Epilogi zantas (Υπ΄ όψην Plannet,Linatsa)

16 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
klidaras1
Απών/απούσα
Plannet esena se rotao giati ise filos kai linatsa giati exeis to Victeam.

Ayto pou thelo na rotiso ine ean oi zantes toy victeam ine idias antoxis me aytes tou challenge, giati skopeyo na tis balo sto challenge mias kai ine arketa pio omorfes?
Ean mporite diafotisteme ligo.

Thanks,

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Οι σκελετοί πλέον γίνονται από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο έχει μνήμη δηλ. οι καταπονήσεις δρουν αθροιστικά, που πάει να πει κάποια στιγμή (θεωρητικά μιλάμε, αυτή η στιγμή μακάρι να μην έρθει ποτέ!) ο σκελετούλης πάπαλα, υπάρχει δηλαδή καλύτερη συμεριφορά αλλά μικρότερη αξιοπιστία. Αυτά τα ποδήλατα χρειάζονται την ανάρτηση για απορρόφηση κραδασμών και μικρότερη καταπόνηση σκελετού, οι κραδασμοί είναι κρίσιμοι για ένα σκελετό αλουμινίου περισσότερο από ένα με chromoly π.χ.

Πρόσεξε τώρα. Σε μια σύγκρουση η ζάντα του ποδηλάτου σου παίζει το ρόλο που παίζει για το ΙΧ το μπροστινό μέρος του οχήματος: απορροφά το σοκ της σύγκρουσης αυτό για να πάει μικρότερο σοκ στην καμπίνα με τους επιβάτες. Έτσι κάνουμε τα crash-test και έτσι φτιάχουνε τα ΙΧ. Αν έχεις δυνατή ζάντα, η ζάντα δεν θα υποχωρήσει [αλλαγή: δε θα "λαστιχάρει"]αλλά περισσότερο σοκ θα τρώει ο σκελετός σου. Για σκέψου λίγο όμως, τι κοστίζει περισσότερο, η ζάντα ή ο σκελετός; Για αυτό συμφέρει να έχεις (φτηνές) μαλακές ζάντες. Προσωπικά πάντα έχω φτηνότατες ζάντες, αλουμινίου με μονό τοίχωμα, και τις έχω σωστά ακτινολογημένες και ποτέ δεν είχα πρόβλημα και μάλιστα με ποδήλατο κάργα φορτωμένο κλπ. Είναι ασφαλέστερο να συντηρείς κάτι και να δουλεύει σωστά από το να πληρώνεις κάτι ακριβά και να περιμένεις να μην "παθαίνει τίποτα". Είναι σημαντικό για τη μακροζωία του σκελετού σου.

Αυτά τροφή για λίγη σκέψη, έτσι για να μη νομίζουν ότι οι ποδηλάτες δεν σκεφτόμαστε ωρέ :-)

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Η ρόδα του ποδηλάτου είναι μια καταπληκτική κατασκευή. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η ελαστικότητα, το ότι λειτουργεί σαν ανάρτηση, και σε αυτό έχει σημασία και η ζάντα και οι ακτίνες. Τις ζάντες όμως οι μάγκες οι κατασκευαστές τις φτιάχνουνε πια σκληρές, αφού βάζουνε και αναρτήσεις, γιατί έτσι ζει λιγότερο ο σκελετός για να τον πληρώνουμε πιο συχνά καινούργιο. :P:

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

oi zantes tou challenge einai pio antoxis :D
tora gia ta allouminia tha to diavasw to proi eimai komatia tora

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

λοιπόν καταρχην
ναι ισχύουν όλα αυτά που λες
με την αριθμητική μνήμη κτλ κτλ κτλ
αλλά αν καποιος θέλει αθάνατο ποδήλατο πάει και αγοράζει ή ποδήλατο με life time waranty orbea (φτου κακά),trek,fidusa (the best) η όποια άλλη μάρκα προσφέρει κάτι τέτοιο
ή κάνει ένα ποδήλατο από cromoli αν πάει σε καλό ατσάλι τότε θα το κάνει και πολύ ελαφρύ
από εκεί και πέρα το αλουμινένιο ότι και να του κάνεις εκτός από σοβαρά χτυπήματα δεν παθαίνει τπτ το μόνο που θα πάθει ιδικά τα κακής ποιότητας allouminia είναι να μαστιχοσουν
αλλά ακόμα και αυτό το εχω ακούσει σε ποδήλατα αθλητών που τα λιώνουν τα ποδήλατα
ι το άλλο σύνηθες φαινόμενο είναι να κόβονται στα αδύνατα τους σημεία η στης ενώσεις που αυτά ουδεμία σχέση έχουν με χτυπήματα
από εκεί και πέρα εχω δει και ποδήλατο chromolis να σπάει
οπότε μαλον αναθεώρησε λογική γιατί άσκοπα σπαταλάς ενέργεια για να συντηρήσεις το ποδήλατο σου :D

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

δε διαφωνώ με τη λογική σου, τη δέχομαι. Η ουσία είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πώς δουλευει αυτή η ενδιαφέρουσα μηχανή που καβαλάμε και ευχαριστιόμαστε, και να δούμε πώς θα την στρεσάρουμε λιγότερο. (Τη μηχανή όχι τους εαυτούς μας!) Αθάνατο τίποτα δεν είναι, απλά συγκρίνουμε. Στην τελική τα ποδήλατα έγιναν αναλώσιμα, και λίγο σκάω για το πόσα χρόνια θα το καβαλάω, στο κάτω κάτω κάθε μερικά χρονάκια δίνεις μια 500άρα, που δεν είναι πολλά λεφτά αν σκεφτείς τι σού δίνει πίσω. Τώρα, για τα chromolly προσωπικά τα προτιμώ απλά γιατί ταιριάζουν στο στυλ μου δηλ. θέλω αξιοπιστία για μεγάλα ταξίδια και γκράβαρα με μεγάλα φορτία, αλλά δύσκολα να τα βρεις πια και τα πληρώνεις. Ομως το ποδήλατο για το καθημερινό μου κέφι το προτιμώ alu. Απλά δηλ. είναι να ξέρεις τι θέλεις. :D

(ΥΣ. τι εννοείς "μαστιχώσουν")

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

nai apla to thema einai oti enas alloy skeletos me sklires zantes tha sou vgalei 10-15 xronia kathimerinis xrisis :D kai to pio pithano einai na to allakseis giati to exeis barethei oxi giati espase :D
opote gia pio logo na mpw stin diadikasia pou les?

exeis patisei pote mastixa???
kati tetio pathenoun :D
bebaia se diaforetiki klimaka

poiotiko chromolis vgazei i fidusa alla an ta baleis kato tha pareis allouminiou :D

spirosta
Απών/απούσα

Σόρυ έτσι όπως θα το θέσω αλλά!

Ρε πάτε κάντε ποδήλατο να το ευχαριστηθειτε και αφήστε το αλουμίνιο να θυμάται όσα δεν ξέχασε.

Σου βρίσκω άριστο σκελετό hardtail (triple butted) με 150 ευρώ. Δεν είναι το σκελετό ακριβό στα αλουμίνια.

Επίσης με καθημερινή νορμάλ χρήση θα αντέξει όχι 10-15 χρόνια αλλά 30 και βαλε! Αμα το κοπανάς σε βουνα το συζητάμε. Μπορεί και μόνο 10 έτσι!

Αλλά το θέμα είναι να κάνουμε ποδήλατο και να μας αρέσει. Αν καθόμαστε και σκεφτόμαστε τέτοια δεν το ευχαριστιέσαι βρε παιδάκι μου. Βάλε μια ζάντα εκεί να αντέχει και ας είναι σκληρή και άσε την φυση να ενεργήσει μόνη της. Τι προτιμάς? Ακτινολόγηση κάθε μήνα η να το απολαμβάνεις το θέμα? Εκτός και αν κάνεις αγωνιστική χρήση.

mr.linatsa69
Απών/απούσα

O Μπάμπης μου είχε πει να βάζαμε τη ρόδα από το challenge στο victeam διότι είναι πιο γερή! Απλά εγώ δεν ήθελα! Δεν σημαίνει ότι είναι γισ πέταμα ή θα στραβώσει αμέσως! Απλά θα στραβώσει πιο εύκολα από την άλλη και πάλι σε ελαν δυνατό χτύπημα!!!

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

@spirosta

Ευχαριστώ για την υπόδειξη να κάνω ποδήλατο, και δεν το λέω για να πειράξω αλλά το εννοώ, και αυτό κάνω εδώ και ~30 χρόνια για ~πεντακό χιλιά χλμ. έχοντας οδηγήσει αρκετά ποδήλατα (άρα και *σπάσει*!). Από τότε που έμαθα περί σκελετών και κραμάτων, αλλάξω κάθε 10 που λες και συ, και όχι κάθε εξάμηνο όπως ένα φιλαράκι τα alu και τα carbon... Ζωή νάχει είναι δυνατό παιδί, και έχει λεφτά για ξόδεμα, και δεν το νοιάζει. Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν σού έτυχε αυτό που εμένα μου έτυχε: να είσαι στο βουνό μισή μέρα με τα πόδια από το κοντινό χωριό και να σου τύχει το πεπρωμένο. Τότε αρχίζεις να το βλέπεις κι αλλιώς θες δε θες.

Για τον 150ευρο άριστο σκελετό: πες μου που τον βρίσκεις, χρειάζομαι μερικούς. (Άριστους όμως!)

Για την ακτινολόγηση: όχι κάθε μήνα αλλά και κάθε μέρα άμα λάχει και είναι πανεύκολο σε διαβεβαιώνω, υπόθεση 5 λεπτών σε μια ήδη σωστή ρόδα. Δες
http://i-alli-ellatha.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

pes ton filo sou pou spaei skeletous na erthei na tou protinw kati pou na min spaei:D
spirosta eisai ektos thematos:D
alla parola ayta simfonw mazi sou
oso afora ton tripple butted skelleto i to kostos tou ylikou exei diavasma akoma to thema

to kostos pantos einai allou
:D

spirosta
Απών/απούσα

Ωράιο το άρθο που πρότεινες και στα ελληνικα!
Εγω είμαι από αυτούς που κάνουν τα πάντα στο ποδήλατο μόνοι! Ακόμη και ακτινολόγηση.

Όσο για το σκελετά γενικά στα 10 χρόνια συνήθως το έχεις αλλάξει για κάτι καλύτερο. Εκτός αν είναι κανα χρωμολένιο! Τεσπα!

Για καλό σκελετό κοίτα αυτό:
http://bike-components.de/catalog/Frames/MTB+Hardtail+frames/MTB+Pro+Rah...
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι triple αλλά υπάρχει και άλλος με 200Ευρώ που είναι σίγουρα!

Πάντως αν και εκτός θέματος επαναλαμβάνω. Δεν είναι τα αλουμίνια ακριβά! Τεσπα.

Στο παλικάρι εγώ προτείνω την πιο γερή ζάντα! Ας είναι πιο σκληρή!

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13215
na pare ena double buddet teneke :D
pio ftino apo to diko sou
tetia skeleta fernei kai o dikos mou gia ftines lyseis
kala einai gia podilata polis :D

klidaras1
Απών/απούσα

Telika leo na kratiso toy challenge alla pali tha to skefto :)

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

gia mena pare aytes pou sou aresoun :D
apla an pareis me tis liges aktines min tis kopanas san trelos :D

klidaras1
Απών/απούσα

Re piga simera apo ton mpampi giati ithela na dokimaso tin sxara (sxetika me to problima pou ixa me to amaksi kai to opoio lithike me mia patenta) kai mou ipe kai aytos to idio oti ine pio eualotes oi alles kai oti kanoyn kai +30 euro opote eipa asto giati to budget exei hdh ksefigei.

contact