Freeday TdA9 Grand Finale!

Είναι ωραία να ξεκινά κάτι και να τελειώνει με το ίδιο κολασμένο κέφι, με αναλλοίωτη ταυτότητα, με την επίκαιρη αλλά και διαχρονική αναλογική αριθμητική υπεροχή που επιβεβαιώνει το πόσο αγαπημένη συνταγή το συνθέτει και με την πολυεπίπεδη και μοναδική επιρροή στον κόσμο και την πόλη που το δημιούργησε και το αγκάλιασε.

Χορτασμένο, ερωτευμένο, ολοκληρωμένο, επιλέγει να κατέβει από το ποδήλατο έχοντας ακόμη πολλή δύναμη στα πόδια του αλλά και καθαρό το μυαλό του για να περάσει στην ιστορία για πάντα νέο και αυθεντικό, όπως το ξέρουν όλοι, πριν κουράσει και κουραστεί!

..και να "αποφοιτήσει" τους δεκάδες χιλιάδες αστικούς ποδηλάτες που σπούδασαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και έμαθαν την τέχνη του να ισορροπείς σε δυο τροχούς, και μόνο, χωρίς τα βαρίδια οικονομικών, πολιτικών, συλλογικών και κοινωνικών βαριδιών.
Έμαθαν να νιώθουν ίσοι προς ίσους στην μεγάλη μάζα , κάνοντας ταυτόχρονα το πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών και μετέπειτα χρόνων... Ποδήλατο για το ποδήλατο στην πρωτογενή του μορφή.

Το freeday είναι ένα τεράστιο, αδιανόητο αν το καλοσκεφτείς αλλά και τόσο ΑΛΗΘΙΝΟ, ποδηλατικό πάρτυ στους δρόμους. Έτσι θέλει να μείνει στην ιστορία και στην μνήμη όσων συμμετείχαν, διοργάνωσαν και... συνήθισαν να συνυπάρχουν με αυτό.

Έγινε από συνάθροιση, θεσμός αλλά και ορισμός του τι σημαίνει ποδηλατοβολτα.
Έγινε και πολλά παραπάνω, ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά και ένα φωτεινό παράδειγμα του ότι σε μια χώρα βουτηγμένη στην διπροσωπία του “είσαι ότι δηλώνεις”, μπορείς να φτιάξεις κάτι μαζικό, ξεκάθαρο και ενδιαφέρον χωρίς να έχεις δεύτερους και ιδίους σκοπούς.
Μέσα από τα σπλάχνα του ξεπήδησαν χιλιάδες ποδηλάτες , εκατοντάδες ποδηλατοβολτες με παρόμοια (ή και όχι) λογική σε κάθε γωνιά της Αττικής αλλά και της Ελλάδας.
Απέδειξε ότι η ποδηλασία στο Ελλαδικό αστικό τοπίο είναι εφικτή , μα και ότι η μαζικότητα δεν έχει όρια – όρια είχε μόνο το μήκος και το πλάτος των δρόμων.
Ήταν και πολλά πράγματα παραπάνω , ειδικά σε ηθικό , κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο όπως γνωρίζουν αρκετοί..

Για τους συμμετέχοντες , η εμπειρία του freeday είναι προσωπική , αν και σε μαζικό πλαίσιο. ΌΛΟΙ οι άνθρωποι , ανεξάρτητα από κοινωνική/οικονομική κατάσταση , με ένα ποδήλατο και δυο πόδια μπορούσαν να γίνουν μέρος της .
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους , βρήκε παρέες και μια θέση στο σύνολο , έμαθε ΟΛΕΣ (μα , όλες) τις γειτονιές του Νομού χιλιόμετρο με χιλιόμετρο, ερωτεύτηκε και έφτιαξε οικογένεια με ποδηλατικό..υπόβαθρο , έμαθε να ποδηλατεί με οποιονδήποτε καιρό και σε οποιοδήποτε δρόμο , έμαθε να μοιράζεται και να είναι ενεργός πολίτης με ποδηλατικό πρόσημο , συμμετείχε σε πρωτόγνωρα events , αγκάλιασε – επάνδρωσε και στήριξε την εθνική αγωνιστική ποδηλασία όσο κανείς άλλος θεσμός , δημιούργησε την ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ της χώρας σε σημείο που να στέκεται επάξια (και πολλές φορές ξεπερνούσε) τα διεθνή δεδομένα.

...και αυτό το έκανε επανειλημμένα , ακατάπαυστα , εβδομαδιαία για 9(και μισό ;-) ) συναπτά έτη.
25000 χιλιόμετρα μετά , 380 βόλτες μετά , 30000 fb φίλους και ποιος ξέρει πόσες δεκάδες χιλιάδες φίλους στους δρόμους , επιθυμεί να «κλειδώσει» τον θεσμό στην Ιστορία και την αντίληψη του κόσμου του , μένοντας σαν αυτό που είναι και ήταν πάντα...και να το κάνει από την κορυφή που το ανεβάζει ο κόσμος του σήμερα, όντας στο ύψος του.

Το freeday θα σταματήσει ,για ΠΑΝΤΑ και δεν θα ξαναδιοργανωθει βόλτα με αυτό το όνομα.

Με αυτό τον τρόπο , επιθυμεί να διαφυλάξει την ιστορία του , την ταυτότητα του , τον ορισμό και τον θεσμό ώστε να είναι ένα φωτεινό ορόσημο για όσους το έζησαν αλλά και για όσους οραματίζονται κάτι παρόμοιο.

Σας παρακαλούμε , σεβαστείτε αυτή την επιθυμία όσων διοργάνωσαν και στήριξαν τον θεσμό, και δικαιωματικά τους ανήκουν τα όποια πνευματικά δικαιώματα, και να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα εκφυλλιστεί , δεν θα χρησιμοποιηθεί για δόλιους ή άλλους σκοπούς και δεν θα είναι τίποτε άλλο από τον ορισμό αυτού που αγαπήσαμε όλοι μας.
Εξάλλου η ιδεολογία , η ηθική αλλά και η ανιδιοτέλεια έχουν αποδειχθεί πολλάκις από τους θεματοφύλακες του .Είναι σημαντικότατο να είμαστε πλέον όλοι μέρος αυτής της διαφύλαξης , όπως ήμασταν και μέρος της δράσης .

Γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα ότι αυτή η “αποφοίτηση” θα στεναχωρήσει όλους τους ποδηλάτες που βολτάραμε παρέα κυρίως στην τελευταία σεζόν, και σε αυτούς οφείλουμε μια συγνώμη που από αυτή την απόφαση θα στερηθούν την ψυχαγωγική αυτή δράση.
Επειδή ίσως κάποιοι απορούν για τους λόγους , εξηγούνται παραπάνω . Ίσως να είναι μια ακόμη (τελευταία) πρωτοτυπία του freeday , να τελειώσει με το κεφάλι ψηλά και τους φίλους του αγκαλιά .

Ευχαριστούμε τον κάθε φίλο του freeday που αξιοποίησε τις στιγμές της πολύτιμης ζωής του για να βολτάρει μαζί μας , να συμμετέχει ενεργά , να υπερασπιστεί , να γράψει και να αποσταίνει , να μοιραστεί , να φωτογραφίσει , να εμπνευστεί και να εμπνεύσει , να κάνει το freeday κομμάτι του εαυτού του.
Ευχαριστούμε και τον κάθε οδηγό οχήματος ή πεζό που συμπαραστάθηκε ή υπέμεινε την μάζα μας στον δρόμο , βοηθώντας την ασφαλή και ακατάπαυστη ροή μας.
Ευχαριστούμε και όσους από τον θεσμικό τους ρόλο βοήθησαν ώστε τα όνειρα μας να γίνουν πραγματικότητα.

Σας ευχαριστούμε . ΟΛΟΥΣ !

Αγαπάμε το ποδήλατο και όποιον το καβαλά και νιώθουμε τυχεροί που καταφέραμε να το αποδείξουμε με τον πιο ατόφιο , αυθεντικό , πηγαίο , μαζικό , αναγνωρισμένο από τους πολλους τροπο.
Ελπίζουμε το freeday να σας αφήνει μόνο όμορφες αναμνήσεις , να αξιοποιήσετε όσα σημαντικά νιώσατε βολτάροντας , και να εξακολουθήσετε να ακροβατείτε στους δυο τροχούς έστω και κατά μόνας

Όπως αναφέρθηκε , freeday δεν θα ξαναγίνει ποτέ , αλλά θα ζει στις καρδιές μας , στο μυαλό αλλά και σε κάθε ποδηλάτη που το γνώρισε και βολτάρει στους δρόμους στο σήμερα και το αύριο.

Είμαστε ΤΥΧΕΡΟΙ όλοι που το ζήσαμε.

Τα λέμε στους δρόμους,
Freeday team

 

Freeday TdA logos

Freeday posters

Πότε: 
Παρ, 21/07/2017 - 21:30
Σημείο συνάντησης: 
Επανάληψη: 
Όχι
airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

..........................την αυλαία του freeday.

Τι ακριβώς είναι αυτός ο ΦΟΒΟΣ ή τι φοβίζει μιά ομάδα να ρωτήσει πρώτα όλους αυτούς τους δεκαδες χιλιαδες αστικους ποδηλατες που σπουδασαν μαζι του ολα αυτα τα χρόνια και εμαθαν την τεχνη του να ισορροπεις σε δυο τροχους, και μόνο, χωρις τα βαριδια οικονομικών, πολιτικων, συλλογικων και κοινωνικων βαριδιών αν επιθυμούν να είναι συνεχιστές και ενεργοί θεματοφύλακες αυτής της βόλτας ακόμα και μετά την αποχώρηση μερικών ή όλων εκ των αρχικών διοργανωτών της βόλτας;

aldro
Απών/απούσα
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

airpeace79 wrote:
..........................την αυλαία του freeday.

Τι ακριβώς είναι αυτός ο ΦΟΒΟΣ ή τι φοβίζει μιά ομάδα να ρωτήσει πρώτα όλους αυτούς τους δεκαδες χιλιαδες αστικους ποδηλατες που σπουδασαν μαζι του ολα αυτα τα χρόνια και εμαθαν την τεχνη του να ισορροπεις σε δυο τροχους, και μόνο, χωρις τα βαριδια οικονομικών, πολιτικων, συλλογικων και κοινωνικων βαριδιών αν επιθυμούν να είναι συνεχιστές και ενεργοί θεματοφύλακες αυτής της βόλτας ακόμα και μετά την αποχώρηση μερικών ή όλων εκ των αρχικών διοργανωτών της βόλτας;

... αλλά έχοντας μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν με κάποιους από τους αρχικούς - αρχικούς... θα προσπαθήσω να σου απαντήσω (αν κατάλαβα καλά το νόημα της ερώτησής σου):

Η βόλτα που εμείς οι απ'έξω απλά συμμετέχουμε ή διαβάζουμε, έχει πολύ δουλειά για να υλοποιηθεί και τεράστια ευθύνη. Είναι άλλο να βγεις βόλτα μόνος σου, άλλο εσύ με την παρέα σου, άλλο να κουβαλάς μερικές χιλιάδες ποδηλάτες και άλλο να κουβαλάς μερικές χιλιάδες ποδηλάτες για πολλές δεκάδες χιλιόμετρα ΒΡΑΔΥΑΤΙΚΑ στην Αττική...... Τα μεγέθη αλλάζουν εντυπωσιακά, οι κλίμακες δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη.

Επίσης, πέραν όλων αυτών, έχεις τον κάθε επαγγελματία - πικραμένο - ξαναμμένο - σούπερκαπελωτή, που προσπαθεί να κερδίσει από όλο αυτό. Με κάθε τρόπο, συνέχεια, με κάθε ευκαιρία. Το να αντιστέκεσαι ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, επί 9 συναπτά έτη, πίστεψέ με είναι επίσης πολύ ψυχοφθόρο.

Κάτι λοιπόν, τόσο ΜΕΓΑΛΟ, τόσο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ και τόσο ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ, κάποια στγμή φτάνει στο τέλος του. Συμπλήρωσε τον κύκλο του, έκανε με το παραπάνω τη δουλειά του, και ήρθε η ώρα να "σταματήσει". Έτσι τουλάχιστον θέλουν οι διοργανωτές και εμπνευστές και υλοποιητές και θεματοφύλακές του. Ας το σεβαστούμε και μακάρι να βγεί κάτι νέο, άλλο, εξίσου πετυχημένο και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.

Το να το καπελώσουμε, να το μπαχαλίσουμε, να ασελγήσουμε πάνω στη μνήμη του, το θεωρώ ΛΑΘΟΣ. Ας βγει κάτι άλλο, κάτι φρέσκο, κάτι νέο, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

[ξαναγράφω, ΔΕΝ είμαι από τους διοργανωτές, απλές σκέψεις μεταφέρω]

aldro
Απών/απούσα

Χωρίς να είμαι ούτε εγώ από τους διοργανωτές συμφωνώ απόλυτα με τον RockaRolla 

tsovas
Εικόνα tsovas
Απών/απούσα

Πραγματικά τους ευχαριστώ και εύχομαι το ίδιο για όλους όσους συμμετείχαμε σε αυτές τις απίθανες βόλτες που διοργάνωνε η παρεά του Freeday.

Οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου.

 

Thanks guys

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα
airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

...............................yes.

Athws
Απών/απούσα

ευχαριστώ κι εγώ όσα παιδιά βοήθησαν στην οργάνωση των φανταστικών ποδηλατοβολτών freeday.

Σεβαστή η επιθυμία του γράφοντα όμως η ανωνυμία έχει τα καλά αλλά και τα κακά της.

Ένα κακό είναι ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πνευματικά δικαιώματα ...  

kounoupis
Απών/απούσα

βολτα καθε παρασκευη υπαρχει εδω και 1 μηνα περιπου(δεν την διοργαγωνω εγω) λεγεται περιξ.ερμου και πειραιως αναχωρησις στις 22:00 λεγεται περιξ
https://www.facebook.com/pg/perix.Athens.ride/events... δεν χρειαζετε να εχεις λογαριασμο για να δεις τον προορισμο

Wicca
Απών/απούσα

kounoupis wrote:
βολτα καθε παρασκευη υπαρχει εδω και 1 μηνα περιπου(δεν την διοργαγωνω εγω) λεγεται περιξ.ερμου και πειραιως αναχωρησις στις 22:00 λεγεται περιξ
https://www.facebook.com/pg/perix.Athens.ride/events/?ref=page_internal δεν χρειαζετε να εχεις λογαριασμο για να δεις τον προορισμο

Ναι όντως παίζει μία βόλτα κάθε Παρασκεύη ενημερώθηκα σχετικά. Εντάξει παιδιά υπάρχει κόσμος που του άρεσαν τα Freeday και ήθελαν να τα συνεχίσουν.

Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι και τα παιδιά που διοργάνωναν τα freeday για τόσα χρόνια, δέσμευαν τον χρόνο τους κάθε Παρασκευή βράδυ. Οι διοργανώσεις δεσμεύουν τους διοργανωτές και για τα οργανωτικά και για να είναι στον τόπο του ραντεβού κάθε φορά βρέξει χιονίσει. Το να διοργανώνει κάποιος κάθε βδομάδα μία βόλτα για εννιά συναπτά έτη είναι επίτευγμα κατά κάποιο τρόπο, και είναι κατανοητό γιατί μπορεί να θέλει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Ας αναλάβει τώρα κάποιος άλλος τις βόλτες της Παρασκεύης αφού υπάρχουν άλλωστε και ποδηλάτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και τους αρέσει.

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
contact