Επανένταξη στη χρήση ποδηλάτου μετά από 17 χρόνια και κάποια παραπάνω κιλά

7 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
petros89
Απών/απούσα

Καλημέρα! :)

Είμαι 34 ετών, ύψος 185cm και βάρος 109kg.

Οδηγούσα πολύ τακτικά ποδήλατο από μικρός μέχρι τα 17 - 18 μου (mtb στην πόλη). Τότε στο λύκειο ήμουν 85kg.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν ελπίδες να επιστρέψω μετά από 17 χρόνια στο πεδίο και τι να προσέξω. Λέτε να μη μπορώ ούτε να ισορροπήσω πια; :P

Είναι κάτι που το σκέφτομαι χρόνια.

Έχω καταλήξει (που ήταν και η αφορμή να ξανά φέρω το θέμα στην επικαιρότητα) ότι θέλω να αξιοποιήσω το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 (καθώς δικαιούμαι επιδότηση 1300 EUR μαζί με το οικολογικό bonus) σε ένα ποδήλατο πόλης Cube TOURING HYBRID ONE 500 που το έχω δει και μου αρέσει πάρα πολύ.

Υπάρχει μια περίπτωση να αναζητήσω και Cube Kathmandu 2021-2022-2023 σε αγγελίες αν βρω στο μέγεθός μου.

Έχω στόχο μέχρι να έρθει το ποδήλατο (καθώς αργούν λίγο τα ηλεκτρικά) να έχω πάει 103 κιλά.

Ο λόγος που θέλω ηλεκτρικό είναι για όλες τις ανέσεις που παρέχει. Άλλωστε ακόμα και στα 17 μου, 83kg τότε, τις ανηφόρες τις ανέβαινα κατεβαίνοντας από το ποδήλατο με τα πόδια σέρνοντας το ποδήλατο δίπλα μου.

Θα ήθελα τη γνώμη και γνώση σας, αλλά και την όποια παρόμοια εμπειρία δικιά σας ή φίλων για αυτό: ποδηλασία μετά από 17 χρόνια, πλέον 34 ετών με βάρος λίγο πάνω από 100kg. Υπάρχει ελπίδα να ενταχθώ; Σε τι θα απογοητευτώ και τι να προσέξω.

Σας ευχαριστώ! :)

 

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Theodore
Απών/απούσα

Εγώ επέστρεψα στο ποδήλατο στα 40 (μετά από απουσία 20 ετών) με βάρος πάνω από 100 κιλά. Στην πρώτη βόλτα τα έφτυσα μετά από ένα χιλιόμετρο ελαφριάς ανηφόρας. Ένα χρόνο μετά πηγαινοερχόμουν καθημερινά στη δουλειά (20Km) και συνεχίζω να διανύω τέτοιες αποστάσεις 15 χρόνια μετά με ένα απλό βαρύ ποδήλατο. Τα πρώτα 2-3 χρόνια έχασα πάνω από 20 κιλά σε συνδυασμό με λίγη προσοχή στη διατροφή (μη φανταστείς καμιά δίαιτα, απλώς έκοψα τις γουρουνιές, βραδυνά πιτόγυρα κλπ).

Σε αυτήν την ηλικία που είσαι, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, το σώμα προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Αρκεί να επιμείνεις, να εντάξεις το ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις σου και να μην το παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία. Η καθημερινή χρήση θα κάνει τις ανηφόρες παιχνιδάκια.

Για το ηλεκτρικό, δεν βλέπω λόγο, εκτός και αν θες αμέσως να κάνεις μεγάλες διαδρομές. Μάλλον μπελάς θα είναι παρά ευκολία (π.χ. το βάρος του αν θες να το ανεβάσεις 1-2 ορόφους), αλλά αυτή είναι άποψη που προκύπτει από την προσωπική μου εμπειρία.

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

ρε φιλε μηπως το ψαχνεις υπερβολικα πολυ και τελικα δεν κανεις τιποτα??? Η παιζει κατι αλλο??

το 2017 ειχες την ιδια απορια (βεβαια τοτε ελεγες οτι ειχες τρεκινγκ και οχι ΜΤΒ που λες τωρα)..... https://www.podilates.gr/forum/agora-podilatoy-klp/a...

το 2021 λες οτι μετα απο πολλη σκεψη (τεσσερα χρονια νομιζω ωριμασε) τελικα κατεληξες σε e-bike της cube και ψαχνοσουν για το gps....https://www.podilates.gr/forum/metakinisi-stin-poli/...

μεχρι που εβαλες και αγγελια για συγκεκριμενο gps της bosch...https://www.podilates.gr/forum/aggelies-gia-exartima...

Σημερα δυο ακομα χρονια μετα ψαχνεις παλι το τι ποδηλατο και το εαν θα ενταχθεις και ανησυχεις και για το βαρος σου (που εαν ειχες ξεκινησει το ποδηλατο πριν απο εξι χρονια δεν θα υπηρχε θεμα βαρους). 

Δεν ξερω τι να πω.

johnheret
Εικόνα johnheret
Απών/απούσα

Δημοσιευσόμετρο του έβαλες του ανθρώπου?!  δηλαδή, να μην αγοράσει, να μην αλλάξει γνώμη, να μην ρωτήσει, Να κρατήσει τις απορίες μόνο για τον εαυτό του? Δηλαδή να μην κοινοποιηθούν τα ερωτήματά του?! Σαν παράξενα να φιλτράρονται οι απόψεις. Μερικοί, ψάχνονται υπερβολικά για το τί είπαμε τόοοοτε, γιατί το είπαμε, πως το είπαμε. Ρε αφήστε το κόσμο να αλλάζει, να έχει, να γουστάρει και να κάνει ότι θέλει. Φόβος για το πετάλι δεν υπάρχει. Μην δημιουργήσουμε "σχολή υπεράσπισης πεταλιού", "Σχολή Αρνησης Ηλεκτρικών" και τελικά φιμώνεται ο λόγος. Είχαμε τόσο καιρό να διαβάσουμε σχόλιο, και τσουπ, πετιέται κάποιος να ρωτήσει τα πως και γιατί. Ημμμμαρτον

petros89
Απών/απούσα

Γεια σας παιδιά!

Ναι τη σκέφτομαι χρόνια την αγορά ποδηλάτου, δεν τρολλάρω. Δεν είναι και καμία μέγιστη προτεραιότητα, έρχεται και φεύγει. Το εμπόδιο είναι είτε οικονομικό (για τα συγκεκριμένα e-bikes που κοιτάω) ή ανασφάλεια να βγω στο δρόμο μετά από τόσα χρόνια (που τελικά έχω καταλήξει να το πάω σταδιακά και όχι σε κεντρικούς).

Το θέμα αναζωπυρώθηκε με το Κινούμαι Ηλεκτρικά, έλεγα να πάρω με το Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 (όμως χρειάστηκαν τα χρήματα αλλού), τελικά δεν πήρα και τώρα βλέπω το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Πιστεύω ότι με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορώ να αποφύγω το πρόβλημα της ανηφόρας με τα κιλά μου και θα είναι και πιο ξεκούραστο. Όπως έγραψα, με θυμάμαι ακόμα και παλιά που έκανα να μην μπορώ τις ανηφόρες. Ξέρω ότι υπάρχει ένα κύμα κατά των e-bikes εδώ από παλιά threads που έχω διαβάσει, αλλά δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει.

Για μένα άνεση > γυμναστική.

Η πιο πρόσφατες ανησυχίες μου αναφέρονται σε αυτό το thread. Δεν ρωτάω συμβουλές για ποδήλατο αλλά για επανένταξη σε όσους έχουν εμπειρία.

Ευχαριστώ σε όποιον ενδιαφερθεί! :)

johnheret
Εικόνα johnheret
Απών/απούσα

Ηλεκτρικο / ξεηλεκτρικό, χωρίς φόβο και πάθος, επιλέγεις ότι θέλεις Νομίζω όμως, πως (όταν  οι μπαταρίες και τα τσιζιμπλίκια τα παίξουν ή θα θέλουν συντήρηση, φόρτιση δεν ξερω κι εγώ τι και αναγκαστούμε να στροφάρουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο), αναγκαστικά, θα πρέπει να βρεις ποδήλατο με τριπλο δίσκο, ή έναν με μικρό γραναζάκι μπροστά, π.χ. 22 δόντια ( T ) και να παίξεις μπαλίτσα, άφοβα. Granny pedaling, και σιγά σιγά θα ανεβαίνεις ανηφοράρες Δεν θέλει φόβο ή επιφύλαξη.

(Εκείνο που αρχίζει και με ανησυχεί, είναι το καλουπάρισμα/παρακολούθηση απο ορισμένους, ενώ είναι γνωστό απο τον Νόμο, οτι όλοι έχουμε Δικαίωμα στην Ληθη, βλέπε Δικαίωμα Διαγραφής, Να πούμε πχ. του Διαχειριστή, διέγραψέ μου τα π.χ. πριν ένα χρόνο σχόλια, για χι ψι λόγους. Ειδικά μάλιστα αν δημοσιεύουν ανήλικοι, είναι ένα θέμα. Ποιός ο λόγος δηλαδή να ξέρω τι γουστάριζες πριν απο είκοσι χρόνια? γιατί να δω τις προτιμήσεις σου. Για να σε βοηθήσω καλύτερα?! Το νήμα δεν προσφέρεται για αναλύσεις του σκοπού για τον οποίο ρωτάμε ή απαντάμε. Εχουμε ελευθερία λόγου απεριόριστο αριθμό ερωτήσεων,  ελευθερία Αγοράς,  προτιμήσεων, αρέσουμε και με τα κιλά μας...ΜΑ λάχει να ουμ, το καίμε το ποδήλατο. (το σωστό είναι αυτό να μας κάψει ! λίπος σιγά σιγά!) σ όποιον αρέσουμε Ο καθένας σε αυτή τη ζωή πορεύεται όπου θέλει και όποτε θέλει. Δεν υπάρχει παχύς, ψηλός ή κοντός. Αυτό που είπα χτες ή προτίμησα προχτές το έφαγε η μαρμάγκα. Πάμε για άλλα. Το ποδήλατο είναι ζωή. Και το Τιμόνι της πάει πότε δεξιά, πότε αριστερά. Η ζωή έχει κατηφόρες, όσες ανηφόρες. Προχώρα και σάρωνε. Χωρις να πολυ λαμβάνεις υπ όψιν σου τι θα πει ο ένας ή ο άλλος)

Καλές ποδηλατοβόλτες εύχομαι ! με υποβοήθηση, ή χωρίς, ή μικτό τρόπο, όλοι στο πετάλι κάποτε καταφεύγουμε. Η δυναμη είσαι εσύ. Αρκεί να το πιστέψεις και να μην κάνεις πίσω αναζητώντας Επιβεβαιώσεις. Πεταλιά την πεταλιά, δεν θα έρθει μόνο η άνεση, ως χαλάρωση ή ως γυμναστική. Θα λέμε μέσα μας, πάω να κεφάρω, να γουστάρω, να κάνω την αναψυχή μου  να γυμναστώ, ως παρεπόμενο να χαλαρώσω ή να κάνω γιόγκα στρέτσινγκ κλπ Βέβαια, (αυτό είναι το σημαντικό ! χα χα! ) πρέπει και αυτό το πραγμα που θα μας "αναστατώνει" ευχάριστα, να μας σηκώσει το βράδυ, ακόμα και με τις πυτζάμες που λέει ο λόγος να πάμε για βολτόνηση, να είναι Εκλεκτό. Αλλο να βλέπεις μιά κουρσα να σε περιμένει κι άλλο ένα σαραβαλάκι. Είναι και  θέμα ψυχολογίας.Βάζω ρούχα πάνω στο στατικό μου ποδήλατο, αλλα που και που, ρίχνω και καμιά προπόνηση! Εγω βλέπω το ποδήλατο ...ως έναν ακόμα φίλο μου που με περιμένει υπομονετικά  να πάμε να "παίξουμε" όπως τότε που ήμαστασν παιδιά και  όλο τον στήνω. Αλλος μπορεί να καρα-γουστάρει να βλέπει ηλεκτρικό και να τον ξεσηκώσει να οργώνει τους δρόμους. Καλοδεχούμενος και αυτός. Αλλος βλέπει ηλεκτρικό, και νομιζει οτι είναι πατερίτσες, ή βοηθητικές ρόδες ή κάτι ξένο και κακό. Γουστο του και καπελαδούρα του. Ενας ακόμα, βλέπει το πιπίνι στο κρεβάτι του, δεν λέει να σηκωθεί (είναι πολύ ερωτευμένα τα πουλάκια μου! ). Σωστός κι αυτός.

Μπορείς να πάρεις ενα απλό ποδήλατο χωρις υποβοήθηση, δεν θα σου πει κανεις τίποτα και μετά, αν κάνεις λάικ, παίρνεις και ένα ηλεκτρικό  αν αντέχεις οικονομικά. Επίσης είναι της μοδός να δοκιμάσεις αυτό το 1Χ11 ή 1 Χ10, δηλαδή ένα γρανάζι μόνο μπροστά, και πίσω δεκα ή έντεκα, με μεγάλο δισκο πίσω, δεν ξέρω μάουντεν λέγεται κάπως έτσι ! χααχα! ποδήλατα βουνού! αλλα και σε άλλα είδη ποδηλάτων βλέπουμε ένα επι, για λόγους ευκολίας, λιγότερου βάρους κλπ Ξεκίνα, δοκίμαζε και μη φοβού!  Το στατικό επίσης είναι μιά ακόμα καλή λύση. Για μένα που έχω πολλά κιλάκια παραπάνω, η πλατιά σέλλα, και λόγω φαρδιας λεκάνης, είναι οκ. Επίσης καλό είναι και το προπονητήριο. Κι ο διάδρομος, οπου βαστας τα χέρια για να μην κοπανανε τα γόνατα, κι αυτός καλοδεχούμενος είναι (ουπςςς ! άλλο φόρουμ είναι αυτό ! χααααχα! )    Καλές βόλτες, πάνω σε οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου και σε βελτιώνει ψυχικά τε και σωματικά!

 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Ποδήλατο καβαλάει ο άνθρωπος πρώτα απ' όλα για να τη βρει.
Πριν απ' όλα είναι ένα παιχνίδι.
Κανένας δεν σου λέει να το κάνεις μεταφορικό μέσο. Σιγά σιγά θα γίνει αφού του πάρεις τον αέρα.
Καβάλα το πρώτα να δεις τι ωραία που είναι να κάνεις το γύρο του τετραγώνου και μετά βλέπεις.
Ποδήλατο δεν σημαίνει ανηφόρες σώνει και καλά.
Στην Ολλανδία που είναι γεμάτη ποδήλατα δεν υπάρχουν ανηφόρες.
...
Άλλο ποδήλατο κι άλλο ηλεκτρικό.
Όπως μ' αρέσουν τα ποδήλατα έτσι μ' αρέσουν και οι μοτοσυκλέτες και έτσι θα πορούσε να μου αρέσει και ένα ηλεκτρικό. Όποτε έχω καβαλήσει έχει πολύ πλάκα.
Επίσης υπάρχουν και πολύ ωραία αυτοκίνητα.
...
Αλλά από το '17 που ψάχνεσαι πέρασαν 6 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι κάτι σε αναστέλλει.
Τι είναι αυτό;

contact