ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΗΣΑΠ

29 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Goldie
Εικόνα Goldie
Απών/απούσα

Αγαπητοί φίλοι,

σε μια τυπική διέλευση από έναν σταθμό του ΗΣΑΠ ώστε να περάσω από την άλλη μεριά των γραμμών πήγα να χρησιμοποιήσω τη κυλιόμενη σκάλα. Αμέσως δέχτηκα επίπληξη από την υπάλληλο φύλαξης του σταθμού ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση της κυλιόμενης σκάλας για την μεταφορά ποδηλάτου. Εννοείται ότι χρησιμοποίησα την κυλιόμενη σκάλα με το ποδήλατο πεζή, αγνοώντας την υπάλληλο, μην κατανοώντας όμως όχι το ύφος της μιας και ήταν ευγενέστατη αλλά το πραγματικό νόημα της επίπληξης.

Σήμερα διαβάζοντας το κείμενο που παρατίθεται παρακάτω διαπίστωσα ότι η υπάλληλος, καλά να είναι η κοπέλα, έκανε πολύ σωστά την δουλεία της.

Η ερώτηση μου λοιπόν είναι γιατί δεν επιτρέπεται η χρήση των κυλιόμενων σκαλών για την μεταφορά ποδηλάτων πεζή, ενώ επιτρέπεται σε παιδικά καροτσάκια, καροτσάκια λαϊκής αγοράς, αποσκευές με ρόδες κ.α. Επισημαίνω δε ότι το ποδήλατο συνήθως είναι ελαφρύτερη κατασκευή από τις υπόλοιπες προαναφερθείσες και είναι η μόνη που διαθέτει αξιόπιστά και εύκολα στην χρήση φρένα.

Αδυνατώ να κατανοήσω τον λόγο της συγκεκριμένης απαγόρευσης μιας και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι ελάχιστος. Στην τελική πιο επικίνδυνο για τον ιδιοκτήτη του ποδηλάτου αλλά και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους είναι να ανεβάζεις το ποδήλατο στα χέρια στις απλές σκάλες μιας και η πιθανότητα να γλιστρήσεις ο ίδιος στις σκάλες, να σου γλιστρήσει το ποδήλατο ή απλά να χτυπήσεις κάποιον κουβαλώντας μια κατασκευή μήκους 1,5 m που πάει πέρα-δώθε είναι μεγαλύτερη.

Επισημαίνω ότι στον συγκεκριμένο σταθμό δεν υπήρχε υπόγεια διάβαση ούτε άλλος εύκολος τρόπος διάβασης σε απόσταση 500 m εκατέρωθεν αυτού. Δεν μου αρέσει γενικά να προκαλώ αλλά ούτε να υπακούω σε κανόνες γενικούς που δεν έχουν πραγματικό νόημα.

Υπάρχει προηγούμενο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Καλό πετάλι σε όλους!!

ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (Χ.Υ.Κ.)
ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ-ΗΣΑΠ-ΑΜΕΛ-ΤΡΑΜ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

XI. ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ

Β. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Β.1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΗΣΑΠ)

• Δεν επιτρέπεται η μεταφορά των ποδηλάτων με τους ανελκυστήρες ή τις κυλιόμενες
κλίμακες των σταθμών.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
rearviewmirror
Απών/απούσα

μπορείς να κατανοήσεις γιατί με ΗΣΑΠ η μεταφορά του ποδηλάτου είναι ασφαλείς ενώ στο MΕΤΡΟ της Αθήνας (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο) δεν είναι?

Τρέλα...

abyss
Απών/απούσα

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος δεν είναι ελάχιστος αν κουβαλάς ποδήλατο στις κυλιόμενες. Έχω δει BMX στη Βικτώρια να φεύγει, κατά την κάθοδο, από τα χέρια πιτσιρικά και να καταλήγει ανεξέλεκτο κάτω, χωρίς ευτυχώς να υπήρχε άλλος μπροστά. Χειρότερο σενάριο είναι να φύγει το ποδήλατο αλλά να σκαλώσει στις σκάλες και όλοι όσοι χρησιμοποιούν τις σκάλες να πέσουν πάνω του.

Τα καρότσια είναι φτιαγμένα για να σπρώχνονται και ελέγχονται πιο εύκολα από ένα ποδήλατο. Για αυτά πάντως υπάρχουν και οι ανελκυστήρες. Δεν ξέρω γιατί δεν επιτρέπουν ποδήλατα στους ανελκυστήρες - φαντάζομαι η λογική είναι ότι ο ποδηλάτης είναι νέος υγιής άνθρωπος και μπορεί να κουβαλήσει ένα ποδήλατο, ενώ μια μητέρα με το καροτσάκι ή κάποιος με τα ψώνια της λαικής έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ανελκυστήρα. Εδώ στο Μετρό γενικά συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων παρά μόνο αν υπάρχει λόγος (αποσκευές, μειωμένη κινητικότητα κλπ). Πάντως πιο ασφαλές είναι το ποδήλατο στον ανελκυστήρα, παρά στις σκάλες.

Πάντως, στις απλές σκάλες στους σταθμούς του ΗΣΑΠ έχουν βάλει στην άκρη μια ράγα για εύκολη μετακίνηση ποδηλάτων.

ΥΓ. Μου έκανε εντύπωση το "Εννοείται ότι χρησιμοποίησα την κυλιόμενη σκάλα με το ποδήλατο πεζή, αγνοώντας την υπάλληλο".

vouros
Απών/απούσα

Όσα γράφεις μου φαίνονται πολύ λογικά. Μοιάζει τυπική βλακεία που όσο μπορείς να την αγνοείς καλά είναι. Όσο δηλαδή παραμένει ένα ανενεργό μέτρο έτσι απόλυτα όπως διατυπώνεται, έχει καλώς. Ελπίζω να μείνει έτσι.

rearviewmirror
Απών/απούσα

abyss wrote:

Πάντως, στις απλές σκάλες στους σταθμούς του ΗΣΑΠ έχουν βάλει στην άκρη μια ράγα για εύκολη μετακίνηση ποδηλάτων.

λάθος τοποθετημένες και σε πολλά ποδήλατα βρίσκουν τα πετάλια στον τοίχο...
Και μόνο στην είσοδο των σταθμών...Αν θές να περάσεις την υπόγεια διάβαση...έπ' ώμου!
Κλασικά προχειρότητες...

ebersi
Εικόνα ebersi
Απών/απούσα

εγώ πάντως ανεβάζω καθημερινά το ποδήλατο με τις κυλιόμενες του ΗΣΑΠ και αντε να χει τυχει μια δυο φορές να μου πουνε κάτι. Θεωρώ ότι είναι αρκετά ασφαλές, όχι όμως απόλυτα ασφαλές όπως το ασανσερ.

giospy
Εικόνα giospy
Απών/απούσα

Για να ξερουμε δλδ...

Goldie
Εικόνα Goldie
Απών/απούσα

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ

Το ότι αγνόησα την υπάλληλο συνίσταται στο ότι θεώρησα εκείνη την στιγμή ανήκουστο το νόημα της επίπληξής της. Γι’ αυτό τον λόγο και το έψαξα περαιτέρω το θέμα και διαπίστωσα ότι υπάρχει και γραπτώς η συγκεκριμένη απαγόρευση.

Έχεις απόλυτο δίκαιο και παραδέχομαι ότι με την αγνοήσω ενήργησα απερίσκεπτα.

Υπάρχουν κανόνες σωστοί αλλά και ανόητοι. Δυστυχώς πρέπει να τηρούμε και τους μεν και τους δε είτε μας αρέσει είτε όχι.

Διαφορετικά το καπελάκι μας και σε άλλη παραλία.

giospy
Εικόνα giospy
Απών/απούσα

Καλα κανω κ το ανεβοκατεβαζω απο τις σκαλες...

abyss
Απών/απούσα

rearviewmirror wrote:
abyss wrote:

Πάντως, στις απλές σκάλες στους σταθμούς του ΗΣΑΠ έχουν βάλει στην άκρη μια ράγα για εύκολη μετακίνηση ποδηλάτων.

λάθος τοποθετημένες και σε πολλά ποδήλατα βρίσκουν τα πετάλια στον τοίχο...
Και μόνο στην είσοδο των σταθμών...Αν θές να περάσεις την υπόγεια διάβαση...έπ' ώμου!
Κλασικά προχειρότητες...

Χρήσιμη γνώση αυτή. Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ποτέ για πάντα διπλώνω το ποδήλατο πριν κατέβω τις σκάλες.

abyss
Απών/απούσα

Σε τιμά αυτό - είναι βλέπεις σπάνια η περίπτωση ευγενικής υπαλλήλου security :)

bin podilanden
Εικόνα bin podilanden
Απών/απούσα

έπρεπε να πείς στον/στην υπάλληλο

Nefeli (χωρίς επαλήθευση)

Ξέρεις πόσες φορές πήγα να σκοτωθώ στην κυριολεξία με αυτή τη ράγα? Δεν υπάρχει κάγκελο να κρατηθείς εκεί και πρέπει πραγματικά να διαθέτεις γερά μπράτσα για να ανεβάσεις ένα σχετικά μεγάλο ποδήλατο! Αλλά και η κάθοδος δεν είναι πιο άσφαλής από την άνοδο ειδικά άν γλιστρήσεις! Αυτές οι ράγες δεν έίναι για άτομα που έχουνα να ανεβάσουν 15 κιλά στηριγμένα στα χέρια τους και σε ράγα!! Για ανέβασε ή κατέβασε 15 κιλά λαχανικά και σου λέω εγώ τι θα πάθεις!!!Αλλά για τα λαχανικά και για τους τεμπέληδες που παίρνουν ασανσερ χωρίς να είναι ούτε άτομα τρίτης ηλικίας ούτε ατομα με ειδικές ανάγκες, ή για αυτούς που κουβαλάνε βαλίτσα, δεν γίνεται ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ παρατήρηση!! ΄Κινούμε πάρα πολύ με ηλεκτρικό και το εχω προσέξει, γι αυτό τους ψιλογράφω και εγώ!!! Είτε δίκαιον ειτε όχι η μέση μου μετράει περισσότερο από έναν ανόητο νόμο που αψηφάνε όλοι και χωρίς εμφανή λόγο ακόμα! Οσο για τις κυλιόμενες σκάλες που δεν χρειάζετα να κινείσαι παράλληλα για να ανέβεις όταν ξέρεις ότι μπορείς για λίγο να σηκώσεις ακινητο το ποδήλατο δεν σκοτώνεις κανέναν! Μερικοί πιτσιρικάκες όμως τις βλέπουν άδειες τις σκάλες και δεν τους νοιάζει τίποτα!! Βούρ.....

nick46
Απών/απούσα

Κατ' αρχήν πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες. Είναι κάτι που στην Ελλάδα το έχουμε επειγόντως ανάγκη. Αλλά ... (δυστυχώς πάντα μπορεί να υπάρχει ένα "αλλά")τι ενοχλούν τα ποδήλατα στους ανελκυστήρες; Είναι προφανές ότι οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, αλλά απ' τη στιγμή που δεν ενοχλούμε γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ανελκυστήρα;

Ας περάσουμε τώρα σε ένα άλλο κανόνα των ΗΣΑΠ: τα ποδήλατα πρέπει να μπαίνουν στο τελευταίο βαγόνι γιατί το πρώτο είναι για χρήση ΑΜΕΑ. Όμως .... (δυστυχώς πάντα υπάρχει ένα "όμως" σ' αυτή τη χώρα) όταν το τραίνο ξεκινά απ' τον Πειραιά γεμίζει τίγκα ακριβώς το τελευταίο βαγόνι ενώ το πρώτο ξεκινά σχεδόν άδειο. Οπότε είναι αδύνατον πολλές φορές να επιβιβαστείς στο τραίνο εκτός αν καταστρατηγήσεις τον κανόνα και επιβιβαστείς στο πρώτο βαγόνι. Κι αυτό όχι μόνο στο σταθμό του Πειραιά αλλά και στους επόμενους γιατί δεν αδειάζει εύκολα ένα ήδη γεμάτο τελευταίο βαγόνι παρά μόνο μετά τα Πετράλωνα.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Δύο λύσεις μπορώ να σκεφτώ: ή να επιτρέπεται η επιβίβαση απ' την τελευταία πόρτα του συρμού μόνο στους ποδηλάτες ή να επιτρέπεται η επιβίβαση των ποδηλάτων απ' την τελευταία πόρτα κάθε βαγονιού (ξέρω ξέρω: εκεί που τους χρωστούσαμε τους παίρνουμε και το βόδι).

Και για να ξαναγυρίσω απο εκεί που ξεκίνησα: ναι να εφαρμόζουμε απαρέγγλιτα τους κανόνες αλλά μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου οι κανόνες αιτιολογούνται. Μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου οι κανόνες αναθεωρούνται από τους υπεύθυνους όταν υπάρχουν αιτιολογημένες ενστάσεις.

Theodore
Απών/απούσα
marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

theodore wrote:
http://www.copenhagencyclechic.com/2008/12/train-of-thought-chic-christm...

Ότι δεν πάνε οι γόβες μου με το ποδήλατο... !
Φήμες!!

tomac4
Απών/απούσα

γιαντα θα σε σαν παπουτσομενος γατος μωρε...

Diakon
Απών/απούσα

Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν και κάποιοι τους έχουν θεσπίσει. Η μαγκιά που συνοδεύει την καταστρατήγησή τους βοηθάει όσους ψάχνουν πάτημα για τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στα ποδήλατα.

Μπορεί να μας βολεύει η κυλιόμενη σκάλα, αλλά δεν είναι δύσκολο να προκληθεί ατύχημα. Γιατί να ρισκάρουμε τραυματισμό δικό μας ή άλλων; Θεωρητικά οι ποδηλάτες διαφέρουν, όμως δυστυχώς πολλοί από μας αποδεικνύουν ότι οι διαφορά τους από τους μηχανοκίνητους τσαμπουκάδες είναι μόνο τα πηδάλια.

Goldie, σε πάω!

Nefeli (χωρίς επαλήθευση)

Νυφικό με ποδήλατο πάει άραγες? Οχι γιατί έλεγα από πάντα, στο γάμο μου, να στολήσω το ποδηλατάκι μου και να πάω στην Εκκλησία με νυφικό ινδικού στύλ (Παντελόνα-πουκαμίσα) όπως τα Σαλβάρ καμίζ που φοράνε στις Ινδίες οι φυλές Παντζάμπι!!! Και σύγουρα....να καλέσω και όλους τους αλητόγατους στον γαμό για να γίνει ακόμα πιο......πρωτότυπος!!!
Δεν το συζητάω!!! Οϋτε ο plannet να είμουνα!!! Κατάφερα να φέρω την συζήτηση εντελώς.....μα....εντελώς...off topic!!!

giospy
Εικόνα giospy
Απών/απούσα

Εγω παντως αυτες χρησιμοποιω,γιατι ειναι πιο ανετες κατα την γνωμη μου στο κατεβασμα...
Στο ανεβασμα...το δισακ μου(ποδηλατακι μου..)στον ωμο,για τον δρομο...για τον δρομο...

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

giospy wrote:
Εγω παντως αυτες χρησιμοποιω,γιατι ειναι πιο ανετες κατα την γνωμη μου στο κατεβασμα...
Στο ανεβασμα...το δισακ μου(ποδηλατακι μου..)στον ωμο,για τον δρομο...για τον δρομο...

Όσες φορές μπήκα στο τρένο με το ποδήλατο κατέβηκα με το ασανσέρ. Η πλάκα είναι ότι δεν δίπλωσα το ποδήλατο και ότι το ασανσέρ το χωράει ολόκληρο. Δεν μου είπε κανείς τίποτα αλλά αν μου έλεγε θα έκανα το κλασικό κόλπο. Θα το δίπλωνα επιτόπου!

Και γιατί;; Γιατί οι ράμπες που έχουν βάλει στα κανονικά σκαλιά έχουν χάλια κλίση και είναι και κοφτερές στις άκρες ( μπορεί να χαλάσεις έτσι εύκολα το λάστιχο σου) και γιατί στις κυλιόμενες είναι επικίνδυνο να φύγει το ποδήλατο και να τσακίσει τον κόσμο από κάτω. Οπότε ασανσέρ και πάλι ασανσέρ και αν στην τελική δεν θέλουν να το χρησιμοποιούμε, αν και δεν έχω καταλάβει το γιατί.. ( για αυτό δεν είναι τα ασανσέρς;; για να τα χρησιμοποιεί ο κόσμος; ) ας φροντίσουν να βρουν ασφαλή και σίγουρο τρόπο να κατεβάζουμε τα ποδήλατα στις πλατφόρμες.

Αλλά μου φαίνεται ότι το κοινωνικό τους πρόσωπο και το οικολογικό τους ενδιαφέρον είναι μάλλον για τα μάτια του κόσμου...

tomac4
Απών/απούσα

το ασανσερ ειναι για ηλικιωμενους και ΑΜΕΑ ....
αν το κανουμε συστημα θα στρεψουμε κοσμο και
υπαλληλους του ησαπ ενεντιον μας κατι που δεν θελουμε
παιδακια εεεε???? λεω εγω εεεε??? πονειρουληδες....

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

+1 for tomac4

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

tomac4 wrote:
το ασανσερ ειναι για ηλικιωμενους και ΑΜΕΑ ....
αν το κανουμε συστημα θα στρεψουμε κοσμο και
υπαλληλους του ησαπ ενεντιον μας κατι που δεν θελουμε
παιδακια εεεε???? λεω εγω εεεε??? πονειρουληδες....

Kαι εγώ ηλικιωμένη είμαι.. Το γράφει και η ταυτότητα μου.. Μην κοιτάτε που πέτυχε το lifting.. ! :D

tomac4
Απών/απούσα

εγω θα ελεγα να σε μαθω να κατεβαινεις τα σκαλια με το
ποδηλατο και να χαμογελας πονειρα... ετσι για να μας θαυμαζουνε...

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

tomac4 wrote:
εγω θα ελεγα να σε μαθω να κατεβαινεις τα σκαλια με το
ποδηλατο και να χαμογελας πονειρα... ετσι για να μας θαυμαζουνε...

Θα αρχίσω να κυκλοφορώ με τα μίνι μου και με τα τακούνια μου.. και θα σας πω εγώ αν θα μιλήσει άνθρωπος.. Την μιλιά τους θα χάνουν.. Θα λένε.. Ααααα ένα ωραίο ποδήλατοοοοο!

tomac4
Απών/απούσα

και που να δεις και στην σουηδια....
αντε γιαιτ μας εχουν βγαλει το ονομα...
ασχημη οι ποδηλατες πως ντυνονται ετσι και τετοια....
χε χε

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

tomac4 wrote:
και που να δεις και στην σουηδια....
αντε γιαιτ μας εχουν βγαλει το ονομα...
ασχημη οι ποδηλατες πως ντυνονται ετσι και τετοια....
χε χε

Θα τρακάρουν ρε συ τα αυτοκίνητα.. Θα με συλλάβουν για πρόκληση ατυχήματος ...
( καλά.. θα το σκεφτώ!! :P )

nick46
Απών/απούσα

πόδι μετά από τροχαίο. Ο ορθοπεδικός μου απαγόρευσε τις σταθερές σκάλες. Μου εξήγησε πως και για τους υγιείς το ανέβα κατέβα τις σκάλες είναι ολέθριο για τις αρθρώσεις.

contact