Άγιος Δημήτριος - Μαρία Ανδρούτσου

Προς τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

Απαντήσεις σε ερωτηματολόγιό σας

1.Η άποψη του συνδυασμού μας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης δεν μπορεί παρά να συνάδει με τη γενικότερη απαίτηση των καιρών για ένα σχεδιασμό της πόλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ποδηλάτη του περιπατητή, αλλά και που να προωθεί τη μετακίνηση περισσότερο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και λιγότερο με το ιδιωτικό αυτοκίνητο.
Κι αυτό όχι γιατί είναι και λίγο «μόδα» για κάποιους να προβλέπουν τέτοια μέτρα στα προγράμματά τους, αλλά για λόγους αρχής και συνείδησης, πράγμα που το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο συνδυασμός μας αποτελεί συνέχεια της παράταξης που διοίκησε το Δήμο Αγ. Δημητρίου από το 1995 μέχρι το 2006.
Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, έγινε στην πόλη μας, για πρώτη φορά, ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που άλλαξε ριζικά την εικόνα της και είχε ως αποτέλεσμα να τιμηθεί ο Δήμος με το βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Οικόπολις 2006».

2.Ο πολεοδομικός ιστός του Δήμου Αγ. Δημητρίου αναπτύχθηκε χωρίς σχεδιασμό κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Αναπόφευκτη συνέπεια ήταν τη διαμόρφωση μιας πόλης που υστερεί σε πολλές και σημαντικές υποδομές. Η σημερινή αύξηση του πληθυσμού επιδείνωσε αυτή την κατάσταση. Οι στενοί δρόμοι που χρησιμοποιούνται ως κεντρικοί οδικοί άξονες και τα συχνά ανύπαρκτα πεζοδρόμια, σίγουρα παρέχουν ελλιπή ασφάλεια και σε ποδηλάτες και σε πεζούς.

3.Είναι στις προθέσεις μας η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη μας, αν και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της, θα λέγαμε ότι είναι αρνητικά. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε το ποσοστό αυτής της αύξησης. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς, να αναπτύξουμε, ως δημοτική αρχή, μια στενή συνεργασία μαζί σας και με βάση την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα και τη δική σας εμπειρία να κάνουμε ένα σχεδιασμό, ώστε το ποδήλατο να γίνει πιο ελκυστικό μέσο μετακίνησης για περισσότερους συμπολίτες μας.

4.Θα έλεγα ότι η προηγούμενη απάντηση καλύπτει κι αυτή την ερώτηση. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι με κατάλληλη σήμανση μπορεί να διευκολυνθεί η κίνηση του ποδηλάτου από κοινού με τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, την πόλη μας διασχίζει το Ρέμα της Πικροδάφνης. Στη παραρεμάτια περιοχή πρόκειται να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις στις οποίες προβλέπονται δρόμοι περιπάτου και ποδηλατόδρομος. Σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου είναι δυνατό να κατασκευαστεί μια διαδρομή που θα ξεκινά από τη Λ. Βουλιαγμένης και θα καταλήγει στη θάλασσα.

5.Γενικά κρίνεται απαραίτητο, κατά τη μελέτη κατασκευής κάθε οδικού έργου, να εξετάζεται και το ενδεχόμενο πρόβλεψης ειδικής λωρίδας για το ποδήλατο. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Αγ. Δημητρίου είναι λίγοι, στενοί και κυκλοφοριακά φορτισμένοι.
Η ανάπτυξη σε νέα οδικά έργα ή η διαμόρφωση σε υπάρχοντες δρόμους λωρίδων αποκλειστικά για τη κίνηση ποδηλάτων δεν είναι εύκολο έργο και οπωσδήποτε προϋποθέτει κίνητρα αύξησης των μετακίνησης των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιορισμού του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

6.Ήδη μελετάμε δράσεις για την προώθηση του ποδηλάτου και στον τομέα της γενικότερης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με προγράμματα στα σχολεία (εκμάθηση ποδηλάτου, περαιτέρω αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής κ.α.), αλλά και με μέτρα διευκόλυνσης της χρήσης ποδηλάτου, όπως ασφαλείς χώρους στάθμευσης ποδηλάτων στα Γυμνάσια και Λύκεια, στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, στις δημόσιες υπηρεσίες και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο στην πόλη μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας επισημάνω για άλλη μια φορά ότι στον Άγ. Δημήτριο, με τις πολλές πολεοδομικές ατέλειες, η λήψη μέτρων για την προώθηση του ποδηλάτου μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο αποτελεί μια πρόκληση για μας. Στη γενικότερη προσπάθειά μας να αλλάξουμε την πόλη θα αποτελέσει ένα ανοιχτό μέτωπο, στο οποίο θα σας καλέσουμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις.
Σας ευχαριστώ,
Μαρία Ανδρούτσου

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon MariaAndroutsou.doc18 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι