Ποδηλάτες & κουλτούρα που είδα στη Γερμανία

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Ioanna90
Απών/απούσα

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που σίγουρα όλοι οι ποδηλάτες θέλουν: ποδηλατόδρομους και σωστή οδηγική συμπεριφορά απέναντί μας! Κι όμως!
Το καλοκαίρι που πλέον πέρασε,είχα ανεβεί στη Γερμανία για εργασία, και πρόλαβα και πέρασα από 4 διαφορετικά μέρη, όμως είχαν ένα κοινό σημείο: το ποδήλατο.
Στη Γερμανία το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής, από τις πιό μικρές ηλικίες εώς και ηλικιωμένους. Έχουνε ποδηλατόδρμους, κινούνται όμως κανονικά στο δρόμο,και στα φανάρια εκτός από τη σήμανση του πεζού, υπάρχει και σήμανση για τους ποδηλάτες με ένα πράσινο ή κόκκινο αντίστοιχα ποδηλατάκι!
Επίσης, επάνω στα πεζοδρόμια έχει κάτι σαν λωρίδα ξεχωριστή για να κινούνται οι ποδηλάτες με ασφάλεια ανάμεσα στους πεζούς. Εννοείται όλοι έχουν κουδουνάκι....! :-))
Οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουνε εσωτερική αυλή. όπου μέσα είδα το καταπληκτικό(για τα δεδομένα της Ελλάδας): δεκάδες ποδήλατα.....παρκαρισμένα.
Μικρά ποδηλατάκια, μεγάλα, με κάθισμα μπεμπέ κ.α.
Επίσης έξω από εστιατόρια, μαγαζία. πολυκαταστήματα, σταθμούς και σπίτια υπάρχουν ειδικά πάρκιν για ποδήλατα, δηλ. σαν κρίκοι οπου είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, και μέσα στον κρίκο μπαίνει η ρόδα του ποδηλάτου.
Δεν είναι κανένα να βάζει αλυσίδα στο ποδήλατό του, αφού όλοι κυκλοφορούν με ποδήλατο, άσχετα αν έχουν αυτοκίνητο! Το κράτος δε, σέβεται τον πολίτη κι έτσι αφήνουν το ποδήλατο σε οποιοδήποτε μέσον, όπως για παράδειγμα στο S-Bahn , που είναι προσαστιακός, μπαίνουν σε οποιοδήποτε βαγόνι με το ποδήλατο.
Ακόμα κι όταν βρέχει, δεν παίρνει ο καθένας από ένα αυτοκίνητο αλλά από ένα ποδήλατο!
Όταν έτυχε και βρέθηκα στον κεντρικό σταθμό τραίνων του Βερολίνου, παρατήρησα πως έξω από το σταθμό υπήρχαν κάτι τρίτροχα οχήματα ταξί, με ....πετάλια! Ένα οικολογικό μεταφορικό μέσον δηλαδή, καθώς και ποδήλατα της εταιρείας των τραίνων της Γερμανίας που τα ενοικιάζεις.
Μέσα στους τεράστιους σταθμούς τους, σου επιτρέπουνε να μπεις ποδηλατώντας! Αυτά κι άλλα πολλά μου κάνανε πολύ εντύπωση, η τόση πολύ ηρεμία των οδηγών και των αμαξιών και των ποδηλάτων, και κυρίως που οι οδηγοί αμαξιών προσέχουν τους ποδηλάτες! Διότι αν κάποιος χτυπήσει ποδηλάτη, εκεί όχι στην Ελλάδα, καλύτερα να βγάλει από μόνος του τις πινακίδες και να ¨παραδωθεί¨.
Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν φταίει η έλλειψη των δρόμων μονάχα, μα και η έλλειψη στήριξης από το κράτος, η έλλειψη σεβασμού των οδηγών, και η οπισθοδρομικότητα πολλών ανθρώπων και συνδικάτων για τη μη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από φόβο περιορισμού χώρου για τα αμάξια τους, όπως και ότι δεν υπάρχουν σταθμοί για ποδήλατα, με αποτέλεσμα περισσότερες κλοπές.
Η χώρα δεν αλλάζει, αλλάζει όμως η συμπεριφορά αν κι εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Αν μπορείς γράφε ελληνικά και πάτησε
μερικά Enter να σπάσει το κείμενο.

Ioanna90
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Αν μπορείς γράφε ελληνικά και πάτησε
μερικά Enter να σπάσει το κείμενο.

Geia sou! Grafw apo to kinito tilefwno to opoio den exei ellinika!

Ioanna90
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Αν μπορείς γράφε ελληνικά και πάτησε
μερικά Enter να σπάσει το κείμενο.

το άλλαξα!

contact