Απαγόρευση μεταφοράς σπαστού ποδήλατου Dahon Vitesse στα ΜΜΚ

17 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

Αγαπητοί φίλοι,
σήμερα το πρωί (2/11/2010), στην γραμμή 224, στάση Δικαστήρια, με κατεύθυνση προς Ψυχικό και ώρα περίπου 9 (παρα δέκα), ο οδηγός του λεωφορείου με αριθμό πινακίδων ΥΜΙ 1548, έκλεισε την πόρτα την ώρα που προσπαθούσα να ανέβω στο λεωφορείο μαζί με το ποδήλατό μου Dahon Vitesse σπαστό (με κίνδυνο να τραυματιστώ), και κατόπιν μου ζήτησε να κατέβω διότι απαγορεύονται τα ποδήλατα μέσα στα ΜΜΚ.

Γνωρίζοντας το νομικό καθεστώς, και με την υπεράσπιση και άλλων πολιτών, επέμεινα στην θέση μου (ότι δηλαδή επιτρέπεται η μεταφορά του συγκεκριμένου μοντέλου μέσα στα ΜΜΚ) και μεταφέρθηκα στον προορισμό μου.

Σας γνωστοποιώ το θέμα προκειμένου να λάβετε γνώση και πιθανά να προχωρήσουμε από κοινού σε αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές.
Με εκτίμηση
ΧΠ

ΥΓ Επίσης ο εν λόγω οδηγός ανέφερε ότι για την κυκλοφορία ποδηλάτου απαιτείται άδεια και ασφάλιση του μέσου. Απ' όσο γνωρίζω δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά αν υπάρχει κάποια υποσημείωση στο νόμο παρακαλώ ενημερώστε με. Τέλος ανέφερε ότι τα σπαστά μοντέλα επιτρέπονται στα ΜΜΚ, μόνο μέσα σε σάκο μεταφοράς. Παρακαλώ ενημερώστε με και για αυτό αν μπορείτε.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

Σε συνέχεια του προηγούμενου αναρτώ εδώ πληροφορίες που βρήκα στο forum, σχετικά με το θέμα. Το παρακάτω οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε οδηγός μπορεί να διαβάσει το γράμμα του νόμου όπως θέλει, καθώς και ότι η θήκη μεταφοράς είναι απαραίτητη, αν δεν θέλω να βρεθώ στον δρόμο.
Τέλος να προσθέσω ότι το λεωφορείο 224 στην συγκεκριμένη στάση αδειάζει και γιαυτό την επιλέγω προκειμένου να μην προκαλώ όχληση στους υπόλοιπους επιβάτες.

ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (Χ.Υ.Κ.)
ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ-ΗΣΑΠ-ΑΜΕΛ-ΤΡΑΜ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

XI. ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ

Α. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών μέχρι το πολύ διαστάσεων βαλίτσας, δηλαδή μέχρι 100x60x25 εκατ. μέτρου και αντικειμένων μήκους μέχρι 170 εκατ. μέτρου και εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να τα μεταφέρει μόνος του.

Οι αποσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων επιβατών.
Μικροαποσκευές (π.χ. σακίδια) θα πρέπει να κρατούνται και όχι να φέρονται.

Η μεταφορά καροτσιών λαϊκής επιτρέπεται κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου οργάνου της εταιρείας παροχής συγκοινωνιακού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος και την ασφάλεια των επιβατών.
Μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων καροτσιών ανά όχημα είναι δύο (2) για τα κανονικά και αρθρωτά λεωφορεία και ένα (1) για τα MIDI λεωφορεία.

Η επιβίβαση / αποβίβαση επιβατών με αποσκευές σε λεωφορεία ή τρόλλεϋ γίνεται μόνο από τη μεσαία (-ες) θύρα (-ες).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις αποσκευές τους και να φροντίζουν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

Δεν επιτρέπεται η μεταφορά εύφλεκτων, επικίνδυνων, αιχμηρών, δηλητηριωδών, ρυπαρών ή δύσοσμων υλών, υλικών και αντικειμένων.

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

ετσι ειναι..παλιοτερα που ειχα και εγω ενα 26αρι σπαστο,πολλοι οδηγοι λεωφορειων μου ειχαν αρνηθει την εισοδο και μου ειχαν κλεισει την πορτα.
Το δικο σου που ειναι μικρο,μπορεις να το βαζεις στην ειδικη τσαντουλα του (υπαρχει μια φτηνη που ειναι σαν καλυμμα),ωστε να περναει πιο ουδετερο και να μην τραβαει το ματι καποιων οδηγων που 'ανησυχουν' για την ασφαλεια των υπολοιπων επιβατων...
Η αληθεια ειναι οτι οσο γινομαστε περισσοτεροι,τοσο θα βρισκονται και καποιοι χρηστες ποδηλατου οι οποιοι μπορει να μην νοιαστουν για το αν θα λερωσουν ή θα χτυπησουν καποιον,και δυστυχως απο το νομο ο εκαστοτε οδηγος εαν συμβει κατι,διωκεται αυτεπαγγελτως επι τοπου.
Αυτη ειναι η ουδετερη αληθεια,ουτε αυτος ειναι καλυμμενος,οποτε προσπαθησε να κρατας τα προσχηματα.

υγ.προσφατα οι ποδηλατες επικοινωνησαν με τον ΟΑΣΑ για να συζητηθει η εισοδος μη σπαστων ποδηλατων σε λεωφορεια σε ωρες μη αιχμης.
Ο ΟΑΣΑ ηταν θετικος στη σκεψη,αλλα το καθεστως της διακριτικης ευχερειας του οδηγου προς το παρον παραμενει και δεν εχει βγει καποια επισημη αποφαση.

σσ.εχε υποψην οτι εχω γινει μαρτυρας σκηνικων οπου οδηγος εχει απαφορευσει την εισοδο σε καροτσακι μαμας καθως και σε καροτσι λαικης μια γιαγιας.
Δεν ειναι ακριβως προσωπικο το θεμα με τους ποδηλατες...

djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

εκτύπωσε αυτό και δείξ'το στον οδηγό και τέρμα. Το έχω κάνει και όλα οκ. Μα μου σου του... το ποδήλατο μπήκε χωρίς πρόβλημα, αφού διάβασαν την επίσημη απάντηση.

http://boreioipodilates.files.wordpress.com/2010/11/ethel.png

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

http://www.podilates.gr/?q=node/8080 από τον xtravaganzagold

xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο αυτό που μου έστειλες.
Έκανα ήδη αναφορά στην ΕΘΕΛ.
Είναι απίστευτο το τι περνάει από το κεφάλι του καθενός. Ας είναι καλά οι επιβάτες που με υποστήριξαν.

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

Αν δείχνοντας τον ΧΥΚ σε οδηγό έβγαλες άκρη, πάσο!! Εγώ δεν κατάφερα να βγάλω πάντως.
Ο αριθμός πρωτοκόλλου (a.k.a επίσημη απάντηση) έχει αποτελέσματα.
Εκτυπώστε το και δείξτε το αν ξαναυπάρξει πρόβλημα.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

........όποιος νομίζει ότι θα του παρουσιάσει κάποιος πρόβλημα, ας πάρει ΟΛΑ τα χαρτιά μαζί του και ας τα δώσει στον οδηγό λέγοντάς του: "Φίλε, τώρα θα κάτσεις να διαβάσεις τι έχουν πει για το θέμα οι προϊστάμενοί σου για τα σπαστά ποδήλατα. Διάβασε προσεκτικά τις αποφάσεις και τους κανόνες γιατί στο τέλος θα σου κάνω ερωτήσεις να δω αν τα κατάλαβες"

djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

καλή η ειρωνεία (τι περίεργο σε αυτό το φόρουμ), αλλά το θέμα είναι να μην ταλαιπωρείσαι. Και με επίσημη απόφαση το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ταλαιπωρείσαι.
@xrispa
Εγώ σου είπα τι έκανα γιατί τα έζησα πριν καιρό αυτά. Ούτε πάω να το παίξω έξυπνος, ούτε τπτ. Μου έστειλαν αυτή την απάντηση και την έχω πάντα μαζί μου. Σε αρκετές περιπτώσεις μου έχει χρειαστεί και δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, παρά τους οδηγούς που διαμαρτύρονταν στην αρχή.

Είμαι σίγουρος όμως ότι πάλι θα ξανασκάσει μήνυμα αντίστοιχο μετά από καιρό γιατί θα πει ο άλλος...
Έλα μωρέ που θα εκτυπώνω χαρτιά και θα τα κουβαλάω μαζί μου...
Μήπως τελικά έχουμε στο αίμα μας τον τσακωμό και ψαχνόμαστε; Έστω μερικοί... Λέω εγώ τώρα...

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

.........Αν αναφέρεσαι σε εμένα θα σου πω ότι μιλάω πολύ σοβαρά.
Η απόφαση που ανάρτησες είναι πάρα πολύ χρήσιμη και σίγουρα θα βγάλει τον ποδηλάτη πιο εύκολα από τη δύσκολη θέση, σε σχέση με τον κανονισμό που είναι πιο γενικός και μπορεί να αφήνει περιθώρια για προσωπικές ερμηνείες. Αν μπορείς κάνε ένα σκανάρισμα ολόκληρη τη σελίδα.

Αν σε ξενίζει το χιούμορ μου, μπορώ να σου αλλάξω λίγο τη διατύπωση.

Φίλοι ποδηλάτες που έχετε σπαστό και χρησιμοποιήτε τα ΜΜΜ:
Έχετε πάντα όλα τα χαρτιά σχετικά με το θέμα αυτό μαζί σας (και τον κανονισμό, και την απόφαση που υπάρχει σαν φωτοτυπία από τον djapal). Δεν ξεπερνούν τις δύο-τρεις σελίδες. Σε περίπτωση κωλύματος δώστε όλα τα χαρτιά στον οδηγό λέγοντάς του ότι είναι ο κανονισμός που όφειλε να γνωρίζει και η επίσημη απάντηση της ΕΘΕΛ που έχει δοθεί σε συν-ποδηλάτη για ακριβώς ίδια περίπτωση.
Αφού του τα δώσετε μπορείτε να του πείτε: κάτσε διάβασε τον κανονισμό και στο τέλος θα σε εξετάσω να δω αν τον κατάλαβες (Αααχ! Δεν άντεξα τόση σοβαρότητα)

djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

1. Ολόκληρη η σελίδα δε χρειάζεται γιατί το επόμενο μέρος αναφέρεται σε καταγγελία σε υπάλληλο της ΕΘΕΛ, άρα καμία σχέση με το ποδήλατο.
2. Πολλά γράφει ο ΧΥΚ, πολλά όμως δεν ισχύουν. Άρα λοιπόν αν εσένα σου έτυχε και έβγαλες άκρη με τον ΧΥΚ μόνο, ok πάσο. Εγώ δεν έβγαλα. (Μιλάμε για πολιτισμένες καταστάσεις και όχι τσαμπουκάδες κτλ κτλ...)
3. Πας να κάνεις καλό και ο άλλος σου γράφει "πήγαινε πες στον οδηγό 'κάτσε διάβασε τον κανονισμό και στο τέλος θα σε εξετάσω να δω αν τον κατάλαβες'". ΟΚ... no comments...

xrispa εγώ σου είπα τι να κάνεις για να μην ταλαιπωρείσαι. Αν θεωρείς ότι με τον ΧΥΚ μπορείς να βγάλεις άκρη, κάν'το. Θεωρώ όμως ότι απλά θα ταλαιπωρηθείς. Εγώ μίλησα για περιστατικά που μου έχουν συμβεί και πώς τα αντιμετώπισα.
Αν θες κάτι άλλο, ρώτα με με pm. EOD

xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

Πραγματικά σας ευχαριστώ όλους, και πιστεύω πως το έγγραφο σου djapal είναι το καλύτερο για την περίπτωση. Αν μου επιτρέπεις μάλιστα ίσως πω σε επόμενο "έξυπνο" οδηγό ότι το υπόλοιπο του εγράφου αφορά προηγούμενο υπάλληλο της ΕΘΕΛ που έκανε τέτοιες σκηνές και την πάτησε. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συνεφέρει τον κάθε "έξυπνο".
Όντως τα έχω τυπώσει όλα και τα κουβαλάω μαζί μου! Και όταν λέω όλα εννοώ και τον ΚΟΚ γιατί μέσα στο παραλήρημα του ο τύπος έλεγε και τις παλίες ιστορίες περί άδειας κυκλοφορίας, ασφάλειας και διπλώματος οδήγησης ποδηλάτου! Πέρα από τα αυτονόητα:
1) Δεν έχει διαβάσει τις νέες διατάξεις του ΚΟΚ που καταργούν τα παραπάνω και 2) Για να το καβαλάω το ρημάδι ξέρω να το οδηγώ... (γκαγκα!)
τυχαίνει να είμαι και οδηγός αυτοκινήτου, άρα έχω περάσει σήματα ...(γκαγκα δις!) και κουβαλάω πάντα μαζί το δίπλωμά μου!
Έτσι λοιπόν πραγματικά σας ευχαριστώ όλους, αλλά κυρίως ευχαριστώ τους επιβάτες του λεωφορείου που με υποστήριξαν, γιατί χωρίς αυτούς δεν γίνεται δουλειά.
Είναι πολύ σημαντικό πιστεύω να είσαι ευγενής σε τέτοιες αντιπαραθέσεις, καθώς έχεις δίκιο και έχει άδικο. Αν παρεπιπτόντως μου ανέβει το αίμα στο κεφάλι και με πνίξει το δίκιο, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να το ψιλοκαταπιώ και να επιμείνω ευγενικά μεν, αλλά μέχρι τελικής πτώσεως δε! Αυτά!

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Αν ήμουν στη θέση σου θα έστελνα ένα επώνυμο mail στην ΕΘΕΛ και θα περιέγραφα το περιστατικό ( http://www.ethel.gr/ethelsite/pages/contact.php ). Θα επισύναπτα και το έγγραφο της απόφασης που ανάρτησε ο djpal και θα τους ρωτούσα γιατί υπήρξε αυτή η αντιμετώπιση σου από τον συγκεκριμένο οδηγό.
Με αυτό τον τρόπο
1. Θα κινηθούν, θέλουν δεν θέλουν, οι διαδικασίες για να σου δώσουν απάντηση η οποία σίγουρα θα είναι της μορφής που έχει ο djpal.
2. Θα γίνει στον οδηγό παρατήρηση ή επίπληξη από τους προϊσταμένους του για τη μελλοντική του δράση.
3. Θα βοηθήσεις αφάνταστα τους συνποδηλάτες σου επειδή θα αποφύγουν στο μέλλον μπλέξιμο με τον ίδιο οδηγό.
4. Τέτοια περιστατικά διαδίδονται πιο εύκολα μεταξύ συναδέλφων οδηγών αν είναι αρκετά, οπότε συμβάλεις καταλυτικά στην εξαφάνιση τέτοιων περιπτώσεων και από άλλους οδηγούς που τους περνάνε περίεργες σκέψεις από το μυαλό.

xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

...απλά επειδή ξέρω πώς λειτουργούν και δεν πολυπιστεύω ότι θα ιδρώσει το αυτάκι κανενός με μια ηλεκτρονική φόρμα παραπόνων, νομίζω πως το καλύτερο ήταν η επικοινωνία μας εδώ, και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον djapal για το έγγραφο.
Τέλος προς γενική ενημέρωση, μπήκα στην διαδικασία να κατεβάσω και τον ΚΟΚ σχετικά με τα ποδήλατα, καθώς και να ψάξω σε παλαιότερα forum σχετικά με το θέμα πινακίδες, ασφάλιση, άδεια και δίπλωμα κυκλοφορίας ποδηλάτου.
Επειδή ο εν λόγω οδηγός ανέφερε και τα παραπάνω, το έψαξα, λίγο και έτσι τώρα τα κουβαλάω όλα μαζί just in case.
Just in case λοιπόν φίλοι ποδηλάτες να γνωρίζετε ότι τα παραπάνω έχουν καταργηθεί από τον νέο ΚΟΚ του 2007. Μέχρι πριν όμως ίσχυαν. Παρόλα αυτά προτείνω σε όλους να μπουν στον κόπο να διαβάσουν λίγο τον ΚΟΚ γιατί έχω δει πολλές φορές ανάρμοστη οδηγική συμπεριφορά ποδηλάτου, και σε ότι αφορά την προσωπική ασφάλεια του ποδηλάτη και σε ότι αφορά τρίτους.
Εφόσον βρίσκομαι πάνω στο οδόστρωμα που ο ΚΟΚ ονομάζει "αυτοκινητόδρομο" τότε πρέπει να ξέρω πώς να οδηγώ. Μόνο έτσι θα βγάλω άκρη. Τσαμπουκάδες με μηχανοκίνητα, πεζούς κλπ, δεν χωράνε πουθενά.
Αυτά και σας ευχαριστώ και πάλι!

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

xrispa wrote:
Το έχω κάνει ήδη απλά επειδή ξέρω πώς λειτουργούν και δεν πολυπιστεύω ότι θα ιδρώσει το αυτάκι κανενός με μια ηλεκτρονική φόρμα παραπόνων....

Μην ανησυχείς είναι υποχρεωμένοι να ιδρώσει το αυτί τους. Ακριβώς όπως απάντησαν στο έγγραφο του djapal, υποχρεούνται να απαντήσουν και σε εσένα.

djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

Να επισημάνω ότι για να πάρω την απάντησή μου, έπρεπε να τους πάρω και 5-6 τηλέφωνα... Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το ότι είχα κάνει καταγγελία για υπάλληλό τους και έψαχναν δικαιολογίες για να γράψουν.
Πάντως ο ΧΥΚ ισχύει για ό,τι συμφέρει την ΕΘΕΛ.