mtb 26" vs mtb 27,5" vs mtb 29"

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Στην αγορά τείνουν να εξαφανισθουν τα mtb με τροχούς 26". Είναι ενδιαφέρον να δούμε τα υπερ και κατά αυτών των κατηγοριών, τόσο απο έμπειρους όσο και απο νεώτερους ποδηλάτες.
Εγώ δοκιμάζοντας τα 27,5 βρήκα οτι στον πετρόδρομο χοροπηδάν περισσότερο απο τα 26άρια, οτι στην άσφαλτο αναπτύσσονται καλύτερα αλλά κάνουν θόρυβο τα ελαστικά τους και οτι είναι αρκετά πιό βαριά.
Άλλες εμπειρίες?

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

παρολο που το θεμα εχει αναπτυχθει πολλες φορες να πω οτι μαλλον λαθος 27.5 οδηγησες.

Το οτι χοροπηδαει πιο πολυ δεν εχει λογικη και μαλλον εχει να κανει με την πιεση που ειχες στα λαστιχα σου.
Το οτι κανουν θορυβο τα ελαστικα εχει να κανει με την χαραξη και οχι με την διασταση (26-27.5-29)
Η διαφορα βαρους αντιστοιχων ποδηλατων απο 26 σε 27.5 ειναι περιπου μισο κιλο. Δεν τα λες πολυ πιο βαρια.

Να ερθουμε στο θεμα τωρα. Σημερα (και τονιζω το σημερα) δεν εχει νοημα να κοιτας την διασταση του τροχου αλλα το ποδηλατο σαν συνολο. Υπαρχουν 29αρια πιο ευελικτα απο 27.5 και 27.5 "βαρκες" σε σχεση με αλλα 27.5. Δεν εχει νοημα να κοιτας μονο τον τροχο.

kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Τα ποδηλατα που συγκρινω ειναι της ιντεαλ και τα δυο, το φρηντερ 26" ν-φρενα και το ζιγκ-ζαγκ 27,5" με υδραυλικα δισκόφρενα. Το ζιγκ-ζαγκ είναι αισθητα πιό βαρύ οταν το σηκώνω. Στα λάστιχα ειχα πίεση κατω απο 40, για αυτό ήταν χοροπηδηχτό άραγε? Όσο για τον θόρυβο στην κύληση, τι να προσέχει κανείς στην χαραξη για να είναι λιγότερος? Να είναι λάθος ποδήλατο το ζιγκ-ζαγκ?
Επειδή εχω πολλές απορίες, ξέρεις κανένα λινκ, πού έχει συζητηθεί ξανά το θέμα του ποστ?

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

Δεν εχει νοημα να σου παραθεσω παλιοτερο λινκ γιατι εχει αλλαξει ολη η λογικη τον τελευταιο χρονο.
Οταν βγηκαν τα 29αρια σχεδιαστηκαν τοτε τα ποδηλατα με βαση το τι περιμεναν απο τους τροχους και γυρω απο τους τροχους. (γι'αυτο ειχαν βγει με μεταξονιο τρενου)
Μετα βγηκαν τα 27.5 που ειχαν πλεονεκτημα γιατι ειχαν δει τα προβληματα του 29 και ηταν πολυ πιο ευκολο να τα διορθωσουν αφου σχεδιαζαν τα ποδηλατα απο την αρχη.
Σημερα ομως ξερουν και τα πλεονεκτηματα του 29αρι τροχου και του 27,5 και αντιστοιχα ξερουν και τα μειονεκτηματα.
Και χρησιμοποιουν τους τροχους σαν κομματι ενος συνολου. Δλδ λενε θελουμε να εχει αυτη την συμπεριφορα. Μπορω να βαλω τον 29αρι και να εχω την συμπεριφορα που θελω?? Το κανω. Μπορω να εχω την συμπεριφορα που θελω και το θελω με 27.5 τροχο?? Το κανω.
Το προβλημα??? Πως θα ξερεις ποια ποδηλατα ειναι σχεδιασμενα με την φρεσκια λογικη και ποια με την παλια?? Εδω δεν μπορω να βοηθησω.
Δεν εχει νοημα σημερα να συγκρινεις τροχο (στο επιπεδο που συζητας) αλλα να συγκρινεις ποδηλατα. Ειδικα οταν βαλεις τα extra fat λαστιχα στο 27.5 που τον κανει ιδιο με 29αρι.
Που υστερει μονο το 29αρι σε σχεση με το 27.5. Για να εχουν ιδια στιβαροτητα οι τροχοι ειναι πιο βαριοι. Αλλα οχι τοσο ωστε να πεις οτι σε ενοχλει. Στο κατω κατω περνεις ενα καλυτερο ζευγαρι τροχων και λυνεις αυτο το θεμα.

Στο θεμα της πιεσης υπαρχουν διαφωνιες. Εγω "παιζω" με 23-25 μπρος πισω. Θεωρω οτι με οτιδηποτε πανω απο 30 (ειδικα σε hardtail) γκελαρει σαν μπαλα. Αυτη ειναι και η διαφωνια που εχω με τον attilio (παιζει με 45 πιεση αλλα με τελειως αλλο στησιμο ποδηλατου και με αλλο τροπο οδηγησης. Τοσο μεγαλη πιεση δεν ταιριαζει σε ολους τους αναβατες).

Για την χαραξη οσο πιο πυκνα και χαμηλα ειναι τα τακουνια στο κεντρο τοσο λιγοτερος ο θορυβος

kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Σε ευχαριστώ, ενδιαφέροντα και χρήσιμα αυτά! Να δούμε και τι άλλο θα βγάλουν! Πάντως, πιστεύω τα 26" mtb που τώρα χάνονται απο την αγορά, θα επιστρέψουν σύντομα!