Ρε παιδιά, Ελάτε να οργανωθούμε

12 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Κατά καιρούς οι Ποδηλάτ-ισσ-ες έχουν συζητήσει την οργάνωσή τους. Έχοντας συμμετέχει σε δεκάδες συνελεύσεις, χωρίς να είμαι στη συλλογικότητα από τα πρώτα χρόνια, εδώ και αρκετό καιρό προβληματίζομαι για τη μορφή της συλλογικότητας και θέλω να εκφράσω τους προβληματισμούς μου.

Η συλλογικότητα έχει συντάξει ένα φυλλάδιο θέσεων το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από το κουδουνάκι πάνω-πάνω στην πρώτη σελίδα στο www.podilates.gr. Καλό είναι να το διαβάσετε πριν. Όπως έχουν τα πράγματα, οι Ποδηλάτ-ισσ-ες είναι μια συλλογικότητα με πολύ χαλαρή οργάνωση. Με βάση αυτό το κείμενο, αναφέρω μερικά πράγματα που θα ήθελα να είναι διαφορετικά:

1. Στους τρόπους δράσης αναφέρονται "συγκεντρώσεις", "ποδηλατοπορείες", "ακτιβισμοί", και "πίεση των θεσμικών φορέων καθώς και την δημόσια έκθεσή τους, όταν ολιγωρούν." Όλες αυτές οι δράσεις είναι δράσεις διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης. Προτιμώ να κάνουμε και δράσεις δικές μας που αναπτύσσουν το ποδήλατο χωρίς η επιτυχία τους να εξαρτάται από την πολιτική βούληση θεσμικών φορέων. Ένα παράδειγμα είναι η καμπάνια "Με Ποδήλατο στη Δουλειά", η οποία δεν αναφέρεται στους παραπάνω τρόπους δράσης, δεν είναι δράση διαμαρτυρίας και δεν απευθύνεται σε θεσμικούς φορείς. Αντιθέτως, είναι μια δράση προτροπής και απευθύνεται σε ποδηλάτες και σε εργοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Έχοντας προτείνει και οργανώσει μεγάλο μέρος αυτής της δράσης δύο χρονιές τώρα, αισθάνομαι ακόμα άβολα με την υποστήριξη των Ποδηλατ-ισσ-ών και τώρα που ξαναδιαβάζω το φυλλάδιο θέσεων, βλέπω οτι οι δηλωμένοι "Τρόποι Δράσης" δεν περιλαμβάνουν τέτοιου είδους δράσεων. Θα ήθελα οι δράσεις να συμπεριλάβουν συμμαχίες, ομιλίες, καμπάνιες, επηρροή της κοινής γνώμης, επιστολές, ενημέρωση της ποδηλατικής κοινότητας, κ.λ.π. Προσθέτω οτι οι πιο ενεργές και αποτελεσματικές ποδηλατικές δράσεις πανελλαδικά είναι οι ποδηλατοβόλτες, οι οποίες μπορεί μεν να χαρακτηριστούν ως ποδηλατοπορείες διαμαρτυρίας, αλλά η επιτυχία τους δεν εξαρτάται καθόλου απ' το αν οι θεσμικοί φορείς κάνουν κάτι ή όχι (γι' αυτό και είναι επιτυχημένες). Μπορούμε να κάνουμε περισσότερες δράσεις αυτού του είδους με σκοπό την βελτίωση της ποδηλατικής κουλτούρας.

Μερικοί έχουν παραπονεθεί οτι οι Ποδηλάτ-ισσ-ες έχουν παρεκλίνει από τις κινηματικές και ακτιβιστικές αρχές τους και έχουν κλίνει περισσότερο προς θεσμικές δράσεις, όπως η σύνταξη επιστολών, συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα. Η δική μου γνώμη είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερες δικές μας θεσμικές δράσεις και να γίνουμε οι ίδιοι ένας φορέας θετικής δράσης και όχι μόνο φορέας διαμαρτυρίας.

2. Η "άμεση δημοκρατία" συχνά είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αργή και αναποτελεσματική, ιδιαίτερα όταν η προσέλευση είναι μικρή, σε σημείο που δεν ξέρει κανείς αν έχουμε ή δεν έχουμε συνέλευση, αν πήραμε ή δεν πήραμε απόφαση. Θεωρητικά είναι και προβληματική γιατί αν υπάρχει κάποιο θέμα προσωπικού συμφέροντος, μια μερίδα πολιτών μπορεί να έρθει στη συνέλευση και να αποφασίσει για την πάρτη της. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα από έλλειψη ενδιαφέροντος και επειδή ουσιαστικά οι συνελεύσεις δεν παίρνουν πολλές αποφάσεις. Ποιός θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί; Ως λύση για την αποτελεσματικότητα των συνελεύσεων, όταν ήταν ακόμη πολυμελείς, είχαμε συζητήσει πέρισυ τη δημιουργία ομάδων εργασίας, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Παραδείγματα αναποτελεσματικότητας της σημερινής άτυπης οργάνωσης:
1. Κάποιοι οργάνωσαν τη διαμαρτυρία για την οδική ασφάλεια στο ΣΕΦ. Οι Ποδηλάτ-ισσ-ες κλήθηκαν να συμμετέχουν. Επειδή η όλη διοργάνωση έγινε γρήγορα χωρίς να μεσολαβήσει συνέλευση των Ποδηλατ-ισσ-ών, οι Ποδηλάτ-ισσ-ες έμειναν ουσιαστικά άπραγοι. Μπήκε ένα πρωτοσέλιδο για την εκδήλωση στο www.podilates.gr χωρίς να υπάρχει διαδικασία για να εγκριθεί κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν άτυπα δικαιώματα διαχείρισης του site και θεώρησαν κατά την κρίση τους οτι θα 'ταν καλό να μπει πρωτοσέλιδο. Δεν λέω οτι δεν έπρεπε να μπεί η ανακοίνωση, αλλά τέτοιου είδους διαδικασίες είναι αυθαίρετες και δεν ακολουθούν τη δηλωμένη διαδικασία "Λειτουργούμε με άμεση δημοκρατία και χωρίς ιεραρχία με μοναδικό αποφασιστικό όργανο την ανοιχτή μας συνέλευση." Αντιθέτως, λειτουργούμε με αδιαφανή παρεΐστικη πρωτοβουλία και όποιος έχει τα μέσα και τα κοννέ βάζει ένα πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα μας. Καλός ο σκοπός αλλά δεν αγιάζει τα μέσα.

2. Μας καλεί ένας φορέας σε μια συνάντηση ή μας καλεί κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης σε συνέντευξη. Πάλι δεν μεσολάβησε συνέλευση και επειδή δεν έχουμε σταθερούς εκπροσώπους δημοσίων σχέσεων ή οτιδήποτε εκπροσώπους, συζητιέται το θέμα ή όχι σε κάποια άτυπη λίστα email, πηγαίνουν μερικοί που θέλουν να πάνε και συμφωνούμε οτι όποιος πάει μιλάει για τον εαυτό του, χωρίς να εκπροσωπεί τους Ποδηλάτ-ισσ-ες. Πλην όμως όταν κάποιος φορέας θέλει να μιλήσει με τους Ποδηλάτ-ισσ-ες, θέλει ακριβώς αυτό: να απευθυνθεί στη συλλογικότητα και όχι σε ένα-δύο άτομα της στιγμής. Θεωρητικά ο μόνος τρόπος να απευθυνθεί κάποιος στη συλλογικότητα είναι να έρθει στη συνέλευση.

Ίσως είμαι σε λάθος συλλογικότητα και θα έπρεπε να ψάξω για κάποια άλλη. Θέλω μια συλλογικότητα με καθαρές γραπτές διαδικασίες, με πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, με νόμιμη διαφανή χρηματοδότηση, με θετικές αυτόνομες δράσεις και όχι μόνο δράσεις διαμαρτυρίας. Προτιμώ οι Ποδηλάτ-ισσ-ες να εξελιχθούν στη συλλογικότητα που αναζητώ, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, ας δημιουργηθεί μια καινούργια συλλογικότητα/σύλλογος. Θα προτιμούσα να εκλέγουμε διοικητικό συμβούλιο σε τακτά και συχνά χρονικά διαστήματα (π.χ. 6 μήνες). Η συχνή εναλλαγή προσώπων θα έδινε σε περισσότερα άτομα την ευκαιρία να είναι πιο ενεργοί και να δεσμευτούν με την υπεύθυνη συμμετοχή τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η σταθερή σύνθεση της ομάδας θα επιτρέπει να δέσει η ομάδα καλύτερα, να μην υπάρχουν εκπλήξεις έλλειψης συμμετοχής στις συνελεύσεις, να δρούν πιο γρήγορα στα θέματα που παρουσιάζονται. Σε περίπτωση που αμελήσουν ή δεν μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο για τις ευθύνες που ανέλαβαν, τα μέλη του Δ.Σ. θα αντικαθίστωνται σχετικά γρήγορα με άλλους χωρίς να χάνεται πολύς χρόνος. Φυσικά η ύπαρξη του Δ.Σ. δεν σημαίνει οτι οι συνελεύσεις του θα είναι κλειστές ή δεν θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να έρθει και να συμμετέχει.

Αν έχουμε νομική υπόσταση, θα μπορούμε να στήσουμε έναν διαφανή λογαριασμό/μηχανισμό για να δεχόμαστε νόμιμες δωρεές. Έτσι θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις δράσεις μας πιο ομαλά και πιο δίκαια αντί να φορτωνόμαστε τα περισσότερα οικονομικά βάρη όσοι δίνουμε το χρόνο μας στη συνέλευση και όσοι βάζουμε το χρόνο στις δράσεις. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να συνεισφέρουν σε χρήμα και όχι σε χρόνο. Το πιστεύετε οτι έχουμε αρνηθεί δωρεές γιατι δεν ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
mambaa
Απών/απούσα

Να πω μια γνώμη.

Προσωπικά μπαίνω στο forum για το τεχνικό κομμάτι κυρίως κι επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ερασιτέχνη ποδηλάτη που δεν ξέρει και πολλά (αλλά του αρέσει να μαθαίνει).

Γιατί λοιπόν αντί για συλλόγους κλπ. δεν κάνουμε κάτι σαν το
bike-kitchen ?

Ενας χώρος δηλ. όπου μπορείς να κάνεις service στο ποδήλατό σου μόνος σου ή να κάνεις αλλαγές ή γενικά οτιδήποτε άλλο περί ποδηλάτου.
Βασικά να μάθεις να τα κάνεις, αν δεν τα ξέρεις.

Μέχρι και σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης (για όποιον έχει όρεξη να τα εισηγείται).

Καλύτερη "δράση" δεν είναι η διάδοση του ποδηλάτου μέσω ενός τέτοιου εγχειρήματος παρά με πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κλπ. ?

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό βέβαια, πόσο χρόνο έχει ο καθένας για φυσική παρουσία στο bike-kitchen.
Aν μπορεί να γίνει και το πιο απλό, απο το να βρεθεί ο χώρος μέχρι να υπάρχουν 5-6 άλλεν διαθέσιμα για κοινή χρήση, για να σφίξεις μια βίδα..

Λέω εγώ τώρα μια γνώμη.. κι ας πέσει και στο κενό ή στον τοίχο με τις δυσκολίες...

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Πιστεύω ότι η διαδικτυακή κοινότητα είναι σε άλλο μήκος κύματος
από τις συνελεύσεις. Ο κόσμος που μπαίνει εδώ θέλει απλά να
κάνει ποδήλατο, να μάθει 2-3 τεχνικά θέματα, να διαβάσει
γνώμες για προϊόντα και να συμμετάσχει σε βόλτες. Αυτή τη
στιγμή η συνέλευση φαίνεται απλά σαν ένα γεγονός όπως οι
διάφορες βόλτες που ανακοινώνονται κατά καιρούς.

Μια ιδέα για τη συνέλευση είναι να γινεται μέσα στο ΣΚ τα πρωΐνά
και όχι μεσοβδόμαδα και να συνδιάζεται από εργαστήρια, τεχνικά
σεμινάρια και άλλα πράκτικά πραγματάκια που ενδιαφέρουν τον
εδώ κόσμο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Εγώ βγάζω σπυριά με συλλογικότητες, συνελεύσεις και τα συναφή
αλλά αναγκάζομαι να αναθεωρήσω καθώς βλέπω διάφορους τυχάρπαστους
τύπους με γεράκια να το παίζουν εκπρόσωποι των απανταχού ποδηλατών
και να κανονίζουν τις τύχες μας. Ίσως πάλι να ήταν πιο εύκολο αν
η συνέλευση γινόταν στο διαδίκτυο με ψηφοφορίες και απόψεις μεσα
από το φόρουμ.

Όσον αφορά το paypal, υπάρχει διαδικασία εγγραφής και σύνδεσης
του λογαρισμού με μια κάρτα/τράπεζα έτσι ώστε να δέχεστε δωρεές.
Βέβαια καλύτερα είναι να μπαίνουν τα λεφτά απευθείας σε τράπεζα
ώστε να τα έχετε διαθέσιμα ανα πάσα στιγμή.

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

mambaa wrote:
Να πω μια γνώμη.

Προσωπικά μπαίνω στο forum για το τεχνικό κομμάτι κυρίως κι επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ερασιτέχνη ποδηλάτη που δεν ξέρει και πολλά (αλλά του αρέσει να μαθαίνει).

Γιατί λοιπόν αντί για συλλόγους κλπ. δεν κάνουμε κάτι σαν το
bike-kitchen ?

Ενας χώρος δηλ. όπου μπορείς να κάνεις service στο ποδήλατό σου μόνος σου ή να κάνεις αλλαγές ή γενικά οτιδήποτε άλλο περί ποδηλάτου.
Βασικά να μάθεις να τα κάνεις, αν δεν τα ξέρεις.

Μέχρι και σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης (για όποιον έχει όρεξη να τα εισηγείται).

Καλύτερη "δράση" δεν είναι η διάδοση του ποδηλάτου μέσω ενός τέτοιου εγχειρήματος παρά με πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κλπ. ?

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό βέβαια, πόσο χρόνο έχει ο καθένας για φυσική παρουσία στο bike-kitchen.
Aν μπορεί να γίνει και το πιο απλό, απο το να βρεθεί ο χώρος μέχρι να υπάρχουν 5-6 άλλεν διαθέσιμα για κοινή χρήση, για να σφίξεις μια βίδα..

Λέω εγώ τώρα μια γνώμη.. κι ας πέσει και στο κενό ή στον τοίχο με τις δυσκολίες...

Ως ένα βαθμό υπάρχει αυτό που λες και το τρέχουν παιδιά διαμάντια εδώ και πολλά χρόνια. Οι φίλοι του ποδηλάτου.
Εκεί θα σε βοηθήσουν με το παραπάνω και έχουν και τα απαραίτητα εργαλεία...και μπύρες...και τσίπουρα...και φίλους.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Πιστεύω ότι η διαδικτυακή κοινότητα είναι σε άλλο μήκος κύματος
από τις συνελεύσεις
Οι συνελεύσεις που ήδη έχουμε είναι πράγματι σε άλλο μήκος κύματος. Αυτή η συζήτηση είναι πιο κατάλληλη για συνέλευση, αλλά λόγω της χαμηλής προσέλευσης, είπα να την ξεκινήσω από δω.

Eaglos wrote:
Εγώ βγάζω σπυριά με συλλογικότητες, συνελεύσεις και τα συναφή
Δεν είσαι ο μόνος. Θέλω να μάθω γιατί αυτή η αποστροφή. Καταλαβαίνω την αποστροφή προς την ελληνική γραφειοκρατία και τα σχετικά γρανάζια του κράτους που απαιτεί η νομική μορφή ενός συλλόγου, αλλά τι πρόβλημα έχετε με καθαρές γραπτές και οργανωτικές διαδικασίες που θα καθορίζουμε εμείς; Εμένα μ' ενδιαφέρει κυρίως να είμαστε καλά οργανωμένοι. Θεωρώ τη νομική μορφή δευτερεύουσα, χρήσιμη για τη διαχείριση χρημάτων.

Eaglos wrote:
Όσον αφορά το paypal, υπάρχει διαδικασία εγγραφής και σύνδεσης
του λογαρισμού με μια κάρτα/τράπεζα έτσι ώστε να δέχεστε δωρεές.
Βέβαια καλύτερα είναι να μπαίνουν τα λεφτά απευθείας σε τράπεζα
ώστε να τα έχετε διαθέσιμα ανα πάσα στιγμή.
Πρώτο βήμα λοιπόν είναι ν' ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό. Τώρα που δεν είμαστε σύλλογος, αυτός ο λογαριασμός θα μπορεί να είναι μόνο προσωπικός σε 1-2 ονόματα. (Δύο για διαφάνεια). Πιστεύω πως αυτό δεν είναι 100% νόμιμο (από φορολογική άποψη), αλλά για μικρά ποσά (1000 ευρώ το χρόνο) δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα. Κάποιος όμως θα πρέπει να βάλει το όνομά του στο λογαριασμό της κατα τ' άλλα απρόσωπης συλλογικότητας που σημαίνει οτι θα πρέπει να γνωστοποιήσουμε αυτά τα ονόματα (για να μπορεί να βεβαιωθεί κάποιος οτι τα χρήματα που καταθέτει πηγαίνουν στο σωστό λογαριασμό).

mambaa
Απών/απούσα

Αν υπάρχει super.

Να το κάνουμε πιο διάσπαρτο κι όχι σ'ενα σημείο ?

π.χ. παιδιά απο Μαρούσι ενδεχομένως να τους δυσκολεύει να ανεβαίνουν κέντρο στους φίλους του ποδηλάτου για το kitchen-biking τους, ένα χαλαρό απόγευμα που θέλουν να ρυθμίσουν τις ταχύτητες γιατί ξέρω'γω βγαίνει η αλυσίδα.

Έτσι με το απλό αυτό "θέμα" της απόστασης που δεν βολεύει...
αποτυγχάνει λίγο το kitchen-bike concept.

Ανά περιοχή όμως, π.χ. αν μαζεύονται 10-12 ποδηλάτες (σε μερικές περιοχές ίσως και παραπάνω με την διάδοση που γνωρίζει το σπόρ τελευταία)
και κάνουν ένα -ακόμα και υπαίθριο- kitchen bike δεν θα είναι ακόμα καλύτερα ?

Προσωπικά αυτό θα ήθελα να δω να οργανώνεται. ή για να το θέσω σε πιο δόκιμο όρο: να αυτο-οργανώνεται.

Έμπειροι ποδηλάτες σε θέματα τεχνικά σίγουρα υπάρχουν.
Επίσης σίγουρα υπάρχουν και αρχάριοι (εγώ είμαι σε αρχάριο στάδιο !)

Τι λέτε, παίζει ? ή βαυκαλίζομαι αδίκως σε μια ουτοπία κι εγώ... ?
Εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλαφτούμε και λοιπά... το kitchen-something μας μάρανε... (κάνω λίγο και τον συνήγορο του you know who..)

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

mambaa wrote:
Αν υπάρχει super.

Να το κάνουμε πιο διάσπαρτο κι όχι σ'ενα σημείο ?

Άνοιξα αυτό το θέμα για τον τρόπο οργάνωσης των Ποδηλατ-ισσ-ών. Αν θες να προτείνεις μια δράση, είναι ξεχωριστό θέμα. Οι δράσεις όμως χρειάζονται κόσμο για να τις τρέξει. Και κατά τη γνώμη μου, οργάνωση.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Απλά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γινόταν
ηλεκτρονικά το όλο θέμα της συνέλευσης. Το φόρουμ
υπάρχει, συμμετέχοντες χιλιάδες έχουμε, πολύ περισ-
σότερη ευελιξία μας δίνει, επομένως ποιό το νόημα
να το κάνουμε παραδοσιακά;

Δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο και άμεσο να υπάρχει ένα
κομμάτι του φόρουμ όπου θα συζητιούνται δράσεις και
προτάσεις; Αν και ξαναγράφω ότι έχω μεγάλες αμφιβολίες
για το πόσοι από τους συμφορουμίτες ενδιαφέρονται για
αυτά τα πράγματα και όχι απλά για βόλτες, αγορές και
τεχνικά θέματα.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Απλά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γινόταν
ηλεκτρονικά το όλο θέμα της συνέλευσης. Το φόρουμ
υπάρχει, συμμετέχοντες χιλιάδες έχουμε, πολύ περισ-
σότερη ευελιξία μας δίνει, επομένως ποιό το νόημα
να το κάνουμε παραδοσιακά;

Δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο και άμεσο να υπάρχει ένα
κομμάτι του φόρουμ όπου θα συζητιούνται δράσεις και
προτάσεις; Αν και ξαναγράφω ότι έχω μεγάλες αμφιβολίες
για το πόσοι από τους συμφορουμίτες ενδιαφέρονται για
αυτά τα πράγματα και όχι απλά για βόλτες, αγορές και
τεχνικά θέματα.

Αυτό εδώ το θέμα είναι σε ένα φόρουμ που λέγεται "Στόχοι, δράσεις". Η γραπτή επικοινωνία δεν αντικαθιστά την προφορική επικοινωνία, ούτε την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

Wicca
Απών/απούσα

Filopodaros wrote:
Αυτό εδώ το θέμα είναι σε ένα φόρουμ που λέγεται "Στόχοι, δράσεις". Η γραπτή επικοινωνία δεν αντικαθιστά την προφορική επικοινωνία, ούτε την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

Συμφωνώ και να προσθέσω ότι η ανωνυμία πίσω από τα ψευδώνυμα του ίντερνετ, δεν δημιουργεί τις βάσεις για να υπάρχει ένας σοβαρός ποδηλατικός φορέας που θα εκπροσωπεί τις ποδηλατικές διεκδικήσεις.

mambaa
Απών/απούσα

Filopodaros wrote:
Eaglos wrote:
Απλά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γινόταν
ηλεκτρονικά το όλο θέμα της συνέλευσης. Το φόρουμ
υπάρχει, συμμετέχοντες χιλιάδες έχουμε, πολύ περισ-
σότερη ευελιξία μας δίνει, επομένως ποιό το νόημα
να το κάνουμε παραδοσιακά;

Δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο και άμεσο να υπάρχει ένα
κομμάτι του φόρουμ όπου θα συζητιούνται δράσεις και
προτάσεις; Αν και ξαναγράφω ότι έχω μεγάλες αμφιβολίες
για το πόσοι από τους συμφορουμίτες ενδιαφέρονται για
αυτά τα πράγματα και όχι απλά για βόλτες, αγορές και
τεχνικά θέματα.

Αυτό εδώ το θέμα είναι σε ένα φόρουμ που λέγεται "Στόχοι, δράσεις". Η γραπτή επικοινωνία δεν αντικαθιστά την προφορική επικοινωνία, ούτε την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

Χμμ... υπάρχει και το Google.
Στα Google Hangouts μπορείς να έχεις ταυτόχρονα πολλούς συμμετέχοντες
με web-κάμερα, ήχο και γενικά επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Απλά remotely. Αλλά είναι πολύ πιο "ανεβασμένη" κατάσταση απ'τον γραπτό λόγο σε ένα forum. Πρακτικά είναι πολλαπλό video-conference.
Πληροφορίες εδώ : http://www.google.com/+/learnmore/hangouts/

Μήπως θα βόλευε κάτι τέτοιο ?

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Το σύστημα που διαμορφώθηκε εδώ,στηρίζεται στον ελεύθερο χρόνο του καθενός που αξιοποιήθηκε δημιουργικά.
Αν σήμερα ο ελεύθερος χρόνος δεν περισσεύει τότε αυτό δεν μπορεί να γυρίζει αρνητικά σε όσους κάποτε ασχολήθηκαν αλλά ούτε να τον εκμάίευσούμε από κανένα.

contact