Το ποδήλατο στην μάχη κατά της νόσου του Πάρκινσον

2 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
fantasmamore
Απών/απούσα

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από Πάρκινσον, χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να ελέγχουν τις κινήσεις του σώματος, τρέμουν, δυσκολεύονται να κρατήσουν την ισορροπία τους και αλλοιώνεται η ομιλία τους. Θεραπεία δεν έχει βρεθεί για την ασθένεια αυτή η οποία προσβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μόνο στην Αμερική, παρά κάποια φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων για κάποιες ώρες.

Το ποδήλατο.

Σε ένα tandem ανέβηκε στην θέση του "οδηγού" ένας επιστήμονας και στην πίσω θέση κάθισε ένας άνθρωπος που πάσχει από Πάρκινσον. Μετά από μια ώρα ποδηλασίας, το τρεμούλιασμα του ασθενή εξαφανίστηκε! Το συγκλονιστικό ήταν πως ο έλεγχος στα χέρια του ασθενή βελτιώθηκε, ενώ δεν έκανε καμιά ουσιαστική κίνηση με αυτά, παρά μόνο με τα πόδια. Αυτό πιθανολογείται πως προέκυψε από την επίμονη άσκηση του επιστήμονα.

Μια χαλαρή βόλτα γίνεται με με 50-60 rps*, ενώ ο επιστήμονας - ποδηλάτης έτρεχε με 80-90 rps. Αυτό φαίνεται πως οδήγησε το νευρικό σύστημα του ασθενή να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
Μετά από 8 εβδομάδες πειραμάτων, παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς που έτρεχαν με 80-90 rps είχαν βελτίωση της τάξης του 35% σε αντίθεση με τους ασθενείς που έκαναν στατικό ποδήλατο με τον δικό τους ρυθμό. Χρειάστηκε να περάσουν 4 εβδομάδες για να ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη κατάστασή τους και να χαθεί η βελτίωση, γεγονός που σημαίνει πως για να έχει αποτέλεσμα η άσκηση με το tandem πρέπει να είναι διαρκής.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Παρά τα όσα μπορεί να ακουστούν πάντως, το ποδήλατο δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά μπορεί να βοηθήσει. Είπαμε, το ποδήλατο είναι μαγικό πράγμα!

*RPM = Revolutions per minute. Η ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο δίσκος σε διάστημα ενός λεπτού

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
5
Μέση αξιολόγηση: 5 (1 ψήφος)
Rythmos
Εικόνα Rythmos
Απών/απούσα

Εγω "Εγκεφαλικο" (απο Πασχα), αν εισαι το Ποδηλατο.....