Η φωνή μας ακούστηκε

Η φωνή μας ακούστηκε: Το ποδηλατικό κίνημα κέρδισε την υποστήριξη σε καθοριστική ψηφοφορία που αφορά στις υποδομές για τις μεταφορές της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης

18 Δεκεμβρίου 2012 Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η ποδηλασία και το EuroVelo περιλήφθηκαν στην καθοριστική ψηφοφορία για τους κανόνες χρηματοδότησης στις υποδομές για τις μεταφορές, ανοίγοντας την πόρτα σε επενδύσεις δισεκατομμύριων ευρώ.

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές ψήφισε τις καθοριστικές οδηγίες για την υποδομή των μεταφορών της ΕΕ. Για πρώτη φορά, αποφάσισαν να περιλάβουν την ποδηλασία μέσα στο Πανευρωπαϊκό Μεταφορικό Δίκτυο ('TEN-T'), ανοίγοντας την πόρτα για δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για το ποδήλατο.

Η απόφαση έρχεται μετά από σχεδόν έναν χρόνο έντονης καμπάνιας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ECF), τις ομάδες που είναι μέλη της, τις βιομηχανίες-συμμάχους της, αλλά και δεκάδες χιλιάδες e-mail που στάλθηκαν στα μέλη της επιτροπής πριν την ψηφοφορία. Παρόλο που δεν υιοθετήθηκε το ακριβές κείμενο που είχε προταθεί από την ECF, η επιτροπή ψήφισε της ακόλουθες τροποποιήσεις:

- Η συνεργασία με διάφορες πολιτικές είναι απαραίτητη, όπως πχ. με την τουριστική πολιτική, ώστε σε δημόσια έργα να προβλέπονται γέφυρες, τούνελ και υποδομές για ποδηλάτες και ποδηλατικά μονοπάτια μεγάλης απόστασης όπως το EuroVelo.

Το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε η τροποποίηση αυτή στο κείμενο θα δώσει στην ποδηλασία την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για υποδομές.

“Η φωνή μας ακούστηκε. Αν ο κόσμος της ποδηλασίας δεν είχε κινητοποιηθεί, τότε η ποδηλασία και το EuroVelo θα είχε μπει στο περιθώριο από άλλες μορφές μετακίνησης. Ακόμα χειρότερα, μεγάλες υποδομές μεταφορών θα αγνοούσαν τις ανάγκες των ποδηλατών” εξηγεί ο Bernhard Ensink, Γενικός Γραμματέας της ECF.

“Αυτή η ψήφος αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας και ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβούλιου για τον Τουρισμό και τις μεταφορές έχει δείξει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ποδηλασίας σε όλη την ήπειρο δίνοντας στην ποδηλασία τις επενδύσεις που αξίζει. Οι πόρτες για περισσότερες επενδύσεις στην ποδηλασία είναι τώρα ανοιχτές.”

Την περίοδο 2007 έως 2013, στην ποδηλασία κατανεμήθηκε μόνο το 0.7% της χρηματοδότησης της ΕΕ για τις μεταφορές. Για την επόμενη οικονομική περίοδο (2014-2020), η ECF θεωρεί οτι οι υποδομές για το ποδήλατο χρειάζονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 10% της χρηματοδότησης της ΕΕ. Για να απελευθερωθούν αυτά τα κονδύλια θα απαιτηθεί περισσότερη πίεση στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα από τους πολίτες που ποδηλατούν.

Ο Ensink λέει “Ο αγώνας δεν τελείωσε. Θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες μάχες τον επόμενο χρόνο καθώς η ΕΕ θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια για τις μεταφορές. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας για να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς θεσμούς την στρατηγική σημασία της ποδηλασίας.”

Το ψήφισμα θα πάει τώρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν συζητηθούν οι λεπτομέρειες και μπει σε διαπραγμάτευση μεταξύ των μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο της ΕΕ αργότερα τον επόμενο χρόνο.

Μετάφραση από την ανακοίνωση της ECF

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
wp