Η εξίσωση του καλού ποδηλάτη

3 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Marios
Απών/απούσα

Αντιγράφω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο tvxs :

Αν και οι περισσότεροι μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο ενστικτωδώς σε πολύ μικρή ηλικία, πολύ πριν οι θετικές επιστήμες μπουν στη ζωή μας, οι επιστήμονες βρήκαν τώρα την εξίσωση του καλού ποδηλάτη, που θα βοηθήσει τους ανεπίδεκτους πρακτικής μαθήσεως, να κάνουν ορθοπεταλιές, αλλά και τους φανατικούς ποδηλάτες να τελειοποιήσουν την τεχνική τους!

Το ποδήλατο είναι μια εύκολη υπόθεση, κι όπως λένε άπαξ και το μάθεις δεν ξεχνιέται ποτέ... αρκεί να γυρίζεις τα πεντάλ αρκετά γρήγορα για να συνεχίσει να ισορροπεί και να κινείται. Ωστόσο σε περίπτωση που το να μάθετε να κάνετε ποδήλατο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για εσάς ή τα παιδιά σας, μπορείτε πλέον να ανατρέξετε στις γνώσεις που έχετε σε μαθηματικά και φυσική

Μετά από τρία χρόνια επίπονων προσπαθειών, ερευνητές από τρεις τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ολλανδία, δημιούργησαν μια πολύπλοκη μαθηματική φόρμουλα που δείχνει ότι αυτό που το σώμα και ο εγκέφαλός ενός μικρού παιδιού κάνουν ενστικτωδώς, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσικο-μαθηματική άποψη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια εξίσωση-σιδηρόδρομο που περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις, για να εξηγήσουν την ποδηλασία! Η φόρμουλα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη της διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως την αδράνεια, τη γυροσκοπική και την κεντρόφυγο δύναμη, τη βαρύτητα, την κλίση του ποδηλάτη, τη ροπή στρέψης, και άλλα πολλά αν κρίνει κανείς από το μέγεθος της εξίσωσης!

Από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο στη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί πασχίζουν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν την μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη, και τώρα, 150 χρόνια μετά, ελπίζουν πως βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό.

Αν και είναι σχεδόν απίθανο η εξίσωση του καλού ποδηλάτη να σας βοηθήσει να μάθετε να κάνετε πετάλι, αναμένεται να βοηθήσει τους ερευνητές στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά.
typos

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

Γιατί το ποδήλατο ισορροπεί όταν τρέχει;
Δημοσιεύτηκε από τον/την Dimitris Tsaousis στις 12 Νοέμβριος 2012 και ώρα 23:30

Η Ελληνική Απάντηση-Δημήτρης Τσαούσης

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα
wp