Ποδήλατο - Προστάτης - Συχνοουρία

24 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
spastalakis
Απών/απούσα

Όποιος γνωρίζει κάτι πάνω στο θέμα ας βοηθήσει...

Σήμερα είχα προγραμματισμένο ραντεβού με τον ουρολόγο μου για ένα πρόβλημα συχνοουρίας που αντιμετωπίζω τα 2 τελευταία χρόνια.

Εν συντομία αναφέρω πως μετά απο μαραθώνιες εξετάσεις διάρκειας περίπου 6 μηνών, (παθολογικές, ενδοσκοπικές, νευρολογικές κ.α.) διαπιστώθηκε πως το πρόβλημα οφείλεται σε υψηλή θέση αυχένα προστάτη ο οποίος κατα κάποιο τρόπο 'φράζει' την έξοδο των ούρων προκαλώντας χαμηλές πιέσεις, υπόλλειμα ούρων στην κύστη αλλα και συχνουρία.

Σήμερα πήγα στο Ιατρείο με το σπαστό μου Brompton, το οποίο όταν το είδε ο γιατρός μου ανέφερε: 'Τί είναι αυτό; ελπίζω να μην κάνεις ποδήλατο!!!'

Στην συνέχεια μου ανέφερε πως το ποδήλατο θα επιδεινώσει το ήδη αρκετά σοβαρό πρόβλημα που έχω, καθώς η σέλα πιέζει τον προστάτη και τους πυελικούς μύες και καλό θα ήταν να το ελαττώσω ή να μην κάνω καθόλου.

Μάλιστα μου ανέφερε πως το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών που έχουν πρόβλημα με τον προστάτη (και δεν μιλάω για πρόβλημα καρκίνου ή ανάλογο) είναι οι οδηγοί (που αναβάλλουν την ανάγκη τους) και οι ποδηλάτες.

Σημειωτέον είμαι 34 ετών και την ποδηλασία την ξεκίνησα πρίν απο 3 περίπου μήνες μετά απο αποχή άνω των 10 ετών...

Τί να κάνω;
Έχω τρελλαθεί με αυτό που άκουσα σήμερα! Πάνω που βρήκα ένα χόμπι που μου αρέσει και με κάνει να νιώθω πολύ καλύτερα ψυχολογικά (αλλα και σωματικα) ήρθε αυτό για να μου κόψει τα φτερά!

Ακόμα και αν ισχύει κάτι τέτοιο πώς μπορεί κάποιος να το βάλει σε μια ζυγαριά και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά;
Προσωπικά είμαι σχεδόν βέβαιος πως αυτά που κερδίζω κάνωνας ποδηλασία είναι πολύ περισσότερα απο αυτά που χάνω...

Α, και κάτι άλλο. Ο γιατρός μου ανέφερε πως υπάρχουν σέλες 'διπλόσελες' όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε με άνοιγμα στην μέση, ακριβώς για να μήν επιβαρύνουν τον προστάτη.

Πού μπορώ να βρώ τέτοιες σέλλες;
Θα ταιριάζει στο Brompton μου, ή αυτό παίρνει μόνο τις δικές του;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
ridley
Απών/απούσα

τίποτα δεν είναι απόλυτο ότι το ποδήλατο προκαλεί προβλήματα στον προστάτη.Πολλές φορές και η επιστήμη πέφτει έξω.Αφού κάποιοι παθαίνουν πρόβλημα χωρίς να κάνουν ποδήλατο.Πάντως αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο(και τον προστάτη σου)υπάρχουν σέλες με άνοιγμα στο κέντρο ωστέ να μην πιέζεται η ευαίσθητη περιοχή κοίτα εδώ:
http://www.worldofbike.gr/gr/Results.asp?Category=9&mc=1
http://www.cyclist.gr/sub_category.php?cat=4&sub=Σέλες
http://www.chainreactioncycles.com/Categories.aspx?CategoryID=211

Morfeas
Απών/απούσα

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_30/06/2009_286504

δεν ειμαι γιατρος, και για αυτο δεν μπορω να σχολιασω την ερευνα. το μονο που εχω να πω ειναι πως ολες οι εντονες σωματικες δραστηριοτητες εχουν και ασχημες παρενεργειες. επισης για ολα πιστευω πως υπαρχει λυση, ειτε κανοντας καποιους συμβιβασμους, ειτε με αλλους τροπους. δεν χρειαζεται νομιζω να μας πιανει πανικος. αλλιως δεν θα επρεπε να εχουμε κινητα, δεν θα επρεπε να βλεπουμε τηλεοραση, να χρησιμοποιουμε υπολογιστες, να δουλευουμε πολλες ωρες καθιστοι, να αθλουμαστε. οπως ειπε κι ενας φιλος σημερα που το σχολιαζαμε, "να μην ζουμε αφου θα πεθανουμε".

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

Ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο γιατρός σου.
Εμείς μπορούμε να σε συμβουλέψουμε.
Το πρόβλημα υπήρχε και πρίν το ποδήλατο,άρα το ποδήλατο δεν ευθύνεται,τώρα απο την στιγμή που ο ίδιος βλέπεις πως νοιώθεις καλύτερα ψυχολογικά χάρη της ποδηλασίας χωρίς να νοιώθεις πως το πρόβλημα οξύνετε εξαιτίας αυτής δεν βλέπω κάποιο λόγο για να το βγάλεις απο την ζωή σου.Αν πάλι απο την άλλη παρατηρήσεις πως ναι μεν νοιώθεις καλύτερα ψυχολογικά αλλά το πρόβλημα εντείνετε τότε μάλιστα θα πρέπει να το περιορίσεις ή να το ρίξεις στο ορθοπέταλο.
Η αλλαγή σέλας θα ωφελήσει,αλλά δεν αποτελεί τον κανόνα,αν η υπάρχουσα σέλα δεν σε ταλαιπωρεί υπάρχει λόγος να προβείς σε αλλαγή αυτής,δεν νομίζω.
Πάντως ο Αρμστρονγκ κέρδισε 5-6-7 γύρους Γαλλίας απο το πολύ ορθοπέταλο,για την πλάκα του.
Επίσης υπάρχουν και ποδηλατο-ξαπλώστρες(ρεκουμπεντ)λέγονται αν θυμάμαι καλά,αντάλλαξε το με αυτό που έχεις και πούλα τρέλα στο γιατρό.

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

αυτα ισως σε βοηθησουν.Στο brompton θα ταιριαζουν τελεια δεδομενου του οτι εχει καθετη θεση οδηγησης και δεν θα αλλαξει τιποτε σημαντικο..

http://www.treehugger.com/no-nose-bicycle-saddle-found-to-improve-genita...

http://www.medgadget.com/archives/img/no-nose-saddle-easyseatII.jpg

http://www.blisstree.com/files/312/2008/08/noseless-bicycle-saddle.jpg

http://www.ismseat.com/images/products/ADAMO-RACING-LARGE.jpg

http://www.wired.com/images_blogs/photos/uncategorized/2008/10/27/157324...

horsey
Εικόνα horsey
Απών/απούσα

Ακομα μια

http://www.spiderflex.com/

horsey
Εικόνα horsey
Απών/απούσα

Μου φαινεται καπως μουφα ολο αυτο, πως γινεται να επηρεαζεται η ποιοτητα του σπερματος? Αν εχεις ανατομικη σελλα τοτε ο προστατης ειναι ασφαλης, δηλαδη παλια που οι σελλες ηταν πλαστικες και πιεζανε κατευθειαν πανω στην περιοχη προκαλεσανε ανικανοτητα σε τοσους αμετρητους ποδηλατες?

Οι σημερινες σελλες δεν εχουν καμμια σχεση με τις πλαστικες που υπηρχαν καποτε, ανεβηκα σε μια κουρσα Puch με τετοια σελλα και ειλικρινα πονουσα κανοντας βολτα 50 μετρων.

Επισης , οι παλιες σελλες ειχαν καμπυλη προς τα πανω σε αντιθεση με αυτες που εχουμε οι οποιες ειναι κοιλες προς τα κατω.

thomson
Απών/απούσα

Από τη στιγμή που δεν προήλθε το πρόβλημα από το ποδήλατο και εσύ δεν νιώθεις να σε ενοχλεί γιατί να το βγάλεις από τη ζωή σου. Αν νομίζεις ότι πρέπει μείωσε την διάρκεια. Καλύτερα συχνά κι από λίγο παρά μια φορά και να κάνεις 3 ώρες.
Αν ποδηλατώ για αρκετή ώρα κάνω συχνά ορθοποτελιά για να αφήνω την περιοχή ελεύθερη να χαλαρώσει και αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Οι οδηγοί δεν έχουν αυτοί την δυνατότητα.

Καλή περίπτωση θα ήταν να πας και σε ένα ποδηλατάδικο που έχει κατάλληλο μετρητή για να σου προτείνει την καλύτερη σέλα για την δική σου ανατομία.

quixote
Εικόνα quixote
Απών/απούσα

νομίζω το καλύτερο που έχεις να κάνεις
είναι να τυπώσεις τις προτάσεις που έγιναν παραπάνω σε fotο
και να πας στο γιατρό σου

logon
Εικόνα logon
Απών/απούσα

Από ότι κατάλαβα εγώ, για να δημιουργηθεί πρόβλημα στον προστάτη από το ποδήλατο, απαιτούνται ποδηλατικές ώρες σε καθημερινή βάση δηλαδή πολλά χλμ. Αμέσως αποκλείστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό από έμας, τους απλόυς και ταπεινούς ποδηλάτες.

Το θέμα αφορά κυριώς τους επαγγελματίες του χώρου και μερικούς χομπίστες που πραγματικά κοιμούνται με το ποδήλατο αγκαλία.

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η προδιάθεση και η φυσική κατάσταση του ατόμου.

Όμως στην φάση που είσαι τώρα, καλό θα είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού και να κάνεις λίγο κράτει μέχρι να "πέσει η σκόνη". Η άποψή μου είναι αυτή, όπως και να πάρεις και μια δεύτερη ιατρική γνώμη. Όχι για να αμφισβητήσεις τον πρώτο γιατρό αλλά για να τον επιβεβαιώσεις.

Σου εύχομαι περαστικά και καλή ανάρρωση.

spastalakis
Απών/απούσα

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας.

Αρχικά θα προσπαθήσω να βρώ μια ειδική σέλλα και επιπλέον να μειώσω τις ώρες που κάνω -συνεχόμενο- ποδήλατο.

Άραγε να υπάρχουν τέτοιες σέλλες σε καταστήματα στην Αθήνα για να τις δώ απο κοντά ή/και να τις δoκιμάσω ;

horsey
Εικόνα horsey
Απών/απούσα

Για την spiderflex μόνο ξέρω οτι την παραγγέλνεις μέσω νετ η αν στείλεις χρήματα ταχυδρομικά στον καναδά και στην στέλνουν με τον ίδιο τρόπο.

vang
Απών/απούσα

spastalakis wrote:
... Θα ταιριάζει στο Brompton μου, ή αυτό παίρνει μόνο τις δικές του ?...

Όλα τα Βrompton που έχουν πουληθει στην Ελλάδα απο την Action3, είναι εφοδιασμένα με το σύστημα πρόσδεσης σέλλας Brompton pentaclip, το οποίο δέχεται όλες τις σέλλες με τα κλασσικά rails.
Eίναι πολύ καλής ποιότητας και παρέχει αδιαβάθμιστη (χωρίς δοντάκια και κλικ) ρύθμιση ώστε να μπορέι ο κάθε αναβάτης να ρυθμίσει μικρομετρικά την κλίση της σέλας του.

Η συλλογική σοφία είναι χρήσιμη αλλά δεν λαμβάνει υπ' οψη τυχόν ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά...Αν τελικά υπάρχει αξεπέραστο πρόβλημα...
...αν θυμάμαι καλά έχεις τρία ποδήλατα τώρα...μπορείς στην θέση των δύο να έχεις ένα καλό recumbent.( Ξαπλωτό)και να χρησιμοποιείς το brompton μόνο σε συνδυασμό με τα ΜΜΜ.

Διάβασε εδώ βασικές πληροφορίες...http://action3.gr/index.php/hp-velotechnik

Εχω οδηγήσει αρκετά recumbent ώστε να μπορώ να πω ότι είναι πολύ ευχάριστη εμπειρία και δέν έχει τους γνωστούς πόνους πού πρέπει να συνηθίσεις στο όρθιο ποδήλατο...
Επίσης σίγουρα δέν επιβαρύνει το ουροποιητικό/προστάτη καθώς το σημείο αυτό είναι "στον αέρα" όταν κάθεσαι στην θέση οδήγησης...

Z3RatuL
Απών/απούσα

Ωραία τα recumbent αλλά έχεις σοβαρό πρόβλημα από τα μεγάλα οχήματα, καθώς απλά ΔΕ μπορούν να σε δουν. Και δυστυχώς κυκλοφορούν κατά κόρον στη κάθε πόλη της Ελλάδας.

vang
Απών/απούσα

Z3RatuL wrote:
Ωραία τα recumbent αλλά έχεις σοβαρό πρόβλημα από τα μεγάλα οχήματα, καθώς απλά ΔΕ μπορούν να σε δουν. Και δυστυχώς κυκλοφορούν κατά κόρον στη κάθε πόλη της Ελλάδας.

Τα μεγάλα οχήματα δέν βλέπουν ΟΥΤΕ το όρθιο ποδήλατο ΟΥΤΕ το recumbent όταν βρίσκονται σε τυφλά σημεία... Με τα μεγάλα οχήματα πρέπει να προσέχεις πού στέκεσαι και πού βρίσκεσαι, πάντα, ότι και άν καβαλάς...

Η εν γένει εμπειρία, όχι μόνο η δική μου, δείχνει ότι επειδή δέν κυκλοφορούν πολλά, τραβάνε την προσοχή ΟΛΩΝ όσων κυκλοφορούν στο δρόμο, με αποτέλεσμα να σε βλέπουν καλύτερα και να σε προσέχουν περισσότερο, έστω από περιέργεια....

spastalakis
Απών/απούσα

Ειχα δεί τα recubent στην Action 3, αλλα δεν μου άρεσαν - δέν είναι το στύλ μου.

Αυτό που θα μου άρεσε για οικογενειακές βόλτες είναι τα Tandem.

Για να ξαναγυρίσω στο αρχικό θέμα, νομίζω πως η μόνη λύση στην περίπτωση μου είναι η αλλαγή σέλλας. Δέν έχω βρεί κάτι ικανοποιητικό σε ελληνικά καταστήματα, ενώ απο το Internet διστάζω να αγοράσω γιατι πολύ απλά δέν μπορώ να το δοκιμάσω...

Το ιδανικό θα ήταν μια σέλλα χωρίς καθόλου μύτη μπροστά, αλλα πάλι αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην μεταφορά του Brompton.

Έτσι καταλήγω σε λύσεις όπως η σέλλα της SMP... μάλλον αυτή θα παραγγείλω μεσω internet. Θα με βολέψει όμως ? Για το κράτημα / μεταφορά του ποδηλάτου νομίζω πως δέν θα έχω πρόβλημα με την συγκεκριμένη.

http://www.sellesmp.com/en/plus.htm

vang
Απών/απούσα

spastalakis wrote:
...
Το ιδανικό θα ήταν μια σέλλα χωρίς καθόλου μύτη μπροστά, αλλα πάλι αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην μεταφορά του Brompton.

Έτσι καταλήγω σε λύσεις όπως η σέλλα της SMP... μάλλον αυτή θα παραγγείλω μεσω internet. Θα με βολέψει όμως ? Για το κράτημα / μεταφορά του ποδηλάτου νομίζω πως δέν θα έχω πρόβλημα με την συγκεκριμένη.

http://www.sellesmp.com/en/plus.htm[/quote]

...εγώ συνηθίζω να κρατάω το brompton από τον οριζόντιο σωλήνα και όχι από την σέλλα...Δοκίμασέ το. Μπορείς να το συνηθίσεις και έτσι να διαλέξεις σέλλα με κριτήριο το κάθισμα και όχι το κράτημα

swan
Εικόνα swan
Απών/απούσα

Καταρχείν θεωρώ απαράδεκτο να βάζεις ένα ιατρικό πρόβλημα να το κρίνουν μη ειδικοί. Απαράδεκτοι είναι και αυτοί που απάντησαν επι ιατρικών θεμάτων, χωρίς να είναι γνώστες. Συμβουλές για σέλλα μπορείς να ρωτήσεις, αλλά αν ισχύει αυτό που σου είπε ο ιατρός σου ή όχι δεν επιτρέπεται. Αν δεν εμπιστεύεσαι τον ιατρό σου, πήγαινε σε κάποιον άλλον, όχι όμως να επιβεβαιώνεις την γνωμάτευσή του μέσα σε ένα forum.

spastalakis
Απών/απούσα

Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον γιατρό μου. Είναι νέος σχετικά σε ηλικία και με τις πράξεις του μου έχει αποδείξει πως ενδιαφέρεται πραγματικά για τον άνθρωπο που έχει απέναντι του και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (και όχι για την τσέπη του). Είναι ειδικειμένος Ουρολόγος - Ανδρολόγος και θα τον σύστηνα ανεπιφύλακτα σε όποιον ψάχνει έναν καλό γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Η πρόθεση μου δέν ήταν να επιβεβαιώσω ή να αναιρέσω την γνωμάτευση του, ούτε να πάρω άλλες γνωματεύσεις, αλλα να επικοινωνήσω με άλλους ποδηλάτες που τυχόν έχουν παρόμοιο πρόβλημα και να μάθω τους τρόπους που το αντιμετωπίζουν.

swan
Εικόνα swan
Απών/απούσα

Η έντονη αντίδραση μου ήταν όχι για τον προβληματισμό σου, αλλά για τις ανεύθυνες απαντήσεις που γράφτηκαν. Είμαι ιατρός και έχω κουραστεί να εξηγώ στους ασθενείς μου τις κουταμάρες που ακούνε απο τους γείτονες, που τόσο ανεύθυνα ο καθένας λέει. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε στην Ελλάδα, ότι δεν τα ξέρουμε όλοι, όλα ...

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

..συμφωνω , αλλα οχι σε ολα .
Βλεπεις , ο γιατρος ειναι ο πιο υπευθυνος ανθρωπος για να σου λυσει ενα ιατρικο προβλημα. Δεν το βρισκω ομως καθολου κακο να ζητας την γνωμη ενος δευτερου γιατρου , αλλα και ενος ασχετου φιλου που πιθανοτατα εχει αντιμετωπισει κατι παρομοιο..
Ειναι σαν να σου εχει χαλασει το ποδηλατο και να ρωτας καποιον φιλο σου γιατρο (που κανει ποδηλατο ) τι εκανε οταν του χαλασαν οι ταχυτητες. Πιστευω οτι τελικα , ο,τι και να ακουσεις , θα πας στον ποδηλατα να σου το φτιαξει.
Απλα , οπως μπορει να σου ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ενα καλο ποδηλατα ή μια απλη ρυθμιση , ετσι μπορει να σου συστησουν ενα καλο γιατρο ή να σου πουν πως το αντιμετώπισαν οι ιδιοι..

swan
Εικόνα swan
Απών/απούσα

xtravaganzagold wrote:
..συμφωνω , αλλα οχι σε ολα .
Βλεπεις , ο γιατρος ειναι ο πιο υπευθυνος ανθρωπος για να σου λυσει ενα ιατρικο προβλημα. Δεν το βρισκω ομως καθολου κακο να ζητας την γνωμη ενος δευτερου γιατρου , αλλα και ενος ασχετου φιλου που πιθανοτατα εχει αντιμετωπισει κατι παρομοιο..
Ειναι σαν να σου εχει χαλασει το ποδηλατο και να ρωτας καποιον φιλο σου γιατρο (που κανει ποδηλατο ) τι εκανε οταν του χαλασαν οι ταχυτητες. Πιστευω οτι τελικα , ο,τι και να ακουσεις , θα πας στον ποδηλατα να σου το φτιαξει.
Απλα , οπως μπορει να σου ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ενα καλο ποδηλατα ή μια απλη ρυθμιση , ετσι μπορει να σου συστησουν ενα καλο γιατρο ή να σου πουν πως το αντιμετώπισαν οι ιδιοι..

Μάλλον δεν κατάλαβες καλά το ποστάκι μου. Να ζητάς τη γνώμη και 2ου και 3ου και 100ου γιατρού για κάποιο "ιατρικό" πρόβλημα σου. Είναι πάρα μα πάρα πολύ κακό όμως να ζητάς τη γνώμη κάποιου με παρόμοιο ιατρικό πρόβλημα, ο οποίος να είναι άσχετος με την ιατρική. Οι παθήσεις δεν είναι τυφλοσούρτης για τον καθένα. Αν κάποιος είναι υπερτασικός και παίρνει φάρμακα, τότε ο φίλος του δεν χρειάζεται να πάει στο γιατρό, μπορεί να πάρει τα ίδια φάρμακα με αυτόν. Φίλτατοι δεν παίζουμε με την υγεία μας. Κάτι που σε σένα μπορεί να είναι θεραπευτικό σε μένα μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Γι' αυτό να δίνεται οι παλαιότεροι συμβουλές για ποδηλασία, αλλά την ιατρική άποψη αφήστε την για τους ειδικούς

horsey
Εικόνα horsey
Απών/απούσα

Δηλαδή δεν επιτρέπεται να ρωτάμε κάποιον με παρόμοιο πρόβλημα με το δικό μας?Δεν μπορούμε να λέμε πως το αντιμετωπίσαμε και να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες?Οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν μεταξύ τους?

Στο παράδειγμα του υπερτασικού συμφώνω, αλλά αυτό που λες ότι είναι πολύ κακό να ζητάς γνώμη δεύτερου ασθένη φαίνεται κάπως...

jokonst
Απών/απούσα

Είμαι και 'γω ένας μικρούλης γιατρούλης. Μερικά σχόλια ήθελα να κάνω. Και για να μιλήσω πραγματικά επιστημονικά...θα πω ότι : Δεν έχει αποδειχθεί από ΚΑΜΙΑ έρευνα ότι η ποδηλασία είναι προδιαθεσικός παράγοντας για τον καρκίνο του προστάτη. Προσοχή στη διατύπωση! Αυτό δε σημαίνει ότι η ποδηλασία δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη, αλλά ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να έχει δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο.
Τώρα για προστατίτιδες, αλλοίωση της ποιότητας του σπέρματος ή επιδείνωση της κατακράτησης των ούρων δεν γνωρίζω.
Επίσης το άλλο που σου είπε ο γιατρός σου για τους οδηγούς που κρατάνε τα ούρα τους, ότι δηλαδή παθαίνουν και αυτοί καρκίνο προστάτη είναι και αυτό λάθος, είναι δηλαδή δικό του αυθαίρετο συμπέρασμα. Ίσως τα άτομα που κρατούν τα ούρα τους είναι πιο επιρεπή σε ουρολοιμώξεις, αυτό ελέγχεται ως αληθές.

Μην πανικοβάλεσαι! Ακολούθησε τις συμβουλές του ιατρού σου και αν δεις βελτίωση καλώς, αλλιώς...keep biking.