Ευρετήριο: Αντιμετώπιση επιθέσεων σκύλων

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Alexa
Απών/απούσα

Παρόλο που έχω αρκετές φορές διασταυρωθεί με σκυλιά στο βουνο, μπορώ να πω ότι τη μεγαλύτερη απειλή την αισθάνομαι από τα σκυλιά στην πόλη. Στο βουνό συνήθως συναντάς κυνηγόσκυλα και ποιμενικά. Είναι "εργαζόμενα" ζώα, εκπαιδευμένα, με συναίσθηση της αποστολής τους, και συνήθως κάπου κοντά βρίσκεται ο κύριός τους που με ένα σφύριγμα ή μιά φωνή θα τα μαζεψει κοντά του. Αν δεν ισχύει αυτό τότε σταματάς και κάνεις πως σκύβεις να πιάσεις μια πέτρα. Το κόλπο πιάνει 99%.
Το πρόβλημα είναι με τα σκυλιά της πόλης που όλη τη μέρα είναι κλεισμένα στο διαμέρισμα ή στην ταράτσα και μιά ή δυο φορές την ημέρα τα βγάζουν τα αφεντικά τους για κ... ή χ... στο κοντινό πάρκο ή λόφο. Μόλις τα αφεντικά θεωρήσουν ότι δεν βρίσκεται κοντά κάποιος που θα τους βάλει στη θεση τους, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ταμπέλες που τους υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τα έχουν δεμένα με λουρί και τα αμολάνε ελεύθερα κατά παντός περαστικού. Αν έχεις την ατυχία να προτιμάς το λόφο από το δρόμο της πόλης, τότε θα σου την πέσει το διαταραγμένο από την κλεισούρα τετράποδο, ενώ το αφεντικό από απόσταση θα παρακολουθεί αμέριμνο. Οι πιό ευαισθητοποιημένοι θα σου φωνάξουν "Μη φοβάστε, δεν δαγκώνει, σας κάνει χαρές". Αν, παρα τις διαβεβαιώσεις αυτές ο κανακάρης τους έχει άλλη γνώμη και νιώσεις τα δόντια του στην καλύτερη για σένα περιπτωση στο παντελόνι σου, τότε μπορεί να έρθει κοντά και να αναφωνήσει "Αζώρ, τι έπαθες: Ξέρετε κύριε/α, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό".
Αν είσαι ποδηλάτης, και το αφεντικό "λατρεύει τα ζώα" (δεν του περισσεύουν συναισθήματα για τους ανθρώπους), μπορεί να σου κάνει και επίθεση γιατί το ποδήλατο εξαγρίωσε το τετράποδο.
Αν του κάνεις υπόδειξη ότι είναι υποχρεωμένος/η να έχει το σκυλί δεμένο με το λουρί, σου κάνει αντιπερισπασμό ότι "απαγορεύονται ποδήλατα στα μονοπάτια του λόφου" και απειλεί -άκουσον, άκουσον- να σε καταγγείλει στη Δημοτική Αστυνομία.
Φυσικά δεν θα τολμήσει να κάνει καμιά καταγγελία γιατί τότε θα βάλει σε μπελάδες εκατοντάδες (κυριολεκτικά) ζωόφιλους που τώρα καταδυναστεύουν τους ελάχιστους περιπατητές με τα αγαπημένα τους τετράποδα.
Αν διαβάσει αυτήν την καταχώρηση κάποιος που εχει ψάξει το θέμα,θα ήθελα να με πληροφορήσει αν υπάρχει κάποιος νόμος ή απόφαση που απαγορεύει τα ποδήλατα στα μονοπάτια των περιαστικών λόφων (στην περίπτωσή μου πρόκειται για το Λυκαβηττό). Πάντως, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάποια ταμπέλα που να αναφέρει ρητά για απαγόρευση ποδηλάτων (σαν αυτές που υπάρχουν σε πάρκα). Μήπως οι ταμπέλες για αυτοκίνητα και μηχανάκια ισχύουν και για τα ποδήλατα;
Σημειώνω ότι υπάρχουν αρκετοί ευγενικοί φιλόζωοι που σέβονται το νόμο και καταλαβαίνουν ότι ο πολύτιμος λόφος - μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της Αθήνας - δεν είναι βιλαέτι των συνοδών σκύλων (που ομολογουμένως σήμερα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών του λόφου). Έχουν θέση και άλλοι πολίτες της Αθήνας.

Θανασης12
Απών/απούσα

Καλησπερα!
Νομίζω οτι σύμφωνα με τον τίτλο πρέπει να ειπωθούν 2-3 πράγματα σχετικά.
Άσχετοι ιδιοκτήτες σκύλων υπήρχαν και δυστυχώς θα υπάρχουν.
Στη κουβέντα μπαίνουν και τα αδέσποτα.
Στη περίπτωση που ο σκύλος συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του,πρεπει να φέρει οδηγό,τα έγγραφα με τα εμβόλια και φίμωτρο.
Αν ο σκύλος είναι αναίτια επιθετικός παρά τις οδηγίες τού ιδιοκτήτη καλό θα ηταν ο κάθε ποδηλάτης να πράξει σοφά και να φύγει,γιατι ετσι μπορεί να αποφύγει μια δυσάρεστη κατάσταση.
Καλό θα ήταν να κανει το ίδιο σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θεωρεί το σκύλο προέκταση της μαγκιάς του και προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση.Σε αυτή τη περίπτωση καλό θα ήταν να ειδοποιηθεί η αστυνομία για να βάλει τη τάξη.
Αν πρόκειται για αδέσποτα θέλει λίγη προσοχή παραπάνω.
Δεν έχουν κάνει εμβόλια ποτέ και δεν ξέρουμε αν έχουν κάποια ασθένεια.
Συνήθως σχηματίζουν αγέλες και ανάλογα την περίπτωση μπορεί να είναι επιθετικά,ή αδιάφορα.
Όταν είναι επιθετικά τότε καλό είναι να αντιδρούμε ψύχραιμα.
Ποτέ μα ποτέ δεν γυρνάμε τη πλάτη μας σε επιθετικό σκύλο είτe είμαστε πάνω σε ποδήλατο και νομίζουμε οτι θα του ξεφύγουμε είτε από φόβο.
Αν κάποιος είναι σίγουρος οτι μπορεί να ξεφύγει ας το κάνει.
Γενικά ο σκύλος θα αποκτήσει επιθετική συμπεριφορά για να υποστήριξει,το χώρο του,το αφεντικό του,από φόβο είτε από βιώματα που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πάντα.
Γι'αυτο δεν χρειάζονται ούτε ηρωισμοι ούτε εντάσεις που μπορούν να χαλάσουν μια ποδηλατοβόλτα.
Και κάτι ακόμα.Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με άγριο σκύλο κάνοντας ποδήλατο,κατεβαίνουμε από αυτό,βάζοντας το ανάμεσα σε εμάς και το σκύλο.Δεν το κοιτάμε απευθείας στα μάτια και φεύγουμε προσεκτιμά μέχρι να σταματήσει.
Δεν χτυπάμε σκύλο χωρίς λόγο εκτός αν το απαιτεί η κατάσταση και εκτίθεται η σωματική μας ακεραιότητα.
Αυτά από μένα.

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα