ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
cdouvis
Απών/απούσα

Πότε: αύριο Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, 11.00-13.00
Που: αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, "Τεχνόπολις", Γκάζι

Αρχικά θα κάνει μια παρουσίαση ένας ειδικός από την Ολλανδία και θα ακολουθήσει διάλογος. Η συζήτηση θα θεωρηθεί μέρος της δημόσιας διαβούλευσης του δήμου και τα όποια συμπεράσματα θα ληφθούν υπόψη στο μέλλον

Όποιος μπορεί παρακαλείται πολύ να παραστεί/συμμετάσχει, είναι σημαντικό

Η ανακοίνωση του δήμου

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
xarisk
Εικόνα xarisk
Απών/απούσα

θα προσπαθησω ν ειμαι εκει. :)

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Ενημέρωση πλιιιζ...

aldro
Απών/απούσα

(Η σύνοψη της διαβούλευσης από τον δήμο Αθηναιων )
Κατά τη χθεσινή ημέρα ,19 Σεπτεμβρίου, ποδηλάτες αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς ανέπτυξαν τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις και πρότειναν τρόπους και λύσεις για την απρόσκοπτη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα. Συμμετείχαν: Ο Πρέσβης της Ολλανδίας, ολλανδοί ειδικοί σε θέματα Ποδηλάτου, ο καθηγητής κ. Θ. Βλαστός από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, εκπρόσωποι Ποδηλατικών Οργανώσεων.
Οι βασικοί άξονες προβληματισμού και τα σχετικά συμπεράσματα συνοψίζονται κατωτέρω:

• Έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για το πώς μέσα από μια πορεία σαράντα περίπου ετών μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 η Ολλανδία έφτασε στο σημείο να έχει σήμερα περισσότερα ποδήλατα από τον πληθυσμό της και το ποδήλατο να θεωρείται μια φυσική επέκταση της ανθρώπινης υπόστασης.

• Πέρα από τα ατομικά οφέλη των ποδηλατών σε υγεία οικονομία κλπ, το ποδήλατο φέρνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην πόλη στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των υποδομών, του πολιτισμού και της κοινωνικότητας.

• Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και καλές πρακτικές παγκοσμίως που μπορούν να εμπνεύσουν, να προσαρμοσθούν και να εφαρμοσθούν στην Αθήνα. Όμως…

• Δεν πρέπει να μείνουμε σε εύκολες και μεμονωμένες δράσεις ή ρυθμίσεις αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη συνολική εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας.

• Τα έργα υποδομής πρέπει να συνοδεύονται από εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προς το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας βιώσιμης πόλης.

Ειδικότερα για την Αθήνα επισημάνθηκε η ανάγκη για κοινή χρήση των λεωφορειολωρίδων και από τα ποδήλατα, φροντίδα της δεξιάς λωρίδας όπου κινούνται τα ποδήλατα, σταθερή και στοχευμένη αστυνόμευση και ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης ειδικά στα σχολεία.

aldro
Απών/απούσα

Κάπως καθυστερημένα.Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ
Πρότεινε ο Ολλανδος εισηγητης να δημιουργηθούν ποδηλατολωριδες μειώνοντας το πλατος των αυτοκινητολωρίδων.
Αυτό θα είχε ως έμμεσο αποτέλεσμα πιστευω και την μειωση της μεσης ταχύτητας κινησης μηχανοκινητων λόγω ανασφαλειας στην κινηση.
Ανέφερε ότι έχουν οι Ολλανδοι ενα χαλια ποδηλατο για καθημερινο & ένα καλο για Σαββατοκύριακα.
Είπε ότι η ποδηλατική κουλτούρα μεταφέρεται κυριως απο τους γονεις στα παιδια αλλά υπαρχει και εκπαιδευση στο σχολειο & ένα πιστοποιητικο στα 12 .Η εκπαιδευση στο σχολειο περιλαμβανει και την χρηση μεσων Μ.Μ και κινησης πεζή.
Επισης ανεφερε ότι η μεση ταχύτητα κινησης ειναι 15-18 χλμ /ωρα. & οτι η ταχυτητα κινησης των μηχανοκινητων στην πολη ορίζεται αναλογα με το αν τα ποδηλατα κινουνται μαζι ή σε ξεχωριστο διαδρομο
Ακομα είπε ότι η μέση διανυόμενη αποσταση με ποδηλατο ειναι 7 χλμ .Επίσης ανεφερε ότι λογω της ευκολιας που προσφέρει η κινηση με ποδηλατο , σε πανεπιστημιουπόλεις το αυτοκίνητο ειναι σπάνιο ειδος