Ερώτηση για "gel σέλας"

11 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Σαφής ερώτηση: κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει "gel σέλας" σε μεγάλες διαδρομές (άνω των 2 ωρών), ας πει τη γνώμη του εάν αυτό το πράγμα κάνει δουλειά.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο που, θεωρητικά, μειώνει την τριβή, όμως ξέρουμε ότι η πράξη πολλές φορές διαφέρει από τη θεωρία...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
parias
Εικόνα parias
Απών/απούσα

Οτι ειναι μια ΠΟΛΥ λαθος ιδεα, που ομως εχει περασει καποτε απο το μυαλο των περισσότερων απο εμας. Αν μια σέλα είναι ΑΒΟΛΗ, δηλαδη είτε ρυθμισμενη (τοποθετημενη) λαθος, είτε η κατασκευη της ειναι ασυμβατη με την κατασκευη σου δεν υπαρχει περιπτωση ενα καλυμα απο τζελ, η οποιοδηποτε καλυμα να την κανει ΑΝΕΤΗ. Να αναφέρω και οτι ο γνωστος sheldon brown είναι υπερ αυτης της θεωρίας την οποία μάλιστα αναλυει με πειστικα επιχειρήματα. (πχ τα ρημαδεμενα καλυματα γλιστρανε και κανουν τα πραγματα χειροτερα)

Εγω, μετα απο αρκετά χρόνια καβαλα, και ακομα πιο πολλα χιλιομετρα, ειμαι πια οπαδος της Βrooks. Αν και σκεπτικος στην αρχη για τους εξης λογους: Φαινοταν σκληρη και αβολη ειδικα στο τεστ το αντιχειρα, ηταν ακριβη, και ο υπερμετρος ενθουσιασμος των ακολουθων της brooks φαινοταν δυσαναλογος με το γεγονος οτι κανεις σχεδον δεν τις χρησιμοποιει. Κοινως ελεγα αν ειναι τοσο καλες, θα τις είχαν και αλλοι.

Well, I was mistaken. Στην σέλα δεν καθομαστε με τον αντιχειρα, η τιμη ειναι πολυ λογικη για μια σελλα που ειναι πανεμορφη και κραταει αποδεδειγμενα 40-50 χρονια τουλαχιστον, ενω τελικα οι brooks enthusiasts ειχαν πολυ απλα δικιο και οσοι δεν τις χρισημοποιουν αδικο. Οπως αδικο εχουν τα 5 εκ. συμπολιτων μας που λενε οτι δεν γινεται να κανεις ποδηλατο στην αθηνα. Αν εξαιρεσεις το βαρος, που νομιζω οτι αν δεν κανεις πρωταθλητισμο, λιγα γραμμαρια παραπανω για να σωσεις τα αναπαραγωγικα σου οργανα ειναι μικρη θυσια, δεν υπαρχει κανενας λογος να πει καποιος οχι σε μια brooks.

Οι brooks ειναι τοσο ανετες για τους εξης λογους: Δερμα. Πολυ ανετο για να καθεσαι, μικρη τριβη και στο παντελονι και στο δερμα.Δεν ειναι τυχαιο που ολα τα υλικα σελας προσπαθουν να μιμηθουν το δερμα. Τι να κανουμε ομως που το δερμα ειναι ακλυτερο απο το πλαστικο η την απομιμηση δερματος....
Περνουν την ανατομια σου, αντι να περνεις εσυ την ανατομια της σελας.
ΚΑΙ, βασιζονται πανω στον μηχανισμό της ΑΙΩΡΑΣ. Δηλαδη ειναι ενα δερμα που ειναι κρεμασμενο-τεντωμενο σε εναν μεταλικο σκελετο, σαν μια μικρη αιωρα, και σε καθε λακουβα, ταλαντωνεται, με αποτελεσμα να ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ανετες.
Δεν είναι τυχαιο οτι οσοι κανουν ΜΕΓΑΛΑ ταξιδια με ποδηλατο (πηγαινε ελα ινδια πχ) κατα 90% χρησιμοποιουν τετοιες σελες.

Τα λογια λογια και ο καθεις κανει τα κουμαντα του.
ΥΓ: οι σελες με τζελ, εχουν οριο χρησης και χιλιομετρικο και χρονικο. Στα πεντε χρονια θες αλλη, γιατι εχει γινει κουτσουρο, αλλα και πριν απο τοτε, ανετη σαν brooks αποκλειεται να ειναι.

Φιλικα,

Johnny.Tifosi
Εικόνα Johnny.Tifosi
Απών/απούσα

i.alli.ellatha wrote:
Σαφής ερώτηση: κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει "gel σέλλας" σε *μεγάλες* διαδρομές (άνω των 2 ωρών), ας πει τη γνώμη του εάν αυτό το πράγμα κάνει δουλειά. Πρόκειται για ένα πρόσθετο που, θεωρητικά, μειώνει την τριβή, όμως ξέρουμε ότι η πράξη πολλές φορές διαφέρει από τη θεωρία...

Ποδηλατικό κολάν έχεις; Η μέρα με την νύχτα σε άνεση.

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

parias wrote:
... ειμαι πια οπαδος της Βrooks. Αν και σκεπτικος στην αρχη ...
Well, I was mistaken.

Δεν έχεις χρόνο, αλλά όταν είναι να γράψεις, γράφεις γιά τα καλά !!
Όσο για τις brooks,συμφωνώ απολύτως !

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Φυσικά και έχω κολάν, αλλά εδώ μιλάμε για τη σέλλα. Η γνώμη του Sheldon κάτι σημαίνει, αν και σε μερικά πράγματα στο παρελθόν δεν συμφώνησα με τη γνώμη του. Απλώς ήθελα μια γνώμη κάποιου που χρησιμοποίησε gel καλοβολεμένο για να μη γλιστράει και σε πολύωρη χρήση, με την υποψία ότι οτ κέρδος ίσως αφορά την τριβή (chaffing)

Parias, χωρίς να απαντήσεις απευθείας στην ερώτηση, απάντησες όμως καλά: Και ευχαριστώ βέβαια, ομολογώντας ότι ποτέ μου δεν είχα Brooks - επιφυλάσσομαι και σε αυτό.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

@ parias : Πες τα!!! Η μια μου brooks είναι τουλάχιστον 15 ετών και θα κρατήσει άλλο τόσο . Η άλλη μου, για να κερδίσω βάρος μια και παίζει και αυτό το ρόλο του είναι τιτανίου..Πιο ακριβή μεν αλλά αν υπολογίσεις πέρα απο την άνεση, ομορφιά και προσαρμοστικότητα, το ποσες δεκαετίες θα με πηγαίνει , τότε είναι πάμφθηνη! Ασε που στις άλλες σέλλες μόλις την βολευτείς χαλάει και άντε να βρεις το ίδιο μοντέλο που έχει καταργηθεί.
Πρέπει να βρεις όμως τον τύπο που σου ταιρίαζει..Κάποια που είχα πάρει ως πιο όμορφη (team pro)τελικά δεν μου έκανε και έτσι γύρισα πάλι στην Β17....H δε team pro ανακούφισε τον ποπό εκείνου που μου έδωσε την β17 του...
Οχι, περα απο 2-3 φορές τώρα τελευταία δεν φόρεσα ποτέ άλλοτε ποδηλατικο Παμπεράκι μια και δεν χρειάστηκε και δεν μου αρέσει και η αίσθησή του.
Οσο για την αρχική ερώτηση έχω να πω οτι στο follow the women που είχα πάει και τόσο οι σέλλες στα ποδήλατα που δινόντουσαν όσο και οι κοπέλες που συμμετείχαν ηταν ΠΑΝΤΕΛΩΣ άσχετες με το ποδήλατο (οι μεν σέλλες ήταν τύπου παιδικού ποδηλάτου, οι δε κοπέλες είχαν έρθει για ιδεολογικούς λόγους και μάλλον είχαν μάθει και ποδήλατο την προηγούμενη εβδομάδα = ποπός άμαθος) μοίραζαν οι υπεύθυνοι και αυτά τα ζελ καλύμματα. Αλλες λοιπόν ορκιζόντουσαν σε αυτά γιατι ήταν μαλακά, άλλες πάθαιναν συγκάματα γιατι είναι πολύ φαρδιά και κολλάει και ιδρώνει ο ποπός επάνω τους..(οι περισσότερες απο την ελληνική ομάδα είχαμε προνοήσει και είχαμε πάρει τις δικές μας σέλες μαζί)..Οπότε άβυσσος η ψυχή του ποπού..αν δεν δοκιμάσεις δεν μαθαίνεις...

Toby
Απών/απούσα

Εχω δοκιμασει μερικα τζελ. Στην αρχη τα ασθανεσαι μαλακα και ανετα. Μετα απο μιση ωρα ενοιωθα να γλυστρω προς τα μπρος και το τζελ να φευγει αριστερα - δεξια.

parias
Εικόνα parias
Απών/απούσα

ΕΙΔΙΚΑ στο θεμα της τριβης (chaffing) για να το λυσεις θες ΔΕΡΜΑ...

spy3
Απών/απούσα

Καλημερα εγω στο ποδηλατο μου που ειναι της πλακας εχω βαλει ενα καλυμα gel απο τα jumbo και ειμαι πολυ ευχαριστημενος ουτε τριβες εχω ουτε να φευγει και εχω πολυ μεγαλυτερη ανεση ακομη και μετα απο δυο συνεχομενες ωρες που το εχω δοκιμασει

Sar1
Απών/απούσα

δυο λύσεις υπάρχουν : α) ποδηλατική βερμούδα (κάτι σε ENDURA) με ενσωματωμένο μαξιλαράκι, β) τη σέλα που σου προτείνουν (Brooks) ή αν θες τη γνώμη μου μια Specialized Format (φτηνή και άπαιχτη).

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

καταρχήν μιας και μιλάμε για άνεση
θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μία καλή σέλα
μετά θα πρέπει να έχουμε ένα καλό μαξιλαράκι είτε σε βερμούδα είτε σε κολάν υπόψην και εδώ υπάρχουν μαξιλαράκια με gel
και μετά βάζουμε ένα καλό gel σέλας

εγώ έχω μία σέλα πολύ καλή
δεν είναι Brooks αλλά με βόλεψε σε απίστευτο βαθμό και εμένα και όσους την έχουν
και πλέον μου φτάνει το πρώτο βήμα
βέβαια συνεχίζω να φοράω κολάν για άλλους λόγους