Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας

Οι Ποδηλάτ-ισσ-ες και οι Φίλοι του Ποδηλάτου συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

1η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρώτη συνεδρίασή του πραγματοποίησε σήμερα o νέος θεσμός που ίδρυσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας σε πλήρη σύνθεση, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας ΥποΜεΔι Χάρης Τσιόκας και τα μέλη του ΕΣΟΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, καθώς και οι εκπρόσωποι Ιδρυμάτων και φορέων και που ασχολούνται με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, όπως της ΕΝΑΕ, της ΚΕΔΚΕ, του ΤΕΟ, της Διεύθυνσης μελετών και Έργων, του Παρατηρητηρίου του ΤΕΕ για την Οδική Ασφάλεια του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της ΕΛΠΑ, της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», του Συλλόγου Φίλων Ποδηλάτου κα.
Ο Υφυπουργός ΥΠοΜεΔι Νίκος Σηφουνάκης ανέλυσε το ρόλο και τη σημασία του νέου θεσμού τονίζοντας ότι: «Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας βρίσκεται στις πρωταρχικές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Από τις πρώτες αποφάσεις με την ανάληψη των καθηκόντων μας, είναι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και η στελέχωση της Γραμματείας της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία έχει αντικείμενο το συντονισμό έξι Υπουργείων (Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομίας). Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι να συμμετέχει στη διαμόρφωση των θέσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα συμβάλουν στη χάραξη πολιτικών από τη Διυπουργική Επιτροπή, που στην τελική μορφή τους θα αποτελέσουν νόμους ή διοικητικές παρεμβάσεις, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της οδικής ασφάλειας».
Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης «Στη χώρα μας, οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Η Ελλάδα του 2010, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των στατιστικών που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια. Κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή, ξεκινάμε όλοι μαζί ώστε συντονισμένα και υπεύθυνα να επουλώσουμε σε βάθος χρόνου το μεγάλο αυτό πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Η Οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον εθνικό και κοινωνικό θέμα και αποτελεί παράλληλα και δέσμευσή μας βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων».

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΟΑ, οι συμμετέχοντες, ενημερώθηκαν για το θεσμικό πλαίσιο σύστασής του και κατέθεσαν σειρά προτάσεων για την οργάνωση και τον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας».

Ο Γενικός Γραμματέας ΥποΜεΔι Χάρης Τσιόκας τόνισε την ανάγκη, αυτή η παρέμβαση να μην είναι εποχική, αλλά να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του «Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Π. Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, μέλος του ΕΣΟΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του Συμβουλίου. «Είναι η πρώτη φορά που ελπίζω και που βλέπω πράγματα που μας δίνουν αισιοδοξία και δύναμη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της πολιτείας, που είναι στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε η κ. Μυλωνά.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon _2010.0429_ΔΤ_Οδική_Ασφάλεια.doc36.5 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

2η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Σύνοψη

Τη δεύτερη συνεδρίασή του πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010, έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκου Σηφουνάκη, το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (Ε.Σ.Ο.Α.), υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε στη 2η συνεδρίαση του Ε.Σ.Ο.Α. ήταν η κυκλοφοριακή αγωγή και η ένταξή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, είναι το καθ’ ύλη αρμόδιο για το θέμα της ημερήσιας διάταξης Υπουργείο, εστάλη από τον Υφυπουργό Υπο.Με.Δι. πρόσκληση προς την αρμόδια Υφυπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Ε.Σ.Ο.Α. με ανάλογη εισήγηση επί του θέματος.

Συμμετείχαν......

Τα μέλη του Ε.Σ.Ο.Α. καθώς και οι προσκεκλημένοι εισηγητές του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αφού συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των μελών του Ε.Σ.Ο.Α. που εστάλησαν στη Δ/νση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Υ.Υπο.Με.Δι., αποφάσισαν μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.Ένταξη ειδικού προγράμματος για την κυκλοφοριακή αγωγή στο τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε., το ΙΟΑΣ, τον Σ.Ε.Σ. και την Τροχαία (με την διάθεση 100 αξιωματικών)
2.Αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού και των έγγραφων προτάσεων φορέων του Ε.Σ.Ο.Α., μετά από έλεγχο και έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
3.Άμεση (από το Σεπτέμβρη) ένταξη του προγράμματος για την κυκλοφοριακή αγωγή στο μάθημα της Αγωγής Υγείας στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου σχολείου στα 800 μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της χώρας. Εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών από το 2011 – 2012.
4.Ένταξη του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στο πρόγραμμα της Δια Βίου Εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και τις Σχολές Γονέων, με ενεργή συμμετοχή των Δήμων.
5.Αξιοποίηση του θεσμού των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα περιφερειακά τμήματα του Τ.Ε.Ε. καθώς και με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων. Καθιέρωση υποχρεωτικής επίσκεψης στα ΠΚΑ στο πλαίσιο του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής.
6.Καθιέρωση πιστοποίησης για την παρακολούθηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής
7.Δημιουργία ιστοσελίδας για το Ε.Σ.Ο.Α.
8.Ενιαία επικοινωνιακή πολιτική για την οδική ασφάλεια και διασφάλιση μετάδοσης σχετικών ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας και τηλεθέασης.
9.Το θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ε.Σ.Ο.Α. είναι: “oδική ασφάλεια στον αστικό ιστό”.

Το τρίτο σε σειρά συνημμένο αρχείο περιέχει περίληψη/σημειώσεις της εισήγησης των Ποδηλάτ-ισσ-ες/Φίλοι του Ποδηλάτου.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

3η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας είχε την 3η (άτυπη) συνεδρίαση.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο υπουργός, κ. Ρέππας.

Η συνάντηση ήταν καλή. Είμασταν 27 άτομα (δεν χωρούσαμε καλά καλά). Σημειώνω την παρουσία των
Βλαστός (ΕΜΠ)
Καπερώνη (ΥΠΕΚΑ)
Δημητρίου (ΟΑΣΑ)

Η σύσκεψη ξεκίνησε με 2-3 εκτεταμένες κυβερνητικές αναφορές, και τελείωσε με αναφορές από όλους τους εκπροσώπων φορέων. Αναφέρθηκε επανειλλημένα ο ρόλος των δήμων στην οδική ασφάλεια και η απουσία της ΚΕΔΚΕ σήμερα. Το ποδήλατο αναφέρθηκε αρκετά, τουλάχιστο από 7 ομιλητές.

Η δική μου αναφορά (εκπρόσωπος για τους Ποδηλάτ-ισσ-ες και Φίλους του Ποδηλάτου) ήταν:
------------------------------------------------------------
1) Τι κάνουν οι Ποδηλατ-ισσ-ες για την οδική ασφάλεια:
Κάνουμε ποδήλατο, μετριάζοντας την ταχύτητα των αυτοκινήτων. Προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει ποδήλατο.
Προσφέρουμε ενημέρωση
- μέσω του podilates.gr
- με ποδηλατόβολτες, μαθαίνοντας ο ένας απ' τον άλλο.
- Δημοσιεύσαμε και μοιράζουμε φυλλάδιο για την ασφάλεια
Μπορούμε να βελτιώσουμε την ενημέρωσή μας, π.χ. για το θέμα του κόσμου που ποδηλατεί το βράδυ χωρίς φώτα.

2) Συνεργαζόμαστε με φορείς;
ΗΣΑΠ - πολύ καλή συνεργασία. Ανέφερα πως ο ΗΣΑΠ άνοιξε το ωράριό του εν μέσω έργων.
ΟΑΣΑ - ανέφερα την αυριανή συνάντηση με κύριο θέμα τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες
Σχολεία - Οι Φίλοι του ποδηλάτου δίνουν ομιλίες σε σχολεία (δύο ομιλίες το 2010).

3) Τα αιτήματά μας, με το μήνυμα "ποδήλατα στους δρόμους, στα τρένα, στο μετρό" κατά μεγάλο βαθμό αφορούν την οδική ασφάλεια.
Ανέφερα τη χαρά μας που το Μετρό για μια μέρα φέτος (18-9-2010) επέτρεψε τα ποδήλατα και την ελπιδα μας πως κάτι θα γίνει σ' αυτό το μέτωπο.

Έκλεισα με μια ευχάριστη παρατήρηση, λέγοντας πως πήγα στη σύσκεψη με ποδήλατο και μετρό και στο σταθμό Χαλάνδρι είδα γύρω στα 20 ποδήλατα.

------------------------------------------------------------
Ο κ. Δημητρίου (ΟΑΣΑ) ανέφερε τον σχεδιασμό καινούργιου τύπου στάσης, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών που περιμένουν στη στάση.
Ακόμα ανέφερε το στόχο για 0 θανατηφόρα ατυχήματα επιβατών στον ΟΑΣΑ.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε διάφορα προγράμματα οδικής ασφάλειας (τα δελτία τύπου τα αναφέρουν καλύτερα από τις δικές μου σημειώσεις). Το Ε.Σ.Ο.Α. θεσμοθετείται μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή σήμερα. Ο υπουργός ανέφερε πως οτιδήποτε κάνει το υπουργείο για την οδική ασφάλεια έχει θετική απήχηση από τους πολίτες, ακόμα περισσότερο από άλλα θέματα που το υπουργείο θεωρεί πιο σημαντικά.

Ο κ. Οικονομίδης, γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικής επέμβασης οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ, απ' τα οποία τα μισά χρηματοδοτούνται από την τράπεζα ευρωπαϊκών επενδύσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά με 60 μελέτες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι 9/2011. Η πρώτη επέμβαση θα είναι στην οδό Πειραιώς μέσα στο 2011. Επίσης ανέφερε πρόγραμμα αξιολόγησης 100 επικινδύνων σημείων στην Αττική για πιθανή κατασκευή πεζογέφυρων, από τις οποίες οι 20 πρώτες θα υλοποιηθούν. Υπάρχουν 11 εκ ευρώ διασφαλισμένων πόρων για τις πρώτες 5 με αναμενόμενη δημοπράτηση 9/2011. Η κ. Καπερώνη έδειξε ενδιαφέρον για την οδό Πειραιώς λόγω ανάπλασης που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ. Επίσης θέλησε να προωθήσει πιλοτική πεζογέφυρα στο σταθμό Αττικής (πάνω απ' την οδό Λιοσίων) και προτείνει να είναι μια απ' τις 20 πεζογέφυρες. Στην αναφορά μου ζήτησα από τον κ. Οιδονομίδη να κατανεμηθεί ένα ποσοστό από αυτές τις επεμβάσεις για έργα σχετικά με το ποδήλατο.

Σχετικά με την προηγούμενη σύσκεψη ανακοινώθηκε πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στην 3η δημοτικού σε 800 σχολεία (νομίζω ξεκινάει από φέτος). Εδώ παρέμβη η κ. Καπερώνη (ΥΠΕΚΑ) και ανέφερε πως η κυκλοφοριακή αγωγή δε θα 'πρεπε να είναι αυτοκινητοκεντρική αλλά να προωθεί το ποδήλατο, την πεζή μετακίνηση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς . Αναφέρθηκε η ευρωπαϊκή πρακτική όπου εθελοντές γονείς πηγαίνουν ομάδες παιδιών στο σχολείο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Ο Βλαστός ανέφερε πως έχουμε ατυχήματα επειδή απουσίαζε το κράτος. Ανέφερε τη νοοτροπία υπερ του αυτοκινήτου και πως οι οδηγοί σκέφτονται πως να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Οι πεζογέφυρες δίνουν προτεραιότητα στο αυτοκίνητο.

Σχετικές δημοσιεύσεις:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/10/2010_359509
http://www.yme.gr/?aid=2645&tid=21
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=360418&ct=1&dt=13/10/2010

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon πρακτικα 3ου ΕΣΟΑ.doc52 KB
Microsoft Office document icon podilates.doc28 KB
Microsoft Office document icon FiloiPoidilatou.doc30.5 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

Στατιστικά Τροχαίας για Ατυχήματα με Ποδήλατα

Κατόπιν ερωτήματος, η τροχαία μας έδωσε στατιστικά για:

  • Τροχαία ατυχημάτα με ποδήλατα για τα έτη 2007-2010
  • Στατιστικά για τα αίτια θανατηφόρων ατυχημάτων με ποδήλατα για ένα χρόνο
ΣυνημμένοΜέγεθος
Office spreadsheet icon Ποδήλατο και τροχαίο ατύχημα.xls26 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

4η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (Ε.Σ.Ο.Α.), το οποίο θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση προσφάτως του νόμου για την Οδική Ασφάλεια, υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια. Το θέμα της συνεδρίασης, που είναι η τέταρτη μέχρι σήμερα, ήταν η τροποποίηση - αναμόρφωση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Από τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν τα εξής:

1. Ο Κ.Ο.Κ. στην Ελλάδα έχει τη μορφή νομικού κειμένου και σκοπός του είναι να θεσπίζει τους κανόνες κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα με στόχο την ασφαλή διακίνηση ατόμων και εμπορευμάτων σε οδούς και χώρους που χρησιμοποιούνται για τη δημόσια κυκλοφορία. Επιπλέον, ο Κ.Ο.Κ. αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών και την επιβολή ποινών στους παραβάτες.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ανασυγκροτήθηκε πρόσφατα η Διαρκής Επιτροπή Αναθεώρησης του Κ.Ο.Κ. Έτσι δίδεται η δυνατότητα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σημερινή συνεδρίαση ενός ευρύτερου οργάνου διαβούλευσης όπως είναι το Ε.Σ.Ο.Α. να αποσταλούν στην αρμόδια Επιτροπή του Κ.Ο.Κ., η οποία και αποτελεί το γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για την τροποποίηση των διατάξεων του αντίστοιχου νομικού κειμένου. Αποφασίστηκε στη συνεδρίαση αυτή, η συνεργασία να είναι εκτενής και συστηματική καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου της Επιτροπής ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα που θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Κ.Ο.Κ. δεδομένου ότι υπάρχουν κοινοί συμμετέχοντες στα δύο όργανα.

3. Η ανάγκη αναμόρφωσης διατάξεων του Κ.Ο.Κ. ενισχύεται από τις μεταβολές στα χαρακτηριστικά της οδικής κυκλοφορίας, τις εξελίξεις στις υποδομές και στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων. Η Πολιτεία οφείλει, και αυτό πράττει σήμερα, να μελετά, συμπληρώνει και τροποποιεί τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις διαβλέποντας στη διαμόρφωση υψηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας.

4. Προέκυψε η ανάγκη αναμόρφωσης – τροποποίησης – συμπλήρωσης των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
• Συμπλήρωση ή/και τροποποίηση διατάξεων του Κ.Ο.Κ. που αφορούν στην ασφαλή μετακίνηση πεζών, ΑμεΑ και δικυκλιστών (ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές). Συγκέντρωση όλων των επί μέρους αποφάσεων/εγκυκλίων που αφορούν στις παραπάνω ομάδες και ενσωμάτωσή τους σε ένα κείμενο.
• Εξέταση της αναγκαιότητας αναμόρφωσης του συστήματος προστίμων με εξορθολογισμό των ποινών, κλιμάκωση των προστίμων με μοναδικό στόχο την πρόληψη.
• Συμπλήρωση ορισμών όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Προσθήκη νέων πινακίδων για τη σήμανση των οδών για την κάλυψη των κενών που αφορούν στη σήμανση ποδηλατοδρόμων, σηράγγων, εργοταξίων, κ.λπ.
• Εκσυγχρονισμός διατάξεων του Κ.Ο.Κ., λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και προδιαγραφές τόσο των υποδομών, όσο και των οχημάτων.
• Ανάγκη για σαφέστερη κατανομή αρμοδιοτήτων επί των εμπλεκόμενων στην εφαρμογή.
• Επανεξέταση της ισχύος της άδειας ικανότητας οδήγησης και της διαδικασίας ανανέωσής της καθώς και αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών.
• Διερεύνηση για την άρση τυχόν αντιφάσεων στα άρθρα του υφιστάμενου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Για όλα αυτά διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα κατατεθούν στη Διαρκή Επιτροπή Αναθεώρησης προκειμένου να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Κ.Ο.Κ.

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να γίνει εντός του Φεβρουαρίου 2011 και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποστείλουν προτάσεις, ώστε να διαμορφωθεί η θεματολογία των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2011 ώστε να υπάρχει χρόνος για προετοιμασία και ενδιάμεση διαβούλευση.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

5η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η 5η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η πρώτη επίσημη μετά το νόμο που ψηφίσθηκε για τη θεσμοθέτησή του, που καθιστά τις εισηγήσεις του δεσμευτικού χαρακτήρα. Αντικείμενο της Συνάντησης ήταν το «Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011 – 2020».

Κατά την έναρξη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε την υψηλή προτεραιότητα που καταλαμβάνει ο τομέας της οδικής ασφάλειας στην πολιτική της Κυβέρνησης να ελαττώσει ή και να εκμηδενίσει τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει να μιλάμε για εγκλήματα και όχι ατυχήματα» και υπογράμμισε πως «πέρα από μία άλλη πολιτική, πρέπει να εμπνεύσουμε και μία άλλη αντίληψη».
«Σαφώς», είπε ο Υπουργός, «ως Πολιτεία και κοινωνία το στρατηγικό σχέδιό μας επιχειρεί σε πολλά επίπεδα, αλλά θα πρέπει κυρίως να εστιάζει σε δύο επίπεδα: α) την αντίληψη, την αγωγή, την κουλτούρα και β) τις συγκεκριμένες, σαφείς, εξειδικευμένες, μετρήσιμες δράσεις». Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί δεν υπάρχει διάρκεια και συστηματικότητα επί του θέματος στην καθημερινή ζωή. Μάλιστα, παρότρυνε προσωπικότητες από τον πολιτικό κι επιστημονικό χώρο και γνωστά πρόσωπα από τους καλλιτεχνικούς κύκλους να αναφέρονται δημοσίως στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουν μεγάλο έργο για την εμπέδωση των κινδύνων στην κοινή γνώμη.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, αφού χαιρέτισε τη διευρυμένη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, τόνισε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η τελική Έκθεση, προκειμένου να παρουσιαστεί στη Διυπουργική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια και στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι «το στρατηγικό σχέδιο 2011-2020 που παρουσιάζεται σήμερα συγκροτεί σε ένα ενιαίο σώμα τις επιμέρους πολιτικές που εφαρμόζουν τα διάφορα Υπουργεία. Ήδη, υπήρξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του 2010, με μείωση των νεκρών κατά 183 άτομα. Εξίσου αισόδοξα, είπε, «είναι και τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου 2μήνου του 2011 με 50 νεκρούς λιγότερους, χωρίς να πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Κεντρικός στόχος παραμένει η διαμόρφωση μιας παιδείας οδικής ασφάλειας που θα διαπερνά τις νοοτροπίες, τις πολιτικές και τις δράσεις όλων των συναρμόδιων φορέων, της Πολιτείας και των χρηστών της οδού».
Το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την Ελλάδα έχει ανατεθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την παρουσίαση του ενδιάμεσου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, μέχρι την οριστικοποίησή του τον Ιούνιο, έκανε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, καθηγητής Ε.Μ.Π. Γεώργιος Κανελλαΐδης.

Στη σημερινή Συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως και εκπρόσωποι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τη Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τον Ο.Α.Σ.Α, την Ένωση Νομαρχιακών Αυτ/σεων Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, την Ε.Λ.Π.Α, το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τη Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας, τους Φίλους του Ποδηλάτου - Ποδηλάτ-ισσ-ες, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών – ΠΕΖΗ.

Δελτίo τύπου 5ης Συνεδρίασης & συνημμένα αρχεία

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι

7η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Η 7η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας πραγματοποιήθηκε στις 30-10-2012.

Συμμετείχαμε δύο άτομα από τους Ποδηλάτ-ισσ-ες και τους Φίλους του Ποηδηλάτου.
Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:

1. Ενημέρωση από τα μέλη για τις δράσεις Οδικής Ασφάλειας που υλοποιήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίαση του Ε.Σ.Ο.Α.

2. "Επικοινωνιακή Πολιτική για την Οδική Ασφάλεια - Δράσεις που υλοποιήθηκαν ή σχεδιάζονται, Προτάσεις Συνεργασίας και Καλές Πρακτικές"

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε οτι προχωράει η αναθεώρηση του ΚΟΚ, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012. Μετά τη συνεδρίαση μας στάλθηκε το κείμενο με τα πρώτα 5 άρθρα του ΚΟΚ, στα οποία απαντήσαμε με τα σχόλιά μας. Στη συνεδρίαση δόθηκε σε όλους μια λίστα με θέματα για το ποδήλατο, για εξέταση.

Σύνδεσμοι:

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon Podilatisses_7oESOA.pdf78.39 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι