Ποδηλατοπορεία για τον Σαρωνικό

Από το απόγευμα του Σαββάτου, μία μαύρη σημαία "στολίζει" την άγκυρα έξω από τα γραφεία της εταιρείας που μαύρισε τον Σαρωνικό. Ποδηλάτες και ποδηλάτισσες κάναμε 17 χιλιόμετρα από την Αθήνα ως το Πέραμα για να εκφράσουμε ειρηνικά την οργή μας για ό,τι συνέβη.

 

 

Η διαδρομή της ποδηλατοπορείας θα έχει μήκος περίπου 17 χιλιόμετρα (παρακαλούμε όχι παιδάκια!) Σημείο συγκέντρωσης: Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας (κάτω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος) ώρα: 1500 Αν μένετε βόρεια: Προσυγκέντρωση 1430 στο Φάρο Ψυχικού (ομπρέλλες) Αν μένετε δυτικά: Η ποδηλατοπορεία θα κάνει στάση στην Πέτρου Ράλλη (Πλατεία Δαβάκη/Πίνδου) στις 16.15 με 16.30. Αν θέλετε, βάλτε στα ποδήλατα μαύρες σημαίες. H ποδηλατοπορεία στο fb

 
Το άγιο πετρέλαιο της «ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ»
 
     Ένα καθόλου τυχαίο συμβάν, το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», στις θάλασσες τις Αττικής ήρθε να μας ταρακουνήσει από τον περιβαλλοντικό μας ύπνο. Να μας θυμίσει ότι ο «πολιτισμός» του πετρελαίου είναι σάπιος και επικίνδυνος, όπως το δεξαμενόπλοιο. Ο «πολιτισμός» του πετρελαίου απλώνεται στην καθημερινότητα μας από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα και μηχανές που καταλαμβάνουν τις πόλεις, τη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας και τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή που δοκιμάζει τον πλανήτη μας.
 
    Οι Ποδηλάτες-Ποδηλάτισσες αγωνίζονται, από τη δημιουργία τους ως συλλογικότητα, για τον περιορισμό του αυτοκινήτου στην πόλη και την αντικατάσταση του από την συνδυασμένη μετακίνηση (δημόσιες συγκοινωνίες, ποδήλατο, περπάτημα) και συμμετείχαν σε πολλές διεκδικήσεις για το αστικό περιβάλλον.
 
   Τώρα καλούν σε ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας, όλους τους πολίτες και φορείς που θέλουν ένα άλλο σχέδιο για τις πόλεις και το περιβάλλον, ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στη δραστική μείωση των ορυκτών καυσίμων. Διεκδικούμε:
 
Να περιοριστεί άμεσα η αυτοκίνηση και η κατανάλωση καυσίμων στις πόλεις με την άμεση ανάπτυξη της συνδυασμένης μετακίνησης.
Να εφαρμοστεί ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας, χωρίς πετρέλαιο, νησιών και πόλεων με τη χρήση ΑΠΕ
Να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης για τις επιπτώσεις στην χρήση ορυκτών καυσίμων και τις εναλλακτικές λύσεις
Να χρησιμοποιηθούν πόροι από τη φορολογία καυσίμων για την χρηματοδότηση των παραπάνω
Να αναθεωρηθεί και να αυστηροποιηθεί όλη η διαδικασία μεταφοράς και χρήσης καυσίμων
Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους για το ναυάγιο της «ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ» και τις επιπτώσεις του.
 
Το "ατύχημα" της «ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ» δεν είναι το πρώτο, θα είναι όμως το τελευταίο;
 
Και από μας εξαρτάται.
 
O "πολιτισμός" του πετρελαίου έχει και "βρώμικες" παρενέργειες
Ελάτε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει στις 3:00 από την πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας (Χαριλάου Τρικούπη και Αλεάνδρας), μπροστά στο ΥΠΕΚΑ, θα περάσει από τα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας στο Πέραμα και θα καταλήξει στον σταθμό του Πειραιά.
Προσυγκέντρωση: Φάρος Ψυχικού, 14:30
ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon mayros-sarwnikos-brwmikes-parenergeies.jpg488.73 KB
Image icon agia-zwnh-agyra.jpg295.13 KB
ilias
Απών/απούσα

Η αρχική πρόταση ήταν για αυτό το Σάββατο, αλλά ήταν αδύνατο να προλάβουμε. Η αφίσα είναι υπο κατασκευή. Σύντομα θα αναρτηθεί και το κείμενο.

 

ilias
Απών/απούσα

Προσυγκέντρωση Φάρος Ψυχικού, στις 14:30

μπροστά στις Ομπρέλες (το γλυπτό του Ζογκολόπουλου)

Αυστηρή αναχώρηση: 14:40

 

ebersi
Εικόνα ebersi
Απών/απούσα

Ενας από τους λόγους που κάνουμε ποδήλατο είναι γιατί θεωρούμε τοξική την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Δυστυχώς οι παραλίες της Αττικής ξέρουν πια καλά τι σημαίνει αυτό...

Η ενεργειακή μετάβαση (απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα) δεν είναι κάτι αφηρημένο, ούτε κάτι που θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Τα μοντέλα που έκαναν θραύση στο φετινό σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ήταν όλα ηλεκτρικά.

Ως ποδηλάτες, θέλουμε φυσικά να αυξηθεί ο χώρος του ποδηλάτου στην πόλη. Αλλά θέλουμε και να μην αναπνέουμε καυσαέριο ποδηλατώντας, θέλουμε πιο καθαρούς δρόμους και πιο καθαρές πόλεις.

Θέλουμε ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο. Μάλλον το ίδιο θέλει και ο Σαρωνικός...

Wicca
Απών/απούσα

...Τοξική είναι όντως η εξάρτηση από το πετρέλαιο αλλά ακόμα και στο μοναδικό ποδηλατικό φεστιβάλ που διοργανώνεται χορηγός ήταν η FORD. Όχι κάποια τυχαία εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων. Η Ford, πως λένε το Α της αλφαβήτου;; Η εταιρία που διέδωσε και καθιέρωσε την χρήση του ΙΧ και η εταιρία που προώθησε την χρήση του πετρελαίου και των παραγώγων του ως καυσίμου για τις ατομικές μετακινήσεις.

Στο μεταξύ ούτε λόγος δεν γίνεται κάθε φορά για την θέρμανση των σπιτιών που βασίζεται στο πετρέλαιο, για τα τρένα που κινούνται με πετρέλαιο μέχρι το Δομοκό ( μετά παίρνουν ηλεκτρομηχανές), για τις εμπορικές μετακινήσεις που γίνονται με χρήση πετρελαίου από τις νταλίκες, για τα πλοία που κινούνται με μαζούτ ( εξού και η διαρροή στον Σαρωνικό) για τα αεροπλάνα που κινούνται με παράγωγα πετρελαίου και με τα οποία πάμε τα ταξιδάκια μας, για τα πλαστικά που παράγονται από το πετρέλαιο, για τα παρασιτοκτόνα που παράγονται από παράγωγα πετρελαίου κτλ κτλ κτλ κτλ.
Δεν μολύνεται από αυτά το περιβάλλον; Δεν αναπνέουμε π.χ τα ντουμάνια από τους καυστήρες θέρμανσης; Δεν αναπνέουμε τα ντουμάνια από τα αεροπλάνα; Δεν τρώμε τα παρασιτοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα με το φαγητό μας ;
Τα τρώμε και τα φχαριστιόμαστε αλλά δεν είδα και κανέναν να βγει να διαμαρτυρηθεί για την τοξικότητα των υπόλοιπων χρήσεων του πετρελαίου και όχι ειδικά για τους ποδηλάτες αλλά γενικότερα για ότι κινείται και περπατάει σε αυτόν τον πλανήτη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά;
Πρέπει να σκάσει η πετρελαιοκηλίδα στην παραλία για να ενδιαφερθούμε;
Όχι ρωτάω δηλαδή ...γιατί μου φαίνεται τουλάχιστον υποκριτικό και βολεψακίστικο, ( νεολογισμός) μιας και πρέπει πρώτα να γίνει η χοντρομαλακία για να μετά να κουνηθεί κάποιος. Στο ενδιάμεσο μεταξύ καθημερινότητας και μαλακίας, όλα είναι καλά και ανθηρά. Αρκεί να μην χαλάσει η παραλία.

Το ενδιαφέρον μας είναι τελείως Αμερικάνικου στυλ και διχασμένης προσωπικότητας. Είναι το στυλ όπου το περιβάλλον πρέπει να διατηρηθεί άθικτο , διατηρώντας παράλληλα απαράλλαχτο τον υπάρχοντα τρόπο ζωής που βασίζει τα πάντα στα ορυκτά καύσιμα. Είναι οι τύποι που δεν θέλουν να περάσει ο αγωγός πετρελαίου από το πράσινο λιβάδι ( που έχει και το μικρό σπίτι εκεί) και θα πάρουν τα αυτοκίνητα τους και θα πάνε εκεί να διαμαρτυρηθούν γερά και δυνατά..
Δεν την αντέχω τόση "ζέση" και τέτοιο "βαθύ" και "ουσιαστικό" ενδιαφέρον για το περιβάλλον!!

ilias
Απών/απούσα

Στις 4:00, σήμερα Τρίτη, έχουμε δώσει ένα ραντεβού για να κολήσουμε λίγα αφισάκια στο κέντρο. Μάλλον δεν θα περιμένουμε πολύ, αλλά θα ξεκινήσουμε αμέσως.

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

.........................πολύ κόσμο.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά;
Πρέπει να σκάσει η πετρελαιοκηλίδα στην παραλία για να ενδιαφερθούμε;
Όχι ρωτάω δηλαδή ...γιατί μου φαίνεται τουλάχιστον υποκριτικό και βολεψακίστικο, ( νεολογισμός) μιας και πρέπει πρώτα να γίνει η χοντρομαλακία για να μετά να κουνηθεί κάποιος. Στο ενδιάμεσο μεταξύ καθημερινότητας και μαλακίας, όλα είναι καλά και ανθηρά. Αρκεί να μην χαλάσει η παραλία.

https://www.podilates.gr/event/podilatoporeia-eleysina-soynio-enantia-stin-ekpoiisi-toy-saronikoy

Wicca
Απών/απούσα

... αδικώ πολύ κόσμο. Η τελευταία φορά λοιπόν ήταν το 2012... και τώρα έχουμε 2017!
Μια φορά στα πέντε χρόνια γίνεται η διαμαρτυρία αιώνια!!

Wicca
Απών/απούσα

μιας και το είδα τώρα στην αφίσα...έχουμε και πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας;;!! Τι λέτε ρε παιδιά;
Γιατί την έχουμε ονομάσει έτσι; Ξύγγεψαν τα ονόματα ή ήταν τράμπα με κάποια πλατεία Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μπουένος Άιρες;
Αν είναι θέμα έλλειψης ονομάτων τότε να φτιάξουμε και μία πλατεία Βορειο Κορεάτικου Ολοκληρωτισμού... έτσι για να φτουρίση η βλακεία στην ονοματοδοσία πλατειών και δρόμων.

ilias
Απών/απούσα

Για τους Δυτικούς, υπολογίζουμε να κάνουμε μια στάση στην Πλατεία Δαβάκη (επί της Πέτρου Ράλλη) περίπου στις 16:15-16:30, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουμε και τον ρυθμό που θα έχουμε.

Tasos
Απών/απούσα

Αν θέλουμε να έχει 10 ανθρώπους το Σάββατο ας το διακινήσουμε όσο μπορούμε (και) από το facebook. Μέχρι τώρα δεν έχει πολλούς προσκεκλημένους...

ilias
Απών/απούσα

Το δελτίο δίνει ελαφριά βροχή για το Σάββατο.

Η ποδηλατοπορεία εννοείται πως θα γίνει βρέξει χιονίσει.

Αναρτώ λίγες φωτογραφίες με σχετική θεματολογία, αν και δεν πρόκειται να φάμε τέτοια βρόχα.

 

Και μερικές δικές μας με αντίστοιχη βροχή, έτσι για να θυμηθούμε τα παλιά.

24 ώρες για το ποδήλατο (με 24 ὠρες βροχή)

Μάιος 2007

ebersi
Εικόνα ebersi
Απών/απούσα

Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν στο φόρουμ άνθρωποι που βλέπουν το θέμα συνολικά.

Αυτό προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πριν την περυσινή Πανελλαδική, προβάλλοντας την ταινία This Changes Everything της Ναόμι Κλάιν. Οσοι δεν την έχετε δει, αξίζει τον κόπο να την ψάξετε- ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα (τυφώνες, πετρελαιοκηλίδα)

https://www.podilates.gr/forum/oikologia/provoli-tainias-changes-everything

nemas
Απών/απούσα

Wicca Πολύ ωραίο το σχολιό σου, κάπως έτσι είναι, το χειμώνα που μας πέρασε δεν ήταν να βγείς έξω με το ποδήλατο όχι από το κρύο αλλα απο το νέφος, αλλά σιγά σιγά αλλάζουν και οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες ένα βήμα την φορά, νομίζω σιγά σιγά αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο, στο χέρι μας είναι.  

Tasos
Απών/απούσα

από την ΕΜΥ:

" ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ:

ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ"

Άρα, μια χαρά θα είμαστε!

ilias
Απών/απούσα

μάλλον θα πάμε στεγνοί!

george siavelis
Εικόνα george siavelis
Απών/απούσα

Καλημέρα και καλο μήνα.
Χάρηκα παρα πολύ που καταφέραμε να έρθουμε με τον φίλο Ιάκωβο απο Αγίους Αναργύρους / Καματερό στην ποδηλατική δράση διαμαρτυρίας που οργανώσατε. Λυπήθηκα παρα πολύ που είμασταν τόσοι λίγοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατεβαζουμε το σταν και αράζουμε. Προσπαθούμε για το καλύτερο...

Tasos
Απών/απούσα

Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν άνθρωποι και συλλογικότητες που δεν το βάζουν κάτω, παρά την περίοδο της πολιτικής αφασίας που διανύουμε...

ilias
Απών/απούσα

Εγώ από τη μεριά μου το χάρηκα ιδιαίτερα.

Έστω και λίγοι, αφήσαμε ένα μήνυμα.

ΥΓ. Με ενημέρωσαν στο τέλος πως, ως οδηγός, την έτρεχα λίγο τη διαδρομή. Λοιδωρήθηκα πως ήμουν ντοπαρισμένος κι άλλα τέτοια... που όμως δεν είναι αλήθεια. Φταίει το καινούριο Kona που κυκλοφορώ τελευταία. Μετά από 20 χρόνια με το ίδιο ποδήλατο, εξ αιτίας μιας κλοπής (τελικά βρέθηκε το κλεμένο ποδήλατο) αναγκάστηκα να πάρω καινούριο... το οποίο πάει ολίγον φυσέκι! Την επόμενη φορά θα βάλω κόφτη!

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
contact