εγγυηση καταθεσεων

19 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Για να μην σας τρομαζει ο καθε παπαπας

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Deposit_insurance

Οι καταθεσεις σας (εως 100.000) ειναι προστατευμενες, στο 100%, απο το 2008. Ως τοτε ηταν στα 20.000

Αυτο ισχυει για καταρευση τραπεζων. Δεν γνωριζω τι συμβαινει σε περιπτωση αλλαγης νομισματος

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

- υποθέτω ότι σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, η εγγύηση παραμένει και ανταποκρίνεται πλέον στο νέο νόμισμα.
Αν είχα εγγύηση για τα 100 ευρώ στην τράπεζα και αυριο αυτά αντιστοιχιστούν σε 100.000 δραχμμές, υποθέτω ότι θα έχω εγγύηση για τις 100.000 δραχμές.

- ποιός όμως εγγυάται ΤΕΛΙΚΑ? Προφανώς οι ίδιες οι τράπεζές μας, ΔΕΝ μπορούν να εγγυηθούν για τους εαυτούς τους. Κάποιος τρίτος πρέπει να αναλάβει το ρίσκο. [
Παρακαλώ, πραγματικά σας παρακαλώ, μην μου πείτε ότι είναι η ΤτΕ... προτιμώ να μου πείτε ο Μπόμπολας, ή ο μπαρμπαΜήτσος στην γωνία με τα καλά σουβλάκια.....]
Μήπως η ΕΚΤ? ή κάποιος άλλο θεσμός...?

- στο λινκ βλέπω και την Κύπρο. Από το 2000 λέει. Για 100.000 ευρώ λέει.
Τι έγινε τότε ρε παιδιά?
[το ερώτημα είναι ρητορικό. Ιδού τι έγινε τότε:
https://el.wikipedia.org/wiki/Κυπριακή_οικονομική_κρίση_2012-2013]

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Αντιθετως, οσο βρησκομαστε στην ΕΕ υποθετω οτι στη αλλαγη νομισματος σε δραχμη η εγγυηση σου δεν θα αντιστοιχει σε 100.000 δρχ. Θα παραμεινει στα 100.000 ευρο μεταφρασμενα σε δραχμες. Ετσι αν 100.000 ευρο ειναι 223.232.432.100.000.000.000 δραχμες τοσες θα παρεις.

Δες το παραδειγμα της αγγλιας. Δεν εχει ευρο αλλα οι καταθεσει ειναι εγγυημενες μερι τα 85.000 λιρες που αντιστοιχει σε περιπου 100.000 ευρο. Ειναι το οριο των κρατων μελων της ΕΕ

Οπως βλεπω τα πραγματα δεν μπορει να γινει εξαιρεση σε αυτο τον κανονα για την ελλαδα απλα γιατι... τα πραγματα ειναι δυσκολα. Διαφορετικα υπονοει ενα ανουσιο εγγυητηκο οριο, θεσπισμενο απο την ΕΕ. Συνδιασε αυτο με το ποσο ανοουσιο ειναι πλεον να παραχωρισεις τα χρηματα σου προς εκμεταλευση της τραπεζας, μιας και τα επιτοκια ειναι μηδενικα.

Τι σου μενει? Οτι οι τραπεζες ειναι αχρηστες και οτι το μοναδικο σου κερδος ειναι το ρισκο οτι η τραπεζα *ΙΣΩΣ* και να στα φυλα για να μην στα παρουν οι κλεφτες απο το σπιτι. Ειναι τζογος λοιπον να δινεις τα χρηματα σου στην τραπεζα.

Αυτο καταργει την αναγκη υπαρξης των τραπεζων. Θα μπορουσαμε καλλιστα να απαιτησουμε πχ να μας τα φυλα π.χ. η αστυνομια. Σε εναν κοσμο χτισμενο και ελεγχομενο απο τις τραπεζες, αν το τραπεζικο συστημα καταρευσει σε τετοιο βαθμο και αυτο συμβει και σε κανα-δυο αλλες χωρες τοτε ειναι πιθανο καποια στιγμη, οχι τοσο μακρινη, να εχουμε την πρωτη παγκοσμια επανασταση ή τον 3ο παγκοσμιο πολεμο.

Wicca
Απών/απούσα
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

rnd wrote:
......
Αυτο καταργει την αναγκη υπαρξης των τραπεζων. Θα μπορουσαμε καλλιστα να απαιτησουμε πχ να μας τα φυλα π.χ. η αστυνομια. Σε εναν κοσμο χτισμενο και ελεγχομενο απο τις τραπεζες, αν το τραπεζικο συστημα καταρευσει σε τετοιο βαθμο και αυτο συμβει και σε κανα-δυο αλλες χωρες τοτε ειναι πιθανο καποια στιγμη, οχι τοσο μακρινη, να εχουμε την πρωτη παγκοσμια επανασταση ή τον 3ο παγκοσμιο πολεμο.

.
.
.
.
...... δεν το θέλω, αλλά θα πικραθούμε....
Μοιάζεις να μιλάς έχοντας κατά νου μόνο τον "εαυτό σου".... ή καλύτερα την "μονάδα".
Φαντάσου ότι υπάρχουν και κάποιες εταιρείες, εκεί έξω - με πολλούς - πολλούς υπαλλήλους. Δυστυχώς σε τούτο τον τόπο ΔΕΝ μπορέσαμε ΟΛΟΙ να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι..... (κάποιοι δε, άκουσον-άκουσον, δεν θέλαμε κιόλας.... άκου να δεις πράγματα...ναι!!!!).
Τούτοι λοιπόν, και οι εταιρείες στις οποίες δουλεύουν, πολύ δύσκολα θα παραμείνουν "εν ζωή" χωρίς κάποιο τραπεζικό σύστημα.... την απόδειξη ίσως να την δούμε πολύ σύντομα.
Βέβαια στην Ελλάδα, αρκεί να μην πάθουν κάτι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα αν απολυθούν κανα εκατομμύριο ΑΚΟΜΑ ιδιωτικοί υπάλληλοι, ε, δεν έγινε και τίποτα....
Επίσης, μοιάζεις και εσύ να πέφτεις στην λούμπα-καραμέλα, ότι η Ελλάδα θα παρασύρει τις αγορές / τον κόσμο όλο, αν στραβωπατήσει. Παλαιότερα ακούγαμε "οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι" και άλλα τέτοια τραγικά.....
Αν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα καταρεύσει, μάλλον θα υπάρξει μια αναταραχή και μετά από κανα μήνα, όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους. Εμείς προς τα κάτω πρόσω ολοταχώς και οι υπόλοιποι όπως ήταν και πριν.....
Αν θέλεις και την απόδειξη για αυτό, σου θυμίζω Merrill Lynch ΚΑΙ Lehman Brothers. Αν έχεις κομπιουτεράκι με πολλά πολλά ψηφία, "άθροισέ" τες και "σύγκρινέ" τες με όλες μαζί τις Ελληνικές.
Και μετά έλα να κλάψουμε μαζί.

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Μπορεί να το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα...
Απ' όσο ξέρω, η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, πολύ σωστά, παρέχεται από το ΤΕΚΕ.
Αν δεν κάνω λάθος, η εγγύηση βασίζεται σε εθνική νομοθεσία, προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή. Είναι όμως εθνική εγγύηση. Τα χρήματα δλδ είναι εθνικά και όχι από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο.
Απ' όσο γνωρίζω δλδ, το ΤΕΚΕ έχει στο ταμείο του ένα ποσόν που θα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις καταθέσεις που θα χαθούν σε περίπτωση χρεωκοπίας κάποιας ή κάποιον τραπεζών.
Αυτό που έχω ακούσει επίσης είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΤΕΚΕ έχει στο ταμείο του περίπου 3,5 δις ευρώ. Έχω ακούσει και για λιγότερα αλλά ας πούμε ότι ισχύει το μεγαλύτερο.
Λογικά αυτά τα 3,5 δις φτάνουν για να καλύψουν ένα μικρό μόνο μέρος των καταθέσεων. Αν υποθέσουμε δλδ ότι αυτά που λέγονται ισχύουν, ότι δλδ αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου 100 δις καταθέσεις και από αυτές, ελάχιστες είναι άνω των 100.000 ευρώ, τότε, τα 3,5 δις του ΤΕΚΕ δεν φτάνουν για να καλύψουν παρά ένα μικρό μέρος.
Άρα, και πάλι αν έχω καταλάβει καλά, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είναι εγγυημένες οι καταθέσεις αλλά ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν τα χρήματα να καλυφθεί μια συνολική ζημιά.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Μπα, αφορμη ηταν μια γρηγορη χθεσινη συζητηση σχετικα με την εγγυηση των καταθεσεων. Το βρηκα και το ανεφερα για περετερω συζητηση, γνωμες, αποψεις.

Δεν καταλαβα αυτο για τον ατομικισμο, τους υπαλληλους και τις εταιριες. Δεν υπηρξα ποτε δημοσιος υπαλληλος. Ο μισθος σου σε εταιρια δεν ειναι εγγυημενος

Επισεις, παρολο το ενδιαφερον του, δεν καταλαβα πως σχετιζετε το αρθρο της wicca με τις εγγυησεις. Το μονο που μου ερχετε στο μυαλο ειναι η πιθανοτιτα να εβγαλαν απαντες τα παντα εξω εκτος απο 100.000 ωστε να μην φανε κουρεμα και μετα το συστημα να μην μπορει να ανταπεξελθει, λογο του οτι θα πρεπει να δωσει ολο το ποσο σε απαντες με καταθεσεις και θα ξεμεινει.

Δεν ξερω κατα ποσο παιζει αυτο το σεναριο γιατι δεν ειναι δυνατον ολοι να το γνωριζαν και να ειχαν τη δυνατοτητα να μεταφερουν τα χρηματα τους εξω. Απο οσο γνωριζω δεν μπορεις να μενεις εδω, να μην εχεις επιχειρισεις εξω και να πηγαινεις τα χρηματα σου οπουδοιποτε στον κοσμο χωρις καποιο λογο.

Δεν τρωω την καραμελα της καταρευσης των αγορων σε περιπτωση καταρευσης τις Ελλαδας. Δεν ξερω τι θα συμβει με τις αγορες, ειναι εξεραιτικα περιπλοκο και δεν εχω τις γνωσεις για να παρω καν θεση σε αυτο.

Επισεις, η εγγυηση των καταθεσεων δεν σου εγγυαται τη συνταξη ή την φαρμακευτικη σου περιθαλψη ή οτι αλλο θεωρουμε δεδωμενο. Ειναι απλα εγγυηση της καταθεσης σου και τιποτα παραπανω.

Σκεψου ομως, μια χωρα-μελος της ΕΕ καταρρεει και το τραπεζικο συστημα αδυνατει να εγγυηθει τον (υποτηθεμενα) συμαντικοτερο λογο υπαρξης της. Φαντασου αυτο να συμβει σε ενα δυο αλλες αναπτηγμενες χωρες μελη ή μη. Το απλοϊκο μυαλο μου μου λεει οτι κανενας καταθετης δεν θα εμπιστευεται πια την τραπεζα. Οχι απλα τις ελληνικες τραπεζες αλλα της ΕΕ. Τι συνεπειες θα εχει κατι τετοιο σε γκοσμια κλημακα? Ειναι ενα πληγμα που το τραπεζικο συστημα δεν μπορει να δεχθει με κανενα κοστος. Αλλιως αυτοαναιρειται ή τελος παντον ετσι το βλεπω, μπορει και να κανω λαθως αλλα γιάυτο ξεκινισα και τη συζητηση

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

μπερδευετε την εγγυηση των καταθεσεων με το κουρεμα ή οτιδηποτε αλλο. Η εγγυηση των καταθεσεων αφορα την περιπτωση που η Χ τραπεζα κλεισει-πτωχευσει κτλ οποτε εκει το ταμειο που ειπε ο vass παραπανω κανονικα ωφειλει να σε καλυψει. Δλδ εκλεισε η τραπεζα αλλα εσυ τα λεφτα σου μεχρι το εγγυημενο ποσο θα τα παρεις απο αλλου. Δεν σε καλυπτει σε περιπτωση κουρεματος κτλ κτλ.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

rnd wrote:
.....
Σκεψου ομως, μια χωρα-μελος της ΕΕ καταρρεει και το τραπεζικο συστημα αδυνατει να εγγυηθει τον (υποτηθεμενα) συμαντικοτερο λογο υπαρξης της. Φαντασου αυτο να συμβει σε ενα δυο αλλες αναπτηγμενες χωρες μελη ή μη.
1. Το απλοϊκο μυαλο μου μου λεει οτι κανενας καταθετης δεν θα εμπιστευεται πια την τραπεζα. Οχι απλα τις ελληνικες τραπεζες αλλα της ΕΕ.
2. Τι συνεπειες θα εχει κατι τετοιο σε γκοσμια κλημακα? Ειναι ενα πληγμα που το τραπεζικο συστημα δεν μπορει να δεχθει με κανενα κοστος. Αλλιως αυτοαναιρειται ή τελος παντον ετσι το βλεπω, μπορει και να κανω λαθως αλλα γιάυτο ξεκινισα και τη συζητηση

1. Τις Ελληνικές - ΝΑΙ, έχεις δίκιο. Τις τράπεζες της ΕΕ, όμως, μια χαρά...
1+2. όπως σου ξανάγραψα ξανασκέψου τις δύο ξοφλημένες ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ Αμερικάνικες τράπεζες. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ πέρα από νούμερα που χωράει Ελληνικό μυαλό.
Και όμως, ξέρεις πολλούς που δεν εμπιστεύονται Αμερικάνικη τράπεζα?
Το πλήγμα που άφησαν πίσω ήταν τεράστιο, λόγω μεγέθους τους και ταυτόχρονης πτώσης τους, και όμως ένα χρόνο μετά η Αμερική ήταν pu and running. Το ίδιο και πάρα πολλές άλλες τράπεζες ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ που έιχαν "πάρε-δώσε" με τις δύο συγκεκριμένες.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

imho τις περνει η μπαλα ολες, συμπεριλαμβανομενων και των ευρωπαϊκων, εφοσον ειμαστε στην ΕΕ

Αν κλεισει η eurobang θα εχεις τις καταθεσεις σου εγγυημενες απο την τραπεζα που θα την αποκτησει. Αν ειναι καποια ελληνικη θα τα εχεις απο αυτη. Αν ειναι του κρατους θα τα εχεις απο αυτη. Αν ειναι καποια ευρωπαικη θα τα εχεις απο αυτη

Το τραπεζικο συστημα μπορει να αντεξει πολλα χτυπηματα, τεραστια χτυπηματα. Θα ξανασηκωσει κεφαλι και θα ξανασταθει στα ποδια του. Ξανα και ξανα και ξανα...

Το μεγαλο ερωτημα ομως ειναι: ΠΟΣΑ?

Βαλτα κατω ολα αυτα που εχουν συμβει και συμβαινουν. Συνυπολογισε και παραγοντες που ισως σου ακουστουν αγνωστοι, ασχετοι, μικροι (bitcoin π.χ.) και απαντησε μου στο μεγαλο ερωτημα

ΠΟΣΑ?

Δεν συμφερει να γινει και δεν προκειται ^_^

Για αλλα πραγματα να το δεχτω. Αλλα πραγματικα, δεν υπαρχει λογος να ανησυχειτε για τις καταθεσεις σας, εφοσον ειναι εντος οριου.

--------------

Στην κυπρο, παρολο το κουρεμα, δεν αγγιχτηκε καν το εγγυητικο οριο

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Εάν σκεφτούμε ότι πρώτα κερδίζει κάποιος τον ψυχολογικό πόλεμο και μετά όλα τα υπόλοιπα "βάζοντας τα" με τέτοια παλικάρια... πρέπει να έχεις δίκιο

Αλλά μιας κι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, αυτές θα συνεχίσουν να τα δίνουν λίγα-λίγα μέχρι αυτή να ανακτηθεί;
(Βέβαια η στρόφιγγα είχε κλείσει πολύ πριν.)

Κι επειδή προφητεύεις τα μελλούμενα, έως πότε θα είμαστε όμηροι ή άμοιροι των τραπεζών;

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

αγνωστο εως ποτε. Μεχρι καποια στιγμη στο μελλον, ισως και εαν ολα πανε καλα. Θα το δουμε

Το ποτε ειναι σχετικο και εξαρταται απο τα δρομενα και τις εξελιξεις αλλα και απο την υπομονη, τις αναγκες και τις υποχρεωσεις του καθενος. Η αισθηση του χρονου ειναι σχετικη, εξαρταται και αλλοιωνεται βαση αυτων των παραγωντων

Διαφορετικη αισθηση του χρονου θα εχει ενας συναξιουχος και διαφορετικη ενας επιχειρηματιας που δεν μπορει να πληρωσει τους προμηθευτες του. Διαφορετικη αισθηση του χρονου εχει ενας εισοδηματιας και διαφορετικη καποιος προσφατα απολυμενος με ενοικιο, χρεη, 4 παιδια, γυναικα, ενα σκυλο και 4 γατες. Μπορει ολοι αυτοι να εχουν και την ιδια αισθηση του χρονου αλλα διαφορετικη απο εναν φοιτητη. Διαφορετικα θα ειναι και τα επιπεδα υπομονης τους.

καμια κασσανδρα (με πραγματικο χαρισμα) ή πυθεια δεν θα σου δωσει χρονοδιαγραμμα. Ουτε και εγω ^_^

Δεν βλεπω την εμπιστοσυνη στις τραπεζες να εχει χαθει ακομα απο την πλειοψιφια του πληθυσμου. Ολοι μας, πλην καποιον ελαχιστον εξαιρεσεων, εκει δεν εχουμε τις καταθεσεις μας? Και εαν οχι στην ελλαδα με ολα οσα μας εχουν πει τοτε στον υπολοιπο ανεπτυγμενο κοσμο? Ευχη και καταρα να ειμαστε οι τελευταιοι, αλλα δεν το πιστευω, εχουμε μακρυ δρομο μπροστα μας...

Tasos
Απών/απούσα

SpyrosV wrote:
Εάν σκεφτούμε ότι πρώτα κερδίζει κάποιος τον ψυχολογικό πόλεμο και μετά όλα τα υπόλοιπα "βάζοντας τα" με τέτοια παλικάρια... πρέπει να έχεις δίκιο

Αλλά μιας κι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, αυτές θα συνεχίσουν να τα δίνουν λίγα-λίγα μέχρι αυτή να ανακτηθεί;
(Βέβαια η στρόφιγγα είχε κλείσει πολύ πριν.)

Κι επειδή προφητεύεις τα μελλούμενα, έως πότε θα είμαστε όμηροι ή άμοιροι των τραπεζών;

να κάνουμε παύση πληρωμών για όσο χρειαστεί, να κουρέψουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους και φυσικά να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες! Τα λένε όλα Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι εδώ

Σε αυτή την περίπτωση δε θα χρειαστεί και κούρεμα...

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

καλο ειναι να πηγαινουμε μπροστα και οχι πισω. δεν μπορεις να ανατρεψεις την παγκοσμιοποιηση, οχι οπως την θελουν μερικοι αλλα οπως θα ερεπε να ειναι εξιδανικευμενα.

Δεν μπορουμε να επιτρεψουμε μερικες πενταετιες, δεκαετιες, αιωνες πισω. Εξαρχης παμε για τα καλυτερα σαν ειδος, εκτος και εαν αυτοκαταστραφουμε.

Τα καλυτερα ειναι μονοδρομος, μπορει να απλωνει σαν βενταλια στο τελος του αλλα μονοδρομος ειναι σιγουρα. Και σιγουρα, δεδωμενου της εξελιξης του ειδους ειναι ο μονος δρομος που θα πρεπει να παρουμε για να μην αυτοκατασταφουμε.

Ποσα χρονια ή γενιες θα χρειαστουμε ως τοτε? Οσα παρει...

Με τη νεα δραχμη κατα πασα πιθανοτητα παμε πισω σαν ειδος, ακομα και εαν τα παμε καλα για καποιο διαστημα σαν χωρα

----------
τελος παντον, ενδιαφερον οι θεωριες και οι προβλεψεις αλλα εχουμε ξεφυγει απο το βασικο θεμα που ειναι η εγγυηση των καταθεσεων.

Μιας και ειναι δικο μου θεμα επιτρεπω και απολαμβανω οποιαδοιποτε θεωρητικη συζητηση αλλα αρχικος σκοπος ηταν να καθησυχασω, εμπεριστατωμενα, τον οποιονδοιποτε ειχε αμφιβολιες και ανησυχιες για το τι θα γινει με τις καταθεσεις του και να παρεχω ενα νημα προς σηζητηση για την πιθανοτητα που καποιος ειχε εγκυρες, νομικες με οποιες προεκτασεις/αμφιβολίες για το τι αλλο μπορει να αναιρει αυτα τα δεδωμενα.

Ως στιγμης δεν πιστευω οτι υπαρχει κατι που να αναιρει την καταχωριση στο wikipedia οποτε θα σας προτεινα να κοιμαστε ησηχοι, ως προς αυτο τουλαχιστον μιας και σιγουρα θα εχετε και αλλες ανησυχιες σχετικα με την κατασταση της χωρας και το μελλον μας.

για σημερα, καλο υπνο, καλη δυναμη και ελπιζω αυριο να ξυπνησετε με λιγοτερα βαρη και ελπιδα για ενα καλυτερο αυριο-μεθαυριο ^_^

Wicca
Απών/απούσα

rnd wrote:

Επισεις, παρολο το ενδιαφερον του, δεν καταλαβα πως σχετιζετε το αρθρο της wicca με τις εγγυησεις. Το μονο που μου ερχετε στο μυαλο ειναι η πιθανοτιτα να εβγαλαν απαντες τα παντα εξω εκτος απο 100.000 ωστε να μην φανε κουρεμα και μετα το συστημα να μην μπορει να ανταπεξελθει, λογο του οτι θα πρεπει να δωσει ολο το ποσο σε απαντες με καταθεσεις και θα ξεμεινει.

Δεν ξερω κατα ποσο παιζει αυτο το σεναριο γιατι δεν ειναι δυνατον ολοι να το γνωριζαν και να ειχαν τη δυνατοτητα να μεταφερουν τα χρηματα τους εξω. Απο οσο γνωριζω δεν μπορεις να μενεις εδω, να μην εχεις επιχειρισεις εξω και να πηγαινεις τα χρηματα σου οπουδοιποτε στον κοσμο χωρις καποιο λογο.

[..]

Τι δεν έχετε καταλάβει δηλαδή και μπερδεύεστε με όρους και με διαδικασίες.

Πολύ απλά.. Λεφτά δεν υπάρχουν. Δεν παράγουμε τίποτα για να φέρνουμε χρήμα στην χώρα. Τόσο καιρό ζούσαμε με δανεικά αλλά τώρα τα λεφτά τελειώνουν. Κλείσανε και τις τράπεζες για να μην παίρνουν ορισμένοι ότι χρήμα υπάρχει και το στέλνουν έξω για να το εξασφαλίσουν έτσι και αλλάξουμε νόμισμα και αρχίσουν οι υποτιμήσεις.

Το άρθρο είναι σχετικό γιατί αναφέρει ότι αφού ξεκίνησε το capital control, βγήκε μία ρύθμιση, εντολή ή όπως λέγεται αυτό, που έδινε για δύο μέρες το ελεύθερο σε κάποιους να μετακινήσουν μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους διατραπεζικά και από την πίσω πόρτα.
Αυτό είχε συνέπεια στο ποσό ασφαλείας για την ρευστότητα των τραπεζών του ELA ( το οποίο είναι αυτό το πράγμα).

Μετακινώντας κάποιοι, που ενημερώθηκαν για αυτό το παραθυράκι ,τα ποσά που μετακίνησαν, ουσιαστικά τράβηξαν χρήματα από το ποσό που υπήρχε για να εξασφαλίσει ρευστότητα στις τράπεζες, αυτά τα τελευταία ποσά που έδινε ως ασφάλεια το ΕLA. Υπήρχαν ένα δύο δις τα οποία μοιραζόντουσαν στα μηχανήματα με το σταγονόμετρο. Αυτοί που μετακίνησαν μεγάλα ποσά τα μετακίνησαν από αυτά τα ένα δύο δις.

Άμα το ποσό αυτό μειώθηκε και άλλο.
Τώρα ξεμείνουν από ρευστό εντελώς οι τράπεζες από που θα πάρουν χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθούν;

Από αυτά που έχουν οι καταθέτες στους λογαριασμούς τους.
Και θα πάνε περίπατο και οι εγγυήσεις και ότι μπορεί να λένε ότι ισχύει, γιατί αν η τράπεζα δεν έχει δικά της κεφάλαια θα κλείσει. Η τράπεζα δεν είναι κάποιο συρτάρι που φυλάς τα χρήματα σου. Είναι οικονομική οντότητα από μόνη της, είναι και επιχείρηση.

Εσείς τι λέτε. Θα βαρέσουν μπιέλα οι τράπεζες και δεν θα κρατήσουν τα χρήματα των καταθετών; Θα τους πούνε παιδιά ελάτε να πάρετε τις καταθέσεις σας γιατί θέλουμε να κλείσουμε το μαγαζί γιατί έπεσε έξω;;

Και κάτι ακόμα.. Εκείνοι που εγγυούνται τις καταθέσεις είναι και εκείνοι που έκοψαν την ρευστότητα των τραπεζών μας. Που σταμάτησαν να δίνουν χρήμα για να μπορούν αυτές να κινηθούν.

Υ.Γ.. δεν ξέρω πως λέγονται όλα αυτά με οικονομικούς όρους κτλ, αλλά το θέμα είναι σκέτη απλή αριθμητική. Άμα υπάρχουν λεφτά υπάρχει και οικονομία, συναλλαγές, μετρητά κτλ κτλ κτλ. Αν δεν υπάρχουν .. γεια χαρά.

Wicca
Απών/απούσα

Μιας και συζητήθηκε αν χρειαζόμαστε τις τράπεζες.
Βασικά δεν τις χρειαζόμαστε. Αλλά από την στιγμή που έχουμε ορίσει εμείς οι ίδιοι ότι το χρήμα ( κάθε είδους χρήμα ) είναι το μέσο συναλλαγής μας και αυτό θα πρέπει να περνάει από τις τράπεζες, τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε και ότι τις χρειαζόμαστε.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι οι τράπεζες κάνουν αλχημείες με αέρα κοπανιστό για να δίνουν χρήμα από το πουθενά, πάλι ως αέρα κοπανιστό, και να δημιουργούνε χρέη και κέρδη από αυτά τα χρέη.

Τραπεζικά και οικονομικά δεν έχω σπουδάσει, ούτε και με ενδιέφερε και ιδιαίτερα ποτέ το θέμα, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι άσχετα αν δεν μας αρέσει αυτό το σύστημα, δεν έχουμε κάνει ποτέ και καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να το αλλάξουμε.

Ούτε εναλλακτικές έχουμε σκεφτεί και απλά έχουμε όλοι αποδεχτεί ένα σύστημα που υπήρχε σαν την μία και μοναδική μας επιλογή.

Είναι σαν την χλωρίνη ένα πράγμα.. αυτό ξέρουμε και αυτό εμπιστευόμαστε. Ή δεν εμπιστευόμαστε κατά περίσταση..

Wicca
Απών/απούσα

Τώρα το άρθρο αυτό για την συγκεκριμένη ρύθμιση έχει και ενδιαφέρον από μόνο του αφού δείχνει ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή βγήκε κάποια ρύθμιση για να εξασφαλίσει τα χρήματα ορισμένων καταθετών, αλλά όχι όλων.

Αυτοί που το ενημερώθηκαν για αυτό που ίσχυσε για δύο μέρες, προφανώς και θα έβγαλαν τα χρήματα τους έξω. Οι υπόλοιποι τα έχουν παρκαρισμένα στους λογαριασμούς τους μέχρι νεωτέρας.

Και επειδή αυτή η ρύθμιση ήταν από το υπουργείο οικονομικών κατευθείαν, δείχνει ότι και η παρούσα κυβέρνηση άσχετα από το τι έλεγε, φρόντισε για την εξασφάλιση των χρημάτων κάποιων λίγων και όχι όλων. Αλλιώς βέβαια θα μπορούσε να μην κάνει καθόλου capital control και να αφήσει τον κόσμο να πάει να τραβήξει ότι είχε και δεν είχε από τις τράπεζες.

Κάποιοι που χαμπαριάστηκαν φυσικά το έκαναν πιο πριν. Εκείνοι που δεν πονηρεύτηκαν καθόλου κάθονται και περιμένουν να δουν τι θα γίνει, και παίζει ίσως και να χάσουν σημαντικά ποσά, ( που από όσο γνωρίζω και από τον δικό μου κύκλο δεν τα απέκτησαν με παράνομες μεθόδους. Πούλησε π.χ ο άλλος το σπίτι του και είχε τα χρήματα στην τράπεζα. Αν γίνει η στραβή θα τα χάσει ή αυτά θα χάσουν την αξία τους).

Wicca
Απών/απούσα

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500011087

Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), [...]

H EKT ούτε αυτή τη φορά τραβά την «πρίζα» από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, όπως άλλωστε δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωτράπεζας στους ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή (Τρίτη) Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, δεν προσφέρει και ανακούφιση στις ελληνικές τράπεζες που ήδη πιέζονται πολύ με το υπολειπόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας, να έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια δεν μας χέζουν εντελώς αλλά μας αφήνουν και με το ποσό ασφαλείας που είχε από την αρχή το ΕLA που έχει πέσει κάτω από 500 μύρια.

Με άλλα λόγια έχουμε 500 εκ ευρώ να κινηθούμε 12 μύρια άνθρωποι τις επομενες μέρες.. Κάντε οικονομία λοιπόν..

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

wicca -> https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency

Εναι μια δευτερη ανερχωμενη ιδεα στο τραπεζι, με πρωτη την ανταλλακτικη υπηρεσια. Πιθανοτατα να υπαρξουν και αλλες ιδεες στο μελλον.

Καταργει τις τραπεζες, εχεις νομισμα και δεν εχεις τραπεζα, η τραπεζα σου εισαι εσυ ο ιδιος. Μπορεις να το διανοηθεις? τα cryptocurencies αποκτουν συνεχεια οπαδους ενω υπαρχει προσπαθεια καταπολεμισης τους. Μαντεψε ποιοι ειναι οι κυριοι πολεμαχοι τους. Βλεπεις τον τρομο στον τραπεζιτη σου? Αντιλαμβανεσαι τη δυναμη του απλου λαου? Πιστευεις σε αυτη, με ολη την ηλιθιοτητα και ηττοπαθεια που τον διακατεχει?

Τροποι υπαρχουν, η θεληση, η αλλαγη, η συνηθεια θα ερθουν με το χρονο, ευελπιστω.

Συνηδητοποιεις το γεγονος του οτι με την εξελιξη της τεχνολογιας/επικοινωνιας ειμαστε ενα παγκοσμιο χωριο? Οτι καποιος αγνωστος σου στην Νιούε ξερει για το αρθρο που εγραψες στο blog σου, συμφωνει και σε υποστηριζει και μεσω των αρθρων σου κατα καποιο τροπο σε γνωριζει σχεδον σαν να ησουν φιλος του?

Ειναι μια πτυχη του ιντερνετ που για καποιον λογο αγνοουμε και απλα ανησυχουμε οτι το facebook εκμεταλευεται τα στοιχεια μας για να πλουτισει. Αυτο μονο μας νοιαζει, αυτο βλεπουμε, οχι την αλλη πλευρα και τις δυνατοτητες τις. Οι εταιριες, μικρες-μεγαλες το ξερουν και το εκμεταλευονται. Εσυ?

Γνωριζεις για το darknet? Ξερεις οτι ανθει η παραοικονομια και η ελευθερια, η ανεξαρτησια απο οποιονδοιποτε κανονα και ηθικη σε αυτο?

Για τα αλλα θα το θεσω απλα το θεμα...

  • νομικη υποχραιωση των τραπεζων ειναι να σου εγγυηθουν τις ατομικες σου καταθεσεις. Στην περιπτωση μας γινεται με την ευλογια ΚΑΙ την συμετοχη της τραπεζας της ΕΕ
  • νομικη υποχραιωση της χωρας σου ειναι να ξεπληρωσει ενα χρεος το οποιο για τους παραγοντες που μιλαμε δεν ειναι κατι τραγικο ή τοσο τεραστιο οσο το βλεπεις εσυ και εγω

Με αυτους του δυο παραγωντες μονο (χωρις να βαζω μεσα την γεοπολιτικη σημασια της χωρας και ποσοι θελουν ενα ποσοστο ή το συνολο της) το παγκοσμιο τραπεζικο συστημα τιθεται σε αμφισβητηση. Μεταξυ ολων τον αλλων κινδυνων εχει να αντιμετωπισει και αυτο. Πες μου εσυ, μελος μιας κλικας μεγαλοτραπεζιτων, οχι τις ελλαδας, μιας απο αυτες που εχουν τη δυναμη να καθορισουν τις τασεις των αγορων, να ορισουν που και ποτε θα γινει πολεμος και δεν ξερω εγω τι αλλο. Τι επιλεγεις? Μια μικρη χασουρα που θα σου παρατεινει τον χρονο ζωης του σαθρου συστηματος σου επ αοριστο ή ενα ακομα σοβαρο πληγμα που θα σου κοστισει καποιο σημαντικο αλλα οχι καταστροφικο ποσο

Δεν ξερω για εσενα αλλα εγω θα επελεγα το πρωτο

Δν εχει σημασια εαν πεσουν ολες οι κυβερνησεις μιας χωρας γιατι ολο και καποιος θα βρεθει να παρει τα χαλιναρια, ειδικα εαν προκειτε για κελεπουρι.

Τα 100.000 ψοροχιλιαρικα σου ειναι ψιχουλα, ΨΙΧΟΥΛΑ το καταλαβαινεις? Και τα δικα σου και των τοσων αλλων μερμηγκιων. θα στα παρω μετα στο 100πλασιο. Εαν οχι απο εσενα τοτε απο τον διπλα. Δε με ενδιαφερεις ουτε σαν ατομο ουτε σαν συνολο ατομων. Η επιχειριση μας μονο με νοιαζει να μην πεσει εξω

contact