Καλησπερα στην παρέα,
Καταρχάς διάβασα με προσοχή παρόμοιο θεμα που ειχε συζητηθει προσφατα http://www.podilates.gr/node/39244
Καθαρίζοντας σημερα το ποδήλατο είδα την ρωγμή στο στεφάνι. Οπως ελπιζω να φαινεται στην φωτό είναι μεταξύ ακτίνων ( και όχι πανω σε ακτινοκεφαλο) και αρκετά βαθιά λίγο περισσότερο απο το πάχος της επιφανειας που πατάνε τα τακάκια. Οι τροχοί είναι οι μαμα του Sirrus - Alex rims. Πριν κανα δίμηνο άλλαξα ελλαστικά βάζοντας τα conti 4000s 28αρια, όταν τα εβαζα δεν το παρατηρησα (ίσως δεν υπήρχε ?? δεν ξερω..) και βεβαια ανέβηκαν και οι πιεσεις σημαντικά. Προς ενημέρωση σας το ποδήλατο είναι η απλή έκδοση 2013, 2 ετων, ο αναβάτης 78κιλά, ενω οι διαδρομές είναι της τάξης των 10-20 χλμ στην Αθηνα.
Προτάσεις αντικατάστασης: Fulcrum 7? είναι υπερβολή για το ποδήλατο ή αξίζει τον κόπο σαν αναβάθμιση με την "ευκαιρία" ? τα dropouts του sirrus είναι όντως 135 mm θα ταιριάζει?
Αλλη πρόταση έτοιμων ? με πλέξιμο θα έχω καλυτερο αποτέλεσμα με παρόμοιο κόστος ή αντίστοιχη ποιοτητα με χαμηλότερο κόστος??
Προφανως δεν το καβαλάω μεχρι να γίνει αντικατάσταση.
Ευχαριστω
Γιάννης Μπ.
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
![]() | 27.93 KB |
![]() | 76.84 KB |
Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να δω καλά στη φώτο οπότε μπορεί να πω και βλακεία... δε φαντάζομαι να είναι το ράψιμο του στεφανιού?
Ποιος τροχός είναι?
Αν αλλάξεις τροχούς, πίσω θες όντως κέντρο 135 και όχι 130.
Ανέβασα και νεα φωτο με καλυτερη αναλυση στο αρχικο post ,ελπίζω να φαινεται πιο καθαρα. Είναι ο πίσω, όπως είπα είναι οι Alex που εχει απο μαμα.
Οι Fulcrum ειναι 130mm, σωστά? είχα την εντυπωση ότι ειχα διαβασει παλαιότερα στο φορουμ για sirrus με αυτούς τους τροχους.
Αρα αν μιλαμε για ετοιμους τι επιλογες υπάρχουν?
υπαρχουν sirrus και με 130 και με 135 OLD.
Αυτο που φαινεται παντως ειναι η ενωση του στεφανιου.(δεν θα επρεπε να φαινεται τοσο εντονα)
Απο την αλλη γιατι δεν πας οπως πηγαν παρα πολλοι κατοχοι sirrus και εμειναν και πολυ ευχαριστημενοι και θες να πας σε ακριβοτερη λυση και οχι τοσο καλη (οι fulcrum 7 πια ειναι ξεπερασμενοι σαν τροχοι και οι φετινες "βελτιωσεις"(δεν ειναι τυχαια σε εισαγωγικα) τους κανουν πιο δρομισιους και οχι για all around χρηση που προοριζεται το sirrus).
kktsol ''Απο την αλλη γιατι δεν πας οπως πηγαν παρα πολλοι κατοχοι sirrus και εμειναν και πολυ ευχαριστημενοι'' αναφέρεσαι προφανως σε πλεκτους , σωστά ??
Κατα πως φαινεται, και κατα πως παρατηρησαν και οι προλαλησαντες, το στεφανι (ζαντα) του τροχου σου δεν εχει τιποτα.
Στοιχηματιζω οτι η "ρωγμη" που βλεπεις, βρισκεται αντιδιαμετρικα (απεναντι) απο τη βαλβιδα.
Δεν ειναι τιποτε αλλο απο την ενωση του στεφανιου. Σε αλλα στεφανια διακρινεται, σε αλλα οχι.
Οπως και να'χει, ενα στεφανι δεν σπαει ποτε ετσι και με αυτον τον τροπο.
Κι αυτο για εναν πολυ απλο λογο:
Σε εναν πλεγμενο τροχο, ολα τα σημεια του στεφανιου, τελουν υπο συμπιεση.
Θυμησου, ολες οι ακτινες τραβανε τα σημεια που αγκυρωνουν στο στεφανι προς το κεντρο του τροχου. Ποσο; ισα περιπου με 3 (τρεις) τοννους (3000 κιλα). Περιπου. Αναλογα τη ζαντα και το πλεξιμο. Αλλοτε λιγοτερο, κι αλλοτε περισσοτερο.
Επομενως, κι εφ'οσον καθε σημειο της ζαντας τραβιεται προς το κεντρο, συμπιεζεται αναμεσα στα διπλανα του, και δεν μπορει να σπασει κατ'αυτον τον τροπο η ζαντα.
Θα μπορουσε να σπασει κατ'αυτον τον τροπο, μονο αν οι ακτινες αντι να τραβανε προς το κεντρο, εσπρωχναν προς τα εξω, προς την περιφερεια, οποτε ολα τα σημεια της ζαντας θα καταπονουνταν σε εφελκυσμο, κι οχι σε θλιψη (συμπιεση).
Οι ζαντες σπανε, ειτε απο κακη ακτινολογηση (λαθος τασεις ακτινων), ειτε απο φθορα απο τα τακακια των φρενων, ειτε απο υπερβολικη πιεση ελαστικων, ειτε και λογω συνδυασμου των παραπανω.
Σε ολες αυτες τις περιπτωσεις ομως, το σπασιμο ειναι σε διαφορετικο σημειο, και διαφορετικου τυπου.
Αυτο που μπορεις να κανεις για να βελτιωσεις την αξιοπιστια και τη μακροζωϊα των τροχων σου, ειναι ενα καλο service στα κεντρα των τροχων, και μια καλη ακτινολογηση.
Μονον ετσι θα καταφερεις να παρεις το maximum απο τους τροχους σου. Και πιθανον, αυτο να ειναι περισσοτερο απο τους οποιους "boutique" fulcrum.
Ειδικα αν η χρηση που τους κανεις περιλαμβανει καθημερινη μετακινηση στο "ναρκοπεδιο" των δρομων καποιας πολης.
εαν και στην πλειοψηφεια των περιπτωσεων θα συμφωνησω υπαρχει και ενα μικρο ποσοστο που "ανοιγει" (εχουν περασει δυο απο τα χερια μου, τυχαια μαλλον και οι δυο alex rims ο ενας απο καινουργια κουρσα). Και επειδη δεν μπορουμε να κρινουμε απο την φωτο εαν ειναι μεσα σε αυτο το μικρο ποσοστο καλο θα ηταν να εβλεπε τον τροχο απο κοντα καποιος που ξερει.
Για το αρχικο ερωτημα οχι απαραιτητα πλεχτους. Αλλα αυτο εξαρταται περισσοτερο απο το εαν ο σκελετος σου εχει 130 ή 135 ανοιγμα πισω.
Καλημερα
colombus το στοιχημα το κερδιζεις... ειναι οντως αντιδιαμετρικα της βαλβιδας. Αλλα είναι άνοιγμα , προφανως η ενωση εχει ανοιξει. Η φωτο δεν το δειχνει καθαρα, ομως ειναι εμφανες με το ματι , με το χερι τοσο απο την εξωτερικη πλευρα όσο και απο την εσωτερικη - ξεφουσκωνοντας το ελαστικο. Θεωρειτε ότι ειναι ασφαλες να μην το αλλαξω??
Kktsol Ο σκελετος εχει ανοιγμα 135 το μετρησα με παχυμετρο. Όμωςαπό ότι εχω διαβασει σε παλαιοτερα post ο Rockarola εχει σαφως πει ότι 2,5 mm απο καθε πλευρα δεν ειναι προβλημα, τελικα αυτο ισχυει ή οχι ??
Για το ανοιγμα καλυτερα να το δει καποιος που ξερει. Μηπως και εισαι σε αυτο το μικρο ποσοστο που θα εχεις θεμα. Ειδικα απο την στιγμη που "φεγγει".
Αφου εχεις 135 ανοιγμα (δεν υπαρχει καν λογος να σκεφτεσαι τα 2.5μμ) οι επιλογες σου ειναι κυριολεκτικα απειρες.
ΠΧ ειμαι οκ με την κυλιση που ειχα αλλα θελω μεγαλυτερη αντοχη οποτε κυνηγαω ζευγαρι τροχων ΜΤΒ 29 με v-brakes.
Θελω καλυτερη κυλιση. Κυνηγαω τροχους με καλυτερα κεντρα.
Σχεδον ολοι αυτοι θα εχουν και μικροτερο βαρος απο τους δικους σου.
Ολα αυτα εννοειται σε μικροτερο κοστος απο τους fulcrum και καποιοι θα ειναι και με καλυτερη ποιοτητα κυλισης σε σχεση με τους 7. Και χωρις καν να χρειαστει να μπλεξεις με εξωτερικα, capital controls κτλ κτλ.
Περασα από τον ποδηλατα της περιοχής μου. Με ''εδιωξε'' καθησυχαζοντας με ότι δεν εχω κανενα προβλημα. Όπως μου είπε, ακόμα και αρκετά μεγαλυτερο άνοιγμα σε αυτο το σημείο δεν είναι πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας τα γραφόμενα του colombus όσον αφορά την δύναμη συμπίεσης που ασκειται στο στεφάνι.
Σας ευχαριστω όλους για τις απαντησεις σας.
όσον αφορά στην ''αναβάθμιση '' των τροχών, το ξανασκεφτομαστε και το συζηταμε εν καιρώ, χωρίς πίεση πλέον.
Σα να ακούω τον εαυτό μου! μόνο που ήταν στραβά κολλημένη, έβρισκε το παπουτσάκι των φρένων εκεί ακριβώς, και τα νεύρα μου γίνανε τσατάλια!
Τέλος καλό, όλα καλά!
http://caravan.hobby.ru/materiel/Bicycle_Wheel_-_Jobst_Brandt.pdf
και άλλο ένα Wheelbuilding αναζήτησε, του Gerd Schraner, καλή επιτυχία!