Xάσατε το ποδήλατό σας; Ελάτε στο "γκέτο" να το παραλάβετε...

121 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
podilatogatos
Απών/απούσα
Πριν δυο μέρες μου φάγανε ένα Ποδήλατο από το κλιμακοστάσιο της Πολυκατοικίας (περιοχή Παπάγου) [[http://www.podilatorama.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/...|Ideal Hillmaster 2009 ασπρο-μαυρο με υδραυλικά]] Διαβάζωντας το θρεντ μια αχτίδα φρούδας ελπίδας προκάλεσε την απελπισία μου. Αποφάσισα να μην επιτρέψω στον εαυτό να πει οτι δεν προσπάθησα. Επεχείρησα την κάθοδο λοιπόν για να επαληθεύσω τον νόμο του Μέρφυ "αν είναι να πάει κάτι στραβά θα πάει". Τις δυο τελευταίες μέρες, μετά τα ρατσιστικά προγκρομ υπάρχει μια σιγή ασυρμάτου στην περιοχή, καθώς όπως με πληροφόρησε ένας μετανάστης η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή έχει βάλει πάγο σε οποιαδήποτε "συναλλαγή". Ένας άλλος μου έδειξε ένα άλλο στενάκι στο οποίο φαίνεται πως θα μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν. Απ' ότι πληροφορήθηκα όμως τελικά από έναν καταστηματάρχη, οι δουλειές στην περιοχή μάλλον έχουν ατονήσει. Έτσι με παρέπεμψε στην Κυριακάτικη αγορά..
Ainastros
Απών/απούσα

ακόμη μια λύση είναι να ρίξουν τις τιμές όσοι εμπορεύονται ποδήλατα ..να μην αξίζει δηλαδή να πάρεις κλεμμένο ή μεταχειρισμένο..
αλλά επειδή αυτή η κατασταση τους εξυπηρετεί γιατί τρώνε με χρυσά κουτάλια, δεν πρόκειται να το κάνουν από μόνοι τους..ειδικά τώρα που αυξάνονται οι ποδηλατες...

kounoupis
Απών/απούσα

βασικα εχουν αυξηθει αυτοι που του κλεψαν το ποδηλατο παρα οι ποδηλατες

IronMan
Εικόνα IronMan
Απών/απούσα

Πρώτον, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το τρίτο σεντόνι.

Δεύτερον, θέλω να σας ευχαριστήσω για την εκτίμηση που δείξατε στο ποστ, αυτές οι εμπειρίες που απέκτησα δεν θα άξιζαν τίποτα αν δεν τις μοιραζόμουν με τους ανθρώπους που εν δυνάμει αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά και έχουν κοινές χαρές. Χαίρομαι ιδιαίτερα για όλες τις απόψεις που έχουν τεθεί ως τώρα, είναι πιστεύω αξιόλογες και προωθούν εποικοδομητικά τη συζήτησή μας.

Τρίτον, στο προκείμενο:

Καμιά φορά όταν πηγαίνω σε επαρχιακές πόλεις ζηλεύω το παλαιικό στυλ στην ατμόσφαιρα. Στο Βόλο π.χ. κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα, οι Bολιώτες όμως δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει πέταλο. Σχεδόν όλα τα ποδήλατα είναι «κλειδωμένα» με τις παλιές απλές συρμάτινες κλειδαρίτσες, των παιδικών μας χρόνων. Και λέω σχεδόν όλα, γιατί τα υπόλοιπα απλώς στέκονται αραχτά στο σταντ τους η με το πετάλι στην άκρη των πεζοδρομίων. Φέτα…

Και στην Αθήνα όχι και πολύ παλιά δεν ήταν και τόσο διαφορετικά. Στα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι όταν έβγαινα για ποτό και μετά … «βαρυνόμουν» να ποδηλατήσω, μπορεί να άφηνα το ποδήλατό μου έξω όλη τη νύχτα, κλειδωμένο με μια ενίοτε λίγο πιο χοντρή συρμάτινη κλειδαρίτσα από αυτές τις τυλιχτές, και με την ανεμελιά ότι θα το έβρισκα εκεί που το άφησα την άλλη μέρα το πρωί.

Αυτές οι μέρες χωρίς να καταλάβω πότε, παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Για την ακρίβεια, όταν για πρώτη φορά μου έκλεψαν το ποδήλατο αρνήθηκα να δω το πρόβλημα. Θεώρησα ότι ήμουν άτυχος και πως με βάση το νόμο των πιθανοτήτων δεν θα μου συνέβαινε ξανά για πολλά χρόνια. Κούνια που με κούναγε. Όχι μόνο αυτό δεν ίσχυε, αλλά το πράγμα είχε αλλάξει άρδην και πολύ γρήγορα. Τη δεύτερη φορά που μου έκλεψαν το ποδήλατο κατάλαβα ότι είναι πιο πιθανό να κλαπεί ένα ποδήλατο που «κάθεται» έξω για μερικές ώρες παρά να μείνει στη θέση του έστω και αν είναι μέρα μεσημέρι, έστω και αν είναι σωστά κλειδωμένο.

Με τον καιρό τα ποδηλατάδικα αυξήθηκαν και οι ποδηλάτες άρχισαν με τη σειρά τους να ξεμυτίζουν στους αφιλόξενους δρόμους της πόλης μας. Τα ποδήλατα πια έχουν γίνει hot αντικείμενο, αγοράζονται και πωλούνται ραγδαία με γεωμετρικούς ρυθμούς. (Ρωτήστε π.χ. τον Τσιρίκο να σας πεί πόσα ποδήλατα πουλάει μόνο κάθε Σάββατο και πόσα πωλούσε πριν από δυο χρόνια). Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πράγματα αυτονόητα, και γίνονται ποδηλάτες και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει για ευνόητους λόγους. Δεν είναι τυχαίο, ότι η αύξηση των κλοπών ποδηλάτων «συμβαδίζει» με την αύξηση των αγορών. Όσο πιο πολλοί γινόμαστε, τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον που προσελκύουμε, τόσο μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος αποτελούμε, τόσο πιο στρουμπουλό μπιφτεκάκι για φάγωμα. Και αυτό, νομίζω το βιώνουμε όλοι, έχει θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές.

Για αυτό αγαπητε/ή i.alli.ellatha,

νομίζω πως το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η προσέγγιση του αφήνω εσένα να πνιγείς για να σωθώ εγώ θα μπορούσε να έχει αντίκρισμα αν βρισκόμασταν σε μια βάρκα στη μέση του πελάγους και δεν χωρούσαν όλοι μέσα. Εδώ όμως αν και μοιάζει, δεν είναι αυτή η περίπτωση. Εδώ πλέον είτε είσαι στη βάρκα είτε στη στεριά δεν σώζεσαι από το τσουνάμι που έρχεται.

Στην αρχή έκοβαν τις συρμάτινες αλυσιδίτσες, μετά έσπαγαν τα πέταλα, τώρα σπάνε μαγαζιά και φορτώνουν 20-20 τα ποδήλατα σε φορτηγά. Αυτή η «κυνική» προσέγγισή σου λοιπόν μου φαίνεται κατ΄ ουσίαν μάλλον ρομαντική. Θα μπορούσε κανείς να θεωρεί ότι τον ωφελεί μαι τέτοια άποψη ίσως σε έναν κόσμο 25 χρόνια πριν, όχι όμως και σήμερα, που έχουμε δει τα αποτελέσματά της. Κατά την άποψή μου το πρόβλημα μέσα σε μερικά μόνο χρόνια έχει μεγαλώσει και θα μεγαλώσει και άλλο.

Άλλωστε έχω την εντύπωση ότι οι τρόποι για να σπάνε τα πέταλα είναι γνωστοί στους «οργανωμένους» από την προϋπηρεσία τους στις κλοπές των μοτοσικλετών. Εδώ ανοίγουν σπίτια για ψωμοτύρι, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ένα πεταλάκι;

Άν νομίζει κανείς ότι έχει την δυνατότητα να «κρυφτεί» μέσα στο ποδηλατικό πλήθος, και πάντα να την πληρώνει κάποιος άλλος, έχω να πω αυτό που είπα και πιο πάνω ίσως όχι τόσο ξεκάθαρα:
Είναι ζήτημα χρόνου να έρθει η σειρά σου, δεν έχει να κάνει ούτε με την «εξυπνάδα» του καθένα (άλλωστε αυτό που κάνεις εσύ αργά η γρήγορα θα το κάνει και κάποιος άλλος), ούτε με το κακό ή το καλό του κάρμα.

Το θέμα είναι ότι αυτό το "αργά ή γρήγορα" έχει έρθει. Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει το αν έχεις καλό πέταλο ή όχι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν το πέταλο και αν δεν μπορέσουν το πέταλο, να σπάσουν το ποδήλατό σου στην προσπάθεια. Οι κλέφτες αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς που αυξάνονται και οι ποδηλάτες. Ήδη είναι στρατιές ολόκληρες και κυκλοφορούν στους δρόμους αγωνιζόμενοι 24/7 να βγάλουν το …μεροκάματο.

Όχι μόνο μας έχουν πια πάρει χαμπάρι αλλά μας έχουν μόνιμα κλειδωμένους στο στόχαστρο. Το μόνο που μπορεί να σε σώσει από το κακό συναπάντημα είναι να ποδηλατείς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου και να μην αφήνεις το ποδήλατο από τα μάτια σου, και πάντα να το αποθηκεύεις σε εσωτερικό χώρο. Όσο μπορείς να μην το πολυκυκλοφορείς, για να μην το βάλει κανείς στο μάτι και να το κλειδώνεις πάντα ακόμα και όταν το έχεις μέσα στο σπίτι σου.
Αλλά ό,τι και να γίνει οι εποχές της αθωότητας παρήλθαν και παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

Αυτό είναι η πραγματικότητα, δεν πρέπει να μας σκοτίζει όσο και αν μας χαλάει τη ζαχαρένια (που είναι όμως από ασπαρτάμη).

Όσον αφορά την ποδηλατική ηθικολογία, ποσώς με ενδιαφέρει αν η οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους λανθασμένα. Αυτό ούτως η άλλως συμβαίνει, δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να σωπάσουμε επειδή υπάρχουν ανώριμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Ούτως ή αλλως αυτοί από μόνοι τους δεν αλλάζουν.

Η αγορά των κλεμμένων, νομίζω είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έγραψα, δεν αφορά μόνο τα ποδήλατα, αλλά ένα πολύ ευρύτερο κύκλωμα που κλεβει και πουλάει τα πάντα. Μέρος της «πιτας» είναι και το ποδήλατο. Και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η πίτα ολόκληρη και όχι μεμονωμένα κομμάτια.

Προσωπικά κατανοώ πλήρως την ανημπόρια του διεφθαρμένου και ανοργάνωτου κράτους μας να βάλει μια σειρά σε μια από πολλές απόψεις έκρυθμη κατάσταση. Αλλά εμείς τώρα καλούμαστε να κάνουμε τί ακριβώς; Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να «υποκαταστήσουμε» το κράτος δικαίου που οφείλει να διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη; Να αυτοδικήσουμε; Να αυτοοργανωθούμε απέναντι στο (ήδη) οργανωμένο έγκλημα;

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι στην ουσία συνολικό και δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

"Το ποδήλατο στο "γκέτο"" είναι πράγματι ένας προβοκατόρικος τίτλος αλλά κανείς από εσάς δεν αναρωτήθηκε «μα καλά, υπάρχει γκέτο στην Αθήνα;». Πράγμα που σημαίνει πως όλοι έχουν καταλάβει τί συμβαίνει στο κέντρο της πόλης μας. Το “γκέτο” όμως δεν είναι μόνο πρόβλημα του κράτους. Είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται χιλιάδες άνθρωποι στο κατώφλι μας σε εξαθλιωμένη κατάσταση και εμείς να παριστάνουμε ότι δεν συνέβη τίποτα, απλώς επειδή δεν πάμε να δούμε τί γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας και στην Κουμουνδούρου, στο βοτανικό στον Κεραμεικό, στον Αγ. Παντελεήμονα, αλλά και στα χωράφια της επαρχίας μας χρόνια τώρα.
Δεν τό ‘χουμε πάρει σωστά το πράγμα. Αδυνατούμε να δούμε τη δυναμική των κοινωνικών και των ιστορικο-πολιτικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής μας και να αποδεχτούμε την αναποφευκτη «δουλειά» που μας περιμένει σε κάθε επίπεδο, ακριβώς ως «υποδοχείς» των παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης.

Αν και η Αθήνα πια μοιάζει με το Γκόθαμ σίτυ, δυστυχώς Μπάτμαν δεν υπάρχει…

Θα ονειρευόμουν μια κοινωνία που να μπορεί να αντιδρά ενωμένη με τα μέλη της να αισθάνοται εμπιστσύνη μεταξύ τους και όχι καχυποψία. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εμείς - όσο διαφορετικοί και να είμαστε μεταξύ μας- στο πώς να διαφυλάξουμε το κοινό μας συμφέρον, τότε δεν μας σώζει ούτε ο Μπάτμαν.

Όσον αφορά το δια ταύτα.

Με πολλή και καλή (δηλαδή ανιδιοτελή) συζήτηση και προβληματισμό σίγουρα θα έρθουν καλές ιδέες. Βασική προυπόθεση για μια καλή ιδέα είναι όμως, να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τί αντιμετωπίζουμε. Η περιγραφή του προβλήματος είναι για αυτό το λόγο, το πρώτο βήμα. Θεωρώ επομένως πως η ενημέρωση είναι το εκ των ων ουκ ανευ θεμέλιο για την όποια αντιμετώπιση ενός προβλήματος,

Χωρίς τη σωστή ενημέρωση η συζήτηση θα είναι παντα σχετική και όχι καθαυτό, όπως και οι λύσεις που θα προτείνονται.

Και το δια ταύτα θα γίνει (όπως συνηθίζει άλλωστε) ...δια Κάφκα.

Δεν έχω κουραστεί να το γράφω και θα το γράφω με κάθε τρόπο. Το μότο μην αγοράζετε τα κλεμμένα έχει από καιρό ξεπεραστεί από τις πραγματικές συνθήκες. Δεν το βλέπετε; Λέμε εδώ και καιρό μην αγοράζετε τα κλεμμένα αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα αυτό δεν λειτουργεί, γιατί γίνεται ραγδαία το αντίθετο. Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει μηχανισμός προστασίας από το κράτος, δεν υπάρχει μηχανισμός τιμωρίας της εγκληματικής συμπεριφοράς, δεν υπάρχει μηχανισμός αντιμετώπισής της, δεν υπάρχει παιδεία και ήθος στον κόσμο.
Αντιθέτως δυστυχώς, υπάρχει στην πραγματικότητα μια σιωπηρή θεσμοθέτηση της εγκληματικής συμπεριφοράς, εφόσον όλοι γνωρίζουν τί συμβαίνει, το αφήνουν να συμβαίνει και βγάζουν και το «κατιτίς» τους από αυτό. Είτε είναι κράτος, είτε καταστηματάρχες ποδηλάτου, είτε απλοί πολίτες. Όπως ειπώθηκε και σε ένα άλλο θρέντ, είναι πολλά τα λεφτά…

Λοιπόν, τί μην αγοράζετε τα κλεμμένα; Καταρχήν αυτοί που αγοράζουν είναι επί το πλείστον σταθεροί πελάτες. Η διακίνηση των «καλών» ποδηλάτων δεν γίνεται στο παζάρι. Αυτά που πωλούνται «χύμα» είναι ποδήλατα κυρίως μικρής αξίας. Τα ποδήλατα που δεν «αγοράζονται» ή δεν βγαίνουν στην αγορά, τα παίρνουν τα φορτηγά για άλλες πολιτείες. Άρα, τί μην αγοράζετε τα κλεμμένα; Οι κλέφτες είναι μισθωτοί των κλεπταποδόχων που είναι μισθωτοί του οργανωμένου εγκλήματος που τροφοδοτείται από το ίδιο το διεφθαρμένο κράτος και την κοινωνία μαζί. Τα κλεμμένα έχουν ήδη αγοραστεί πριν καν κλαπούν.

ΠΡΣΟΣΟΧΗ: Δεν λέω ότι το «μην αγοράζετε τα κλεμμένα» δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μέρος της αντιμετώπισης.

Ό,τι μπορεί να εμποδίσει αυτό που συμβαίνει έστω και φαινομινικά λίγο, είναι καλό.

Αλλά μήπως εφόσον είμαστε πολλοί πια αυτό πρέπει να ειπωθεί λίγο πιο ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΑ, και «οργανωμένα» για αρχή;

Μήπως θα πρέπει να κάνουμε μια καμπάνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ του κόσμου, ποδηλατικού και μη, γιατί δεν πρέπει να αγοράζει τα κλεμμένα και ότι πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματός μας είμαστε εμείς οι ίδιοι;

Δεν συζητάω καν για αίτημα καλύτερης αντιμετώπισης της εγκληματικής συμπεριφοράς από τα θεσμικά μας όργανα. Αυτό είναι ένα γενικότερο αίτημα. Γιατί όργανα της ΕΛ.ΑΣ. ανοίγουν κεφάλια απλών ανθρώπων, ενώ λίγες γωνίες πιο κάτω κάθε μέρα γίνεται ανενόχλητα το έλα να δεις. Και ως προ αυτό, τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ παίζουν το …δικό τους όργανο.

Γιατί όμως να μην τεθεί και αυτό ως αίτημα; Στην τελική όπως και το ποδήλατο είναι μέρος της πίτας του οργανωμένου εγκλήματος, είναι και μέρος της ζωής μας γενικότερα και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε.

Ο φίλος chocos πιο πάνω είπε για παζάρι με μεταχειρισμένα που να γίνεται νταουν ταουν από τους ίδιους τους ποδηλάτες. Πολύ ωραία ιδέα. Πολύ μου άρεσε ένα ποδηλατικό χάπενινγκ-παζάρι που στο τέλος θα έχει και …βόλτα. Ας γίνεται και μια φορά το μήνα. Χρειάζεται όμως ακόμη αρκετή σκέψη. Π.χ. ποιός μπορεί να ελέγξει με τις παρούσες συνθήκες ότι ένα ποδήλατο είναι πράγματι αγορασμένο; Και τα μεταχειρισμένα εξαρτήματα που θέλω να πουλήσω πώς αποδεικνύω ότι δεν είναι από κάποιο «δανεικό» ποδήλατο;

Επί πλέον ποιός μπορεί (και θέλει) να σταματήσει τις αγοραπωλησίες μέσω αγγελιών και ιντερνετ;

Λέτε για αριθμούς πλαισίων, βεβαιώσεις από καταστηματάρχες και δηλώσεις στο τμήμα. Στην περίπτωση του ιντερνετ τι κάνουμε; Πάει κάποιος στο τμήμα και λέει «εγώ αγόρασα αυτό το ποδήλατο από το ίντερνετ. Ιδου και η «απόδειξη αγοράς» (ενός ξένου κράτους χωρίς σφραγίδες είναι απλώς ένα χαρτί που μπορεί εύκολα να κανείς να φτιάξει ή να αντιγράψει) και ο αστυνόμος θα του δίνει τη βεβαίωση; Μήπως έτσι θα βρεθεί ένας έμμεσος τρόπος τα «δανεικά» ποδήλατα να ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα του Σιλωαμ; Η μήπως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο αστυνόμος θα είναι πάντα ο καλός (γιατί κάπου θα υπάρχει και ο κακός…);

Με τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες είναι (οφθαλμοφανώς) εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Εκτός και αν για να γλιτώσουμε το κακό από τον κλέφτη το βρούμε απευθείας από την …πηγή του, δηλ. το ίδιο το κράτος. Και αναγκαστούμε να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για το ποδήλατο, σήματα, άδειες, πινακίδες και εκτελωνισμούς. Με πιάνει σύγκρυο μόνο και που το έγραψα.

Αν μιλάμε για ένα διεθνές συστημα καταγραφής, πιστοποίσης και αναγνώρισης αγορών προιόντων που θα δίνει και το δικαίωμα μεταπώλησης, το οποίο θα συνδέει την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος με συγκεκριμένο πρόσωπο και θα μπορεί να αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες, τότε ναι, έχει ένα ένα νόημα. Αλλά αυτό θα πρέπει εκ των πραγμάτων να τεθεί θεσμικά σε ευρύτερο πλαίσιο. (Που είσαι Αμυρά;)

Μακάρι να πάρουμε την πρώτοβουλία να το θέσουμε ως στόχο, ως ποδηλατική κοινότητα, και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, και να βρούμε τον πιο σωστό και (κυρίως) δημοκρατικό τρόπο για να γίνει.

Και, μπαι δε γουαιη, με τα custom ποδήλατα τί γίνεται; Εγώ πλέον δύσκολα θα αγοράσω «έτοιμο» ποδήλατο. Και αν συμβεί αυτό, ακόμη πιο δύσκολα δεν θα το «τροποποιήσω» στην πορεία. Και δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που το κάνει αυτό…Πώς θα ελεγχθούν και πώς θα καλυφθούν αυτά;

Επίσης πώς θα αποδεικνύεται ότι ένας σβησμένος η ακόμα χειρότερα χαλκευμένος αριθμός πλαισίου σημαίνει απαρέγκλιτα ότι το ποδήλατο είναι κλεμμένο;

Σε καμια περίπτωση δεν λέω πως αυτές οι ιδέες δεν πρέπει να συζητηθούν. Ισα- ίσα αυτό πρέπει να γίνει και αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια ενός φόρουμ. Επίσης, μπορούν να γίνουν πολλές και ταυτόχρονες δράσεις για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, και όχι μια και μόνη δράση (αυτή που θα κριθεί από την κοινότητα ως η καλύτερη).

Λέω ΝΑΙ σε όλα όσα μπορούν λίγο ή πολύ να αλλάξουν την πορέια των πραγμάτων.

Πιστεύω λοιπόν πως το πρώτο, πιο απλό και ΕΦΙΚΤΟ βήμα είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του κόσμου.

Ας κάνουμε συλλογικά ως ποδηλάτες μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και μεσα από βόλτες αλλά και στα Μέσα, εξηγώντας τί συμβαίνει και πώς συμβαίνει και γατί δεν πρέπει ν΄ αγοράζονται τα κλεμμένα, αλλά και πώς να προσέχουν και να διασφαλίζουν το ποδήλατό τους.

Ας ζητήσουμε (τώρα που γυρίζει) λίγο πιο οργανωμένη περιφρούρηση από την αστυνομία και το δήμο στα μέρη που γίνεται το αλισβερίσι. Στο κάτω-κάτω ας τους ξεμπροστιάσουμε. Τι δηλαδή, μας ρίξανε στάχτη στα μάτια με τις αποθηκούλες του δήμου και ένιψαν τα χέρια τους, και δεν μπορούμε να πούμε τι πραγματικά συμβαίνει;

Κάποιος μου είπε σε προσωπικό μήνυμα πως αν «αποκαλύψουμε» τί συμβαίνει στο συγκεκριμένο παζάρι, απλώς οι «έμποροι» θα φύγουν από εκεί και θα τους «χάσουμε». Απαντώ λοιπόν δημοσίως: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το ζητούμενο για τους εκάστοτε «εμπόρους» είναι να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Άρα πάντοτε αν ψάξεις λίγο θα τους βρεις. Γιατί αν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τους βρεις, τότε δεν θα μπορούν τόσο εύκολα να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Τι είπα; Δεν θα μπορούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους; Αυτό δεν θέλουμε και εμείς;

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Μπράβο φίλε, φαίνεται ότι ξέρεις να συζητάς, πήρες αυτό που πέταξα περί "κυνισμού" και πήγες ένα βήμα πιο πέρα. Να τολμήσω ένα επόμενο;

Ο δρόμος του "κυνισμού" μπορεί να δείχνει προς την αλήθεια. Αρκεί να βλέπεις κατάφατσα την πραγματικότητα (πράγμα που όπως έδειξες δεν συμβαίνει γενικώς). Αν όμως θέλουμε να τη δούμε κατάφατσα, τότε δεν πρέπει να λέμε μην αγοράζετε κλεμένα αλλά ακριβώς το ανάποδο : ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΚΛΕΜΕΝΑ.

Η δυναμική της αγοράς των κλέμένων συντηρείται από τη διαφορά κανονική τιμή στο μαγαζί - τιμή κλεμένου στην πιάτσα. 300 στο μαγαζί, 40 στη Μενάνδρου, άρα βγάζει και το κλεφτρόνι και ο νταβατζής. Αν όλοι την πέσουν στα κλεμένα, τότε δεν θα συμφέρει τόσο να κλέψει ο κλέφτης ποδήλατο, χτυπάμε το πρόβλημα στο ψαχνό.

Ξέρεις όμως τι φοβάμαι; Μην τυχόν το ίδιο που θα γίνεται στα ποδήλατα να αρχίσει να γίνεται και σε άλλα πράγματα. ... Τρέμω! ...

Είμαστε μια κοινωνία υποκριτική. Λέμε "μην κλέψεις" αλλά συνέχεια το μάτι το έχουμε στην κομπίνα και πώς θα αρπάξουμε αυτό που έχει ο γείτονας και ο άλλος. Είμαστε μια κοινωνία που στην πραγματικότητα δε μπορεί να επιβιώσει πια χωρίς την κλεψιά. Σε μια αστική κοινωνία ο ένας ζει με τις σάρκες του άλλου. Και θάρθει τώρα ο άλλος να σου κάνει κήρυγμα, να μην αγοράσεις κλεμένο ποδήλατο. Ακόμα κι αν αγοράσεις από μαγαζί, τα λεφτά από κάποια κλεψιά θα προέρχονται.

Ο μόνος φραγμός στην απολιτισιά είναι ο πολιτισμός. Από τη στιγμή που σε αυτόν έχουμε ήδη κακό βαθμό, προσωπικά δεν περιμένω ένα καλύτερο αύριο. Τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν και συλλογικές αντιστάσεις. Το πρόβλημα των κλεμένων ποδηλάτων με αφήνει σχετικά αδιάφορο - έχω άλλα πιο σημαντικά να θρηνήσω.

Καλό βράδυ!

podilatogatos
Απών/απούσα

Κυριακή, σφιγμένο στομάχι, κατηφορίζω το πεζόδρομο, ρωτάω, ένα χέρι μου δείχνει "εκεί".

ποδήλατα παρατεταγμένα, επίδοξοι αγοραστές σουλατσάρουν, ρωτάνε, περιεργάζονται, το αφεντικό είναι εκεί, επιβλέπει, παρεμβαίνει, μιλάει στο κινητό που χτυπάει ασταμάτητα.

Παρέες νέων που ανήκουν πολιτισμικά στην κάστα: φραπεδό-μαγκας, θρύλος-γήπεδο και μισαλλοδοξία.

'Ένας γηραιότερος με το τσιμπούκι στο χέρι περιεργάζεται την πραμάτεια και προσπαθεί να πάρει ένα βαθυστόχαστο ύφος έμπειρου εκτιμητή-χομπίστα, δεν είναι η πρώτη φορά, το χει ξανακάνει, πιθανότατα στην τελευταία γκαλερί που επισκέφθηκε και έπληττε αφόρητα.

Μπαμπάς και θείος με βήμα και βλέμμα σίγουρο, ένα αθώο-ανόθευτο χαμόγελο σπάει την παραφωνία και την αηδία που προκαλεί το στημενο σκηνικό. Όχι για πολύ όμως, σήμερα θα μυηθεί και αυτό στο τελετουργικό και η αθωότητά του θα εξαγορασθεί. Ο πατέρας του δίπλα, απολαμβάνει την ηδονή που του προσφέρει το φαντασιακό, εκπαιδευτής-μέντορας για τον μικρό, εξουσιαστής για τον αλλόθρησκο σκουρόχρωμο που συχαίνεται και -είναι πεπεισμένος πως- εξαπατά.

Όνειρα πωλούνται ως αντικείμενα.. και όνειρα έρχονται να πάρουν τη θέση τους στο ελεϊνό παζάρι..

Δείχνω μια φωτογραφία και μου κάνει με ύφος που προσπαθεί άκομψα να είναι ψύχραιμο.."Ντεν ξέρω, ντεν ξέρω, εγκώ σπίτια βάφω από πλατεία αγκοράζω και έρκομαι εντώ να βγκάλω ντέκα ευρώ"..

Γυρίζω την πλάτη, τώρα έχω δει και ξέρω..

μίσος ανόθευτο για το μικρο-αστικό μίζερο και αντιδραστικό εγωκεντρισμό τους, ψωρο-περήφανα κοκόρια που τώρα θα έχουν να επαίρονται στους κύκλους τους για τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες.. εκτός από το μήκος του ανδρισμού τους..

να τους επιστραφεί το μίσος και η μιζέρια που σπέρνουν..

δεν τους αξίζει!..αν δεν είναι σε θέση να καστολογήσουν το πραγματικό περιεχόμενο της αξίας, μιας αξίας που μπορεί να κοστολογήσει μόνο ο αναβάτης..

δεν είναι άξιοι, αν δεν έχουν ζήσει την προσμονή.. αν δεν έχουν καταννοήσει το πραγματικό περιεχόμενο της απελευθέρωσης..

..δεν τους αξίζουν οι δρόμοι.. να γυρίσουν πίσω από κει που ρθαν!.. στην τηλεοπτική μιζέρια του καναπέ τους!..

Ainastros
Απών/απούσα

καιρός είναι το ποδηλατικό κίνημα να ασχοληθεί σοβαρα με το νο1 ζήτημα που το υπονομεύει..και έχει κατατρομοκρατήσει όσους μετακινούνται με ποδήλατο...για αρχή μια ποδηλατοπορεία αποκλειστικά γιαυτό το ζήτημα και ενημέρωση, είναι απαίτηση τουλαχιστον από όσους δεν τα φάγαμε και τα κλέψαμε μαζί..να ιδρώσουν λίγο τα κλεφτρόνια και οι αρχικλέφταροι..γιατί για να κλάψουν χρειαζονται και άλλες παράλληλες δράσεις.

horsey
Εικόνα horsey
Απών/απούσα

...πως μπορεί να γίνει κάτι σε μαζικό επίπεδο.

Μόνο σε προσωπικό, δηλαδή το ποδήλατο πάντα μέσα στο οπτικό πεδίο και πάντα κλειδωμένο, ακόμα και όταν αράζουμε για καφέ και είναι δίπλα μας.

Με ένα νωπό wettex περνάμε τα λάστιχα για να φύγει η σκόνη και το παρκάρουμε ΜΕΣΑ στο σπίτι, όχι στο μπαλκόνι, ούτε στο λεβητοστάσιο, ούτε σε αποθήκη.

Ποτέ δεν φταίει κάποιος αν δεν έχει πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις, απλά δεν ήταν όσο προσεκτικός χρειαζόταν.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

δεν ξέρω τι να γράψω... πια στάση να κρατήσω....
Τουλάχιστον χαίρομαι γιατί η συζήτηση γίνεται σε πολιτισμένο κλίμα.

Ξανασκεφτόμουν την ιδέα που πέταξα, σε συνάρτηση με ότι γράφτηκε μετά. Αλήθεια πόσα ποδήλατα νομίζετε ότι αγοράζονται μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ? (ολόκληρα ποδήλατα ή σκελετά). Το 5%? Άντε το 10%....
Πόσο δύσκολο είναι μέσα σε 10 ημέρες από την αγορά να πας σε αστυνομικό τμήμα και να δηλώσεις την κατοχή ενός αριθμού πλαισίου????? (παρέα με τα τιμολόγια αγοράς, δελτία αποστολής... ότι σου έχουν στείλει μαζί με το ριμάδι...!!!).

Από την άλλη στριφογυρίζει στο μυαλό μου κάτι ακόμα πιο απλό.
Πόσα κινητά τηλέφωνα κλεβονται κάθε μέρα στην Ελλάδα? 1000? 2000? Μάλλον λίγα λέω.
Πόσο δύσκολο είναι να "χρησιμοποιήσεις" τον σκατο-ΙΜΕΙ κωδικό που έχουν ΟΛΑ τα κινητά και να στείλεις αδιάβαστους τους κλέφτες που στο βούτηξαν? Αν το 90% των κατόχων κινητών το έκαναν, πόσα κινητά να κλέβονταν άραγε?

Δεν ξέρω....
Σε όλες τις χώρες τα ίδια γίνονται. Η αστυνομία ΔΕΝ πρόκειται να ασχοληθεί για κάτι που έχει "μικρή" αξία, μεταφέρεται / κρύβεται / διακινείται ΤΟΟΟΟΣΟ εύκολα και αφορά ΜΙΚΡΗ ΜΕΡΙΔΑ της κοινωνίας.
Έχει άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί (το λέω 50% ειρωνικά και 50% σοβαρά...).
Θα ενδιαφερόταν, αν η πολιτεία είχε ΚΕΡΔΟΣ από όλη αυτήν την καταγραφή. [το μυαλό μου πάει σε πχ πινακίδες κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας για ποδήλατα, ότι γίνεται με τα ΙΧ δηλαδή...] Οπότε ας το ξεχάσουμε.

Αν υπήρχε απλή ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ λύση, μάλλον θα είχε εφαρμοστεί ήδη σε κάποιο "ποδηλατικό" κράτος.

sotrod
Απών/απούσα

"Πόσο δύσκολο είναι να "χρησιμοποιήσεις" τον σκατο-ΙΜΕΙ κωδικό που έχουν ΟΛΑ τα κινητά και να στείλεις αδιάβαστους τους κλέφτες που στο βούτηξαν?"
εκει ακριβως ειναι ολη η αληθεια και σε οσους το εχω πει εδειξαν να μην ξερουν οτι υπαρχει τετοιος κωδικος.Συνεπως δεν συμφερει κανεναν να ειναι ενημερωμενος ο κοσμος για τετοια "μικρα" μυστικα για να δουλευει το συστημα παραγωγη-προσφορα-καταναλωση.Αμφιβαλλω δε αν οι εταιρειες κινητης τηλεφωνιας "αχρηστευσουν" την συσκευη που κλαπηκε οταν τους γνωστοποιηθει το ΙΜΕΙ.Και να πω και ενα ακομα παραδειγμα:ποσοι εδω μεσα γνωριζουν οτι μπορουν να εχουν δωρεαν λογισμικο στο pc τους ή αν το γνωριζουν και προσπαθουν να το διαδωσουν απο ποσους δεν "φαγανε πορτα"?
Αρα η διαφημιση εχει αλωσει τα παντα εις βαρος της πραγματικης ενημερωσης, συμφερει η υπαρξη ανοχης στο να κλεβονται διαφορα αναλωσιμα ωστε να ξαναγοραζονται και να κινειται η "πραγματικη" οικονομια της αγορας.Μεσα σ'αυτα ειναι και τα ποδηλατα , που φυσικα ποτε δεν θα σου πει το καταστημα αγορας οτι κλεβονται τοσο συχνα ,ωστε να παρεις καλη κλειδαρια (πεταλο) και μπορει να μην σου εξηγησουν καν οτι εχουν serial number.
Ε λοιπον γιατι να ασχοληθει καποιος (και ποιος?) για την καταγραφη τους?

pansar
Απών/απούσα

Ξερει κάποιος να μου πει πού γινονται τα "νταραβερια" αυτην την εποχη στην Αθηνα...Μιλάω για ποδηλατα μικρης αξιας οπως αυτο που μου κλεψαν προχθες...

teo79
Απών/απούσα

λοιπον φιλε μου θα πας την κυριακη στην συνεχεια της ερμου (απο το τρενο του θησειου προς πειραιως) στο πεζοδρομο και στα αριστερα σου θα δεις μια γεφυρα που περναει πανω απο τις ραγες του τρενου..εκει ξεκιναει το παζαρι...στην αρχη της γεφυρας ,πανω στη γεφυρα και στον απο πισω δρομο....και συνεχιζεται και στην δευτερη γεφυρα λιγο πιο κατω....αλλα δεν ειναι για μαγκιες και τετοια ε...αλλιως αν θες να κοιταξεις περνα και μια απο σωκρατους (παραλληλη της 3ης σεπτεμβριου)απο την αρχη της μεχρι και σοφοκλεους ...στη σοφοκλεους κανε κανα οερασμα τα στενα εκει περα....μηπως πετυχεις κανεναν....η οργανωμενη η φαση ειναι στο μοναστηρακι κατω που σου λεω στην αρχη.αν θες πηγαινε και αλλη μερα και ρωτα γενικα πακιστανους...ολοι κουτσα στραβα ξερουν....στο δρομακι που ειναι τα ποδηλαταδικα στην ηφαιστου αν μπεις αριστερα μεσα εκει που εχει ενα δρομακι δεξια μικρο (πριν την αδριανου) εκει ειναι κατι πακιστανοι που αραζουν που ξερουν και επειδη δεν ειναι ακριβο οπως λες μπορει να το βρεις ευκολα...και στο ευχομαι να το βρεις οπως ηταν ευκολα και γρηγορα και τσαμπα.

pansar
Απών/απούσα

Teo, σ ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες...να σαι καλα. Ισως περάσω καμμια βολτα αλλα εχω απογοητευτει πια...Το τριτο ειναι αυτο...και πιο αναπαντεχο...

teo79
Απών/απούσα

να σου πω κατι που εμαθα μιλωντας με εναν πακιστανο που ηταν στην ολη φαση....τα φτηνα τα βρισκεις εκει στο παζαρι ειτε μετα απο μια βδομαδα ειτε μετα απο μηνα...τα ακριβα απο 500-600 και πανω ειναι που πανε ειτε με ραντεβου ,ειτε εξωτερικο ειτε για κομματια......αν ηταν φτηνο ψαξτο...ειναι ψυχοφθορο το να ψαχνεις κατι που σου ανηκει και με μια γυρα εκει περα θα καταλαβεις οτι δεν εχεις καμια δυναμη ως πολιτης που ψαχνει το δικιο του και κατι που του ανηκει.....οι αλλοι εχουν δυναμη..η αστυνομια εκει ειναι αρκετη αλλα δεν ασχολουνται με αυτα..θα στο πουν κιολας αν τους ρωτησεις...η δημοτικη απλα τους κυνηγαει λιγο (οπως κανει και με τους μαυρους με τις τσανντες) απλα για τα ματια του κοσμου....μια βδομαδα καθε μερα πηγαινα σε ολα αυτα τα στενακια και μιλαγα με τους παντες....ολοι μιλανε ανετα για κλεμενα σαν να τους ανηκουν και σαν να ειναι νομικο αυτο που κανουν....αν εχεις την υπομονη και την επιμονη ψαξτο..εγω ακρη δεν βρηκα αλλωστε αυτο που εψαχνα ηταν ακριβο και τα παρατησα.....αλλα δοκιμασα...θελει θαρρος και θρασσος ε και οχι τσαμπουκα και τετοια...και μη ξεχνας..μιλας κανονικα για να αγορασεις ποδηλατο που ειναι ετσι και ετσι....οχι γενικα...δεν κρυβομαστε σε αυτα πισω απο το δαχτυλο μας και ουτε και αυτοι το κανουν...

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Το ξαναφέρνω στην επιφάνεια καθώς είναι πολύ διδακτικό.
Διαβάστε όλες τις σελίδες και κυρίως τον IronMan που έκανε
την "έρευνα".

nous
Εικόνα nous
Απών/απούσα

Εξαιρετικές οι δημοσιεύσεις του IronMan τόσο από πλευράς πληροφοριών όσο κι από πλευράς του υποφαινομένου θάρρους και πείσματός του. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο και οι περισσότερες αναρτήσεις του νήματος - ξεχωρίζω αυτήν του podilatogatou με το ιδιαίτερο «φιλοσοφικό» χρώμα.

Anorymous
Απών/απούσα

Πρώτα-πρώτα, ευχαριστώ για την ενημέρωση του πώς δουλεύει το σύστημα. Ακόμα και να μη μου χρειαστεί, είναι πολύ καλή τροφή για σκέψη.

Είδα, λοιπόν, ότι το όλο σύστημα δουλεύει χάρη στην αλυσίδα:
"υπάλληλος" κυκλοφορεί και κλέβει ποδήλατα -> "μεταπωλητής" τα παραλαμβάνει και τα πουλάει στο χύμα -> ο κάθε ξεφτίλας έρχεται, πληρώνει και φεύγει ανενόχλητος.

Υπάρχει μία παροιμία, όμως, που λέει ότι "η κάθε αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο ασθενέστερός της κρίκος". Για να δούμε, λοιπόν...

  1. Κλέφτες δε θα σταματήσουν να υπάρχουν. Και μόνο απ' τους τοξικομανείς, θα στρατολογείται πολύς κόσμος.
  2. Οι κλοπές δε σταματάν εύκολα. Όσο βελτιώνονται οι άμυνές μας, τόσο βελτιώνεται ο εξοπλισμός τους.
  3. Οι μεταπωλητές δεν μπορούν να συλληφθούν... συχνά αποτελούν "κράτος εν κράτει".
  4. Τα υπαίθρια παζάρια δεν μπορούν εύκολα να χτυπηθούν... είναι λίγο σαν τη λερναία ύδρα, αν χτυπήσεις το ένα θα εμφανιστεί άλλο.
  5. Δυστυχώς, και "πελάτες" δε θα σταματήσουν να υπάρχουν. Σ' αυτό το νήμα περιγράφηκαν άνθρωποι που πατούν επί πτωμάτων για να εξοικονομήσουν 200 και 300 ευρώ... ένα απλό "σας παρακαλούμε μην αγοράζετε κλεμμένα" δεν αρκεί.
  6. Και πάμε στο "φεύγει ανενόχλητος". Εκεί μου έρχεται η έκλαμψη: ΓΙΑΤΙ να φεύγει ανενόχλητος;

Η αγορά κλεμμένου συνιστά το αδίκημα της κλεπταποδοχής. Δεν το 'χω σπουδάσει, αλλά πρέπει να είναι βαρύ αδίκημα. Πόσο δύσκολο, λοιπόν, θα ήταν να 'ναι στημένη η αστυνομία λίγο πιο κει, και όποιος φεύγει με κλεμμένο να συλλαμβάνεται; Αυτός, πιστεύω, είναι ο λόγος που κάνει τη δημιουργία κρατικού μητρώου καταχώρησης ποδηλάτων· ώστε λίγο πιο κει να μπορεί κανείς να συλλάβει τους κλεπταποδόχους.

Βέβαια, είναι και το άλλο θέμα: Εμείς, μπορούμε να κάνουμε κάτι ως ανταπάντηση; Ξέρω γω, θα 'ταν σύννομο/ηθικό να βγάζουμε φωτογραφίες τον κάθε κλεπταποδόχο, και μετά να αφισσοκολλούμε τις μούρες τους κάπου λέγοντας τι ακριβώς έκαναν; Θα χρειαζόταν μωσαϊκό στο πρόσωπο; Και βασικά, μήπως έχει κανείς καμιά καλύτερη ιδέα γιατί αυτό μου ακούγεται κάπως βάναυσο;

Πάντως, και η χειρότερη πυρκαγιά σβήνει αν της στερήσουμε το οξυγόνο. Πιστεύω πως, για το πρόβλημα της κλοπής ποδηλάτων, αυτή θα 'ταν η βέλτιστη αντιμετώπιση.

magmike
Απών/απούσα

φίλε μου και εγώ θεωρώ ξεφτίλα το να αγοράζεις από τα κλεμένα(εκτός και αν το ποδήλατο ήταν το δικό σου επιβεβαιωμένα) αλλά πραγματικά ποιος σου εξασφαλίζει πως αυτός που τράβηξες φωτογραφία και διαπόμπευσες είχε πραγματικά κλεμένο?Πως ξέρεις ότι δεν ήταν απλά περαστικός?Ακόμα και να τον είδες πως ξέρεις πως δεν είναι ένας από τους πολλούς εδώ μέσα που μπήκε στο κύκλωμα και ανακάλυψε το δικό του ποδήλατο και το πήρε πίσω?

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα δυστυχώς

teo79
Απών/απούσα

βασικα το να αγορασεις πισω το δικο σου ποδηλατο απο ηθικης πλευρας ειναι λαθος..αλλα επειδη στις εποχες που ζουμε τα παντα εχουν γυρισει τουμπα η ηθικη πλευρα απο την πρακτικη απεχουν παρα πολυ..ετσι λοιπον ερχομαι και ρωταω καποιος που πηρε ενα ποδηλατο 500 ευρω (δεν βαζω παραπανω γιατι τα πιο ακριβα δεν πανε στα παζαρια) αν του το κλεψουν και το βρει τι πρεπει να κανει??να παει σε ενα μαγαζι να ξαναδωσει 500 ευρω ή να το παρει 50??ας μην ειμαστε κολημενοι σε θεματα τετοια γιατι δεν ξερουμε τι αναγκες εχει ο καθε ενας και τι προβληματα εχει ο καθε ενας..οπως και τι σημαινει για καποιον να δωσει 100 ευρω ή 500....αν υπηρχε αστυνομια καθαρη και ανεξαρτητη απο καθε ειδους παρανομης εξουσιας ολα θα ηταν μια χαρα....απο κει και περα ο καθε ενας ενεργει για το καλο του και μονο..αυτοι που ψαχνουν να αγορασουν κλεμενα υπηρχαν και θα υπαρχουν.αλλωσετ δεν ειναι τυχαιο οτι και πριν 15 χρονια οι περιοχες που εβρισκες κλεμενα (οχι αναγκαστικα ποδηλατα αλλα κινητα ή ασημικα) ειναι οι ιδιες ..το να τραβας φωτογραφιες βασικα σε εκεινα τα μερη ειναι και λιγο επικυνδυνο ε...οσοι εχουν παει και ρωτησει για ποδηλατα θα εχουν δει οτι ολοι ειναι μεσα στο κολπο....ολοι ομως....και στη τελικη οπως λεει και ο magmike που ξερεις τι ειναι ο καθε ενας που περναει με ενα ποδηλατο απο εκει..παντως εμενα με εχει ξενερωσει το οτι βλεπω πολλυ κοσμο και παει στα μαγαζια στο μοναστηρακι και κανουν σερβις τα ποδηλατα ή για να αγορασουν ....γιατι εγω χωρις να ξερω 100% αλλα με οσα εχω δει και με το μυαλο που εχω δε μπορω να διανοηθω οτι στα 20 μετρα πουλιουνται ποδηλατα 50 ευρω και οι εμποροι που εχουν μαγαζια και υπαλληλους εκει να μην κανουν τιποτα.ασχετα το οτι εγω εχω δει ατομο με ποδηλατο που μου το πουλαγε 100 ευρω να πηγαινει σε ενα μαγαζι να του κοντυνουν τη σελα και το τιμονι και να του βγαλουν το σπασμενο (κρεμοταν ) φωτακι .....αρα οπως μου ειχε πει ενας πακιστανος οτι τα ακριβα φευγουν ή με ραντεβου ή για εξω,τα φτηνα μενουν στο παζαρι και καποια πανε ανταλλακτικα ετσι και εγω σκεφτομαι το τι κερδος μπορει να εχουν τα μαγαζια εκει απο αυτους.....

stavrosczc
Απών/απούσα

Καλησπερα!
Προχθες εχασε-εκλεψαν του φιλου μου ενα GT ποδηλατο δεν ηταν ιδιαιτερως ακριβο αλλα καναμε τις βολτιτσες μας...
Επειδη δεν κυκλοφορουμε Αθηνα και διαβαζοντας το θεμα εδω ειπαμε να κανουμε μια προσπαθεια ΜΠΑΣ και το βρουμε....σε ποιο μερος στην Αθηνα γινεταιβαυτο το τραγικο αλισβεριση?
By the way το ποδηλατο ειναι ενα κιτρινο GT με κοκκινες ζαντες και κοκκινη σελα

artemis_
Εικόνα artemis_
Απών/απούσα

Ποδηλατο GIANT μεγαλο σχετικα δεν θυμαμαι ακριβος μοντελο μαυρο με μπλε λεπτομερειες, καθρεφτη στην αριστερη πλευρα τ τιμονιου και φωτα πισω μπρος εκλαπη 29/10 μεσα απο το γκαραζ της πολυκατοικιας μου. Δεν μπορω να πω οτι αντεδρασα ψυχραιμα μιας και δεν ειχε προλαβει να κλεισει χρονο και ειναι το δευτερο ποδηλατο που κλεβουνε (2/2). :/

speedsters50
Απών/απούσα

Πριν ένα μήνα που κλάπηκε το Speedster μου (κατάλευκη κούρσα με flat τιμόνι), έχω κάνει πολλές βόλτες σε Μοναστηράκι, παζάρια, κτλ. Από ότι καταλαβαίνω κούρσες ΔΕΝ εμφανίζονται (και λογικό είναι) στους πεζοδρόμους. Έχω δείξει τη φώτο του ποδηλάτου μου σε πολλούς 'πωλητές' εκεί, αλλά φαίνεται πως ούτε με ραντεβού μπορεί να γίνει κάτι, παρόλο που προσφέρω και αμοιβή (κακώς, αλλά ακόμη το πονάω το ποδήλατό μου).

Εργάζομαι κέντρο, και κάθε μέρα και κάθε στιγμή αλλοδαποί φαίνονται πάνω σε γυαλιστερά ποδήλατα. Ποιος είναι ο επόμενος άτυχος σκέφτομαι τότε. Αλλά και η αστυνομία που είναι στα 50 μέτρα τους αντικρίζει με απάθεια, ενώ θα έπρεπε κατευθείαν και χωρίς συζήτηση να τους τα κατασχέσει αφού είναι προφανές ότι ο συνδυασμός 'αλλοδαπός σε καινούριο ποδήλατο' κάνει μπαμ.

Υ.Γ: Από ότι καταλαβαίνω πάντως με όσα γράφονται εδώ στο φόρμουμ, ειδικά για τα ακριβά ποδήλατα ή τις κούρσες, ο ιδιοκτήτης δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να το βρει ποτέ.

tabouras
Εικόνα tabouras
Απών/απούσα

Γεια χαρά.επειδή πριν μια εβδομάδα μου έκλεψαν το ποδήλατο το όποιο το είχα πάρει και πρόσφατα SPECIALIZED HARDROCK SPORT αναφέρεις για αποθήκες μεταναστών. Ερώτηση αν μπορείς βεβαία να βοηθήσεις που ακριβώς βρίσκονται?γιατι πήγα στις αποθήκες του δήμου και θα συμφωνήσω ότι η κατηγορίες που βλέπεις στα ποδήλατα είναι τύπου praktiker.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Για να θυμούνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Διαβάστε το θέμα από την αρχή, ειδικά τα post του Ironman.

Vale
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Για να θυμούνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Διαβάστε το θέμα από την αρχή, ειδικά τα post του Ironman.


...κι εμείς τι θα γίνουμε;Κλέφτες παγωτών;
46

ooo7jb
Απών/απούσα

iron man καλα τα λες και συμφωνω μαζι σου ακομα κλαιω το custom pro-rider πουχασα.....για να μην αναφερω και το cube aim.....ολα ειχαν πολλα εξτρα και κλαπηκαν.....εφαγα τον τοπο να τα βρω στην επαρχια οπου διαμενω αλλα εδω οτι κλεβουν 'φευγει' αθηνα η' θεσνικη να χαθει στο πληθος.....ριψοκινδυνο αυτο πουκανες ομως γιατι δεν ξερεις σε τι μεταναστη πεφτεις.....και τι μεθοδους ειναι προθυμος να χρησιμοποιησει.....μπραβο για το θαρρος σου ομως.....εχεις δικιο στις αποθηκες βρισκονται μονο φτηνιαρικα και ταλαιπωρημενα μοντελα,απορω τι γινεται με τα ακριβα?????μαλλον 'φευγουν' κατευθειαν για αθηνα.....οποιος αγοραζει παντως κλοπιμαια ενισχυει το φαινομενο και ειναι τραγικο να μου λες οτι πανε και αγοραζουν απο κει στα παιδια τους κιολας!καλλιστα ειναι σαν να το κλεβουν οι ιδιοι οποτε ποια η διαφορα?!οσο για τα μηχανακια ειναι αλλη υποθεση και σε πληροφορω οτι προχθες honda innova 125 φιλης μου εκανε φτερα και οι μπατσοι αδιαφορουν πληρως.....η γυναικα ακομα το πληρωνει με δοσεις ΕΛΕΟΣ.....δεν κατηγορω τους μεταναστες αλλα ειναι καιρος να τους μαζευουμε η ελλαδα δεν αντεχει αλλο στην κριση της τους δυστυχισμενους ολου του κοσμου,δεν ειμαι ρατσιστης απλα θελω την ελλαδα με αστυνομευση και καθαρη οσο γινεται απο τετοια φαινομενα.και το λεω χωρις να θελω να προσδωσω πολιτικο χρωμα και χροια στο περιπλοκο αυτο θεμα της κλοπης.το να τρεμεις να σταματησεις και να παρκαρεις το ποδηλατο σου για ολιγολεπτη σταση να κλειδωνεις και να θες χιλιες δυο κλειδαριες για να το σιγουρεψεις αποτελει στερηση ελευθεριας και κριση ανασφαλειας.βαρεθηκα να νιωθω απροστατευτος απο παντου'πολιτικους-λαμογια,οφ-σορ,ελλιπης αστυνομευση 'γραψιμο' στα παπακια του πολιτη κλπ.ολα αυτα συσσωρευονται στο μυαλο του ελληνα πολιτη και καποια μερα θα γινει το μπαμ,ειμαι σιγουρος.....αγνωστες η συνεπειες του.....ε μα,μια στιγμη για να παρω φαι πεταχτηκα και το ποδηλατο να κανει φτερα.....τι αλλο θα δουμε σαυτην την κοινωνια?νοσταλγω τις εποχες πουμουν μικρος αφηνα το ποδηλατο ανεβαινα για φαι και το ξαναβρισκα εκει πουταφηνα,αντε να κανε και καμια βολτα κανεις και να το επεστρεφε.....αλλα αυτα περασαν ανεπιστρεπτι.....στο χερι μας ειναι να προστατευομαστε καλυτερα και να απαιτουμε απτο κρατος το ιδιο αλλα πιο κρατος θα μου πεις το ελληνικο οπου ο πολιτης ειναι ο εχθρος του?δεν μου μενει αλλη επιλογη απτο να αυτοδικησω αδιαφορωντας για το νομο next time.....αλλα θα μου πεις θα πας μεσα για ενα κομματι αλουμινιο?φυσικα οχι γιατι δεν ειναι πολιτισμενη αντιμετωπιση που αρμοζει σεναν ευρωπαιο κατα-τα-αλλα ελληνα πολιτη.....ειμαι κατα της αυτοδικιας ως ποτε ομως?αγνωστο.....αλλα ξεχασα,ναι,βεβαιως,υπαρχουν και νομοι στην ελλαδα.....που προστατευουν τον κλεφτη και φυλακιζουν το νοικοκυρη.....ιδου τα χαλια μας κυριοι-ες ιδου το ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ.....εμα δεν αντεξα πια και ειπα να ξεσπασω!ΣΚΕΨΟΥ_ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ_ΕΛΛΗΝΑ_ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΕ!

kounoupis
Απών/απούσα

και τι κανει καποιος που του κλεψαν το ποδηλατο θα μεινει 2-3 μηνες χωρις ποδηλατο η θα παρει κλεμμενο;

NikosB
Εικόνα NikosB
Απών/απούσα

kounoupis wrote:
και τι κανει καποιος που του κλεψαν το ποδηλατο θα μεινει 2-3 μηνες χωρις ποδηλατο η θα παρει κλεμμενο;

και αν σε δω να κάνεις βόλτες με το πρώην ποδήλατο μου τι πρέπει να κάνω;

όταν μου εξηγείς ότι το έχεις αγοράσεις... και ότι είσαι και εσύ θυμα κλπ κλπ θα είναι αργά.

magmike
Απών/απούσα

είναι αλήθεια ότι έχουμε μάθει στις εύκολες λύσεις.Τις συνέπειες τους πληρώνουμε τώρα

spibast
Απών/απούσα

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΞΑΓΡΥΠΝΟΥΝ.ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ.ΕΝΑ IDEAL CROSSMO(ΛΕΥΚΟ,ΚΟΚΚΙΝΟ,) ΚΑΙ ΕΝΑ CARRERA ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΚΕΛΕΤΟ(ΛΕΥΚΟ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ,ΜΑΥΡΟ).Η ΠΙΚΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΕΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΛΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΚΑΝΑ ΦΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ.....ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑΤΙΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ.ΥΠΕΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !