Ο θόρυβος του αέρα απειλή για την ακοή των ποδηλατών

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

Οι ποδηλάτες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής εξαιτίας του συνεχούς θορύβου του αέρα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με μικρή ομάδα ποδηλατών ανακάλυψαν ότι ο θόρυβος αυτός μπορεί να υπερβαίνει τα 85 ντεσιμπέλ (db) που αποτελούν το όριο έπειτα από το οποίο αρχίζει να κινδυνεύει η ακοή.

Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Henry Ford, στο Ντητρόιτ, τοποθέτησαν μικρόφωνα στα αυτιά των ποδηλατών για να μετρήσουν τον θόρυβο του αέρα σε διάφορες ταχύτητες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ένταση του θορύβου κυμαινόταν από 85 db όταν έτρεχαν με ταχύτητα 15mph έως 120 db όταν έκαναν πολύ γρήγορα ποδήλατο (με σχεδόν 60mph).

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά τα όρια; Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ το μποτιλιάρισμα στην πόλη παράγει ήχους 85 db και η σειρήνα του ασθενοφόρου ή μια βροντή από την κοντινή καταιγίδα φθάνουν τα 120 db.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες στην ακοή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Βερτζ, από το Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του νοσοκομείου.

Το φαινόμενο της βλάβης της ακοής εξαιτίας του δυνατού θορύβου έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τους αποφεύγουμε επί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα - και στους θορύβους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η δυνατή μουσική με ακουστικά.
Here are the average decibel ratings of some familiar sounds:

The humming of a refrigerator
45 decibels
Normal conversation
60 decibels
Noise from heavy city traffic
85 decibels
Motorcyles
95 decibels
An MP3 player at maximum volume
105 decibels
Sirens
120 decibels
Firecrackers and firearms
150 decibels
Your distance from the source of the sound and the length of time you are exposed to the sound are also important factors in protecting your hearing. A good rule of thumb is to avoid noises that are too loud, too close, or last too long.

For the average ear, any noise above 85 dB for 8 hours will be a problem.

Any noise above 90 dB (truck traffic or a video arcade) for more than 2:30 hours will cause hearing damage.

Any noise above 110 dB (chain saw, tame rock concert) for more than 1:29 minutes will cause hearing damage.

Any noise above 120 dB (sandblasting, raucus rock concert) for more than 9 seconds will cause hearing damage.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Δεν άκουσα!
Μάλλον θα φταίει ο θόρυβος από την ταχύτητα!

airpeace79 wrote:
...έως 120 db όταν έκαναν πολύ γρήγορα ποδήλατο (με σχεδόν 60mph).

60 μίλια την ώρα, δλδ. 96,5 χλμ/ώρα ταχύτητα με το ποδήλατο.
Μάλλον το τελευταίο που θα ενδιέφερε θα ήταν ο θόρυβος!

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Ως ποδηλάτης, όντως θυμάμαι περιπτώσεις που το βουιτό από τον αέρα στα αυτιά ήταν πολύ δυνατό και ενοχλητικό.
Οι περιπτώσεις αυτές ήταν λίγες, και όλες αφορούσαν βολτονήσεις με πολύ κόντρα αέρα. Μιλάμε για μποφόρ μπόλικα... και κόντρα (όταν ο αέρας είναι από πίσω, δεν θυμάμαι ποτέ να με ενόχλησε..... μα ποτέ όμως...)
Επίσης, οι μισές από αυτές συνδύαζαν και κρύο. Ο αέρας ήταν παγωμένος. Οπότε κατεβάζαμε τα σκουφάκια ή ότι είχε ο καθένας ως προστασία για το κρύο... και το πρόβλημα με το δυνατό βουιτό του αέρα ΕΠΑΥΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Η μελέτη δε λέει ψέμματα, απλά "κρεμιέται" από αυτές τις λίγες ειδικές περιπτώσεις και "κάνει θέμα" εκεί που υπάρχει_και_δεν_υπάρχει....

Τώρα, αν ο ποδηλάτης μένει Μύκονο ή στον Καφηρέα (ή και σε άλλες χώρες/περιοχές με έντονο αέρα)..... εμ.... εκεί μάλλον έχει πρόβλημα all year round.... και σε πολλαπλούς άξονες....

Νομίζω ότι ακουστικά για μουσική, κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά.
Δεν θα μιλήσω για clubάκια, συναυλίες και ντουντούκες σε πλατείες ("εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι.... ", "πάγωσε η τσιμινιέρα...", μάυρα κοράκια με νύχια γαμψά...", στο "Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι...." κλπ κλπ).

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Μού έχει τύχει πράγματι. Κορινθιακός Κόλπος, αμάν πολύ αεριτζίδικο μέρος, ... κατηφόρα Βαράσοβα >8% και να πάς με μικρό δίσκο και με το ζόρι, όλη μέρα έτσι, και στο τέλος της μέρας να υποβόσκει πονοκέφαλος. Στα μέρη μας όμως τέτοια δεν τυχαίνουν και κάθε μέρα.

Τι να πουν και οι Ολλανδοί δηλαδή.... ... ...

rosalia
Απών/απούσα

Ο θόρυβος είναι πράγματι πολύ ενοχλητικός, αλλά ότι μπορεί να προκαλέσει τέτοια ζημιά πρώτη φορά το ακούω. Τώρα που παγώνει ο καιρός, ο θόρυβος σε συνδυασμό με τον αέρα μπορεί να κάνει τρελό πονοκέφαλο. Αλλά με ένα καλό προστατευτικό για τα αφτιά και το κατάλληλο κράνος βρίσκεται η λύση. Στην τελική, ένα ζεστό μπάνιο, algon και τσαγάκι και όλα καλά. Οχι και να αφήσουμε το χόμπι μας, καλύτερα να κουφαθούμε που λέει ο λόγος...

Wicca
Απών/απούσα

Ποιος πάει με 60mph με το ποδήλατο ρε παιδιά;
Ακόμα και σε αγώνες, στην χάση και στην φέξη πιάνουν τέτοιες ταχύτητες και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τα αυτιά τους που κινδυνεύουν περισσότερο..

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

Vasscott wrote:
Δεν άκουσα!
Μάλλον θα φταίει ο θόρυβος από την ταχύτητα!

airpeace79 wrote:
...έως 120 db όταν έκαναν πολύ γρήγορα ποδήλατο (με σχεδόν 60mph).

60 μίλια την ώρα, δλδ. 96,5 χλμ/ώρα ταχύτητα με το ποδήλατο.
Μάλλον το τελευταίο που θα ενδιέφερε θα ήταν ο θόρυβος!

...............γύρισα.
https://www.youtube.com/watch?v=1BzWKkFvGiM

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

...το είπα βασικά για να κάνω λίγο χιούμορ πάνω στο αρχικό άρθρο και όχι για να σχολιάσω κακοπροαίρετα το θέμα.

Αν όμως το δούμε και λίγο στα σοβαρά, για να πετύχει ένας ποδηλάτης αυτή την ταχύτητα, νομίζω είναι βασική προϋπόθεση να βρίσκεται πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα που να του κόβει την αντίσταση του αέρα.
Π.χ.
Οπότε, ακόμα κι έτσι, δεν θα έχει το θόρυβο του αέρα στα αυτιά του πιστεύω.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ανάμεσα μας υπάρχουν και πολλοί πρωταθληταράδες που πιάνουν σε καθημερινή βάση τα 100, ας προσέξουν λίγο!!!