Συχνές ερωτήσεις - Τι ισχύει για τη μεταφορά ποδηλάτου στα ΜΜΜ

Επιτρέπονται ποδήλατα στα λεωφορεία?

Επίσημα δεν επιτρέπεται το ποδήλατο στα λεωφορεία.Εδώ τίθεται το θέμα προσαρμογής ειδικής μπάρας στα λεωφορεία για τη δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτου κάτι που κατά καιρούς έχει προταθεί στην ΕΘΕΛ.Η καλύτερη λύση για περιπτώσεις που χρειάζεται να μπεις σε ένα ΜΜΜ είναι το σπαστό. Ειδάλλως,απ το δρόμο ποδηλατώντας.

Ποια είναι η σχέση Ποδηλάτου-Τραμ?

Το ποδήλατο και το τραμ, σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους ως φιλικά προς το περιβάλλον.Η ομαλή προσβασιμότητα των ποδηλάτων στο τραμ εξασφαλίζεται μέσω της ράμπας στη στάση (υπάρχουν ράμπες ανόδου - καθόδου σε όλες τις πλατφόρμες σε όλες τις στάσεις) και της απρόσκοπτης και χωρίς σκαλοπάτι μετάβασης από το επίπεδο της στάσης στο εσωτερικό του οχήματος τραμ. Η εργονομία των οχημάτων τραμ, μήκους 32 μέτρων, επιτρέπει την ομαλή τακτοποίηση των ποδηλάτων στο εσωτερικό τους, κυρίως στο τελευταίο τμήμα του οχήματος που είναι πιο ευρύχωρο.
Το τραμ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του επιτρέπει την είσοδο στους κατόχους ποδηλάτων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους και μάλιστα άνευ περιορισμού ημέρας και ώρας.

Ο ΗΣΑΠ θα ανάψει πράσινο στα ποδήλατα;

Σημείωση: Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι ο ΗΣΑΠ επιτρέπει όλες τις ώρες και μέχρι να τελειώσουν τα έργα μπορείτε να επιβιβαστείτε και να αποβιβαστείτε στους σταθμούς Μοναστηράκι και Αττική. Προσοχή μόνο γιατί μέχρι να τελειώσουν τα έργα τα βαγόνια είναι πολύ γεμάτα και μπορεί να μην είναι εφικτή η επιβίβαση.
Τις καθημερινές η μεταφορά ποδηλάτων με τους συρμούς του ΗΣΑΠ επιτρέπεται κατά τις ώρες μειωμένης επιβατικής κίνησης, δηλαδή από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 06:15, από τις 09:30 έως τις 12:00 και από τις 18:30 έως τη λήξη της λειτουργίας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Η είσοδος και έξοδος επιβατών με ποδήλατα επιτρέπεται σε όλους τους σταθμούς

Εξάλλου, για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών, οι χρήστες ποδηλάτων θα πρέπει να έχουν υπόψή τους ότι:
- Η μετακίνησή τους στις αποβάθρες και γενικότερα σε όλους τους χώρους των σταθμών θα γίνεται πεζή.
- Δεν επιτρέπεται η μεταφορά των ποδηλάτων με τους ανελκυστήρες ή τις κυλιόμενες κλίμακες των σταθμών.
- Η είσοδος των ποδηλάτων στους συρμούς θα γίνεται από την τελευταία θύρα του τελευταίου οχήματος, ώστε να τοποθετούνται στο διαθέσιμο χώρο, όπου δεν υπάρχουν καθίσματα και θα επιτρέπεται η είσοδος μέχρι 2 ποδηλάτων ανά συρμό.
- Οι ποδηλάτες - επιβάτες οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με κινητικά προβλήματα και τους ηλικιωμένους και να μην παρεμποδίζουν την πρόσβαση αυτών στους σταθμούς και τους συρμούς.
- Κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα πλησίον της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (όπως π.χ. εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, στάδιο Καραϊσκάκη, ΣΕΦ, κ.α.) δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων σε όλους τους σταθμούς, λόγω της μεγάλης πυκνότητας των επιβατών στους συρμούς και τις αποβάθρες.

Απαγορεύεται πραγματικά η μεταφορά ποδηλάτων στο μετρό της Αθήνας;

Ούτε ο νόμος που ρυθμίζει τη λειτουργία του μετρό, ούτε ο επικυρωμένος με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών εσωτερικός κανονισμός της ΑΜΕΛ απαγορεύουν τη μεταφορά ποδηλάτων. Το μόνο σχετικό έγγραφο είναι ο Χάρτης Υπηρεσιών προς τους Καταναλωτές του ΟΑΣΑ, που το κομμάτι που αφορά το ΜΕΤΡΟ το έχει στείλει η ΑΜΕΛ.
Θεωρητικά, απαγορεύεται η μεταφορά ποδηλάτων, εκτός από τα σπαστά για τα οποία δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Μπορεί, τεχνικά, το μετρό της Αθήνας να μεταφέρει ποδήλατα;

Το μετρό της Αθήνας είναι υπερσύγχρονο και οι ανελκυστήρες φθάνουν σε όλα τα υπόγεια επίπεδα χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα. Η διαρρύθμιση στο εσωτερικό των βαγονιών δεν διαφέρει από άλλα ευρωπαϊκά μετρό ή και από τους συρμούς του ΗΣΑΠ, που μεταφέρουν ποδήλατα.

contact