ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 2-6-07 ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Εκδότης: 
Ελευθεροτυπία

Τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας, ξέρουν από ανηφοριές», λέει στο τραγούδι. Ομως στη σαββατιάτικη μεσημεριανή ποδηλατοπορία στο κέντρο της Αθήνας με εκατοντάδες ποδηλάτες διαδηλωτές, αντί για «τα όνειρα» ήταν τα αιτήματά τους.

Κυρίαρχοι των δρόμων ήταν τα ποδήλατα στη σαββατιάτικη ποδηλατοπορία
Πολλοί οδηγοί αναρωτήθηκαν «τι γίνεται;», βλέποντας την απρόσμενη και τεράστια ποδηλατοπομπή να βγαίνει από το Πεδίον του Αρεως και να κλείνει τους δρόμους. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να περιμένουν διαβάζοντας τα πλακάτ που ήταν προσαρμοσμένα πάνω στα ποδήλατα. «Μετανοείτε, έρχεται το τέλος του πετρελαίου», έλεγε ένα ή «Ντου ντου, ποδήλατα παντού» και «Πετάλι στης πόλης μας το χάλι».

Ωστόσο αυτή ήταν η χιουμοριστική προσέγγιση της ποδηλατοπορίας. Οι περίπου 1.500 ποδηλάτες διαδήλωναν διεκδικώντας την ελεύθερη μεταφορά των ποδηλάτων σε Μετρό και ΟΣΕ, δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων και τέλος αναθεώρηση του ΚΟΚ. Αιτήματα που αν υλοποιηθούν «θα ενθαρρύνουν και άλλους να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο στην πόλη». Ενός αναμφισβήτητα φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς. «Είμαστε απλά ποδηλάτες και ποδηλάτισσες που τα έχουμε πάρει στο κρανίο», λένε από την ομάδα «Ποδηλάτες». Με στάσεις σε υπουργείο Μεταφορών και Δημαρχείο Αθηνών, ολιγομελείς επιτροπές παρέδωσαν εκεί τα αιτήματά τους.

Μέσα στον ποδηλατικό πανικό και ένας Ισπανός, ο Χοσέ, που είχε έρθει για ποδηλατικό τουρισμό και έψαχνε τρόπο να πάει στο αεροδρόμιο αφού τα ποδήλατα δεν επιτρέπονται στο Μετρό. «Σήμερα το ποδήλατο παραπέμπει σε πιο ήρεμους τρόπους ζωής. Δυστυχώς με τους σύγχρονους ρυθμούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε για σεβασμό», είπε ο 26χρονος Στέφανος Σκουργιουλάκης.

Στα μετόπισθεν της πορείας υπήρχαν και κινητά συνεργεία επισκευής ποδηλάτων ενώ, μετά το πέρας της, οι ποδηλάτες πήγαν για μπάνιο στη Βούλα.

Ελευθεροτυπία Δευτέρα 4-06-07

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 4 Ιούνιος, 2007
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact