Μερικές απαντήσεις που ταιριάζουν στα περισσότερα ποδηλατικά νήματα που έχω διαβάσει - v0.94

14 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Το παρακάτω κείμενο καθώς και ο τίτλος του νήματος δεν είναι δικά μου. Τα βρήκα στο mtbr.com από το χρήστη CHUM αλλά ο αρχικός συγγραφέας είναι ο Skip Bernet και γράφτηκε στο blog της Surly στις 16.06.2011. Το αυθεντικό άρθρο θα το βρείτε εδώ. Μου άρεσε, οπότε το παρουσιάζω εδώ σε ελεύθερη μετάφραση

Quote:

Αν νομίζετε ότι το ποδήλατό σας σας φαίνεται καλό τότε πράγματι είναι.

Αν σας αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεται το ποδήλατό σας τότε είναι ένα καταπληκτικό ποδήλατο.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσετε ένα καλό ποδήλατο, αλλά αν το κάνετε και ξέρετε τι θέλετε, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι θα έχετε ένα πολύ καλό ποδήλατο.

Ναι, μπορείτε να κάνετε ταξίδια με το ποδήλατό σας, ότι ποδήλατο και να έχετε.

Ναι, μπορείτε κατεβείτε σε αγώνα με το ποδήλατό σας, ότι ποδήλατο και να έχετε.

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας για μετακίνηση στην πόλη, ότι ποδήλατο και να έχετε.

26αρες ζάντες, 29αρες, 650b, 700c, 24αρες, 20αρες ή οτιδήποτε άλλο - ναι, ότι μέγεθος τροχών και να έχετε είναι καλό και κατά πάσα πιθανότητα θα σας πάει οπού θέλετε να πάτε.

Τα δισκόφρενα, τo ταμπούρo, τα v-brakes, οι δαγκάνες, όλα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, το να σταματούν ένα ποδήλατο. Αρκεί να είναι σωστά ρυθμισμένα.

Δεν υπάρχει ένα χρώμα ή συνδυασμός χρωμάτων που να τους ικανοποιεί όλους.

Ναι, μπορείτε να βάλετε σχάρα σε αυτό που έχετε. Εάν δεν έχει υποδοχές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφιγκτήρες.

Η χρωμόλη είναι ένα καταπληκτικό υλικό για την κατασκευή πλαισίων. Το ίδιο ισχύει και για το αλουμίνιο, τα ανθρακονύματα και το τιτάνιο.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τη σέλα σας σε ότι γωνία σας κάνει ευτυχισμένους.

Το τιμόνι σας μπορεί να είναι χαμηλότερα από τη σέλα σας, στο ίδιο ύψος με τη σέλα σας ή υψηλότερα από τη σέλα σας. Όποιος τρόπο στησίματος και να σας αρέσει, είναι σωστός.

Το να χάσετε τον έλεγχο σε μια κατάβαση δεν σας κάνει άχρηστους ή ανίκανους, ούτε το να επιλέξετε να μην κάνετε ένα άλμα τριών μέτρων.

Ένας σκελετός που κατασκευάζεται στην Ελλάδα μπορεί να είναι τέλειος. Ένας σκελετός που κατασκευάζεται στην Βουλγαρία μπορεί να είναι τέλειος. Ένας σκελετός που κατασκευάζεται στην Αμερική μπορεί να είναι τέλειος. Ένας σκελετός που κατασκευάζεται στην Κίνα μπορεί να είναι τέλειος...

Γεια σου, εσύ με τα τατουάζ, τα αμέτρητα piercings, τη σχισμένη μακρυά βερμούδα και το μπαφάκι, που φοράς το επίπεδο καπελάκι με γείσο, τα λευκά Oakley και πίνεις αποκλειστικά Red Bull. Καταπληκτικό ποδήλατο. Έχεις κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

Γεια σου, εσύ με τα στρογγυλά γυαλιά με τους χονδρούς φακούς, το φρεσκοσιδερωμένο πουκαμισάκι και την κοιλίτσα, που έχεις καθρέφτες δεξιά-αριστερά στο τιμόνι και το κράνος, τσάντες περασμένες στην σχάρα, διπλό σταντ και προφυλακτήρες. Το ποδήλατό σου είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Γεια σου, εσύ που είσαι κοκαλιάρης λες και ήρθες από την Αιθιοπία και έχεις ξυρισμένα πόδια, μαύρισμα σαν του μακαρίτη Ντάμμιεν Πλατ, είσαι ντυμένος αποκλειστικά με λύκρα και που ο ένας σου τροχός κοστίζει 30 φορές περισσότερο από όσο όλο το ποδήλατό μου. Μείνε έτσι, σε ζηλεύω.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το ποδήλατό σου, τόσο λιγότερο θα πονά ο κώλος σου.

Οι παρακάτω σύντομες απαντήσεις είναι καλές απαντήσεις, αλλά δεν είναι οι μόνες που μπορούν να απαντήσουν την ερώτηση: 29", Brooks, SLX, μούφες, υδραυλικά, χρωμόλη, Campagnolo, κράνος, custom, Rohloff, καλύτερο, ανθρακονύματα, 31.8, κουμπωτά...

Δεν υπάρχει ποδήλατο που να κάνει τα πάντα τέλεια. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ποδήλατο που να κάνει οτιδήποτε μέχρι να βρεθεί κάποιος να το καβαλήσει.

Μερικές φορές, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι εντάξει. (Στμ. Το αυθεντικό άρθρο μιλά για Recumbent bicycles αλλά για Ελλάδα πιστεύω ταιριάζει περισσότερο το ηλεκτρικό)

Ο ποδηλατάς σας δεν προσπαθεί να σας κοροϊδέψει ή να σας κλέψει. Προσπαθεί να παραμείνει ανοιχτός.

Το να αγοράζεις πράγματα από το διαδίκτυο τα σπάει, εκτός από όταν στραβώνει η δουλειά.

Μερικοί άνθρωποι ξέρουν περισσότερα για τα ποδήλατα από εσάς. Άλλοι άνθρωποι γνωρίζουν λιγότερα.

Ίσως αυτός που χαιρετήσατε κατά την διάρκεια της βόλτας σας να μην σας είδε.

Είναι άθλιο να σε παρενοχλούν μ*****ς με αυτοκίνητα. Είναι εξίσου άθλιο να οδηγείς πίσω από ένα μ****α με ποδήλατο.

Το έφτιαξες μόνος σου; Καταπληκτικό! Το αγόρασες; Εξαιρετικό!

Οι σούζες είναι από τα πιο εντυπωσιακά κόλπα που εφευρέθηκαν ποτέ. Αυτό είναι απλά ένα γεγονός.

Τι είναι καλύτερο; Να κάνεις ταξίδια ή κόλπα στην πόλη; Ναι και τα δύο είναι το ίδιο καλά.

Ναι, μπορείτε να σπάσετε την κλείδα σας οδηγώντας με αυτό τον τρόπο.

Το να κάνεις στάσεις είναι μάλλον μια καλή ιδέα.

Το να πηγαίνετε με το ποδήλατό σας φορτωμένο σε αυτοκίνητο ως την κορφή ενός λόφου, για να κάνετε την κατάβαση μετά, μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά για πολλούς ανθρώπους είναι απαραίτητο.

Είτε λύσετε το ποδήλατο σας ή έχετε μια πανάκριβη τσάντα μεταφοράς ή πληρώσετε ένα κατάστημα για να το συσκευάσει ή έχετε ένα πτυσσόμενο ποδήλατο, το να το στείλετε κάπου εξακολουθεί να είναι τεράστια ταλαιπωρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αυτό το βαθουλωματάκι στο πλαίσιο σας πιθανών να μην πειράζει, αλλά ίσως και να πειράζει. Θα πρέπει να πάτε να το ελέγξετε.

Το να βάφουμε πάνω από το χρώμα φαίνεται πάντα σκ**α. Συνήθως είναι χειρότερο από το να το αφήσουμε με τις αμυχές.

Ένα παρθένο ποδήλατο χωρίς βρομιές, γρατσουνιές και σημάδια φθοράς είναι ένα λυπημένο ποδήλατο.

Ένα ποδήλατο που είναι δεμένο στο ίδιο σημείο για τρία χρόνια, καλυμμένο με σκουριά και του λείπουν εξαρτήματα είναι μια θλιβερή εικόνα.

Ένα ποδήλατα αγορασμένο από το Praktiker, τα Carefour ή άλλη αντίστοιχη αλυσίδα καταστημάτων δεν είναι γενικά το καλύτερο ποδήλατο που μπορούμε να αποκτήσουμε με το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε.

Το να σφηνώσει το πόδι μας στις ακτίνες δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου, εκτός και εάν προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα. Τότε θα το φέρει.

Μερικές φορές κάτι μπορεί να σπάσει. Μερικές φορές κάτι μπορεί να κοπεί. Μερικές φορές φταίμε εμείς για αυτό.

Ναι, μπορείτε να αγοράσετε ένα ποδήλατο χωρίς να το δοκιμάσετε πρώτα. Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να το οδηγήσουμε πριν την αγορά αλλά δεν πειράζει τόσο.

Το να έχει κάποιος βάση για ευθυγράμμιση τροχού δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να κάνει ακτινολόγηση.

32 ακτίνες, 48 ακτίνες, 24 ακτίνες, 3 ακτίνες; Ναι, γιατί όχι;

Τα μονοτάχυτητα είναι επαναστατικά. Τα ποδήλατα με ντεραγιέ και κασέτες είναι σέξι. Οι ιμάντες και οι εσωτερικές ταχύτητες δουλεύουν εξαιρετικά καλά.

Columbus, TruTemper, Reynolds, Ishiwata, άγνωστης μάρκας ή ακόμα και χωρίς μάρκα; Θα τα καβαλούσα όλα.

Οι τροχοί χωρίς αεροθάλαμο είναι αρκετά ενδιαφέρον. Το ίδιο και αυτοί που έχουν σαμπρέλα.

Το ηθικό δίδαγμα της RAGBRAI είναι ότι οικογένειες και μεθυσμένοι κάφροι μπορούν να διασκεδάσουν στην ίδια διαδρομή, απλά ίσως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. (Στμ. Δεν έχω συμμετάσχει σε κάποια εκδρομή με τέτοιες προδιαγραφές οπότε χρησιμοποιώ την αναφορά του συγγραφέα)

Το να καβαλάτε το ποδήλατο μόνοι σας είναι μοναδική εμπειρία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πάτε με παρέα.

Οι πραγματικά γρήγοροι αναβάτες μπορεί να σε απογοητεύσουν, αλλά μπορεί και να σε κάνουν πιο γρήγορο. Όταν καταφέρεις να γίνεις πιο γρήγορος μπορεί να απογοητεύσεις κάποιον άλλο.

Το να κάνεις μια στάση κάπου μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και η ίδια η βόλτα.

Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά για να φτιάξουν το ποδήλατο που καβαλάς. Θα πρέπει να τους ευχαριστείς.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
4.42857
Μέση αξιολόγηση: 4.4 (7 ψήφοι)
to
Εικόνα to
Απών/απούσα

rnd wrote:
Το αυθεντικό άρθρο μιλά για Recumbent bicycles αλλά για Ελλάδα πιστεύω ταιριάζει περισσότερο το ηλεκτρικό)

Όχι, recumbent λέγονται τα ποδήλατα που ο αναβάτης κάνει πετάλι ... ξαπλωτός. Το βλέπεις με μια απλή google search, ακόμα και στο link που έχεις ο ίδιος παραθέσει. Εντελώς καμία σχέση με ηλεκτροκινούμενα δίκυκλα.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Καλό!

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Quote:
Όχι, recumbent λέγονται τα ποδήλατα που ο αναβάτης κάνει πετάλι ... ξαπλωτός. Το βλέπεις με μια απλή google search, ακόμα και στο link που έχεις ο ίδιος παραθέσει. Εντελώς καμία σχέση με ηλεκτροκινούμενα δίκυκλα.

Δεν γνωριζα τι ειναι και γι' αυτο εκανα το απλο google search που μου εφερε πρωτο-πρωτο το link που παραθετω για να δω πως θα το μεταφρασω

Αλλα δεν εχω δει ποτε να πωλουνται τετοια στην ελλαδα, ουτε εχω δει ποτε κανενα στο δρομο. Οποτε θεωρησα πιο σωστο να το αντικαταστησω με τα ηλεκτρικα για να ταιριαζει λιγο περισσοτερο στο κλιμα μας.

Νομιζω η σκεψη πισω απο την επιλογη ηταν παρομοια. Εαν διαφωνειτε θα το αλλαξω. Εχουμε ελληνικη ονομασια για τα recumbent?

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Τα λέμε και "ξαπλωτά" αλλά η επίσημη ονομασία θα ήταν "Ανακεκλιμένο ποδήλατο" (παραδειγμα). Έχει επικρατήσει όμως ο αγγλικός όρος οπότε αν το αφήσεις απλά recumbent καταλαβαίνουμε. Σε κάθε περίπτωση καμία σχέση με τα ηλεκτρικά. Τα ηλεκτρικά χαρακτηρίζονται συνηθως από ένα αγγλικό e όπως e-bikes (απο το electric).

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Ααα εχουμε γενικοτερο προβλημα επικοινωνιας νωμιζω. Αυτο μπορει να σημαινει 2 πραγματα. Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να βρω τροπο να το λυσω γιατι στην τελικη αποδεικνειεται προβληματικο πρωτα απ'ολα για εμενα.

Ρε παιδια και τα "dollars" τα μετεφρασα "ευρό", ενω σε σημεια εχω συμπληρωσει ή μεταποιησει ελαφρος το αρχικο κειμενο. Λεω οτι ειναι "ελευθερη μεταφραση".

Οσο καιρο ειμαι εδω σας μοιαζω για χαζος ή τοσο απροσεκτος? Ξερω τι ειναι τα recumbent, εχω δει φωτογραφιες, εχω δει βιντεο, τα εχω πετυχει σε ταινιες ισως. Ισως και να ειχα δει καποιους τουριστες καποτε με τετοια αλλα μπορει και να με εξαπατα η μνυμη μου.

Απλως δεν γνωριζα οτι ονομαζονταν ετσι. Δεν ειχα ενδιαφερθει ποτε να δω πως ονομαζονται αυτες οι κατασκευες, που ναι μεν δεν εχω δει ποτε απο κοντα, αλλα γνωριζω την υπαρξη τους.

Στο αρχικο κειμενο ελεγε "Sometimes, recumbent bikes are ok". Δεν ηξερα ποιος τυπος ποδηλατου ονομαζεται recumbent και ετσι εψαξα στο google να δω τι ειναι αυτο το "recumbent" για να δω πως θα το μεταφρασω.

Οταν ειδα τι ειναι αποφασισα οτι επειδη δεν υπαρχει κατι τετοιο στη ελληνικη αγορα θα μεταφερω τη λογικη πισω απο τη επιλογη του τυπου ποδηλατου και δεν θα κανω απευθειας μεταφραση.

Ισως ειναι λανθασμενη αυτη η λογικη και εσεις με τη μεγαλυτερη εμπειρια και γνωσεις σας να μπορειτε να με διορθωσετε. Εχετε παει σε ασυγκρητα περισσοτερες πορειες, εκδρομες, διοργανωσεις, εκθεσεις και για εσας ισως ειναι κατι οικειο. Δεν αμφιβαλω. Για εμενα και τους πολλους αλλους νεοτερους/ασχετους ομως δεν ειναι οικιο. Σε αντιθεση με την αμερικη και ισως τη Γαλλια? που ειναι πιο διαδεδωμενα δεν εχω δει να πωλουνται ουτε εχω δει να κυκλοφορουν στην Ελλαδα.

Σκεφτηκα λοιπον, τι μπορει να θελει να περασει σαν μυνημα εδω ο συγγραφεας μπας και το αντικαταστισω με κατι πιο κοντινο στην ελληνικη πραγματικοτητα. Τι ειναι ενα recumbent? Μια πολυθρονα με πεταλ. Πολυθρoνα > ανεση > πιο ξεκουραστο. Τι ειναι πιο κοντα σε αυτες τις προδιαγραφες απο τους τυπους ποδηλατων που κυκλοφορουν εδω? Οι κουρσες, τα mtb, τα bmx, τα tandem, τα τρικυκλα πολης ή μεταφορας ή τα ηλεκτρικα? Τα ηλεκτρικα αποφασισα. Αρα αυτο θα επιλεξω για τη φραση.

Ειναι ξεκαθαρη η λογικη μου τωρα?

Εαν ναι και παρολα αυτα πιστευετε οτι θα πρεπει να το διορθωσω, τοτε θα περιμενω μερικες γνωμες ακομα και θα το κανω μετα.

Εαν επιθυμειτε μπορω να προσπαθησω να ερθω σε επαφη με το συγγραφεα, να συσητησω μαζι του τη λογικη πισω απο τη φραση και να το διορθωσω ή οχι στη συνεχεια

Τωρα παω να ετοιμαστω για την πιττα. Παμε να συνεχισουμε τους τσακωμους και τις διαφωνιες εκει

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Καταρχήν rnd ύστερα από το ωραίο νήμα σου με το μέλι, δύσκολα θα έκανα ιντερνετική διαμάχη μαζί σου.

Την λογική σου πίσω από την 'ελεύθερη μετάφρασή' σου την κατάλαβα πριν την εξηγήσεις. Παρόλα αυτά, τα ξαπλωτά ποδήλατα, παραμένουν ποδήλατα, δηλαδή οχήματα με δυο ρόδες τα οποία κινούνται με τα πόδια να κινούν στα πετάλια τους. Κάτι που δεν ισχύει για τα μπαταριοφέροντα δίκυκλα. Το ότι δεν κουράζεται ο αναβάτης των recumbent, απλά το εικάζεις. Ο αναβάτης τους σίγουρα δεν τα επιλέγει επειδή αράζει στον καναπέ του και κινείται αυτόματα, επιπλέον ίσως τα επιλέγει για να μπορεί και να κάνει μεγάλες διαδρομές - ταξιδιωτικές - χρησιμοποιώντας ίσως πιο βολικούς μύες με την διαφορετική του στάση πάνω στο ποδήλατό του.

Επίσης πάλι και εσύ είπες, ότι τα ξαπλωτά ποδήλατα εσύ τα ξέρεις. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος Έλληνας ποδηλάτης που τα γνωρίζει; Ξέρεις, υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα, τόσο καλά ενημερωμένοι όσο εσύ και μάλιστα πολλοί.

Η μετάφρασή σου λοιπόν, εκτός του ότι είναι άστοχη - αφού καταλήγει σε δίκυκλα που δεν είναι ποδήλατα αλλά μπαταριοκινούμενα - παραπληροφορεί, ίσως και υποτιμά τον αναγνώστη της, σε σχέση και με τον αρχικό συγγκραφέα και σε σχέση με τα ίδια τα recumembent ποδήλατα. Νομίζω ότι το ζητούμενο δεν είναι να νοθεύεις την πραγματικότητα αλλά να την λες όσο πιο καθαρά, όπως ακριβώς γίνεται και με το καλό μέλι.

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Ανεξάρτητα από όποιες "ανακρίβειες", βρήκα το κείμενο διασκεδαστικό.
Ας μη ψάχνουμε ευκαιρίες γιά προστριβές, καλή μας χρονιά !!

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

βγείτε καμιά βολτίτσα γιατί το φρέσκο αεράκι κάνει πολύ καλό, και στο κεφάλι και στο περιεχόμενό του.

Τα πιάσαμε τα υπονοούμενα...

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Όλα καλά από εμένα,που ήταν κρυμμένο αυτό το τόσο έξυπνο κείμενάκι.
Να είσαι καλά που μπήκες στον κόπο να κάνεις την μετάφραση και δεν μας το έκανες πάσα στα ξένα και στα ελληνικά είναι εξίσου περιεκτικο και διασκεδαστικό.

abyss
Απών/απούσα

Διασκεδαστικό και διδακτικό το κείμενο φίλε. Να'σαι καλά.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

ωραίος.
Έξυπνες ατάκες που λένε πάνω κάτω αυτά που γράφουμε κατά καιρούς και που συνοψίζονται στο "καλες πεταλιές με ότι και αν καβαλάτε".
.
.
.
.
.
.
.
.
αλλά πάντα μιλάμε για πεταλιές.... και όχι για "μιζιές" ή για Ah....
.
.
.
.
.
.
.
και κλείνοντας:
(α) θέλω πάρα πολύ να δοκιμάσω ένα ξαπλωτό recumbet. Ο φίλος συμποδηλάτης SpezializedWolf συχνά ποδηλατεί στην παραλιακή αλλά και σε brevets με ένα τέτοιο....
(β) ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να καβαλήσω ηλεκτρήλατο.... (μπλιαχ)....,
(γ) rnd μην χαλιέσαι. 'Σωραίος....

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Απο μερους μου συγνωμη. Αληθεια. Και ευχαριστω!

Ωρες ωρες χανω την υπομονη μου. Επισεις το ρημαδι το ιντερνετι, με ολα του τα καλα, πολλες φορες αποφασιζει απο μονο του με ποιους θα παρεξιγηθουμε χωρις πραγματικο ή αρκετα σοβαρο λογο.

Ειμαι σιγουρος οτι σε τετ-α-τετ θα ηταν τελειος διαφορετικες και φιλησυχες αυτες οι συζητησεις. Αλλα τι να κανουμε...

TL
Εικόνα TL
Απών/απούσα

''Ειμαι σιγουρος οτι σε τετ-α-τετ θα ηταν τελειος διαφορετικες και φιλησυχες αυτες οι συζητησεις. Αλλα τι να κανουμε...''
Αυτό στο υπογράφω........

contact