Αθήνα - Ελένη Πορτάλιου

1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

Υποστηρίζουμε τις ήπιες μορφές μετακίνησης για τρεις λόγους: α) Ως πολύπλευρα οικολογική λύση, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του (περι)αστικού περιβάλλοντος από μεγάλα τεχνικά έργα για την κυκλοφορία του ΙΧ αυτοκινήτου. β) Ως οικονομική λύση, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης. γ) Ως επιλογή με σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις, που απελευθερώνει τον δημόσιο χώρο της πόλης, στηρίζει τις συλλογικές εξυπηρετήσεις έναντι της ατομικής κατανάλωσης και διευκολύνει τη διανθρώπινη επικοινωνία.

2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

Σε καμιά περίπτωση οι ποδηλάτες δεν είναι ασφαλείς στους δρόμους της Αθήνας, όπως άλλωστε και οι πεζοί, αφού τα πεζοδρόμια είναι στενά, ασυντήρητα και κατειλημμένα από αυτοκίνητα. Δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένας ποδηλατόδρομος, παρ΄ ότι υπάρχουν σχέδια από το 2003. Οφείλουμε, όμως, να πούμε ότι σήμερα, η κυβερνητική πολιτική της δραστικής περικοπής των δημόσιων δαπανών, απαξιώνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς, διαλύοντας τους αντίστοιχους φορείς, απολύοντας εργαζόμενους, παραπέμποντας στις καλένδες την επέκταση του μετρό και του τραμ, περικόπτοντας δρομολόγια λεωφορείων και αποβλέποντας σε ιδιωτικοποίηση τομέων της μετακίνησης και στην αύξηση του εισιτηρίου.

3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στο δήμο, συσχετισμένου με ένα διαδημοτικό δίκτυο ποδηλατοκίνησης. Μελέτες και τεχνογνωσία υπάρχουν και είναι διαθέσιμες στο Δήμο. Το έργο των ποδηλατοδρόμων έχει προτεραιότητα στο φτηνό, κοινωνικό και οικολογικό, πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, που προτείνουμε να υλοποιηθεί από το δυναμικό του δήμου, χωρίς εξωτερικές δαπανηρές εργολαβίες και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση κενών κτηρίων του δήμου, μαζικές φυτεύσεις αδόμητων χώρων και υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης.

4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

Μια τέτοια επιλογή είναι αυτονόητη από τη σκοπιά μας. Το ποδήλατο και ο πεζός έχουν προτεραιότητα στη χρήση του δημόσιου χώρου. Οι δρόμοι της πόλης δεν έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα και η βέλτιστη χρήση τους αναγκαστικά προτάσσει τις ανάγκες της πεζή μετακίνησης, του ποδήλατου και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

Απολύτως. Το ζήτημα βέβαια σήμερα είναι να σταματήσουμε τη φρενίτιδα των μεγάλων τεχνικών –συχνά οδικών- έργων, και να στραφούμε σε εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των υπαρχουσών συλλογικών υποδομών της πόλης – και με υποδομές βιώσιμης κινητικότητας.

6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

Οι κινήσεις και οργανώσεις ποδηλατών/ποδηλατισσών είναι από τις πιο ενεργές ομάδες πολιτών στην Αθήνα. Έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία και τα αιτήματά τους στον κόσμο της πόλης και στους αρμόδιους φορείς. Ο δήμος θα πρέπει να σχεδιάσει μαζί με τους ποδηλάτες/ποδηλάτισσες μια καμπάνια για τη σημασία του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσου ψυχαγωγίας. Αυτό προϋποθέτει συνέπεια στη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μπορεί να υποστηριχθεί με διάθεση δημοτικών ποδηλάτων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με ενεργοποίηση του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Χρειάζεται επίσης ο Δήμος Αθηναίων να πιέσει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του ποδηλατικού κινήματος, πχ. τη μείωση του φπα στα ποδήλατα και το σχετικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα δημόσια μέσα μετακίνησης.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon ποδηλατ(ισ)ών.doc38 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact