Ξεχνάς το αυτοκίνητο σε Μεσολόγγι και Καρδίτσα

Εκδότης: 
Ελευθεροτυπία
Ημερομηνία: 
Σάββατο, 25 Ιούνιος, 2011


Ξεχνάς το αυτοκίνητο σε Μεσολόγγι και Καρδίτσα

Επίπεδες πόλεις, μικρές αποστάσεις, ιδανικές για κάθε ποδηλάτη. Το Μεσολόγγι και η Καρδίτσα αξιοποίησαν ευρωπαϊκά και πιλοτικά προγράμματα και έφτιαξαν ποδηλατόδρομους την προηγούμενη δεκαετία. Πριν από εφτά χρόνια εφάρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών το Μεσολόγγι και κατασκεύασε αστικό ποδηλατόδρομο μήκους 2,5 χιλιομέτρων και περιαστικό μήκους 4 χιλιομέτρων, ο οποίος καταλήγει στην παραλία. Η πόλη έχει 17.000 κατοίκους από τους οποίους οι 4.000 κάνουν καθημερινή χρήση του ποδηλάτου τους.

Οι μετακινήσεις στην Αθήνα με ποδήλατο ολοένα και αυξάνονται Οι μετακινήσεις στην Αθήνα με ποδήλατο ολοένα και αυξάνονται Χιλιάδες ποδήλατα κυκλοφορούν καθημερινά και στην Καρδίτσα. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ποδηλατόδρομος μήκους 4 χιλιομέτρων και ο περιαστικός μήκους 3,5 χιλιομέτρων ξεκινά από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και φτάνει μέχρι το δάσος της Παπαράντζας. Για να μπεις στο κέντρο, αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε κάποιον από τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και από εκεί παίρνεις δωρεάν ένα απ' τα ποδήλατα που προσφέρει ο δήμος. Μόλις τελειώσεις τις δουλειές ή τη βόλτα σου, το επιστρέφεις στο χώρο στάθμευσης και φεύγεις με το αυτοκίνητό σου.

Τον Δεκέμβριο του 1998, ο Δήμος Καρδίτσας κατέθεσε για πρώτη φορά πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατόδρομων. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 30% των καθημερινών μετακινήσεων στην Καρδίτσα γίνονται με ποδήλατο.

Και άλλες πόλεις προσπαθούν. Οπως η Κως, όπου κατασκευάζονται τμηματικά 40 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Αλλά και ο Δήμος Κορίνθου, που αγόρασε από τοπικές επιχειρήσεις 100 ποδήλατα και τα διαθέτει δωρεάν στους Κορίνθιους και στους επισκέπτες απλά με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Με την παράκληση: να τα επιστρέψουν χωρίς φθορές μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι σε ένα χώρο έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι