Παιδί και ποδήλατο; Απλά μπείτε στα σχολεία!

39 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Η ιδέα μου ήρθε χθες το βράδυ παρακολουθώντας τηλεόραση. Όπως πάντα υπήρχε ένας καταιγισμός διαφημίσεων αυτοκινήτων. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι δεν φταίει καθόλου ο απλός πολίτης για την αγάπη του προς το αυτοκίνητο αλλά η πλύση εγκεφάλου που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν αποφάσιζαν οι κατασκευαστές ποδηλάτων να μπούνε στο χώρο της διαφήμισης θα άλλαζαν ίσως πολλά πράγματα. Ίσως βέβαια να ακρίβαιναν αισθητά και τα ποδήλατα.

Μετά λοιπόν (καθότι και δασκάλα) σκέφτηκα ότι σε συνεργασία με τα σχολεία μπορεί να γίνει μια πολύ καλή και σοβαρή κίνηση για την προώθηση του ποδήλατου που θα επηρεάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σκοπός πολλών πραγμάτων που διδάσκονται στα σχολεία είναι να αλλάξει η νοοτροπία ολόκληρης της οικογένειας (βλ. ανακύκλωση).

Αν λοιπόν γίνουν μικρές ομαδούλες 2-3 ατόμων και οργανώσουν ένα πλήρες πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει γνωριμία με το ποδήλατο, (όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία θεωρούμαι άσχετη - ντεραγιέ, σκελετούς, φρένα, δισκόφρενα, αναρτήσεις, κλπ.) είδη ποδηλάτων και ποδηλασίας, μαθήματα ποδήλατου και ασφαλούς οδήγησης, δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους μαθητές κάθε περιοχής, ενημέρωση για τις ποδηλατοπορείες, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μπορεί να γίνει μια πολύ καλή δουλειά. Και αν αυτό οργανωθεί καλά είμαι σίγουρη ότι και οι δάσκαλοι των σχολείων θα σας δεχτούν με θέρμη.

Σας παρακαλώ να το σκεφτείτε σοβαρά και να το συζητήτήσετε σε κάποια από τις συνελεύσεις σας, γιατί πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση για να πληθύνουν οι ποδηλάτες με γοργούς ρυθμούς. Αν καταφέρουμε σε ένα-δύο χρόνια να χρησιμοποιεί ποδήλατο ένα 5-10% των μαθητών κάθε σχολείου τότε και οι πολίτες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αξία δημιουργία υποδομών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία maritaasteriou@hotmail.com
Aν έχετε και ιδέες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα πείτε τις ελεύθερα. Εγώ πάντως θα το ξεκινήσω μόνη μου ... και όποιος θέλει ακολουθεί.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

επειδή με είχε απασχολίσει το θέμα παλιότερα θα σου κάποιες εμπιρίες που ελπίζω να σου κάνουν την ζωή πιο εύκολη
καταρχήν μιλάμε για παιδιά δημοτικού
που σημαίνει ξεχνάς τεχνικά θέματα (σασμάν τροχοί κτλ κτλ κτλ)
και τους το παρουσιάζεις σαν παιχνίδι
να ξέρεις πως θα χρειαστούν 2-3 άτομα για να κάθε 10-15 παιδιά
για το αν θα δεχτούν και άλλοι είναι ένα θέμα
πολλοί θα σου πούνε ναι καλή ιδέα κανείς δεν θα συμμετάσχει
μπορείς να διοργανώσεις μικρούς αγώνες δεξιοτεχνίας για παιδιά (το παιχνίδι που λέγαμε)
το θέμα δεν είναι να πληθύνουν οι ποδηλάτες
το θέμα είναι να κάνουμε "free thinkers" αν το είπα σωστά
να ξέρουν τα παιδιά πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις
αν μου κάνεις κακούς ποδηλάτες θα προτιμήσω καλούς ιχδες :D
επίσης καλό είναι αν είναι να τους μάθεις ποδηλατικά θέματα
και κάποια πράγματα πάνω στις πρώτες βοήθειες
π.χ. χτυπάει ένα παιδί τους μαθένουμε πως απλά παίρνουμε τηλ. στο σπιτι
ακούγετε απλό αλλα πολλές φορές δεν είναι για τα παιδιά :D

για την διαφήμιση που λες είναι λογικό
η αυτοκινητοβιομηχανια είναι πιο εύκολα ελεγχόμενη
ποδήλατα μπορούμε να φτιάξουμε εγώ και εσύ
αυτοκίνητα ???

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Yπάρχει και η άλλη λύση, αν δεν βρεθούν άτομα να συμμετέχουν (που εγώ πιστεύω, ως αισιόδοξη πάντα, ότι αν γίνει η αρχή από μερικούς, θα ακολουθήσουν και άλλοι). Μπορεί να ετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος σχετικά με το ποδήλατο (μπορώ να το κάνω και εγώ αυτό, αρκεί να με βοηθήσει κάποιος σε τεχνικά θέματα - που πίστεψέ με ενδιαφέρουν πολύ τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού - και σε συμπληρώσεις και διορθώσεις. Κάτι υπάρχει ήδη, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε). Αυτό ο φάκελος αν μοιραστεί σε όλα τα σχολεία, ακόμα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα οι εκπαιδευτικοί στην ώρα της ευέλικτης ζώνης (αν ξέρεις τι είναι αυτό). Οι εκπαιδευτικοί ψοφάνε για τέτοιους φακέλους με έτοιμο υλικό.
Εγώ πάντως ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!!! (Είμαι και ζοχάδα, μην μου κολλάτε πολύ...)

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

το λιγότερο που θα διδάξεις στα παιδιά είναι να προσπαθούν για κάτι καλύτερο
πάντως αν χρειαστείς βοήθεια
2382063880
πέτρος

GeorgeHH
Απών/απούσα

Πιστεύω δε χρειάζονται φάκελοι και πολύπλοκα πράγματα για τώρα, αν φτιάξουμε ενα προσεγμένο κειμενάκι που μπορούμε να το μοιράσουμε σε κάποια σχολεία έτσι ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, θα ήταν μια καλή αρχή

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Η πείρα μου στα σχολεία μου λέει ότι τα περισσότερα θα πεταχτούν στα σκουπίδια αδιάβαστα. Λίγοι θα το διαβάσουν και ακόμη λιγότεροι θα ενδιαφερθούν. Ενώ αν σκάσουν μύτη στα σχολεία cool τύποι με φοβερές ποδηλατάρες, τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν και θα το συζητήσουν. Αν έχει προηγηθεί μια καλή ενημέρωση από τον δάσκαλο και γίνει μια τέτοια επίσκεψη από κάποια ομάδα ποδηλατών, η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται πάρα πολύ ότι θεωρούν εντυπωσιακό.
Plannet σε υπερ-ευχαριστώ για την υποστήριξη και για το τηλέφωνο. Να είσαι σίγουρος ότι θα το χρησιμοποιήσω. Έχω πολύ καλούς φίλους - δασκάλους στη Θεσσαλονίκη (σπούδασα στη Φλώρινα) που αν τους μιλήσω ίσως να τους αρέσει η ιδέα. Αν ανέβω, θα σε πάρω να τα πούμε από κοντά.

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

..εκτος απο τους επαγγελματιες (δασκαλους ) , αλλα και οσους για οποιονδήποτε λογο δεν εργαζονται το πρωι , θα ειναι πολυ δυσκολο να παρατησουν την ..δουλεια τους για να τρεξουν (ξανα-χαχααχ) στα σχολεια.Οι ιδιοι οι δασκαλοι πρεπει να παρουν πρωτοβουλίες..

.. αλλα χωρις να το γενικευω ,ο "δημοσιουπάλληλισμος" για μερικους σημαινει να διδασκονται μονο οσα προβλεπονται και..έτερον ουδεν..

mpampis
Απών/απούσα

Ενα μπράβο καταρχήν και μονο για την ιδέα σου asterimarp. Διστυχως δε μας εχουν συνηθισει δασκαλοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες ή εστω σκέψεις (παρόλο που θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι σε τεοιες κινήσεις).
Υπάρχει η πρακτική δυσκολία που ανφερθηκε, οτι δηλ δουλεύουν σχεδον όλοι πρωί, αλλα η ιδέα να φιαχτεί ένα υλικο προσαρμοσμένο σ αυτές τις ηλικίες μου φαίνεται πιο εφικτό. Η δουλειά η δικιά μας θα είναι να το "διαφημισουμε" στους δασκάλους (που μόνο τους ποδηλατες δασκάλους να βρούμε που σίγουρα θα ευαισθητοποιηθουν...)
και εκείνοι σίγουρα ΑΑΑΑΝΝΝ θελουν θα βρούν ενα τρόπο να το λειτουργήσουν.

@asterimarp Αν δεν προχωρήσει σαν "πρόγραμμα" αλλά ετοιμάσεις υλικό θα με ενδιέφερε πολύ να το έχω. Εχω και εγω επαφη με ομάδες παιδιών που θα μπορουσα να το λειτουργήσω (σε εθελοντική οργάνωση) αλλα και φιλους δασκάλους που θα τους ενιδέφερε

skywalker
Απών/απούσα

Εχουμε 1-2 δασκαλους και καθηγητες που ερχονται στις συνελευσεις μας. Ο ενας απο αυτους μαλιστα εχει παρει πολυ ωραιες πρωτοβουλιες στο σχολειο που ειναι. Επισης πριν 2 εβδομαδες ειχαν γινει και μαθηματα στο Πεδιο του Αρεως ειδικα για τους μαθητες ενος σχολειου. Οποιες αλλες προτασεις...

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Στην ώρα θα τα βρούμε. Αν κάποιος δείξει ενδιαφέρον να βοηθήσει, σίγουρα κάτι μπορεί να κανονιστεί και το απόγευμα. Τα παιδιά, αν κάτι τους φανεί ενδιαφέρον (που από μας εξαρτάται) θα κάνουν τα πάντα για να συμμετέχουν, έστω και εκτός διδακτικών ωρών. Έχω την τύχη να διδάσκω σε ένα δημόσιο σχολείο πρωτοπόρο και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα περιβάλλοντος. Σίγουρα θα τους ενδιαφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Συμπληρώνοντας, να πω ότι ΚΑΙ η διευθύντρια χρησιμοποιεί ποδήλατο, για τις βόλτες της βέβαια μόνο, αλλά σίγουρα θα είναι πρόθυμη να δώσει το καλό παράδειγμα.

Είμαι της γνώμης ότι όπου υπάρχει θέληση, πραγματική θέληση, τα εμπόδια ξεπερνιούνται.

@mpampis: θα σε έχω στα υπόψιν.

aldro
Απών/απούσα
Tasos
Απών/απούσα

είχα κάνει πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το ποδήλατο στο γυμνάσιο (Γ τάξη) που ήμουν, με πολύ μεγάλη επιτυχία, αν κρίνω από τον ενθουσιασμό των μαθητών. Τις Παρασκευές είχαμε τη θεωρητική προσέγγιση, με προβολές ταινιών, ανάγνωση άρθρων, συζητήσεις, εργασίες μαθητών κλπ. Το καλό όμως ήταν το πρακτικό μέρος, αφού πηγαίναμε ποδηλατόβολτες σε επιλεγμένα σημεία (θησείο, πάρκο Τρίτση, άλσος Συγγρού κλπ) με αποκορύφωση την εκδρομή στην Καρδίτσα. Α, τους κατέβασα και στην πανελλαδική ποδηλατοπορεία!
Το πρόβλημα είναι στο πρακτικό κομάτι φυσικά.
1) Που θα βρεις ποδήλατα
2) Ασφάλεια των μαθητών
Πέρυσι ήμουν τυχερός αφού έτρεχε το πρόγραμμα ''η πόλη μου με ποδήλατο''. Τα ποδήλατα μας περίμεναν στα σημεία που προανέφερα, οι βόλτες γίνονταν σε κάπως προστατευμένα μέρη, είχα και μια κάλυψη αφού το πρόγραμμα αυτό ήταν ''επίσημο'' και πέρα από εμένα υπήρχαν και 1-2 συνοδοί. Φυσικά για κάθε βόλτα ζητούσα υπογεγραμμένη από το γονέα δήλωση.
Το πρόγραμμα αυτό δε χρηματοδοτείται πλέον, οπότε και σταμάτησε, εκτός από το πάρκο Τρίτση ίσως, που τα ποδήλατα τα έχει η ''Μεσόγειος ΣΟΣ'' και τα έχει κρατήσει.
Για του χρόνου σκέφτομαι να προσεγγίσω καθηγητές που κάνουν περιβαλλοντική εκπαίδευση, να τους ενημερώσω για τις βόλτες που κάνουμε εδώ στα ανατολικά και έτσι να συμμετέχουν όσοι μαθητές θέλουν. Επίσης τα μαθήματα ποδηλάτου στα σχολεία είναι πολύ καλή ιδέα.
Όπως και να έχει με ενδιαφέρει οποιαδήποτε πρόταση ή/και συνεργασία.
Το mail μου είναι tasosalexandrakis@yahoo.gr

Nefeli
Απών/απούσα

Πράγματι οι ηλικίες της εφηβείας είναι ακόμα αρκετά εύπλαστες για τέτοιου είδους ξεκινήματα!! Είμα ακόμα βέβαιη ότι θα βοηθηθείς και από άλλους δασκάλους!! Τα παιδιά δεν έχουν αφήσει το ποδήλατο ακόμα στο γυμνάσιο αλλά κι αν το άφησαν πολύ ευκολα το ξαναπιάνουνε και ακόμα πιο εύκολα πλάθονται ώστε να το χρησιμοποιήσουνε και ως ενήλικες. Κι εγώ μαζί σου Asterimarp!! Eίσαι άψογη!!

one less car
Απών/απούσα

Επειδή τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια, η πρόταση είναι άψογη, είμαι διαθέσιμος για όσα τεχνικά ξέρω, αλλά και για ότι άλλο καταλήξουμε!

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για την ανταπόκριση! Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρω. Θα αναζητήσω τη βοήθειά σας σίγουρα. Τώρα βρίσκομαι σε άδεια λόγω μωρού, οπότε η δουλειά θα αρχίσει με το νέο σχολικό έτος. Θα ήταν όμως καλή ιδέα να γίνει σε πρώτη φάση μια προεργασία-ενημέρωση για το ποδήλατο με ένα πολύ σύντομο και περιεκτικό κείμενο όπως -είπε και ο georgehh- για την ευαισθητοποίηση παιδιών και γονιών ως προς το θέμα της εναλλακτικής μετακίνησης. Το φυλλάδιο αυτό μπορεί να μοιραστεί και φέτος. Ξεκινάω δουλειά την 1η Ιουνίου (ναι για 20 μέρες, μην κοροϊδεύετε!) και είμαι πρόθυμη να τα προωθήσω σε όλα τα σχολεία της Κηφισιάς. Και όποιος το διαβάσει, το διάβασε...
Οι ταλαντούχοι στη γραφιστική μπορούν να βοηθήσουν. Όσοι πιστοί μπορούν να μοιράσουν και αυτοί στις περιοχές τους. Αν δεν επιτραπεί να μοιραστεί κάτι τέτοιο επίσημα, μπορούμε να τα μοιράσουμε έξω από τα σχολεία την ώρα του σχολάσματος.

@tasos: Έχεις υλικό; Το διαθέτεις;

aldro
Απών/απούσα

Aν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το post μου θα έβλεπες ότι υπαρχει ήδη υλικο

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Μη βαράς! Το διάβασα το ποστ σου. Το θέμα είναι πόσο οργανωμένο το έχεις το υλικό και αν το διαθέτεις.

aldro
Απών/απούσα

Δεν καταλαβαινω την απάντηση.Το υλικό στα ελληνικά (το οποιο δεν ειναι δικό μου ) ειναι προγραμμα περιβαλλοντικής εκπαιδευσης. Αναφέρει ολα τα υλικά, τις διαδικασιες ,έχει τα τηλέφωνα των υπευθυνων για περαιτερω διευκρινήσεις & μπορεις να το κατεβασεις σαν pdf .Tι άλλο χρειαζεσαι ;

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Δεν είδα ποιος μου απάντησε. Το μήνυμα απευθύνεται στον Τάσο. Τα δικά σου aldro τα link τα είδα και ρωτάω αν υπάρχει κάτι παραπάνω.

Tasos
Απών/απούσα

Κάτι ταινιάκια, κάποιες φόρμες που συμπλήρωναν οι μαθητές, κάτι αυτοκόλλητα, άρθρα κλπ. Δεν είναι ολοκληρωμένο πακέτο σε καμία περίπτωση. Τέτοιο μπορείς να βρεις και στους ''Ποδηλάτρεις'', την ομάδα των Χανίων.
Πάντως είμαι μέσα σε μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά για μετά το Πάσχα. Μπορούμε να μαζεύουμε υλικό μέχρι τότε, να βγάλουμε ανακοίνωση, ίσως, στο site κλπ. Γενικά να γίνει κάτι οργανωμένο, αφού και άλλοι θα ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Στις διακοπές θα είμαι Χανιά και θα έρθω σε επαφή με τους ''Ποδηλάτρεις''

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Φέρε ό,τι μπορείς από εκεί. Και συγκεντρώνουμε και ό,τι άλλο βρούμε! Καλά να περάσεις! Να μου φέρεις και μια μπουγάτσα από τον Ιορδάνη (έτσι δεν τον λένε;)

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Και καθώς τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν, και με το αίσιο τέλος της άδειάς μου και της διπλωματικής μου εργασίας, επαναφέρω το ζήτημα: Ποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος προώθησης της ποδηλασίας στα σχολεία; Καλό θα ήταν να γίνει μια συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου για να μπορέσει να οργανωθεί το υλικό και - γιατί όχι - να διανεμηθεί και σε άλλα σχολεία. Το mail μου είναι αναφέρεται στην αρχή της σελίδας.
Σας περιμένουμε!!!

Υ.Γ. Κι αν δε μπορείτε να συμμετέχετε, ρίχτε τις ιδέες σας εδώ, χωρίς φόβο και πάθος...

george leo
Εικόνα george leo
Απών/απούσα

george παπακι bedandsofa.gr

giospy
Εικόνα giospy
Απών/απούσα

Το γουσταρω πολυ σαν ιδεα, υπολογιστε με για την συναντηση του σεπτεμβρη να μιλησουμε.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Πολύ καλή ιδέα. Πάρα πολύ καλή. Εάν κι εμείς είχαμε τέτοια ερεθίσματα από μικροί ίσως μεγαλώνοντας να μην είχαμε το αυτοκίνητο σαν αυτονόητο.
Αν και οι χρόνοι μου είναι περιορισμένοι λόγω δουλειάς και οικογένειας θα ήθελα να βοηθήσω στο εγχείρημα αυτό έστω και με ελάχιστη αρωγή.
antoniska παπάκι χότ μέιλ τελεία κομ.

Automation
Εικόνα Automation
Απών/απούσα

Ως γονέας, ποδηλάτης αλλά και κάτοικος των βορείων προαστίων της Αθήνας (και κατά σύμπτωση τελειώνοντας και εγώ τη δική μου διπλωματική εργασία) δηλώνω πρόθυμος να συμμετάσχω σε μία τέτοια πρωτοβουλία.
Έχω συναντήσει τον Δήμαρχο της Πεύκης ο οποίος μου έχει δώσει το τηλέφωνό του και μου είπε ότι περιμένει κάποια πρόταση. Δήλωσε πρόθυμος να υποστηρίξει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Αν θέλεις αγαπητή asterimarp, ας κανονίσουμε μία μικρή βόλτα στην περιοχή μας με όσους ενδιαφέρονται ώστε να συζητήσουμε πως θα υλοποιηθεί η πρότασή σου.
Να είσαι καλά.

asterimarp
Εικόνα asterimarp
Απών/απούσα

Το πρόγραμμα ξεκίνησε και προχωράει με επιτυχία. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με όσα έχουμε κάνει για το ποδήλατο. Δίνω και εγώ το καλό παράδειγμα πηγαίνοντας στο σχολείο με το ποδήλατο σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μόλις ολοκληρώσω το πρόγραμμα θα σας αναρτήσω τις δραστηριότητες και αυτά που έφτιαξαν τα παιδιά.

Υ.Γ. Ευχαριστώ όσους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα εγώ να ανταποκριθώ. Βρήκα όμως αρκετά πράγματα στο ίντερνετ.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Αν έχεις χρόνο δες και τις φωτογραφίες απο αντίστοιχο πρόγραμμα στη Λετονία και θα πάρεις ιδέες για παιχνίδια με τα παιδιά. Εχω κάποια επικοινωνία με αυτούς και κάνουν πολύ καλή δουλειά - όταν πάμε σε σχολεία (με τους Φ τ Π) παίρνουμε ιδέες απο εκεί...
Κάποια στιγμή θα ηθελα να συναντηθούμε γιατι με ενδιαφέρει η δουλειά που έχεις κάνει.
Μάλλον μετα το Πάσχα..

ktselios
Απών/απούσα

Προτίθεμαι να βοηθήσω.

Μάλλον πρέπει να γίνει μία συνάντηση και να μοιράσουμε τις "δουλειές"...

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

bike to school
Ναι δεν είναι απο Ελλάδα,σιγά μην δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά μας να αποφασίσουν ανάμεσα στο αμάξι ή το ποδήλατο.

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

velocko wrote:
bike to school
Ναι δεν είναι απο Ελλάδα,σιγά μην δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά μας να αποφασίσουν ανάμεσα στο αμάξι ή το ποδήλατο.

για σε παρακαλώ ! Αναρχίες και φιλελεύθερα εδώ δεν χωράνε! άκου εκεί τα παιδιά με το ποδήλατο στο σχολείο ?

πέρα απο την πλάκα για μένα πρώτα ο γονέας πρέπει να ενημερωθεί για το θέμα ποδήλατο έτσι ώστε να ακολουθήσει το παιδί

μακάρι να βλέπω παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατα καποια μέρα

φιλικά πάνος