Διαδρομη Θεσσαλονικη - Δελτα Αξιου

3 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
BiosGr
Απών/απούσα

Καλησπερα σας θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με τον σχεδιασμο της συγκεκριμενης διαδρομης προκειται για παρεα δυο ατομων που εχουμε ποδηλατα XC και επειδη θελουμε να κανουμε μια διαφορετικη βολτα και να δοκιμασουμε να παμε στο δελτα του αξιου ειδα οτι ειναι καπου στα 75χλμ η αποσταση με επιστροφη θελω να ρωτησω αν το εχει κανει καποιος με τα συγκεκριμενα τυπου ποδηλατου η διαδρομη αν ειναι ευκολη και αν γινεται ορισμενες πληροφοριες οπως τι να προσεξουμε καποια παρακαμψη για μεγαλυτερη ασφαλεια και οποιαδηποτε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη...ευχαριστω

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
grampa
Απών/απούσα

Το δέλτα του Αξιού είναι μια πανέμορφη περιοχή και υγρότοπος τεράστιας αξίας. Ουσιαστικά όλη η προστατευόμενη περιοχή (εκβολές Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα) είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα με πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος που ξεκινάει μόνο 8 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Είμαστε οικογενειακώς φίλοι του δέλτα και το επισκεπτόμαστε πολύ συχνά για οικογενειακή ποδηλατοβόλτα. Είναι γενικά φλατ και πολύ βατό, πατημένος χωματόδρομος σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Προφανώς το σημείο που εννοείς εσύ είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές του Γαλλικού και του Αξιού και το προσεγγίζεις διαμέσου του Καλοχωρίου. Για να πας στο Καλοχώρι παρόλο που η απόσταση είναι μικρή (περίπου 8 χλμ), δεν είναι εύκολη και ευχάριστη διαδρομή... Ο λόγος είναι ότι διασχίζεις βιομηχανική περιοχή, με στενούς δρόμους γεμάτους από βαριά οχήματα (νταλίκες, φορτηγά κλπ). Αυτός είναι ένας λόγος που όταν πηγαίνουμε εκεί χρησιμοποιούμε συνήθως το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο που ξεκινάει η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου (που ήταν παλιά οι ταβέρνες Ίμια, Μπαγκλαντές κλπ).

Αν αποφασίσεις να πας με το ποδήλατο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο εναλλακτικές διαδρομές. Θα φύγεις Τσιμισκή->Πολυτεχνείου->26ης Οκτωβρίου (παράλληλα με το λιμάνι) μέχρι την περιοχή που βρίσκεται το Block33. Εκεί έχεις δύο επιλογές. Ή συνεχίζεις ίσια της 26ης Οκτωβρίου και λίγο πριν βγεις στην Εθνική για Αθήνα, στρίβεις αριστερά στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Καλοχωρίου ή πας στην περιοχή πίσω από το Block33 (εκβολές Δενδροποτάμου) που ξεκινάει ή ίδια επαρχιακή οδός.

Και οι δυο επιλογές είναι χάλια, δεν υπάρχουν βοηθητικές λωρίδες και είσαι ουσιαστικά μέσα στις νταλίκες και τα βυτιοφόρα. Πρέπει να δεις το χάρτη για να καταλάβεις καλύτερα την περιοχή που σου περιγράφω.

Γενικά δε σου τη συνιστώ σαν διαδρομή για ποδηλασία αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου γιατί μπορεί να είμαι και λίγο κότα. Ίσως όμως θα ήταν καλύτερα να την κάνεις μια φορά με αυτοκίνητο για να κρίνεις και μόνος σου.

Παρακάτω βάζω κάποιες φωτογραφίες από την τελευταία μας επίσκεψη στο δέλτα του Αξιού που καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι το φάρο (νησί της αφροδίτης) παρόλο που το νερό είχε πάρει το δρόμο και σε κάποια σημεία περάσαμε τα ποδήλατα με τα χέρια. Είχαμε όμως στην παρέα 7χρονα παιδιά με 20άρια ποδήλατα, trekking και μονοτάχυτα.

δέλτα Αξιού

δέλτα Αξιού 2

δέλτα Αξιού 3

Costa Flocas
Απών/απούσα

FYI: Σε χθεσινή μας (10/11/2019) βόλτα προς το νησί της Αφροδίτης, φτάσαμε μέχρι τη διασταύρωση (5 χλμ. πριν το νησί, στο υπερυψωμένο παρατηρητήριο), αλλά το νερό έχει πάρει το δρόμο, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ μπορεί κάποιος με ποδήλατο η πεζός να συνεχίσει προς το νησί... Το βάθος είναι αρκετό. :-(

Αυτό βέβαια δε μειώνει σε τίποτα την ομορφιά της διαδρομής ως εκεί. Μόνη "παραφωνία" ή προβληματισμός, κάποια σκυλιά που υπάρχουν στις παράγκες των μυδοκαλλιεργητών, τα οποία απλά τα αγνοήσαμε και ύστερα από λίγο, μας άφησαν να προχωρήσουμε προς τον προορισμό μας. Είναι κάτι όμως που ίσως προβληματίσει νεαρότερους ποδηλάτες (ή/και τους γονείς αυτών!).

Σ' αυτό το σημείο δείχνω που κόβεται ο δρόμος (ισχύει η δορυφορική φωτό):

https://www.google.com/maps/place/40%C2%B032'02.9%22N+22%C2%B043'45.2%22E/@40.53415,22.7286618,212m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d40.5341489!4d22.7292086

contact