Επιχείρηση «πετάλι»

Εκδότης: 
Ελευθεροτυπία

Ελεθεροτυπία, 29/3/2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

«Υστερα από δύο μήνες ευτυχισμένης ποδηλατοζωής, ήρθε η στιγμή να βιώσω και αυτή την πλευρά της ζωής ενός ποδηλάτη... Το κλαίω από χθες, λοιπόν, το Ideal μου, το οποίο είχα αφήσει δεμένο για κάνα δίωρο κοντά στο μετρό "Ευαγγελισμός". Το έψαξα χωρίς τύχη στη Μενάνδρου, παριστάνοντας τον κλεπταποδόχο...».

Μία ακόμη απεγνωσμένη «έκκληση» και μέσω Διαδικτύου για ένα κλεμμένο ποδήλατο. Οι κλοπές στο λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί δραματικά. Η «μεγάλη σφαγή» γίνεται στους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς και μπορεί κανείς να αναζητήσει το ποδήλατό του στους δρόμους πίσω από το δημαρχείο, όπου καθημερινά, το μεσημέρι, πωλούνται ποδήλατα σε τιμή ευκαιρίας. Αρκεί να έχει αρκετό θάρρος...

*Η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου, Λυδία Χατζηαλεξίου, μας ενημερώνει ότι έχουμε και «μαζικές κλοπές ποδηλάτων, ένδειξη ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία διοχετεύουν τα ποδήλατα σε άλλες πόλεις».

*Ο Αντ. Μπρούμας, μέλος της ομάδας «Ποδηλάτες-ποδηλάτισσες», αντιτείνει ότι η αύξηση των κλοπών δεν πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη μετακίνηση με ποδήλατο. Αλλωστε, υποστηρίζει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σώσουν το ποδήλατό τους, αν το δέσουν σωστά. Συρματόσχοινα και αλυσίδες αποδεικνύονται τελείως ακατάλληλα και εξαιρετικά εύκολο εμπόδιο για τους «ενδιαφερόμενους».

*«Οι πιθανότητες κλοπής ποδηλάτου μειώνονται δραματικά έως και εξαφανίζονται με τη χρήση ενός πετάλου ή μιας χοντρής αλυσίδας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μηχανές», μας εξηγεί ο Αντ. Μπρούμας. Και προσθέτει:

«Βοηθάει επίσης η προσοχή στις ώρες και στους τόπους όπου αφήνει κάποιος το ποδήλατο. Αν γίνεται μία τέτοια χρήση χωρίς να αλλάζουν συνήθειες, ο ποδηλάτης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλοπές συμβαίνουν κυρίως σε ανθρώπους που τώρα αρχίζουν να κάνουν χρήση ποδηλάτου».

*Στις ηλεκτρονικές σελίδες των «Ποδηλατών-ποδηλατισσών» υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τον εξοπλισμό και τους σωστούς τρόπους κλειδώματος, ενώ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ευρετήριο κλεμμένων ποδηλάτων.

*«Αντικλεπτική σταυροφορία» ξεκίνησαν και οι «Αλητόγατοι», μια άλλη δυναμική ομάδα ποδηλατών, με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο.

Να τι αναφέρουν στο μπλογκ τους: «Οι "Αλητόγατοι" έχουν βαρεθεί να ακούνε για κλοπές και πιστεύουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Γι' αυτό βάζουν το λιθαράκι τους φτιάχνοντας ένα flyeraki (κατά το ελληνικότερο χαρτάκι) που προτρέπει τους μη υποψιασμένους ποδηλάτες, που δένουν το ποδήλατό τους με συρματόσχοινο και άλλες αήδιες, να χρησιμοποιούν πέταλο, σωστούς τρόπους δεσίματος κ.λπ.».

*Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση των περισσότερων ποδηλατών που μιλήσαμε, ότι σχεδόν όλα τα ποδηλατάδικα δεν πουλάνε καλά λουκέτα.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτό γίνεται εσκεμμένα. Είναι εντυπωσιακό, όμως, το ότι ποδηλατάδικα που έχουν ποικιλία μέχρι και στο τελευταίο εξάρτημα ποδηλάτου μπορούν να πουλάνε λουκέτα, αλυσιδάκια κ.λπ. τα οποία δεν πληρούν ούτε τους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας».

*Στις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων στοιβάζονται δεκάδες κλεμμένα ποδήλατα. Εχουν κατασχεθεί από στέκι όπου πωλούνται αυτά τα ποδήλατα. Αν και αρκετοί ποδηλάτες σημειώνουν ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να ανοίξει η δημοτική αστυνομία τις αποθήκες στους παθόντες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Παπαδάκης δεν συμφωνεί: «Δεν υπήρξε άνθρωπος που να έχει έρθει σε εμένα και να του έχω αρνηθεί να δει στα ποδήλατα. Εμείς μπορούμε να το δώσουμε πίσω, εφόσον έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Το να έχει δηλωθεί από τον παθόντα στην αστυνομία».

Οι ποδηλάτες αντιπροτείνουν μια πιο ανοιχτή διαδικασία. «Θα μπορούσε από τον ηλεκτρονικό κόμβο του δήμου να δίνονται τα στοιχεία των κλεμμένων ποδηλάτων».

*Τα στατιστικά με τα πιο «επικίνδυνα» σημεία που επεξεργάζονται η ομάδα ποδηλάτων δεν είναι ακόμη έτοιμα. «Ωστόσο, εμπειρικά γνωρίζουν ότι το μεγάλο πλιάτσικο γίνεται σε σταθμούς του μετρό, όπου κλειδώνονται τα ποδήλατα». Ως γνωστόν, τα ποδήλατα απαγορεύεται να μπαίνουν στο μετρό. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες.

*Στον ΗΣΑΠ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Οχι, βέβαια, ότι οι ποδηλάτες έχουν το ελεύθερο. Ισχύει απαγορευτικό από τις 5.30 μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Το link του άρθρου εδώ.

Αρθρογράφος: 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ημερομηνία: 
Κυριακή, 29 Μάρτιος, 2009
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact