Ρύθμιση μηχανισμού αναδίπλωσης D-clamp σε Dahon Eco C6

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
apersei
Απών/απούσα

Χαιρετώ όλους, μιας και είναι η πρώτη μου ανάρτηση στο φόρουμ...

Αγόρασα πρόσφατα ένα μεταχειρισμένο σπαστό Dahon Eco C6 και προσπαθώ να κάνω μόνος μου τις ρυθμίσεις. Ατυχώς, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει έναν παλιό μηχανισμό διπλώματος του σκελετού, ονόματι D-clamp (ο οποίος φαίνεται καλύτερα στην πρώτη φωτογραφία από τις τρεις που παραθέτω), για τον οποίο δεν βρήκα οδηγίες ρύθμισης, αν και προσπάθησα.



Είναι προφανές ότι οι δύο επιμήκεις εξαγωνικές βίδες ρυθμίζουν το σφίξιμο του μηχανισμού: αν δεν έχω κάνει λάθος, δεξιόστροφα ο μηχανισμός σφίγγει. Εκείνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος, είναι η λειτουργία των δυο μικρών βιδών στο άκρο του "ρυθμιστή", που ρυθμίζονται με κατσαβίδι ή σταυροκατσάβιδο (και διακρίνονται καλύτερα στην τρίτη φωτογραφία). Αρχικά πίστεψα ότι "κλειδώνουν" τη ρύθμιση, δηλαδή τις ξεσφίγγεις για να γυρίσεις την εξαγωνική βίδα, και μετά τις ξανασφίγγεις για να μην αλλάξει η ρύθμιση κατά τη χρήση του ποδηλάτου. Ωστόσο, "παίζοντας" λίγο με το μηχανισμό δεν μου φαίνεται να έχουν αυτήν τη λειτουργία, και δεν θέλω να κάνω πολλές δοκιμές μη τυχόν και κλωτσήσουν τίποτα βόλτες... Γνωρίζει κανείς τη λειτουργία τους;

Επίσης, καθώς δεν διαθέτω δυναμόμετρο, μπορεί να περιγράψει κανείς την αίσθηση που πρέπει να έχει ο μηχανισμός όταν κλείνει, αν έχει ρυθμιστεί σωστά;

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon dahon_eco6_hinge_a.jpg68.59 KB
Image icon dahon_eco6_hinge_b.jpg103.21 KB
Image icon dahon_eco6_hinge_c.jpg89.12 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Καλως όρισες και με γειά.
...
Το δικό μου έχει ένα μόνο εξάγωνο μπουλόνι ρύθμισης. Το σφίγγεις και κλείνει με περισσότερη πίεση, το λασκάρεις και είναι πιό χαλαρό. Το βιδάκι στηρίζει το εξάγωνο πάνω στο βαρελάκι του. Άρα πρέπει να είναι σφιγμένο για να μην παίζει.
...
Πόσο σφίγγουμε τώρα: Κλέισε το ποδήλατό σου και σήκωσέ το πιάνοντάς το από το μέσο του οριζόντιου σωλήνα. (αυτού με τον μηχανισμό κλεισίματος). Αν αισθάνεσαι ότι έχει τζόγο (κάνει κάποιο "κλακ") την στιγμή που χάνει την επαφή του με το έδαφος, τότε θέλει σφίξιμο. Αν όχι τότε είσαι εντάξει. Πρέπει να είναι τόσο σφιγμένο ώστε να κλείνει ο μηχανισμός με κάποια άνεση και παράλληλα το ποδήλατό σου να το αισθάνεσαι στα χέρια σου σαν ένα σώμα και όχι δύο κομμάτια που κάνουν κάποιο "κλακ" μεταξύ τους.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

δύσκολο, πρέπει να κάνεις χοντράδα. Μη τον φοβάσαι τον μηχανισμό, και δε χρειάζεται τρομερό σφίξιμο. Οι δυο σταυρόβιδες κάνουν αυτό που υποψιάστηκες. Λάδωνε καλά όλες τις τριβές εκεί.

apersei
Απών/απούσα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

Με τη βοήθειά τους, αποφάσισα να ψάξω λίγο περισσότερο το μηχανισμό και γράφω τα "ευρήματά" μου μήπως και τα χρειαστεί κανείς άλλος. Πήρα, λοιπόν κατσαβίδι και αφαίρεσα τελείως τις σταυρόβιδες, οι οποίες είναι όντως μικρές, με σώμα που δεν ξεπερνά σε μήκος τα 4-5 χιλιοστά... Όπως διαπίστωσα, η κύρια λειτουργία τους είναι να συγκρατούν στη θέση τους τις δυο μακριές "βίδες" που ουσιαστικά κάνουν τη ρύθμιση. Μόλις αφαιρεθούν και οι δυο, οι δυο μακριές "βίδες" μπορούν να βγουν από το πίσω μέρος του κλείστρου, και μετά να αφαιρεθούν και από τη βάση τους πάνω στο σκελετό. Ουσιαστικά δηλαδή λύνεται το μπροστινό κομμάτι του μηχανισμού. Όταν το ξαναμοντάρει κανείς, οι μικρές σταυρόβιδες πρέπει να σφικτούν, χωρίς ωστόσο -τουλάχιστον στην περίπτωση του δικού μου ποδηλάτου- να "κλειδώνουν" τις βίδες της ρύθμισης στη θέση τους. Συγκεκριμένα στη δική μου περίπτωση η μία κλειδώνει, η άλλη όμως όχι... Για να πετύχω το "κλείδωμα" σκέφτομαι να ψάξω για παξιμάδια με ίδιες βόλτες με αυτές της βίδας ρύθμισης, με τα οποία να κοντράρω στο δεξί μέρος, εκεί που αυτή βιδώνει, όταν έχω πλέον κάνει τη ρύθμιση. (Ελπίζω η περιγραφή μου να είναι κατανοητή...)

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Αυτο ακριβως που σκεφτεσαι ειναι και η καλυτερη λυση. Με δυο παξιμαδια, σταθεροποιεις τις βιδες ρυθμισης στο επιθυμητο σημειο.
Εναλλακτικα, αν δεν βρεις παξιμαδια να ταιριαζουν (μαλλον απιθανο) επειδη οι βιδες ρυθμισης εχουν καποιο "περιεργο" σπειρωμα, μπορεις με μια σταγονα Locktite να σταθεροποιησεις εκει που θελεις τις βιδες.