Τύπος ποδηλάτου και αλλαγή συμπεριφοράς πόνου γονάτου

6 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Trustworthy
Απών/απούσα

Έχω δύο ποδήλατα. Ένα παλιό κουρσακι Murray Sebring 26" 1990  μοντέλο και ένα MTB Lombardo Siestriere 270 27.5" το οποίο αγόρασα πριν από 2 μήνες.

Εχω το εξής πρόβλημα τώρα και δεν ξέρω εάν φταίει το Lombardo. Πονάει το γόνατό μου όταν ποδηλατώ. Αυτό συμβαίνει την 2η ημέρα (κάνω 10 χλμ περίπου κάθε μέρα). Οπότε τις επόμενες 2-3 μέρες αναγκάζομαι να μην ποδηλατώ και περνάει ο πόνος. Μετά πάλι από την αρχή... Σήμερα όμως που έκανα 10 χλμ με το κουρσάκι δεν πόνεσα καθόλου. Θα κάνω και αύριο με το κουρσάκι για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα. Στο κουρσάκι έχω την σέλα πιο χαμηλά από το MTB. Η σωστή θέση που πρέπει να έχω την σέλα (σύμφωνα με αυτά που εχω διαβάσει εδώ μέσα) είναι αυτή του ΜΤΒ. Μεθαύριο που θα πάρω το ΜΤΒ θα ρυθμίσω την σέλα πιο χαμηλά, έτσι όπως την έχω στο κουρσακι για να το τεστάρω. 

Το MTB είναι 20" (Large) και το κουρσακι έχει ύψος από μεσαία τριβή μέχρι εκεί που τελειώνει ο σωλήνας για να μπει το παλουκοσελο 52 εκατοστά. Έχω ύψος 1.79, είναι σωστά τα μεγέθη;

Έχω ρυθμίσει επίσης το μπρος πίσω της σέλας σωστά. 

Καμία ιδέα; 

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Οι συγκριτικές μετρήσεις που προσπαθείς να κάνεις είναι αποσπασματικες και θα σου κρύψουν την αλήθεια. Πέρα από το ύψος απο τη σελα στη κάτω θεση των πεταλιών όπου το πόδι σου πρέπει να είναι ελαφρά λυγισμένο, παίζει ρόλο και η στάση σώματος, το αν η νοητή ευθεία απο το γόνατό σου βρίσκει τα δακτυλά σου στο πετάλι όταν αυτό είναι σε οριζόντια θέση και που σου δείχνει πόσο εμπρός-πίσω να μετακινήσεις τη σέλα και, τέλος, υπάρχει και το μηκος του βραχιονα των πεταλιών που πρέπει να δεις και στα δυο ποδήλατα εάν είναι ο ίδιος και είναι συνηθως ανάλογος του ύψους σου και του μεγέθους του ποδηλάτου. Αυτά συμβάλλουν στο να βάλεις τη σέλα (και κατα συνεπεια τα ποδια) στη σωστή θέση. Εφόσον λοιπον έχεις τετοιο πρόβλημα θα σε συμβούλευα να ψαχτείς πάνω στο ποδήλατο και να προσέξεις τα γόνατά σου.

 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Όταν λες 26" για το κουρσάκι τι εννοείς; Ότι είναι με 26" τροχούς;

 

Trustworthy
Απών/απούσα

Ναι ακριβώς, 26" τροχοι. Είναι περιοριστικο ότι έχει 26" τροχούς;

Scramber σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ανέβασα 3 εκ την σέλα, το χρειαζόταν σύμφωνα με τις οδηγίες σου. Πάντως τώρα όταν είμαι στην σέλα φέρνω ελάχιστα το ποδήλατο για να ακουμπήσει το πόδι μου στο έδαφος. 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά η σιωπή από την πλευρά των υπόλοιπων του φόρουμ οφείλεται στο ότι με το  26άρι κουρσάκι του 90 μας κόμπλαρες λίγο.
Περιπλέχθηκαν τα πράγματα και μπήκε έναν παράγοντα ο οποίος δεν "παίζει".
Μιας και, χωρίς να μου έχεις πει ότι το κουρσάκι σου είναι 26άρι, σου πρότεινα να αναρτήσεις στο φόρουμ τον προβληματισμό σου για τον πόνο στο γόνατό, και την σχέση που μπορεί να έχει αυτός με το ένα ή το άλλο ποδήλατό σου, σου απαντώ ελπίζοντας (το ξαναλέω) να μη σε απογοητεύσω:

Κοίταξε να δεις τώρα, αν καταλαβαίνω σωστά, το κουρσάκι σου το έχεις από τότε που ήσουν παιδί.
Ή στην αρχή της εφηβείας σου.
ΟΚ.
Συναισθηματικά αυτό είναι εντελώς κατανοητό και σεβαστό.
Κοίτα όμως: Είναι μικρό.
Αυτό δεν διορθώνεται ούτε με ρύθμιση της σέλας ούτε με αλλαγή στο λαιμό ούτε με κάποιο άλλο κόλπο.
Εκτός κι αν είχες την ίδια σωματική διάπλαση με τότε. Και πάλι υπάρχουν τα πολύ μικρά μεγάθη στα κανονικά ποδήλατα με τους 700c τροχούς.
...
Από εκεί και πέρα το Λομπάρντο, θεωρώντας ότι είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το ύψος σου (L για 1.79), τον καβάλο σου και γενικά το σώμα σου,  θέλει τις ρυθμίσεις που σου πρότεινε ο Σκράμπλερ και που καλείσαι να βρεις μόνος σου είτε μέσα από τα site για bike fit είτε σε ένα καλό ποδηλατάδικο.
Οι μετρήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις και εσύ ο ίδιος τι συμβαίνει και με το γόνατο και με το Λομπάρντο και με το μικρό 26άρι κουρσάκι σου.
Και επίσης οι μετρήσεις αυτές θα σου μείνουν για το μέλλον όταν πια μπεις για τα καλά στο πεδίο του ποδηλάτου,όπου τότε θα σε βοηθήσουν να βρεις πιο κατασταλαγμένα ατό που αναζητάς.
...
Τώρα το γιατί πονάς μετά το Λομπάρντο και όχι μετά από το πολύ μικρό σου κουρσάκι και μάλιστα όταν σε αυτό έχεις κατεβασμένη και τη σέλα, αυτό είναι άγνωστο, αστάθμητο και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να βοηθήσω.
Είναι ένα επιστημονικό ερώτημα (smile)στο οποίο αναμένονται απαντήσεις.
Το κουρσάκι αυτό με ύψος καθέτου 52 θα σου ήταν πολύ μικρό ακόμα κι αν είχε 700άρες ρόδες.

Ας αναμείνουμε λοιπόν απαντήσεις από πιο ψυχανεμισμένα μέλη να δούμε τι μπορεί να φταίει.
 

Trustworthy
Απών/απούσα

Όντως το κουρσακι το είχα από 13 ετών και τώρα καταλαβαίνω ότι μιλάμε για παιδικο/εφηβικο μέγεθος ποδηλάτου. Μέχρι τώρα δεν ήξερα ότι 26" τροχοι που έχει δεν είναι κανονική κούρσα!! Χεχε, κάτι μάθαμε και σήμερα!

Ακολούθησα τις οδηγιες του Scrabler για το Lombardo, οι μετρήσεις έδειξαν ότι έπρεπε να ανέβει και άλλο η σέλα για 2-3 εκ. Εχθές 12 χλμ έκανα και είμαι οκ, χωρίς καθόλου πόνο. Σήμερα θα το ξανατεσταρω!

Μαγεία το άτιμο το ποδήλατο και άλλη αίσθηση και προοπτική από τότε που ήμασταν μικροί!