Άρειος Πάγος: Οι μοτοσικλετιστές που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση ατυχήματος

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
frigo
Απών/απούσα

Άρειος Πάγος: Οι μοτοσικλετιστές που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση ατυχήματος

...

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας 18,5 μέτρων.

Μόνο οι οδηγοί των δικύκλων (μοτοσικλετών) που κινούνται μεταξύ των διακεκομμένων διαχωριστικών λωρίδων κυκλοφορίας (μια πρακτική που στη γλώσσα των μοτοσικλετιστών αποκαλείται «διήθηση»), ευθύνονται για πιθανό τροχαίο ατύχημα και όχι τα αυτοκίνητα που κινούνται στον χώρο των λωρίδων κυκλοφορίας, έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας 18,5 μέτρων.

Η γυναίκα οδηγός μηχανής είχε πέσει σε μεγάλη κίνηση πάνω σε αερογέφυρα (μονής κυκλοφορίας) και ήταν στο σημείο της κατωφέρειας, δηλαδή προς το τέλος της αερογέφυρας. Όλα τα αυτοκίνητα, λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, κινούντο με πολύ μικρή ταχύτητα.

Μετά από λίγο τα αυτοκίνητα σχεδόν ακινητοποιήθηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος και ενώ μπροστά της υπήρχε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και στην αριστερή λωρίδας κυκλοφορίας ήταν μια νταλίκα μήκους περίπου 18,5 μέτρων, η οδηγός της μηχανής επιχείρησε, «ανεπίτρεπτα, παράνομα και αντικανονικά εν όψει του ότι στο σημείο εκείνο της οδού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο σε στοίχους», όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, να περάσει ανάμεσα στα δύο αυτά οχήματα, προκειμένου «να προπορευθεί και εν τέλει να διανύσει όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορούσε επί της οδού».

Όμως, λόγω «του ελαχίστου διαθεσίμου χώρου μεταξύ των δύο οχημάτων, αλλά και λόγω αδέξιου χειρισμού της, η μοτοσικλέτα προσέκρουσε αρχικά στην πίσω αριστερή πλευρά του ΙΧ αυτοκινήτου και στη συνέχεια παρεξέκλινε ελαφρώς αριστερά, λόγω της αντίστασης που συνάντησε κατά την πρόσκρουσή της στο αυτοκίνητο, προς το ευρισκόμενο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του φορτηγό, που εν τω μεταξύ ξεκινούσε, ύστερα από προσωρινή (λόγω πυκνής κίνησης) ακινητοποίησή του. Αποτέλεσμα ήταν, κυριολεκτικά να εγκλωβιστεί- σφηνώσει η μοτοσικλέτα μεταξύ των δύο αυτών οχημάτων (φορτηγού και ΙΧ αυτοκινήτου)».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η οδηγός της μηχανής να πέσει στο οδόστρωμα μεταξύ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας και να τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό της χέρι «λόγω της διέλευσης από πάνω, του πίσω δεξιού τροχού της με χαμηλή ταχύτητα, κινουμένης νταλίκας» και να προκληθούν υλικές ζημιές στη μοτοσικλέτα.

Στην συνέχεια η οδηγός προσέφυγε δικαστικά κατά του ιδιοκτήτη της νταλίκας για την αποκατάσταση της ζημιάς που έπαθε η ίδια και η μηχανή της. Στο Εφετείο Πειραιά έχασε την δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση κατά της απόφαση αυτής στον Άρειο Πάγο, όπου και εκεί την έχασε και πάλι, ενώ της επιδικάστηκαν δικαστικά έξοδα 2.700 ευρώ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Άρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσής της, καθώς θεωρήθηκε «αποκλειστικά υπαίτια του ατυχήματος και της πρόκλησης του σοβαρού τραυματισμού της και των υλικών ζημιών της μοτοσικλέτας που οδηγούσε», γιατί:

α) ως μέσος συνετός οδηγός όφειλε και μπορούσε να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα επί του οδοστρώματος διαγράμμιση που υπεδείκνυε κίνηση οχημάτων σε στοίχους, πλην όμως εκείνη δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός της, ώστε να δύναται σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς (άρθρο 19 ΚΟΚ),

β) επιχείρησε να διενεργήσει παράνομα, αντικανονικά και ανέλεγκτα προσπέραση επί της διακεκομμένης διαχωριστικής γραμμής των λωρίδων κυκλοφορίας, δεν εκινείτο μέσα στα όρια μιας λωρίδας κυκλοφορίας (άρθρο 16 παρ. 3 ΚΟΚ) και γ) εν γένει δεν οδηγούσε με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή της, δημιουργώντας έτσι κινδύνους ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων και εν γένει των λοιπών χρηστών της οδού (άρθρο 12 ΚΟΚ)».

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι «η οδική συμπεριφορά της, που αποκλειστικά είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος και τον αποτόκων αυτού συνεπειών, του οδηγού του φορτηγού μη βαρυνομένου με συνυπαιτιότητα, αφού αυτός εκινείτο σταθερά εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του και μάλιστα, αναγκαστικά λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, με ελαχίστη ταχύτητα».

Τέλος, στην αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν στην αριστερή αντί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος (παράβαση άρθρου 17 του ΚΟΚ) «δεν θεμελιώνει αυτή καθεαυτή υπαιτιότητα του οδηγού αυτής».

Πηγη

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Ainastros
Απών/απούσα

τα παπάκια είναι οι χειρότεροι και κανουν προσπερασεις από δεξιά..προσοχη

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

.......................δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις.Κακώς ο δημοσιογράφος το αναγάγει σε κανόνα για όλους,ειδικότερα η παραπάνω απόφαση αφορά περιστατικό που ο φταίχτης ζητούσε και τα ρέστα.
Η απόφαση θα ήταν τελείως διαφορετική π.χ αν ο οδηγός του αυτοκινήτου άνοιγε την πόρτα για να αδειάσει το τασάκι και έβρισκε το τιμόνι της μηχανής οδηγώντας σε πτώση τον μοτοσυκλετιστή.

frigo
Απών/απούσα

Αυτο εμπιπτει ακριβως στην τελευταια παραγραφο
"Τέλος, στην αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν στην αριστερή αντί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος (παράβαση άρθρου 17 του ΚΟΚ) «δεν θεμελιώνει αυτή καθεαυτή υπαιτιότητα του οδηγού αυτής».

Το θεμα ομως που "λυνει" η αποφαση,δεν ειναι το ανοιγμα της πορτας που ουτως ή αλλως ειναι καθαρο,αλλα τις διφορουμενες καταστασεις και ισχυρισμους του τυπου:
"ναι προσπερνουσα αναμεσα αλλα κι αυτος μετακινηθηκε (μεσα στα ορια της λωριδας του).
Αυτες ουσιαστικα τις "τελειωσε".

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

... τότε, ας το έχουμε υπόψη και σαν ποδηλάτες αυτό.

hidefnick
Εικόνα hidefnick
Απών/απούσα

Πάντως ΤΗΝ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΗΣ.

Φυσικά πάει και στις μπιτσικλετα αυτό!

olak
Εικόνα olak
Απών/απούσα

@hidefnick
Ενταξει το καταλαβαμε ^_^
Διαγραφω τα 8 επαναλαμβανομενα σχολια

Αν θες πες τι εγινε και το ποσταρες 9 φορες. Ισως μπορω να βαλω κατι να καθηστερει το ποσαρισμα νεων σχολιων για να μην συμβαινει αυτο

edit: εβαλα κατωτερο οριο τα 15 δευτερολεπτα, θα δουμε αν χρειαστει να μεγαλωσει

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2601404/telika-echoun-dikeoma-i-motosikletistes-na-pernoun-anamesa-apo-ta-aftokinita
Θα γίνει χαμός,εχει βουήξει ο τόπος με τις θηριωδίες των μηχανοκινητων και στην τελευταία παράγραφο πάλι στάζει χολή για τους ποδηλάτες.
Τόσο πολύ σας ΤΣΟΥΖΕΙ;

contact