Ποδηλασία και Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA)

6 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Διάβασα και είδα και σε εμένα αύξηση του PSA (Prostate Specific Antigen) από τότε που ξεκίνησα ποδήλατο... Η σέλα δεν είναι "καλή μάρκα" αλλά είναι τζελ και με τρύπα στην επιφάνεια.

Το παρακολουθώ ιατρικά βέβαια, αλλά έχουμε κανέναν γνώστη στην παρέα να μας πει;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Info
Εικόνα Info
Απών/απούσα

Τα επίπεδα του PSA στον ορό χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρώιμη ανίχνευση και τον χειρισμό ασθενών με καρκίνο του προστάτη, την σταδιοποίηση του καρκίνου, την παρακολούθηση της θεραπείας, την ανίχνευση επανεμφάνισης καρκίνου και σαν προγνωστικός δείκτης.

Τι είναι το PSA
Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (Prostate Specific Antigen - PSA) είναι μια 28,4 Kda γλυκοπρωτείνη με 237 αμινοξέα που παράγεται από τα φυσιολογικά, τα καλοήθη και τα καρκινικά προστατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρίσκεται στο σπερματικό και προστατικό υγρό, στον ορό και στα ούρα. Η κύρια λειτουργία του είναι η υγροποίηση του σπέρματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το PSA παράγεται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα (Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την επικρατέστερη κακοήθη νόσο στους άνδρες άνω των 50 ετών. Ευθύνεται για πάνω από το 15% των καρκίνων στους άνδρες. Το 9% των ανδρών με καρκίνο πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια δραματική αύξηση του καρκίνου του προστάτη στις βιομηχανικές χώρες. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 100.000 Ευρωπαίοι και περίπου 120.000 Αμερικανοί αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη.

Ποιος είναι ο μηχανισμός εισβολής στην κυκλοφορία του αίματος;
Το PSA παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη και εκκρίνεται φυσιολογικά διαμέσου των προστατικών πόρων στο σπερματικό υγρό όπου βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες ελάχιστη ποσότητα εισβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος, σε παθολογικές συνθήκες τα επίπεδα του PSA στον ορό αυξάνουν σημαντικά.

Πηγή: ιατροnet - Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο
Τεστ για τον προστάτη (PSA) Πότε και γιατί να το κάνω!
The PSA test: What’s right for you?

kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Info wrote:
Τα επίπεδα του PSA στον ορό χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρώιμη ανίχνευση και τον χειρισμό ασθενών με καρκίνο του προστάτη, την σταδιοποίηση του καρκίνου, την παρακολούθηση της θεραπείας, την ανίχνευση επανεμφάνισης καρκίνου και σαν προγνωστικός δείκτης.

...

...ναι... Κάτι σχετικό και με το ποδήλατο, για να μη φύγουμε κι απ' το θέμα???

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη διασύνδεση δημιουργίας καρκίνου του προστάτη με την ποδηλασία... γνωρίζω στο χωριό μερικούς ηλικιωμένους με παλαιού τύπου σέλες και δεν έχουν πρόβλημα, τώρα αν πεθάνουν ξαφνικά δεν ξέρω.

Αυτό που λένε για πολλές στρεσογόνες καταστάσεις, κοινωνικοοικονομικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές κλπ είναι ότι ενεργοποιούν ενυπάρχοντα (ίσως κληρονομικώς) προβλήματα τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση και συγκεκριμένα σε λήθαργο.
Ποιος ξέρει εάν έχει προδιάθεση εμφάνισης κάποιας πάθησης... γενικά όλοι μας ψαχνόμαστε.

7 Non-Cancerous Reasons Your PSA Levels May Be High
http://www.everydayhealth.com/prostate-cancer/non-cancerous-reasons-your...

Does Bicycle Riding Have an Impact on PSA?
http://www.livestrong.com/article/401255-does-bicycle-riding-have-an-imp...

kibaris
Εικόνα kibaris
Απών/απούσα

Αύξηση του psa έχουμε απο την ποδηλασία? Αν κάνουμε εξέταση psa θέλει αποχή απο ποδήλατο, και πόση?

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

kibaris wrote:
Αύξηση του psa έχουμε απο την ποδηλασία?

Η επανειλημμένη πίεση στην περιοχή του προστάτη λένε ότι αυξάνει το psa αλλά είναι κάτι το παροδικό. Το ίδιο λένε και για την ιππασία...

kibaris wrote:
Αν κάνουμε εξέταση psa θέλει αποχή απο ποδήλατο, και πόση?

Θέλει 48 ώρες αποχή από διεγέρσεις/σεξ, από τις κάθε λογής σέλες, προ πολλού διακοπή των συμπληρωμάτων που αυξάνουν την τεστοστερόνη και λιγότερο κρέας.
Αν "έχεις την ιδέα" δώσε μια βδομάδα και βέβαια αν λαμβάνεις φάρμακα για κάποια χρόνια πάθηση ρώτα για τα συστατικά τους.