη προετοιμάσει, συνδέοντας σημαντικούς χώρους πρασίνου και πολιτισμού. Στόχος μας να υλοποιήσουμε το σχέδιο πόλης στον Ελαιώνα και στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου και εκεί προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Με τις κατάλληλες υποδομές θα αυξηθεί και το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου αλλά και των ΜΜΜ , ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση κάνει τα καύσιμα ιδιαίτερα βαριά για την τσέπη μας.

4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο ;
Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι προθέσεις του Δήμου αλλά και των συναρμοδίων κεντρικών φορέων. Σας θυμίζω το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί 2 χρόνια πριν. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Δήμου με το -τότε- Υπουργείο Μεταφορών και δεν πήρε ποτέ την έγκριση από το -τότε- ΥΠΕΧΩΔΕ.
5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου ;
Νέα οδικά έργα, με την έννοια της απαρχής σχεδιασμού, έχουμε στον Ελαιώνα και στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα σχέδια αυτών των περιοχών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Στην ανάπλαση της οδού Αθηνάς, στην Κεραμεικού και στη Σαλαμίνος προβλέπονται ποδηλατόδρομοι και στο εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων θα προβλεφθούν λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτου. Αν με ρωτάτε τώρα, για στενά ανηφορικά δρομάκια στις παρυφές της Κυψέλης ή στου Γκύζη, προσφέρονται για ποδήλατο ;
6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου ; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κ.λ.π).
Με τα σχολεία έχουμε εργαστήρια video animation για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης περιλαμβάνεται σ’ αυτά τα θέματα. Το δημοτικό ραδιόφωνο 9.84, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης του Δήμου είναι μέσα προώθησης. Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης αλλά και οι εθελοντές του Δήμου συστρατεύονται για την προβολή τέτοιων δράσεων., θέλω να πιστεύω, σε συνεργασία και με τις κινήσεις και οργανώσεις ποδηλατών/ποδηλατισσών.

2/11/2010

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι