Απαντήσεις υποψηφίων των δημοτικών εκλογών 2010 στο ερωτηματολόγιό μας

Η λίστα που ακολουθεί θα ενημερώνεται συνεχώς...

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

Ερωτηματολόγιο προς υποψηφίους δημάρχους

Δείτε που έχει μοιραστεί εδώ
Από κάτω ακριβώς θα το βρείτε και σε pdf για να το τυπώσετε.

Κυρία/κύριε υποψήφια/ε δήμαρχε

Σε μια εποχή όπου α) τα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τα πιο καθολικά μέχρι αυτό της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, β) η θετική συμβολή του ποδηλάτου σε αυτά είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και γ) ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, εμείς οι ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε για κάθε συνδυασμό, αν έχει μια πολιτική για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και ποια είναι αυτή. Η απάντηση στο ερωτηματολόγιο που σας απευθύνουμε (την περιμένουμε στο podilates@yahoo.gr) θα αναρτηθεί στον ιστότοπό μας, ο οποίος αριθμεί περί τα 10.000 μέλη.

  • Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
  • Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
  • Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
  • Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
  • Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
  • Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
  • Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

    ΣυνημμένοΜέγεθος
    PDF icon erotimatologio.pdf33.69 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αγία Παρασκευή - Βασίλης Ζορμπάς

    1) Στην σημερινή εποχή, ως σύγχρονοι άνθρωποι, θεωρούμε ότι η χρήση των ήπιων μορφών μετακίνησης αποτελεί πλέον όχι μόνο μία καλή και ευχάριστη λύση αλλά ανάγκη! Αδιαμφισβήτητα είναι η μόνη λύση που είναι οικονομικότερη αλλά και υπακούει στα κριτήρια της οικολογικής συνείδησης.

    2) Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο σαφώς δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των ποδηλατών. Οι λόγοι είναι προφανείς! Σε καμία εποχή, και μιλώντας πάντα για τον νομό Αττικής, δεν υπήρξε τέτοιου είδους πρόβλεψη αλλά και η ανάγκη κάποιων συμπολιτών μας, να επιλέξουν το ποδήλατο ή το περπάτημα για τις μετακινήσεις τους, δεν ικανοποιείται λόγω της έλλειψης παιδείας και σεβασμού από τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν μόνο το αυτοκίνητο τους.

    3) Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει Τρόπος Ζωής ώστε για κάθε μέλος κάθε οικογένειας να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποδήλατο. Όταν όλοι οι συμπολίτες μας συνειδητοποιήσουν την χρησιμότητα του ποδηλάτου, είμαστε σίγουροι ότι θα στραφούν γρήγορα σε αυτόν τον τρόπο μετακινήσεως και πάντα σε συνδυασμό με το περπάτημα.

    4) Η κατασκευή ποδηλατοδρόμου είναι σημαντικό και με προτεραιότητα σχέδιο για εμάς! Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, μετά από την εκπόνηση σχετικής μελέτης, τμήμα του οδοστρώματος του υφιστάμενου οδικού δικτύου θα διαμορφωθεί για τον παραπάνω σκοπό.

    5) Κάθε νέο οδικό δίκτυο που θα υλοποιείται, είτε αυτό είναι η ανάπλαση του υφιστάμενου δικτύου είτε η διάνοιξη νέων οδών, πάντα θα λαμβάνεται ως παράμετρος η κατασκευή λωρίδας ποδηλάτου ώστε στο πέρας όλων των έργων να διασφαλίζεται η συνέχεια των διαδρομών αλλά και η εν δυνάμει διαδημοτική σύνδεση με υφιστάμενα ή μελλοντικά δίκτυα.

    6) Σε συνεργασία με τους Φίλους του Ποδηλάτου είναι δυνατή η σχεδίαση και η υλοποίηση ελκυστικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών εκδηλώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας!!

    Σας ευχαριστούμε πολύ,
    Για οποιαδήποτε απορία και διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εκλογικό μας κέντρο στο τηλέφωνο 210 6086402-3
    www.vzorbas.gr

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Παρασκευή - Βασίλης Ζορμπάς.doc27 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Άγιος Δημήτριος - Αναστάσιος Αυρηλιώνης

    Ειλικρινά χαίρομαι που νέοι άνθρωποι στη πόλη μας με οικολογικές ανησυχίες συμμετέχουν σε κινήσεις όπως οι «ποδηλάτες» και δείχνουν με την παρέμβαση τους το δρόμο που θα έπρεπε δεκαετίες τώρα, να έχουν ακολουθήσει όλοι όσοι είχαν την ευθύνη σχεδιασμού τον πόλεων.
    Αν βρεθείς σε μια πόλη της Ευρώπης, θα νοιώσεις κατάθλιψη αν κάνεις τη σύγκριση των υποδομών εδώ και κεί.
    Η επιστολή σας μου θύμησε το γεγονός, ότι τα παιδιά μου έμαθαν ποδήλατο σε μια πλατεία της Ηλιούπολης, όπου κατέφευγα κάποια απογεύματα, μια και δεν υπήρχε καμια δυνατότητα στα όρια του Δήμου μας να γίνει αυτό. Οι συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στην πόλη καθιστούν επικίνδυνο για κάποιον να οδηγεί ποδήλατο ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
    Σχεδιάζουμε μετά την απόκτηση όλου του χώρου του Ασυρμάτου με διαπραγμάτευση ή με δυναμική διεκδίκηση, μέσα στο χώρο πρασίνου που θα προκύψει, να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές για ποδήλατα.
    Επίσης ονειρευόμαστε και θα παλέψουμε γι’αυτό, να διευθετηθεί ο παραρεμάτιος χώρος της Πικροδάφνης με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι να μπορούν και με ποδήλατο απο την Λεωφόρο Βουλιαγμένης να φτάσουν στη θαλασσα.
    Όσο για τις πρακτικές μετακινήσεις για τη δουλειά πρέπει τουλάχιστον να διαμορφωθούν ποδηλατόδρομοι πρόσβασης στους 3 σταθμούς Μετρό, που θα λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας.
    Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν και από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια.
    Θα το θεωρούσα ιδιαίτερα χρήσιμο για μας, να βρεθούμε μαζί για να ακούσουμε τις προτάσεις σας, που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στο έργο μας.

    Με εκτίμηση
    Αναστάσιος Αυρηλιώνης
    Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon για ποδηλάτες.doc26.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Άγιος Δημήτριος - Μαρία Ανδρούτσου

    Προς τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

    Απαντήσεις σε ερωτηματολόγιό σας

    1.Η άποψη του συνδυασμού μας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης δεν μπορεί παρά να συνάδει με τη γενικότερη απαίτηση των καιρών για ένα σχεδιασμό της πόλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ποδηλάτη του περιπατητή, αλλά και που να προωθεί τη μετακίνηση περισσότερο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και λιγότερο με το ιδιωτικό αυτοκίνητο.
    Κι αυτό όχι γιατί είναι και λίγο «μόδα» για κάποιους να προβλέπουν τέτοια μέτρα στα προγράμματά τους, αλλά για λόγους αρχής και συνείδησης, πράγμα που το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο συνδυασμός μας αποτελεί συνέχεια της παράταξης που διοίκησε το Δήμο Αγ. Δημητρίου από το 1995 μέχρι το 2006.
    Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, έγινε στην πόλη μας, για πρώτη φορά, ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που άλλαξε ριζικά την εικόνα της και είχε ως αποτέλεσμα να τιμηθεί ο Δήμος με το βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Οικόπολις 2006».

    2.Ο πολεοδομικός ιστός του Δήμου Αγ. Δημητρίου αναπτύχθηκε χωρίς σχεδιασμό κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Αναπόφευκτη συνέπεια ήταν τη διαμόρφωση μιας πόλης που υστερεί σε πολλές και σημαντικές υποδομές. Η σημερινή αύξηση του πληθυσμού επιδείνωσε αυτή την κατάσταση. Οι στενοί δρόμοι που χρησιμοποιούνται ως κεντρικοί οδικοί άξονες και τα συχνά ανύπαρκτα πεζοδρόμια, σίγουρα παρέχουν ελλιπή ασφάλεια και σε ποδηλάτες και σε πεζούς.

    3.Είναι στις προθέσεις μας η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη μας, αν και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της, θα λέγαμε ότι είναι αρνητικά. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε το ποσοστό αυτής της αύξησης. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς, να αναπτύξουμε, ως δημοτική αρχή, μια στενή συνεργασία μαζί σας και με βάση την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα και τη δική σας εμπειρία να κάνουμε ένα σχεδιασμό, ώστε το ποδήλατο να γίνει πιο ελκυστικό μέσο μετακίνησης για περισσότερους συμπολίτες μας.

    4.Θα έλεγα ότι η προηγούμενη απάντηση καλύπτει κι αυτή την ερώτηση. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι με κατάλληλη σήμανση μπορεί να διευκολυνθεί η κίνηση του ποδηλάτου από κοινού με τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, την πόλη μας διασχίζει το Ρέμα της Πικροδάφνης. Στη παραρεμάτια περιοχή πρόκειται να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις στις οποίες προβλέπονται δρόμοι περιπάτου και ποδηλατόδρομος. Σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου είναι δυνατό να κατασκευαστεί μια διαδρομή που θα ξεκινά από τη Λ. Βουλιαγμένης και θα καταλήγει στη θάλασσα.

    5.Γενικά κρίνεται απαραίτητο, κατά τη μελέτη κατασκευής κάθε οδικού έργου, να εξετάζεται και το ενδεχόμενο πρόβλεψης ειδικής λωρίδας για το ποδήλατο. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Αγ. Δημητρίου είναι λίγοι, στενοί και κυκλοφοριακά φορτισμένοι.
    Η ανάπτυξη σε νέα οδικά έργα ή η διαμόρφωση σε υπάρχοντες δρόμους λωρίδων αποκλειστικά για τη κίνηση ποδηλάτων δεν είναι εύκολο έργο και οπωσδήποτε προϋποθέτει κίνητρα αύξησης των μετακίνησης των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιορισμού του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

    6.Ήδη μελετάμε δράσεις για την προώθηση του ποδηλάτου και στον τομέα της γενικότερης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με προγράμματα στα σχολεία (εκμάθηση ποδηλάτου, περαιτέρω αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής κ.α.), αλλά και με μέτρα διευκόλυνσης της χρήσης ποδηλάτου, όπως ασφαλείς χώρους στάθμευσης ποδηλάτων στα Γυμνάσια και Λύκεια, στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, στις δημόσιες υπηρεσίες και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο στην πόλη μας.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να σας επισημάνω για άλλη μια φορά ότι στον Άγ. Δημήτριο, με τις πολλές πολεοδομικές ατέλειες, η λήψη μέτρων για την προώθηση του ποδηλάτου μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο αποτελεί μια πρόκληση για μας. Στη γενικότερη προσπάθειά μας να αλλάξουμε την πόλη θα αποτελέσει ένα ανοιχτό μέτωπο, στο οποίο θα σας καλέσουμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις.
    Σας ευχαριστώ,
    Μαρία Ανδρούτσου

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon MariaAndroutsou.doc18 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Άγιος Δημήτριος - Νίκος Βρεττός - Ώρα για Δράσυ

    ώρα για Δ.Ρ.Α.ΣΥ.
    Δυναμική Ρηξικέλευθη Αναγεννητική Συμπόρευση

    Σε απάντηση του ερωτηματολογίου που μας επιδώσατε σας αποστέλλουμε τις θέσεις του συνδυασμού μας « ώρα για Δ.Ρ.Α.ΣΥ. » του δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Δ. Βρεττό.

    Απάντηση 1η
    Σε μια ευνομούμενη κοινωνία ο σεβασμός προς τον πολίτη είναι ύψιστη μορφή δημοκρατίας και πολιτισμού. Στα πλαίσια αυτά, μια βιώσιμη πόλη πρέπει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα του κάθε πολίτη να επιλέγει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Αυτό, δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αποσπασματικές επιλογές άναρχων και ακατάλληλων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Αλλά μόνο με κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε να αποτελούν λειτουργικό και αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο μετακίνησης, που θα συνδέεται και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξυπηρετώντας όλο τον αστικό ιστό.

    Απάντηση 2η
    Το οδικό δίκτυο της πόλης μας δεν είναι ασφαλές, ούτε για τους ποδηλάτες ούτε και για τους πεζούς.

    Απάντηση 3η
    Στόχος μας είναι να δοθεί η δυνατότητα, σ’ όσους επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο μετακίνησης, να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται ο σχεδιασμός, με τη συνδρομή των χρηστών των συγκεκριμένων μέσων για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία δήμων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα προγράμματα.

    Απάντηση 4η

    Οι πιθανότητες σε μια αστικοποιημένη πόλη είναι περιορισμένες. Όπου είναι εφικτό αυτό θα πραγματοποιηθεί, μελετώντας σοβαρά το ενδεχόμενο συνύπαρξης, επενδύοντας στη εκπαίδευση για την αλλαγή της νοοτροπίας.

    Απάντηση 5η
    Δυστυχώς σε μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή, όπως η δική μας, ο σχεδιασμός νέων οδικών έργων είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αν όχι αδύνατος. Οποιαδήποτε υπόσχεση θα φάνταζε ως προεκλογική.

    Απάντηση 6η
    α) Μαθήματα εκμάθησης ποδηλάτου από την προσχολική ηλικία.
    β) Διάθεση φυλασσόμενων χώρων για στάθμευση ποδηλάτων σε δημόσιες υπηρεσίες και σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
    γ) Εξασφάλιση χώρων στάθμευσης εντός των σχολείων για μαθητές και διδάσκοντες.
    δ) Οργάνωση ποδηλατικών γύρων για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon apant_Ag_Dimitr_drasi.doc402.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Γιώργος Καμίνης

    1. Στη χώρα μας, συχνά ξεχνάμε πως κυκλοφοριακό είναι πρώτα η μετακίνηση ανθρώπων. Δεκαετίες έργων υπέρ του ΙΧ, δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα, ούτε το διαρκές χάσιμο χρόνου στις μετακινήσεις. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο δεν αποτελούν σήμερα επαρκή λύση για όσους δεν έχουν δικό τους ΙΧ, πρέπει όμως να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για τον κύριο όγκο των μετακινήσεων στην πόλη. Για μια σειρά από λόγους, από την ποιότητα ζωής και τη μείωση των δαπανών μας μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη για μια φιλόδοξη και αποτελεσματική στροφή προς τις ήπιες μετακινήσεις. Και μια τέτοια στροφή επιδιώκει ο συνδυασμός μας.

    2. Είναι κοινός τόπος πως το οδικό δίκτυο του Δήμου δεν είναι ασφαλές για τους ποδηλάτες, ιδίως στις κύριες οδικές αρτηρίες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί με μέτρα όπως:
    • Η καθιέρωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ/ώρας στους δρόμους τοπικής κυκλοφορίας στο κέντρο και τις περιοχές κατοικίας.
    • Η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο.
    • Η κατασκευή ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατόδρομων, σε συνεργασία και με τις ομάδες ποδηλατιστών της πόλης.

    3. Τον Μάιο του 2009 δόθηκε στη δημοσιότητα η “Χάρτα των Βρυξελλών” για το ποδήλατο, η οποία έχει ήδη συνυπογραφεί από δεκάδες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η Χάρτα διακηρύσσει τη δέσμευση στο στόχο να φθάσει η χρήση του ποδηλάτου στο 15% των συνολικών μετακινήσεων μέχρι το 2020, στόχο πραγματικά φιλόδοξο με δεδομένο ότι το ποσοστό στην Αθήνα είναι σήμερα πολύ κάτω και από το 1%.

    Η προσωπική προσυπογραφή του κ. Κακλαμάνη (και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου) στη Χάρτα, μέσω επιστολής, πριν ένα χρόνο και η ανυπαρξία οποιωνδήποτε ουσιαστικών μέτρων έκτοτε, φανερώνουν την περιορισμένη αξία της κίνησης αυτής και το ότι λίγο απείχε από ένα επικοινωνιακό τρυκ.

    Δεσμευόμαστε πως θα ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να υπογράψει και αυτό τη Χάρτα, οικοδομώντας μια ευρύτερη και μονιμότερη συναίνεση για τις δεσμεύσεις που χρειάζεται να αναληφθούν για στόχους που εκτείνονται σε βάθος τριών τετραετιών.

    4. Η ιδιωτική αυτοκίνηση κατέχει σήμερα, νόμιμα ή παράνομα, ολόκληρο σχεδόν τον διαθέσιμο χώρο της πόλης. Εμποδίζει στην πράξη κάθε άλλη μορφή μετακίνησης, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε θέση να εξυπηρετηθεί ούτε η ίδια. Μόνη ρεαλιστική λύση για την υποστήριξη των ήπιων μετακινήσεων είναι η απελευθέρωση ενός μέρους από τον χώρο που κατέχει σήμερα το αυτοκίνητο, ώστε να υπάρξει επιτέλους διαθέσιμος ο απαραίτητος χώρος για τη συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα μελετημένο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης, τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, την κατασκευή δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την επέκταση των λεωφορειολωρίδων.

    5. Κρίνουμε απαραίτητο, κατά τη μελέτη κατασκευής κάθε οδικού έργου, να εξετάζεται και το ενδεχόμενο πρόβλεψης ειδικής λωρίδας για το ποδήλατο.

    6. Η ουσιαστική προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη απαιτεί συντονισμένη διαχρονική προσπάθεια. Ενδεικτικά, πρώτα απαραίτητα και άμεσα βήματα από πλευράς του Δήμου είναι:
    • Να δημιουργηθεί θέση Δημοτικού Υπεύθυνου για την Πολιτική Ποδηλάτου, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και να καθοριστεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για τη διαμόρφωση συνολικής πολιτικής του Δήμου για την προώθηση του ποδηλάτου.
    • Να ερευνηθούν οι παράγοντες που περιορίζουν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα τη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα, να υπάρξει διαβούλευση με τις συλλογικότητες των ποδηλατιστών. Να αναλυθούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες μεσογειακές πόλεις, και να επισημανθούν τα κοινά σημεία και οι διαφορές με τα ιδιαίτερα δεδομένα της Αθήνας.
    • Να σχεδιαστούν οι πολιτικές του Δήμου, να καθοριστούν οι συνεργασίες με τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς και να τεθούν βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι για το ποδήλατο.

    Γενικότερα, και επιπλέον όσων ανέφερα απαντώντας στη 2η ερώτησή σας, απαραίτητα μέτρα επίσης είναι:
    • Η δυνατότητα μεταφοράς του ποδηλάτου και με το μετρό και, σε δεύτερο στάδιο, η διαμόρφωση ειδικών θέσεων για ποδήλατα σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.
    • Η κατασκευή κατάλληλων και επαρκών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο και σε σταθμούς ΗΣΑΠ, μετρό και προαστιακού.
    • Θέσπιση δικτύων δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες, αξιοποιώντας την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon - ΚΑΜΙΝΗΣ.doc39.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Ελένη Πορτάλιου

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Υποστηρίζουμε τις ήπιες μορφές μετακίνησης για τρεις λόγους: α) Ως πολύπλευρα οικολογική λύση, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του (περι)αστικού περιβάλλοντος από μεγάλα τεχνικά έργα για την κυκλοφορία του ΙΧ αυτοκινήτου. β) Ως οικονομική λύση, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης. γ) Ως επιλογή με σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις, που απελευθερώνει τον δημόσιο χώρο της πόλης, στηρίζει τις συλλογικές εξυπηρετήσεις έναντι της ατομικής κατανάλωσης και διευκολύνει τη διανθρώπινη επικοινωνία.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Σε καμιά περίπτωση οι ποδηλάτες δεν είναι ασφαλείς στους δρόμους της Αθήνας, όπως άλλωστε και οι πεζοί, αφού τα πεζοδρόμια είναι στενά, ασυντήρητα και κατειλημμένα από αυτοκίνητα. Δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένας ποδηλατόδρομος, παρ΄ ότι υπάρχουν σχέδια από το 2003. Οφείλουμε, όμως, να πούμε ότι σήμερα, η κυβερνητική πολιτική της δραστικής περικοπής των δημόσιων δαπανών, απαξιώνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς, διαλύοντας τους αντίστοιχους φορείς, απολύοντας εργαζόμενους, παραπέμποντας στις καλένδες την επέκταση του μετρό και του τραμ, περικόπτοντας δρομολόγια λεωφορείων και αποβλέποντας σε ιδιωτικοποίηση τομέων της μετακίνησης και στην αύξηση του εισιτηρίου.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στο δήμο, συσχετισμένου με ένα διαδημοτικό δίκτυο ποδηλατοκίνησης. Μελέτες και τεχνογνωσία υπάρχουν και είναι διαθέσιμες στο Δήμο. Το έργο των ποδηλατοδρόμων έχει προτεραιότητα στο φτηνό, κοινωνικό και οικολογικό, πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, που προτείνουμε να υλοποιηθεί από το δυναμικό του δήμου, χωρίς εξωτερικές δαπανηρές εργολαβίες και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση κενών κτηρίων του δήμου, μαζικές φυτεύσεις αδόμητων χώρων και υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Μια τέτοια επιλογή είναι αυτονόητη από τη σκοπιά μας. Το ποδήλατο και ο πεζός έχουν προτεραιότητα στη χρήση του δημόσιου χώρου. Οι δρόμοι της πόλης δεν έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα και η βέλτιστη χρήση τους αναγκαστικά προτάσσει τις ανάγκες της πεζή μετακίνησης, του ποδήλατου και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Απολύτως. Το ζήτημα βέβαια σήμερα είναι να σταματήσουμε τη φρενίτιδα των μεγάλων τεχνικών –συχνά οδικών- έργων, και να στραφούμε σε εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των υπαρχουσών συλλογικών υποδομών της πόλης – και με υποδομές βιώσιμης κινητικότητας.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    Οι κινήσεις και οργανώσεις ποδηλατών/ποδηλατισσών είναι από τις πιο ενεργές ομάδες πολιτών στην Αθήνα. Έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία και τα αιτήματά τους στον κόσμο της πόλης και στους αρμόδιους φορείς. Ο δήμος θα πρέπει να σχεδιάσει μαζί με τους ποδηλάτες/ποδηλάτισσες μια καμπάνια για τη σημασία του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσου ψυχαγωγίας. Αυτό προϋποθέτει συνέπεια στη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μπορεί να υποστηριχθεί με διάθεση δημοτικών ποδηλάτων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με ενεργοποίηση του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Χρειάζεται επίσης ο Δήμος Αθηναίων να πιέσει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του ποδηλατικού κινήματος, πχ. τη μείωση του φπα στα ποδήλατα και το σχετικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα δημόσια μέσα μετακίνησης.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon ποδηλατ(ισ)ών.doc38 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Νικήτας Κακλαμάνης

    Αθήνα, 4-11-2010

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ
    www.podilates.gr

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ) ;
    Για μας οι ήπιες μορφές μετακίνησης είναι σημαντικές, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων με Ι.Χ., αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στη στάση των ΜΜΜ της γειτονιάς σου κάθε πρωί γνωρίζεις γείτονες και όταν περπατάς ή γυρνάς την πόλη με το ποδήλατο γνωρίζεις και την πόλη και τους ανθρώπους της.
    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς ;
    Οι δρόμοι της πόλης μας σε σημαντικό ποσοστό (μεγαλύτερο από άλλους δήμους), εντάσσονται στο βασικό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με λεωφορειολωρίδες και γραμμές τραμ. Σε συνάντηση με το Υπουργείο, αλλά και τους αρμόδιους φορείς των ΜΜΜ θέσαμε σαν Δήμος το ζήτημα της ασφάλειας των μετακινήσεων για ποδηλάτες, αλλά και για πεζούς.
    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πως θα τον πετύχετε ;
    Σε πρώτη φάση ο στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τα 18 χλμ. ποδηλατοδρόμων που έχουμε ήδη προετοιμάσει, συνδέοντας σημαντικούς χώρους πρασίνου και πολιτισμού. Στόχος μας να υλοποιήσουμε το σχέδιο πόλης στον Ελαιώνα και στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου και εκεί προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Με τις κατάλληλες υποδομές θα αυξηθεί και το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου αλλά και των ΜΜΜ , ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση κάνει τα καύσιμα ιδιαίτερα βαριά για την τσέπη μας.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο ;
    Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι προθέσεις του Δήμου αλλά και των συναρμοδίων κεντρικών φορέων. Σας θυμίζω το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί 2 χρόνια πριν. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Δήμου με το -τότε- Υπουργείο Μεταφορών και δεν πήρε ποτέ την έγκριση από το -τότε- ΥΠΕΧΩΔΕ.
    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου ;
    Νέα οδικά έργα, με την έννοια της απαρχής σχεδιασμού, έχουμε στον Ελαιώνα και στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα σχέδια αυτών των περιοχών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Στην ανάπλαση της οδού Αθηνάς, στην Κεραμεικού και στη Σαλαμίνος προβλέπονται ποδηλατόδρομοι και στο εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων θα προβλεφθούν λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτου. Αν με ρωτάτε τώρα, για στενά ανηφορικά δρομάκια στις παρυφές της Κυψέλης ή στου Γκύζη, προσφέρονται για ποδήλατο ;
    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου ; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κ.λ.π).
    Με τα σχολεία έχουμε εργαστήρια video animation για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης περιλαμβάνεται σ’ αυτά τα θέματα. Το δημοτικό ραδιόφωνο 9.84, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης του Δήμου είναι μέσα προώθησης. Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης αλλά και οι εθελοντές του Δήμου συστρατεύονται για την προβολή τέτοιων δράσεων., θέλω να πιστεύω, σε συνεργασία και με τις κινήσεις και οργανώσεις ποδηλατών/ποδηλατισσών.

    2/11/2010

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Πέτρος Κωνσταντίνου

    Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
    jspg@otenet.gr, http:antarsiageitoniesathinas.blogspot.com

    1.Το δικαίωμα στη ζωή μέσα στη πόλη είναι δεμένο με τον αγώνα κατά των συμφερόντων του λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαίου. Πρόκειται για τη καρδιά του βιομηχανικού καπιταλισμού που επιχειρεί να υποτάξει ακόμη και την ανάπτυξη της έρευνας στις επιλογές κυριαρχίας του ΙΧ και του πετρελαίου πάνω στη μετακίνηση στη πόλη. Ο Κακλαμάνης με τις καλές σχέσεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχει παραδοθεί στην λογική της αγοράς και του κέρδους και γι αυτό έχει κάνει την Αθλήνα ένα απέραντο πάρκιγκ, κόβει ακόμη και τα λιγοστά δένδρα για να σκάψει τη Γή και να φτιάξει υπόγεια πάρκινγκ ενώ η Δημοτική Αστυνομία χαρατσώνει το για ένα παρκάρισμα.
    Μια πόλη σαν την Αθήνα έχει ανάγκη από ένα σωστά δικτυωμένο Μετρό που θα μετακινεί ένα μεγάλο αριθμό κόσμου από τις συνοικίες προς το κέντρο αλλά και θα επιτρέπει την μετακίνηση κυκλικά σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης η ανάπτυξη του τράμ και η ανάπτυξη συνολικά των μέσων μαζικής μεταφοράς με πυκνά δρομολόγια μπορούν να εκτοπίσουν τα ΙΧ από τους δρόμους.
    Η αποχώρηση του ΙΧ θα εξασφαλίσει καθαρότερη πόλη, με λιγότερη ρύπανση αλλά και πάνω απ΄ όλα ελεύθερο χώρο για ανάπτυξη πεδοδρομίων και ποδηλατοδρόμων.
    Το τρένο ως συγκοινωνιακό μέσο που συνδέει πόλεις είναι απαραίτητο και όχι τσόντα διότι τα ΚΤΕΛ αποτελούν όχι απλώς ένα άλλο τερατούργημα του λόμπι που αναφέρθηκα στην αρχή είναι και ο μοχλός ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΟΣΕ όπως φάνηκε με τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης που στοχεύουν στη καταστροφή του οικολογικότερου μέσου μετακίνησης.
    Γι αυτό άλλωστε στηρίξατε τον αγώνα των διδηροδρομικών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

    2.θεωρώ ότι οι δρόμοι κάνουν τη ζωή… ποδήλατο σε κάθε ποδηλάτη! Ο Δήμος έχει παραδώσει την απαιτούμενη ασφάλεια των δρόμων στα κέφια των εργολάβων φίλων του.

    3.Κάθε μαθητής-τρια, κάθε εργαζόμενος-η, κάθε νέος-α θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ποδήλατο. Χρήματα για να έχει ο καθένας μπορούν να εξοικονομηθούν αρκεί να σταματήσει η σπατάλη με την αποπληρωμή των τοκογλυφικών δανείων του Μνημονίου και των υπέρογκων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    4.Είναι αναγκαία η αφαίρεση οδικού χώρου για τα ΙΧ όχι μόνο για ποδηλατόδρομους αλλά και για άλλες χρήσεις, όπως Παιδικές χαρές, χώρους περιπάτου,παιχνιδιού κλπ.

    5.Μάλλον χρειάζεται να συζητήσουμε όχι μόνο να ισχύσει νέο καθεστώς για την ακτασκευλή των δρόμων αλλά για την μαζική ανακασκευή σε μια πόλη κορεσμ΄λενη από την ανάπτυξη με βάση την αντιπαροχή και με σχεδιασμούς κατασκευαστικών εταιριών.

    6.Το ποδήλατο θα προωθηθεί με την δωρεάν χορήγηση του. Ο Κακλαμάνης σπαταλάει εκατομμύρια για να συντηρεί στρατό δημοτικών αστυνομικών που καταδιώκουν φτωχούς μετανάστες και χάνουν το χρόνο τους για να ελέγχουν την ελεγχόμενη στάθμευση. Σπαταλάει λεφτά για φιέστες η για την κατασκευή Γηπέδων και Γκαράζ αντί να δίνει χρήματα για την ανάπτυξη ποδηλατόδρομων.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Κωνσταντίνου - Αθήνα.doc29 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Γιώργος Αμυράς - Επιμένουμε Αθήνα

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ – ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ

    · Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    H ίδια η Αθήνα το φωνάζει: θέλω ποδήλατα, θέλω μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία για το κέντρο, θέλω γρήγορο τραμ, θέλω πεζόδρομους. Ως ενεργός ποδηλάτης με καθημερινές διαδρομές 30 χλμ στην πόλη, χαίρομαι να βλέπω ότι πλέον γίναμε τόσοι πολλοί ώστε για πρώτη φορά το ποδήλατο μπήκε επιτέλους στο στόμα των πολιτικών!

    · Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Καμία ασφάλεια, το βιώνουμε όλοι. Γιαυτό εμείς θέσαμε το Ποδήλατο ως ένα από τα 5 Πι του αγώνα μας, δίπλα σε Πεζοδρόμια, Πράσινο, Πάρκιν, Πολιτισμό.
    Επειγόντως ποδηλατόδρομοι και εκστρατεία ενημέρωσης οδηγών και πεζών για τη θέση του ποδηλάτου στην κυκλοφορία. Πρέπει να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι το ποδήλατο δεν είναι εμπόδιο αλλά μέρος της κυκλοφορίας.

    · Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Ντου ντου, ποδήλατα παντού! Αυτός είναι ο στόχος μας και να πως θα τον πετύχουμε:
    Κατασκευή ποδηλατόδρομων για γρήγορες διελεύσεις, όχι μόνο σε κεντρικούς οδικούς άξονες αλλά και σε γειτονιές. Μπορούν να δημιουργηθούν με κατάργηση της μιας ζώνης ελεγχόμενης στάθευσης.
    Συνεργασία με τον ΟΑΣΑ για χρήση των λεωφορειόδρομων από ποδήλατα.
    Ενοικίαση ποδηλάτων σε σταθμούς μετρό, αφετηρίες, πλατείες και πάρκα, εφοδιασμένα με gps κατά το σύστημα "lock and leave" της Ν. Υόρκης. Ο χρήστης τα αφήνει οπουδήποτε, ο δήμος τα μαζεύει για να τα αποδώσει ξανά την επομένη.
    Δημιουργική πίεση προς Μετρό και όλα τα ΜΜΜ να δεχθούν το ποδήλατο.
    Χώροι στάθμευσης και ασφάλειας ποδηλάτων από κλοπές.
    Καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή για το Ποδήλατο από τον 9,84.
    Ανεβάζουμε τους άντρες και τις γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας σε ποδήλατα για πιο γρήγορη κάλυψη των περιοχών αλλά και για να διαδώσουν την κίνηση με το ποδήλατο. Συμβαίνει σε 100 ευρωπαϊκές πόλεις, σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία. Στην Αθήνα ο μοναδικός δημοτικός αστυνόμος που έχω δει να χρησιμοποιεί ποδήλατο κατά την εργασία του είναι ο Νίκος, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών!
    Καλούμε όλες τις ομάδες των ποδηλατιστών πόλης (freeday, ποδηλάτ-ισσε-ς, Critical Mass, λόκαλ, λούμπεν, ποδηλάτες νότια, κλπ, κλπ) να μυήσουν μαθητές και ενήλικους στα μυστικά της ασφαλούς και φιλικής ποδηλασίας.
    Καθιερώνουμε ως ήρωα της πόλης για το 2011, τον «Ευγενή Ποδηλάτη»!
    Τώρα αν με ρωτάτε να σας πω για Χάρτες Βρυξελλών, επιχειρησιακά προγράμματα κι άλλα βαρύγδουπα απλώς θα χαμογελάσω όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι που έχοντας ανακαλύψει τη χαρά του ποδηλάτου ξέρουν ότι εδώ απαιτείται δράση κι όχι κολοκυθάκια Βρυξελλών...

     · Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Φυσικά! Ήρθε η ώρα το αυτοκίνητο να δώσει χώρο στο ποδήλατο. Παράδειγμα η οδός Μιχαλακοπούλου με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και νησίδα στη μέση. Μετατρέποντας σε ποδηλατόδρομο τη μία λωρίδα, αυτήν της ελεγχόμενης στάθμευσης, αποκτάς άνετο και ασφαλή ποδηλατόδρομο που μπορεί να ενώσει το πάρκο της Ριζαρείου με αυτό της Χωροφυλακής στη Μεσογείων.

    · Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Χάραξη νέων δρόμων στην Αθήνα είναι σπάνιο «φαινόμενο» λόγω έλλειψης χώρου. Μπορούν όμως να γίνουν πολλές μικρές μετατροπές στους υφιστάμενους δρόμους υπέρ του ποδηλάτου. Παράδειγμα η οδός Λαμίας στους Αμπελόκηπους, πρόκειται για μονόδρομο που ξεκινά από την πλατεία του Αγ. Δημητρίου στην Πανόρμου και οδεύει προς Κηφισίας. Το οδόστρωμα έχει πλάτος 8,40 μ. όταν τα πεζοδρόμια έχουν πλάτος 2,40 μ έκαστο. Ούτε και τραίνο να περνούσε, το φάρδος του δρόμου που απλώς εξυπηρετεί βιαστικούς να διπλοπαρκάρουν πρέπει να μοιραστεί διαφορετικά: στα πεζοδρόμια και τη δημιουργία ασφαλούς ποδηλατολωρίδας.

    · Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
    Εμείς, εαν υποθέσουμε ότι αύριο εκλεγόμαστε να διοικήσουμε το δήμο, δε θα κάνουμε και πολλά πράγματα. Θα αφήσουμε το ποδηλατικό κίνημα να κάνει όλη τη δημιουργική δουλειά. Εμπιστευόμαστε την εμπειρία του, τις ιδέες του, την αγάπη του για την πόλη και τους ανθρώπους της.
    Ως δημοτική αρχή θα συνδράμουμε αποφασιστικά για αρμονικές και πράσινες λύσεις ώστε να ωφεληθούν όλοι, πεζοί, πολίτες με αναπηρία, οδηγοί, ποδηλάτες.
    Ως ενεργός ποδηλάτης, εκλεγώ δεν εκλεγώ, θα κάνω αυτό που έκανα πάντα: ποδήλατο!

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon AthinaAmiras2010.doc22.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αττική - Αικατερίνη Χόρτη - Αττική Οικολογική Απάντηση

    Σημείωση moderator: Ανεβάζω την συγκεκριμένη απάντηση γιατί τουλάχιστον αν και δεν είναι απαντήσεις ένα προς ένα στις ερωτήσεις, είναι τουλάχιστον εντός θέματος.

    Ονομάζομαι Αικατερίνη (Καίτη) Χόρτη και είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος ΤΗΣ "ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ" του Νότιου Τομέα

    Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων που υποστηρίζουν το συνδυασμό "ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ" αναφέρονται στην εκλογική διακήρυξη ¨Η Ζωή δεν Χρεοκοπεί"

    ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Στόχος μας είναι το 2020 κάθε κάτοικος του Λεκανοπεδίου και το 90% των κατοίκων της υπόλοιπης Αττικής να μην χρειάζεται ιδιωτικό μεταφορικό μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις. Πυλώνες της βιώσιμης κινητικότητας είναι η Δημόσια Συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο. Η κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων είναι αδιέξοδη: αυξάνει τη χρήση του αυτοκινήτου και τη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με πρόσκαιρο κυκλοφοριακό όφελος.

    Προτείνουμε:

    * Ανάπτυξη και συνεργασία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με ανταποκρίσεις μεταξύ τους. Πύκνωση δρομολογίων. Νυχτερινή λειτουργία βασικών γραμμών,
    * Πεζοδρόμια ικανού πλάτους, ελεύθερα από εμπόδια. Πλήρη δίκτυα πεζοδρόμων. Βελτίωση της προσβασιμότητας για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,
    * Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και λεωφορειοδρόμων,
    * Χαμηλά όρια ταχύτητας στην πόλη. Κίνητρα για συλλογική χρήση του Ι.Χ. (car pooling/sharing),
    * Πάγωμα των σχεδίων για νέους αυτοκινητοδρόμους, ιδιαίτερα στον Υμηττό.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Κ. Χόρτη

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αττική - Αλέκος Αλαβάνος - Ελεύθερη Αττική

    Αγαπητές/-οί φίλες/-οι,
    Αν και το ερωτηματολόγιό σας δεν στάλθηκε κεντρικά στον συνδυασμό για την Περιφέρεια Αττικής «Ελεύθερη Αττική (υποψήφιος περιφερειάρχης: Αλέκος Αλαβάνος) – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», πήραμε την πρωτοβουλία στου Ζωγράφου να απαντήσουμε σε αυτό, απηχώντας, ωστόσο, τις απόψεις της Ελεύθερης Αττικής για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής. Γι’ αυτό το λόγο και υπογράφουμε ως «Ελεύθερη Αττική (υποψήφιος περιφερειάρχης: Αλέκος Αλαβάνος) – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ζωγράφου».

    Πριν περάσουμε στην απάντηση αυτών καθαυτών των ερωτήσεων θα θέλαμε συνοπτικά να εκθέσουμε δύο ζητήματα που άπτονται της μετακίνησης στην πόλη.
    Το κριτήριο της πράξης
    Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν δεκάδες κινήματα πόλης για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του δημόσιου χώρου εν γένει (δημόσια κτήρια, παραλίες, πλατείες, πεζόδρομοι, ελεύθεροι χώροι, δάση, δικαιώματα πεζών και ποδηλατών-ισσων ) ενάντια στην εμπορευματοποίησή και την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σε όλους αυτούς του αγώνες και τις κινητοποιήσεις ενεργών κατοίκων και πολιτών τίθεται ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, αυτό της δημοκρατίας στην πράξη. Δηλαδή ποιος αποφασίζει – για ποιους-ες εν’ ονόματι ποιών και υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα ποιών. Η διεκδίκηση ζωτικών υλικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών όρων διαβίωσης στην πόλη συνδέθηκε άρρηκτα με την αμεσο-δημοκρατική οργάνωση κατοίκων και πολιτών σε συλλογικότητες με κινηματική, ενημερωτική και ένδικη παρέμβαση. Οι αγώνες αυτοί ήταν και είναι επίμονοι, σκληροί και άνισοι και κυρίως διενεργούνται κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, κάθε χρόνο. Σε αυτούς λοιπόν τους αγώνες ήμασταν και είμαστε παρόντες και παρούσες μέσα από δεκάδες επιτροπές και συλλογικότητες. Συγκεκριμένα στου Ζωγράφου στους αγώνες για το κτήμα Ζωγράφου, για τις πλατείες, για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, για τα 17 στρέμματα, για τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Γαρδένια, για τον Υμηττό. Αυτό κατά την άποψή μας είναι ένα μείζον κριτήριο για την ουσιαστικότητα των δεσμεύσεων κάθε συνδυασμού που ζητά την ψήφο των πολιτών.

    Η διεκδίκηση μιας αξιοβίωτης πόλης – μετακίνηση –

    Η σύγκρουση δημοσίου και ιδιωτικού με επίκεντρο την ιδιοκτησία αλλά και τις χρήσεις γης εκφράζεται με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στον αστικό χώρο. Ο αγώνας ενάντια στην απονέκρωση του αστικού χώρου από περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική άποψη για τη διεκδίκηση των αυτονόητων όρων της ποιότητας ζωής στην πόλη περνά μέσα από συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα.
    Για εμάς οι ελεύθεροι χώροι, τα δημόσια ΜΜΜ (κυρίως ηλεκτροφόρα σταθερής τροχιάς), τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών/ισσών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η προώθηση της πεζής μετακίνησης, της μετακίνησης με ποδήλατο και ΜΜΜ περνά αναγκαστικά μέσα από τη σύγκρουση με τα ισχυρότατα συμφέροντα αυτοκινητοβιομηχανιών, πετρελαϊκών και κατασκευαστικών εταιριών και συνδέεται με την υπεράσπιση και επέκταση δημόσιων, φθηνών και οικολογικών ΜΜΜ, τον δραστικό περιορισμό της χρήσης I.X. με αφαίρεση οδικού χώρου, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και κατασκευή ποδηλατόδρομων αντί νέων οδικών αξόνων και πάρκιν για Ι.Χ. Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική προώθησης εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη με ποδήλατο, περπάτημα, δημόσια ΜΜΜ που δεν πλήττει ταυτόχρονα πολλαπλώς τον “ πολιτισμό” του Ι.Χ. και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από αυτόν.

    Ερωτήσεις -Απαντήσεις

    1.Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Οι ήπιες μορφές μετακίνησης συνδέονται με την επανοικειοποίηση του χώρου από τους κατοίκους και τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη με πολλαπλές κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις, ενάντια τόσο στην μετατροπή του χώρου σε εμπόρευμα, όσο και στην παράδοση του δημόσιου χώρου στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες οικολογικής κρίσης, ο δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων από τη χρήση Ι.Χ., την κατασκευή νέων οδικών αξόνων και τις συναφείς δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την προστασία του κρίσιμου πλέον αστικού και περιαστικού πρασίνου κάνει περισσότερο από ποτέ επιτακτική την άμεση στροφή σε ήπιες μορφές μετακίνησης.
    Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, δημόσιου και φθηνού δικτύου ΜΜΜ, με έμφαση στο Μετρό και στο Τραμ, εντός του αστικού ιστού και με ταυτόχρονη ανάπτυξη του προαστιακού και του ΟΣΕ, υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, αποτελεί βάση και προϋπόθεση για την προώθηση του ποδηλάτου και της πεζής μετακίνησης. Η φθηνή, οικολογική και ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, των νέων, των μεταναστών, των ανέργων και της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί μια δέσμη πάγιων διεκδικήσεων απέναντι στην ζούγκλα των ιδιωτικών μετακινήσεων, της απομόνωσης, του στρες, της ηχορύπανσης, της εισοδηματικής αφαίμαξης και των περιβαλλοντοκτόνων κερδών. Σήμερα στην εποχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και της Τρόικας, η εγκατάλειψη του Ι.Χ. λόγω οικονομικής αδυναμίας ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που συνθλίβονται δεν πρέπει να θεωρείται ως “θεία δίκη” για τις επιλογές τους, γιατί είναι τα ίδια συμφέροντα και πολιτικές που επέβαλαν τον “πολιτισμό” του Ι.Χ., με αυτά που σήμερα επιβάλουν το μνημόνιο, την ανεργία και τη μαζική φτώχεια. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου, της Τρόικας, της κυβέρνησης και των συμφερόντων που οργανώνονται γύρω από τη μετακίνηση με Ι.Χ., με ό,τι αυτή συνεπάγεται, είναι κοινός και έχει στο κέντρο του την επιβολή την κοινωνικών αναγκών πάνω στα ποικίλα ιδιωτικά συμφέροντα.

    2.Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Οι δρόμοι ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής αλλά και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Ζωγράφου δεν είναι σε καμιά περίπτωση ασφαλείς ούτε για τους ποδηλάτες, αλλά ούτε και για τους πεζούς. Ιδιαίτερα για τα Α.Μ.Ε.Α, για τους/τις ηλικιωμένους/ες και για τις έγκυες η μετακίνηση στους δρόμους της πόλης είναι σε πολλές περιπτώσεις προσβλητική και εξευτελιστική. Πεζοδρόμια, ράμπες και διαβάσεις, όπου υπάρχουν, και δεν είναι κατειλημμένα από αυτοκίνητα ή μηχανάκια, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κακοσυντηρημένα, ή μισοκατεστραμμένα από τα διαρκή και ποικίλα “έργα” που ποτέ δεν τελειώνουν. Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι επί της ουσίας μια “α-πρόβλεπτη” πράξη θάρρους, αφού εκτός της παντελούς έλλειψης ποδηλατοδρόμων ο Κ.Ο.Κ σχεδόν δεν προβλέπει την κυκλοφορία ποδηλάτων. Πέραν αυτών κάθε ποδηλάτης/ισσα πρέπει να αντιμετωπίσει τα παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στη μία και πολλές φορές και στις δύο πλευρές του δρόμου, την απειλή της πόρτας που ανοίγει και φυσικά τα παντός είδους έργα, λακκούβες, μπαλώματα κ.λ.π. του αστικού οδικού δικτύου.

    3.Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Θεωρούμε ότι τρείς παράγοντες είναι κρίσιμοι για την αύξηση του ποσοστού χρήσης ποδηλάτου: α) Στο εκτεταμένο δημόσιο δίκτυο ΜΜΜ να επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων (σε όλα τα μέσα) με ειδικές προβλέψεις για τρόλεϊ και λεωφορεία. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί. β) Ολοκληρωμένο λειτουργικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε υπερτοπικό και διαδημοτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς, με διέλευση από τα κέντρα των δήμων. Το κεντρικό στοιχείο είναι η χρηστικότητα και η ανταγωνιστικότητα της μετακίνησης με ποδήλατο ως προς την μετακίνηση με Ι.Χ. Οι ποδηλατόδρομοι αναψυχής που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τελευταία είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αφορούν στην κάλυψη των καθημερινών και όχι μόνο αναγκών μετακίνησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
    Ειδικότερα στου Ζωγράφου επιβάλλεται η δημιουργία των τριών σταθμών του Μετρό (πλ. Ελευθερίας, πλ. Γαρδένιας, πλ. Κύπρου) χωρίς γκαράζ, η υλοποίηση της γραμμής του τραμ περιμετρικά της πανεπιστημιούπολης και πολυτεχνειούπολης μέχρι το μετρό κατεχάκη, όπως επίσης και συνένωση των ελεύθερων χώρων της πόλης με πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους. Ειδικότερα, στην περιοχή του Ζωγράφου, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη γεωμορφολογία του εδάφους, ένας περιφερειακός δακτύλιος (ποδηλατόδρομος) που θα συνδέει την Καισαριανή μέσω της Παν/πολης με την Πολυτ/πολή και το Γουδί σε συνδυασμό με ορισμένους άξονες επί κεντρικών λεωφόρων που διασχίζουν το κέντρο της πόλης θα μπορούσε να αποτελέσει μια λειτουργική λύση σε μια περιοχή όπου κατοικούν πάρα πολλοί-ες φοιτητές-τριες. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες οι κινήσεις ποδηλαττών-ισσών σε συντονισμό με επιτροπές κατοίκων για την προστασία και τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και συνολικά με τους κατοίκους των περιοχών μέσω ανοικτών δημοκρατικών διαδικασιών, από τα κάτω, πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην περιγραφή των αναγκών και των προτεινόμενων λύσεων. Η τεχνική επεξεργασία και οι κατάλληλες μελέτες μπορούν να εκπονηθούν με τη συνδρομή δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως έχει, κατά κόρον, γίνει σε πλήθος κινηματικών διεκδικήσεων και στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων πιο συγκεκριμένα.

    4.Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Όπως έχει γίνει ήδη φανερό από τις προηγούμενες απαντήσεις μας η προτεραιότητα μιας αξιοβίωτης πόλης και ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου μετακίνησης εντός αυτής, με προτεραιότητα στα ΜΜΜ, τον πεζό και το ποδήλατο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τον περιορισμό του οδικού χώρου για το αυτοκίνητο.

    5.Δεσμεύεστε ότι σε κάθε οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Όχι μόνο δεσμευόμαστε στο παραπάνω αίτημα, αλλά με προτεραιότητα στην αποτροπή της διαρκούς επέκτασης του οδικού δικτύου και των μεγάλων οδικών έργων τα οποία καθίστανται κορεσμένα, πριν σχεδόν ολοκληρωθούν, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε από όποια θέση και σίγουρα μέσα και από κινηματικές διαδικασίες μαζί με ενεργούς πολίτες και κατοίκους σε κάθε γειτονιά για την προώθηση μιας συνολικά βιώσιμης κινητικότητας σε ολόκληρη την περιφέρεια.

    6.Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ.)

    Κατ’ αρχήν η ανατροπή στην πράξη του Καλλικράτη και των κατευθύνσεων που επιβάλλει τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στη λειτουργία των περιφερειών και των δήμων για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με συλλογικές υποδομές και υπηρεσίες αποτελεί το πρώτο, απολύτως απαραίτητο βήμα. Η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των κατοίκων της περιφέρειας περιλαμβάνει όλη τη δέσμη διεκδικήσεων του ποδηλατικού κινήματος που εκτείνεται από τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, μέχρι τη διάθεση ποδηλάτων και σχετικού εξοπλισμού και τη διεκδίκηση της μείωσης φ.π.α από το εξοργιστικό 23% που βρίσκεται σήμερα. Δείγματα γραφής μιας άλλης, στην πράξη, αντίληψης στου Ζωγράφου δόθηκαν στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Γαρδένια –στους μήνες που λειτούργησε - όπου εκτός από ενημερωτικό φυλλάδιο για την ασφαλή κυκλοφορία με ποδήλατο στην πόλη, πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις όπως μαθήματα ποδηλάτου σε μικρά αλλά και… μεγαλύτερα παιδιά.

    Ελεύθερη Αττική (υποψήφιος περιφερειάρχης: Αλέκος Αλαβάνος) – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής - Ζωγράφου

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon EleutheriAtiiki2010.doc54 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αχαρναί, Θρακομακεδόνες - Θέμης Οικονόμου - Όραμα και Ελπίδα για τις Αχαρνές

    Όραμα και Ελπίδα για τις Αχαρνές
    Υποψήφιος Δήμαρχος: Θέμης Οικονόμου
    Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των “Ποδηλατ-ισσ-ών”

    1.Ποιά είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Θεωρούμε ότι οι μορφές αυτές μετακίνησης πρέπει να κυριαρχούν στις σύγχρονες πόλεις. Ο δήμος μας έχει τέτοια χαρακτηριστικά (φυσικό περιβάλλον, κλίση εδάφους) που ευνοούν το περπάτημα και το ποδήλατο. Έχει επιπλέον την τύχη να εξυπηρετείται από το προαστιακό δίκτυο του ΟΣΕ και έχει πολύ πυκνή κάλυψη λεωφορειακών γραμμών. Τα χαρακτηριστικά αυτά θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε και να τα ενισχύσουμε.

    2.Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Όχι. Το πρόβλημα είναι κυρίως στο βασικό οδικό δίκτυο, στο οποίο απαιτούνται παρεμβάσεις. Στο τοπικό δίκτυο οι συνθήκες για τους ποδηλάτες είναι καλές.

    3.Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πώς θα τον πετύχετε.

    Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ελπίδα”, έχουμε βάλει και φωτογραφίες από ποδηλατόδρομους του εξωτερικού. Αυτό είναι το όραμά μας για την εικόνα της πόλης μας. Εκτός από τη δημιουργία ποδηλατόδρομων προσανατολιζόμαστε να ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους του δήμου ή να τους υποχρεώσουμε εν ώρα υπηρεσίας να χρησιμοποιούν ποδήλατα. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα παράδειγμα που πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί συμπολίτες μας. Επιπλέον έχουμε ως στόχο να διανείμουμε δημοτικά ποδήλατα, όπως έκανε ο δήμος Νέας Ερυθραίας και να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων στους σταθμούς του. Στόχος είναι το ποδήλατο να διαδοθεί στην τοπική κοινωνία όσο το δυνατόν περισσότερο.

    4.Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Ναι.

    5.Δεσεμεύετστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Ναι.

    6.Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ).
    Βλέπε απάντηση 3. Το ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής είναι επίσης πολύ σημαντικό. Στο δήμο μας απουσιάζουν σήμερα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, ωστόσο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα προαύλια των σχολείων για σχετικά προγράμματα.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon OramaElpidaAxarnai2010.doc15.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αχαρναί, Θρακομακεδόνες - Πολιτών Παρέμβαση

    1.Η πόλη των Αχαρνών είναι ιδιάζουσα περίπτωση Δήμου καθώς είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας. Οι επιμέρους οικιστικές ενότητες είναι σήμερα αποκομμένες από το κεντρικό Μενίδι στο οποίο βρίσκονται αρκετές δημόσιες υπηρεσίες ενώ άλλες είναι διασπαρμένες στην περιφέρεια. Η σύνδεση τόσο των υπηρεσιών μεταξύ τους όσο και του κέντρου του Μενιδίου και των Θρακομακεδόνων με το κέντρο της Αθήνας είναι πραγματικά δύσκολη. Η έλλειψη δημοτικών μέσων μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και η έλλειψη ενός μέσου μεταφοράς σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας δημιουργούν την ανάγκη σε πολλούς δημότες να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο σα μέσο μεταφοράς, και κατά συνέπεια παρατηρούνται τεράστια προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και στάθμευσης.
    Ο αστικός ιστός της πόλης μας ειδικά στο κέντρο του είναι στην παρούσα του μορφή απαγορευτικός τόσο για τον ποδηλάτη όσο και για τον ίδιο τον περιπατητή. Εκπληρώνει ένα σχεδιασμό με κύριο χρήστη το αυτοκίνητο. Ωστόσο διεξόδους για περίπατο ή ποδήλατο προσφέρει ο γειτονικός εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και οι διαδρομές προς τα Βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

    2.Οι δρόμοι του δήμου σαφέστατα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των ποδηλατοδρομέων. Και πιο συγκεκριμένα σε κανένα τμήμα του οδικού ιστού της πόλης δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος.

    3.Θεωρούμε πως αύξηση του ποσοστού χρήσης ποδηλάτου θα επιτευχθεί με τη λειτουργία του σταθμού του προαστιακού σιδηρόδρομου στις Αχαρνές. Τότε οι βασικοί οδικοί άξονες θα πρέπει να σχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψιν το ποδήλατο. Απαγορευτική για πολλούς συμπολίτες μας είναι η διάταξη μη επιβίβασης ποδηλάτου σε λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες σημειωτέον έχουν πρόβλεψη επιβίβασης ποδηλάτων.

    Επιπλέον με την πρότασή μας για δημιουργία μητροπολιτικού Πάρκου στο Τατόι προτείνουμε και την δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με το φυσικό κάλλος με τρόπο που δεν επηρεάζει το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Πάρνηθας.

    4.Είμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε οδικό χώρο προς όφελος του ποδηλάτου.

    5.Δεσμευόμαστε να πιέσουμε προς τη δημιουργία αξόνων ποδηλατικών διαδρομών τόσο μέσα στην πόλη όσο και για αναψυχή.

    6.Μια πρόταση είναι η διάθεση δημοτικών ποδηλάτων στον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου έτσι ώστε οι επισκέπτες της πόλης να μπορούν να μετακινούνται και να εξυπηρετούνται χωρίς να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό της πόλης. Σίγουρα προτείνουμε την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου μέσα στο δήμο με ποδηλατικές διαδρομές.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon podil_pol_par.doc31 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Βύρωνας - Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Ξέρετε ότι στην περίοδο των εκλογών όλοι γίνονται οικολόγοι, ορκίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Όσα λέμε σε αυτό το ερωτηματολόγιο ως απόψεις δεν είναι μιας χρήσης και μάλιστα προεκλογικής. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δράση για την προώθηση μιας διαφορετικής αντίληψης για τη μετακίνηση, εναντιωθήκαμε στην πριμοδότηση και την αλόγιστη χρήση του Ι.Χ. με ανακοινώσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις και κινηματικές διαδικασίες. Μάλιστα συμμετείχαμε της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και στο νέο Π.Δ.. και από κοινού και με τους Ανατολικούς ποδηλάτες-ισσες διοργανώσαμε δράσεις. Εναντιωθήκαμε στην κατασκευή πολυώροφου ιδιωτικού πάρκινγκ με παραχώρηση δημόσιου χώρου στο Βύρωνα. Σχετικά για τις δράσεις αυτές, αλλά και για την αντίληψη μας θα βρείτε και στο σάιτ μας http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com/ στην κατηγορία θεμάτων κυκλοφοριακό-συγκοινωνίες-στάθμευση και στην κατηγορία Υμηττός. Στην τωρινή διακήρυξη μας υπάρχει ειδική αναφορά που συμπυκνώνει την αντίληψή μας και αντιγράφουμε «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ. Δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Να επεκταθεί το Μετρό στην πόλη μας. Να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία. Σύνδεσή της με το Μετρό και την πανεπιστημιούπολη. Να γίνουν επιτέλους ποδηλατόδρομοι. Με την ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης θα αποτραπεί η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ.. Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε δρόμους υπερτοπικής κυκλοφορίας, οι οποίοι συνδέονται με την Αττική οδό και την Κατεχάκη. Όχι λύση του προβλήματος της στάθμευσης με ιδιωτικά πάρκινγκ. Διεκδικούμε μια πόλη για να μπορεί ο πολίτης να ζει και να κυκλοφορεί.»

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Φυσικά και όχι. Δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια. Αντίθετα, είναι επικίνδυνοι και με το ότι δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, αλλά και με την ελλιπή σήμανση, τις λακούβες και γενικότερα τις κακοτεχνίες τους.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Θέλουμε να επεκταθεί η χρήση του ποδηλάτου από όσο το δυνατόν περισσότερους με δημιουργία των προϋποθέσεων για την ασφαλή χρήση του και την καλλιέργεια μιας διαφορετικής ευαισθητοποιημένης συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος και έναν άλλο τρόπο ζωής. Τον στόχο αυτό θα τον πετύχουμε μόνο όταν όλοι μαζί διεκδικήσουμε και αγωνιστούμε για αυτόν μέσα από τους φορείς, τους συλλόγους, τις επιτροπές και τις πρωτοβουλίες κατοίκων. Η Αριστερή Παρέμβαση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Εμείς διεκδικούμε καλύτερη ζωή στην πόλη για να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε. Όλα τα μέτρα που συμβάλλουν σε αυτό για μας είναι μέτρα προς διεκδίκηση και όχι υποσχέσεις που μοιράζουν οι επίδοξοι σωτήρες που εμφανίζονται σε κάθε εκλογές εμφανιζόμενοι ως γνώστες των τρόπων επίλυσης όλων των προβλημάτων.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Στο Βύρωνα δεν υπάρχουν ούτε ποδηλατόδρομοι, ούτε πεζοδρόμια για τους πεζούς, ούτε ορατότητα στον ουρανό από τις πανύψηλες πολυκατοικίες, ούτε επαρκές οδικό δίκτυο. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη μελέτη από ειδικούς αλλά και με όραμα επιστήμονες που να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων και ένα κίνημα ανθρώπων να το υπερασπίσει για να μην μείνει μόνο στα χαρτιά και στις εξαγγελίες που ακούγονται προεκλογικά.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    Κοιτάξτε, εμείς δεν είμαστε μέσα στο δημοτικό κατεστημένο, ούτε έχουμε δυνατότητα να προωθήσουμε προγράμματα σε σχολεία και να επιβάλλουμε διάθεση δημοτικών ποδηλάτων. Από τις θέσεις της δημ. αντιπολίτευσης θα διεκδικούμε μαζί με τους κατοίκους τους στόχους αυτούς και τα δικαιώματά μας στην πόλη και στη ζωή.

    Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τις θέσεις μας.
    Για την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
    Σταύρος Τζιορτζιώτης,
    επικεφαλής

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.doc40.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Αθήνα - Νικήτας Κακλαμάνης - Αθήνα, πόλη της ζωής μας

    Αθήνα, 4-11-2010

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ
    www.podilates.gr

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ) ;
    Για μας οι ήπιες μορφές μετακίνησης είναι σημαντικές, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων με Ι.Χ., αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στη στάση των ΜΜΜ της γειτονιάς σου κάθε πρωί γνωρίζεις γείτονες και όταν περπατάς ή γυρνάς την πόλη με το ποδήλατο γνωρίζεις και την πόλη και τους ανθρώπους της.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς ;
    Οι δρόμοι της πόλης μας σε σημαντικό ποσοστό (μεγαλύτερο από άλλους δήμους), εντάσσονται στο βασικό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με λεωφορειολωρίδες και γραμμές τραμ. Σε συνάντηση με το Υπουργείο, αλλά και τους αρμόδιους φορείς των ΜΜΜ θέσαμε σαν Δήμος το ζήτημα της ασφάλειας των μετακινήσεων για ποδηλάτες, αλλά και για πεζούς.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πως θα τον πετύχετε ;
    Σε πρώτη φάση ο στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τα 18 χλμ. ποδηλατοδρόμων που έχουμε ήδη προετοιμάσει, συνδέοντας σημαντικούς χώρους πρασίνου και πολιτισμού. Στόχος μας να υλοποιήσουμε το σχέδιο πόλης στον Ελαιώνα και στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου και εκεί προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Με τις κατάλληλες υποδομές θα αυξηθεί και το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου αλλά και των ΜΜΜ , ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση κάνει τα καύσιμα ιδιαίτερα βαριά για την τσέπη μας.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο ;

    Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι προθέσεις του Δήμου αλλά και των συναρμοδίων κεντρικών φορέων. Σας θυμίζω το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί 2 χρόνια πριν. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Δήμου με το -τότε- Υπουργείο Μεταφορών και δεν πήρε ποτέ την έγκριση από το -τότε- ΥΠΕΧΩΔΕ.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου ;
    Νέα οδικά έργα, με την έννοια της απαρχής σχεδιασμού, έχουμε στον Ελαιώνα και στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα σχέδια αυτών των περιοχών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και προβλέπονται ποδηλατόδρομοι. Στην ανάπλαση της οδού Αθηνάς, στην Κεραμεικού και στη Σαλαμίνος προβλέπονται ποδηλατόδρομοι και στο εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων θα προβλεφθούν λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτου. Αν με ρωτάτε τώρα, για στενά ανηφορικά δρομάκια στις παρυφές της Κυψέλης ή στου Γκύζη, προσφέρονται για ποδήλατο ;

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου ; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κ.λ.π).

    Με τα σχολεία έχουμε εργαστήρια video animation για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης περιλαμβάνεται σ’ αυτά τα θέματα. Το δημοτικό ραδιόφωνο 9.84, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης του Δήμου είναι μέσα προώθησης. Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης αλλά και οι εθελοντές του Δήμου συστρατεύονται για την προβολή τέτοιων δράσεων., θέλω να πιστεύω, σε συνεργασία και με τις κινήσεις και οργανώσεις ποδηλατών/ποδηλατισσών.

    2/11/2010

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon apant_kaklamani2010.doc17.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Βύρωνας - Νίκος Χαρδαλιάς

    Ποιά είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Ο συνδυασμός μας «Εποχή Δημιουργίας - Συνεργασία Πολιτών» είναι υπέρμαχος όλων των ήπιων μορφών μετακίνησης και όλων των μέτρων που ενθαρρύνουν τον πολίτη να τα επιλέγει, καθώς πιστεύουμε ότι συμβάλλουν τόσο στην προάσπιση του περιβάλλοντος όσο και στη βελτίωση του τρόπου ζωής (λιγότεροι ρύποι, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση κ.ά). Μάλιστα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τους συνδημότες μας να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου, δημιουργήσαμε τη δημοτική συγκοινωνία, η οποία συνδέει όλη την πόλη και είναι δωρεάν. Πρόσφατα ενισχύσαμε το «στόλο» της με τέσσερα νέα mini bus αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Οι ήπιες μορφές μετακίνησης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που αποτελούν και τις βασικές μας προτεραιότητες.

    Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Στη μάχη που δίνουμε καθημερινά, με στόχο να κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη, εντάσσονται και τα έργα που αφορούν στη βελτίωση και ασφάλεια του οδικού δικτύου. Το γεγονός ότι το ποσοστό της χρήσης ποδηλάτου αυξάνεται, εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κινείται με ασφάλεια ο ποδηλάτης.

    Ποιός είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πώς θα τον επιτύχετε;

    Είμαστε υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου και θέλουμε να την ενθαρρύνουμε. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί ανεξάρτητοι από τη βούλησή μας, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική φυσιογνωμία κάθε περιοχής. Στην περίπτωση του Βύρωνα, μιλάμε για μία περιοχή με πολλές ανωφέρειες και κατωφέρειες, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομων από γειτονιά σε γειτονιά. Παρόλα αυτά όμως, στο πλαίσιο δημιουργίας της μεγαλύτερης πράσινης διαδρομής στην Ευρώπη, μήκους 4,2 χλμ., η οποία εκτείνεται από το κέντρο της πόλης μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού, δημιουργούμε ένα δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων (μήκους 4 περίπου χλμ.) και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που πιστεύουμε ότι πρόκειται να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότεροι συνδημότες μας το ποδήλατο.

    Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Εκ των πραγμάτων η δημιουργία της πράσινης διαδρομής εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τη χρήση του ποδηλάτου και θέτει τις βάσεις για να λειτουργήσει ως κίνητρο ενθάρρυνσης και παρότρυνσης των πολιτών. Επιπλέον, δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές και προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλάτων. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τους καλύτερους κατά το δυνατό όρους προκειμένου να διευκολύνουμε τη μετακίνηση όλων των πολιτών. Δεν κλείνουμε το δρόμο στο αυτοκίνητο. Ανοίγουμε το δρόμο στο ποδήλατο και δίνουμε διέξοδο και επιλογή σε όλους τους πολίτες, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της εικόνας σε κάθε γειτονιά, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας.

    Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Η τοποθέτησή σας είναι πάρα πολύ σωστή και μας βρίσκει σύμφωνους. Όπως όμως προανέφερα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τη μορφολογία τής κάθε περιοχής. Δυστυχώς, ο Βύρωνας είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με στενούς δρόμους, ανηφόρες και κατηφόρες, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εμπόδιο. Ωστόσο, εξετάζουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε, κατά το μέγιστο δυνατό, το πληρέστερο δίκτυο ποδηλατόδρομων, παρά τους γεωφυσικούς περιορισμούς. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και επιλογή που υπάρχει για να γίνει η πόλη μας πιο οικολογική και λειτουργική, για να αποκτήσει η γειτονιά μας πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Θέλουμε οι… ορθοπεταλιές να αφορούν μόνο στο ποδήλατο και σε καμία περίπτωση να μην μεταφράζονται σε δυσκολίες για την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

    Σε ποιές άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ.)

    Η δημιουργία των ποδηλατόδρομων στο πλαίσιο της πράσινης διαδρομής αποτελεί μια δράση που πιστεύουμε ότι πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση του ποδηλάτου αλλά και να λειτουργήσει ενθαρρυντικά προκειμένου περισσότεροι πολίτες να το βάλουν στη ζωή τους. Από ‘κει και πέρα, κάθε δράση που αφορά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το θέμα και κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο, μας βρίσκει σύμφωνους και σύμμαχους. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν για εμάς και ένα ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά μας.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon PodilatesGR.doc33 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πετρούπολη - Στέφανος Βλάχος - ΑΔΕΚ

    Αγαπητοί φίλοι,

    Με χαρά έλαβα την πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη επιστολή ερωτημάτων σας με θέμα το ποδήλατο. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο σε μια τόσο αφιλόξενη για το ποδήλατο χώρα, να υπάρχουν όλο και περισσότεροι νέοι ποδηλάτες και πρωτοβουλίες προώθησης του ποδηλάτου.

    Ο συνδυασμός μας, η Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πετρούπολης (ΑΔΕΚ) αγκαλιάζει παρόμοιες πρωτοβουλίες και το αποδεικνύει με ιδέες και έργα ως δημοτική αρχή αλλά και μέσω της προγραμματικής της διακήρυξης για τις επερχόμενες εκλογές.

    Η ΑΔΕΚ και εγώ ως επικεφαλής είμαστε φίλοι με το ποδήλατο. Ως δημοτική αρχή δημιουργήσαμε έναν από του πιο όμορφους και φιλικούς προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες δρόμους, την οδό Σκουφά που διασχίζει σχεδόν όλη την Πετρούπολη. Οργανώσαμε δράσεις ενημέρωσης και προώθησης του ποδηλάτου, όπως ο ποδηλατικός γύρος της Πετρούπολης, θεσμός που αριθμεί ήδη 4 διοργανώσεις και ενισχύσαμε δράσεις ποδηλατικού αθλητισμού στο Ποικίλο Όρος που ενδείκνυται για την χρήση ορεινής ποδηλασίας .

    Στο πρόγραμμά μας προωθούμε τις ήπιες μορφές μετακίνησης μέσω της δημιουργίας δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη που θα συνδεθούν με τους γειτονικούς δήμους αλλά και το Μετρό. Η αναδιάταξη των γραμμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ενίσχυση του στόλου των δημοτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η επέκταση του Μετρό στην Πετρούπολη είναι στόχοι επιβεβλημένοι από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και εφικτοί.

    Οι δρόμοι του Λεκανοπεδίου της Αθήνας δεν είναι σχεδιασμένοι για να φιλοξενούν ποδηλάτες. Στη Γερμανία και την Ολλανδία αντίθετα οι περισσότεροι δρόμοι έχουν και ποδηλατικούς δρόμους. Στο Παρίσι ο δήμος ενοικιάζει με πολύ μικρό αντίτιμο μέσω της πιστωτικής κάρτας ποδήλατα για την μετακίνηση των πολιτών. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν λαμπρά παραδείγματα εφαρμοσμένων και λειτουργικών λύσεων ήπιας μορφής μετακίνησης.

    Οφείλουμε να εντάξουμε το ποδήλατο στο σχεδιασμό των πόλεων και των δρόμων για να ενθαρρύνουμε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών να το χρησιμοποιεί . Η οδηγική και ποδηλατική εκπαίδευση και παιδεία πρέπει να συμβαδίσει με την αύξηση των ποδηλατών, για να μπορέσει να καταστεί ασφαλής η χρήση του ποδηλάτου. Όσοι περισσότεροι ποδηλάτες κυκλοφορούν τόσο θα λιγοστεύουν τα αυτοκίνητα συμβάλλοντας στη επίλυση του κυκλοφοριακού και την μείωση των εκπομπών ρύπων.

    Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες των μελών του podilates.gr που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Με τιμή

    Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon APADISH-PODILATES-GR.doc31 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Βύρωνας - Στάση Βύρωνα

    1.Στο πρόγραμμα της Στάσης Βύρωνα είναι ευδιάκριτη η «μεροληψία» μας υπέρ των μορφών αυτών. Μας υποχρεώνουν να είμαστε «μεροληπτικοί», τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η κλιματική αλλαγή. Κακά τα ψέματα, η πόλη μας (όπως και οι περισσότερες πόλεις, και δη της Αττικής) δεν είναι φιλικές προς τις μορφές αυτές και το κίνημα των ποδηλατών έχει αναδείξει αυτή την «εχθρότητα». Οποιαδήποτε σύγκριση της Αθήνας με πόλεις τις οποίες μπορεί κανείς να διασχίσει με ποδήλατο απ’τη μια άκρη στην άλλη (π.χ. Βερολίνο), με τα σημερινά δεδομένα είναι δυστυχώς άτοπη. Όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Αντισταθήκαμε στην περιφερειακή του Υμηττού (που θα σήμαινε, συν τοις άλλοις, αποθέωση του Ι.Χ.). Αναδείξαμε στο πρόγραμμά μας το κυκλοφοριακό, ζητάμε μετρό στο Βύρωνα και λεωφορειογραμμή προς την Πανεπιστημιούπολη. Επιπλέον θα εντάξουμε στη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού τις υποδομές που ευνοούν το ποδήλατο. Νομίζουμε ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

    2.Περπατάμε καθημερινά στον Βύρωνα και περπατήσαμε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες για τις ανάγκες της καμπάνιας μας: μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι δρόμοι της πόλης δεν βοηθούν τους ποδηλάτες. Το διαπιστώνει κανείς με μια απλή βόλτα.

    3.Θα θέλαμε τουλάχιστον ένας στους πέντε κατοίκους να επιλέγει το ποδήλατο. Συμβαίνει σε επαρχιακές πόλεις (π.χ. στο Μεσολόγγι) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και στο Βύρωνα.

    4.Χρειαζόμαστε ένα νέο, συνολικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου δεν μπορεί παρά να περιοριστεί το αυτοκίνητο. Δεν λέμε «αύριο θα εξαφανίσουμε μαγικά τα Ι.Χ.», αλλά ότι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να το χρησιμοποιούν τόσο όσο σήμερα. Η τεχνογνωσία υπάρχει. Η οικονομική κρίση θα μπορούσε εδώ να είναι αφορμή για την αλλαγή συνηθειών που βλάπτουν το εισόδημα, περιορίζουν τον δημόσιο χώρο και κάνουν κακό στο περιβάλλον.

    5.Απολύτως. Είναι αυτονόητο για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και θέλουμε να είναι αυτονόητο και για τη δική μας.

    6.Ξοδεύονται προκλητικά ποσά για την προβολή των δημάρχων και για έργα βιτρίνας, ενώ σε κεντρικό επίπεδο είναι προκλητικές οι φοροελαφρύνσεις και τα κάθε λογής κίνητρα για τους αγοραστές 4Χ4 και γενικά Ι.Χ.. Νομίζουμε ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου θα πρέπει να ενταχτεί μια καμπάνια για την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των πολιτών να στραφούν προς το ποδήλατο. Τόσο τα σχολεία, όσο και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης έχουν εδώ να πάιξουν ρόλο. Ο Δήμος χρειάζεται να δώσει κίνητρα (π.χ. φορολογικά) και να παρακινήσει. Ενδεχομένως εδώ μπορούν να βοηθήσουν και τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Αυτή η καμπάνια, ωστόσο, έχει νόημα μόνο ως «πρόλογος» της δημιουργίας ενός δικτύου ποδηλατόδρομων. Είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις μας να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Γλυφάδα - Ανεξάρτητη Δημοτική Κοινωνική Πρωτοβουλία

    ΩΣ ΣΥΝΔΥΑΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΕΜΜΑΤΟΣ, ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΑΣ ΤΑΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

    2. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ, ΘΑ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΜΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ..ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ (ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2006) ΕΧΕΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΜΕΛΕΤΗ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ.

    3. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ.

    4. Η ''ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ'' ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΟΔΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ..Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

    5. Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ.

    6. ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΟΔΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ), ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ), ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ.

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΥΠ.ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΥΠ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

    ''ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ''

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Γλυφάδα - Κώστας Κόκκορης

    Προς ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Ο τομέας «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΓΛΥΦΑΔΑ» είναι ένας από τους πέντε βασικούς τομείς άμεσων προτεραιοτήτων του προγράμματός μας. Επιδίωξή μας είναι να φτιάξουμε μια πόλη φιλική στους πεζούς και στους ποδηλάτες και όχι στα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων παρεμβάσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου, το πρόγραμμά μας προβλέπει:
    • Αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων – μετατροπή τους σε πνεύμονες πρασίνου, άθλησης και αναψυχής με διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες.
    • Πλήρη καταγραφή και χωροταξική αποτύπωση των χώρων που μπορούν να μετατραπούν σε πράσινο
    • Διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δημοσίου κ.λ.π.
    • Ριζικές παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια για προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες
    • Επιστροφή του πρώην ποδηλατοδρόμιου που έγινε χώρος πάρκινγκ στους ποδηλάτες και δημιουργία δυο υπόγειων πάρκινγκ γα τα αυτοκίνητα.
    • Επιτάχυνση επέκτασης του Μετρό στην Γλυφάδα μέχρι την πλατεία και δημιουργία σταθμών μέχρι την Τερψιθέα

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι είναι ελάχιστοι, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός αλλά ούτε και η απαραίτητη σήμανση στους δρόμους. Αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό γι αυτό στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε την οριστική ανάπλαση και αναμόρφωση πολλών κεντρικών δρόμων και την πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Σχεδιάζουμε την ανισοπεδοποίηση της Βουλιαγμένης και την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου για να ενώσουμε πάλι την πόλη μας, ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση των κατοίκων της Ανω Γλυφάδας προς την παραλία μέσω πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα, θα συνεργαστούμε με τους όμορους δήμους για τη δημιουργία παραλιακού ποδηλατόδρομου από το Σούνιο μέχρι τον Πειραιά.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν όλες τις σχολικές μονάδες και αυτό σημαίνει αφαίρεση οδικού χώρου από τα αυτοκίνητα.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Βεβαίως. Αυτό ήταν μέρος του προγράμματός μας και στις προηγούμενες εκλογές. Δυστυχώς, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έλαβε υπόψη της τις αιτιάσεις μας στο εν λόγω ζήτημα.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    Θα δημιουργήσουμε ειδικούς χώρους πάρκινγκ , όπως προβλέπουν οι διεθνείς προδιαγραφές (βλέπε Αμστερνταμ, κ.λ.π.) για ποδήλατα σε κεντρικά σημεία και σε σχολεία. Θα επιθυμούσαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας για ειδικές δράσεις προώθησης του ποδηλάτου στην πόλη της Γλυφάδας. Σαν νέα δημοτική αρχή θα σας καλέσουμε και θα ζητήσουμε την συμβουλή και συμβολή σας σε ότι θα σχεδιάσουμε αναφορικά με τις διευκολύνσεις στους ποδηλάτες και στους πεζούς.

    Σας ευχαριστώ γι αυτήν την πρωτοβουλία σας και σας υπόσχομαι να είμαι κοντά σας.

    Κώστας Κόκκορης
    Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας με την Παράταξη «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ».

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Podilates.doc82 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Ζωγράφου - Κίνημα στην Πόλη

    Αγαπητοί ποδηλάτες με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε στο mail μας την πρόσκλησή σας και τις ερωτήσεις σας.

    Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου συνιστά μια ενωτική δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς που δρα στις γειτονιές του Ζωγράφου. Ιδρύθηκε το 2006 και εξέλεξε στις προηγούμενες εκλογές δημοτικό σύμβουλο. Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές συμμετέχει με επικεφαλής ψηφοδελτίου την Ράνια Νενεδάκη.

    Η συμβολή στη συγκρότηση και η συμμετοχή μας σε επιτροπές αγώνα κατοίκων για ελεύθερους χώρους, κεραίες και πάρκα, ο αντιπολιτευτικός λόγος μας απέναντι στη Δημοτική Αρχή του κ. Καζάκου και την αξιωματική αντιπολίτευση εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, η κινηματική παρουσία μας στους δρόμους της πόλης, η εναλλακτική ενημέρωση με αφίσες, ανακοινώσεις και την εφημερίδα μας πιστεύουμε ότι αναδεικνύει μια άλλη αριστερή ριζοσπαστική πρόταση στα δημοτικά πράγματα και την πολιτική δράση.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση το Κίνημα στην Πόλη από τη συγκρότησή του προσπάθησε να αναδείξει την χρήση του ποδηλάτου σε μια πολύ «δύσκολη» για τη μετακίνηση περιοχή, όπως είναι η περιοχή του Ζωγράφου. Για παράδειγμα, σε κινητοποίηση για το Πάρκο Γουδί είχαμε παλιότερα οργανώσει με τη συνεργασία ποδηλατών ποδηλατοδρομία. Επίσης, πολλές φορές μέσα στις επιτροπές κατοίκων που δραστηριοποιούνται μέλη μας πάντα επιδιώκαμε happenings με ποδήλατα, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Γαρδένια (χώρος που λειτουργούσε στην κεντρική πλατεία του δήμου μας). Σίγουρα δε δώσαμε τη συνέχεια που θα θέλαμε στο θέμα, αλλά έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας μια ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που αφορά και το ποδήλατο, που θα αναφέρουμε στις απαντήσεις. Γενικά, τις θέσεις μας και τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για μια άλλη πόλη μπορεί κανείς να βρει στο έντυπό μας στο τεύχος 8 εδώ και στο blog μας http://kinimastinpoli.blogspot.com/p/blog-page_02.html

    Περνάμε στις απαντήσεις:

    Ερ: 1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Απ:

    Για το ζήτημα λοιπόν της μετακίνησης πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε με τον πυρήνα του προβλήματος. Η ενδεχόμενη κατασκευή των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό σε συνεργασία με τους σταθμούς του Μετρό δημιουργούν ένα οδυνηρό μέλλον για την γειτονιά μας ως γειτονιάς parking των ΙΧ που εισέρχονται στην Αθήνα από τα Ανατολικά και τα Νότια. Ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι άλλος από τη στρατηγική μεταφοράς στις πόλεις που ονομάζεται αυτοκίνητο. Έτσι, η κίνηση, το κόστος διαβίωσης, η ρύπανση, η ιδιώτευση και κυρίως η κατάληψη τεράστιων ποσοστών του χώρου των πόλεων είναι αποτέλεσμα και των ΙΧ. Η πόλη με λιγότερο αυτοκίνητο είναι η μοναδική αποτελεσματική απάντηση. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι το θεωρητικό ερώτημα αλλά η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση σε μια άλλη με μειωμένο αριθμό ΙΧ.

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείσουμε τους κατοίκους ότι η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να είναι εύκολη, αλλά πρέπει όλοι να συγκρουστούμε με όλη την ιδεολογία του αυτοκινήτου. Η αντίθεσή μας με τα γκαράζ προκύπτει από το ότι θέλουμε ένα σχέδιο που να μειώνει τα ΙΧ που σταθμεύουν και διέρχονται στο δήμο μας. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το περπάτημα και το ποδήλατο για τις μικρές αποστάσεις, άρα θέλουμε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Θέλουμε να αναπτύξουμε για τις μεγάλες και μεσαίες αποστάσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα μέσα σταθερής τροχιάς.

    Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

    -Να πραγματοποιηθούν οι 3 σταθμοί του Μετρό (Πλ. Ελευθερίας, Γαρδένια, Πλ. Κύπρου) χωρίς γκαράζ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως θα πρέπει να επιτρέπεται στο μετρό, αλλά να προβλέπεται και σε άλλα μέσα μαζικής συγκοινωνίας η μεταφορά ποδηλάτου.

    -Να πραγματοποιηθεί το πανεπιστημιακό τραμ στα σύνορα του πολυτεχνείου-πανεπιστημίου με το δήμο με σύνδεση με το Μετρό στην Κατεχάκη. Μέχρι την αποπεράτωση του έργου να λειτουργεί αντίστοιχη λεωφορειακή γραμμή.

    -Να γίνουν πεζοδρομήσεις με σκοπό την συνένωση όλων των ελευθέρων κοινωνικών και πολιτιστικών χώρων της πόλης. (βλ. περιοδικό Κίνημα στην Πόλη τεύχος 8) Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε βασική προϋπόθεση την δωρεάν μετακίνηση – και μέχρι να επιτευχθεί σίγουρα τη μείωση του εισιτηρίου – για όλους τους κατοίκους για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ερ: 2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Πολλοί από εμάς είμαστε ποδηλάτες ή έχουμε φίλους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων πράγματι αυξάνεται ραγδαία. Οι λόγοι είναι τόσο περιβαλλοντολογικοί, πολιτισμικοί, αλλά πλέον και οικονομικοί. Ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που αυξάνουν το κόστος της χρήσης αυτοκινήτου μέσα στην πόλη, μεγάλος αριθμός της εργαζόμενης νεολαίας και των μεταναστών επιλέγουν τη χρήση αυτοκινήτου.

    Οι δρόμοι όμως του Ζωγράφου δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε αυτήν την ανάγκη. Είναι γεμάτοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια οι οποίο δυσκολεύουν έως απαγορεύουν τη μαζική χρήση ποδηλάτου. Επίσης, είναι θανάσιμα επικίνδυνοι για τους χρήστες ποδηλάτου.

    Ερ: 3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένα ένα ποσοστό χρήσης ποδηλάτου ως στόχο, καθώς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα ενιαία με τη δημιουργία άλλων εναλλακτικών μέσων και πεζοδρομήσεων. Ενδεχομένως σε αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε τη δική σας βοήθεια. Για μας πάντως η επίτευξη ενός σκοπού δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των επιλογών μιας δημοτικής αρχής. Είναι και αυτό αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συγκεκριμένα, ο «νέος δήμος» του Καλλικράτη που βασίζεται κυρίως στη λογική της ανταποδοτικότητας και τους κέρδους μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, δεν ενισχύει το περιβάλλον και τις εναλλακτικές επιλογές, αλλά αντίθετα ενισχύει το αυτοκίνητο, τις ατομικές λύσεις, το μπετόν, το τσιμέντο, τα γκαράζ κλπ. Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε πως η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να κερδηθεί πρωτίστως από την πίεση των «από κάτω». Θεωρούμε δηλαδή αναγκαία την ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος διεκδίκησης ποδηλατοδρόμων ενταγμένου συνολικά σε όραμα για μια άλλη πόλη. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε πολιτικά και κινηματικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας. Επίσης, μπορούμε να σας καλούμε στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε εμείς ή να προτείνουμε μια τέτοια συνεργασία στις επιτροπές κατοίκων που παρεμβαίνουμε.

    Ερ: 4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Ήδη έχουμε αναφέρει πιο πάνω πως αποτελεί κεντρικό κομμάτι του δικού μας προγράμματος πάλης η διεκδίκηση μιας πόλης χωρίς αυτοκίνητο και η δημιουργία σχετικών υποδομών. Και σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και η διεκδίκηση υποδομών για το ποδήλατο.

    Ερ: 5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Σίγουρα η γεωμορφία του εδάφους της περιοχής με τις δεκάδες ανηφόρες και κατηφόρες δεν ευνοούν πάντοτε και σε όλες τις περιπτώσεις τη χρήση ποδηλάτου για όσους δεν είναι έμπειροι και αποφασισμένοι. Όμως υπάρχουν κομμάτια σε όλες τις περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν με μια κατάλληλη μελέτη, σχεδιασμό και παρεμβάσεις με πεζοδρομήσεις έναν ενιαίο ποδηλατικό άξονα. Οι πεζοδρομήσεις που προτείνουμε θα θέλαμε να αποτελούν παράλληλα ένα εναλλακτικό δίκτυο διέλευσης/διάσχισης της πόλης με ποδήλατο ή με τα πόδια. Δεν αγωνιζόμαστε απλά και μόνο υπέρ των πεζοδρόμων απλά, αλλά υπέρ των λειτουργικών πεζοδρομήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι κεντρικοί λεωφόροι της περιοχής θα πρέπει να αποκτήσουν ποδηλατοδρόμους. Μια τέτοια πολιτική επιλογή θα πρέπει να εντάσσεται πάντοτε – και το επαναλαμβάνουμε αυτό, γιατί δε γίνεται διαφορετικά – σε μια ενιαία πολιτική κατεύθυνση που θα έχει ως σκοπό τον περιορισμό του αυτοκινήτου. Διαφορετικά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Επίσης, χρειάζεται μια δυναμική κινηματική παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς στην περίπτωση που επανεκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο έχουμε τη διάθεση να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους ποδηλάτες.

    Ερ: 5. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    Η χρήση ποδηλάτου στην Αθήνα είναι πολύ επικίνδυνη. Η σωστή ενημέρωση για τη μετακίνηση με ποδήλατο στην πόλη, η εκπαίδευση είναι βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, για αυτό χρειάζεται και σωστή ενημέρωση των οδηγών. Στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Γαρδένια – όσο καιρό λειτουργούσε – κυκλοφορούσε ενημερωτικό φυλλάδιο για τη χρήση ποδήλατου. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση των μαθητών είναι σημαντική για να ενθαρρυνθούν και οι ίδιοι και οι γονείς τους, ώστε τα ποδήλατα να ξαναπλημμυρίσουν τις γειτονιές. Για να διεκδικήσουν τις υποδομές για το ποδήλατο. Η διάθεση δημοτικών ποδηλάτων, αλλά και άλλες ιδέες θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να βρουν εφαρμογή. Αλλά πάντοτε όλα αυτά μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

    Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
    kinimastinpolizografou@gmail.com
    http://kinimastinpoli.blogspot.com/

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon στην Πόλη του Ζωγράφου.doc44 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Θεσσαλονίκη - απαντήσεις από όλους (από podilates - thess)

    Στην Θεσσαλονίκη οι podilates-thess έδωσαν το δικό τους ερωτηματολόγιο, και ορίστε και οι απαντήσεις.

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Καισαριανή - Αντώνης Καμπάκας

    Αγαπητοί ποδηλάτες,

    απαντώντας στο μήνυμά σας, αποστέλλουμε στο συνημμένο αρχείο τις απαντήσεις μας επί των ερωτημάτων σας.
    Επιθυμούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς προκειμένου να συζητήσουμε εκτενέστερα το ζήτημα των ποδηλατόδρομων.

    Ευχαριστούμε και παραμένουμε στη διάθεσή σας

    Στέργιος Μαυρομάτης
    Υπεύθυνος προγράμματος
    Δρ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός

    Τηλ. επικοινωνίας: 6977 462412

    Κατ’αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία και τη δυνατότητα που μας παρέχετε να προβάλλουμε τις βασικές σκέψεις μας ως προς την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου μας.

    1. Η πόλη μας σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής παρουσιάζει το μοναδικό πλεονέκτημα να περικλείεται βόρεια – νότια και ανατολικά από ανεξάρτητους πνεύμονες πρασίνου. Δυστυχώς όμως το προνόμιο αυτό, όχι μόνο δεν έχει αναδειχθεί, αλλά αντίθετα η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού προβολής και ένταξης των χώρων αυτών στην καθημερινότητα του πολίτη, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή ανάπτυξη της πόλης υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής όλων μας. Και σα να μην έφτανε αυτό, η αυξανόμενη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης μας, όπου η κεντρική αρτηρία λειτουργεί ως κυκλοφοριακός αποδέκτης των βασικών περιφερειακών αξόνων της Αθήνας, επιφέρει περαιτέρω απομόνωση δεδομένου ότι διχοτομείται η πόλη, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνεται και περιβαλλοντικά.
    Η μοναδική λύση στο αδιέξοδο αυτό είναι η ενοποίηση των περιμετρικών πόλων πρασίνου, δημιουργώντας πράσινες διαδρομές με στόχο την εναρμόνιση των γειτονιών της πόλης μας με το φυσικό περιβάλλον. Στις πράσινες αυτές διαδρομές, είναι προφανές ότι θα σχεδιαστούν υποδομές ανάδειξης ήπιων μορφών μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του ποδηλάτου.
    Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στο πρόγραμμά μας αναφέρεται σαφώς η αναγκαιότητα σχεδιασμού “λειτουργικής” δημοτικής συγκοινωνίας με έμφαση στις εξής δράσεις:
     δυναμικό σχεδιασμό διαδρομών με βάση υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών (ΜΕΤΡΟ, κυκλοφοριακό σχεδιασμό)
     σχεδιασμό προγραμματισμένων διαδρομών πρόσβασης δημοτών σε ΙΚΑ, υπηρεσίες Δήμου, όμορους Δήμους
     ευαισθησία στην εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων πολιτών (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά)
     σχεδιασμό ειδικού δρομολόγιου πρόσβασης μικρών μαθητών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς
    Το Μετρό από την άλλη, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο διευκόλυνσης των μετακινήσεων στην πόλη μας. Στις προθέσεις μας, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμά μας, είναι και η ενσωμάτωση του ποδηλάτου ως μέσο πρόσβασης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου πρόκειται να χωροθετηθεί ο σταθμός.
    2. Και βέβαια όχι.
    3. Στόχος μας είναι η ένταξη του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης στις ενδοδημοτικές μετακινήσεις, την αναψυχή και την πρόσβαση στο ΜΕΤΡΟ. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομων, όπου εκτός των πράσινων διαδρομών, σκοπεύουμε να χωροθετήσουμε λωρίδες κυκλοφορίας, ποδηλάτων και στις προβλεπόμενες οδούς ήπιας κυκλοφορίας αλλά και παράλληλα της κεντρικής αρτηρίας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα δίκτυο.
    Θα είμαστε ευχαριστημένοι μόνο όταν δούμε παιδιά και κυρίως οικογένειες, δεδομένης της αυξημένης επικινδυνότητας από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της κεντρικής αρτηρίας, να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης στην πόλη μας.
    4. Ο οδικός χώρος εις βάρος του οποίου προβλέπεται ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομων διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
     κεντρική αρτηρία
     υπόλοιπο οδικό δίκτυο
    Στη δεύτερη περίπτωση είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομου θα σχεδιαστεί εις βάρος του οδικού χώρου, όπου τα υφιστάμενα πεζοδρόμια δεν το επιτρέπουν.
    Όσον αφορά στην κεντρική αρτηρία, αν και θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε το ίδιο, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ήδη έτοιμο προς δημοπράτηση έργο ανακατασκευής των πεζοδρομίων της κεντρικής αρτηρίας, στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων αλλά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Προτείνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση μείωση του κυκλοφοριακού χώρου, αλλά με αξιολόγηση του εναπομένοντος χώρου κυκλοφορίας.
    5. Νέα οδικά έργα είναι ελάχιστα στην πόλη μας και δεσμευόμαστε για την πρόβλεψη ποδηλατόδρομου. Αν εννοείτε επιπλέον την ανακατασκευή οδών και πεζοδρομίων δεσμευόμαστε και σε αυτήν την περίπτωση.
    6. Σε πρώτη φάση επιδιώκουμε να σχεδιάσουμε τις υποδομές κυκλοφορίας ποδηλάτου. Σε επόμενο στάδιο θα προβάλλουμε την κυκλοφορία του ποδηλάτου ως ασφαλή και για το λόγο αυτό, θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Σε τρίτο στάδιο θα προωθήσουμε την κυκλοφορία του ποδηλάτου, μέσα από δράσεις στα σχολεία, στον αθλητισμό, αλλά και ως το πλέον λειτουργικό μέσο πρόσβασης στους περιμετρικούς χώρους πρασίνου, για όλη την οικογένεια.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon bicycles.doc47 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Καισαριανή - Συνεργασία Πολιτών

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

    • Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Σε μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως η Καισαριανή, η όσο το δυνατόν περισσότερο διευκόλυνση της χρήσης του ποδηλάτου και η απαίτηση για καλύτερα και συχνότερα Μ.Μ.Μ. κρίνεται επιτακτική. Η διατήρηση του χαρακτήρα της πόλης με τα πολλά μικρά και μεγάλα πάρκα και άλση καθώς και η σύνδεση με το δάσος του Υμηττού δηλώνει τη σημασία που έχει για μας το να δίνεται η δυνατότητα για περπάτημα σε όλους τους πολίτες. Ο αγώνας μας άλλωστε ενάντια στη κατασκευή αυτοκινητοδρόμων αποδεικνύει περίτρανα τη στήριξη μας στις ήπιες μορφές μετακίνησης.

    • Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Αν και τα στενά της Καισαριανής είναι αρκετά ασφαλή για τη χρήση του ποδηλάτου η κεντρική λεωφόρος της Εθνικής Αντιστάσεως δεν κρίνεται ασφαλής λόγω της αυξημένης κίνησης και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Η απαιτούμενη ασφάλεια θα επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες μελέτες που θα γίνουν για την δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ποδηλατόδρομου στην περιοχή. Ήδη είναι στο στάδιο της δημοπράτησης το έργο ανάπλασης της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην οποία προβλέπεται και η κατασκευή ποδηλατόδρομου.
    Στόχος μας είναι να γίνει μια γενικότερη μελέτη για την κατασκευή του δικτύου ποδηλατόδρομων που θα παρέχει ευχάριστες και ασφαλείς διαδρομές στον ποδηλάτη. Μην ξεχνάμε ότι ο Δ.. Καισαριανής προσφέρεται για αυτό δεδομένων των ειδικών συνθηκών που τον χαρακτηρίζουν (περιβάλλεται στις 3 πλευρές του από δασικές εκτάσεις του Υμηττού και οι περισσότεροι οδικοί άξονες δεν έχουν απαγορευτικές κλίσεις για την κατασκευή ποδηλατόδρομου )

    • Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Στόχος μας είναι φυσικά η αύξηση των ποδηλάτων και θα το πετύχουμε με την κατασκευή ποδηλατόδρομου τόσο στην Εθνικής Αντιστάσεως όσο και αλλού εφόσον ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ποδηλατών.

    • Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Το έργο μας ως δημοτική αρχή την τετραετία που διανύουμε φανερώνει τις προθέσεις μας. Όσον αφορά τις μελλοντικές μας κινήσεις απαντάμε επισυνάπτοντας το πρόγραμμα της παράταξής μας που περιλαμβάνει εκτός των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί και τα σχέδια της ανάπλασης της κεντρικής λεωφόρου, έργο που όπως ήδη αναφέραμε είναι στο στάδιο της δημοπράτησης.

    • Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Δεσμευόμαστε ότι στα έργα ανάπλασης οδικών αξόνων που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα θα γίνει μελέτη για τη δυνατότητα κατασκευής ποδηλατοδρόμων ή σήμανσης για τα ποδήλατα και όπου είναι εφικτό θα πραγματοποιηθούν.

    • Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
    Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων έργων που θα απορροφήσουν ήδη αρκετούς πόρους. Μελετάμε τη σήμανση ποδηλατικών διαδρομών στον Υμηττό ένα βουνό που συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος ποδηλατών που ανεβαίνουν είτε για αναψυχή είτε για προπόνηση.

    Εκ μέρους της παράταξης Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής:
    Ελένη Ταράτσα, Ιωάννης Αδάμος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και ποδηλάτες.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon στο ερωτηματολόγιο.doc118.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Καλλιθέα - Δημοτική Κίνηση Πολιτών

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    - ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
    ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
    Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πιστεύει ότι αυτές τις δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους, ο δήμος δεν μπορεί να παραμένει θεατής η ακόμα χειρότερα χειροκροτητής των κυβερνητικών μέτρων και του μνημονίου.
    Η Καλλιθέα είναι μια πόλη που κατοικείται από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το οικογενειακό τους εισόδημα μειώνεται δραματικά, η απειλή της ανεργίας τους πιέζει, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, διαβίωσης, μόρφωσης των παιδιών, περίθαλψης, ψυχαγωγίας κλπ.
    Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, με τους δανειστές, ουσιαστικά βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν. Τόσα χρόνια όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, από τον πλούτο που παρήχθη, οι εργαζόμενοι πήραν ψίχουλα.
    Από την άλλη μεριά, βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν για να αλλάξουν προς το χειρότερο, μισθοί, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Φθηνότερη εργασία, περισσότερα χρόνια δουλειάς, χαμηλές συντάξεις, το αντικείμενο του πόθου τους εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα το όποιο κράτος πρόνοιας, υποβαθμίζεται συνεχώς με περικοπές σε υγεία, πιδεία, πολιτισμό κλπ.

    Ο δήμος λοιπόν οφείλει να στηρίξει, στα μέτρα των δυνατοτήτων του, τους δημότες και να ανακουφίσει τον οικογενειακό προυπολογισμό με μια σειρά μέτρα.
    Θα μας ρωτήσει η διοίκηση που θα βρούμε τα χρήματα. Πρέπει να αναστείλει ολες τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εκδηλώσεων τύπου εγκαίνια-αδριάντες, επιχορηγήσεων προεκλογικών σε συλλόγους και άτομα. Πρέπει να περιορίσει τις έμμισθες θέσεις διοίκησης όπως μισθοδοτούμενοι αντιπρόεδροι, να κλείσει τις δημοτικές επιχειρήσεις εντάσσοντας τις υπηρεσίες τους στο δήμο. Πρέπει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες χρήσεις όπως τράπεζες και υπερκαταστήματα.
    Πρέπει να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την αύξηση των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε είναι
    1. μείωση η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τουλάχιστον από ένα εισόδημα και κάτω. Να συμπληρωθούν τα κενά σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορούν να δεχθούν όλες τις αιτήσεις των παιδιών της πόλης.
    2. γενναία μείωση η κατάργηση των διδάκτρων στα προγράμματα των ΝΠΔΔ πολιτισμού-αθλητισμού
    3. δωρεάν δημοτική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις στην πόλη
    4. απαλλαγή ανέργων από τα δημοτικά τέλη, καμία αύξηση στους υπολοίπους πλήν των μεγάλων χρήσεων. Μείωση τελών στα μικρά καταστήματα εκτός κέντρου.
    5. ίδρυση γραφείου απασχόλησης στο δήμο, συνδεδεμένου με όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ΟΑΕΔ
    6. εκπτωτική κάρτα στα καταστήματα της πόλης για άνεργους, άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους
    7. ενίσχυση του τμήματος πρόνοιας του δήμου για να οργανώσει καλύτερα την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην πόλη και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης

    2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
    Ο Καλλικράτης είναι η «διοικητική μεταρρύθμιση» που προτάθηκε με το μνημόνιο από την Ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα, για την μείωση της χρηματοδότησης της Τ.Α. και την εξοικονόμηση 1,8 δις . To υπουργείο κατέληξε σε ένα αυθαίρετο αριθμό δήμων 370, χωρίς να καταλάβει κανείς πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός, με τι κριτήρια. Aποτέλεσμα η δημιουργία ολιγάριθμων γιγαντιαίων δήμων με υποχρεωτικές συνενώσεις χωρίς σαφή κριτήρια. Από πουθενά δεν προκύπτουν στοιχεία ότι οι μεγάλοι δήμοι είναι πιο αποτελεσματικοί. Το αντίθετο συμβαίνει, είναι δε και οι πιο προβληματικοί οικονομικά.
    - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
    Είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι που προέκυψε αυτός ο νόμος. Ο στόχος είναι να γίνουν οικονομίες κλίμακος σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Της ήδη υποχρηματοδοτούμενης αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση στην Ε.Ε. διαχειρίζεται το 11,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το 2,7%. Το κόστος αυτής της «μεταρρύθμισης », κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ είναι 4+4 δις ευρώ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα δώσει αλλά θα πάρει κιόλας από τα ήδη λίγα της αυτοδιοίκησης(1,8 δις) Οι πόροι της Τ.Α. αναφέρονται ασαφώς, δηλαδή φόρος εισοδήματος , ΦΠΑ,ΦΑΠ κλπ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ποσοστό. Όπως συμβαίνει δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια, κανένας δήμος δεν θα μπορεί να συντάσσει πραγματικό προυπολογισμό, αφού δεν θα γνωρίζει τι θα πάρει ακριβώς. Προστίθενται περίπου 300 νέες αρμοδιότητες, διαχειριστικού χαρακτήρα, χωρίς την ανάλογη στήριξη σε πόρους και εργατικό δυναμικό όπως ορίζει το σύνταγμα.
    - ΘΕΣΜΙΚΑ
    Η αυτοδιοίκηση χάνει την προνομιακή σχέση της με τους πολίτες, αυξάνεται η απόσταση πολίτη-εξουσίας. Αντί για αποκέντρωση εξουσιών και περισσότερη δημοκρατία, έχουμε συγκέντρωση. Το σύστημα γίνεται ακόμη πιο δημαρχοκεντρικό, με πανίσχυρη εκτελεστική εξουσία, ανίχυρα δημοτικά συμβούλια και αποκλεισμένες μειοψηφίες. Πλειοψηφικό σύστημα, πιο αντιδημοκρατικό και από τις εθνικές εκλογές, με στόχο κυρίως τον αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης. Απόψεις του 10%, κινδυνεύουν να μην εκλέξουν ούτε ένα δημοτικό σύμβουλο. Μείωση εργαζομένων, μετατάξεις μονίμων, απολύσεις συμβασιούχων. Με τι προσωπικό λοιπόν οι νέες αρμοδιότητες;
    - Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
    Θέλουμε μεταρρύθμιση προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διοικητική αποκέντρωση, ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. Θέλουμε αυτοδιοίκηση παράγοντα ανάπτυξης, φορέα κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέα ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής , διεκδικητή και υπερασπιστή των συμφερόντων της πλειοψηφίας των κατοίκων. Θέλουμε αυτοδιοίκηση που με την λειτουργία της θα ενισχύει την δημοκρατία, τον κοινωνικό έλεγχο και την συμμετοχή.

    3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
    Ανακοινώνονται και προκηρύσσονται όλες οι θέσεις εργασίας του δήμου. Ανακοινώνονται όλες οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της πόλης σε γραφείο απασχόλησης του δήμου και όχι μεταξύ ημετέρων.
    Γραφείο εξυπηρέτησης δημοτών “οne step” το οποίο θα αποδέχεται όλα τα αιτήματα και θα απαντά , εντός εύλογου χρόνου.
    Διαφάνεια σε επιδοτήσεις συλλόγων, σωματείων κλπ.

    - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
    Κατάργηση στην πράξη του δημαρχοκεντρικού μοντέλου του «Καλλικράτη» με διαδικασίες που θα προάγουν την συμμετοχή των πολιτών και την συλλογικότητα της διοίκησης. Καθιέρωση του συμμετοχικού προυπολογισμού.

    - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
    Αξιοκρατία και αξιοποίηση των εργαζόμενων στο δήμο.
    Σταθερή και ασφαλής εργασία και όχι συμβάσεις ομηρίας.

    - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    Κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ως εστίες τακτοποίησης θέσεων εξουσίας, σπατάλης και άγρας πολιτικής πελατείας. Οι λειτουργίες τους μεταφέρονται στο δήμο μαζί με τους εργαζόμενους.

    - ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, κατάργηση αντιμισθίας των αντιπροέδρων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

    4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΠΡΑΣΙΝΟ
    Αν αποπειραθεί κάποιος να περιγράψει την πόλη περιβαλλοντικά, προκύπτει μια ζοφερή εικόνα. Η πόλη μας είναι από τις πλέον πυκνοδομημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου, με υψηλούς συντελεστές δόμησης και δημόσιο χώρο υψηλού πράσινου, μόνο τα 10 στρέμματα της πλατείας Δαβάκη. Η παραλία της πόλης, στις Τζιτζιφιές, που κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται δεν υπάρχει πια. Στην θέση της υπάρχει ένα τεράστιο τσιμεντένιο λιμάνι, μια υπερυψωμένη λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και ένα κτίριο από το Δέλτα έως τον Ιλισσό που σταματούν τον αέρα της θάλασσας και δεν αερίζει την πόλη, δυσκολεύουν δε την πρόσβαση στους κατοίκους. Υπάρχει ακόμη το κουφάρι του επίσης τεράστιου γηπέδου beach-voley σε μια περιοχή που φυλάσσεται με security, από το 2004 και μετά. Ο χώρος του ιπποδρόμου που ανήκει πλέον στο ίδρυμα Νιάρχου, πλήν 28 στρεμμάτων του δήμου, η παραλία των Τζιτζιφιών και ο χώρος του πρώην εργοστασίου Ιζόλα ήταν οι τελευταίοι μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ζωή στην πόλη.
    Ο ρόλος της δημοτικής αρχής είναι να αξιολογεί και ιεραρχεί τις ανάγκες της πόλης και να αγωνίζεται γι’αυτές. Η διοίκηση λοιπόν του Κ.Ασκούνη και η αξιωματική αντιπολίτευση από κοινού, πρόκριναν ότι αυτό που κυρίως έλειπε από την Καλλιθέα ήταν η Λυρική σκηνή, σε ένα χώρο που προοριζόταν σύμφωνα με το ρυθμιστικό της Αθήνας για πάρκο. Ετσι υπέγραψε η διοίκηση το μνημόνιο με Σουφλιά, και αμέσως μετά ένα δεύτερο με τα Ολυμπιακά Ακίνητα με αντάλλαγμα το λιμάνι και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, νομιμοποιώντας την παραχώρηση τότε της παραλίας σε επιχειρηματία. Για την Ιζόλα επίσης ο δήμαρχος έκρινε ότι ένα σούπερ μάρκετ έλειπε από την πόλη και έτσι αποχαρακτήρισε ένα χώρο που θα μπορούσε να γίνει πράσινο, για να μην πούμε για την ζημιά στους επαγγελματίες της πόλης.
    Την ίδια τύχη, δηλαδή του μπετόν φαίνεται ότι θα εχει το πρώην εργοστάσιο Καμσίζογλου κοντά στο κέντρο της πόλης. Η καθυστέρηση της διοίκησης, επιτρέπει την ανατροπή του χαρακτηρισμένου χώρου στα δικαστήρια.
    Τελευταίο και σοβαρότερο το αντιπλημμυρικό κανάλι στις Τζιτζιφιές και το Μοσχάτο, την αναγκαιότητα του οποίου επισημαίνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί και που τώρα με τις κλιματικές αλλαγές η πιθανότητα να έχουμε ακραίες καταστάσεις είναι περισσότερες. Εξαγγέλθηκε τότε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με την καταβύθιση της παραλιακής λεωφόρου που θα αποκαθιστούσε την επαφή της πόλης με την θάλασσα. Ξεχάστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, δυστυχώς και από τον δήμαρχο που υπέγραφε μνημόνια με την κυβέρνηση παίρνοντας ψίχουλα για την πόλη.
    Εμείς πιστεύουμε ότι με αναλογία πρασίνου λιγότερο των 2 τ.μ. ανα κάτοικο που έχουμε, δεν θα έπρεπε να πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν σε αυτή την πόλη. Εχουμε πιάσει πάτο περιβαλλοντικά και γι’αυτό επιμένουμε στο πάρκο υψηλού πρασίνου σε ολόκληρο τον χώρο του ιπποδρόμου, με ήπιες χρήσεις και όχι με τα τεράστια κτίρια της Λυρικής. Η συσσώρευση στις Τζιτζιφιές πολλών χρήσεων, πιστεύουμε ότι θα φέρει επιβάρυνση στην περιοχή. Σε ακτίνα 500 μέτρων θα έχουμε Λυρική σκηνή, βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο 4000 ατόμων στο τε-κβο-ντο, δίπλα στην παραλία το γήπεδο beach-voley που προορίζεται για εμπορικές «πολιτιστικές» χρήσεις, συν τις εμπορικές χρήσεις του γραμμικού κτιρίου. Η ίδια η περιβαλλοντική θεώρηση-και όχι μελέτη- που το ίδρυμα Νιάρχου ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία, αναφέρει για περιβαλλοντική επιβάρυνση.
    Ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει η να αγοράσει κάθε σπιθαμή γης που έχει απομείνει σε αυτή την πόλη, ξεκινώντας από τους χαρακτηρισμένους χώρους που σιγά-σιγά χάνονται. Αύξηση λοιπόν του δημόσιου ελεύθερου χώρου. Πρέπει επίσης να υπάρχει μία χάρτα πρασίνου της πόλης, οπου θα είναι καταγεγραμμένο λεπτομερώς το πράσινο της πόλης και βάσει αυτής θα γίνεται ο προγραμματισμός και απολογισμός για να παρακολουθούμε σε μετρήσιμα μεγέθη αν βελτιώνουμε την κατάσταση.

    5. ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
    Η πόλη μας που περιβάλλεται από δύο μεγάλες λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας(Συγγρού-Ποσειδώνος) και διασχίζεται από τέσσερεις δρόμους με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο(Θησέως-Δαβάκη-Σιβιτανίδου-Χαροκόπου-Α.Πάντων-Χαμοστέρνας) . Αυτό σημαίνει oτι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ρύπους καυσαερίων σε συνδυασμό με την μη ανανέωση του αέρα λόγω πυκνής και ψηλής δόμησης, τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους και το ελάχιστο πράσινο, δημιουργούν συνθήκες κακές για την υγεία μας και την ποιότητα ζωής στην πόλη.
    Για να απαντήσουμε σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται - Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης. - Δραστικός περιορισμός των Ι.Χ., δημιουργία δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας. – Ασφαλής, άνετη και ευχάριστη κυκλοφορία των πεζών
    Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται με τις εξής προτάσεις
    1. Eλεγχόμενη περιορισμένου χρόνου στάθμευση στο κέντρο της πόλης, λαμβάνοντας υπ’όψιν όσους κατοικούν εκεί, με στόχο την μείωση χρήσης των αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο.
    2. Τακτική, ευέλικτη, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία που θα συνδέει όλα τα σημεία της πόλης με το κέντρο και τους σταθμούς ΗΣΑΠ.
    3. Ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ένα οργανωμένο σχέδιο και μελέτη, ώστε να καταστούν δυνατές οι μετακινήσεις πεζών και ποδηλατών, από ένα σημείο της πόλης σε άλλο, περνώντας από το εμπορικό κέντρο. Με παγκάκια και δένδρα.
    4. Απελευθέρωση των πεζοδρομίων που συνήθως είναι κατειλημμένα, διαπλάτυνση από την μία πλευρά σε βάρος θέσεων στάθμευσης, ώστε να είναι προσπελάσιμα από κατοίκους, τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ κλπ με ασφάλεια. Μετατροπή της Δαβάκη και Σιβιτανίδου σε δρόμους χωρίς στάθμευση με αντίστοιχη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τους ώστε αφένός να διευκολύνουν τους πεζούς, αφ’ετέρου τα μαγαζιά της περιοχής.

    5. Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και ενίσχυση των πριμοδοτήσεων για χώρους στάθμευσης εκτός του κέντρου, με προυπόθεση σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
    6. Υποχρεωτική δημιουργία χώρων στάθμευσης σε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα που προσελκύει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.
    7. Διευκόλυνση της κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς με τη δημιουργία λεωφορειοδρόμων στην Θησέως, τουλάχιστον από Α.Ελεούσα έως Χαροκόπου.
    8. Διερεύνηση και μελέτη επέκτασης των μέσων σταθερής τροχιάς, όπως μετρό και τράμ που είναι μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Συνεργασία με γειτονικούς δήμους.

    6. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

    Η κατάσταση στην πόλη στον τομέα καθαριότητα δεν είναι καλή. Βρώμικοι κάδοι που πλένονται αραιά, εστίες μικροβίων με την ζέστη, έλλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ελλείψεις σε καλάθια στους δρόμους και πλημμελής συντήρησή τους. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του τομέα καθαριότητας με χρήση νέων τεχνολογιών, κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την ανάπτυξη παιδείας σεβασμού των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων. Στόχος σταδιακά και με σχέδιο να μειωθεί το ποσοστό των απορριμμάτων που πάνε στους ΧΥΤΑ .

    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

    Η διάθεση των κατοίκων για ανακύκλωση εχει ξεπεράσει τις δυνατότητες του δήμου, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε κάδους, κακή χρήση των κάδων ανακύκλωσης και απογοήτευση των δημοτών για την ανακύκλωση. Το θέμα βέβαια της συλλογής και αποκομιδής σκουπιδιών είναι μεγάλο και χρειάζεται όχι μόνο την συνεργασία δήμων αλλά και την συμμετοχή της πολιτείας με δημόσιες επενδύσεις που αν μη τι άλλο θα αποδώσουν περιβαλλοντικά.
    Η κίνησή μας συμφωνεί με τις προτάσεις για την συνολική πολιτική των απορριμμάτων που έχουν διατυπώσει τέσσερεις μη κυβερνητικοί περιβαλλοντικοί φορείς το 2009 με τίτλο «Στρατηγικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» και μπορείτε αναλυτικά να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ,της GREENPEACE, της WWF, και του δικτύου Μεσόγειος SOS.

    7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    - Αύξηση του προυπολογισμού για τις προνοιακές δράσεις. Στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θυμάτων της φτώχειας, μεταναστών κλπ , με δραστηριότητες και υποδομές της πρόνοιας του δήμου. - Μελέτη για την δυνατότητα δημιουργίας ιδιόκτητων κατασκηνώσεων του δήμου, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών σε θερινές διακοπές, αλλά και να κάνουν χρήση και τα κέντρα τρίτης ηλικίας του δήμου(ΚΑΠΗ). - Ούτε ένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορούν να υποδεχθούν όλα τα παιδιά.

    8. ΥΓΕΙΑ

    - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
    Διεκδίκηση απο το υπουργείο υγείας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου υγείας αστικού τύπου, με βασικές ειδικότητες, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, συνδεδεμένου με νοσοκομείο του ΕΣΥ, για να καλύψει τις ανάγκες των έκτακτων αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    - ΥΓΙΗΣ ΠΟΛΗ
    Υγεία δεν είναι οι γιατροί, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα, αυτά είναι υπηρεσίες περίθαλψης για την αρρώστεια. Το θέμα είναι να μην φτάσει κανείς εκεί.
    Η καλή σωματική και ψυχική υγεία σχετίζεται απολύτως με την ποιότητα ζωής, την ποιότητα κατοικίας, την ασφαλή και σταθερή εργασία, την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, συνεπώς και με το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την καθαριότητα και άλλα πολλά που ο δήμος μπορεί να παίξει ρόλο.

    ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Υγιής πόλη , διάσπαρτη ανεξέλεγκτα από κεραίες δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει στο δήμο, υπεύθυνος παρακολούθησης του θέματος, ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου όλων των κεραιών και τακτικές μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τον δήμο( και όχι την επίσημη αρχή). Πολεοδομικός έλεγχος όλων των πολυκατοικιών που φέρουν κεραίες. Αύξηση των δημοτικών τελών σε χώρους που φέρουν κεραίες. Μηνύσεις σε εταιρείες η μισθωτές χώρων, όταν πρέπει να απομακρυνθούν.

    - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
    Αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας, το οποίο διαλύθηκε δύο φορές από αυτή τη διοίκηση. Το Σ.Κ.Ο. μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.

    9. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ

    - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    Βελτίωση των υποδομών πολιτισμού στην πόλη. Επαναλειτουργία του δημοτικού θεάτρου που επισκευάζεται εδώ και 5 χρόνια. Δημιουργία μικρού ανοιχτού θεάτρου για παραστάσεις θεάτρου και μουσικής. Δημιουργία καλοκαιρινού κινηματογράφου στο χώρο του ιππόδρομου. Επαναλειτουργία του πνευματικού κέντρου Τζιτζιφιών. Διαφορετική λειτουργία του δημοτικού θερινού κινηματογράφου και όχι ως ενός ακόμα καθημερινού εμπορικού σινεμά. Παράρτημα παιδικής βιβλιοθήκης με δραστηριότητες που θα φέρουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο.
    Υποστήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανάδειξη του έργου των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, ανάδειξη της ερασιτεχνικής παραγωγής πολιτισμού, στήριξη των νέων καλλιτεχνών. Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της πόλης.

    - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    Προγράμματα άθλησης για όλες τις ηλικίες στους αθλητικούς και τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με γνώμονα όχι τον πρωταθλητισμό, αλλά περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό.

    - ΠΑΙΔΕΙΑ

    10. ΝΕΟΛΑΙΑ

    H πόλη μας είναι αφιλόξενη για την νέα γενιά, γι’αυτό και στον ελεύθερο χρόνο τους οι νέες και οι νέοι φεύγουν στους γύρω δήμους.
    Είναι απαραίτητη η δημιουργία ελκυστικού χώρου πολλαπλών χρήσεων για την νεολαία. Χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες για την νεολαία της πόλης, που θα προσφέρει δωρεάν η χαμηλού κόστους υπηρεσίες. Κάρτα για δωρεάν πρόσβαση άνεργων νέων σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες του δήμου σε πολιτισμό, αθλητισμό, πληροφορική κλπ. Ενίσχυση της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητών και νεολαίας γενικά, καθιέρωση ετήσιων εκδηλώσεων για την παρουσίαση αυτής της δημιουργίας.

    Αυτές είναι συμπυκνωμένες πολλές από τις προτάσεις μας προς τους δημότες . Τις ονομάζουμε προτάσεις και όχι πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε ότι όλες οι παρεμβάσεις στην πόλη και κυρίως ριζοσπαστικές αλλαγές, πρέπει να γίνονται μετά από δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι και η πρώτη δέσμευσή μας.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.doc80.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Κηφισιά - Ανεξάρτητοι Δημότες

    Βασικό χαρακτηριστικό μιας ανθρώπινης πόλης είναι η εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πρωταρχικό όμως είναι να ανακτήσουμε το βασικό δηλαδή να μπορούμε να κυκλοφορούμε σαν πεζοί. Ακολουθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας με ποδήλατο.
    Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι επι δεκαετίες η προτεραιότητα δίνεται στο αυτοκίνητο και όχι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε αυτά είναι μέσα σταθερής τροχιάς είτε όχι. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα επειδή έχει γιγαντώσει ακραίες νοοτροπίες υπέρ του αυτοκινήτου, θεωρώντας αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα την απρόσκοπτη κυκλοφορία του και στάθμευσή του παντού με κάθε τρόπο.
    Θεωρούμε ότι η αλλαγές προς το καλύτερο πρέπει να διακρίνονται για την συνολικότητά τους.
    Οι ποδηλατόδρομοι ήταν μεν μία αρχή, αλλά εφαρμόστηκαν ευκαιριακά και απρογραμμάτιστα, με κακό σχεδιασμό και τεχνική υλοποίηση, οδηγώντας, κακώς μεν αλλά πάντως οδηγώντας, μέρος της κοινωνίας σε διαμαρτυρίες.
    Γύρω απο τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μια φιλική προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες δικτύωση.
    Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που ξεκινάει απο τον υπερβολικό αριθμό αυτοκινήτων και το τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης που δημιουργείται.
    Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ανύπαρκτη ασφάλεια και σεβασμός για όποιον τολμήσει να κυκλοφορήσει με ποδήλατο. Δυστυχώς η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία δεν αποτελούν εξαίρεση στον κακό κανόνα πολλών άλλων περιοχών της Αττικής. Ο ποδηλάτης αντιμετωπίζεται σαν ιδιόρυθμος και όχι σαν φυσιολογικός πολίτης.

    Πρέπει να ενθαρρύνουμε την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου αλλά και τη βάδιση. Το θέμα της μετρησιμότητας της χρήσης του ποδηλάτου μπορεί να συσχετιστεί με την μη χρήση του αυτοκινήτου υπέρ της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Και τα δύο μπορούν να μετρηθούν.

    Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Πρόθεσή μας είναι να αποθαρύνουμε την χρήση του αυτοκινήτου ενθαρύνοντας άλλες μορφές μετακίνησης. Προηγείται η βελτιστοποίηση των υφισταμένων ποδηλατοδρόμων και η δικτύωσή τους με κεντρικούς χώρους της πόλης. Χρειάζεται όμως διάλογος και εντοπισμός των προβλημάτων.
    Η χάραξη νέων διαδρομών μπορεί να γίνει με ήπιες παρεμβάσεις. Φυσικά απαιτείται αστυνόμευση. Δεν είναι λογικό να χτίζουμε πλατφόρμες ποδηλάτου επειδή δεν μπορεί να γίνεται σεβαστή η απρόσκοπτη κυκλοφορία των ποδηλάτων. Σε άλλες χώρες αρκεί η χάραξη μιας γραμμής και ο ποδηλατόδρομος υφίσταται και γίνεται σεβαστός. Χωρίς επιτήρηση και αστυνόμευση δεν είναι δυνατή η επικράτηση νέων μορφών μετακίνησης.
    Πρέπει να δόσουμε το κίνητρο στους γονείς με αφήσουν το παιδί τους να πάει στο σχολείο με ποδήλατο. Αυτό όμως σημαίνει χαραξη διαδρομών με ειδικό καθεστώς ασφάλειας και προστασίας για τον χρόνο που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά το δίκτυο απο και πρός το σχολείο τους. Ταυτόχρονα πρέπει να εισαχθεί η χρήση του ποδηλάτου σαν αθλητικής δράσης στα σχολεία, αλλά και σαν πρακτικό μάθημα περιβαλλοντικής αγωγής.

    Απο το συνδυασμό

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΡΣΟΣ

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon -Βάρσος.doc55 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Κηφισιά - Βάσω Σπηλιωτοπούλου

    Μαζί για μια Νέα Αρχή
    Βάσω Σπηλιωτοπούλου
    Υποψήφια Δήμαρχος
    Δήμου Κηφισιάς
    Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη

    ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
    Σε μια εποχή όπου α) τα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τα πιο καθολικά μέχρι αυτό της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, β) η θετική συμβολή του ποδηλάτου σε αυτά είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και γ) ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, εμείς οι ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε για κάθε συνδυασμό, αν έχει μια πολιτική για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και ποια είναι αυτή. Η απάντηση στο ερωτηματολόγιο που σας απευθύνουμε (την περιμένουμε στο podilates@yahoo.gr) θα αναρτηθεί στον ιστότοπό μας, ο οποίος αριθμεί περί τα 10.000 μέλη.

    Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Χωρίς αμφιβολία οι ήπιες μορφές μετακίνησης θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες κάθε κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της και κάθε Αρχής που νοιάζεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις. Περπάτημα, ποδήλατο, και χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που συσσωρεύονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όχι μόνο σε ότι αφορά τις ωφέλειες στη μετακίνηση, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και γιατί όχι στην ενθάρρυνση της καλής φυσικής κατάστασης που προκύπτει από την άσκηση που προσφέρει η ποδηλασία και η πεζοπορία. Τα παραδείγματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ενισχύσει την ποδηλασία ως φιλοσοφία και επιλογή καθημερινότητας αποδεικνύουν ότι με τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη εκπαίδευση της κοινής γνώμης προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη στη συνολική λειτουργία των αστικών περιοχών.

    Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Ο σεβασμός στον πεζό και στον ποδηλάτη δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι κάτι αυτόματο. Μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Παράλληλα, οι αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια ποδηλατών και πεζών πρέπει να συνοδεύονται και από συγκεκριμένα μέτρα όπως τη δημιουργία νησίδων και ειδικών ποδηλατοδρόμων που θα επιτρέπουν στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, την αταλάντευτη βούληση και μέσα από εξειδικευμένες μελέτες περιορισμού της κίνησης των αυτοκινήτων μπορεί ο στόχος αυτός να επιτευχθεί. Για παράδειγμα δείτε την οδό Ρόδων στην Εκάλη όπου σε ένα δρόμο με ομολογουμένως μεγάλη κυκλοφορία βρήκαμε τρόπο να δημιουργήσουμε ποδηλατικό δρόμο και λωρίδα περιπάτου. Όποτε περάσει κανένας από εκεί θα δει κόσμο να περπατάει και πολλούς ποδηλάτες (κυρίως μικρά παιδιά) οι οποίοι παλαιότερα δεν υπήρχαν.

    Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    ο στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για την ανάπτυξη της ποδηλατικής και της πεζοπορικής συνείδησης των πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας. Είναι ένας στόχος εφικτός που μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων για ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμμετέχουμε ήδη για την Εκάλη και θα αξιοποιήσουμε και για άλλες περιοχές του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς.

    Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Το έχουμε ήδη πράξει. Στο πρόγραμμά μας από την πρώτη τετραετία τονίσαμε ότι η προτεραιότητα μας ήταν και είναι πάντα ο πεζός και ο ποδηλάτης και προσπαθούμε και έχουμε σχετικά κατορθώσει με διάφορες μεθόδους (νησίδες, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας)ώστε να δώσουμε χώρο σε ποδήλατα και πεζούς.

    Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Από την στιγμή που η προώθηση των ποδηλάτων είναι στις προθέσεις μας εννοείται ότι θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για την ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις μελέτες των νέων δρόμων.

    Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου;
    Με διάφορες προτάσεις και εκδηλώσεις προωθούμε τη χρήση του ποδηλάτου. Για παράδειγμα οργανώσαμε τον ποδηλατικό γύρο Εκάλης στον οποίο είχαμε μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους και σε εκδηλώσεις στα σχολεία δίνουμε ως βραβεία ποδήλατα. Ο στόχος μας είναι και παραμένει η εκπαίδευση των νέων. Μόνο έτσι θα πετύχουμε διεύρυνση της ποδηλατικής συνείδησης.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon VASO SPILIOTOPOULOU PODILATES.doc39.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Κόρινθος - Όλοι οι υποψήφιοι

    ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ & ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Κόρινθος, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

    Σαν πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με Ποδήλατο» θεωρούμε τα θέματα βιώσιμης μετακίνησης μέσα στην πόλη ιδιαίτερα σημαντικά για τη λειτουργία της πόλης, την οικονομική της ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε –τόσο εμείς οι ποδηλάτες, όσο και οι συμπολίτες μας που δεν ποδηλατούν- ποια είναι η πολιτική του κάθε υποψήφιου συνδυασμού σχετικά με τα θέματα μετακίνησης στο νέο δήμο Κορινθίων. Για το λόγο αυτό συντάξαμε και απευθύναμε το παρακάτω ερωτηματολόγιο στους υποψήφιους δημάρχους / συνδυασμούς και τους ζητήσαμε να το συμπληρώσουν σύμφωνα με τις θέσεις κ το πρόγραμμα της παράταξής τους.
    Δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις που λάβαμε ώστε ο καθένας σας / η καθεμία σας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις προθέσεις και τις διαθέσεις των υποψήφιων δημάρχων / συνδυασμών σε ότι έχει να κάνει με θέματα βιώσιμης κινητικότητας στο νέο δήμο.

    Πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με ποδήλατο»

    Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κορινθίων σχετικά με τις μετακινήσεις στην πόλη της Κορίνθου

    1) Τι σημαίνει για σας η φράση «βιώσιμη κινητικότητα»; Τη θεωρείτε σημαντική για τη λειτουργία μιας πόλης όπως η Κόρινθος;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Βιώσιμη κινητικότητα για εμάς σημαίνει συλλογικά μέσα συγκοινωνίας, ποδήλατο και βέβαια φιλικά μέσα προς το περιβάλλον. Την θεωρώ πολλή σημαντική για την λειτουργία της πόλης μας, στην σημερινή της μορφή και ως προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
    • Χαραλ. Κασίμης: Βιώσιμη κινητικότητα σημαίνει για εμάς περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου, ανάπτυξη και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πολιτική για προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο, προτεραιότητα στην ασφάλεια και άνεση στις μετακινήσεις των πιο ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Τη θεωρούμε από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σωστής λειτουργίας μιας πόλης, καθώς όλα τα παραπάνω αποτελούν δείκτη της ποιότητας ζωής των δημοτών και του πολιτισμού τους, βασικές αρχές για την προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, δημιουργία ελκυστικότητας μιας πόλης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής της.
    • Κων. Γιώτης: Ειλικρινά δε γνωρίζω την επιστημονική ερμηνεία του όρου. Την εκλαμβάνω σαν τη δυνατότητα του πολίτη του Δήμου να κινείται με ασφάλεια και σε ένα ελκυστικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε μία πόλη να είναι προσιτή η επαγγελματική τους εγκατάσταση στους πελάτες τους

    2) Ποια είναι η γνώμη σας για την πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης ; Εάν εκλεγείτε δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές ποια θα είναι η στάση σας σχετικά με αυτό το θέμα;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Είμαστε αυτοί που από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε και οι μοναδικοί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας με τους πεζοδρόμους και αυτή θα είναι η κατεύθυνση μας και την επόμενη τετραετία. Μια πόλη με κέντρο τον άνθρωπο.
    • Χαραλ. Κασίμης: Η συνολική πρόταση της Κίνησης Πολιτών έχει κατατεθεί δημόσια από το 2007 και αναδημοσιεύεται στο τελευταίο (13ο) φύλλο της εφημερίδας μας «Κίνηση». Στην πρότασή μας προβλέπονται πεζοδρομήσεις στο κέντρο σε συνδυασμό με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση της εμπορικής λειτουργίας του κέντρου, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έλεγχο στάθμευσης και με δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου από Περιβολάκια μέχρι Δικαστικό. Θεωρούμε ότι οι πεζοδρομήσεις που έγιναν δεν συνοδεύτηκαν από τα υπόλοιπα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στο κέντρο και γι΄ αυτό δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του κέντρου και η λειτουργία τους έχει στην πράξη απαξιωθεί. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε την κατά προτεραιότητα δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που έθετε η κυκλοφοριακή μελέτη (οργανωμένους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, δημιουργία βιώσιμων και λειτουργικών ΜΜΜ, σημάνσεις δρόμων και ενημέρωση των εισερχόμενων στην πόλη οδηγών κλπ.) και την μετατροπή κάποιων δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης και της πρόσβασης στο κέντρο. Επιπλέον αυτών θα παρθούν μέτρα ουσιαστικής αστυνόμευσης των πεζόδρομων και εφαρμογή ίσης μεταχείρισης προς όλους.
    • Κων. Γιώτης: Γενικά είμαι υπέρ των πεζοδρομήσεων. Ειδικότερα η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης. Επειδή οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με συνολικό σχέδιο, νομίζω ότι ορισμένα θέματα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Πιθανόν ένα μέσο ελαφράς τροχιάς θα έδινε κάποιες λύσεις.

    3) Το ποδήλατο είναι μέρος της λύσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας.
    Διαφωνώ πολύ Διαφωνώ  Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ Συμφωνώ Συμφωνώ απόλυτα 
    • Αλεξ. Πνευματικός: Συμφωνώ απόλυτα
    • Χαραλ. Κασίμης: Συμφωνώ απόλυτα
    • Κων. Γιώτης: Συμφωνώ απόλυτα

    4) Πολλά άτομα έχουν επιλέξει το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην πόλη μας, για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και για να αποφύγουν το κυκλοφοριακό και τη δυσκολία στάθμευσης. Αν εκλεγείτε, ποια μέτρα θα προτείνατε προκειμένου να γίνει ασφαλής η χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους της Κορίνθου;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Κινούμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μιας και η σημερινή δημοτική αρχή έχει πάρει αποφάσεις και υλοποιεί ένα ολόκληρο σχέδιο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Κορίνθου (Μπαζώματα Αγ. Νικολάου – Εθνικής Αντίστασης – Γ. Παπανδρέου – Καλάμια – Εγκιβωτισμένο τμήμα Ξηριά)
    • Χαραλ. Κασίμης:
    • Πρώτα από όλα σήμανση περί κίνησης ποδηλάτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και στους πεζόδρομους και ιδιαίτερα σε κεντρικές διαδρομές για εξυπηρέτηση βασικών καθημερινών αναγκών (Δημόσιες Υπηρεσίες, Εφορία, εμπορικό κέντρο, Τράπεζες κλπ.).
    • Κατασκευή των ποδηλατόδρομων και επέκταση των ήδη προγραμματισμένων, ώστε να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κομβικά σημεία της πόλης που χρησιμοποιούνται από νέους (σχολεία, ΔΟΝΑΚ κλπ.).
    • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στην χρήση ποδήλατου και στην ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών, αξιοποιώντας και την ουσιαστική συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο».
    • Κων. Γιώτης: Θα δημιουργήσουμε ποδηλατοδρόμους με συγκεκριμένη διαδρομή (προς σχολεία- παραλίες- αγορά) σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    5) Ποια είναι η θέση σας ως προς την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Κόρινθο;
    • Είμαι υπέρ 
    • Είμαι κατά 

    • Αλεξ. Πνευματικός: Είμαι υπέρ
    • Χαραλ. Κασίμης: Είμαι υπέρ
    • Κων. Γιώτης: Είμαι υπέρ

    6) Πρόσφατα λειτούργησε ο θεσμός των δημοτικών ποδηλάτων στην πόλη. Ποια είναι η γνώμη σας για το θεσμό; Η παράταξή σας έχει κάποιες προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών ποδηλάτων και τη βέλτιστη λειτουργία του θεσμού προς όφελος των δημοτών;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Ο θεσμός των δημοτικών ποδηλάτων που ήδη έχει αγκαλιαστεί από όλους τους Κορίνθιους και όχι μόνο, είναι η απόδειξη για το πόσο απαραίτητο είναι σήμερα το ποδήλατο. Και βέβαια είμαι χαρούμενος, γιατί αυτή η κίνηση υλοποιήθηκε επί τον ημερών μου, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς την πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με ποδήλατο» μίας και με τις πολύτιμες ιδέες σας βοηθήσατε και εσείς στην υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού. Η πρόταση μας είναι να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του Δήμου μας, όπως δημόσια και ιδιωτικά παρκινγκ, ξενοδοχεία κτλ
    • Χαραλ. Κασίμης: Είναι θεσμός που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κυκλοφοριακή συνείδηση των πολιτών και στην συνήθεια χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης στη πόλη. Θεωρούμε όμως βασικές προϋπόθεσεις για την αξιοποίηση του θεσμού τα εξής κατά προτεραιότητα:
    • Τον σχεδιασμό ενεργειών και υποδομών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ποδηλατών στην πόλη (σήμανση, ενημέρωση, αστυνόμευση, κλπ.- αναφέρθηκαν και παραπάνω),
    • Την προώθηση του θεσμού στις ομάδες του πληθυσμού που κατά κύριο λόγο μπορούν να εξυπηρετηθούν, με συστηματική ενημέρωση και διαφήμιση του θεσμού στους δημότες και επισκέπτες της πόλης και με δημιουργία ανάλογων θέσεων σε πολλά σημεία της πόλης και κυρίως στα περιφερειακά δημοτικά παρκινγκ.
    • Κων. Γιώτης: Ας αφήσουμε να δοκιμασθεί και να μη καεί στην προεκλογική δίνη και να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση αργότερα.

    7) Ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ένας ηλικιωμένος, μία μητέρα με καροτσάκι και άλλα άτομα που πιθανόν έχουν δυσκολία στη μετακίνηση μπορούν να κινηθούν με άνεση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Κορίνθου.
    Διαφωνώ πολύ Διαφωνώ  Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ Συμφωνώ Συμφωνώ απόλυτα 

    • Αλεξ. Πνευματικός: Συμφωνώ
    • Χαραλ. Κασίμης: Διαφωνώ
    • Κων. Γιώτης: Διαφωνώ πολύ

    8) Εάν εκλεγείτε δήμαρχος ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την διευκόλυνση της μετακίνησης των παραπάνω κατηγοριών ανθρώπων;

    • Αλεξ. Πνευματικός: Με τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε και τα έργα των αναπλάσεων στο κέντρο της Κορίνθου, με τις πεζοδρομήσεις αλλά και τα νέα πεζοδρόμια στις διάφορες περιοχές της Κορίνθου δώσαμε μια νέα ανάσα στους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα. Κίνηση που θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία.
    • Χαραλ. Κασίμης: Να φροντίσουμε για τη γενικότερη βελτίωση και επέκταση των υποδομών και των διαμορφώσεων για πεζούς και ΑΜΕΑ, με την σαφή πρόβλεψη και καθορισμό ενός ικανού αριθμού σύγχρονων οργανωμένων πεζοδιαβάσεων ασφαλείας, ειδικών ραμπών ΑΜΕΑ σε πολλά σημεία της πόλης και συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για την προτεραιότητα στην μετακίνηση και τον σεβασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
    • Κων. Γιώτης: Απελευθέρωση των πεζοδρομιών από παράνομες καταλήψεις. Δημιουργία ειδικών διαδρομών στο πεζοδρομημένο τμήμα, τις αναγκαίες διαβάσεις με φωτεινή σήμανση.

    9) Εάν εκλεγείτε δήμαρχος σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης δηλ. περπάτημα, ποδήλατο και ΜΜΜ;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων των αστικών συγκοινωνιών και θα ολοκληρωθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Κορίνθου όπου θα δώσει μια νέα νότα περιπάτου και ποδηλάτου. Και βέβαια εννοώ τα λεγόμενα μπαζώματα του Αγ. Νικολάου και τις περιοχής της παραλίας Καλάμια.
    • Χαραλ. Κασίμης: Θεωρώντας ότι στο σύστημα μεταφορών βασικός παίκτης είναι ο κάτοικος, οποίος αποδέχεται ή απορρίπτει της πολιτικές ανάλογα με την παιδεία και τις ευαισθησίες του, θα στοχεύσουμε σε πολιτικές ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, κινητοποίησης και συναίνεσης τους για αλλαγή των κυκλοφοριακών συνηθειών και επιλογής κοινωνικότερων συμπεριφορών. Απαραίτητη η συνεργασία με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και η λειτουργία δημοτικού γραφείου κυκλοφορίας που θα έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης και την ενημέρωση των πολιτών.
    • Κων. Γιώτης: Έχουμε ένα σύνολο δράσεων. Σκοπεύουμε να εισαγάγουμε mini bus, να δημιουργήσουμε ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές.

    Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κορινθίων σχετικά με το παλαιό σιδηροδρομικό δίκτυο Λουτράκι - Κόρινθος – Κιάτο

    1) Πιστεύετε ότι η καλύτερη αξιοποίηση του παλαιού δικτύου του τρένου Λουτράκι – Κόρινθος – Κιάτο θα ήταν η μετατροπή του σε ένα ακόμη δρόμο αυτοκινήτων;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Σε καμία περίπτωση.
    • Χαραλ. Κασίμης: Πιστεύουμε ότι το παλιό δίκτυο του τρένου πρέπει να παραμείνει ως υποδομή, που θα μπορούσε με κατάλληλα έργα να μετατραπεί σε γραμμή τράμ σύνδεσης της παραλιακής ζώνης της Κορινθίας (από Δερβένι έως Λουτράκι) με ταυτόχρονη ανάπλαση της ζώνης δίπλα στη γραμμή, η οποία διέρχεται στο κέντρο των οικισμών και τη δημιουργία ζώνης βιώσιμης κινητικότητας (χώρος πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι).
    • Κων. Γιώτης: Όχι. Ειδικά μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κορίνθου θα ήθελα να μετατραπεί σε χώρους άθλησης ψυχαγωγίας πεζοπορίας.

    10) Θα υποστηρίζατε τη δημιουργία στο δίκτυο αυτό μιας νέας διαδημοτικής υπηρεσίας Τραμ που να συνδέει τις παραπάνω πόλεις, εφόσον η μελέτη σκοπιμότητας καταδείξει ότι μια τέτοια επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη;
    • Αλεξ. Πνευματικός: Εάν μια τέτοια μελέτη είναι βιώσιμη το βλέπουμε θετικά.
    • Χαραλ. Κασίμης: Προβλέπεται και στο πρόγραμμα μας η μελέτη βιωσιμότητας μιας τέτοιας πρότασης μέσω διαδημοτικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων Δήμων (Κορινθίων, Βόχας – Βέλου, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης). Θεωρούμε το θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου μας και για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία των οικισμών με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Π.Ε.Ο. που διέρχεται στο κέντρο τους.
    • Κων. Γιώτης: Θα προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας πολύ σοβαρή ώστε να δούμε την ωφελιμότητά της.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon erotimatologio_viosimi_korinthos.doc64 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Μοσχάτο & Ταύρος - Πολίτες Μπροστά

    ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ
    Με μεγάλη χαρά λάβαμε το ερωτηματολόγιό σας και με πολύ προσοχή διαβάσαμε τις διαπιστώσεις σας, αλλά και την πρότασή σας για το σοβαρό ρόλο που διαδραματίζει η ποδηλατική παιδεία συνολικά ( ποδηλάτης, οδηγός, πεζός ) σε μία πόλη. Πολύ δε περισσότερο στο δικό μας διευρυμένο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου που ήδη έχει υποστεί και υφίσταται μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση σε αέρα και νερό.
    Παράλληλα λοιπόν με μία σοβαρή δέσμη μέτρων που έχουμε καταθέσει για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ίδρυση Δημοτικού Παρατηρητηρίου -στο οποίο θα επιθυμούσαμε να εκπροσωπείστε κι εσείς- έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, για τα παιδιά, σε συνάρτηση με τους ελεύθερους χώρους, αλλά και με διαμορφώσεις δικτύων ποδαλατοδρόμων και αναπλάσεις ελεύθερων χώρων για την εκγύμναση των συμπολιτών μας.
    Μαζί λοιπόν με τις απαντήσεις που σας στέλνουμε, σας επισυνάπτουμε και τις γραφικές αποτυπώσεις της αντιλήψής μας για το νέο Δήμο, που πιστεύουμε ότι σας ενδιαφέρουν.
    ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Ο νέος μας Δήμος έχει τρία νευραλγικά σημεία που πρέπει να αναπτυχθούν ως πόλοι αναψυχής και περιπάτου : την παραλία, την παρόχθια και παραρεμάτια ζώνη και τον Ελαιώνα. Η παραλία, η παρόχθια και παραρεμάτια ζώνη είναι τα ιδανικά σημεία για την ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων. Επειδή δεν είναι αυτονόητη η επισήμανση, πρέπει να την υπογραμμίσουμε : οι χώροι αυτοί αποτελούν δημόσια περιουσία, αποτελούν δημόσια αγαθά για τους συνδημότες μας που θα τα απολαμβάνουν ελεύθερα, ανοικτά και απολύτως προσβάσιμα.
    Η ήπια μετακίνηση όμως, επειδή δεν αποτελεί αποσπασματικό τρόπο μετακίνησης, παρά προυποθέτει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά και άριστη λειτουργία των ΜΜΜ, προυποθέτει ένα συνολικότερο σχεδιασμό :
    -Tα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν ύψιστη περιβαλλοντική αξία, αλλά και αποτελούν υπέραξία για την ποιότητα ζωής όλων μας. Η άμεση λειτουργία του προαστιακού στον Ταύρο, αλλά και η υπογειοποίηση των γραμμών ώστε να αποτραπεί η ερμητική τριχοτόμηση της πόλης είναι έργο ζωτικής σημασίας.
    -
    - H εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης ( που λαμβάνει υπόψη όλες τις κρίσιμες παραμέτρους της κυκλοφορίας : οδηγοί, πεζοί, ποδηλάτες, περιβάλλον ) και η άμεση εφαρμογή των συμπεραρασμάτων που θα προκύψουν από αυτή είναι ο απαράβατος όρος της ήπιας μετακίνησης.
    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Τόσο οι δρόμοι του Δήμου, όσο και η κυκλοφοριακή παιδεία δυστυχώς δε δημιουργούν κανένα περιβάλλον ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση του οδικού δικτύου εμείς δεσμευόμαστε, όπως προκύπτει και από το πρόγραμμά μας: Προτεραιότητα στις κεντρικές αρτηρίες. Οδόστρωμα και πεζοδρόμια θα συντηρηθούν, η οριζόντια σήμανση θα χαραχθεί καθαρά και σταθερά, ενώ οι διαβάσεις πεζών θα επισημαίνονται με ειδικούς φωτιζόμενους πυλώνες και θα προστατεύονται με κράσπεδο στα δεξιά και στα αριστερά. Ένα μελετημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα εξυπηρετεί με ασφάλεια, συνδέοντας τους πράσινους πόλους πρασίνου και αναψυχής όπως π.χ το Πάρκο Εθνικής Άμυνας, τον Ελαιώνα και το Δημοτικό Θέατρο στα Σφαγεία, για τον Ταύρο ( σας αποστέλλουμε γραφική αποτύπωση της πρότασής μας )
    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Στην πράξη επιτυγχάνεται η ανατροπή, αλλά μέσω της παιδείας θωρακίζεται. Ποδηλατόδρομοι, διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, αλλά και ποδηλατικών περιπάτων κάθε Κυριακή, με το σύνθημα ΄΄ Κάνουμε τη ζωή μας Ποδήλατο΄΄, είναι η πράξη. Τα σχολεία και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι η παιδεία, είναι οι χώροι που οι νέοι συμπολίτες μας μαθαίνουν ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία της υγείας τους περνάει μέσα από ποδηλατικές δράσεις. Εμπεδώνουν ότι ως αυριανοί ποδηλάτες έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά και ως αυριανοί οδηγοί έχουν υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Έχουμε ήδη δεσμευθεί μέσω του προγράμματός μας.
    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Έχουμε ήδη δεσμευθεί μέσω του προγράμματός μας.
    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
    Στις παραπάνω απαντήσεις θεωρούμε ότι έχουμε καλύψει ένα ευρύ φάσμα. Επειδή όμως δεν αντιλαμβανόμαστε το συνδυασμό μας ως το φωτεινό παντογνώση, επειδή δε θέλουμε να έχουμε το ρόλο αυτό, σας καλούμε είτε πριν τις εκλογές, είτε μετά – εάν νομίζετε ότι το χρονικό διάστημα πριν ενέχει σπέρματα ψηφοθυρίας, συναίσθημα το οποίο δε θέλουμε σε κανέναν να προκαλούμε – σας καλούμε λοιπόν να συζητήσουμε αναλυτικά τρόπους, προτάσεις, ιδέες, λύσεις.
    Και σας δηλώνουμε ότι είτε ως δημοτική αρχή, είτε ως δημοτική παράταξη στηρίζουμε τον αγώνα σας, ώστε να επιτραπεί το ποδήλατο στο μετρό. Θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής. Γιατί το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής.

    Σας ευχαριστούμε θερμά που μας δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Νέα Σμύρνη - Αλέξανδρος Παπασπυρίδης

    Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ-ΝΟΤΙΑ της δημοτικής παράταξης
    "Μία Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης"
    (υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Παπασπυρίδης)

    ερώτηση 1: Θεωρείτε ότι ο χώρος που έχει αποδοθεί στα ΙΧ είναι υπερβολικός σε σχέση με το χώρο που έχει αποδοθεί στους ανθρώπους; Ποια είναι η
    άποψή σας για τη βιώσιμη κινητικότητα (ήπιες μορφές μετακίνησης:
    περπάτημα, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς);

    Ο χώρος που αποδίδεται στα ΙΧ στην Ελλάδα είναι αδιανόητα υπερβολικός σε σχέση με τη θέση που καταλαμβάνουν πλέον τα ΙΧ σε εκατοντάδες πόλεις του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς που επικρατούν εκεί. Οι πόλεις σήμερα δεν έχουν σχεδιασθεί για το άνθρωπο αλλά για τη ζωή του ανθρώπου σε άμεση συνάρτηση με το ΙΧ. Στη Νέα Σμύρνη το ζούμε καθημερινά. Εδώ φαίνεται πως το λάιφσταιλ γύρω από το αμάξι και τα «χαρίσματα» του ιδιοκτήτη τού έχει επικρατήσει ως κυρίαρχος τρόπος ζωής στην σημερινή κοινωνία. Απλά σήμερα από τη στιγμή που όλοι οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι από τα ΙΧ, και τα πεζοδρόμια εξ ολοκλήρου κατειλημμένα από τα ΙΧ, δεν υπάρχει βιώσιμη κινητικότητα. Εμείς προκρίνουμε απόλυτα τα ήπια και μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ όσον αφορά την εξατομικευμένη μετακίνηση προκρίνουμε το περπάτημα, το ποδήλατο και τώρα πια τα PRT (Personal Rapid Transit) σε συνδυασμό πάντα με τα ΜΜΜ και ιδιαίτερα τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Τραμ, Μετρό, Προαστιακός). Το ποδήλατο έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετακίνησης πλέον σε μητροπόλεις τεράστιας εμβέλειας, ήρθε η ώρα να γίνει και στη νέα Σμύρνη και στην Αθήνα. Επίσης, το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως εργαλείο δουλειάς, αρκεί κανείς να κανείς την ένταξη του ποδήλατου στην καθημερινότητα σε άλλες πόλεις. Τελικά εμάς ( Μία Πόλη Ανάποδα) μας ενδιαφέρει η κυκλοφορία των ανθρώπων και όχι των αυτοκινήτων. Η φθηνή οικολογική μετακίνηση είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση του κράτους.

    ερώτηση 2: Θεωρείτε ότι στο δήμο σας η μετακίνηση των πεζών, των ΑμεΑ και
    των γονέων με καροτσάκι μπορεί να γίνει με επαρκή ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια; Αν όχι τότε σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για αυτό το θέμα;

    Ήδη από την προηγούμενη ερώτηση κάναμε σαφές πως όχι μόνο δεν υπάρχει στο δήμο ασφαλής μετακίνηση των πεζών, των ΑμεΑ και των γονέων με καροτσάκι, αλλά και όσο επικρατεί το συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικής ανάδειξης και δήθεν ευκολίας μετακίνησης των κατοίκων μέσω του ιδιόκτητου ΙΧ δεν υπάρχει πρόταση που να είναι πραγματικά βιώσιμη. Πιο συγκεκριμένα δεν υπάρχει κανείς μα κανείς πεζόδρομος στη Ν. Σμύρνη που να μην έχει κανονική κυκλοφορία και στάθμευση από ΙΧ. Για τους πεζούς και τα ΑΜΚ (Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας, δλδ. ανάπηροι, γονείς με καροτσάκι, ηλικιωμένοι κτλ) πρέπει να εκπονηθούν ολοκληρωμένες μελέτες ή όπου υπάρχουν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός των χρήσεων γης, Συντελεστών Δόμησης και ευρύτερης δομής της πόλης και του λεκανοπεδίου έτσι ώστε να μειωθούν οι αναγκαίες μετακινήσεις. Αυτά όλα φυσικά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς κινηματική δράση των κατοίκων. Ταυτόχρονα πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε έργα που σπρώχνουν τα πράγματα προς αντίθετη κατεύθυνση όπως τα Ρυθμιστικά Σχέδια τύπου Σουφλιά, τα γκαράζ στα κέντρα των πόλεων (όπως της πλατείας Καρύλλου, που είναι άσχημο, ακριβό και μη λειτουργικό), τους νέους αυτοκινητόδρομους, τα νέα εμπορικά κέντρα κτλ

    ερώτηση 3: Υπάρχει στο πρόγραμμά σας πολιτική προώθησης της χρήσης
    ποδηλάτου στο δήμο; Αν ναι με ποιους τρόπους; Θεωρείτε ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι επαρκείς για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών; Αν όχι τότε ποιες υποδομές σκοπεύετε να υλοποιήσετε για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών;

    Ναι υπάρχει στο πρόγραμμα μας πολιτική προώθησης της χρήσης ποδηλάτου στο δήμο. Πρέπει να υπενθυμίσω εδώ όμως, ότι ήδη υπάρχει μελέτη για ποδηλατοδρόμους στη Νέα Σμύρνη. Μελέτη που ποτέ δεν υλοποιήθηκε αν και έγινε με την υποστήριξη της νυν δημοτικής αρχής (Τζουλάκη/ Κουτελάκη), της ίδιας δημοτικής αρχής που έκανε σε 15 έτη τη Ν Σμύρνη από κηπούπολη στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αθήνας. Πολύ θα θέλαμε όλους τους ποδηλατοδρόμους μέσα στη Ν Σμύρνη. Φυσικά όταν στην Αθήνα και τη νέα Σμύρνη όλα τα πεζοδρόμια επί της ουσίας δεν είναι μόνο κατειλημμένα από ΙΧ, αλλά λειτουργούν ως είσοδοι έξοδοι από τα γκαράζ των πολυκατοικιών υπάρχει θέμα. Συνεπώς πρέπει να περιοριστεί ριζικά η χρήση του αυτοκινήτου.  Επίσης να σημειώσω ότι με ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (woonerf) σε δευτερεύοντες δρόμους μπορούν σε μεγάλο βαθμό να καλυφθούν οι ανάγκες ήπιας μετακίνησης των κατοίκων. Ίσως πρέπει να μπει ο στόχος της επικράτησης της ήπιας μετακίνησης και στους κεντρικούς δρόμους για να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η βιώσιμη μετακίνηση και να επικρατήσει έναντι του ΙΧ, πράγμα που πολιτικά είναι σωστό, εφόσον βέβαια ακολουθεί κάποιον σχεδιασμό και δεν γίνεται πελατειακά και ασυνάρτητα. Επίσης, πέρα από τα τοπικά δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων θα πρέπει να υπάρξει ανένδοτος αγώνας για την μεταφορά του ποδηλάτου στο ΜΕΤΡΟ για να μπορεί κάποιος να μετακινείται και εκτός Δήμου του, έτσι ώστε να μπορεί να αφήσει το ΙΧ στην άκρη μία και καλή.

    ερώτηση 4: Θεωρείτε ότι η μέση ταχύτητα των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ) είναι ικανοποιητική; Αν όχι τότε τι σκοπεύετε
    να κάνετε προκειμένου να αυξηθεί;

    Ούτε η μέση ταχύτητα, ούτε η αξιοπιστία, ούτε και η ευκολία χρήσης τους είναι ικανοποιητική, ενώ αίτημα μας είναι οι δημόσιες, δωρεάν μαζικές και ήπιες μεταφορές. Φυσικά εμείς δε θέλουμε να φανούμε ψεύτες και να τάζουμε όπως άλλοι, ότι η νέα Σμύρνη με ευχολόγια θα γίνει Άμστερνταμ ή Βερολίνο σε dt. Χρειάζεται αγώνας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είμαστε ξεκάθαροι και λέμε πως τα ΙΧ δεν αποθηκεύονται. Πρέπει να ξεκινήσουν σε όλες τις γειτονιές συνελεύσεις, ενημερώσεις, διάλογος, για το πώς θα μειωθεί η συνολικά η χρήση και η αποθήκευση αυτοκινήτων στις γειτονιές. Σκεφτείτε πχ τα 10000000 ευρώ και βάλε, που δόθηκαν από το λαό της Ν Σμύρνης για να γίνει το τερατούργημα του γκαράζ στην πλατεία Καρύλλου να είχαν ξοδευτεί για τις ανάγκες ενημέρωσης και οργάνωσης για την απομάκρυνση των ΙΧ μέσα από την πόλη. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε σίγουρα αδειάσει την πόλη από πάρα πολλά ΙΧ και θα είχαμε βάλει τις υποδομές για μια σωστή υλοποίηση, ήπιων και εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.
    Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα μετακίνησης, Ειδικά αν δεν κινούνται σε λεωφορειόδρομους είναι υπονομευμένα έτσι κι αλλιώς. Επίσης δεν δέχονται ποδήλατα στην Αθήνα, πράγμα που είναι πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με κινητοποιήσεις. Τέλος, δεν είναι (τα λεωφορεία εννοείται) τα πλέον ήπια μέσα, δεδομένου ότι έχουν εκπομπές ρυπογόνων ουσιών, ενώ είναι και πιο ανασφαλή από πλευράς οδικής ασφάλειας. Καλά είναι αν δεν έχεις τίποτα άλλο, αλλά δεν θα στηρίζαμε το σχέδιο μεταφορών μιας πόλης μόνο σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στις περιοχές που δεν μπορούν άμεσα να αντικατασταθούν από Τραμ, Μετρό ή άλλα πιο ήπια μέσα, πρέπει να προωθηθεί η αναβάθμισή τους σε όλα τα επίπεδα, η μείωση των εισιτηρίων και η δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτου. Σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις και στενούς δρόμους χρειάζεται αντικατάσταση των μεγάλων οχημάτων από mini-bus, κάτι που ήδη δουλεύει πολύ καλά στη Λισσαβόνα. Επίσης, πρέπει και η δημοτική συγκοινωνία να καλύψει τοπικές ανάγκες που οι γραμμές του ΟΑΣΑ δεν καλύπτουν.

    Τελικά, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι στους δήμους του Καλλικράτη, της Ε.Ε. , του Δ.Ν.Τ. και του μνημονίου, κανένας εργαζόμενος, κανένας κάτοικος δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες του μόνο στη ψήφιση κάποιου συνδυασμού και δημάρχου. Για να διώξουμε το αυτοκίνητο, για μια άλλη μετακίνηση, για μια άλλη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, για μια πόλη των αναγκών των δικαιωμάτων και των επιθυμιών χρειάζεται αγώνας των κατοίκων χρειάζεται ένας άλλος δρόμος ανατρεπτικός για την κοινωνική πλειοψηφία.

    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon NSmyrniPoliAnapoda.doc47 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Νέα Σμύρνη - Παναγιώτης Πάντος

    Απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Ν. Σμύρνης Παναγιώτη Πάντου
    (Στροφή Νέας Σμύρνης) στο ερωτηματολόγιο των ποδηλατών

    (αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ-ΝΟΤΙΑ)

    Θεωρείτε ότι ο χώρος που έχει αποδοθεί στα ΙΧ είναι υπερβολικός σε σχέση με το χώρο που έχει αποδοθεί στους ανθρώπους; Ποια είναι η άποψή σας για τη βιώσιμη κινητικότητα (ήπιες μορφές μετακίνησης: περπάτημα, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς);

    Η Ν. Σμύρνη αντιμετωπίζει τόσο κυκλοφοριακό πρόγραμμα, με μεγάλα μποτιλιαρίσματα σε πολλούς δρόμους της, όσο και πρόβλημα στάθμευσης, με τα ΙΧ να τείνουν να καταλάβουν ολοκληρωτικά τα πεζοδρόμια. Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ θεωρεί ότι σε μια σύγχρονη πόλη θα πρέπει να διασφαλίζεται κατ’ αρχάς το δικαίωμα όλων των πολιτών στη μετακίνηση και φυσικά αυτό να γίνεται με τη μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Σήμερα είναι σαφές ότι ούτε οι πεζοί ούτε τα αυτοκίνητα μπορούν να κυλοφορήσουν, και αν δεν υπάρξει ενεργή παρέμβαση του δήμου τα πράγματα μόνο να χειροτερέψουν μπορούν. Βασικό στοιχείο μιας βιώσιμης λύσης αποτελεί η ενίσχυση των μετακινήσεων με τα πόδια, με ποδήλατο ή με το τραμ. Φυσικά για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο χρειάζεται ενεργός παρέμβαση από το δήμο και όχι απλώς ευχολόγια.

    Θεωρείτε ότι στο δήμο σας η μετακίνηση των πεζών, των ΑμεΑ και των γονέων με καροτσάκι μπορεί να γίνει με επαρκή ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια; Αν όχι τότε σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για αυτό το θέμα;

    Δυστυχώς όχι. Η κίνηση στο πεζοδρόμιο γίνεται μετά πολλών εμποδίων, κάτι που δυσκολεύει και θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς και τους γονείς, αλλά επίσης οδηγεί σε πρακτικό αποκλεισμό από τη ζωή της πόλης μας τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Εκτός από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, οι κεντρικοί δρόμοι της Ν. Σμύρνης είναι κατειλημμένοι από τραπεζοκαθίσματα ή κλειστές πρασιές, χωρίς να έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το πώς θα μετακινούνται οι πεζοί. Ο αποκλεισμός των πεζοδρόμων της πλατείας με μπάρες και κολωνάκια που εκτός από τα ΙΧ και τις μοτοσικλέτες αναγκάζουν τους ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια να κάνουν ακροβατικά προκειμένου να περάσουν, δείχνουν την έλλειψη γνώσης και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Η ΣΤΡΟΦΗ ΜΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ θεωρεί ότι ο δήμος πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της πόλης. Πρέπει να επανεξεταστούν υπό αυτό το πρίσμα όλες οι αδειοδοτήσεις για τραπεζοκαθίσματα και κλείσιμο πρασιών, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα καταστήσει τα δημόσια κτίρια και καταστήματα της πόλης προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, και η δημοτική αστυνομία να στρέψει το ενδιαφέρον της στο να διατηρεί τα πεζοδρόμια ανοιχτά από παράνομα σταθμευμένα ΙΧ.

    Υπάρχει στο πρόγραμμά σας πολιτική προώθησης της χρήσης ποδηλάτου στο δήμο; Αν ναι με ποιους τρόπους; Θεωρείτε ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι επαρκείς για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών; Αν όχι τότε ποιες υποδομές σκοπεύετε να υλοποιήσετε για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών;

    Η Ν. Σμύρνη σήμερα δεν διαθέτει κανένα ποδηλατόδρομο, παρόλο που έχει γίνει η σχετική μελέτη από το ΕΜΠ. Θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα να βγει από το συρτάρι και να υλοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα συνδέει τις γειτονιές με το κέντρο, που θα δίνει έμφαση στις περιοχές γύρω από τα σχολεία (ώστε να μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να προτιμάμε το ποδήλατο) και θα συνδέει την πόλη με το παραλιακό μέτωπο (δίνοντας διέξοδο για μικρές αποδράσεις), μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η πόλη μας. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιμέρους υποδομές που θα διευκολύνουν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους (π.χ. θέσεις στάθμευσης στην πλατεία, στο δημαρχείο, στα σχολεία, στις λαϊκές αγορές, στους σταθμούς του τραμ). Όλα τα παραπάνω είναι ενταγμένα στο πρόγραμμά μας, που μπορείτε να δείτε στο www.strofi-ns.gr . Επιπλέον, όμως, για να γίνει πράξη μια διαφορετική προσέγγιση του αστικού περιβάλλοντος και των μετακινήσεων απαιτείται η συμμετοχή και δραστηριοποίηση των ίδιων των πολιτών. Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι μια δημοτική κίνηση που λειτουργεί με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και που τα μέλη της θέτουν την ατζέντα των πρωτοβουλιών που λαμβάνει. Γι’ αυτό απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στους Ποδηλάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να διαμορφώσουμε από κοινού θέσεις και δράσεις.

    Θεωρείτε ότι η μέση ταχύτητα των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ) είναι ικανοποιητική; Αν όχι τότε τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αυξηθεί;

    Η Ν. Σμύρνη έχει την τύχη να διασχίζεται από το τραμ, το οποίο γρήγορα μπορεί να μεταφέρει τους ανθρώπους στο μετρό του Ν. Κόσμου. Αντίστοιχο ρόλο παίζει η Λ. Συγγρού για τη μεταφορά στο σταθμό του Φιξ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στις περιοχές της Άνω Νέας Σμύρνης που βρίσκονται μακριά από τους δύο αυτούς άξονες και όπου η συγκοινωνία με αστικά λεωφορεία είναι αραιή. Μ’ αυτό κατά νου προτείνουμε την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας σε κάθετες κατευθύνσεις προς τον άξονα του τραμ, με στόχο να μεταφέρει γρήγορα τους ανθρώπους από απομακρυσμένες περιοχές εκεί και στο μετρό.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon NSmyrniStrofi.doc39 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Νέα Σμύρνη - Σταύρος Τζουλάκης

    Συνέντευξη Σταύρου Τζουλάκη σε ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ-ΝΟΤΙΑ
    Podilates.notia@gmail.com
    (Από το ερωτηματολόγιο που απευθύναμε σε όλες τις παρατάξεις)

    Ερώτηση 1η Θεωρείτε ότι ο χώρος που έχει αποδοθεί στα ΙΧ είναι υπερβολικός σε σχέση με το χώρο που έχει αποδοθεί στους ανθρώπους; Ποια είναι η άποψή σας για τη βιώσιμη κινητικότητα ( ήπιες μορφές μετακίνησης : περπάτημα, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς );

    Απάντηση : Είναι γεγονός ότι η χρήση του ΙΧ στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει επιβαρύνει το περιβάλλον. Το φαινόμενο, μια μέση οικογένεια να διαθέτει κατά μέσο όρο 2 ΙΧ είναι αρκετά συνηθισμένο. Το αυτοκίνητο θα έλεγα είναι ταυτισμένο με το «ελληνικό όνειρο» για πολλές δεκαετίες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που η κουλτούρα της βιώσιμης κινητικότητας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη. Εδώ στη Νέα Σμύρνη στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη διέλευση του τράμ, όταν απέναντί μας είχαμε «μαύρες σημαίες», υστερίες και φοβικά σύνδρομα. Δεν λύθηκε όμως το πρόβλημα. Άλλωστε η στάθμευση και το κυκλοφοριακό αποτελούν δύο σημαντικά προβλήματα στην πόλη μας.
    Ο σχεδιασμός μας για την επόμενη τετραετία είναι να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις μέσα από την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που έχουμε και η οποία έχει εκπονηθεί από ομάδα καθηγητών του Ε.Μ.Π. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ανάπλαση στο σημείο Παλαιολόγου – Ομήρου και από τη στροφή της Νέας Σμύρνης μέχρι και την ΕΣΤΙΑ, το δεύτερο υπόγειο πάρκινγκ στην Άνω Νέα Σμύρνη ( Εθνικής Στέγης & Αρτάκης – έχουμε εξασφαλίσει ήδη τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθήνας ) και σχεδιάζουμε δύο ακόμη περιφερειακά.

    Ερώτηση 2η Θεωρείτε ότι στο δήμο σας η μετακίνηση των πεζών, των ΑμεΑ και των γονέων με καροτσάκι μπορεί να γίνει με επαρκή ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια; Αν όχι τότε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για αυτό το θέμα;

    Απάντηση : Έχουμε δημιουργήσει στις κεντρικές αρτηρίες ράμπες για ΑμεΑ. Επιβάλουμε υψηλά πρόστιμα για όσους κλείνουν ( παρκάρουν ) τις ράμπες. Το υπόγειο γκαράζ της πλατείας Καρύλλου διαθέτει ειδικό μηχανισμό για ΑμεΑ.

    Ερώτηση 3η : Υπάρχει στο πρόγραμμά σας πολιτική προώθησης της χρήσης ποδηλάτου στο δήμο; Αν ναι με ποιους τρόπους; Θεωρείτε ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι επαρκείς για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλάτων; Αν όχι τότε ποιες υποδομές σκοπεύετε να υλοποιήσετε για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλάτων;

    Απάντηση : Όπως σας προανέφερα έχουμε παραλάβει από το Ε.Μ.Π κυκλοφοριακή μελέτη, μέσα στην οποία εντάσσεται και η δημιουργία – χάραξη ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους περίπου 21 χιλιομέτρων. Ο άξονας της σκέψης μας είναι να ενώσουμε τις γειτονιές της Νέας Σμύρνης με κεντρικά σημεία της πόλης, όπως κεντρική πλατεία, άλσος, αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια καθώς και με συγκοινωνιακούς κόμβους όπως τράμ και μετρό και με κατεύθυνση προς το παραλιακό μέτωπο. Το έργο θα γίνει τμηματικά και μέσα στο πλαίσιο της συνολικής κυκλοφοριακής ρύθμισης. Μελετάμε ακόμη το ενδεχόμενο να εφαρμόσουμε μια αντίστοιχη πολιτική, όπως στο Παρίσι, με δημοτικά ποδήλατα.

    Ερώτηση 4η : Θεωρείτε ότι η μέση ταχύτητα των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς ( λεωφορείων και τρόλεϊ ) είναι ικανοποιητική; Αν όχι τότε τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αυξηθεί;

    Απάντηση : Με την έναρξη λειτουργίας του τράμ, το τρόλεϊ έφυγε από τη Ν. Σμύρνη. Η ταχύτητα των λεωφορείων δεν είναι ικανοποιητική κατά μήκος της Ελ. Βενιζέλου αλλά και στο κομμάτι Ομήρου – Παλαιολόγου. Αυτό οφείλεται κυρίως στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Στην Ελ. Βενιζέλου θα απομακρύνουμε τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από το ύψος της Αγίας Φωτεινής – ΟΤΕ ( ήδη γίνεται μεγάλη προσπάθεια ) με στόχο να φτάσουμε στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης σε συνδυασμό με τα δύο περιφερειακά γκαράζ που σχεδιάζουμε.

    Σταύρος Τζουλάκης
    Δήμαρχος Νέας Σμύρνης

    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon NSmyrniPoiotitaZois.doc31 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Νέα Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα - Χάρης Τομπούλογλου

    Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Αλίμονο αν στις ημέρες μας κάθε δημοτική αρχή (και δη υποψήφιος συνδυασμός) δεν υποστηρίζει τις ήπιες μορφές μετακίνησης προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Μόνο όταν η εκάστοτε εξουσία δώσει κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η μετακίνηση με το ποδήλατο και τα Μέσα Μεταφοράς θα έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά χρειάζονται και σχετικές δράσεις ενημέρωσης και αφύπνισης των πολιτών ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά.
    Στις προτάσεις του γενικότερου προγραμματισμού μας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία δικτύου ΜΜΜ που θα συνδέει τη δημοτική συγκοινωνία με τον ΟΑΣΑ από και προς το κέντρο της πόλης.

    Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Στην πόλη μας, βλέπουμε αρκετούς δημότες (παιδιά και ενήλικες) να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους περισσότερο ως μέσο άθλησης και διασκέδασης δυστυχώς όμως όχι τόσο ως μέσο μετακίνησης. Αυτό οφείλεται προφανώς στο ότι οι δρόμοι της πόλης μας δεν είναι τόσο ασφαλής και φιλικοί προς τους ποδηλατόφιλους. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εκ νέου μελέτες σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου.
    Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ μιας και που σε δήμους που έχουν γίνει σχετικές συνεργασίες έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Το σίγουρο είναι ότι επιθυμούμε όλο και περισσότεροι δημότες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο όλο και περισσότερο ειδικά για κοντινές αποστάσεις. Κάποιες προτάσεις σχετικά με αυτό είναι:
    • Συνεργασία με τοπικούς φορείς (αθλητικό γυμνάσιο, ποδηλατικός σύλλογος Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, τμήμα ποδηλασίας ΑΕΚ)
    • Δημιουργία ειδικής καμπάνιας, ακόμη και εκπαιδευτικού υλικού για την σχετική ενημέρωση μικρών και μεγάλων.
    • Τοποθέτηση ειδικών ραμπών σε πεζόδρομους
    • Τοποθέτηση ειδικών stands για ποδήλατα κοντά σε σχολεία και σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
    • Δημιουργία ειδικών χώρων για στάθμευση ποδηλάτων
    • Ενημέρωση-οργάνωση δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ποδηλάτων αλλά και να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια και χώρους διέλευσης ποδηλάτων.
    • Ολοκληρωμένη πολιτική στάθμευσης

    Τις απαντήσεις του στα ερωτήματα του συλλόγου «Ποδηλάτες» σχετικά με τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη, δημοσιεύει ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Καλημέρα Όμορφη Πόλη» Χάρης Τομπούλογλου.
    Σημειώνεται ότι ο σύλλογος έχει αποστείλει το ίδιο ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους της Αττικής.

    Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Το 2005 είχε γίνει μια μελέτη στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων η οποία δυστυχώς έμεινε μόνο στην θεωρητική της υπόσταση. Στις προθέσεις μας είναι το να δούμε εκ νέου αυτή τη μελέτη, να ανανεωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και να δημιουργηθεί αμφίδρομος ποδηλατόδρομος κατά μήκος και πλάτος της πόλης. Όπου χρειαστεί και είναι εφικτό θεωρούμε πως μπορεί να αφαιρεθεί και οδικός χώρος από τα αυτοκίνητα.

    Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Αν και τα τελευταία χρόνια, από την απερχόμενη δημοτική αρχή έγιναν κάποια έργα οδοποιίας στην πόλη, μετά λύπης μας είδαμε πως δεν υπήρξε καν η διάθεση για την δημιουργία λωρίδας ποδηλάτου ή για τον σχετικό σχεδιασμό.
    Είναι δίκαιο και ορθό σε κάθε νέο έργο μιας σύγχρονης πόλης να προβλέπεται λωρίδα ποδηλάτου όπου είναι δυνατό.

    Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    • Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον δράσεις άλλων δήμων εντός και εκτός Αττικής που έχουν εφαρμόσει δράσεις για τον δανεισμό ποδηλάτου. Κάτι το οποίο υπό τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Με την εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων έχουν γίνει ποδηλατόδρομοι αλλά και έχουν αγοραστεί ποδήλατα ειδικών προδιαγραφών από δήμους, κάτι το οποίο αποτελεί για εμάς παράδειγμα προς μίμηση.
    • Στον δήμο μας λειτουργεί αθλητικό γυμνάσιο το οποίο είναι πρόθεση μας να αναβαθμιστεί και να συνεισφέρει στην προώθηση των ήπιων τρόπων μετακίνησης.
    • Μέλη του δικού μας συνδυασμού πριν λίγα χρόνια είχαν φέρει τον δήμο σε επαφή με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για εφαρμογή της δράσης «πολιτιστικές διαδρομές με ποδήλατο». Θεωρούμε πως αυτή η συνεργασία δεν αξιοποιήθηκε ουσιαστικά και δεν είχε κανένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Θα επιδιώξουμε εκ νέου την συνεργασία με φορείς που έχουν εμπειρία και προτάσεις, που αφορούν στην μετακίνηση με το ποδήλατο (ελπίζουμε και στην συνεργασία με τον δικό σας φορέα για τον οποίο έχουμε ενημερωθεί ότι πραγματοποιεί ενδιαφέρουσες ποδηλατοβόλτες και άλλες ενημερωτικές παρεμβάσεις για την χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης).
    • Δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης ακόμη και σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος
    • Εκδηλώσεις για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών
    • Γενικότερα πιστεύουμε στο ότι η σωστή ενημέρωση των δημοτών και η συνεχής αφύπνιση τους μέσα από ανάλογες δράσεις (εκδηλώσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα) θα βοηθήσει όλους μας σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

    Με εκτίμηση,

    Χάρης Τομπούλογλου
    Υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon filadelf.doc43 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Παπάγου, Χολαργός - Χριστίνα Πολυκαλα - Κοινωνία Δημοτών

    Site: www.koinoniadimoton.gr
    Email: koinoniadimoton@gmail.com

    Ερωτηματολόγιο ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ (podilates.gr)

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Στην «Κοινωνία Δημοτών Παπάγου-Χολαργού» ιεραρχούμε πολύ ψηλά ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο της Οικολογικής Δημοκρατίας. Σε αυτή τη συγκυρία, της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνεται ως πολύπλευρη (οικονομική, πολιτική, οικολογική, πολιτιστική) απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις. Το αναπτυξιακό μοντέλο είναι αποτέλεσμα της ηγεμονίας της οικονομίας της αγοράς, δηλαδή η επικράτηση της «αναπτυξιολαγνείας» εις βάρος της οικολογικής δημοκρατίας. Αυτό οδηγεί μοιραία στο βιασμό του περιβάλλοντος απο όχληση μεγάλης κλίμακας (βιομηχανίες) από τη μια και από τη άθροιση μικρών κόκκων ρύπανσης που εξαρτώνται άμεσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και επιλογές των πολιτών. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη επικράτησης ενός νέου ηθικού κώδικα μετακινήσεων που θα διαπνέεται από τις αξίες του αντι-καταναλωτισμού, της αλληλέγγυας οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Προφανώς λοιπόν οι ήπιες μορφές μετακίνησης αποτελούν σημαντική αιχμή του προγράμματός μας.
    (Δείτε αναλυτικά: http://www.koinoniadimoton.gr/programma/ )

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Παρ’ όλο που ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού αποτελεί κατά κοινή ομολογία προνομιούχο Δήμο, τόσο ως προς την ήπια οικιστική του ανάπτυξη όσο και ως προς το ότι κρατά επαφή με το Περιβάλλον (Υμηττός, πάρκο Γουδή), σε συγκρίση με άλλους Δήμους της Αττικής, κυρίως εξαιτίας της κοντόθωρης διοίκησης των προηγούμενων δημοτικών αρχών που ακολουθούσαν την πεπατημένη, ο συγκεκριμένος Δήμος δεν έχει κάνει κάποια σχετική πρόβλεψη και απαιτούνται δραστικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Θα θέταμε ως βάση τουλάχιστον το 1/5 των συμπολιτών μας να χρησιμοποιούν ποδήλατο σε καθημερινή βάση. Το τρίπτυχο με το οποίο θα πρέπει να δράσουμε είναι «Σχεδιασμός – Καμπάνια – Δράση». Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί απόλυτα από το βαθμό εμπλοκής του ποδηλατικού κινήματος στο στόχο αυτό.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Η «ΚΔ» έχει υπόψη της τη μελέτη του ΕΜΠ και του καθηγητή κ. Βλαστού για τη δημιουργία ποδηλατοδρομικού δικτύου στην Αττική. Με οδηγό τη μελέτη αυτή μπορούμε να μεριμνήσουμε για την σμίκρυνση του πλάτους του αστικού οδικού δικτύου και την απελευθέρωση χώρου για τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων και κατασκευή ποδηλατόδρομων κατα περίπτωση.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Με γνώμονα το μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο –δηλαδή με ορίζοντα 4ετίας– σχεδιασμό της πόλης οφείλουμε να προβλέπουμε για κάθε νέα οδική επέκταση και μια λωρίδα ποδηλατόδρομου.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ.)

    Η «ΚΔ» δεσμεύεται ότι, είτε από τη θέση της δημοτικής αρχής, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θα διεκδικήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και σειρά δράσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την εμπέδωση της χρήσης του ποδηλάτου. Παρ’ ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» αφαιρεί πόρους ενώ προσθέτει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για διάθεση δημοτικών ποδηλάτων στους δημότες, και θα λάβει ειδική μέριμνα για διάθεση ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, λόγω της ανηφορικής κλίσης μεγάλου μέρους του πολεοδομικού μας ιστού. Πρέπει πάντως εδώ να αναφέρουμε ότι στην προεκλογική καμπάνια της «ΚΔ» εντάχθηκε μέρα δράσης και ποδηλατοδρομίας (30 Oκτώβρη) η οποία εκτός του ότι επιχειρούσε να επικοινωνήσει το πολιτικό μήνυμά της με έναν διαφορετικό τρόπο, έθετε και στην πράξη το ζήτημα της μετακίνησης εντός του αστικού ιστού.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon KononiaDimoton_Podilates.doc54 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πεντέλη - Ανεξάρτητο Κίνημα Πεντελικού

    Πεντέλη, 28/10/2010

    Απαντητική Επιστολή προς: «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ»
    www.podilates.gr

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Θεωρούμε ότι είναι η λύση στη σημερινή κυκλοφοριακή κατάντια, που δυστυχώς έχει πλήξει και τον Δήμο μας στο σύνολο του σχεδόν.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Όχι και από πλευράς υφισταμένων υποδομών και κυρίως από πλευράς κυκλοφοριακής παιδείας των πολιτών, που είναι ανάγκη η διδαχή από τα σχολεία μας.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;

    Ο Δήμος μας είναι ένας Δήμος στην πλειονότητα του δύσκολος στη χρήση του ποδηλάτου, κυρίως λόγω μορφολογίας εδάφους. Θεωρούμε όμως ότι το βουνό μας, το Πεντελικό, έχει υπέροχους δασικούς δρόμους όπου η ορεινή αθλητική ποδηλασία (αθλητική και ερασιτεχνική) μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένα δασικά δρομολόγια όπως:
    • Κοκκιναράς- Λατομείο Ράικου – Λατομείο Μουζάκη –κάτωθεν Αρχαίου Λατομείου- Κατσουλιέρη ( δύσκολο)
    • Ντράφι – Νταού Πεντέλη ( ασφαλτόστρωτος )
    • Μαυρηνώρες – Ντράφι- (χωματόδρομος μέσης δυσκολίας)

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την
    κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το
    ποδήλατο;

    Στόχος είναι να αναπτυχθούν σταδιακά και κατά την οικονομική
    δυνατότητα του δήμου, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, αρχίζοντας από τα επίπεδα και μικρής κλίσης τμήματα του οδικού του δικτύου.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Προφανώς και όπου υπάρχουν χώροι αυτό θα γίνει. Το Μόναχο αποτελεί για μας πρότυπο, στον τομέα των υποδομών διευκόλυνσης της χρήσης του ποδηλάτου. Εκεί βέβαια διευκολύνει πολύ το επίπεδο έδαφος τη χρήση του ποδηλάτου.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του
    ποδηλάτου; (π.χ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών
    ποδηλάτων κ.λ.π.)

    • Η οργάνωση διαδρομών με το ποδήλατο στο βουνό, με παράλληλη ξενάγηση στην ιστορία του κατά περιοχή, θα είναι μια δράση.
    • Ο ορισμός ημέρας χωρίς αυτοκίνητο με χρήση ποδηλάτου και πεζοπορία στην πόλη , επίσης μπορεί να βοηθήσει.
    • Η ανάδειξη και προώθηση των αθλητών του ποδηλάτου του Δήμου μας.
    • Η εξασφάλιση χορηγιών για αγορά ποδηλάτων και η διάθεση τους δωρεάν σε μαθητές και νέους που διακρίνονται στην εκπαίδευση.
    • Η οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με το ποδήλατο, όπως ο γύρος του Δήμου μας και ο γύρος του βουνού μας κ.α.
    • Η στήριξη επιχειρήσεων ενοικιάσεως ποδηλάτων.
    • Οργάνωση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.
    • Η διάθεση ποδηλάτων του Δήμου στους χώρους στάθμευσης της πόλης, για την κίνηση των πολιτών στο κέντρο της.

    Η ζωή μου ήταν μια αθλητική διαδρομή Εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό μου. Προφανώς το ποδήλατο αποτελεί σήμερα και μέσο άθλησης και μέσο εξάσκησης. Θα πρέπει να αποτελέσει όμως κύριο πρακτικό μέσο μετακίνησης, στις κυκλοφοριακά αποκλεισμένες πόλεις μας.
    Έτσι προσεγγίζω το ποδήλατο σαν μια λύση πρακτική για την πόλη μας και συμφέρουσα για την υγεία μας.

    Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία,

    Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης
    Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πεντέλης

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πεντέλη - Ν. Πεντέλη - Μελίσσια - Ανθρώπινη πολιτεία

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Θέμα: Απαντήσεις προς το ερωτηματολόγιο του www.podilates.gr

    1) Από θέση αρχής υποστηρίζουμε τις ήπιες μορφές μετακίνησης. Η εφαρμογή τους όμως δε μπορεί να είναι ένα απλό ευχολόγιο. Απαιτείται οργανωμένο δίκτυο ΜΜΜ και προς αυτή τη κατεύθυνση θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια. Η σύνδεση δημοτικών και αστικών γραμμών κυκλοφορίας με μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προαστιακό σιδηρόδρομο μέσα από τακτά δρομολόγια μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση μετακίνησης αυτοκινήτων. Η μετακίνηση μας μέσα στη πόλη για μικρές αποστάσεις χωρίς τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά πεζή είναι θέμα κουλτούρας που ως δημοτική αρχή με πολλούς τρόπους μπορούμε να προωθήσουμε. Η χρήση ποδηλάτου σε δρόμους που παρέχουν ασφάλεια είναι μια μορφή μετακίνησης που θα ενθαρρύνουμε.

    2) Σίγουρα οι δρόμοι του δήμου σήμερα δε παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια για τη κίνηση των ποδηλατών. Οι λόγοι είναι πολλοί. Δύο από τους πιο σημαντικούς είναι: α) δε σχεδιάστηκαν για ποδηλάτες παρά μόνο για αυτοκίνητα β) είναι στενοί, ανηφορικοί και κατηφορικοί στις περισσότερες περιπτώσεις.

    3) Η χρήση των ποδηλάτων στο Δήμο θα πρέπει να προκύψει μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη και όχι από απλές διακηρύξεις. Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι να δοθεί προτεραιότητα για χρησιμοποίηση του ποδηλάτου σε δρόμους που οδηγούν στα σχολεία και στα κέντρα άθλησης. Επίσης σε παραρεμάτιες περιοχές ή σε ειδικά διαμορφωμένους δρόμους στο βουνό μπορεί να χρησιμοποιείται το ποδήλατο σα μέσο διασκέδασης και εκγύμνασης.

    4) Χρειάζεται ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη διότι η λύση ενός προβλήματος δε μπορεί να δημιουργεί άλλα αδιέξοδα. Η κατεύθυνση όμως θα πρέπει να είναι στη δημιουργία δημόσιων χώρων στάθμευσης, στην στάθμευση των αυτοκίνητων εντός του οικοπέδου τους ούτος ώστε να ελευθερωθούν οι δρόμοι και στην εξέταση της δημιουργίας ευρύχωρων πεζοδρομίων που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως ποδηλατόδρομοι (το παράδειγμα πόλεων της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό)

    5) Πρέπει να κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Το πλάτος του δρόμου όμως είναι βασικό κριτήριο καθώς και ένας σχεδιασμός που θα προβλέπει δημιουργία συνεχούς κυκλοφορίας του ποδηλάτου και δίχως να υπάρχει ασυνεχές δίκτυο.

    6) Η χρήση του ποδηλάτου εντός του Δήμου είναι ένα μακρόπνοο έργο, που απαιτεί εκπαίδευση, αλλαγή νοοτροπίας και γιατί όχι εφόσον τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέπουν ή βρεθούν χορηγοί να υπάρχει διάθεση δημοτικών ποδηλάτων είτε για αγώνες, είτε για εκγύμναση, είτε για ψυχαγωγία.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΎΠΟΥ
    ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
    ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon er-podilates.doc59.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πεντέλη - Πεντέλη Εν Δράσει

    Προς Ποδηλάτ(ισσ)ες

    Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    Πεντέλη Εν Δράσει, υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Φειδοπιάστης

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Όπως αναφέρουμε και στο πρόγραμμά μας, ειδικά για τις μετακινήσεις, το σύνθημά μας είναι: Κατεβάζουμε ταχύτητα και …περπατάμε!
    Για αυτό, προωθούμε την ιδέα της λειτουργικής πόλης, που θα διευκολύνει τους κατοίκους της να περπατούν και να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους. Σε συνεργασία με τους όμορους δήμους προχωρούμε στην λήψη μέτρων σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και την δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, όπου αυτό είναι εφικτό. Θεωρούμε βασικό τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών και την πύκνωση των δρομολογίων καθώς και την ανταπόκριση με τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ από τα κέντρα και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε σταθμό του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή μας, αξιολογούμε την δυνατότητα δημιουργίας δημοτικής συγκοινωνίας και προωθούμε την διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και δημόσια κτίρια για ΑμεΑ και μητέρες με καρότσια. Επίσης, θέλουμε τα ρέματα της περιοχής μας προσβάσιμα στους δημότες, με την δημιουργία ζωνών περιπάτου.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Φυσικά και όχι. Ο ποδηλατόδρομος που ένωνε την περιοχή των βορείων προαστίων δεν κατασκευάστηκε τελικά στην περιοχή μας, με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων. Ταυτόχρονα όμως, πέρα από λίγες πλατείες και κάποιους λίγους δρόμους με μικρή κίνηση, δεν υπάρχει πουθενά χώρος ασφαλής διέλευσης ποδηλατών.
    Σίγουρα δεν βοηθάει το ανάγλυφο σε πολλές περιοχές του ενιαίου Δήμου Πεντέλης, με τις μεγάλες ανηφόρες, αλλά ακόμη και δρόμοι χωρίς κλίση δεν διαθέτουν λωρίδες για τα ποδήλατα.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Ο στόχος είναι όποιος/ α θέλει να χρησιμοποιήσει ποδήλατο, είτε για ψυχαγωγικούς, είτε για αθλητικούς λόγους, είτε για να κινηθεί προς την εργασία του, να νοιώθει ασφάλεια να το πράττει. Οι παρεμβάσεις σε δρόμους όπου είναι αυτό εφικτό, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους και τους ποδηλατικούς συλλόγους, είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξή του.
    Μια άλλη πρότασή μας είναι η αξιοποίηση του βουνού της Πεντέλης από τους ποδηλάτες και τους περιπατητές. Προωθούμε τη δημιουργία χάρτη μονοπατιών και διαδρομών στην Πεντέλη, ώστε ο κόσμος να την γνωρίσει, να γεμίσει ξανά ζωή το βουνό, φυλλάσοντάς το ταυτόχρονα από επιτηδείους, αλλά και να προωθηθεί η αθλητική ποδηλασία.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Σε συγκεκριμένα σημεία όπου αυτό επιτρέπεται από το ανάγλυφο της περιοχής και με σωστές μελέτες, είναι δέσμευσή μας. Καλώς ή κακώς, πολλοί δρόμοι του νέου Δήμου Πεντέλης έχουν πλάτος μόλις 4 μέτρων, που σημαίνει ότι χρειάζεται να εξεταστεί προσεκτικά η ασφαλής διέλευση όλων: πεζών, ποδηλατών, αυτοκινητιστών.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στον Δήμο υπάρχουν δρόμοι 4 μόλις μέτρων, στους οποίους εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
    Στους κεντρικούς δρόμους και όπου αλλού αυτό είναι εφικτό, πάντα σε συνεργασία με μελετητές και φορείς, αποτελεί προτεραιότητά μας.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ).
    Η σωστή δράση είναι οι υποδομές του Δήμου, να μπορεί ο ποδηλάτης δηλαδή να κινείται με ασφάλεια. Ειδάλλως, ότι καμπάνια και να εξαγγείλει ένας Δήμος, είναι δώρον άδωρο. Παράλληλα όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενημέρωση και πληροφόρηση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν, αναφορικά με την αξία του ποδηλάτου, την προώθηση μιας υγιέστερης και πιο «πράσινης» στάσης απέναντι στη ζωή. Ταυτόχρονα, παραδείγματα άλλων πόλεων, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με την δωρεάν ή επί μικρού αντιτίμου διάθεση ποδηλάτων, την κατασκευή σημείων φύλαξης κλπ., πρέπει να εξεταστούν σοβαρά.

    Categories: 
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Περιστέρι - Κώστας Λαλένης

    Aγαπητοί Κύριοι

    Έλαβα γνώση του «ερωτηματολογίου σας προς υποψηφίους Δημάρχους» σχετικά με τις ήπιες μορφές μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον.

    Έπ' ευκαιρία σας συγχαίρω για την όλη προσπάθεια που κάνετε για την διάδοση της ποδηλατοκίνησης και σας πληροφορώ ότι παρακολουθώ την προσπάθεια σας και είμαι αρκετά ενήμερος των ενεργειών σας.

    Σας αναφέρω, ότι ο Δημοτικός Συνδυασμός του οποίου ηγούμαι έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ποδηλατοκίνησης και της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στον Δήμο Περιστερίου με προτάσεις που έχω ήδη καταθέσει δημόσια και στις προηγούμενες εκλογές του 2006. Δυστυχώς στις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό αποτέλεσμα μας έφερε στην θέση της Μείζονος Αντιπολίτευσης και δεν μπορέσαμε να τις εφαρμόσουμε. Ευελπιστούμε στις παρούσες εκλογές να αναλάβουμε την Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου και να αρχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα μας σχετικά με ήπιες μορφές μετακίνησης στο αστικό και στο περιαστικό περιβάλλον του Δήμου μας.

    Εν συντομία οι ενέργειες μας θα είναι οι εξής.

    1ον Ολοκλήρωση και επαναφορά του δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Δήμο μας που έχει μελετηθεί από το ΕΜΠ και έχει υλοποιηθεί εν μέρει από τον ΑΣΔΑ πριν το 2002. Δυστυχώς η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε το υπάρχον δίκτυο αλλά τουναντίον το κατήργησε.

    2ον Επέκταση του αναφερόμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων προς τους όμορους Δήμους και προς το Πάρκο Αντώνη Τρίτση που αποτελούν ενδοαστικό και περιαστικό χώρο πρασίνου στην Δυτική Αθήνα.. Απώτερος σκοπός η ποδηλατική σύνδεση του Δήμου μας με τους όμορους Δήμους και το κέντρο της Αθήνας.

    3ον. Παρότρυνση και διευκόλυνση των δημοτών να χρησιμοποιούν ποδήλατο για την μετάβαση τους προς τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με την δημιουργία ειδικών χώρων για την ασφαλή φύλαξη των ποδηλάτων με σύγχρονες κατασκευές.

    4ον. Ενταξη του δήμου μας στο Δίκτυο Πόλεων φιλικών προς το Ποδήλατο και αρχίζουμε άμεση συνεργασία με το ΕΜΠ και όποιο άλλο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα προάγει τεχνογνωσία σχετικά με τις ήπιες μορφές μετακίνησης.

    5ον. Εξετάζουμε την δυνατότητα διάθεσης κοινόχρηστων δημοτικών ποδηλάτων στους δημότες μας σε επιλεγμένους χώρους του Δήμου για τις αστικές τους μετακινήσεις αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων δήμων (τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού) πάνω σ' αυτή την διαδικασία.

    6ον. Γνωρίζουμε ότι η προώθηση της ποδηλατοκίνησης σε πυκνοδομημένους δήμους όπως το Περιστέρι είναι δύσκολο εγχείρημα και τον λόγο αυτό ξεκινούμε άμεσα προγράμματα ευαισθητοποίησης της των δημοτών για την χρήση του ποδηλάτου δημιουργώντας ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ στον Δήμο μας που θα έχει την ευθύνη.

    -6α. Υλοποίησης επαναλαμβανόμενων ποδηλατικών και πεζοπορικών εκδηλώσεων στον Δήμο μας, όπως ποδηλατικός γύρος Περιστερίου, επαναλαμβανόμενες ποδηλατικές και πεζοπορικές εκδρομές, ποδηλατικούς αγώνες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ήπιας Μετακίνησης κάθε Σεπτέμβριο.

    -6β. Συνεργασίας του Δήμου μας με τους ποδηλατικούς συλλόγους του Δήμου μας, την ΕΠΟΣΚ και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

    6γ Οικονομικής ενίσχυσης των ποδηλατικών συλλόγων του Δήμου μας για την υλοποίηση εκδηλώσεων που προάγουν την ποδηλατοκίνηση και την πεζοπορία.

    6δ. Συνεργασίας με τα σχολεία της πόλης μας για ομιλίες σχετικά με την ποδηλατοκίνηση, την οδική ασφάλεια και την εκμάθηση χρήσης του ποδηλάτου στο ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΉΣ ΑΓΩΓΉΣ του Δήμου μας .

    Όσα αναφέρω παραπάνω είναι, εν συντομία, αυτά που θα έχουμε την δυνατότητα να προβούμε στην άμεση υλοποίηση τους διότι και το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό και συγχρόνως κατέχουμε την ανάλογη ποδηλατική τεχνογνωσία και κουλτούρα. Στον συνδυασμό μου συμμετέχουν ως υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, στελέχη και μέλη του συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ -ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ που από το 2002 δραστηριοποιούνται σε θέματα ποδηλατοκίνησης -πεζοπορίας, αθλητικής ποδηλασίας και αντιμετώπισης οικολογικών προβλημάτων του αστικού περιβάλλοντος και έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία.

    Τελειώνοντας σας αναφέρω ότι τόσο εγώ όσο και τα στελέχη του συνδυασμού μου είμαστε πρόθυμοι σε οποιαδήποτε συνεργασία και υπόδειξη που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον

    ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΕΝΗΣ

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon - ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΕΝΗΣ .doc87.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πετρούπολη - Θανάσης Σκαλιστήρας

    1. Η Πετρούπολη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής κίνησης καθώς δεν υπάρχει διέξοδος ροής των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα περίπου 17.000 οχήματα καθημερινά να μετακινούνται στον βασικό άξονα της κεντρικής λεωφόρου με μόνη εναλλακτική την παράλληλη της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να αποσυμφορηθεί η κίνηση, ώστε να επιτραπεί σε ήπιες μορφές μετακίνησης να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Πρότασή μας είναι η διάνοιξη της οδού Αρχόντισσας και σύνδεσή της με την οδό Κλεισούρας όπου ακόμα και με τη σημερινή μορφή της οδού Ελαιών το κέντρο της πόλης θα αποσυμφορηθεί κατά 50% τουλάχιστον. Στη βάση αυτή είναι ευκολότερο αλλά κυρίως ασφαλέστερο για τους δημότες μας να προχωρήσουμε με σχεδιασμό και μεθοδικότητα σε ηπιότερες μορφές μετακίνησης άμεσης υλοποίησης και αποτελέσματος. Για παράδειγμα με λιγότερη κίνηση οχημάτων έστω και κατά 30% στη λεωφόρο 25ης Μαρτίου ευκολότερα θα μετακινούνται τα δημοτικά λεωφορεία ή και εκείνα του ΟΑΣΑ. Με μεγαλύτερη άνεση θα κυκλοφορούν οι δημότες πεζή, και κυρίως θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους.

    2. Οι δρόμοι του δήμου είτε εργοτεχνικά, είτε σε επίπεδο σηματοδότησης υστερούν σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι. Η απερχόμενη δημοτική αρχή πλήρωσε για μια συγκοινωνιακή μελέτη την οποία δεν έχει δει κανείς και με βάση αυτή έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πινακίδων STOP από κάθε άλλο δήμο της πόλης. Μια μελέτη για μπόλικα STOP. Οι δρόμοι δεν είναι λειτουργικοί όχι μόνο για τους ποδηλάτες αλλά για κάθε δίκυκλο. Θα πρέπει βέβαια να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την κλίση του εδάφους όπου η χρησιμοποίηση συγκεκριμένου ασφαλτοστρώματος υποτίθεται ότι είναι προϋπόθεση. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει όμως.

    3. Μην περιμένετε από εμένα να σας πω ότι έχω στόχους ανεκπλήρωτους. Οι προθέσεις όσο καλές και να είναι έχουν αξία όταν γίνονται υλοποιήσιμες. Αυτό λοιπόν που θα φροντίσω να γίνει πράξη είναι να ενισχύσω τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο άθλησης των δημοτών. Όπως μπορείτε να δείτε και από το πρόγραμμα του δημοτικού μας συνδυασμού, προτείνουμε μετατροπή του σχεδιασμού της χρήσης της πλατείας επί των οδών Κερασόβου και Πανοράματος, από ένα οχυρωματικό έργο από μπετόν, ως πλατεία εκκίνησης των αθλητικών δράσεων με ποδήλατο. Πρόκειται για οριοθετημένο σημείο εκκίνησης, είτε αθλητισμού είτε αναψυχής για ποδηλάτες με κατεύθυνση το βουνό, το γύρο του Ποικίλου ή ακόμα και περιμετρικά του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Στόχος μου είναι να ενισχύσω τη χρήση του ποδηλάτου και σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης να τοποθετηθούν stands για ολιγόλεπτη απόθεση των ποδηλάτων με ασφάλεια.

    4. Στην πόλη θεωρητικά υπάρχει ποδηλατόδρομος. Και λέω θεωρητικά διότι οι ποδηλάτες που έχουν δει ποδηλατόδρομους σε οικιστικό πολεοδομικό ιστό , ξέρουν ότι αυτό που έχουμε δεν είναι ακριβώς ποδηλατόδρομος καθότι δεν έχει συνέχεια. Είναι σίγουρα μια ωραία και πανάκριβη κατασκευή που τα καροτσάκια παιδιών μπορούν να κατηφορίσουν τη Σκουφά με άνεση, τα αναπηρικά αμαξίδια μπορούν να κινηθούν καλύτερα, αλλά πάντως δεν αφορά ποδηλατόδρομο αυτό το πράγμα. Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να μελετηθεί το σχέδιο που θα υποβοηθά τους πολίτες να χρησιμοποιούν ποδήλατα. Αυτό πρεέπει να γίνει με μέθοδο και πρόγραμμα με βασική προϋπόθεση προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας και η ανάδειξή τους είναι η πρώτη και βασική μας επιλογή.

    5. Από τη στιγμή που θα βρούμε και θα αναδείξουμε τρόπους για τη διοχέτευση των οχημάτων σε παράλληλες οδούς περιμετρικά της πόλης είναι αυτονόητο ότι η κυκλοφορία θα γίνει πιο άνετη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε οι κεντρικοί δρόμοι να γίνουν αρένες ταχύτητας τροχοφόρων. Στο χώρο που θα απελευθερωθεί θα εντάξουμε τμήματα οδών για προτεραιότητα ποδηλάτων και δικύκλων. Είναι το μόνο εφαρμόσιμο μέτρο.

    6. Στο Πρόγραμμά μας έχουμε ειδικό κεφάλαιο για τους νέους και τους μαθητές με τίτλο ‘Προσέχω τον εαυτό μου’. Στο πλαίσιο αυτό δράσεις που αφορούν τη μετακίνηση και την άθληση με το ποδήλατο είναι προτεραιότητά μας σε συνδυασμό με την ασφάλεια των χρηστών. Κανείς δε θέλει η χαρά να γίνει απρόβλεπτο ατύχημα. Η διαφορά μας με άλλους συνδυασμούς είναι ότι έχουμε πρόγραμμα μελετημένο αλλά κυρίως εφαρμόσιμο. Και πάνω από όλα με σύνεση και ευθύνη απέναντι στους ποδηλάτες και στους πολίτες.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon _Ποδηλάτες.doc30.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πετρούπολη - Κωνσταντίνα Φίντζου - Παρέμβαση πολιτών

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    1.Στη σημερινή εποχή της ολοένα αυξανόμενης χρήσης του αυτοκινήτου,και της μόλυνσης του περιβάλλοντος , η προβολή και επιβολή ήπιων μορφών μετακίνησης κρίνεται απαραίτητη. Η χρήση του ποδηλάτου έχει πολλές άλλες ωφέλειες που το καθιστούν το πιο επιθυμητό μέσο μετακίνησης. Δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο το περιβάλλον αντιθέτως διευκολύνει το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση βοηθώντας παράλληλα και στην υγεία του ποδηλάτη.

    2.Οι ποδηλάτες είναι οι πιο εκτεθειμένοι οδηγοί. Δυστυχώς, οι δρόμοι του δήμου μας δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες. Στόχος μας αποτελεί η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας για τους ποδηλάτες. Σε αυτήν την κατεύθυνση απαραίτητο είναι να γίνουν τα εξής:
    Σωστή σήμανση με πινακίδες αναγγελίας κινδύνου, ρυθμιστικές κυκλοφορίας και πληροφοριακές σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου.
    Ορισμός λωρίδας ποδηλάτου.
    Προγράμματα ενημέρωσης σχετικά με τον εξοπλισμό που πρέπει να φέρει ο ποδηλάτης.

    3. Στόχος είναι ο κάθε πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς κινδύνους το ποδήλατό του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμενοι θα εκπονηθούν προγράμματα σε συνεργασία με οργανώσεις ποδηλάτων και λοιπούς φορείς έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελεύθερης και χωρίς κινδύνους διακινήσεις του ποδηλάτου. Στα πλάνα μας βρίσκεται και η συνεργασία με μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που έχουν εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία τέτοια προγράμματα.

    4.Oραμα μας είναι η δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης πόλης. Μιας πόλης στην οποία θα μπορεί να μετακινείται άνετα ο πολίτης. Αυτός ο στόχος σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα που υπάρχει για προστασία του περιβάλλοντος από όλων των ειδών τους ρύπους οδηγεί στην απόλυτη ανάγκη για προώθηση κάθε ήπιας μορφής μετακίνησης. Για να γίνουν όμως σωστές λειτουργικές και όχι αυθαίρετες παρεμβάσεις χρειάζεται να εκπονηθούν οι ανάλογες μελέτες, κάτι το οποίο βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα.

    5.Κάθε νέο οδικό έργο της πόλης πρέπει να είναι και σύγχρονο και επομένως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής μας. Η ύπαρξη χώρου χρήσης ποδηλάτου είναι αναγκαία και απαραίτητη.

    6.Για την προώθηση του ποδηλάτου είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε συγκεκριμένες δράσεις.
    Διεκδίκηση εισόδου των ποδηλάτων σε Μ.Μ.Μ. έστω και σε συγκεκριμένες ώρες.
    Δυναμικές παρεμβάσεις σε φορείς για αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. που είναι δυσμενής για το ποδήλατο.
    Διεκδίκηση οικονομικών κινήτρων για απόκτηση ποδηλάτου. (π.χ. χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. ή και ποσοστό έκπτωσης του αγοράς από τη φορολογική δήλωση του ποδηλάτη).
    Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία (παιδί και ποδήλατο).

    Υ.Γ. θα χαρούμε ιδιαίτερα μετά το πέρας των εκλογών ,ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα , να αναπτύξουμε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες ,διάλογο για όλα τα σχετικά θέματα που απασχολούν την πόλη μας.

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Petroupoli_fintzou2010.doc16 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πρέβεζα - Στέργιος Γιαννάκης - Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση Πρέβεζας

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
    Υπ. Δήμαρχος ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    e-mail.:stergiosgiannakis@hotmail.com
    www.stergiosgiannakis.gr

    ΠΡΟΣ: ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ
    ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    -Οι ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ), όχι μόνο μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά είναι και επιβεβλημένες, αφού αποτελούν μορφές του νέου τρόπου ζωής και συμβάλλουν στην περιβαλλοντική προστασία.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    -Ασφαλώς και οι δρόμοι του Δήμου δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια . Ουσιαστικά οι ασχολούμενοι με τις ήπιες μορφές μετακίνησης βρίσκονται καθημερινά σε διαρκή κίνδυνο.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πώς θα τον επιτύχετε;

    -Στόχος του συνδυασμού μας είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη χρήση των ήπιων μορφών μετακίνησης. Γι’ αυτό στο πρόγραμμά μας έχουν ήδη συμπεριληφθεί συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    -Ήδη η Πρέβεζα ασφυκτιά, υπό το βάρος του κυκλοφοριακού. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον Πρεβεζάνο Δημότη να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη και να κινείται με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Θα εξοικονομηθεί χώρος για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων αναλόγως με τους δρόμους είτε αφαιρώντας οδικό χώρο είτε εφαρμόζοντας τις απαγορευτικές πινακίδες και δημιουργώντας εκεί χώρο κίνησης ποδηλάτου.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    -Βεβαίως, γι’ αυτό άλλωστε στο πρόγραμμά μας κάνουμε ειδική μνεία για την «Πόλη και ποδήλατο».

    6. Σε ποιες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)

    -Όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας.

    ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Prebeza2010giannakis.doc289 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Πρέβεζα,Λούρος,Ζάλογγο - Γιάννης Ρέντζος - Δημόσιος χώρος

    Προς τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
    Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε τις απαντήσεις μας στο ερωτηματολόγιό σας.
    1.Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Επιδιώκουμε 1) μικρότερο και ισότιμο όγκο κατ’ άτομο στην κίνηση στην πόλη, 2) λιγότερες αιτίες ρύπανσης, 3) μεγαλύτερη κοινωνικότητα (που δεν επιτρέπει το «κουβούκλιο» της αυτοκίνησης). Το τρίπτυχο πεζοπορία, ποδήλατο, ΜΜΜ είναι σημαία μας. Στα ΜΜΜ θα ζητηθούν τροποιήσεις για υποδοχή ποδηλάτων.

    2.Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Κατά κανένα τρόπο. Γενικά η πόλη είναι παραδομένη στην αυτοκίνηση, πράγμα που αποθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή, πέρα από τις κάποιες χρήσεις ελέυθερου χρόνου.

    3.Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Ανάλογα με την περιοχή, σε ομόκεντρα αναπτύγματα με γεωμετρικό κέντρο το κέντρο της πόλης (της Πρέβεζας, και ανάλογα των μικρότερων οικισμών του Δήμου), μέχρι και 100% και πάντως σε συνδυασμό του τριπτύχου Π-Π-ΜΜΜ. Θα ακολουθηθούν οι προτάσεις του καθηγητή Βλαστού κατά τη συνεργασία του με το Δήμο Πρέβεζας.

    4.Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Πρόθεσή μας είναι να αφαιρέσουμε «χωρόχρονο πόλης» από το αυτοκίνητο. Θα προταθεί η ειδική «χρονοχωροθέτηση» του αυτοκινήτου. Η χρονική παράμετρος εισάγεται με παύσεις, της αυτοκίνησης στους κεντρικούς δρόμους, διαφόρων διαρκειών, για παράδειγμα δίλεπτο «πάγωμα» στην περιοχή των σχολείων, κατά την προσέλευση και το σχόλασμα, ώστε να επιταχύνεται με ασφάλεια η ταχεία κίνηση των νεαρών ποδηλατ(ισσ)ών.

    5.Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Ναι. Συγκεκριμένα, πολλοί στενοί δρόμοι με στενά πεζοδρόμια, στους οποίους κυριαρχεί σήμερα η χρήση και η κατάχρηση του αυτοκινήτου, θα αποκτήσουν κανονικά πεζοδρόμια και το υπόλοιπο στενό οδόστρωμα θα αποδοθεί σε αποκλειστική χρήση του ποδηλάτου. Θα επιδιωχθεί η κατά το δυνατόν δικτύωσή τους. Δεσμευόμαστε επίσης ως προς τη χάραξη περιφερειακών διαδρομών με σήμανση για το ποδήλατο, επέκταση σε συγκεκριμένες θέσεις που έχουμε προγραμματικά ανακοινώσει και κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων που να συνδέουν περιμετρικά τη πόλη.

    6.Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
    Θα υπηρετήσουμε κοινωνικά τη δυναμική που πιστεύουμε πως θα αναπτυχθεί. Ευελπιστούμε πως η αποθάρρυνση του αυτοκινήτου, με καθαρά ανθρωπιστικούς όρους απλής αποτροπής της αντικοινωνικής κυριαρχικής του χρήσης και κατάχρησης σε κίνηση και στάθμευση, θα αναδείξει τις άλλες πτυχές (Π-Π-ΜΜΜ) της μετακίνησης στην πόλη και την ύπαιθρο, με πρωταγωνιστή το ποδήλατο. Ωστόσο πολυάριθμες δράσεις υπέρ του ποδηλάτου θα περιλαμβάνουν π.χ. τη σύνδεση του δικτύου ποδηλατοδρόμων με τα σχολικά συγκροτήματα και την καθιέρωση του «Γύρου του Ζαλόγγου» για ποδήλατα mountain bikes που θα προταθεί να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της θυσίας του Ζαλόγγου. Θα διεκδικήσουμε αλλαγή του ΚΟΚ υπέρ του Π-Π-ΜΜΜ, ώστε η κοινωνία και ο νόμος να υποστηρίζουν τον αδύναμο και απροστάτευτο πεζό/ποδηλάτη (σε σχέση με το σιδερόφραχτο κλιματιζόμενο εποχούμενο). Θα ζητήσουμε από τους φορείς κοινωνικής στράτευσης π.χ. Amnesty International να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους την προστασία του ανθρώπου της πόλης, που κομματιάζεται κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους εξαιτίας της ελληνικής κρατικής νομοθεσίας που έμμεσα συμμαχεί με τους δυνατούς των άλλων γνωστών πετρελαϊκών πολέμων. Θα δούμε το ποδήλατο σαν σύμβολο της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην Πρέβεζα και στη χώρα μας, χώρους, αλοίμονο, βαθειάς κοινωνικής αδικίας.

    Με εκτίμηση

    Γιάννης Ρέντζος

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Prebeza_ekloges_2010_dx.doc310.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Ρόδος - Στάθης Κουσούρνας

    ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ
    Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου

    Ρόδος, 2/11/2010
    Προς : ΜΜΕ Ρόδου

    Αγαπητοί φίλοι,
    με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έλαβα το ερωτηματολόγιο που μου αποστείλατε για τις θέσεις και τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις που αφορούν την προώθηση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του δημότη της Ρόδου.
    Σας απαντώ, σύντομα και περιεκτικά, σε όλα τα ερωτήματα που θέτετε.

    1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
    Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες, ιδιαίτερα για τη ζωή μας μέσα στην πόλη. Να κάνουμε τις μετακινήσεις μας πιο άνετες και παράλληλα να δώσουμε ομορφιά και ανθρώπινους ρυθμούς στην πόλη. Αυτό σημαίνει περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, επιλογή για τις μετακινήσεις μας μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου.
    Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ θα ακολουθήσει ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Θα υπάρχουν περισσότερα mini-bus από και προς το κέντρο ενώ θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης για την αξιοπιστία των δρομολογίων και την ενημέρωση των πολιτών για την ώρα αναχώρησης και άφιξης των λεωφορείων.
    Είναι ένα άλλο πρότυπο, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ξανά την πόλη μας. Είναι δεδομένη η θέλησή μας να ενισχύσουμε αυτό το πρότυπο, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι συχνή, αξιόπιστη και υψηλού επιπέδου δημοτική συγκοινωνία, ποδηλατοδρόμοι και υποδομές και παρεμβάσεις που θα δίνουν προτεραιότητα στον πεζό.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
    Όχι φυσικά. Στόχος μας είναι να επανασχεδιάσουμε ένα ενιαίο χάρτη για τους ποδηλατοδρόμους, να μην επιβαρύνεται η καθημερινή ζωή της πόλης αλλά αντίθετα να αναδεικνύεται η ίδια η πόλη μέσα από τη διαδρομή με το ποδήλατο. Μία ενιαία ποδηλατική διαδρομή από την Ιαλυσό έως τη Ρόδο και Καλλιθέα είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Στο έργο που υπάρχει στο πρόγραμμα μας για την αναβάθμιση της Λεωφόρου Καλλιθέας, προβλέπεται ειδική λωρίδα κυκλοφορίας για τα ποδήλατα. Ενιαία και ασφαλής διαδρομή, ένας ποδηλατόδρομος για όλους.
    Ο Δήμος Ρόδου θα διαθέτει ειδικούς χώρους από τους οποίους θα μπορεί ο πολίτης ή ο επισκέπτης να παίρνει ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις του στην πόλη και να το αφήνει σε ειδικούς πάλι χώρους.

    3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
    Με την ποδηλατική διαδρομή που διοργάνωσε η παράταξή μας δείξαμε τις προθέσεις και τον προσανατολισμό μας.
    Οι μετακινήσεις με το ποδήλατο δεν αποτελούν μόνο μία φυσική αθλητική δραστηριότητα. Γίνονται μέρος της εικόνας της πόλης και του νησιού, μετατρέπουν το Δήμο Ρόδου σε πρότυπο
    Θέλουμε να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου και με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η προοπτική αυτή κερδίζει, όλο και περισσότερο την προτίμηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Οροφή δεν υπάρχει, θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι οι συμπολίτες μας που θα επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας. Τη θέλησή μας αυτή την αποτυπώνουμε στο πρόγραμμά μας και θα την υλοποιήσουμε με συγκεκριμένα έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

    4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
    Θέλουμε, όπως σας είπα, να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου.
    Η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, που θα αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο, δεν θα διχοτομήσει την πόλη ούτε θα διαταράξει την καθημερινότητα. Ο σχεδιασμός θα διαθέτει τόλμη αλλά και ορθολογισμό, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αλλά και δημόσιας διαβούλευσης.

    5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
    Εκεί που τεχνικά και κυκλοφοριακά υπάρχει η δυνατότητα, αυτό είναι αυτονόητο. Το ενιαίο όμως και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων περνάει μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις και αλλαγές στους οδικούς χάρτες.

    6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
    Στο Άμστερντάμ, στη Ρώμη, στο Παρίσι κι αλλού στην Ευρώπη, οι δήμοι έχουν ειδικούς χώρους από τους οποίους οι πολίτες προμηθεύονται ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους. Με μία ειδική κάρτα ο πολίτης παίρνει ένα ποδήλατο και στο τέλος της διαδρομής το αφήνει σε ειδικό πάλι χώρο βάζοντας την κάρτα του για επιβεβαίωση. Αυτή την εικόνα, αυτή την υποδομή θα ήθελα να την αναπτύξουμε και στη Ρόδο και η εφαρμογή της σχετικής μελέτης θα είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες.
    Είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουμε τη χρήση του ποδηλάτου σε συνεργασία με το Σύλλογό σας αλλά και άλλους φορείς. Με ειδικές εκδηλώσεις – θεσμούς και θεματικά δρώμενα.

    Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμες για μένα η συμμετοχή, η βοήθεια και οι ιδέες των ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο, για το λόγο αυτό τυχόν παρατηρήσεις σας θα ήταν σημαντικές.

    Η δημοτική παράταξη
    «αλλάΖουμε τη Ρόδο»

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon σε ποδηλάτες.doc255 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Χαλάνδρι - Κώστας Παττακός

    Απάντηση στο Ερωτηματολόγιο της ανοικτής συνέλευσης “ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ”ως προς τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη

    1. Ποιά είναι η άποψη του Συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

    Η ζωή και η μετακίνηση στην πόλη, η άνεση με την οποία ο πολίτης μετακινείται στην καθημερινότητά και στην πόλη του, είναι δείγμα πολιτισμού. Σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου με την ίδια ένταση. Απλώς, δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε, αυτό άλλωστε δείχνουν και όλες οι συγκοινωνιακές μελέτες. Συνειδητή πολιτική μας επιλογή, αλλά και αναγκαιότητα για την πόλη μας, είναι η δημιουργία κινήτρων για μετακίνηση στην πόλη χωρίς Ι.Χ.Ε. Δηλαδή, περπάτημα, ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για να πετύχουμε όμως την αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τα δίκτυα εκείνα που επιτρέπουν στους πολίτες να κινηθούν εναλλακτικά και οικολογικά. Για λόγους περιβαλλοντικούς, για λόγους άθλησης, αλλά και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης, θεωρούμε ότι οι ήπιες μορφές μετακίνησης πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την επόμενη Διοίκηση του Δήμου.

    Αυτό μπορούμε να πετύχουμε με ένα πλέγμα δράσεων και δημιουργία δικτύων ΜΜΜ που θα συνδέει τη Δημοτική Συγκοινωνία με τον ΟΑΣΑ, καθώς και με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, από και προς το κέντρο της πόλης, αλλά και από τις γειτονιές. Έχει

    αποδειχτεί ότι όταν ο πολίτης έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση δεν θα προτιμήσει το Ι.Χ.Ε.

    Πεποίθησή μας είναι ότι την πόλη σου τη ζεις όταν την περπατάς. Στην Ελλάδα, με τις καλές Μεσογειακές καιρικές συνθήκες θα έπρεπε να μπορούμε να περπατάμε περισσότερο. Όμως, για να μπορεί ο πολίτης να περπατά στην πόλη, πρέπει να μπορεί και να το κάνει. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσουμε σε πεζοδρομήσεις, σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων, καθώς και σε αξιόπιστα δίκτυα ΜΜΜ, ώστε να μπορεί ο πολίτης να κινείται άνετα και γρήγορα στην πόλη.

    Ως προς το σκέλος της χρήσης του ποδηλάτου θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια προσωπική και ιστορική χροιά την απάντησή μου. Ήμασταν η πρώτη Δημοτική Αρχή που σχεδίασε ποδηλατόδρομο στο Χαλάνδρι. Είναι από τα έργα για τα οποία είμαι προσωπικά περήφανος. Τότε, η χρήση του ποδηλάτου αντικατόπτριζε ένα ελάχιστο ποσοστό στις συνολικές μετακινήσεις. Όμως, με τις δράσεις μας, σιγά – σιγά, το ποδήλατο άρχισε να γίνεται μέρος της ζωής πολλών Χαλανδραίων. Στόχος μας είναι αυτό το ποσοστό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ώστε σύντομα να αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς όπως τα ΜΜΜ.

    2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμό των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

    Όντως, οι ποδηλάτες αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα. Ωστόσο, σίγουρα, η οδική ασφάλεια για τους ποδηλάτες δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σκοπός μας για την επόμενη ημέρα στη Διοίκηση του Δήμου είναι να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς και φιλικούς προς τους συμπολίτες μας ποδηλάτες. Προτείνουμε, καταρχάς, και οδική σήμανση για τα ποδήλατα, ώστε και οι οδηγοί να είναι πιο προσεκτικοί, αλλά ταυτόχρονα να εντάξουμε στην κυκλοφοριακή διαχείριση της πόλης το ποδήλατο. Σταδιακά, πιστεύουμε ότι πρέπει σε κάθε οδική αρτηρία να υπάρχουν ειδικές διαγραμμίσεις για τους ποδηλάτες (ποδηλατόδρομοι), ώστε να κινούνται με ασφάλεια στην πόλη.

    3. Ποιός είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πώς θα τον επιτύχετε;

    Το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο Χαλανδρίου αυξάνεται σταδιακά. Εντούτοις, είναι ακόμα μικρό σε σχέση με το ποσοστό της χρήσης του αυτοκινήτου και των ΜΜΜ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου όχι ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, αλλά ως ένα από τα μέσα μετακίνησης. Σκοπός μας είναι να ενταχθεί σε τέτοιο βαθμό στην κουλτούρα της μετακίνησης, ώστε να ανταγωνίζεται τη χρήση των άλλων μέσων μεταφοράς.

    Ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχουμε την αύξηση της χρήσης είναι η σταδιακή ένταξη του ποδηλάτου στην κουλτούρα των μετακίνησεων με τα μαθητικά εκπαιδευτικά προγράμματα που σας αναλύω παρακάτω, αλλά, κυρίως, με την αύξηση των ειδικών λωρίδων και διαγραμμίσεων για τους ποδηλάτες στους οδικούς άξονες της πόλης.

    4. Προτίθεσθε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

    Αναμφίβολα ναι. Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι μια συνήθεια, που όπως όλες, μπορεί να αλλάξει, αρκεί να υπάρχει η εναλλακτική λύση. Ο όγκος των αυτοκινήτων είναι, εξάλλου, τόσο μεγάλος, ώστε είναι πολύ δύσκολο να παρέμβουμε στη διαχείριση της κυκλοφορίας με αισθητό αποτέλεσμα για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Βέβαια, το αυτοκίνητο είναι στη ζωή μας, δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη χρήση του, ωστόσο, πλάι στους δρόμους, βάζουμε τους ποδηλατόδρομους και προσφέρουμε την εναλλακτική λύση, την οικολογική και περιβαλλοντική λύση, τη λύση της άθλησης στις μετακινήσεις μας.

    5. Δεσμεύεσθε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

    Απολύτως και χωρίς συζήτηση. Κάθε νέο οδικό έργο πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης ποδηλάτου, άνετα πεζοδρόμια για περπάτημα, καθώς βέβαια και να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

    6. Σε ποιές άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων, κ.λπ)

    Η κουλτούρα της μετακίνησης στην πόλη μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλική προς το ποδήλατο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι αυτό δε μπορεί να γίνει από τη μιά ημέρα στην άλλη. Όπως είχαμε πρωτοξεκινήσει τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, έτσι θα συνεχίσουμε προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, σε συνδυασμό με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εξοικειώνει τους μικρούς πολίτες του Χαλανδρίου με το ποδήλατο και τους κάνει καλύτερους και πιο προσεκτικούς οδηγούς αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, αλλάζουμε τη νοοτροπία του Ι.Χ.Ε. και μαθαίνουμε τους μικρούς μας συμπολίτες πώς θα μετακινούνται άνετα, γρήγορα, κυρίως, όμως, ευχάριστα, αλλά και οικολογικά στην πόλη μας, το Χαλάνδρι.

    Μακροπρόθεσμος στόχος, όπως σας έχω αναφέρει, είναι το ποδήλατο να αποτελεί μία από τις βασικές δυνατότητες μετακίνησης στην πόλη. Ωστόσο, ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι η διάθεση δημοτικών ποδηλάτων για τις μετακινήσεις, ειδικά των νέων συμπολιτών μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις βίαιες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν όλους μας. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η τεχνογνωσία υπάρχει, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, συνεπώς προχωράμε και στην υλοποίηση αυτού του μέτρου. Στόχος μας είναι τα δημοτικά ποδήλατα να διατίθενται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους σταθμούς των ΜΜΜ, ειδικά στο Μετρό, αλλά και σε επιλεγμένες, πολυπληθείς στάσεις λεωφορείων.

    Κώστας Παττακός
    Υπ. Δήμαρχος Χαλανδρίου
    Χαλάνδρι για τους

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    Microsoft Office document icon Erotimatologio__Podilates_.doc74.5 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι

    Χαλάνδρι - Νίκος Πανταζής - Χαλάνδρι Αναγέννηση

    Αγαπητοί Φίλοι – Συνάδελφοι Ποδηλάτες
    Σε απάντηση της επιστολής που μας στείλατε απαντούμε τα εξής:

    1) Ο Συνδυασμός μας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μετακινήσεις τόσο εντός του
    Δήμου, όσο και εκτός αυτού επιβάλλεται να πραγματοποιούνται με ήπιες μορφές. Σε μια
    εποχή που το κυκλοφοριακό πρόβλημα χαραμίζει κατά μέσον όρον 37' από την καθημερινή
    ζωή του κάθε κατοίκου της Αττικής, προφανέστατα η υιοθέτηση των ήπιων μορφών
    μετακίνησης είναι μια αναγκαιότητα.

    2) Οι δρόμοι του Χαλανδρίου είναι άκρως επικίνδυνοι ακόμη και για τα αυτοκίνητα. Οι λόγοι,
    είναι
    1. Η κακή ρύθμιση του ρυμοτομικού σχεδίου,
    2. Η ελλιπής συντήρηση των οδοστρωμάτων που κάνουν τους δρόμους αρένα MotoCross
    3. H κακή και ελλιπής σήμανση.
    4. Ακόμα και η στοιχειώδης σήμανση προσβάλλεται καθημερινά από κολλημένες
    επιγραφές οι οποίες ουδέποτε καθαρίζονται.
    5. Τα παραπάνω είναι δυστυχώς πραγματικότητα ειδικά η Λ. Πεντέλης είναι στην
    κυριολεξία “βωμός αίματος”.

    3) Ο στόχος είναι το 30% των κατοίκων του Χαλανδρίου να χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Το
    θέμα είναι : “Το ποδήλατο δεν είναι μόνο για τα παιδιά, είναι το μέσον που πάω στη
    δουλειά” Θα τον επιτύχουμε με τα εξής μέτρα:
    1. Υιοθετούμε πρώτοι εμείς το ποδήλατο σαν μέσον. Δηλαδή ο Δήμαρχος Κος Νίκος
    Πανταζής θα προσέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με το ποδήλατο τουλάχιστον μια
    φορά την εβδομάδα.
    2. Θα απαιτήσουμε τα ανάλογα κονδύλια από το Κοινοτικό Πρόγραμμα Θησέας για να
    διορθώσουμε και να επεκτείνουμε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο έχει
    κατασκευαστεί χωρίς την παραμικρή τεχνική προδιαγραφή από την προηγούμενη
    διοίκηση. Αναλογιστήκατε ποτέ ότι το Κάτω Χαλάνδρι είναι μη ποδηλατικά προσβάσιμο
    από το Άνω Χαλάνδρι, δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει ποδηλατόδρομος με
    το ενδεχόμενο συνέχειας της Διοίκησης από τους αντίπαλους συνδυασμούς. Οι
    ποδηλατοδρόμοι πρέπει να προδιαγράφονται από τους ίδιους τους ποδηλάτες και να
    σχεδιάζονται με την προοπτική του Ενιαίου Δικτύου Ποδηλατοδρόμων της Αττικής και
    προπάντων με αίσθημα ευθύνης. Ο ποδηλατόδρομος δεν είναι “φτωχός συγγενής” του
    Δημοτικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
    3. Θα προωθήσουμε το ποδήλατο με κατάλληλη διαφημιστική και δικτυακή
    καμπάνια με όλα τα μέσα ενημέρωσης.
    4. Θα απαιτήσουμε από το Αττικό Μετρό α) Να βάλει μπάρες κλειδώματος σε κάθε
    σταθμό της δικαιοδοσίας του Δ.Χ και μια κάμερα ασφαλείας σ αυτά. Ποτέ ξανά
    κλεμμένο ποδήλατο στο μετρό του Χαλανδρίου.
    5. Πάρκινγκ Ποδηλάτων: Επιτέλους μια μπάρα σε διάφορα κομβικά σημεία του
    Χαλανδρίου για τα ποδήλατά μας. Ποτέ ξανά ποδήλατα χύμα κλειδωμένα σε κολώνες
    που εμποδίζουν τους πολίτες. Δεν κοστίζει τίποτα.
    6. Θα κάνουμε διδασκαλία στα δημοτικά και γυμνάσια της δικαιοδοσίας μας, την
    Ποδηλατική Αγωγή, Σάββατα και Κυριακές. Σ ¨αυτό ζητούμε εμπράκτως την συμμετοχή
    και τη βοήθειά σας.

    4) Ναι. Δεσμευόμαστε γι αυτό.

    5) Ναι, θα προσπαθήσουμε στα νέα οδικά έργα να προβλέπεται και ποδηλατόδρομος.

    6) Η διάθεση Δημοτικών Ποδηλάτων θεωρούμε ότι είναι μέτρο ανέφικτο στην Ελληνική
    Πραγματικότητα τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Η Ποδηλατική Αγωγή στα
    σχολεία καθώς και η σωστή ενημέρωση των πολιτών για τη χρήση του ποδηλάτου με τη
    Διοίκηση του Νίκου Πανταζή είναι δεδομένη.
    Σαν συνέχεια της επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι ο Συνδυασμός μας έχει προγραμματίσει
    Ποδηλατοδρομία στους δρόμους του Χαλανδρίου το Σάββατο 6-11 στις 10:00 το πρωί. Ξεκινώντας
    από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου Αγ. Νικολάου και διατρέχοντας τις οδούς Αγ. Παρασκευής,
    Ολύμπου – Μεταμορφώσεως – Παράδρομος Αττικής Οδού – Ποδηλατοδρόμους Βριλησσίων μέχρι
    το Πάρκο της Μπακογιάννη και πίσω. Σας περιμένουμε.

    Με τιμή
    Μιχάλης Δ. Μουντράκης Νίκος Πανταζής
    Υποψήφιος Δ.Σ. Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου

    Categories: 
    ΣυνημμένοΜέγεθος
    PDF icon APANTISI_PODILATES_GR.pdf132.76 KB
    Αξιολόγηση: 
    0
    Η αξιολόγηση σας: Κανένα
    0
    0 ψήφοι