Ταξίδι στις Άλπεις (μέρος 2)

13 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
sotbike
Απών/απούσα

Ταξίδι στις Άλπεις

Μετα χαράς και μετα αρκετες συζητήσεις και ώρες αναζήτησης στο διαδικτυο γύρω απο διάφορα τεχνικά ζητήματα που πιθανό είναι να με απασχολήσουν στο ανηφορικό (όχι κυρίως, αλλα το part αυτό με απασχολεί ιδιαίτερα για ευνόητους λόγους) αυτο ταξίδι (για να θυμίσω, θέλω ξεκινώντας απο Βενετία να φτάσω Βερολίνο περνώντας απο Άλπεις...) ανέβασα αυτό το καινούριο topic έχοντας κατα νου μερικές ιδέες τις οποίες και παραθέτω περιμένοντας σχόλια και προτάσεις...

Το ποδήλατο μου είναι GT aggressor με megarange 14-34 πίσω με shimano tourney rd-tx71 rear derailleur και shimano tourney fd-ty10 front derailleur με δίσκο sr-suntour 24-34-42.Η αλυσίδα του είναι αρκετά χρησιμοποιημένη...

1. Εγκατέλειψα τη σκέψη για εμπρός υδραυλικό δισκόφρενο κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών στην τοποθέτηση του αλλά και λόγω αυξημένου κόστους, δυσανάλογης αύξησης βάρους (που και αυτό με απασχολεί)και για άλλους λόγους...σκεφτομαι να βάλω φρένα τύπου v-brake και συγκεκριμένα cane creek direct curve για πίσω και shimano deore xt v-brake για εμπρός συνδυάζοντας τα με τακάκια koolstop koollite ti ή koolstop mtb pad για πίσω και koolstop tectonic για εμπρός.

2. Σκεφτόμουν να αλλάξω κασσέτα ή εμπρος δίσκο αλλά και αυτό το εγκατέλειψα...πλέον πιστεύω οτι η μετάδοση με το megarange θα βοηθήσει επίσης μου φαίνεται καλό το μέγεθος του δίσκου μπροστά.Αυτό που σκέφτομαι να αλλάξω τώρα είναι αλυσίδα (καθώς το σετάκι megarange 14-34 το άλλαξα πρόσφατα)σκέφτομαι λοιπόν να βάλω την SRAM PC-870 ή την SRAM PC-951.
τί παραμέτρους να προσέξω;;; (αριθμός κρίκων, εύρος αναμεσα τους...)

3. Θέλοντας να ενισχύσω τον πίσω τροχό σκέφτομαι να βάλω το rear hub shimano deore
m525 σκέφτομαι επίσης και να τον ενισχύσω με άξονα chromoly, τον azonic momentum (χρειάζεται; δεδομένου βεβαιως του ήδη αυξημένου βάρους του ποδηλάτου και των αρκετών αποσκευών που θα χρειαστώ -το ταξίδι το υπολογίζουμε να διαρκέσει περίπου 20 με 30 ημέρες)

4. Θεωρώ το shimano tourney rd-tx71 αρκετά καλό και δεν σκέφτομαι να το αλλάξω...

5. Τέλος, αντιμετωπίζω ήδη απο το προηγούμενο μου ταξίδι ενα πρόβλημα το οποίο κρίνω σκόπιμο να το αναφέρω τώρα...Λοιπόν στη σχέση 14-24Τ, ενώ η αλυσίδα και με ελεύθερο τροχό αλλά και κατα την πορεία(στο δρομο οταν είμαι πάνω στο ποδήλατο) εκτροχιάζεται σχετικά φυσιολογικά, μου παρουσιάζει το εξής πρόβλημα: Όταν ο τροχός είναι ελεύθερος όλα είναι 1 χαρά οταν όμως επιταχύνω (βάζω δύναμη) στο δρόμο ακούγεται ένας έντονος θόρυβος (σαν σπάσιμο ακούγεται με φυσικολογική οχι σπασμένη ή στραβή κασσέτα και αλυσίδα)και μοιάζει σαν να μετακινείται κατα 1 ή περισσότερους κρίκους η αλυσίδα χωρίς όμως να λείπουν δόντια απο την κασσέτα ή να έχει κατι περίεργο η αλυσίδα...δεν μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει....

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

0a) Να έχεις έναν εξολκέα αλυσίδας και μια δεύτερη αλυσίδα μαζί σου ή ανταλλακτικούς πύρους/missing links γιατί μπορεί να σπάσει στο ανηφορικό ταξίδι, επίσης πρέπει να την λαδώνεις συχνά.
0b) Nα έχεις μαζί σου και ζεστά ρούχα γιατί ο καιρός στη βόρεια Ιταλιά αλλάζει.
Καθώς και zip ties για καμιά αναποδιά.

1)Σωστός. Τα τακάκια να είναι all weather 7cm πλάτους, καλή επιλογή τα koolstop. Όταν βρέχει σοφό είναι να πατάς τακτικά κι ελαφρά τα φρένα ώστε να σκουπίζουν το στεφάνι από το νερό.
Και shimano BR-M421, BR-M422 να βάλεις δεν θα έχεις πρόβλημα. Το όλο θέμα είναι στα τακάκια των v-brakes.

2) Για να αυξηθεί η ταχύτητα στις κατηφόρες αλλάζεις το 3πλό μπροστά και βάζεις το φθηνό shimano FC-M151 ή FC-M191 με σχέσεις 48-38-28Τ.
Οι αλυσίδες πωλούνται ανάλογα 7/8/9/10ταχύτ. να πάρεις shimano HG...κάτι για να ταιριάζουν και τα ανταλλακτικά πυράκια.
Για το μήκος να πας σε ποδηλατά. Συνήθως βάζεις μπρος&πίσω τους μεγαλύτερους και προσθέτεις 2 links.

3) Πρώτα από όλα πρέπει να έχεις καλή σχάρα αντοχής 40kg δες τις Tubus Cargo, Vega, σε CrMo το οποίο αν σπάσει κολλάει, το αλουμίνιο δεν κολλάει.
Πρέπει να έχεις στεφάνια αντοχής σε κάπως μεγάλη πίεση για να μην κάτσει το λάστιχο και δεν ρολάρει το ποδήλατο.
Αν βάλεις κέντρο shimano να βάλεις κι άξονα πάλι shimano λόγω συμβατότητας.

4) Ας βγάλει το ταξίδι και μετά τσεκάρεις το λιώσιμο στα 2 ροδάκια, αυτά αλλάζεις.

5) Το έχεις λαδώσει ποτέ; Μήπως δεν είναι σφιγμένο το ελεύθερο; Τι εννοείς; ότι στην αλλαγή σχέσης πηδάει η αλυσίδα κρίκους και μετά πάει καλά;

Για τεχνικά θέματα...

sotbike
Απών/απούσα

Πάνω κάτω τέτοιου είδους σχόλια περίμενα να ακούσω και χαίρομαι ιδιαίτερα...Σε ευχαριστώ bro spyrosv για τον κόπο σου θα τα ψάξω όσα είπες ένα-ένα και οτι έχω απορία θα το ανεβάσω πάλι...Όσο για το προβλημα να σου πω...Ναι το έχω λαδώσει το ελεύθερο,όμως δεν νομίζω να παίζει (χωρίς βέβαια να είμαι και απόλυτα σίγουρος) γιατί τότε δεν θα είχα πρόβλημα και με άλλες σχέσεις;; πέραν αυτού, μπορω να τσεκάρω το σφίξιμο βγάζοντας τον τροχό και πιεζοντας το ελεύθερο να δώ αν παίζει;;;; Να σου εξηγήσω κάπως καλύτερα... οταν έχω τη σχέση 14-34 (όχι όταν αλλάζω σχέση) και βάζω δύναμη για να επιταχύνω η αλυσίδα σκάει δηλαδή κανει ένα έντονο ''κρακ'' και μου΄δίνει την εντύπωση οτι προσπερνάει δόντια σαν να μή μπορει να σταθεί πανω σε ορισμενα...και αυτο το λέω γιατι το ''κρακ'' αυτό εμφανίζεται περιοδικά και όχι συνέχεια...δεν μου φαίνεται όμως να εχει καποιο πρόβλημα το ελεύθερο γιατι είναι καινούριο και το έχω τσεκάρει κιόλας (εκτός αν όπως λές είναι χαλαρά δεμένο)...σου έρχεται τίποτα κατα νου;;; λές να φταίει η αλυσίδα;;;

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

sotbike wrote:
οταν έχω τη σχέση 14-34 (όχι όταν αλλάζω σχέση) και βάζω δύναμη για να επιταχύνω η αλυσίδα σκάει δηλαδή κανει ένα έντονο ''κρακ'' και μου΄δίνει την εντύπωση οτι προσπερνάει δόντια σαν να μή μπορει να σταθεί πανω σε ορισμενα...και αυτο το λέω γιατι το ''κρακ'' αυτό εμφανίζεται περιοδικά και όχι συνέχεια...δεν μου φαίνεται όμως να εχει καποιο πρόβλημα το ελεύθερο γιατι είναι καινούριο και το έχω τσεκάρει κιόλας (εκτός αν όπως λές είναι χαλαρά δεμένο)...σου έρχεται τίποτα κατα νου;;; λές να φταίει η αλυσίδα;;;

Κατάλαβα, μεσαίο δίσκο μπροστά και τον μικρότερο/μεγαλύτερο πίσω...
Δεν είναι πρόβλημα, απλά δεν τεντώνει όσο πρέπει η αλυσίδα ή θέλει ρύθμιση το πίσω σασμάν.

Τσεκάρεις 4 θέματα:
1!) Πιθανότατα να έχεις μεγαλύτερο μήκος αλυσίδας (από το προβλεπόμενο).
http://www.liolios-bikes.gr/docs/help_3.htm#3
http://www.cyclist.gr/article.php?id=1310
(Αν την κόψεις μικρότερη σιγά-σιγά θα σου στραβώσει το νύχι.)
2) Τσεκάρεις τα 2 ελατήρια επαναφοράς του οπίσθιου σασμάν αν έχουν αρκετή ένταση, διαφορετικά πας για καινούργιο.
3) Απίθανο αλλά δες στο 14δισκάκι τα δοντάκια μήπως είναι περισσότερο φαγωμένα από τα υπόλοιπα για να καταλάβεις αν γλυστράει η αλυσίδα.
4!!!) Ρύθμισε (από τις 2 βιδούλες) το ντεραγιέ στο 14δισκάκι/34δισκάκι του Megarange να βγαίνει 1 με 2 χιλιοστά πιο έξω. Δες και τη μύτη στα δοντάκια η οποία είναι προς τα έξω κι όχι προς τα μέσα στα μεσαία δισκάκια.
Κανονικά και γενικά ευθυγραμμίζεις τις μύτες κάθε ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ δισκακιού με τις μύτες στο ανωτέρω ροδάκι του σασμάν. ΟΜΩΣ (οι τεχνίτες) στα 2 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ (στο μικρότερο 14δισκάκι & στο μεγαλύτερο 34δισκάκι) τους δίνουν 1 με δύο χιλ. εξωτερική άνεση/τζόγο για να κάθονται/μπαίνουν ευκολότερα και να μην πηδάνε μέχρι να εφαρμόσουν/κυλίσουν σωστά.

Για τα χέρια πάρε latex χειρουργικά γαντάκια γιατί δεν θα μπορείς να αγγίξεις ούτε θηλυκιά γάτα με τα λαδομαστοριλίκια...

Καλή επιτυχία.

Johnny.Tifosi
Εικόνα Johnny.Tifosi
Απών/απούσα

Μάλλον ένας κρίκος της αλυσίδας είναι πιο σφιχτός απ'όσο πρέπει, γι'αυτό προσπερνάει τα δόντια. Τσέκαρε αυτό το βιντεάκι: http://bicycletutor.com/stiff-chain-link/

sotbike
Απών/απούσα

Παιδια σας ευχαριστώ και τους δύο (σημειώνω οτι αυτο μου το κανει μόνο με την αλυσίδα στο μικρότερο μπροστά και στο μικρότερο πίσω και σε καμία άλλη θέση.Θα τσεκάρω τα θέματα και θα επιστρέψω προσεχώς με αποτελέσματα...(έτσι ελπίζω τούλάχιστον)
΄΄'.]γιατί συγκεκριμένα θηλυκιά γάτα;; απο ότι ξέρω είναι ιδιαίτερα ευέξαπτες΄΄'[

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

(Διάβασε http://www.idealbikes.net/downloads/m_el.pdf σελίδα 18 κάτω.)
Για να αποφύγετε την υπερβολική φθορά και τη μόνιμη βλάβη της αλυσίδας σας προτείνουμε να αποφεύγετε τους ακόλουθους συνδυασμούς γραναζιών και δίσκων:
- Μεγαλύτερος δίσκος (εμπρός) – μεγαλύτερο γρανάζι (πίσω)
- Μικρότερος δίσκος (εμπρός) – μικρότερο γρανάζι (πίσω)
Αλλά εσένα δεν σε ενδιαφέρει αυτό γιατί θα έχεις και έξτρα μαζί σου.

Γενικά http://podilates.gr/node/6146

Ναί και ρίχνουν και κάτι γρατζουνιές στο άσχετο...

sotbike
Απών/απούσα

Ώντως! Eγώ έχω γατούλη βεβαια...και μου έχει αγριέψει τώρα τελευταία...και γρατζουνάει, γρατζουνάει πολύ πίστεψε με!!!
ΟΚ! ευχαριστώ για τα tips θα προσπαθήσω να τα τηρήσω αν δεν χρειαστεί κατι extreme...
Θέλω να κάνω και μια ερωτησούλα...ο εξολκέας αλυσίδας είναι το ίδιο εργαλείο με τον κοπτη αλυσίδας;;; (το εργαλείο που μοιάζει με συρραπτικό και αφαιρεί τον πύρο)...επίσης τι άλλα χρήσιμα εργαλεία να πάρω (πέρα απο allen, κατσαβιδάκια,κλειδιά μεταβαλλόμενου μεγέθους -γαλλικα; δεν θυμάμαι πώς λέγονται εμπειρικά-,σετ για σκασμένα λαστοιχα ,τρόμπα ,ιμάντες και εξοπλισμό στήριξης αποσκευών)

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

0) Γενικό πολυεργαλείο (& bits allen/torx που έχουν οι βίδες του ποδηλάτου σου)
http://www.multitool.org/leatherman-tool-group/accessories/leatherman-re...

1) Εξολκέας(=κόπτης)
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=2924
Αυτό δέχεται τα γνωστά bits allen/torx και χρησιμεύει ως μοχλός!

2) Έναν mini κάβουρα(=γαλλικό κλειδί) κι όχι άλλα κλειδιά
http://www.amazon.com/dp/B0007TZTG4/ref=asc_df_B0007TZTG4966324?smid=A8Q...

3) Kωνόκλειδα 13/15/17 (συνήθως) και σετ μπίλιες για τα κέντρα
http://www.bike-components.de/products/info/p15537_Doppelkonusschluessel...

4) Ακτινολόγο (για να φτάσεις σε κάποιο συνεργείο)
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=16401
και μερικές έξτρα ακτίνες τις οποίες χώνεις μέσα στο τιμόνι, όχι στο παλουκόσελο.

5) Πύρους και missing links (& υγρό λιπαντικό αλυσίδας)
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=186
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=25439

6) Σετ μπαλώματα (πολλά) και 3 λεβιεδάκια (& ένα κομμάτι σαμπρέλας)
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=5790

7) Σετ κομμάτι μπάλωμα για σκίσιμο εξωτερικού ελαστικού
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13249

8) Σετ έξτρα συρματόσχοινα & τακάκια & αντάπτορα βαλβίδας (ανάλογα τι έχεις)
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=20339

9) Θήκη για 1lt νερό
http://www.topeak.com/products/Bottle-Cages/ModulaCageXL

10) Mini τρόμπα 14cm
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=8177

11) Φώτα μπρος & πίσω, ανακλαστικά στις ακτίνες κ.τ.λ. διότι είναι νόμος σε άλλες χώρες

12) Χταπόδι-ιμάντα, zip ties, ταινία tesa extra power/heavy duty,
διάφανα στεγανά πλαστικά σακουλάκια που σφραγίζουν (για φαγητό, τα άπλυτα, τη βροχή...)
και latex χειρουργικά γαντάκια για τυχόν αναποδιές
http://www.motoraid.eu/shop/product_info.php?products_id=1123&osCsid=2b9...
http://www.nelcoproducts.com/shopping/shopdisplaycategories.asp?id=1&cat...
http://www.tesa.co.uk/consumer/solutions/extrapower/tesa-extra-power-clo...
http://www.bioset.gr/bioset/gantia.html

13) Μικρό Φαρμακείο
http://www.bike-components.de/products/info/p7760_First-Aid-Kit-Gr--M--l...

14) Aδιάβροχο poncho
http://www.polo.gr/404/article/greek/404/97/index.html

Aν είναι καλοσυντηρημένο το ποδήλατο αρκετά εργαλεία είναι περιττά.
Eργαλεία εδώ http://www.sheldonbrown.com/harris/tools/touring.html

Πρέπει να τα έχεις έτσι ώστε εάν βρέξει, μετά να μην σκουπίζεις-στεγνώνεις τα πάντα...

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
sotbike
Απών/απούσα

ΟΚ spyrosv τα κοιταξα σχεδόν όλα και μου φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα...ομολογώ οτι αν ταξίδευα πρώτη φορα θα πελάγωνα κάπως...οκ αυτα εχω και εγώ στο νου μου...Ηδη έχουμε αρχίσει να χτίζουμε τη διαδρομη και βρεθήκαμε σχεδον αμέσως σε ένα μεγάλο διλημμα αυτο http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Cavalcavia+San+Giuliano... δεν ξερουμε αν θα μπορέσουμε να περάσουμε απο Βίλλαχ (Villach) προς Σαλτσμπουργκ (βόρεια) ή τελικά να παραμείνουμε Αυστρία και να κινηθούμε προς Βιέννη(βοριοδυτικά)...Έχω ακούσει για ένα ταξιδιωτικό software που βγάζει υψόμετρα και άλλα πολλά...μπορεί κανείς να με βοηθήσει να το βρώ;;;Ευχαριστώ!

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Θα σου πρότεινα να δεις και τις διαδρομές του eurovelo : δηλαδή το ευρωπαικό διακρατικό δίκτυο τουριστικής ποδηλασίας. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα είτε σηματοδοτημένων είτε μη ποδηλατικών διαδρομών. Δες στην ευρωπαική ομοσπονδία ποδηλατών στο http://www.ecf.com/3188_1 και κατέβασε το Map_Flyer.pdf . Αμα διαβάσεις και τα σχόλια, θα δεις οτι είναι πολύ κατατοπιστικός. Μπορεις επίσης να αγοράσεις τον χάρτη ή και να στον δείξω κάποια φορά.
Πάντως, επειδή βλέπω οτι ψάχνεσαι και καλά θα ήταν ίσως να έρθεις σε επαφή με ποδηλάτες που έχουν κάνει τετοια ταξίδια αρκετές φορές, στο ξαναπροτείνω αν μπορείς, να περάσεις απο τους Φίλους του ποδηλάτου (Επταχάλκου 3 στο Θησείο καθε Τρίτη μετα τις 9.30)που όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου λύσει ο,τι απορία έχεις...