Κουμπωτά παπούτσια ΜΤΒ σε κούρσα

26 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Doctor
Απών/απούσα

Καλημέρα.

Με τα κουμπωτά παπούτσια που έχουμε για κούρσα έχουμε το μειονέκτημα ότι δεν μπορούμε να περπατήσουμε εύκολα/άνετα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κουμπωτά παπούτσια (όπως μου είπαν - δεν έχω εμπειρία) για MTB όπου μπορείς να περπατήσεις. Ενδείκνυται να βάλω αυτά τα κουμπωτά για την κούρσα; 
Φυσικά ας απαντήσει κάποιος που το έχει κάνει στην πράξη.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Για μένα, το όλο θέμα είναι κυρίως οπτικό και μαρκετιστικο.

Τα κουρσάδικα είναι λίγο πιο όμορφα (καλά, τα πετάλια, έτσι και κουμπώσεις, ούτως ή άλλως ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ κάτω από τα παπούτσια....τα σχαράκια δεν φαίνονται και ποτέ.....) και ακολούθως και τα παπούτσια είναι λίγο πιο μαζεμένα, πιο λεπτά, πιο όμορφα.

Τα ΜΤΒαδικα είναι πιο χοντροκομμένα, τόσο τα πετάλια όσο και τα παπούτσια. Η διαφορά τους είναι ότι και-καλα τα ΜΤΒαδικα πετάλια και σχαράκια ΔΕΝ στουμπώνουν στη λάσπη και δεν φρακάρουν, άρα συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα και αν πατήσεις σε λάσπες και μαζέψουν λασπουριά από κάτω. Τα κουρσάδικα είναι πιο λεπεπίλεπτα.

Επίσης τα ΜΤΒαδικα σχαράκια τα αλλάζεις..... και ποτέ..... (τα shimano που έχω είναι μεταλλικά, δεν τα έχω αλλάξει ποτέ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ κάνω μόνο ασφάλτινη χρήση). Τα κουρσάδια (LOOK KEO) είναι πλαστικά, θέλουν συχνά άλλαγμα, ειδικά αν περπατάς με δαύτα....

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. φυσικά, έχουν βγει κουρσάδικα σχαράκια με ελαστικό από κάτω, δεν γλιστράς, αλλα συνεχίζεις να περπατάς σαν χεσμένη πάπια.

2. φυσικότερα, έχουν βγει πλαστικές τάπες που αγκαλιάζουν τα πλαστικά κουρσάδικα σχαράκια, περπατάς σαν πάπια αλλά λιγότερο χεσμένη και κυρίως δεν φθείρεις τόσο εύκολα τα σχαράκια (η Look τα έχει, τα έχω). Όταν κάνεις ποδήλατο, τα αφαιρείς και τα κουβαλάς στην τσέπη

3. Υπάρχουν παπούτσια, που έχουν υποδοχές και για τα δύο ήδη σχαρακίων. Τα πρώτα μου ποδηλατικά, shimano, με κορδόνια, μαύρα, [ΠΑΜΘΦΗΝΑ σε τρελλή προσφορά από το κατάστημα Kaarstadt του Μονάχου], έχουν τέτοιες υποδοχές. Στην αρχή λοιπόν, στην κούρσα είχα βάλει ΜΤΒαδικα πετάλια + σχαράκια (τα έδιναν δώρο, μαζί με τα παπούτσια!!!!!) και ήταν μια χαρά. Μετά που μας έπιασαν τα μικρόβια της ποδηλασίας (καμία σχέση με COVID), οι ομορφιές, το ΠΟΥΛ-ΜΟΥΡ, και οι καρβουνοκλωστές, το γύρισα σε Look Keo κουρσάδικα. Στο τάντεμ έχουμε από την αρχή ως και σήμερα ΜΤΒάδικα.

Ένα τελευταίο σχόλιο. Τα κουρσάδικα πετάλια, ακόμα και στην πιο χαλαρή - χάρχαλη ρύθμισή τους, ας πούμε ότι θέλουν λίγο τράβηγμα στο πλάι για να ξεκουμπώσουν (σε φάση: "ξεχάστηκα- πέφτωωωωωωωω"). Τα ΜΤΒάδικα, αν τα έχεις πολύυυυυυ χαλαρά, μπορεί να σου ξεκουμπώσουν και σε κάποια φτέρνισμα..... (Χχχααχαχαχααα)....

Doctor
Απών/απούσα

Πολύ κατατοπιστικός. Συμπεραίνω λοιπόν ότι δεν αξίζει να γίνει η αλλαγή. Το περπάτημα χεσμενης πάπιας δεν το γλιτώνουμε. 
Απλα έλεγα ότι κάνουμε βόλτες, βλέπουμε τόσο ωραία μέρη και είναι δύσκολο να σταματήσουμε και να περπατήσουμε 20,30,40 μέτρα. 
Εκει έχουν αβαντάζ αυτοί που φοράνε αθλητικά παπούτσια. 
Αλλά να ξαναπούμε ότι το ποδηλατικό παπούτσι στην κούρσα είναι άλλη κλάση, είσαι ένα επίπεδο πάνω! 

morgoth
Απών/απούσα

Δεν ειπε αυτο ρε :P Ειπε οτι στα κουρσαδικα ακομα και αν βαλεις το πλαστικο απο κατω συνεχιζεις να περπατας σαν χεσμενη παπια.

Επειδη και εγω τις ιδιες απαιτησεις εχω, δηλαδη να μπορω να περπατησω με το ποδηλατικο παπουτσι μιας και δεν εχω πολλα ποδηλατα, πηγα στην λυση του ΜΤΒ και μια χαρα ειναι στο περπατημα. εγω πηρα αυτα https://www.topcycles.gr/en/online-shop/cycling-3/shoes-acc-3-7/shimano-shoes-sh-me301ml-54942-detail και ειμαι πολυ ικανοποιημενος απο το ποσο μπορω να περπατησω, οκ μπορει να μην ειναι τοσο ανετα λογω σκληρης σολας αλλα δεν γλιστρας και το σιδερο δεν κανει πολυ θορυβο, εχω περπατησει χιλιομετρα με αυτα χωρις σοβαρο θεμα. Τωρα το ποσο χειροτερα ειναι απο τα κλασσικα κουρσαδικα στο πεταλαρισμα δεν το ξερω γιατι δεν ειχα ποτε.

Doctor
Απών/απούσα

Πολύ ωραίο το παπούτσι που έχεις και ΠΟΛΥ χρησιμη η πληροφορία σου ότι περπατάς σχετικά καλά με αυτό!

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Ευέλικτο παπούτσι εκτός δρόμου που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ή να απενεργοποιεί το ποδήλατο.

Δεν ξερω, εισαι σιγουρος οτι θες κατι τετοιο? Εγω θα τα κρατουσα μακρια απο το ποδηλατο. Μην εχουμε τιποτα αλλα μετα

johnheret
Εικόνα johnheret
Απών/απούσα

https://www.youtube.com/watch?v=9FmWa-fLZ-E       Στο 05:29  αφαιρεί το ταπάκι, ή το ξαναβάζεις και περπατάς σαν κύριος! πράγματι

δεν νομίζω να υπάρχει ανάγκη, να είναι όλα "πολιτικά σωστά", αγωνιάρικα και να φοράς κουρσάδικα και λοιπά.

Οι ανάγκες μας πρέπει να μας κατευθύνουν, πολύ σωστά τα αναφέρει ο προλαλήσας, παρά οι προσταγές της μόδας ή του marketing.

Επίσης και αυτή η επιλογή ίσως βοηθούσε κάποιους     https://www.wiggle.co.uk/shimano-m324-combination-pe...

που θα επέλεγαν κάποια μέρα π.χ. να μην κουμπώσουν σώνει και καλά. Καλές βόλτες, με οτιδήποτε και αν επιλέξεις!

morgoth
Απών/απούσα

Και εγω με διπλα πεταλια τα εχω (τα Shimano PD-421) γιατι επειδη ειναι και το commuter μου ταυτοχρονα ηθελα να εχω την ευχερεια να μπορω να οδηγησω και με κανονικα παπουτσια. Μεχρι στιγμης ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο την ευελιξια, και με κανονικα παπουτσια μπορω να βγαλω αξιοπρεπεις αποστασεις, και με τα παπουτσια που πηρα οπως ελεγα μπορω να περπατησω πανω απο 20 λεπτα χωρις ιδιαιτερη ενοχληση, νομιζω ο συγκεκριμενος συνδιασμος (ΜΤΒ παπουτσι με σχαρακι και διπλο πεταλι) ειναι ενας πολυ καλος συμβιβασμος αν δεν εχει καποιος πολλα ποδηλατα για τις διαφορες χρησεις.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Έγραψα ένα κατεβατό, αλλά τελικά το μήνυμα δεν πέρασε..... (γράφω πολλά και το νόημα το χάνω)....

Με ΜΤΒοειδή παπούτσια - πετάλια, ΠΕΡΠΑΤΑΣ. Ναι δεν είναι για να είσαι 8ωρο στη δουλειά, ούτε για να ανέβεις στα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν βγεις ποδηλατοβόλτα και θέλεις να περπατήσεις, μπορείς να περπατήσεις χωρίς να κινδυνεύεις να γλιστρίσεις. Προφανώς θέλει προσοχή. Προφανώς θα πρέπει να επιλέξεις ΜΤΒ παπούτσια με προσανατολισμό ΟΧΙ_ΚΑΘΑΡΑ_ΑΓΩΝΙΑΡΙΚΟ, αλλά του στυλ "και_για_περπάτημα", σαν κάποια από αυτά που έχετε δείξει από πάνω.

Με την κούρσα, υποτίθεται ότι καβαλάς, κουμπώνεις, φεύγεις..... και ξεκουμπώνεις / ξεκαβαλάς όταν έχεις φτάσει σπίτι.... Σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια ΠΕΤΑΛΑΡΕΙΣ_ΧΩΡΙΣ_ΑΥΡΙΟ.... (Χχχαχαχαχα), άρα δεν χρειάζεται να περπατήσεις. Αν τώρα στη διάρκεια της κουρσοβόλτας σου θέλεις να πας μέχρι το περίπτερο να γεμίσεις το παγούρι, μπορείς να το κάνεις, περπατώντας σαν χεσμένη πάπια και με πολύ προσοχή. Ή βάζεις τις τάπες και πας περπατώντας σαν χεσμένη πάπια και με ελάχιστη προσοχή.

Τα πετάλια είναι ανεξάρτητα από το ποδήλατο. Έτσι, μπορείς άνετα να βάλεις κουμπωτά SPD-SL ακόμα και στο 20" ποδηλατάκι της κόρης σου, ή να βάλεiς MTB-SPD στην full carbon κούρσα χρονομέτρου, ή να βάλεις πλατφόρμες με καρφιά στο low-pass City-bike με ροζ καλαθάκι της γυναίκας σου. Γούστο μας- καπέλο μας.

YokoChoco
Εικόνα YokoChoco
Απών/απούσα

Προσωπικά στο fitness μου εβαλα πετάλια Shimano XT Trekking και αγόρασα mtb shoes FIZIK που έκαναν 250 και τα πήρα 200 σε προσφορά... handmade in Italy παπούτσια. Από κάτω έχουν τακούνια ας τα πούμε έτσι που μπορεις να ''περπατήσεις'' αλλά για κοντινές αποστάσεις πχ 150-200μ όχι να κάνεις πορεία. Το σχαράκι από κάτω ''χτυπάει'' στον δρόμο ακούς ''τακ-τακ'', εννοείται δεν μπορείς να τρέξεις κτλ. Είναι λίγο πιο πρακτικά σε σχέση με τα κούρσας.

Ναι μπορεις να ''περπατήσεις'' αλλά για κοντά.. α δεν πάμε μ'αυτά στην καφετέρια δεν είναι τα Air Jordan έτσι?

johnny_alex
Εικόνα johnny_alex
Απών/απούσα

Στις κούρσες προτιμώ κουρσαδικα πεταλια-παπούτσια καθώς μου δίνουν την έξτρα επιφάνεια για πιο δυνατό πεταλαρισμα και πιο δυνατό κλειδωμα. Στο mtb θέλω να κουμπώνουν πιο εύκολα σε μια δύσκολη κλίση, γιαυτό συνήθως τα πετάλια αυτά έχουν 2 πλευρές κουμπώματος ή ακόμα και 4. Αγαπημένα τα eggbeater, αν και πολύ δύσκολα στην συντήρηση. Αν είχα travel κούρσα ή commuting θα έβαζα αυτά, Σε κούρσα προπόνησης ή αποστάσεων, μόνο κουρσαδικα. 

kiaRRa
Απών/απούσα

Μετά από 526,1 χλμ με την ντροπή των road bikes, και αφού την εχω καταβρει με 30-40χλμ βόλτες, τρεις φορές τη βδομάδα, μου εχουν βάλει να με τριβελίζει ότι θα πάνε σε άλλο επιπεδο οι βόλτες μου με κουμπωτά (και οκ ειμαι και υπερκαταναλωτική είμαι και περίεργη). Ωστόσο οι κυριότερες διαδρομές μου ειναι από το προάστιο που μένω, διασχίζοντας την Πάτρα, να βγαίνω στην αλλη πλευρά και να γυρίσω μετά πίσω, άρα εχουμε φωτεινους σηματοδότες να κάνουν σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα...και οδήγηση μέσα στην πόλη που αναμενόμενα εχει φρεναρίσματα, stops και παραχωρησεις προτεραιότητας! Οπότε αν και τρώγομαι με τα ρούχα μου (βλ κατωτέρω) να δοκιμάσω κουμπωτά, φοβάμαι ότι θα μετράω χαλικάκια στο οδόστρωμα και θέλω τα φώτα της εμπειρίας σας...

Τώρα για τα ρούχα που είπα ότι τρώγομαι, γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρω ενα ρημάδι ποδηλατικό jersey σε φλουο κίτρινο να φαίνομαι σε ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ xsmall την τύχη μου μέσα?

 

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

... δεν θυμάμαι ποδηλάτη που να φόρεσε κουμπωτά και να μην είχε μια "αστεία" πτώση. Σταματάς στο φανάρι, ξεχνάς να ξεκουμπώσεις και το ποδήλατο αρχίζει να γέρνει... και τελικά πέφτεις, εν στάση..... Σε όσες περιπτώσεις έχω ακούσει, ποτέ δεν σημειώθηκε τραυματισμός ή (φτου κακά, μακρυά από εμάς βλάβη στο ποδήλατο (ΕΥΤΥΧΩΣ δηλαδή....). άντε να τρυπίσει κανα ρούχο, να τριφτεί καμιά ταινεία, να γραντζουνιστεί κανα πετάλι.....

.... γιαυτό όταν ξεκινάμε με κουμπωτά, πάντα ρυθμίζουμε στην πιο χαλαρή θέση, ξεβιδώνουμε εντελώς την βιδούλα ρύθμισης σκληρότητας ξεκουμπώματος. Έτσι, αν τα αντανακλαστικά σου είναι σχετικά καλά, ακόμα και αν αρχίσει να γέρνει το ποδήλατο, αν κάνεις την κίνηση, θα ξεκουμπώσεις, θα προλάβεις να κατεβάσεις πόδι. Μου έχει συμβεί στον ναό του Ποσειδώνα - Σούνιο, ανεβαίνουμε στην ανηφορίτσα, πάμε να σταματήσουμε, ο μπροστά μου κοκκαλώνει στο ξεκάρφωτο, κοκκαλώνω και εγώ από πίσω του, το ποδήλατο γέρνει (ανηφόρα), τραβάω το πόδι τόσο απότομα - με τόση δύναμη, που όχι μόνο ξεκουμπώνει, αλλά μου σπάει και ένα κομματάκι από το πλαστικό σχαράκι (LOOK Keo).... και καλά το 'σωσα....

.... για ρούχα που αναφέρεις, κάνε μια κίνηση και ψάξε τον Κοβάνη [KOVANIS SPORT, στο Παγκράτι κάπου] αν είναι ακόμα ενεργός. Μίλα / ρώτα, θα καταλάβεις....

... αν το ζητούμενο είναι "να φαίνεσαι", ξέχνα τα ρούχο σε φλουό αποχρώσεις. Θέλεις καλό ανακλαστικό γιλέκο. Εκτός αν δεν ποδηλατείς νύχτα - καρανύχτα....[οπότε ψάξε για φλουό ρούχα.... (χχαχαχα)].

Καλές (κουμπωτές) πεταλιές.

[ναι, πας σε άλλο επίπεδο, ειδικά αν δοκιμάσεις και καμιά ανηφορούλα ή αν δοκιμάσεις να πλησιάσεις αποστάσεις κοντά στα 100χλμ ....]

kiaRRa
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:

... δεν θυμάμαι ποδηλάτη που να φόρεσε κουμπωτά και να μην είχε μια "αστεία" πτώση. Σταματάς στο φανάρι, ξεχνάς να ξεκουμπώσεις και το ποδήλατο αρχίζει να γέρνει... και τελικά πέφτεις, εν στάση..... Σε όσες περιπτώσεις έχω ακούσει, ποτέ δεν σημειώθηκε τραυματισμός ή (φτου κακά, μακρυά από εμάς βλάβη στο ποδήλατο (ΕΥΤΥΧΩΣ δηλαδή....). άντε να τρυπίσει κανα ρούχο, να τριφτεί καμιά ταινεία, να γραντζουνιστεί κανα πετάλι.....

θελκτικότατο αν πετυχω ειδικά και κανεναν πελάτη μου στο πεζοδρόμιο να με δει έτσι. Μόνο με ποδηλατικά (και δη σκισμένα) δεν με εχουν δει ακομα! Βεβαια σκεφτομαι ως και καναν φίλο να χωσω με μηχανάκι συνοδεία να με μαζεύει

 

RockaRolla wrote:
.... για ρούχα που αναφέρεις, κάνε μια κίνηση και ψάξε τον Κοβάνη [KOVANIS SPORT, στο Παγκράτι κάπου] αν είναι ακόμα ενεργός. Μίλα / ρώτα, θα καταλάβεις....

... αν το ζητούμενο είναι "να φαίνεσαι", ξέχνα τα ρούχο σε φλουό αποχρώσεις. Θέλεις καλό ανακλαστικό γιλέκο. Εκτός αν δεν ποδηλατείς νύχτα - καρανύχτα....[οπότε ψάξε για φλουό ρούχα.... (χχαχαχα)].

Καλές (κουμπωτές) πεταλιές.

[ναι, πας σε άλλο επίπεδο, ειδικά αν δοκιμάσεις και καμιά ανηφορούλα ή αν δοκιμάσεις να πλησιάσεις αποστάσεις κοντά στα 100χλμ ....]

Μου πέφτει καμια 220αρια χλμ μακρυα το παγκρατι αλλα θα δω τι εχει σε κανα eshop (αν εχει). Γενικά μαύρη νύχτα δεν βγαίνω μιας και ειμαι στην παλια εθνική και κυκλοφορουν χλιμιτζουρες κάγκουρες... 

Οκ δεδομένου οτι βγαίνω ποδήλατο μόνη μου, εχω αυτή την ανασφάλεια του "καινούριου" αν δοκιμασω σε κουμπωτα αλλά γαμώτο εχω βάλει στο μάτι ανηφόρες καλες και μια διαδρομη με rollercoaster ανηφόρες/κατηφόρες 50χλμ...

morgoth
Απών/απούσα

Να πω οτι με τα SPD που εχω (τα μαουντεναδικα) δεν ειχα προβλημα ποτε παντως (καινουριος σχετικα και εγω στα κουμπωτα), ειναι τοσο χαλαρα που και 2-3 φορες που εβγαλα λαθος ποδι οπως λεει ο Ροκα, με το ξαφνικο τραβηγμα στο σωστο ξεκουμπωσε κανονικα, ειναι φτιαγμενα για να βγαινεις ευκολα (φυσικα μπορει να βγεις και καταλαθως αλλα οκ, κατι κερδιζεις και κατι χανεις) οποτε για χρηση μεσα στην πολη τα προτεινω και μην τα φοβασαι.

Εγω πηγα σε πεταλι διπλης οψης γιατι το ποδηλατο μου το χρησιμοποιω και σαν το βασικο μεσο μεταφορας μου στην πολη οποτε ηθελα να εχω την επιλογη να μπορω να ανεβω και με φλατ παπουτσι και νομιζω μεχρι στιγμης οτι η επιλογη μου ηταν σωστη.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

morgoth wrote:
Να πω οτι με τα SPD που εχω (τα μαουντεναδικα) δεν ειχα προβλημα ποτε ...ειναι τοσο χαλαρα που και 2-3 φορες που εβγαλα λαθος ποδι .... ειναι φτιαγμενα για να βγαινεις ευκολα.

Εγω πηγα σε πεταλι διπλης οψης γιατι το ποδηλατο μου το χρησιμοποιω και σαν το βασικο μεσο μεταφορας μου στην πολη οποτε ηθελα να εχω την επιλογη να μπορω να ανεβω και με φλατ παπουτσι και νομιζω μεχρι στιγμης οτι η επιλογη μου ηταν σωστη.

Σωστός και στα δύο. Ορίστε λοιπόν που η λύση υπάρχει.

Μια σημείωση στο 1ο. Το να σου φύγει / να ξεκουμπώσει χωρίς να το θέλεις, είναι εφικτό μόνο αν αρχίσεις τα πάτα / τράβα..... (και είσαι στην τέρμα - αλαρή ρύθμιση). Όσο το πετάλι πατιέται μόνο προς τα κάτω (όπως κάνεις στο απλό τυπικό πετάλι) πάαααααααααρα πολύ δύσκολα θα φύγει / θα ξεκουμπώσει. Αν το τραβήξεις απότομα για να γλιτώσεις από πτώση τότε δεν είναι πρόβλημα, είναι πλεονέκτημα να ξεκουμπώνει "εύκολα" και το κάνεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.

Όταν θα έχεις αποκτήσει εμπειρία, όταν δεν θα το σκέφτεσαι καν, αλλά αυτόματα θα ξεκουμπώνεις στο τσακ-μπαμ όταν πας να σταματήσεις, τότε θα μπορείς να σφίξεις λίγο, και μετά λίγο παραπάνω, και μετά θα μπεις στον μαγικό κόσμο του πάτα / τράβα. Που πάει να πει: φαντάσου ότι έχεις κάνει ήδη 40 - 50χλμ, τα πόδια είναι ψιλομπουκωμένα, και ξαφνικά βλέπεις μια ανηφορίτσα..... Δεν χολοσκάς, απλά αντί να πατάς, αρχίζεις και τραβάς το πόδι προς τα πάνω. Ενεργοποιούνται νέες - σχετικά ξεκούραστες - μυικές ομάδες στα πόδια σου, και εκεί που νόμισες ότι τα φτυσες, ξαφνικά βλέπεις να βγαίνει η ανηφορούλα με κέφι και ζωντάνια..... Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το πετάλι να μην ξεκουμπώνει όταν τραβάς προς τα πάνω το πόδι σου. Γιαυτό οι μάγκες που έφτιαξαν τα πετάλια αυτά, τα έφτιαξαν έτσι ώστε για να ξεκουμπώσεις να πρέπει να κάνεις κίνηση πλάγια-προς τα έξω με τη φτέρνα, και όχι απλό τράβηγμα προς τα πάνω......

Αυτό είναι το 50% των πλεονεκτημάτων των κουμπωτών. Το άλλο 50% είναι ότι δεν σε νοιάζει τι γίνεται με το πόδι, απλά κάνεις την κυκλική σου κίνηση, όπως σου βγει, όπως πετύχει, όπως κάτσει. Το πετάλι θα κινηθεί όπως πρέπει, η κίνηση θα μεταδοθεί στους τροχούς, το ποδήλατο θα φύγει μπροστά. Δεν σε νοιάζει αν στραβοκάθισε η σόλα, αν δεν πατάς σωστά, αν χάνεις λόγω στραβού πατήματος, αν δεν έχεις καλή πρόσφυση στο πετάλι, αν το παπούτσι έχει μαλακή σόλα και χάνεις δύναμη εκεί.... Όλα γίνονται όπως πρέπει, ΜΑΓΙΚΑ.....

morgoth
Απών/απούσα

Αληθες, στην πραγματικοτητα 2 φορες εχει ξεκλειδωσει ακουσια, η μια σε ενα ορθοπεταλο που τραβαγα πολυ, και δεν εγινε τιποτα και η αλλη στο γνωστο συμβαν στην Πειραιως που οκ, πηγα να κανω καγκουρια, κατα τα αλλα μια χαρα.

kiaRRa
Απών/απούσα

Απορία άσχετης : στα παπούτσια βλέπω διαφορετικές υποδοχες ανά ζευγάρι για σχαράκια, άλλα  έχουν με 2 βίδες και άλλα με 3 σε τριγωνική διάταξη. Ποια είναι η διαφορά, ποια τα οφέλη καθενός και δεσμευει η επιλογή διάταξης στο πεντάλ που επιλέγουμε? 

tsovas
Εικόνα tsovas
Απών/απούσα

2 βίδες έχουν τα παπούτσια που δέχονται σχαράκια για MTB δηλ Shimano SPD κ.α. μάρκες

3 βίδες έχουν τα παπούτσια που δέχονται σχαράκια για ROAD / κούρσες δηλ Shimano SPD SL κ.α. μάρκες

Υπάρχουν όμως και παπούτσια (πολύ λίγα μοντέλα) που έχουν υποδοχές και για τα δύο δηλ και για MTB και για ROAD.

Ανάλογα τι ποδήλατο κάνεις (νομίζω κάνεις κούρσα) και τι πετάλια φοράς (SPD ή SPD SL ή όποια άλλη μάρκα) επιλέγεις τα παπούτσια.

SPD έχει πιο εύκολο κούμπωσε ξεκούμπωσε ενώ το SPD SL πιο δύσκολο λόγω και των δυνάμεων που ασκούνται στα πετάλια.

kiaRRa
Απών/απούσα

tsovas wrote:

2 βίδες έχουν τα παπούτσια που δέχονται σχαράκια για MTB δηλ Shimano SPD κ.α. μάρκες

3 βίδες έχουν τα παπούτσια που δέχονται σχαράκια για ROAD / κούρσες δηλ Shimano SPD SL κ.α. μάρκες

Υπάρχουν όμως και παπούτσια (πολύ λίγα μοντέλα) που έχουν υποδοχές και για τα δύο δηλ και για MTB και για ROAD.

Ανάλογα τι ποδήλατο κάνεις (νομίζω κάνεις κούρσα) και τι πετάλια φοράς (SPD ή SPD SL ή όποια άλλη μάρκα) επιλέγεις τα παπούτσια.

SPD έχει πιο εύκολο κούμπωσε ξεκούμπωσε ενώ το SPD SL πιο δύσκολο λόγω και των δυνάμεων που ασκούνται στα πετάλια.

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ, είσαι κατατοπιστικός όσο δεν πάει. Η απορία γεννήθηκε -καθότι ειμαι παντελώς ασχετη- επειδη εβλεπα προσφορές κλπ και στο amazon prime και στο bike discount και πρόσεξα τη διαφορά στο κούμπωμα για σχαράκια και όντως εντόπισα ζευγάρια που είχαν και για τα δύο υποδοχές και μπερδεύτηκα χειρότερα.

Οπότε πέρα από την κατηγορία mtb ή κούρσα (ναι οντως κουρσα εχω) επιλέγουμε πενταλ αλλά και πχ τη μάρκα? Δλδ μπορώ να εχω πεντάλ της Α εταιρείας και να πάρω παπούτσια της Β απλά προσέχοντας τα σχαράκια να εχουν σωστή διάταξη ή με δεσμεύει η επιλογή μάρκας πεντάλ για την ίδια εταιρεία και στο παπούτσι?

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

από τις ερωτήσεις που βάζετε (και πολύ καλά κάνετε) έχω την εντύπωση ότι όλοι κοιτάτε από ιντερνετομάγαζα, από ιστοσελίδες κλπ....

..... Επειδή μιλάμε για παπούτσια, [και αν σε απλό καθημερινό παπούτσι απαγορεύεται μια φορά να το αγοράσεις αν δεν το δοκιμάσεις, σε ποδηλατικά απαγορεύεται δια ροπάλου 100 φορές] μην ξεγελαστεί κανείς και αγοράσει έτσι στο ξεκούδουνο ποδηλατικό παπούτσι....

Τα νούμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, και μιλάμε για κάτι που το φοράμε και καταπονούμε τα πόδια μας ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ. Αν δεν έχουμε το σωστό νούμερο, η καταπόνηση γίνεται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ......

Προσοχή...... [... το νου σας ρεμάλια...!!!!!!....] μην πάρετε παπούτσι χωρίς να το έχετε ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ - Δ Ο Κ Ι Μ Α Σ Ε Ι ...... [ΔΟΚΙΜΑΖΩ δεν πάει να πει "το είδα στη βιτρίνα, το έπιασα στο χέρι, καλό μου φάνηκε, είναι στο νούμερο που συνήθως φοράω, οπότε το πήρα"... ΟΚ?].

ΔΟΚΙΜΑΖΩ σημαίνει πάω καβάλα - στο ποδήλατο - μέχρι το μαγαζί, ώστε το πόδι να φουσκώσει όπως φουσκώνει όταν κάνω πετάλι.... δοκιμάζω και τα δύο παπούτσια και δοκιμάζω και το σύστημα "κουμπώματος" και βλέπω τι γίνεται σε όλο το μήκος της πατούσας, πάνω κάτω στα πλάινα και μπρος και πίσω..... Εννοείται ότι δοκιμάζω φορώντας την κάλτσα που θα φοράω και μετά όταν θα ποδηλατώ....

Και ξεχάστε τα νούμερα που ξέρεται.... Καθε μέρα φοράω 45,5.... σε αθλητικό 46 τουλάχιστον, σε shimano 48, σε Bontrager 47...... κουκουρούκου......

tsovas
Εικόνα tsovas
Απών/απούσα

Αφού δώσεις μεγάλη προσοχή σε όσα πολύ σωστά έγραψε ο Rockarolla, ας λύσουμε κάποιες από τις απορίες σου.

Δεν παίζει ρόλο εάν τα παπούτσια που θα πάρεις είναι μάρκας Α και τα πετάλια είναι μάρκας Β.

Αυτό που παίζει ρόλο είναι η συμβατότητα τοποθέτησης στα πετάλια με τα σχαράκια (για λόγους ευκολίας ας υποθέσουμε τα Shimano) δηλαδή:

Όταν θα πάρεις πετάλια κουμπωτά (ας υποθέσουμε Shimano SPD SL) μαζί με τη συσκευασία τους θα έχουν και τα σχαράκια για τα παπούτσια. Άρα αυτό που προσέξεις όταν θα επιλέξεις παπούτσια (πέραν των ορθών παρατηρήσεων του Rockarolla) είναι να έχουν βίδες για σχαράκια κούρσας δηλ 3.

Εάν επιλέξεις κουμπωτά πετάλια με σύστημα SPD (ναι κάποιοι λίγοι κουρσάδες προτιμούν και τέτοια) τότε αντίστοιχα θα πρέπει να επιλέξεις παπούτσια με 2 βίδες. 

 

kiaRRa
Απών/απούσα

@RockaRolla ναι έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με τη δοκιμή (βεβαια εγώ που βαριέμαι τα ψώνια με φυσική παρουσία μονο ιντερνετικά ψωνιζω, από αθλητικά ως τα 10ποντα της δουλειάς---πες μου για καταπόνηση με τακούνια να κάνεις καμια 10αρια χιλιόμετρα ποδαρόδρομο τη μεραsuicide ) αλλά αυτό προϋποθέτει ότι εχεις μαγαζιά στην πόλη σου να μπορείς να δοκιμάσεις. Την αλλη φορά ενα σορτς ήθελα με gel pads και σε όσα πήγα, δεν είχαν ουτε για πλάκα. Οπότε τι πιθανότητες να βρω κάτι που μένει περισσότερο στο ράφι, αρα δεν θα εχει ποικιλία η γκάμα και αναλογη ποικιλία τιμών?

morgoth
Απών/απούσα

Εγώ σε κανονικά αθλητικά φοράω 47-48. Στα σιμανο μτβ που πήρα 49. Πώς βρήκα τέτοιο νούμερο δεν ξέρω ακόμα αλλά πάλι καλά .

Ένα πράμα μόνο μην κολλήσεις ότι σε ποδήλατο δρόμου πρέπει να πας ντε και καλά στα road πεταλια-σχαρακια, μια χαρά την κάνουν την δουλειά και τα 'μαουντεν' απλά με τα δεύτερα μπορείς και να περπατάς, με τα πρώτα πολύ δυσκολα, οπότε διαλέγεις βάσει των αναγκών σου.

kiaRRa
Απών/απούσα

Αυτό που απορείς για το 49, ενώ ας πούμε το παρουσιάζεις ότι 47-48 βρίσκεις εύκολα... Με ξεπερνάει! 

Η μόνη φορά που δυσκολεύτηκα εγώ να βρω νούμερο ήταν 38 σε αρβύλες, όλες ξεκινάνε από 40. Εκεί ένιωσα τον αδερφό μου που δεν βρίσκει αθλητικά 46.

Δεν είμαι σε φάση να κολλήσω σώνει κ καλά με road, αν κ είμαι λίγο της νοοτροπίας "μια ψυχή που είναι να βγει.. "

mikoud
Εικόνα mikoud
Απών/απούσα

Καθυστερημένα αλλά να πω κι εγώ την εμπειρία μου με mtb πετάλια και παπούτσια. Έβαλα αυτά τα πετάλια που είναι διπλά, SPD από την μία και flat από την άλλη στο fitness peugeot μου. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιώ το ίδιο ποδήλατο  σαν μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη σε κίνηση και εκεί κυκλοφορώ με flat αθλητικό παπούτσι. Στις βόλτες μου σε ανοιχτό δρόμο χρησιμοποιώ αυτά τα παπούτσια τα οποία δεν κυκλοφορούν πια αλλά τα έχω δυο χρόνια, έχω κάνει αρκετά χιλιόμετρα και με βόλεψαν πολύ. Τώρα το περπάτημα όπως προέχουν πει φίλοι πιο πάνω είναι οκ αλλά φυσικά όχι όπως ένα κανονικό παπούτσι. Ο κύριος λόγος είναι πως τα παπούτσια ποδηλασίας (γενικά) δεν είναι εύκαμπτα όπως ένα κανονικό παπούτσι. Υπάρχουν εύκαμπα παπούτσια ποδηλασίας (mtb) τα οποία μοιάζουν με κανονικά αθλητικά παπούτσια αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Έχω πέσει μόνο μία φορά όταν έσκασε η πίσω σαμπρέλα (μπαμ από αστοχία υλικού) στις τρύπες του Καραμανλή και δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Ούτε κατάλαβα από που μου ήρθε πόσο μάλλον να ξεκουμπώσω. Από την άλλη έχω πάει να πέσω άλλες 2-3 φορές αλλά ήμουν τυχερός και ξεκούμπωσα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή