Γνωμες στην αρχαρια please!!!

27 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Στις πρωτες μου βόλτες στην πόλη, τα πηγαινω ολο και καλυτερα! Και με την κινηση, και με το ποδηλατο και με ολα.... (Εχω φτασει να ..νευριαζω που δεν εχω βρει καλο πεταλακι να πηγαινω και στη δουλεια, χιχι).... Ομως αντιπετωπιζω 1-2 δυσκολιες, και για να μην..με κόψει κανενας στα δυο, θα θελα να σας ρωτησω να μου δωσετε λυση αν υπαρχει....

α. Προβλημα πρωτο: Διασταυρωσεις που τ αυτοκινητα στριβουν δεξια, κι εγω πηγαινω ευθεια....
Λογω...αρχαριοτητας (κατα το προωροτητας) πηγαινω παντα δεξια στο δρόμο, αφου ακομα δεν μπορω να αναπτυξω ταχυτητα σε ολα τα σημεια της διαδρομης (πχ ανηφορες) και δεν εχω αποκτησει και ΑΠΟΛΥΤΗ ανεση με το χαλαρο σταματημα του ποδηλατου λογω μεγεθους.... Οποτε το να ειμαι στη μεση θα ειναι σιγουρα προβλημα για τ αυτοκινητα και αυτο δεν το θελουμε καθολου... Ομως τι γινεται οταν εγω ειμαι δεξια στη διασταυρωση και θελω να συνεχισω ευθεια, ενω καποια αμαξια θελουν να στριψουν δεξια??? Ποια ειναι η σωστη θεση να εχω σε σχεση με τα σταματημενα οχηματα?? Πιο πισω, η πιο μπροστα για να φευγω γρηγορα??

β. Προβλημα δευτερο, η μαλλον οχι προβλημα, ανασφάλεια: Εναλλαγη ταχυτητων.... Υπαρχει περιπτωση να γινει καμια στραβη την ωρα που τις αλλαζω?? Παντα εχω μια ελαφρια ανησυχια με αποτελεσμα να αποσπαται η προσοχη μου, ειδικα που διαβασα καπου οτι δεν πρεπει να γινονται καποιοι συνδυασμοι μπροστα και πίσω σχεσης, γιατι η αλυσιδα παει πολυ διαγωνια και δεν ειναι καλο, αλλα δεν το καταλαβα πολυ καλα....

Λοιπον?? Με ολα αυτα ισως σκεφτειτε οτι ακουγομαι ...πραγματικος δημοσιος κινδυνος, αλλα δεν ειμαι, απλα λυνω τις αποριες μου, ειμαι πολυ πιο καλη απ οτι αισθανομαι, μα το Θεο σας λεω!!! :D

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
vamvakoolas
Εικόνα vamvakoolas
Απών/απούσα

1)Πας οπως τα μηχανακια, εγω οταν ειναι να παω ευθεια και το ιχ πισω μου παει δεξια μπαινω στη μεση της λωριδας σαν αμαξι. Οταν εισαι σε στενο δρομο και εχει πισω σου ΙΧ σου προτεινω παλι να μενεις στη μεση (συνηθως βεβαια αν ειναι μακρυς ο δρομος αφηνουμε να περασουν γιατι απο τα νευρα τους παιζει να σε εμβολισουν). Εχω δει ποδηλατες στη Βας Σοφιας να πηγαινουν τερμα δεξια σε λεωφοριολωριδα με απιστευτο κινδυνο. Οδηγω σχεδον ολου του ειδους τα οχηματα οποτε εχω στο μυαλο μου την αντιδραση και του οχηματος αλλα και του ποδηλατη

2)Εχει συμβει να φυγει αλυσιδα, να σπασει πεταλι (πλαστικο βεβαια), να σπασει αλυσιδα και ολα αυτα με μεγαλες ταχυτητες στη πολη. Μη φρεναρεις αποτομα απλα σισγα σιγα προς την ακρη του δρομου

shaka
Εικόνα shaka
Απών/απούσα

αλό!

α) αρχίζω με την πιο ανασφαλή προσέγγιση και δεν την συστήνω εκτός από τις περιπτώσεις που ΟΝΤΩΣ δεν είσαι σίγουρη για το τι να κάνεις: εγώ στις αντίστοιχες περιπτώσεις που αισθάνομαι ότι δεν είναι ασφαλές να πάω ευθεία, στρίβω μαζί με τα αμάξια, κατεβαίνω, περνάω απέναντι με τα πόδια και μετά συνεχίζω. αυτά παλιά που δεν είχα την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

τώρα, σε περίπτωση που υπάρχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας, φροντίζω να μπω στην μέση της λωρίδας νωρίτερα ουτωσώστε να μην με "κλείσουν" τα αυτοκίνητα στην στροφή.

αν υπάρχουν περισσότερες λωρίδες, φροντίζω να είμαι αριστερά από αυτές που στρίβουν. κατά προτίμηση, στην μέση της δεξιότερης λωρίδας που πάει ευθεία. και πάλι όμως προσέχω πολύ τον ηλίθιο οδηγό που μπορεί να θυμηθεί τελευταία στιγμή ότι θέλει να στρίψει δεξιά.

β) κοίτα να μάθεις ποιοί είναι οι "επιτρεπτοί" συνδυασμοί για να μην χαλάς την αλυσίδα σου και όλα τα άλλα θα έρθουν με τον καιρό. (εγώ με το 24άρι ποδήλατο χρησιμοποιώ κυρίως τον 3ο δίσκο μπροστά με 5-8 πίσω. νομίζω ότι οι αποδεκτοί συνδασμοί είναι οι εξής: 1ος μπροστά με 1-4 πίσω, 2ος μπροστά με όλους πίσω, 3ος μπροστά με 5-8 πίσω. κάπως ανάλογα για τις 21 ταχύτητες)

ελπίζω να σε βοήθησα...
σπύρο τώρα όλα καλά; :P

ggont
Απών/απούσα

Για τη δικη σου ασφάλεια στις διασταυρωσεις πρεπει να εισαι στη μεση της λωριδας. Σε καμια περιπτωση να μην εισαι παραλληλα με τα αυτοκινητα. Μπορει και να μη σε εχουν δει.
Επισης στα φαναρια να πηγαινεις παντα μπροστα απο τα αυτοκινητα διπλα στις μηχανες.

Για το δευτερο ναι υπαρχουν καποιοι συνδιασμοι που πρεπει να αποφευγονται αλλα σε καμια περιπτωση μην αποσπας τη προσοχη σου απο τη κινηση για αυτο το λογο. Δεν θα παθει τιποτα το ποδηλατο να πας για λιγο ετσι. Η χειροτερη στραβη που μπορει να συμβει ειναι να σου φυγει η αλυσιδα. Αν παρατηρησεις οποιαδηποτε δυσλειτουργια πηγαινε να σου ρυθμισουν τις ταχυτητες.

amerhix
Εικόνα amerhix
Απών/απούσα

τι εννοώ, πρέπει να διεκδικήσεις το μερίδιο που σου αναλογεί στον δρόμο. Απο τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων πρέπει να κινείσαι ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα του δρόμου. Προσωπικά ο ΚΟΚ δεν με αφορά, τα σταματημένα οχήματα τα αφήνω πίσω εκεί που ανήκουν. Η θέση του ποδηλάτη σου δίνει την δυνατότητα (και πρέπει) να έχεις αυξημένη αντίληψη της κίνησης γύρω σου, έτσι αφού ελέγχω δεξιά αριστερά μπροστά ΚΑΙ πίσω τότε διασχίζω διασταύρωση ασχέτως σηματοδότη όπως κάνω και σαν πεζός (είναι παράνομο το ξέρω)

ένα ωραίο site για οδηγίες ασφαλούς οδήγησης http://bicyclesafe.com/

k.karamanis
Απών/απούσα

Για τις διασταυρώσεις ότι σου λένε και οι άλλοι + θα σηκώνεις το αριστερό σου χέρι σε γωνία 45 μοιρών για να δείξεις ότι θα παραμείνεις στη λωρίδα. Φυσικά να είσαι προς το κέντρο του δρόμου και έτοιμη για όλα (δυστυχώς τα "ζώα-οδηγοί" δεν λείπουν ποτέ!!!). Υπάρχει και η λύση του καθρέπτη για να είσαι προετοιμασμένη.

Για τις ταχύτητες θα κάνεις το ίδιο με το αυτοκίνητο (αν οδηγείς). Θα αλλάζεις όταν αναπτύξεις ταχύτητα και θα βάζεις πιο σκληρή. Όταν πέφτει η ταχύτητα πιο μαλακή. Αυτά πρέπει να γίνονται εν κινήσει και έτσι ώστε να "δουλεύουν" άνετα τα πόδια σου. Θέλει συνήθεια να το κάνεις έγκαιρα. Τώρα για το τι ταχύτητες βάζουμε για να μην ζορίζεται το σύστημα μετάδοσης, θα βάζεις τις μαλακές πίσω (μεγάλα γρανάζια) με τις μαλακές μπροστά (μικρά γρανάζια). Οι σκληρές πίσω με τον σκληρό δίσκο (μεγάλο) μπροστά.

Καλές βόλτες!

parias
Εικόνα parias
Απών/απούσα

Καθε συμβουλη που θα σου δοθει, καλο ειναι να μην την ακολουθησεις ΑΚΡΙΤΑ!
Οπως και οτι ακους αλλωστε γενικοτερα ε?

Εγω προτιμω να πηγαινω λιγο πιο μπροστα απο το αμαξι (μισο μετρο περιπου) οσο πιο δεξια γινεται. Το γινεται εδω κρυβει τις εξης παραμετρους:1) Να μην σε κλεινει κατι ευθεια μπροστα για να μπορεις να φυγεις ευθεια (ειτε λακουβα ειτε καγκουρας με αλαρμ) 2) Εχωντας κατα νου οτι απο δεξια πετιουνται πεζοι, και ανογουν πορτες.

Γενικα διεκδικησε τον χωρο που σου αναλογει. Ο τυπας που κανει την επιλογη να χρησιμοποιησει την αμαξαρα του μεσα στην αθηνα, μπορει και πρεπει να περιμενει.
Επισης οσο επιτρεπεται η μετακινηση με αμαξι εντος της αθηνας, καλο θα ηταν σε οσους επιλεγουν να μην μολυνουν και επιβαρυνουν το περιβαλλον και τον πλανητη, οι οδηγοι ΙΧ θα επρεπε να λενε ενα μεγαλο ευχαριστω....

Για την αλυσιδα ταχυτητες κλπ-> Dont be afraid! Καλο εινα η αλυσιδα να ειναι παραλληλη με τον σκελετο του ποδηλατου. Κοιτα την σε κανα πεζοδρομο-αλανα να εξοικειοθεις ποτε συμβαινει αυτο και ποτε οχι. Μολις εχεις λιγα χιλιομετρα στην πλατη σου, με μα κλεφτη ματια η και αυτοματα καταλαβαινεις τι πρεπει να κανεις και τι οχι απο συνδιασμους. Συνηθεια ειναι όλα ;-)
Αν η αλυσιδα ειναι πολυ διαγωνια σε σχεση με το ποδηλατο, ΚΥΡΙΩΣ εχεις μεγαλυτερες απωλειες ενεργειας. Δηλαδη ποδηλατεις περισοτερο και πας λιγοτερο.
Αυτο βασικα γινεται λογο της συνισταμενης των δυναμεων που λεγαμε και στο σχολειο.

ΥΓ: Προσωπικα πιστευω πως ο μονος κανονας με το ποδηλατο στους δρομους ειναι: Stay ALIVE! ;-)

Αντε καλη συνεχεια κ μπραβο!

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Σας ευχαριστω πολυ ολους για τις συμβουλες!!! Φυσικα και τις ακουω ολες paria, αλλα τελικα επιλεγω αυτες που μου "ταιριαζουν" περισσοτερο....

Θα προσπαθησω λοιπον να ειμαι στην κεντρικη λωριδα η πιο μπροστα απ τ αμαξια για να με βλεπουν, αν ειμαι δεξια.... Οσο για τις ταχυτητες...θα πρεπει η να μαθω απ εξω τους συνδυασμους, η να κανω εξασκηση σε καμια αλανα οπως μου λετε, χιχι!! (αλανα στον Πειραια βεβαια...που!!)

Που θα μου παει, θα γινω κι εγω...rider!!!
Nα στε καλα!!!

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Eιχα την πρωτη μου εμπειρια απο μ@λ@κ@ οδηγο!!! Συγγνωμη για τη λεξη, αλλα δεν υπαρχει καταλληλότερη, ουτε απροσεχτος μπορω να πω ουτε αφηρημενος, ουτε τιποτα.. Κομπλεξικος ισως.... Αν ετσι λεγεται το παρακατω.... 9 το πρωι, παω στη δουλεια, λεωφορος, τουτεστιν ισιος δρόμος μεγαλος 2 κατευθυνσεων, εγω τερμα δεξια... Αρκετα μπροστά βλεπω διπλοπαρκαρισμενο αμαξι, οποτε κανω ελαφρως το κεφαλι προς τα πισω, για να δω αν μπορω να "βγω" η οχι πιο αριστερα.... Απο πισω οδηγός ταξι, με δείχνει με τα δάχτυλα του πανω απ το τιμονι, γελωντας μαλιστα στην πελατισσα και κατι λεει, στο οποιο δε δινω φυσικα σημασια, λεω "οκ, τοσα ξερει τοσα λεει".... Συνεχιζω να ποδηλατω οπως πριν, ελαφρά γρηγοροτερα, γιατι με τις ταχυτητες και τις θεσεις που ειχαμε περναγα ανετα πρωτη απ το "εμποδιο", πηγαινε αρκετα σιγα κι εκεινος... Και πανω που ειμαι κοντα και ετοιμη να βγω (εχω κανει και νοημα με το χερι) ο τυπος ΓΚΑΖΩΝΕΙ και με κλεινει ξαφνικα, υποθετω ΕΠΙΤΗΔΕΣ αναμεσα στο διπλοπαρκαρισμενο και το δικό του αμαξι!!! Γκκκκκκρρρρρρρρ!!! Καλα που εχω "σκληρα" φρενα (δεν ξερω αν το λεω σωστα, εννοω ρυθμισμενα πολυ κοντα στη ρόδα και πιανουν αμεσως) και πιασαν με τη μια, ακομα θα πεταγα πανω απ το διπλοπαρκαρισμενο!!!

vamvakoolas
Εικόνα vamvakoolas
Απών/απούσα

αν εγραφα τοσο καιρο αυτα που μου εχουν συμβει με οχηματα θα εγραφα βιβλιο. Εσυ παντα να προσπαθεις να εχεις τη ψυχραιμια σου (υπαρχουν και τρελοι+εισαι τελειως απροστατευτη απο λαμαρινες) και μη προκαλεις. Αν εδινα σημασια στο καθε @## και στη καθε#$@@$ θα πηγαινα στο ψυχιατρο.Παντως ακομα και σε λεωφορο (αν εχω την ταχυτητα) δε πιανω δεξια αλλα οπως οι μηχανες

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

δυστυχως ειμαι πολυ πρωταρα και ακομα δεν εχω την ταχυτητα, οπως λες, γι αυτο και παω σχετικα δεξια την πιο πολυ ωρα (προσεχοντας τα στενα να μην ειμαι πολυ ακρη να εχει χωρο ο αλλος να βγει κλπ) και οχι συνεχως μεσα στο δρόμο (πραγμα που κανω οποτε ειμαι αναγκασμενη και ας εχω πισω αμαξι βιαστικο, αμ πως!)... Ενας λόγος παραπανω, που το περιστατικο που σας περιεγραψα ηταν σε σημειο μετα απο μεγαααααααλη ανηφόρα (αρα δεν ειχα και πολλες δυναμεις, αρα...δεξια και αγαπημενοι)... Πιο πολυ μου εκανε εντυπωση -ελεεινη- η συμπεριφορα του τυπου, παρα οτιδηποτε... Θενκς για τις συμβουλες! ;)

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Σαν πρωτάρα δεν έχεις δουλειά σε λεωφόρους. Πάρε τον πρώτο παράλληλο και πήγαινε πιο χαλαρά.

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Παντως μετα απο το περιστατικο που περιεγραψα, πηρα το πρωτο παράλληλο στενο για την ησυχια μου πιο πολυ, αλλα καποια στιμγη ειχα αμαξι πισω μου που δε μπορουσε να προσπερασει και ενιωθα ασχημα, και πιο αγχωμενη..... Ενω στο μεγαλο δρόμο περναν ευκολα απο διπλα μου και δεν παω κανεναν...καρότσι.... Αλλα θα χεις δικιο ως "παλιος", θα δινω πιο πολυ σημασια στο "σωστο" παρα το πως νιωθω εγω πιο ανετα....

vamvakoolas
Εικόνα vamvakoolas
Απών/απούσα

καποια στιγμη πηγα μεγαλη βολτα (απο καλλιμαρμαρο κηφισια) εγω με mtb και ενας εμπειρος κουρσας. Οταν με εβλεπε οτι εγω δε τραβαγα στις ανηφορες (ειτε λογω ποδηλατου ειτε λογω αντοχης) πιαναμε τα πεζοδρομια. Δεν ειναι δικαιο να ταλαιπωρεις τους αλλους και να προκαλεις με τη σταση σου. Αυτο εννοω αν εχεις τη ταχυτητα

(μου εχει συμβει σε ανηφορα να πηγαινω πιο γρηγορα απο σκουτερ αλλα ταριφας να βριζει εμενα και οχι το σκουτερ που ηταν πιο πισω!)

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Οχι μωρε παιδια, δεν προκαλω ταλαιπωρια σε κανεναν ουτε εμποδιζω.... Γι αυτο και πηγαινω ακρη, σε δρόμους που εκτος απο μενα χωραει κι αλλο εναμισι αμαξι, για να μην πω δυο, για να εχουν οι αλλοι την ευχερεια να με προσπερασουν οπως θελουν.... Αλλωστε μεσα στην πολη, και στο δρόμο που λεω, δεν αναπτυσσουν κι εκεινοι μεγάλες ταχυτητες, οταν καθε λίγο εχει φαναρι, για να εχω κι εγω μεγαλο κινδυνο... Και φυσικα αν για καποιο λόγο δεν μπορω να "ανταποκριθω" στις απαιτησεις της...κυκλοφοριας, και πεζοδρόμιο πιανω, σταματωντας ομως ((για να μην ενοχλω και τους πεζους) μεχρι να φυγει η δυσκολια, η απλως αν ειναι τεράααστια η ανηφορα, για να βρω την αναπνοη μου.... Προσπαθω να σεβομαι τους αλλους, μήπως και με σεβονται κι εκεινοι δηλαδη.... Ισως δεν εκφραστηκα καλα παραπανω, που ειπα οτι βγαινω πιο αριστερα κι ας ειναι βιαστικος απο πισω και δημιουργησα...εντυπωσεις! Αυτο οταν γινεται, γινεται για δευτερολεπτα, μεχρι να προσπερασω πχ το διπλοπαρκαρισμενο, η να περασω μια διασταυρωση που στριβουν δεξια....

stolimer
Απών/απούσα

epeidi k egw menw peiraia k ospou na vgw sto s.e.f. k na ksekinisw tin volta mou(k parolo tin empeiria mou stous dromous me tin mixani)exw diapistwsi oti einai polu kalutera otan pigainw apo stenakia k oxi apo kentrikous dromous...sorry gia ta greekenglish alla exw mono agglika windws sto laptop...

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Χμμμμ, με βαζετε σε σκεψεις, νομιζα οτι δεν ενοχλουσα αλλα για να το λετε ολοι.... Θα προσπαθησω απ τα στενα λοιπον να δω πως θα παει, παρα την αγχωτικη πρωτη δοκιμη.....

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Ξερω πως δεν ταιριαζει με το "Ποδηλατο και πολη" αλλα επειδη ειναι σχετικο με τον τιτλο εδω, και για να μην ανοιξω αλλο τοπικ για κατι τοσο χαζο και βασικο, που ομως δε γνωριζω, να σας ρωτησω πλιιζ..... Τα λαστιχα στο ποδηλατο μου πρεπει να ειναι φουσκωμενα τσίτα η να μπορει κανεις να τα πιεσει εστω και ελαχιστα προς τα μεσα???

Johnny.Tifosi
Εικόνα Johnny.Tifosi
Απών/απούσα

Τα λάστιχα πρέπει να είναι φουσκωμένα σε πίεση ανάμεσα στα όρια που αναγράφονται στα πλαινά του ελαστικού. Αν οι σαμπρέλες σου έχουν βαλβίδα αυτοκινήτου πας σε ένα βενζινάδικο και βλέπεις πόσο βάζεις. Αν έχουν ψιλή βαλβίδα αγόρασε μια τρόμπα με μανόμετρο.

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

papi wrote:
Ξερω πως δεν ταιριαζει με το "Ποδηλατο και πολη" αλλα επειδη ειναι σχετικο με τον τιτλο εδω, και για να μην ανοιξω αλλο τοπικ για κατι τοσο χαζο και βασικο, που ομως δε γνωριζω, να σας ρωτησω πλιιζ..... Τα λαστιχα στο ποδηλατο μου πρεπει να ειναι φουσκωμενα τσίτα η να μπορει κανεις να τα πιεσει εστω και ελαχιστα προς τα μεσα???

Αφού κινείσαι στην άσφαλτο τα φουσκώνεις τέρμα, από τα 50-85psi εγώ τους βάζω 80psi για να ρολάρουν άνετα.
Και φυσικά δεν πιέζονται προς τα μέσα.

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

ΤΕΛΕΙΑ!! Σας ευχαριστω!!!!

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@papi spyros

δεν παίρνουν όλα τα λάστιχα 80 psi

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

ο morfeas είναι αδερφάκι σου;
http://podilates.gr/node/410

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Ωχ!! Αυτο δεν το χα δει!!! Οχι καλε, δεν ειμαστε αδερφάκια, απλα μοιαζουμε λιιιγο!!! Αλλωστε νομιζω οτι ειμαι και πιο χαριτωμενη!!! Χιχιχιχι!!!

(πρεπει αραγε να βρω άλλο avatar τωρα ή θα γινει μεγαλυτερο μπερδεμα??? Για ενημερωστε με please)...

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

... και τη βάζω εδω και ας μην ειναι απολυτως σχετικη.... Τα ποδηλατα μας εκαναν κατι γρατζουνιτσες, μαλλον απο τη σχάρα οταν φορτώνουμε πανω και τα δυο και ακουμπουν μεταξυ τους, ευτυχως οχι πολυ βαθιες, αλλα υπαρκτες.... Πρέπει να με απασχολησει το γεγονος (για τη διαβρωση, τη σκουρια η οτιδηποτε αλλο), η το αγνοω?? Αν πρεπει να κανω κατι, μπορειτε να μου πειτε τι ειναι αυτο, να το βαψω τοπικα, να του βάλω καποιο αυτοκολλητο, κατι αλλο??? Thanks προκαταβολικώς!!

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

....για να το δεις σίγουρα!

papi wrote:

Σπυροοοοοο, κατι εγινε αναποδα ε??? :D Παντως Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ και για τα δυό, και που με βοηθας και μου δινεις τα φωτα σου συνεχως δηλαδη.....

:D