Σε ποιους δρόμους επιτρέπεται να κινήται το ποδήλατο;

12 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Zvc23
Απών/απούσα

Χαίρετε! Βρήκα την σελίδα τυχαία αλλά φαίνεται να έχετε ένα καλό κλίμα συζήτησης και πολύ υλικό για ανάγνωση. Στο θέμα μου λοιπόν. Προχθές καθώς οδηγούσα σε ένα δρόμο που συνήθως πάω είτε με πόδια είτε με λεωφορείο, ένας οδηγός μου φώναζε «Δεν πάει εδώ το ποδήλατο άνθρωπέ μου». Αργότερα σκεπτόμενος μήπως ήταν όντως δικό μου λάθος αποφάσησα να το ψάξω. Το μόνο που βρήκα ήταν σχετικά με αυτοκινητόδρομους όπου μιλάει για απαγόρευση οχημάτων που κινούνται με ταχήτυτα λιγότερη από 50 χλμ/ώρα. Ο δρόμος που είμουν δεν ήταν αυτοκινήτοδρομος σίγουρα πάντως. Ίσως ήταν ταχείας κυκλοφορείας. Θα ήθελα ως νέος σχετικά ποδηλάτης (το ποδήλατο το χρησιμοποιώ 90% για τις μετακινήσεις μου τους τελευταίους 6 μήνες) να επιβεβαιώσω που απαγορεύεται να κινούμαι. Μπορώ μόνο σε δρόμους με μία λωρίδα;

Ενδεικτικά ο δρόμος είχε 3 λωρίδες χωρίς ΛΕΑ, υπήρχαν φανάρια και πεζοδρόμια που είχαν αρκετό χώρο για περίπτερο. Εγώ κινούμουν πάντα δεξία εκτός σε περιπτώσεις που έπρεπε να πάω αριστερά όπου ή δείχνω με το χέρι ότι κατευθήνομαι προς το φανάρι της στροφής ή κατεβαίνω στη διάβαση και το σπρώχνω απέναντι.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
morgoth
Απών/απούσα

Πες για ποιον δρομο μιλας για να σου πουμε σιγουρα, παντως αμα δεν ειναι κλειστος αυτοκινητοδρομος (Εθνικη Οδος, Αττικη Οδος κτλ) μια χαρα επιτρεπεται, η μονη εξαιρεση συμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. ειναι οι Λεωφοροι στις οποιες υπαρχει παραδρομος οπου τυπικα υποχρεουσαι να κινεισαι εκει, αλλα πες στον αλλον που κατεβαινει την Συγγρου με την κουρσα με 60χλμ/ω να παει απο τον παραδρομο.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

https://www.podilates.gr/forum/draseis-stohoi/metaki...

https://www.podilates.gr/forum/odiki-asfaleia/prosti...

Δες και αυτά

@morgoth που γράφει ο ΚΟΚ κάτι τέτοιο για τους παράδρομους;;

morgoth
Απών/απούσα

Καπου το ειχε παρει το ματι μου γιατι ειχα μια διαφωνια με φιλο (οδηγος αυτοκινητου αυτος) αλλα δεν το βρισκω τωρα. Νομιζω ειχαμε καταληξει και εδω μεσα οτι αυτο που λεει το αρθρο 12 περι "βατου ερεισματος πλησιον της οδου" αναφερεται σε παραδρομο, αλλα δεν βαζω και το χερι μου στην φωτια.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

http://www.ketheyo.gr/content/e-learning/e-kpedevtei...

β) Τα ερείσματα.

Βρίσκονται εκατέρωθεν του οδοστρώματος και συνορεύουν με αυτό (σχ. 5.1). Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. το έρεισμα είναι η πέραν του οδοστρώματος ακραία λωρίδα της οδού.

Δεν μπορείτε να οδηγείτε πάνω στα ερείσματα αλλά μπορείτε ενδεχομένως, να κινηθείτε σε αυτά (βλ. κεφ. 2 - Διαγραμμίσεις σελ. 43), να σταματήσετε ή να σταθμεύσετε σε αυτά εκτός αν πρόκειται για ειδικό δρόμο (π.χ. για ποδηλάτες, πεζοδρόμιο κλπ.).

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Τρεις λωρίδες χωρίς ΛΕΑ μπορει να είναι μια οποιαδήποτε λεωφόρος της Αθηνας ('η Θεσ/κης). Μια χαρά νομιμότατος είσαι να κυκλοφορείς εκεί εφόσον δεν είναι κλειστος αυτοκινητόδρομος (όπως πχ ΑΤΤΙΚΗ οδος). Όμως τι να την κάνεις την νομιμότητα που θα σε δικαιώσει στο δικαστήριο όταν θα χει περάσει SUV με 160χλμ από πάνω σου? Γι αυτό κοίτα να βάλεις την λογική κάτω και να αντιληφθείς πότε ένας δρόμος είναι σχετικά ασφαλής ή όχι. Αν για παράδειγμα μιλάς για τη Συγγρού, καλύτερα πάρε τον παράδρομο ή μια παράλληλο όπως η Θησέως κι άσε τη νομιμότητα στους δικηγόρους.  Αν μιλάς για την Θησέως ή την Πανεπιστημίου, γράψε στα πετάλια σου τον εξυπνάκια που θέλει να το παίζει ο άρχοντας του δρόμου. Γι αυτο κατά την δική μου άποψη, προτίμησε δρόμους περισσοτερο ήπιας κυκλοφορίας για να ευχαριστηθείς το ποδήλατο περισσότερο και να ρισκάρεις λιγότερο.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Επειδή μιλάς για μικρό χρονικό διάστημα ποδηλασίας, θα επαναλάβω όσα έγραψε ο Γιώργης / scrabler από πάνω..... Καλύτερα να πηγαίνεις συντηρητικά και πολύ προσεκτικά και αμυντικά, παρά να ψάχνεσαι για "δικαιώματα" και "που επιτρέπεται".... Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσεις μεγαλύτερη άνεση, εμπειρία και σιγουριά στο δρόμο.

Όταν ξεκίνησα το commuting πηγαινα αποκλειστικά από πεζόδρομους, πεζοδρόμια και οδούς με ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΗ κυκλοφορία. Όταν είχα πια συμπληρώσει αρκετούς μήνες (πάνω από 1,5 χρόνο), άρχισα να ξεθαρρεύω και να βάζω μέσα στη διαδρομή μου και κομμάτια "κανονικών" οδών....

Πέραν όλων αυτών, τα ποδήλατα κινούνται ΣΙΓΟΥΡΑ εκεί που κινούνται και τα ΜΜΜ... άρα αν πχ ο δρόμος που αναφέρεις έχει στάσεις λεοφορείων..... ή / και φανάρια..... δε πα νά 'χει και 14 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας....!!!! ΣΙΓΟΥΡΑ θα μπορεί να "φιλοξενήσει" και ποδήλατα. Μερικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά τη Λ. Συγγρού, κάποιοι μάλιστα διαχωρίζουν "Συγγρού μέχρι ΦΙΞ", που έχει φανάρια και "Συγγρού μετά το ΦΙΞ" που δεν έχει φανάρια αλλά έχει παράδρομο..... Προσωπικά το θεωρώ λάθος. Κυκλοφορώ καθημερινά από κει, κάθε 15 μέτρα έχει στάση λεοφορείων, συχνά συναντώ τρίκυκλα που πηγαίνουν με 5 χ.α.ω και οχήματα καθαρισμού που πηγαίνουν με 7χ.α.ω .... μόνο πατινιέρηδες δεν έχω δει και ζογκλέρ πάνω με μονόροδα ποδήλατα.... Πουθενά δεν έχω δει απαγορευτικό για ποδήλατα ή οχήματα που δεν τρέχουν του σκοτωμού και δεν καίνε κάυσιμο στα όρια της άμεσης υπερθέρμανσης και των 2 πόλων.......

Όποιος ΙΧης βιάζεται, μπορεί να κινείται στις αριστερές λωρίδες, όσο γρήγορα του επιτρέπει ο ΚΟΚ.... όλοι οι υπολοιποι θα πρέπει να κινούνται έτσι ώστε να μην ενοχλούν λεοφορεία, τρόλλευ, ποδήλατα, όσους μπαίνουν στη Συγγρού από παράδρομο (κάθε 15 μέτρα), όσους βγαίνουν στον παράδρομο (κάθε άλλα 15 μέτρα) κλπ κλπ..... και όποιος είναι οδηγός-κάφρος, απλά να μας το δηλώσει ώστε να προσέχουμε έξτρα την μ@λ@κί@ που τον δέρνει....

Το γεγονός ότι δεν έχει φανάρια και έχει υπόγειες διαβάσεις για πεζούς.... αφορά τους ΠΕΖΟΥΣ. Ναι, οι πεζοί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να διασχίσουν κάθετα τη Συγγρού, ειδικά μετά το ΦΙΞ που δεν έχει φανάρια (πάνε από κάτω / από τις υπόγειες διαβάσεις). Αλλά εγώ δεν είμαι πεζός, είμαι ποδηλάτης, κατά τον ίδιο τρόπο που ο οδηγός του σιδερένιου_κουβά_με_μηχανή δεν είναι ο Φέττελ, αλλά είναι οδηγός_βενζινοκουράδας_με_μηχανή ....

Είναι απλές έννοιες, που ο καθένας μας μπορεί να συνειδητοποιήσει, αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να σκέφτεσαι ως νοήμων / homo sapiens, κάτι που συνήθως το "ξεχνάμε_σπίτι_μας" όταν οδηγούμε αποκλειστικά και μόνο "βενζινοκουράδα" και βιαζόμαστε γιατί θα τελειώσουν οι τυρόπιτες στο φούρνο ή τα παϊδάκια στην ταβέρνα... [ασχετη ατάκα, αλλά την "πετάμε" συνήθως σε οδηγούς που βιάζονται τα ΣΚ και μας κορνάρουν στην παραλιακή....].

click
Απών/απούσα

Η Συγγρού είναι μια αστική λεωφόρος και όχι αυτοκινητόδρομος οπότε θεωρητικά επιτρέπεται το ποδήλατο να κινήται σε αυτή. Όμως προσωπικά θα φοβόμουν πάρα πολύ να κατέβω την Συγγρού μετά το Φιξ με ποδήλατο, δεδομένου πως είναι ένας δρόμος με όριο 90χλμ./ω το οποίο πάνω από τους μισούς οδηγούς αυτοκινήτων το παραβιάζουν συνεχώς και κάποιοι κατά πολύ (120-150χλμ/ω βλέπεις μέρα μεσημέρι), ενώ δεν υπάρχει κανεας έλεγχος με κάμερες, αστυνομία κλπ. Ακόμα και τα λεωφορία στην δεξιά λωρίδα την κατεβαίνουν όσο πάει. Εγώ θα ακολουθούσα την συμβουλή του scrabler ανεξάρτητα αν ήμουν αρχάριος ή έμπειρος ποδηλάτης.

s-p3ci4L-K
Εικόνα s-p3ci4L-K
Απών/απούσα

Zvc23 wrote:

«Δεν πάει εδώ το ποδήλατο άνθρωπέ μου»

Να φανταστώ οτι τον καθυστερούσες γιατι ειχε παρα πολυ σημαντικο ραντεβού να πάει να κάνει κατι εξισου σημαντικο το οποιο ομως ισως να μην ειναι τοσο σημαντικο αλλα πως αλλιως θα νιωσει σοπερ γαματος οταν δεν ειναι;

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Zvc23 wrote:
ένας οδηγός μου φώναζε «Δεν πάει εδώ το ποδήλατο άνθρωπέ μου»

Καλά έκανε, άσκησε το δημοκρατικό δικαίωμα του ψεύδεσθαι.

Τώρα, το αν εσύ, ή ο όποιος ποδηλάτης, θα μασήσει..., άλλη ιστορία. wink

s-p3ci4L-K
Εικόνα s-p3ci4L-K
Απών/απούσα

Τουλάχιστον τον είπε "ανθρωπέ μου" ενω μπορούσε να πει το αρχαιοελληνικό και ηθικό "ΡΕ ΜΑΑΑΑΑΑ"

Να πω και εγώ εδω μια σημερινή δικη μου εμπειρία.

Κατεβαίνω Κηφισίας, και πάω πάνω απο τη γέφυρα στη κατεχάκη, όπου σημειωτών απο κίνηση, βγαίνει απο στενό να μπει στον δρόμο αμάξι με οδηγάρα Έλληνα, τσιγαριά στο χέρι, με βλέπει να έρχομαι, και απλά στα γκογκόβια του συνιχίζει ακάθεκτος και κλείνει και όλας το πέρασμα να μή μπορώ να περάσω. Κατα τα άλλα ελιχε πίσω κολλημένο αυτοκόλλητο baby on board. Μάλλον για τον εαυτό του.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

baby - baby.....o baby...!!!!!

dashed1

Μνημόνια, μέχρι η εντροπία του σύμπαντος να γίνει μεγαλύτερη του εθνικού μας χρέους...... !!!!!