Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις στον ΠΑΤΑΚΗ

28 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 Εξάρχεια, 210 – 3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής καλεί πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και εργαζόμενους σε ανοιχτή συνάντηση για να συζητήσουμε την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας για να ανακληθούν οι απολύσεις στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ. Πέμπτη 4/12 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία μας (Λόντου 6 β’ όροφος Εξάρχεια)..

Οι διαμαρτυρίες έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65) συνεχίζονται. Κάθε Τρίτη στις 5.00 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 11.00 π.μ. να είμαστε ΟΛΟΙ έξω από τον ΠΑΤΑΚΗ.

Το Σάββατο 6/12 κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι βιβλίων. Όσοι συνάδελφοι και συναγωνιστές μπορούν, ας φέρουν βιβλία.

Ο Σύλλογός μας συγκεντρώνει υπογραφές στο παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας. Καθημερινά στέλνουμε δεκάδες υπογραφές στο FAX του κ. Πατάκη. Μπορείτε να υπογράψετε το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε στα μέιλ και στα FAX του ΠΑΤΑΚΗ.

Το κείμενο διαμαρτυρίας μπορεί να λειτουργήσει και σαν ΨΗΦΙΣΜΑ που θα υπογραφεί από διάφορους φορείς (εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους κλπ).

…………………………………………………………………………

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την απόλυση δύο συναδέλφων από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ.

Οι απολύσεις είναι άδικες και καταχρηστικές. Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι οι συνάδελφοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους είναι φτηνή δικαιολογία. Μετά από χρόνια, ανακάλυψε η εταιρεία ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;

Καταδικάζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία με ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στερεί από δύο εργαζόμενους τη δουλειά τους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες για την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Είμαστε στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

…………………………………………………………………………………………………………..

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα διαμαρτυρίας τα FAX και τα e-mail του κ. Πατάκη: 210 – 3650094, 210 – 3811940, gengra@patakis.gr, press@patakis.gr, bookstore@patakis.gr

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
GeorgeHH
Απών/απούσα

Προσωπικά δεν είναι σωστό κάποιος να χάνει τη δουλειά του, αλλά ενα τέτοιο post δεν αρμόζει σε ποδηλατικό φόρουμ είναι άκυρο (γνώμη μου),είμαι σύμφωνος σε περίπτωση που γίνει μια διαμαρτυρία γενικά στον ιδιωτικό τομέα,και όχι για μεμωνομένες εταιρίες και συμφέροντα κάποιων ατόμων έτσι δεν κάνουμε δουλειά

skywalker
Απών/απούσα

Ναι, και εγω το ιδιο πιστευω.

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

Λέγεται "χωρίς τροχούς" και έχει ως επεξήγηση "Οτιδήποτε άλλο..." διαβάζετε αυτό το τμήμα τώρα...

Και για να προλάβω τις αντιρήσεις υπάρχει ήδη ένα υποφόρουμ με τίτλο "Οικολογία" το οτιδήποτε άλλο φτιάχτηκε πραγματικά για οτιδήποτε άλλο ώστε να μην γεμίζουν με άσχετα τα υπόλοιπα φόρουμ....

Όποιος δεν θέλει μπορεί να μην το διαβάσει...

Στην τελική είναι για 2 απολυμένους λίγη ευαισθησία δεν βλάπτει, αύριο μπορεί όλοι να είμαστε στη θέση τους

vachalia
Απών/απούσα

πολλάκις και δε διαμαρτυρήθηκε κανένας. Δεν έχω καμία υποχρέωση...

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

και όσοι βλέπουν τις ποδηλατοπορίες

"Και γω όταν ήμουν παιδί έκανα ποδήλατο, τι θέλουν τώρα τα σκασμένα, δεν παίρνουν ένα αυτοκίνητο να μας αφήσουν ήσυχους..."

Ευτυχώς για μας δεν συμβαίνει αυτό, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι γίνεται ένας αγώνας ο οποίος θα βελτιώσει και τη δική τους ζωή και αντιδρούν θετικά.

Την επόμενη φορά που θα σε απολύσουν σκέψου μήπως μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά και θα δεις που θα βρεθεί και κόσμος να σε υποστηρίξει. Αλλά αν δεν ζητήσεις βοήθεια δεν θα λάβεις....

skywalker
Απών/απούσα

Ειναι πολυ ευκολο να δικαιολογεις την αναρτηση του μηνυματος σου και να το ριχνεις στο φιλοτιμο και την ευαισθησια μας..."Στην τελική είναι για 2 απολυμένους λίγη ευαισθησία δεν βλάπτει, αύριο μπορεί όλοι να είμαστε στη θέση τους".

Επισης το "οποιος δε θελει μπορει να μην το διαβασει" πολυ μου αρεσε...ειναι η αρχη λειτουργιας ολων των site! Και του δικους μας απ΄οτι φαινεται!

freediver
Εικόνα freediver
Απών/απούσα

και στις 19΄12 και στις 19΄35!!!!αμα τα βλεπουμε ολα δουναι και λαβειν την βαψαμε...2ον οντως οτιδηποτε αλλο λεει... ας σταματησουν λιγο πια οι ποδηλατες να ειναι απολιτικ ρε παιδια!ουτε πρασινοι ηλιοι ουτε μαυροκοκκινες σημειες στις πορειες αλλα μεχρις εκει!

skywalker
Απών/απούσα

Εσενα να υποθεσω δεν σε εχουμε δει σε καποια συνελευση μας freediver για να μας πολιτικοποιησεις ακομα ε; Οταν ειναι να ερθεις πες μου για να μην την χασω...ετσι βρε παιδι μου να πολιτικοποιηθω και εγω λιγο!

GeorgeHH
Απών/απούσα

Όχι φίλε δεν είναι έτσι γιατι κι έγω βάζω ένα θέμα οτι με απέλησαν να πάμε να σπάσουμε το αμάξι του πρώην αφεντικού μου, να έχουμε και ενα επίπεδο ρε παιδιά, άλλο να ήταν μία κίνηση για το συμφέρων όλων μας

psipsinel
Απών/απούσα
θεωρώ σωστό αυτό που έκανε ο exomail2003 . Οι ανακοινώσεις αυτές βγαίνουν για να διαδίδονται, είτε με χαρτί είτε με πληκτρολόγιο . @vachalia . Αν έχεις βρεθεί στη θέση τους τόσες φορές και κανείς δεν ασχολήθηκε, είναι πραγματικά άσχημο . Δυστυχώς η συνδικαλιστική πραγματικότητα σήμερα είναι αρκετά απογοητευτική. Το συγκεκριμένο όμως σωματείο ανήκει στις εξαιρέσεις και λυσσάει κυριολεκτικά κάθε φορά που ένας εργαζόμενος απολύεται (εφόσον το μάθει φυσικά) . Με την ίδια πρακτική που χρησιμοποιεί τώρα έχει καταφέρει να ανακληθούν και άλλες απολύσεις . @georgehh . Καταρχήν, είναι μια κίνηση για το συμφέρον όλων μας . Τέτοιες προσπάθειες δείχνουν ένα σοβαρό, αποφασιστικό και τελικά πρακτικό τρόπο διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ο ίδιος ο Πατάκης έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα, [[http://www.aristeri-kinisi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=...|όπως αποδυκνείει το κείμενο που απέστειλε στους διάφορους συντρόφους-εργοδότες]] (parental advisory required : πολιτική σελίδα ). Επιπλέον, αν πράγματι σε απέλυσαν μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείς στο σωματείο σου. Αν σε γειώσουν, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε και εδώ αν θέλεις. Δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι . Πάντως το να του κάψεις το αυτοκίνητο δεν θα προσφέρει κάτι σε εσένα .
Tzamilia
Απών/απούσα

αφού όλοι οι ποδηλάτες δεμ είναι ίδιοι
άλλωστε και ο Πατάκης ποδηλάτης μπορεί να είναι,
όπως και το παλιό μου αφεντικό που δεν ήταν βιβλιοπώλης
(και δεν με απέλυσε αλλά με ανάγκασε να φύγω)
αλλά δεν σημαίνει κάτι
όσο για την αττάκα "έλα στις συνελεύσεις μας να μας πολιτικοποιήσεις"
("μας" ποιους "μας"? δεν κατάλαβα καλά)
δεν σημαίνει κατι ..
σε κατι που διαφωνείτε όσοι είστε "ο πυρήνας"
δεν μπορεί να είναι απάντηση "έλα να μας πολιτικοποιήσεις στη συνέλευση".
Επίσης πιστεύω ότι αυτοί που κάνουν αυτή την περίφημη συνέλευση
δεν μπορούν να θεωρούν ότι εκπροσωπούν
αυτούς που γενικώς γράφουν στους ποδηλάτες
ούτε καν αυτούς που κάνουν ποδήλατο γενικώς
και δεν νομίζω ότι μπορούν να μιλάνε εξ ονόματός τους
και σίγουρα όχι εξ ονόματος όλων αυτών των χιλιάδων που κατεβαίνουν στις ποδηλατοπορείες
ο νοών νοείτω.

GeorgeHH
Απών/απούσα

Συγνώμη αλλά για ποιο συνδυκαλισμό μιλάμε ρε παιδιά για να ξέρω? γι αυτούς που τους ψηφίζουν και μετά κάνουν και απεργίες? έλεος πια σε αυτή τη χώρα η υποκρισία δεν έχει όριο,και το να βάζουμε τέτοια ποστ δηλαδή είναι συμφέρων όλων μας οκ,μήπως είναι συμφέρων για όλους, όσοι ψηφίζουν τους ίδιους και μετά διαμαρτύρονται να αλλάξουν μυαλά?

προς θεού το σπάσιμο του αυτοκινήτου το έφερα ως παράδειγμα δεν είμαι τέτοιο άτομο,απλά θεωρώ ακραίο ένα τέτοιο ποστ, θα συντελούσα αν υπήρχε κάποιος ανεξάρτητος συνδικαλιστικός κλάδος για όλες τις επιχειρήσεις, μακριά απο κόμματα και υποκριτές

karababasg
Απών/απούσα

-τι κάνεις;
-τι να κάνω; σπίτι-δουλειά, σπίτι-δουλειά... κάθε μέρα, όλη μέρα... έχω και τις δόσεις του δανείου να ξεπληρώσω... άστα δύσκολα τα πράγματα...
-και δεν χαίρεσε; με την κρίση που έρχεται σε λίγο ούτε δουλειά, ούτε σπίτι θα έχεις, συνέχισε σπίτι-δουλειά, σπίτι-δουλειά μέχρι να τα χορτάσεις καλά και τα δύο μετά πάπαλα...
[στιχομοιθεία δύο εργαζόμενων προσφάτως]
ο κακομοίρης ο exomail δεν έκανε και κανένα κακό ρε παιδιά, να υποστηρίξει δυό συναδέλφους -στην δουλειά του ίσως και, στην ανεργία των περισσοτέρων μας που έπεται - πήγε ο άνθρωπος. Όποιος θέλει τους στηρίζει, οι άλλοι σπίτι-δουλειά, σπίτι-δουλειά μέχρι να τα χορτάσετε...

psipsinel
Απών/απούσα

@georgehh
Κοίτα να δεις, κατά την άποψή μου το πρόβλημα δεν είναι "γι αυτούς που τους ψηφίζουν και μετά κάνουν και απεργίες?", αλλά ότι ΔΕΝ κάνουν απεργίες .

"μήπως είναι συμφέρων για όλους, όσοι ψηφίζουν τους ίδιους και μετά διαμαρτύρονται να αλλάξουν μυαλά?" Ναι είναι, αλλά πως να αλλάξουν τα μυαλά; Εκεί είναι τα αγγούρια, ότι δεν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις. Δεν είναι ότι θα ψηφίσω κάποιον άλλο και έλυσα το θέμα.

"προς θεού το σπάσιμο του αυτοκινήτου το έφερα ως παράδειγμα δεν είμαι τέτοιο άτομο" Δεν σε κατηγόρησα για κάτι, αν σε απέλυε δεν βλέπω γιατί να μην του το σπάσεις :)
Απλώς δεν θα κέρδιζες κάτι .

"θα συντελούσα αν υπήρχε κάποιος ανεξάρτητος συνδικαλιστικός κλάδος για όλες τις επιχειρήσεις, μακριά απο κόμματα και υποκριτές"

Για όλες δεν υπάρχει, για κάποιους τομείς υπάρχει. Και αυτοί του Βιβλίου-Χάρτου είναι τέτοιοι . (δεν ανήκω στο σωματείο τους, αλλά είναι αρκετά γνωστοί)

abyss
Απών/απούσα

Προσωπικά η ανάρτηση της ανακοίνωσης με βρίσκει σύμφωνο, υπό την έννοια ότι καλό είναι να ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Όταν κατέβαινα στο κέντρο διάβαζα τις εφημερίδες τοίχου, τώρα τα διαβάζω στο internet.

Πάντως, όπως διαβάζω το κείμενο, δεν καταλαβαίνω και πολλά. Γράφει:

"Οι απολύσεις είναι άδικες και καταχρηστικές. Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι οι συνάδελφοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους είναι φτηνή δικαιολογία. Μετά από χρόνια, ανακάλυψε η εταιρεία ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;"

Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο όντως να μην έκαναν καλά τη δουλειά τους. Κρίνοντας από την εξυπηρέτηση που έχουμε κατά καιρούς σε διάφορους χώρους δεν το αποκλείω! Γιατί λοιπόν είναι άδικες και κατραχρηστικές; Προφανώς υπάρχει κάποιο υπόβαθρο στην ιστορία που δε μας το λέει η ανακοίνωση.

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

Γιατί μερικά δεν είναι 100% σίγουρα, και μερικά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για μυνήσεις κλπ.
Το ζήτημα είναι ότι τα άτομα όντως κάναν καλά τη δουλειά τους (και υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι από το ίδιο κατάστημα που τους υποστηρίζουν και δηλώνουν ότι κάναν όντως τη δουλειά τους) επίσης τα συγκεκριμένα άτομα απεργούσαν στις απεργίες και ίσως αυτό να ενοχλούσε.

GeorgeHH
Απών/απούσα

ΟΚ απλά πιστεύω οτι πρέπει να γίνει κάτι μαζικό ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά είμαι κατά στο να απολύονται εργαζόμενοι, να μην πάει να δουλέψει κανείς να δούμε ο εν λόγω επιχειρηματίας τι θα κάνει,απο το κακό στο χειρότερο πάμε

vassia
Απών/απούσα

Γιατί να κρατάμε τα μάτια, τα αυτιά και τα στόματα κλειστά, όταν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα και γίνονται όλο και πιο δύσκολα;
Δεν έκανε έγκλημα ο exomail, έκανε αυτό που έπρεπε, μας ενημέρωσε. Δεν καταλαβαίνω γιατί προκάλεσε αυτό τόσες αντιδράσεις.

Όπως λέει και ο Μπρεχτ,
“Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς.

Ελπίζω να μη μας συμβεί αυτό. Το ποδήλατο από μόνο του δε θα σώσει τον κόσμο, είναι το όχημα για ένα διαφορετικό κόσμο.

GeorgeHH
Απών/απούσα

Εν μέρη μάλλον έχω άδικο, γιατι κι εγώ είμαι υπέρ, αλλά πιο πολύ υπερ να γίνει κάτι με γενικά υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που και απολύονται εύκολα δουλεύουν πιο σκληρά και παίρνουν 3 και 60

abyss
Απών/απούσα

Πάντως δεν είναι toy Brecht - είναι του Martin Niemöller.

Royaloak
Απών/απούσα

Είναι δύσκολο να είναι κανείς βιβλιοϋπάλληλος, γιατί οι εργοδότες αυτού του χώρου ανήκουν σε μια σχετικά αλλιώτικη κάστα. Έχουν το επίχρισμα των καλλιεργημένων προοδευτικών. Η σύγκρουση είναι διπλά δυσκολότερη σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν γνωρίζω γιατί απωλήθηκαν οι άνθρωποι, αλλά εύγε στο σύλλογο που τους συμπαραστέκεται και δεν με πειράζει που το διαβάζω εδώ, μια και έχουμε δει κι άλλα μη ποδηλατικά θέματα σε έκθεση, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τέτοιο θέμα...

vassia
Απών/απούσα

Δεν είναι του Μπρεχτ; και τόσα χρόνια ζω σε μια πλάνη;
Θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ πάντως για τη διόρθωση

Xarhs
Εικόνα Xarhs
Απών/απούσα

Ορισμένα σημεία:

Οι Ποδηλατ-ισσ-ες είναι μία κοινωνική ομάδα που προβάλει κάποιες διεκδικήσεις. Σκοπός είναι η μεγαλύτερη απήχηση μας στην κοινωνία, το οποίο με τη σειρά του θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε μια σειρά από στόχους πρακτικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς (ποδηλατόδρομοι, οδικές συνήθειες, επέκταση της 'παρέας' μας κλπ). Ως εδώ καλά;

Για να αποκτήσουμε αυτή τη μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, δικτυωνόμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις. Πριν από κάθε μεγάλη ποδηλατοπορεία γνωρίζει κανείς σε πόσα διαφορετικά μέσα ανακοινώνεται το γεγονός; Γνωρίζει κανείς τι στην ευχή σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι ομάδες που καταδέχονται να φιλοξενήσουν στο χώρο τους τις προκηρύξεις τον Ποδηλατ-ισσ-ών, χωρίς να έχουν οι ίδιοι ή το μέσο τους σχέση με το ποδήλατο; Φαντάζεται κανείς πόσο αυτιστικός θα ήταν ο χώρος μας αν απλά ικανοποιούμασταν να ανταλλάζουμε κουβέντες μεταξύ μας και να περιμένουμε μπας και κανείς πέσει σε αυτό το site γκουκλάροντας κατά τύχη;

Άρα γιατί μας σοκάρει το γεγονός ότι κάποιος με διακριτικότατο τρόπο μας καλεί τώρα να διαδώσουμε και το δικό του νέο; Ιδανικά αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ περιθωριοποιημένων και ανίσχυρων κοινωνικών ομάδων (όπως είναι οι ποδηλάτες και ο εν λόγω σύλλογος εργαζομένων) θα έπρεπε να είναι θέμα παιδείας, θα έπρεπε η ευαισθητοποίηση του ενός στην προσπάθεια του άλλου να ακουστεί παραέξω να είναι αυτόματη. Έστω ότι δεν είναι. Τι να κάνουμε. Τουλάχιστον τότε, αν ΜΟΝΟ υπό αυτό το πρίσμα αποκτάει κάτι κάποιο νόημα, σκεφτείτε τουλάχιστον ότι μας ΣΥΜΦΕΡΕΙ να στηρίξουμε κάποιον ο οποίος θα μας στηρίξει πίσω. Έτσι απλά.

Στο θέμα του φίλου που είπε ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει όλη την ιστορία, έχει δίκιο, αλλά αυτό είναι πάντα το πρόβλημα με ανακοινώσεις (όπως και με αυτές των ποδηλατ-ισσ-ών). Εγώ το βλέπω ως αφορμή ώστε αν κάποιος ενδιαφερθεί για το θέμα, ή απλά από περιέργεια, να επικοινωνήσει με το σύλλογο και είμαι βέβαιος ότι θα λάβει πολύ ικανοποιητικές εξηγήσεις με όσες λεπτομέρειες ζητηθούν.

Tzamilia
Απών/απούσα

"Οι Ποδηλατ-ισσ-ες είναι μία κοινωνική ομάδα "
είναι? ή μήπως όχι?
απλά λεώ εγώ τώρα

Xarhs
Εικόνα Xarhs
Απών/απούσα

Τζαμίλια, φαντάζομαι δεν το απευθύνεις σε εμένα το ερώτημα (αφού προφανώς εγώ έχω πει την άποψη μου, ότι είναι)

Tzamilia
Απών/απούσα

ότι κάποιοι που κάνουν ποδήλατο και γράφουν σε αυτό το φόρουμ μπορεί να έχουν μία πολύ διαφορετική ζωή ο ένας από τον άλλον, διαφορετικού είδους βολή ή άβολη κατάσταση, μπορεί να μην έχουν κοινή μοίρα ούτε καν ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Δεν ξέρω αν στόχος της δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας είναι αυτός,δηλαδή να μαζευτούν ένα σωρό άνθρωποι που το μόνο τους ελάχιστα κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι κάνουν ποδήλατο.
Δεν ξέρω γιατί. Σκέψου Χαρη, τι κοινό έχει ένας εφοπλιστής που κάνει καθημερινά την ποδηλατάδα του με το πανακριβο ποδήλατό του στη συγγρού, συνοδεία των φρουρών του σε τζιπ και γουρούνα(εννοώ το όχημα), με τον ποδηλατά καθημερινό βιοπαλαιστή, φοιτητή κλπ κλπ.
Κοινωνική ομάδα? ποια κοινωνική ομάδα?
τι ενώνει αυτούς τους ανθρώπους?
και δεν μιλάω καν για αυτούς που είναι προφανέστατη η αντίθεση.
Τι κοινό έχει ένας "ιδιοκτήτης " μιας ΜΚΟ (μη κυβερνητικής οργάνωσης) που καλεί σε εθελοντική εργασία τον κοσμάκη με ένα άνεργο άνθρωπο? ή με έναν άνθρωπο που δουλέυει με το κομμάτι? άσε τώρα γιατί θα συφιλιαστώ βραδιάτικα πάλι.
Πες μου τι κοινό έχει ένας εργαζόμενος σε μία ΜΚΟ και ένας εργαζόμενος σε βιβλιοπωλείο
που έρχεται σε σύγκρουση με το "προοδευτικό" αφεντικό του?
Τι προοπτικές έχουν αυτοί οι δύο?
Από την άλλη πάλι, οι εργαζόμενοι του συλλόγου βιβλίου χάρτου έχουν κοινή μοίρα
έχουν κοινό μισθό, κοινά ωράρια, κοινά αφεντικά,κοινούς εργασιακούς χώρους, κοινά δικαιώματα, ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούνε
Αντί να βλέπουν ο ένας τον άλλον ανταγωνιστικά έτοιμοι να φάνε ο ένας τον άλλο
για μία θέση στη μισθωτή σκλαβιά.
Και σίγουρα και ευτυχώς δεν είναι περιθωριακή ομάδα, είναι σύλλογος εργαζόμενων με πραγματικά μελη και αρκετά γνωστοί πλέον.
Τι ενώνει αυτούς τους ανθρώπους με αφεντικά και μπάτσους?
Και μη μου πεις ότι δεν υπάρχουν και αυτοί (οι οποίοι γράφουν και διαβάζουν ή ακόμα πάνε και σε συνελεύσεις των ποδηλαττισων ) εδώ πέρα σε αυτόν (το χώρο?) ο οποίος πιστεύεις ότι είναι μία κοινωνική ομάδα?

Xarhs
Εικόνα Xarhs
Απών/απούσα

Γεια σου Tzamilia, η άποψη μου είναι ότι όλοι μας ανήκουμε σε περισσότερες από μία κοινωνικές ομάδες, και (ευτυχώς!) η συμμετοχή μας σε καθεμία από αυτές δεν εξαντλεί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιγραφεί ο καθένας μας ως άτομο. Γι'αυτό άλλωστε δεν έκανα λόγο για άτομα, αλλά για κοινωνικές ομάδες.

Αν θέλουμε να το δούμε σε επίπεδο ατόμου, υπάρχουν αντίστοιχες ανομοιογένειες και ανάμεσα στους εργαζόμενους του συλλόγου βιβλιοϋπαλλήλων. Άλλος έχει αγάπη και ενδιαφέρον για το χώρο του βιβλίου και άλλος είναι περαστικός. Άλλος κάνει παράλληλα άλλες δύο δουλειές για να ζήσει τη πενταμελή του οικογένεια, και άλλος είναι φοιτητής που περιμένει να πάρει το πτυχίο του και να βρει δουλειά στην ειδικότητα του. Άλλος δουλεύει σε ένα μικροσκοπικό συνοικιακό βιβλιοπωλειάκι και άλλος σε μία από τις αλυσίδες βιβλιο-σουπερμάρκετ. Άλλος είναι έλληνας και άλλος είναι μετανάστης - γίνεται να εξαντληθεί η περιγραφή τους ως μέλη της κοινωνίας με το να πούμε ότι και οι δύο ανήκουν στο σύλλογο;! Άλλες ανάγκες έχει ο ένας και άλλες ανάγκες ο άλλος, στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά υπάρχουν επίσης κοινά στοιχεία που τους ενώνουν στο χώρο εργασίας τους.

Οι 'Ποδηλάτ-ισσ-ες' είναι μία παρόμοια περίπτωση. Υπάρχουν όλα αυτά που είπες τα οποία διαφοροποιούν τα μέλη αυτής της κοινωνικής ομάδας μεταξύ τους, όπως υπάρχουν και αυτά τα κοινά κίνητρα που τους τοποθετούν στην ίδια κοινωνική ομάδα ως χρήστες ποδηλάτου. Είναι άλλη μία ανομοιογενής κοινωνική ομάδα, όπως όλες οι άλλες.

Το γεγονός ότι _υπάρχουν_ αιτήματα που εκφράζονται από αυτήν την ομάδα για μένα επαρκεί ως στοιχείο. Πχ, παρότι όπως λες ποδηλάτης είναι και ο γκανγκστερ-ποδηλάτης που έχει από κοντά τους μπράβους του με τα τσόπερ, δε νομίζω να τον πολυνοιάζει αν το ποδήλατο του θα μπαίνει στο μετρό ή όχι, αφού μάλλον στο τέλος της ποδηλατάδας του θα τον περιμένει ο σωφέρ. Όμως οι 'Ποδηλάτες' το εκφράζουν ως αίτημα. Γιατί; Μήπως επειδή θεωρούμε ότι πέρα από τις ακραίες περιπτώσεις, υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας ατόμων με κοινές επιδιώξεις, που αυτοπροσδιορίζονται ως 'Ποδηλάτ-ισσ-ες'; Αν ναι, τότε να η κοινωνική σου ομάδα :) (κιοινωνική ομάδα, πρόσεξε, όχι κοινωνική τάξη)

Και για να το συνδέσω με το αρχικό θέμα, θεωρώ πολύ χρήσιμο, πρακτικά και κοινωνικά, δύο ομάδες που προσπαθούν να αποχτήσουν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία προασπίζοντας ένα κοινωνικό αγαθό (δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στην ποδηλασία :)) να αλληλοβοηθιούνται, ή τουλάχιστον να μη μπλοκάρει η μία την άλλη, απαγορεύοντας πχ τη χρήση του φόρουμ της. Από αυτό το τελευταίο ξεκίνησε η δική μου παρέμβαση!

contact